2022-02-14 82 瀏覽
WAKO SUSHI好多款式呀!勁多款丼飯,食材由日本🇯🇵直送,位於中環街市內,附近上班族又多個選擇!中環街市難得搵到一間高質丼飯,除此之外見到門面擺滿多款日本清酒,都係日本品牌直送~北海丼(馬糞海膽、三文魚籽、松葉蟹肉)$398呢個係超級鮮甜嘅組合,首先海膽已經勁鮮甜同埋溫度適中,夠凍;三文魚籽調味做得好,好鮮味,鹹香十足,送飯一流;松葉蟹肉味道比較清新,而且有蟹的鮮香,幾樣野配搭真係日本直送嘅鮮味之選!火炙岩鹽大本鮪丼 $488鍾意食吞拿魚就唔好錯過,除咗有吞拿魚蓉鮮味及鹹香十足、仲有六大片火炙拖羅,口感肥美近乎入口即化,其中一邊火燒就比較有半熟油香,另外一邊就比較刺身風,同樣鮮甜肥美。一次過滿足晒多個吞拿魚部位嘅願望!當然唔少得嘅就係茶碗蒸同麵豉湯,茶碗蒸方便就口感香滑,裏面有蟹柳、雞肉、白果等等,相當豐富;麵豉湯方面裏面就有好多腐皮,充滿口感!menu

北海丼(馬糞海膽、三文魚籽、松葉蟹肉)$398

火炙岩鹽大本鮪丼 $488

menu
2022-02-13 92 瀏覽
有排都去唔到日本🇯🇵又無晚市😮‍💨唯有係午市盡情感受下鄉下嘅味道😋中環街市嘅WAKO SAKE SUSHI • TAP佢仲有抗疫Omakase優惠,附近嘅打工仔有口福啦!🥳Omakase包前菜、味噌湯、壽司五貫、刺身三點及手卷🍣一嚟已經俾個好滑又餡料豐富嘅蒸蛋吸引🥚之後就開動刺身!食材由日本直送✈️有蝦、油甘魚等,鮮味十足!🐟再嚟壽司:海膽池魚、有梅醬嘅金木雕、蟹籽壽司等🍣亦有拖羅連不辣wasabi嘅手卷舊舊都食出佢嘅精緻同滋味🤤師傅係過程中好細心咁介紹同提議食法👨🏻‍🍳咁凍再飲埋碗暖入心嘅味噌湯,大滿足!❤️餐廳嘅另一邊亦提供高質丼飯同多款日本直送生清酒🍶下次就去食!😆
有排都去唔到日本🇯🇵
又無晚市😮‍💨
唯有係午市盡情感受下鄉下嘅味道😋
中環街市嘅WAKO SAKE SUSHI • TAP

佢仲有抗疫Omakase優惠,附近嘅打工仔有口福啦!🥳

Omakase包前菜、味噌湯、壽司五貫、刺身三點及手卷🍣
一嚟已經俾個好滑又餡料豐富嘅蒸蛋吸引🥚

之後就開動刺身!食材由日本直送✈️
有蝦、油甘魚等,鮮味十足!🐟

再嚟壽司:海膽池魚、有梅醬嘅金木雕、蟹籽壽司等🍣

亦有拖羅連不辣wasabi嘅手卷

舊舊都食出佢嘅精緻同滋味🤤
師傅係過程中好細心咁介紹同提議食法👨🏻‍🍳
咁凍再飲埋碗暖入心嘅味噌湯,大滿足!❤️
餐廳嘅另一邊亦提供高質丼飯同多款日本直送生清酒🍶

下次就去食!😆
2022-01-31
2022-02-13 74 瀏覽
< 私心推介的 • 超高質 • 抵食 𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲!! >餐廳位於中環街市 走開放式設計一邊係壽司吧枱 另一邊就係普通餐枱宜家冇晚市堂食 餐廳特別出左個抗疫omakase 優惠每日3PM後 只需$348就食到omakase !!< 前菜 • 味噌湯 • 刺身三點 •壽司五貫 • 手卷 >刺身同壽司 每款都 好 - 鮮 - 甜 !!最印象深刻一定係燒左口魚同海膽入口即化 香甜之餘 幼滑順口不得了🥺每食一舊都好好味到升仙咁 直接瞌埋眼享受食得出師傅有用心為每一款食材配搭毫無違和感之餘 更加突顯色彩嘅鮮味甚至乎最後嘅吞拿魚手卷都絕對唔簡單食到最後一啖都係滿滿嘅吞拿魚茸第一次食手卷係料多過飯 癲左🥲估唔到係中環街市都發掘到咁高質嘅omakase食完真係滿足到爆 好想即刻encore多個🥺仲要呢個價錢有呢個質素真係不得了食完之後直接dm推介左身邊嘅朋友去食呢間唔食真係走寶 絕對同二千幾蚊嘅有得揮🥺

