2020-10-04 1849 瀏覽
好耐冇去日本食高質和牛,而尖沙咀有間主打日式高質和牛嘅燒肉店,見到lunch set嘅cp值甚高,一於去試下啦😋店內裝修簡約,燈光尚算充足,有吧檯同普通卡位比我地揀。一坐低店員就會比杯熱茶你。每個定食包括主菜,一碗飯同味噌湯,沙律,茶碗蒸,仲有兩個日式小菜。..◾️A4和牛燒肉 $298呢個定食包括三角腩、西冷、肉眼各兩片,店員會提我三角腩最後先燒,因為佢嘅脂肪比例最高。西冷同肉眼燒到medium啱啱好,而三角腩油脂分佈平均,牛味就係口入面爆發🤤🤤🤤◾️A5和王和牛薄燒 $488和牛嘅油花豐富而分佈平均,同時會上無菌蛋比我點黎食。店員會主動過黎幫我燒,燒到medium rare,食個陣點燒肉汁再點蛋汁,和牛油脂嘅香味濃郁,再加上薄切嘅原因,簡直有入口即溶嘅感覺😍◾️西京銀鱈魚丼 $188銀鱈魚嘅熟度啱啱好,十分嫩滑,西京燒嘅方法烹制帶左d甜味而又唔會蓋過魚本身嘅鮮味🥰點埋加左七味粉嘅沙律醬食令嘅味道更豐富😋
◾️A4和牛燒肉 $298

◾️A5和王和牛薄燒 $488

◾️西京銀鱈魚丼 $188

• A5和王和牛薄燒
🌟Wagyu Ya🌟主打🇯🇵日本熊本A5和王和牛嘅燒肉及主食!😍品嘗後,覺得真係和牛之王者🏆,而且當之無愧!👍🏻💗A5和王和牛薄燒 $488和牛雪花分佈均勻,粉嫩誘人,賣相非常吸引!🥰店員主動為我哋燒和牛,服務一流!🔥火光熊熊,熱力將和牛油脂溶化,香氣撲鼻,令人期待!🤩和牛肉質嫩滑軟淋,油份和肉汁在口腔內爆發😍,有入口即化嘅感覺,太美味,真係令人再三回味!❤️💗盛意滿滿和牛丼 $488每一啖都充滿和牛嘅美味、海膽嘅鮮甜、鵝肝嘅香滑,😋再加上溫泉蛋嘅蛋汁及黑松露嘅香味,💓真係不得了呀,每一啖都大滿足!🥰💗海膽和牛紫菜taco $298海膽配和牛嘅食法,真係一個無敵嘅組合!👏🏻再加上薄脆嘅紫菜天婦羅及三文魚籽,一口吃掉,鮮甜十足🥰,口感層次豐富!💕💗日本蕃茄沙律 🍅🥗 $108✨口感清新嘅🍅蕃茄沙律,加入日式酸汁調味,越食越開胃!😋而且整個蕃茄🍅已經去皮,認真細心!❤️

💗A5和王和牛薄燒 $488

和牛雪花分佈均勻,粉嫩誘人,賣相非常吸引!🥰

店員主動為我哋燒和牛,服務一流!
🔥火光熊熊,熱力將和牛油脂溶化,香氣撲鼻,令人期待!🤩

💗盛意滿滿和牛丼 $488

💗海膽和牛紫菜taco $298

💗日本蕃茄沙律 🍅🥗 $108

完成了Big Project 當然想好好的對待自己! 今天到尖沙咀金馬倫道主打日本出產的 —— 鹿·兒·島和牛@《Wagyu ya》😍 牛痴小妹急不及待要進去充充電 lo🥰來到慶祝當然要點店主「推介」吧—— 盛意滿滿和牛丼 及 海膽和牛紫菜和牛丼上菜後令小妹眼bling bling 也嘩了一聲!熱騰騰鐵 Pan 🍳 含有豐富食材 Uni 海膽、和牛、鵝肝、黑松露🤩入口後層次感豐盛又濃郁還釋出黑松露香氣! 而海膽和牛紫菜,小妹就欣賞店主創新! 口感脆口中帶出新甜味道 除了推介品外,還有不同類型 🤩 牛拼盤是經過精挑細選部位或單點也有熊本牛、A5 和牛😍 輕食一點夾在三文治等等 這裡座位不多卻很有條理,有bar 檯及多人座位,一人至多人也照顧周到 很貼心。 梳化位寬敞舒適,多人慶祝好地方 很完美的一天!

