2022-08-09 1375 瀏覽
午市限定廚師發辦!中環街市活化左咁耐,第一次入去逛下,地下有好多食肆林立,俾呢間有得坐吧枱,望住廚師整壽司嘅日式餐廳吸引,除咗廚師發辦以外,佢都有其他丼飯同特色嘅刺身食,如果下次有機會都可以嚟試吓!廚師發辦Omakase$388前菜- 青瓜片配海鮮沙律,有蟹籽加上帶子、蝦蓉,味道清新鮮甜,食完前菜打開胃口,更加期待之後嘅刺身、壽司。刺身3點- 平目: 中間細細粒火炙過,好香、充滿魚油香味,食原味有淡淡嘅魚香,唔腥。醬油係柚子醋,點嚟食又係另一個風味,酸酸甜甜,非常開胃。- 油甘魚: 魚身肥美,配上蒜香醬油,有別於平時食嘅日式刺身,值得一試。- 帆立貝: 厚切帆立貝塗上日式醬油,火炙變成半生熟,再用紫菜包住,味道不及刺身鮮甜,有少少乾瑤柱海鮮鹹香嘅味道,都唔錯。壽司5貫- 真鯛: 比較少油份,淡淡地,唔會覺得腥。- 赤蝦: 起初會有甜味,但係食到最後有少少腥。- 中拖羅: 唔會好似大拖羅咁太油膩,冇乜筋,本身自己個人唔太鍾意食吞拿魚,所以冇乜特別嘅感覺。- 海膽: 入口鮮甜,啱啱喺雪櫃拎出嚟,冰凍嘅感覺非常清新。- 右口魚: 今次係我第一次食右口魚,廚師火炙之後將魚油逼出來,冇以前食左口
午市限定廚師發辦!中環街市活化左咁耐,第一次入去逛下,地下有好多食肆林立,俾呢間有得坐吧枱,望住廚師壽司嘅日式餐廳吸引,除咗廚師發辦以外,佢都有其他丼飯同特色嘅刺身食,如果下次有機會都可以嚟試吓!

廚師發辦Omakase$388

前菜
- 青瓜片配海鮮沙律,有蟹籽加上帶子、蝦蓉,味道清新鮮甜,食完前菜打開胃口,更加期待之後嘅刺身壽司

刺身3點

壽司5貫
- 真鯛: 比較少油份,淡淡地,唔會覺得腥。
- 赤蝦: 起初會有甜味,但係食到最後有少少腥。
- 右口魚: 今次係我第一次食右口魚,廚師火炙之後將魚油逼出來,冇以前食左口魚好似食魚脂咁膩胃,食完個口腔好舒服。

手卷
- 新鮮脆口嘅紫菜包住呑拿魚蓉同酸酸地嘅壽司飯,連豉油都唔使點,會食到吞拿魚蓉甜甜地嘅味道。

味噌湯
- 呢個午餐用味噌湯作結尾,飲一啖熱辣辣嘅湯來暖胃,非常滿足同埋舒服。

總括而言,今次嘅體驗唔錯,服務員時常過嚟加茶,廚師喺每道菜都會講解係乜嘢刺身壽司,整體食物都新鮮,上菜速度一啲都唔急,慢慢食最後覺得好飽,過開嚟中環街市都可以試吓,推介!
前菜
平目