餐廳位於中環街市 走開放式設計

一邊係壽司吧枱 另一邊就係普通餐枱
宜家冇晚市堂食 餐廳特別出左個抗疫omakase 優惠

每日3PM後 只需$348就食到omakase !!

刺身壽司 每款都 好 - 鮮 - 甜 !!

最印象深刻一定係燒左口魚同海膽

仲要呢個價錢有呢個質素真係不得了
食完之後直接dm推介左身邊嘅朋友去食
呢間唔食真係走寶 絕對同二千幾蚊嘅有得揮🥺
2022-02-10 59 瀏覽
中環街市地下有好幾家食肆,這次就去了其中一家吃東西。店舖是吃日本料理的,有吧枱和餐桌選擇🙈。裝修現代化,混合草系裝修感覺舒適☺。這次選擇了兩款丼飯來吃,另有有茶碗蒸及麵豉湯附送。-💥前菜 HKD$0,隨丼飯附送麵豉湯和茶碗蒸,這兩款味道也很香😎。麵豉湯熱辣辣飲很暖胃,味道濃郁不咸。茶碗蒸入口嫰滑味道甜甜的,裡面有粟子和蟹柳絲,所口感較豐富。-💥花の魚生丼 HKD$328,這個賣相很吸引,裡面有十多款刺身,堆放到花型挺精緻的🤩,另有海膽及赤蝦。赤蝦大大隻,肉質爽口鮮味。刺身大部分也是厚切版本,色澤紅潤味道鮮甜,部分帶點油脂挺香口的🤤。-💥角切魚生珍寶丼 HKD$268,這個是限量發售的丼飯,裡面有大約6-7款魚生,是個顏色繽紛的丼飯😆,另有玉子、蟹籽及三文魚籽。魚生切粒挺方便吃的,食材新鮮味道鮮甜,整體口感較豐富😚。-

2022-02-09
20 分鐘 (堂食)
2022-02-06 43 瀏覽
WAKO Supreme Sashimi Rice Bowl $328One bowl to fulfill all your desiresIt contains over 10 ingredients Every single piece of sashimi has its own perfect cut and minimal tendonLovely to see the chef performs his art in front of the bar tableThe seasoned ginger is extraordinary Don’t waste it!definitely perfect to balance your palette and bringing acidity to the donWill revisit to try out other dons-Sake pairing is reasonably priced as well-Every don rice is paired with soup and steamed egg, high
Don’t waste it!
-Every don rice is paired with soup and steamed egg, high cp
<Hong Kong🇭🇰•Central>“咬咬咬我唷!中環限時$348 Omakase”中環遊走嘅同志都知要搵間$500以下嘅Omakase真係有啲妄想👀估唔到上星期去中環街市影相時比我發現到 HKD 348 Omakase!!!!抗疫Omakase HKD 348 ▪️味增茶碗蛋 蒸蛋滑又香,啖啖清甜▪️刺身三點🔸真鯛魚花真鯛魚入口非常鮮味,魚籽作花蕾, 真鯛魚配上魚子特別鮮!🔸牡丹蝦牡丹蝦大大條,爽口又鮮甜😋🔸拖羅拖羅入口即溶,滿口油香🤤▪️壽司五貫🔸油金魚腩壽司清香鮮甜,以麵豉醬做點綴,令油金魚香更突出!🔸 池魚壽司呢款池魚身處於淺水海域,本來肉質有啲腥,以梅子漬嘅池魚腥味減退,味道豐富,好香梅子香味,而且池魚肉質軟腍!😋🔸 深海池魚海膽壽司深海池魚味道濃,魚肉爽口,配上海膽味道更鮮🤤🤤🤤🔸 左口魚壽司瞌埋眼以為自己食緊雪糕呀🤣入口即溶!魚香肉滑!🔸海膽軍艦海膽裝到滿滿,超級鮮甜!▪️吞拿魚手卷吞拿魚手卷已經爆滿吞拿魚茸,帶點青蔥,入口鮮甜美味,仲食到紫菜嘅香!正😄▪️味增湯:食完刺身壽司再飲返啖味增湯非常滿足三點後適用!(每日限定發售👅)想知邊間餐廳?晏啲同你介紹吓🥳記
<Hong Kong🇭🇰•Central>
“咬咬咬我唷!中環限時$348 Omakase”