牛痴小妹急不及待要進去充充電 lo🥰

入口後層次感豐盛又濃郁還釋出黑松露香氣!

很完美的一天!
2020-09-30 60 瀏覽
平時行金馬倫道成日已經過e間餐廳, 今日終於都有機會去試下! 佢嘅門口唔算好大係地舖嚟嘅~🍛A5吉列和牛咖喱丼 $398表面薄薄一層炸粉炸得香脆,內裏嫩滑, 半生熟嘅a5牛肉 。醬汁方面 ,日式咖喱唔似泰式咖喱味道咁濃郁, 不過未到就真係比較溫和我就覺得唔夠辣味, 配合珍珠白飯很夾!.WAGYU DON $498材料非常豪華, 有海膽, 吞拿魚蓉, 鵝肝同, 和牛.... 呢個丼係每日限量供應ga😋成個飯入面最吸引呢就係個鵝肝因為佢煎得好香!美中不足就係冇燒嘢食,下次再去

🍛A5吉列和牛咖喱丼 $398
WAGYU DON $498
2020-09-29 38 瀏覽
幫襯過尖沙咀呢間燒肉店好多次,每次食物質素都好高🥰。今晚又同屋企人嚟食喇!.今次我地揀咗A5和王和牛薄燒($488)、盛意滿滿和牛丼($488)、海膽和牛紫菜taco($298)。.店員話A5和王和牛薄燒好難燒,所以會幫我地燒。燒出嚟生熟度啱啱好,啲肉唔韌但油香出晒嚟😄。.盛意滿滿和牛丼好豐富,材料有和牛、海膽、鵝肝。當中最吸引嘅反而係鵝肝,已經喺呢度食過幾次,發現呢度嘅鵝肝往往有驚喜😊。夠肥夠濃之餘,佢嘅表面煎得香脆,入面仲爆晒汁。.海膽和牛紫菜taco材料有和牛、海膽、三文魚子。紫菜香脆可口,又冇油溢味。紫菜配上海膽同三文魚子一流。.🐮Wagyu Ya (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道29A號地舖
🐮Wagyu Ya (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道29A號地舖
2020-09-29 1257 瀏覽
What would you describe the Japanese Wagyu? “Melt-in-your-mouth? Delicate? Rich and Juicy?”. Don’t argue anymore, all these words are what you can expect from the Japanese Wagyu.For those who love Wagyu, Wagyu Ya is the place that you don’t want to miss! What you can expect here is Wagyu, Wagyu and more Wagyu! So if you’re a die-hard Wagyu fans, look no further!海膽和牛紫菜 Taco (HK$298)👍👍👍👍👍This exquisite taco was splendid!The tempura seaweed/basil leaf topped with minced Wagyu, uni and salmon r

海膽和牛紫菜 Taco (HK$298)
海膽和牛紫菜

The tempura seaweed/basil leaf topped with minced Wagyu, uni and salmon roe. The luxurious combination generated a dynamic crisp-to-creamy contrast in each bite.
海膽和牛紫菜

盛意滿滿和牛丼(HK$488)
盛意滿滿和牛丼

Take the classic beef donburi to a new level - served on a sizzling pan with Wagyu, uni, salmon roe, foie gras, black truffle sauce and an onsen egg. The combination created an ultimate balance of textures and flavours, each bite was heavenly rich and delicious!
盛意滿滿和牛丼

A4 Wagyu Yakiniku Set (HK$298/ Lunch Set)
A4  Wagyu  Yakiniku  Set

The Yakiniku set has 3 selections of A4 Wagyu cuts - rib eye, sirloin and ruburo-su, 2 slices each.
The A4 Wagyu has a relatively high oil content, so it’s perfect for yakiniku. The platter was such a delight to our taste buds as each kind of Wagyu had its own flavour.
A4  Wagyu  Yakiniku  Set

The array of accompanying condiments that came along with also worked really well with the Wagyu.

Lunch set came with two appetisers, rice, chawanmushi and miso soup.

