2020-10-04
好耐冇去日本食高質和牛,而尖沙咀有間主打日式高質和牛嘅燒肉店,見到lunch set嘅cp值甚高,一於去試下啦😋店內裝修簡約,燈光尚算充足,有吧檯同普通卡位比我地揀。一坐低店員就會比杯熱茶你。每個定食包括主菜,一碗飯同味噌湯,沙律,茶碗蒸,仲有兩個日式小菜。..◾️A4和牛燒肉 $298呢個定食包括三角腩、西冷、肉眼各兩片,店員會提我三角腩最後先燒,因為佢嘅脂肪比例最高。西冷同肉眼燒到medium啱啱好,而三角腩油脂分佈平均,牛味就係口入面爆發🤤🤤🤤◾️A5和王和牛薄燒 $488和牛嘅油花豐富而分佈平均,同時會上無菌蛋比我點黎食。店員會主動過黎幫我燒,燒到medium rare,食個陣點燒肉汁再點蛋汁,和牛油脂嘅香味濃郁,再加上薄切嘅原因,簡直有入口即溶嘅感覺😍◾️西京銀鱈魚丼 $188銀鱈魚嘅熟度啱啱好,十分嫩滑,西京燒嘅方法烹制帶左d甜味而又唔會蓋過魚本身嘅鮮味🥰點埋加左七味粉嘅沙律醬食令嘅味道更豐富😋
◾️A4和牛燒肉 $298
◾️A5和王和牛薄燒 $488