抗疫Omakase HKD 348

▪️味增茶碗蛋 蒸蛋滑又香,啖啖清甜

▪️刺身三點

🔸真鯛魚花
真鯛魚入口非常鮮味,魚籽作花蕾, 真鯛魚配上魚子特別鮮!

🔸牡丹蝦
牡丹蝦大大條,爽口又鮮甜😋
🔸拖羅
拖羅入口即溶,滿口油香🤤

▪️壽司五貫

🔸油金魚腩壽司清香鮮甜,以麵豉醬做點綴,令油金魚香更突出!

🔸 池魚壽司

🔸 深海池魚海膽壽司
深海池魚味道濃,魚肉爽口,配上海膽味道更鮮🤤🤤🤤
🔸 左口魚壽司
瞌埋眼以為自己食緊雪糕呀🤣入口即溶!魚香肉滑!

🔸海膽軍艦
海膽裝到滿滿,超級鮮甜!

▪️吞拿魚手卷

▪️味增湯:食完刺身壽司再飲返啖味增湯非常滿足

三點後適用!(每日限定發售👅)
想知邊間餐廳?晏啲同你介紹吓🥳

記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @chantal.jj 💕 比𝐋𝐢𝐤𝐞 ❤️你嘅支持同肯定喺我吸收𝐂𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬嘅勇氣唷🥳

#chantaljj中環
#廚師發辦
#中環廚師發辦
#中環日本菜
2022-02-06 27 瀏覽
有SUSHI 多款丼飯,食材由日本直送架🥰位於中環街市,方便附近上班族光顧🤩😮‍💨仲有多款日本清酒嘆啊!日本直送生清酒你地黎到可以點黎飲!呢到絕對係人氣熱鬧用餐熱點😆😆👌要黎好早啲時間啊好易爆場雖然好大空間但真係好快俾人坐曬位架刺身件件好新鮮🥰🥰呢個價錢朋友都話超值比起有啲日本餐廳千幾蚊新鮮度又麻麻寧願遠啲都要過黎!係有保證架😚😚佢個蒸蛋係有好濃郁嘅汗,好濃郁嘅鮑魚瑤柱,蛋既口感係超級滑溜🤤🤤中環上班💼族你地又多個好好食飯選擇啦🤣早啲約齊人去啦
有SUSHI 多款丼飯,食材由日本直送架🥰
位於中環街市,方便附近上班族光顧🤩😮‍💨

雖然好大空間但真係好快俾人坐曬位架
刺身件件好新鮮🥰🥰呢個價錢朋友都話超值
比起有啲日本餐廳千幾蚊新鮮度又麻麻
寧願遠啲都要過黎!係有保證架😚😚

中環上班💼族你地又多個好好食飯選擇啦🤣
早啲約齊人去啦
SUSHI 同多款丼飯,食材都由日本直送推出。$348午後優惠(3pm後)都幾抵食,包括前菜、味噌湯、壽司5貫、刺身3點、手卷 🥢 茶碗蒸蛋滑,瑤柱乾同香菇帶出鮮味。刺身3點/鯛魚掃了柚子汁,味淡清新。赤海蝦鮮甜大隻,再吃肉質細嫩油甘魚。壽司5 貫/凡立貝灑上竹炭鹽提鮮;肥美中拖羅,再以拖羅蓉舖面,味道帶酸更有變化;魚子新鮮飽滿。最愛火炙左口魚邊,軟綿肥美!入口微暖和豐腴油香,粘著牙齒,再慢慢溶化,香到不行🤤拖羅手卷/軟爛拖羅蓉加脆口青瓜粒,調味較濃。整體份量剛剛好,水準甚高。Open Area 感覺更Chill,牆櫃一列日本直送清酒🍶 某啲日子仲有清酒師駐場。