Storefront

Interior

Menu

2020-09-28
2020-09-28 63 瀏覽
一路bookmark左呢間和牛燒肉好耐 今日終於去左試啦 因為佢地係openrice係一致好評 一個差評都無架 當然要試下佢係咪真係咁出色啦😆 一入店舖就覺得好似真係去左日本燒肉店咁 分左bar枱同卡位 每張枱已經有燒爐同抽風系統👍🏻我地食午市 就叫左個A4和牛燒肉餐同Wagyu Ya Don🤤和牛燒肉餐已經好豐富 和牛有3款 分別係肉眼 三角同西冷 每款有2大片 另外仲有沙律 豆腐 醃蘿蔔 茶碗蒸 麵豉湯同飯😍 和牛個人都係偏愛西冷 牛味最濃 因為本身和牛油脂夠多 所以都好腍好好味👅 調味料佢地有洋蔥汁 牛肉汁同岩鹽 我就鐘意牛肉汁 帶點甜味 好夾和牛👍🏻如果唔想自己燒 又想食下刺身 Wagyu Ya Don絕對係你不二之選😋 飯面舖上熊本和王和牛 鵝肝 左口魚 呑拿魚蓉同三文魚籽😍 和牛熟度岩岩好 入口即溶 唧少少青檸簡直係畫龍點睛🤤 鵝肝有2大件 煎到金黃色外脆內軟 左口魚炙燒後魚油超多 真係好好送飯 好豐富好滿足既一餐🌟

Wagyu Ya Don

Wagyu Ya Don
2020-09-26 45 瀏覽
今日嘅天氣有種旅行感覺,想起美食,放工就黎呢度慰藉下😌。入到去嘅和食堂格局好好feel,吧檯、卡位都有良好私人空間,同喺鹿兒島食嘅某間燒肉店好似。Wagyu ya Don(每日限定),豐富材料舖滿整個表面。油脂豐腴的鵝肝燒得表皮香脆並帶有焦香,內裡卻是軟綿順口。鮮甜三文魚籽、海膽、吞拿魚他他,超級滿足想食多多種類嘅我。仲有幾塊厚身燒熊本和王和牛,濃濃牛肉香,加上燒汁超級juicy,底下日本飯就是畫龍點睛嘅感覺。成個爐喺前面,叫番個日本直送和牛食下先。燒和牛時火力千祈千祈唔好過猛,唔係就浪費哂咁靚嘅牛肉,烤肉時燒好一邊半熟要快快反轉,反來反去只會流失肉汁。燒得靚,肉汁保番,雪花般融化,緩緩喺口中化開,勁正!
Wagyu ya Don(每日限定)
Usuyaki
Wagyu ya Don(每日限定)
Usuyaki
2020-09-22 660 瀏覽
這間位於金馬倫道的新日式烤肉店主打和牛所用的和牛均由日本鹿兒島直送,保證新鮮肥美店內使用日式網爐自行燒烤並提供三款日式醬料,包括岩鹽、酸汁和燒汁使烤肉的味道更加變化多端A5和王和牛薄燒 - $488頂級品種「和王」的油花比例、牛肉顏色以及口感皆屬上成肉質甜美細膩,雪花分佈平均還要是肉眼位置,口感軟滑,入口即溶油份比例較高,要求較多燒烤技巧,幸可由侍應代燒最佳吃法是沾上蛋黃及醬油混合的醬汁,再包著炸蒜片及蔥花,齒頰留香日本黑豚肉(五花腩) - $208日本黑豚肉是由專人飼養,飼料均有嚴格規定及控制,不含任何激素,沒有腥味肉質纖維幼細,保存水分力高,因此肉質彈軟嫩口肉味甜香半肥瘦的五花腩片,入口油香四濺,豐腴多汁彈牙爽口滿滿的蒜泥燒起來特別香口Wagyu Don (熊本和王和牛、鵝肝、海膽、三文魚籽) - $498和牛肉同樣帶有和王獨特溫和的香味,肉質鮮嫩,油脂均勻分佈有如雪花,入口即化兩大片鵝肝細緻綿密、豐美多汁的,有滑膩且入口即化橙黃色的海膽味道甘甜,一點也不腥,質感細膩鮮美新鮮三文魚籽粒粒晶瑩通透,味道鮮甜炙燒左口魚甘甜的魚油滲出,更濃郁甘香,入口即溶拖羅蓉帶淡淡魚香,肉質幼滑鮮甜店
這間位於金馬倫道的新日式烤肉店主打和牛
所用的和牛均由日本鹿兒島直送,保證新鮮肥美
店內使用日式網爐自行燒烤
並提供三款日式醬料,包括岩鹽、酸汁和燒汁
使烤肉的味道更加變化多端

A5和王和牛薄燒 - $488
頂級品種「和王」的油花比例、牛肉顏色以及口感皆屬上成
肉質甜美細膩,雪花分佈平均
還要是肉眼位置,口感軟滑,入口即溶
油份比例較高,要求較多燒烤技巧,幸可由侍應代燒