茶碗蒸蛋滑,瑤柱乾同香菇帶出鮮味。

刺身3點/

壽司5 貫/

拖羅手卷/
軟爛拖羅蓉加脆口青瓜粒,調味較濃。

位於中環街市的· 𝕎𝔸𝕂𝕆 𝕊𝔸𝕂𝔼 𝕊𝕌𝕊ℍ𝕀 • 𝕋𝔸ℙ ✨· 是間價格親民、氣氛輕鬆的廚師發辦料理店❣️餐廳仿效日本築地市場,希望用相宜的價錢,讓客人體驗到輕鬆形式的日本料理。 餐廳屬集團ᴡᴀᴋᴏ sᴀᴋᴇ旗下,其分店都走的不同路線,有鐵板料理、和食、壽司等等。此店主打廚師發辦👨🏻‍🍳,所以當然有壽司吧枱啦~而店內亦有大量清酒供應🍶,愛酒的朋友仔不用擔心啦😌。 原價要$888的抗疫ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ,現在用$348就可以食到啦🥳! 記得把握機會啦! 「抗疫ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ🍣 $348/位 」 廚師發辦包括: 前菜、刺身3點、壽司5貫、手卷 和 味噌湯。份量不算多,但價格貼地,食物質素高,值得試試唷🥰~ 前菜是茶碗蒸🥚,雞蛋相當滑嫩,而且好足料呀! 擺盤精美的刺身有深海池魚、赤蝦和油金魚,全部都很新鮮😋。 壽司🍣有柚子帆立貝、炙燒大拖羅、炙燒左口魚邊、三文魚子等等。當中我最愛肥美無比的大拖羅😍,和入口即化的左口魚邊😆,油份高的壽司永遠是我的最愛! 最後有拖羅蓉蔥手卷,紫菜香脆,配上油香豐腴的拖羅蓉,令人欲罷不能呀🙊。高質! ▫▫▫▫▫ 📍#中環 中環街市 地下G10號舖 ▫▫▫▫▫

「抗疫ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ🍣 $348/位 」

前菜是茶碗蒸🥚,雞蛋相當滑嫩,而且好足料呀!

擺盤精美的刺身有深海池魚、赤蝦和油金魚,全部都很新鮮😋。

▫▫▫▫▫
📍#中環 中環街市 地下G10號舖
▫▫▫▫▫
2022-01-31
2022-02-03 34 瀏覽
晚市禁堂食後,變相不停喺午市搵好西食,好多餐廳都做緊不同優惠,呢間喺活化後嘅中環街市入面, 仲做緊下午3點後「抗疫OMAKASE 優惠」 $348(原價$888) 「前菜、味噌湯、寿司5貫、刺身3點及手卷」中環街市地下入面都有不少餐廳,位置都好空曠唔會好逼先上熱騰騰茶碗蒸,蛋香濃厚而且又幼滑,入面都好足料,有啖啖鮮味刺身三點當天係真鯛配上酸汁爽甜赤蝦加上肥美油甘魚,食材都係由日本直送,新鮮度十足伊佐木鮮嫩細滑,仲好新鮮,食刺身最緊要新鮮帆立貝壽司好鮮甜,都算厚身美味左口魚邊火灸過,魚油迫到出哂嚟好甘香三文魚籽都飽滿,如果再放滿啲就好了拖羅夠哂肥美,輕輕火灸過油脂更出眾,入口即溶喔,整體都新鮮美味,質素都對得住價錢,食完都尚算滿足吞拿魚腩蓉手卷份量都算多好鮮美,食埋呢個就剛好飽飽最後來蛋多碗熱騰騰麵豉湯,天氣冷特別好飲另外仲有多款丼飯選擇,鍾意飲日本清酒嘅,呢到都好多日本直送生清酒㗎

中環街市地下入面都有不少餐廳,位置都好空曠唔會好逼

刺身三點當天係真鯛配上酸汁

爽甜赤蝦加上肥美油甘魚,食材都係由日本直送,新鮮度十足

伊佐木鮮嫩細滑,仲好新鮮,食刺身最緊要新鮮

帆立貝壽司好鮮甜,都算厚身美味

左口魚邊火灸過,魚油迫到出哂嚟好甘香

三文魚籽都飽滿,如果再放滿啲就好了

吞拿魚腩蓉手卷份量都算多好鮮美,食埋呢個就剛好飽飽

最後來蛋多碗熱騰騰麵豉湯,天氣冷特別好飲
2022-01-29
午餐
2022-02-02 56 瀏覽
Wako Sake Central抗疫OMAKASE優惠 $348中環街市活化後依家連Omakase 都有. 出左抗疫promo, 原價$888, 依家3點後半價就食到. 包括左前菜、刺身三點、壽司五貫、手卷同湯.前菜嘅茶碗蒸上層高湯, 蒸蛋好嫩滑且帶有鮮味. 刺身三點先上伊佐木, 係比較淡味白身魚, 配以 酸汁. 當中比較欣賞係赤海蝦, 幾鮮甜而口感軟身帶微漿. 隔離係厚切油甘魚壽司五貫帆立貝灑左柚子皮帶清香, 幾有甜味, 不過口感過軟腍. 深海池魚配左紫蘇葉, 魚味重. 左口魚經火炙逼出油脂食落更肥美. 三文魚子咬開有卜卜聲, 每粒飽滿帶咸鮮香, 好食. 反而中施羅普通最後係拖羅手卷, 上面仲有炙過左口魚邊加埋滿滿拖羅蓉, 食到最底都咁足餡係幾滿足. 最後以麵豉湯作結尾. 除左一邊食omakase, 另一邊都有好款壽司丼飯選擇, 亦有多款日本直送生清酒.
Wako Sake Central

抗疫OMAKASE優惠 $348

前菜嘅茶碗蒸上層高湯, 蒸蛋好嫩滑且帶有鮮味.

刺身三點
先上伊佐木, 係比較淡味白身魚, 配以 酸汁.

壽司五貫
帆立貝灑左柚子皮帶清香, 幾有甜味, 不過口感過軟腍.

深海池魚配左紫蘇葉, 魚味重.

左口魚經火炙逼出油脂食落更肥美.

2022-01-30 41 瀏覽
中環街市開左咁耐都無試過入面啲餐廳, 今次就試左 wako sake sushi tap既抗疫omakase,三點後就 $348 有前菜、3款刺身、5款壽司、手卷同湯。刺身方面有伊佐木配酸汁、赤海蝦同油甘魚,而壽司就有帆立貝配竹炭鹽、金線鯛、三文魚子、左口魚邊同吞拿魚大腩,我就大愛油脂豐富既左口魚邊同吞拿魚大腩,燒過更爆油更正!伊佐木同金線鯛都好鮮甜,都好唔錯!食材由日本直送黎講都算抵食,而且嗰度有多款清酒可以叫,想飲返兩杯都好多選擇!

2022-01-30 37 瀏覽
# #中環 @wakosakecentral要開會, 同客 (朋友) 食個早晚餐齊齊傾, 開會唔一定要喺辦公室嘅! 🤣😂😎要型的我倆, 選擇 #中環街市 皆因方便, 同埋我們上次經過見到竟然有 #omakase 食! 一行入中環街市內就見到, 日本師傅喺吧枱前, 木系設計, 型! 💃因為我哋接近 5pm 先入座, 可以享用抗疫 Omakase 優惠套餐, 只係 $348 堅抵到一個點! 呢個價錢喺中環食 Omakase..仲要日本直送😱😱🦀前菜: 蟹肉蒸蛋! 又嫩又滑, 滿滿的絲絲蟹肉, 又香又鮮! 🍣刺身3點: 金錭薄切、油甘魚、赤蝦! 新鮮爽口, 味鮮甜, 魚油香滿溢! 🍣壽司5貫: 深海池魚配北海道海膽、池魚配酸汁啫喱、左口邊拼吞拿魚蓉、拖羅配燒 Wasabi、北海道海膽! 看到配搭便知道師傅的用心, 唔係是但比片魚生就算, 每款也是經過計算的, 十分超級讚! 無需多講, 全部都好新鮮, 特別係海膽, 份量極多, 滑到好似食雪糕咁! 🤓要特別講講個燒 Wasabi, 口感好特別, 完全唔辣! 🍣左口邊經火炙油脂溢出, 再配上吞拿魚蓉, 更添風味, 口感更豐富! 🐟手卷: 拖攞蓉配
# #中環 @wakosakecentral

🤓要特別講講個燒 Wasabi, 口感好特別, 完全唔辣!