日本黑豚肉(五花腩) - $208
肉質纖維幼細,保存水分力高,因此肉質彈軟嫩口肉味甜香
半肥瘦的五花腩片,入口油香四濺,豐腴多汁彈牙爽口
滿滿的蒜泥燒起來特別香口
Wagyu Don

兩大片鵝肝細緻綿密、豐美多汁的,有滑膩且入口即化
橙黃色的海膽味道甘甜,一點也不腥,質感細膩鮮美
新鮮三文魚籽粒粒晶瑩通透,味道鮮甜
炙燒左口魚甘甜的魚油滲出,更濃郁甘香,入口即溶
拖羅蓉帶淡淡魚香,肉質幼滑鮮甜

店內茶飲由綠茶茶包沖泡
正好中和燒肉的油膩感
2020-09-21
2020-09-22 41 瀏覽
經過左WAGYU YU好多次, 每次經過都會望入去睇下! 今次終於約埋朋友黎試下!我地大概7點鬆D黎到, 就望下餐牌有咩食我地首先叫左A5和王和牛薄燒$488一上菜已經見到塊牛既脂肪分薄好靚好平均, 我地將佢交左比店員燒, 薄燒最好就係配埋蔥同蒜片夾埋一齊食, 蔥同蒜片都會吸收埋和牛既油份, 燒好之後就再沾D生雞蛋漿一齊食, 一入口果個油香味真係令人好滿足, 除左蛋漿仲可以沾埋燒肉汁去食, 更加好味WAGYU DON $498個丼係每日限量供應, 材料非常豪華, 有海膽, 吞拿魚蓉, 鵝肝同三文魚籽, 當然唔少得就係熊本和王和牛!!一次過可以食到咁多款貴價食材, 必試必選!!日本黑豚肉 (五花腩)燒肉除左牛肉之外, 五花腩應該都有好多人鍾意,呢款日本黑豚肉採用左五花腩既部位, 五花腩應該用柚子醬料醃過,所以食落去會有一陣果香, 入口都唔會覺得油膩
經過左WAGYU YU好多次, 每次經過都會望入去睇下!
今次終於約埋朋友黎試下!
我地大概7點鬆D黎到, 就望下餐牌有咩食

我地首先叫左A5和王和牛薄燒$488

除左蛋漿仲可以沾埋燒肉汁去食, 更加好味

WAGYU DON $498
一次過可以食到咁多款貴價食材, 必試必選!!

日本黑豚肉 (五花腩)
燒肉除左牛肉之外, 五花腩應該都有好多人鍾意,
所以食落去會有一陣果香, 入口都唔會覺得油膩
2020-09-15
2020-09-21 36 瀏覽
朋友介紹過話呢間餐廳嘅和牛好食,今日午飯時間喺尖沙咀,就特登過嚟呢度試吓。一心係要嚟食和牛,所以叫咗$298 嘅Lunch Set「A4和牛燒肉,包沙律、前菜二個、御飯、蒸蛋、湯物」。食物好快就嚟到,和牛有三種,店員解釋話係西冷、肉眼、三國腩(相片中從左至右排列。其實我之前未聽過「三角腩」,到而家食完,我估應該係tri-tip, 或者叫tri-tip steak🤔😆)。脂肪睇落好均勻,賣相好靚🥰首先燒肉眼,半肥瘦,非常嫩滑,脂肪溶化有甘香味;跟住燒西冷,牛肉味最濃郁;再落嚟喺燒三角腩,肉質較焾,牛味幾好;其實呢三種A4牛肉都相當好味,全部都非常軟熟,有一定脂肪含量,除咗滑之外仲有少少咬頭,非常合我胃口😋。牛肉仲可以沾岩鹽、芝麻牛肉汁、洋蔥汁嚟食,更加提升味道。其他配菜包括沙律、前菜、蒸蛋都好味。朋友冇介紹錯,食得開心嘅一餐。

其他配菜包括沙律、前菜、蒸蛋都好味。

朋友冇介紹錯,食得開心嘅一餐。
2020-09-21
2020-09-20 43 瀏覽
難得今日放假特登嚟尖沙咀搵朋友食lunch 佢介紹咗我嚟金馬倫道呢間嘅日本嘢試試 餐廳唔算非常大 但座位坐得好闊落舒服! 跟餐配有三款唔同嘅牛分別係 漬物 沙津 湯 仲有灑上咗飯素嘅飯 非常豐富🤣 餐廳嘅抽風都做得唔錯 燒起上嚟唔會話好大油煙 A5吉列和牛咖哩丼 吉列和牛炸到金黃香脆 但外皮唔會話好厚粉 入口嫩滑無筋 色澤呈粉紅色 相當高質😋 咖喱微甜唔會辣 啱曬我呢啲既鍾意咖喱嘅惹味但又怕辣嘅人 再配埋粒粒軟綿嘅珍珠米啱晒!Lunch set - A4和牛燒肉有3款唔同嘅部位 唔同部分有唔同嘅特色 但都好高質🤤 肉質柔軟鮮嫩 肉汁豐美 輕輕咀嚼即刻喺口中化開 仲充滿咗油脂嘅甜味與瘦肉嘅鮮味~