🐟手卷: 拖攞蓉配池魚! 唔係簡單的拖羅蓉, 係有調過味的, 第一次食到這種味道, 好讚!

🥣最後以味噌湯作總結!

🍶其實餐廳好多清酒, 係全港首間生清酒專門店, 奈何我倆之後都仲有工作, 所以酒....要留待下次!

2022-01-30 40 瀏覽
中環街市地下food court位置有呢間日式定食店,價錢算係出面鋪頭價錢,不過賣相同質素都拍得住出面餐廳。今次我地試左兩款combo,因為配埋刺身!一款係豚肉丼,一款係鰻魚丼。我地1點左右落單,十分鐘左右就有啦。呢個定食係有面豉湯,仲有炸雞,唔少得沙律菜,而刺身有油甘魚、帶子、甜蝦。面豉湯入面都有啲料,調味無好鹹。炸雞都幾多粒,而且麵粉無話太厚,又唔會炸得太熱氣。刺身亦幾嫩滑。食下食下都發現幾大份,超豐富。主角鰻魚份量都唔錯,肉質較為有啲咬口,稍為多啲汁黎配飯就更好。食完飯有啲口感,好似差一杯日本茶。總結黎講,呢度作為food court食物質素都唔錯,而且免服務費,都抵食左。

面豉湯入面都有啲料,調味無好鹹。

食下食下都發現幾大份,超豐富。

2022-01-28
午餐
2022-01-29 1454 瀏覽
無左晚市但適逢好友生日🥰☺️我地最鍾意食Omakase一邊傾計一邊可以跟師傅互動🙌今日我地就黎到位於中環街市地下開放式設計既「WAKO SAKE SUSHI TAP」慶祝🎂依家3點後Omakase set仲有半價3百零蚊就可食得到了🤩當中包括前菜、刺身三點、壽司五貫、手卷及湯🥳🟡前菜溫熱的茶碗蒸🥰蛋味十分香濃又嫩滑😍🟡刺身三點🔺魴鮄魚師傅建議以預備好既柚子酸汁進食☺️柚子微酸完全帶出魚鮮味😋🔺赤海蝦🦐肉質勁新鮮😊咀嚼時d鮮甜係會漿住係口腔架🤲🔺油甘魚上腩位口感食落好似拖羅😊厚切啖啖肉先食前面配wasabi 🤤後面再配海膽來個雙重享受啊😍壽司五貫🔺深海池魚口感幼軟魚肉好甘香😉🔺帆立貝以竹炭鹽提鮮👍唔錯🔺三魚籽滿到瀉粒粒係口腔爆開超新鮮😍🔺中Tora 色澤粉嫩魚香油脂極香😋入口即化🔺火炙左口魚燒過面頭將油分迫出黎🤭真係好食到嘩一聲🥰冇得輸呀🙌🔺拖羅手卷中既拖羅蓉毫不吝嗇😆順滑既拖羅蓉係口腔中傾瀉而出令人滿足🤩最後以熱辣辣既麵豉湯作結👍完美😍總結呢度每件壽司都做得相當精緻😍而且師傅精心挑選配菜及醬油去幫刺身提鮮🤤認真用心❤️食材亦全部由日本嚴選空運保證新鮮到港🤩不過最開心係師傅好nice又好傾🙌下

🟡前菜

🔺帆立貝以竹炭鹽提鮮👍唔錯

🔺三魚籽滿到瀉粒粒係口腔爆開超新鮮😍

🔺中Tora 色澤粉嫩魚香油脂極香😋入口即化

最後以熱辣辣既麵豉湯作結👍完美😍
食材亦全部由日本嚴選空運保證新鮮到港🤩不過最開心係師傅好nice又好傾🙌下次要再黎過🥳
  • 魴鮄魚刺身
  • 油甘魚上腩