A5吉列和牛咖哩丼

Lunch set - A4和牛燒肉
2020-09-18 1132 瀏覽
今日同老婆食好D,行咗一陣見到呢間專食和牛而且質素好似唔錯,所以我地就決定試一試! 裝修幾靚同埋有種好舒服既感覺,台與台之間既空位亦都足夠,傾計都好岩氣氛!A5和王和牛薄燒呢個一上台就已經好有日本個陣既感覺。店員會幫你燒埋因為太大塊自己好難燒到。因為油花分佈平均同埋肉質本身都好靚,每邊燒咗10秒左右已經得。配合埋蔥同埋炸蒜片一齊食。不過我首先就咁食咗一塊先,肉質好嫩又有肉汁,牛肉味超濃郁! 另外加上蔥同埋炸蒜食好有口感而且味道好夾! 完全係日本食既高級燒肉一樣!和牛三文治呢個都係日本傳嚟既美食,和牛本身輕輕炸過有層吉烈既炸漿,配合埋烘得岩岩好既麵包夾埋做三文治,真係三文治入面最高級既享受。牛肉完全冇筋所以好似平時食三文治咁一咬就咬到,肉質鮮嫩而牛肉既鮮味充滿整個口腔!鵝肝和牛丼最後就有呢個丼飯,和牛一樣都係冇得事好嫩滑,加上有幾片新鮮仲有海水味既海膽調味已經好好食!另外亦都有三片鵝肝,油脂感足又唔會好肥膩,鮮味十足配埋珍珠米一齊食超正!呢到食飯真係好正既一次體驗,完全冇諗過香港都可以食到咁正宗高質既日本和牛料理!

鵝肝和牛丼

• 和牛三文治
  • A5和王和牛薄燒
2020-09-16 47 瀏覽
今日同朋友仔泥左呢間到食晚餐,佢啲碟同杯都好靚,係雲石👍🏻👍🏻一泥就食左碟牛,塊牛入口即溶,不錯不錯,跟住就到海膽鵝肝飯,呢個值得一試的👍🏻最後個豬就失色左啲啦
2020-09-16 89 瀏覽
呢間烤肉店主打由日本鹿兒島直送嘅和牛🎌提供各款矜貴部位,保證新鮮肥美。桌上設有網爐供食客自行燒烤,亦有三款醬料,包括岩鹽🧂、洋蔥酸汁🧅同燒肉汁🍢,令肉味更上一層樓。💗A5和王和牛薄燒($488)來自熊本嘅和王和牛當然要交俾店員親自燒🤣雖然只有兩塊薄片,但面積廣闊。油花分佈均勻,口感香滑軟腍,油而不膩,肉汁豐富,齒頰留香,燒至5成熟更突顯其甘甜鮮嫩🤤然後包住惹味嘅炸蒜片同蔥花,浸入打匀嘅生雞蛋中,蛋漿令整體甘香陪增🥚💗和牛三文治($388)以兩片搽咗牛油烘至薄脆嘅多士,再塗上平時點吉列豬扒嘅醬汁,再夾住厚身嘅吉列牛扒🥪面層炸漿夠薄好香脆,內裡色澤依然粉嫩,牛脂紋路清晰,入口充滿濃烈嘅肉汁同油香,口感極致且不膩🥩以鹹香嘅黑魚子同金箔點綴,更顯矜貴。💗A4和牛燒肉定食($298)🍱跟餐有:沙律、兩款前菜、御飯、蒸蛋同湯物。沙律同兩款前菜味道都係酸甜清爽,有助解油膩感🥗;御飯採用日本珍珠米,濕潤度控制得啱啱好,飯粒軟糯煙韌🍚;茶碗蒸嘅雞蛋滑溜溜,食落帶高湯嘅清甜,裡面藏咗白果、冬菇、蟹柳同鮮蝦粒🦐;麵豉湯帶鮮味唔會過鹹,仲有昆布同腐皮🍜🥓三款肉類按油脂含量度排名,分別係:西冷➡️肉眼➡️三角腩西冷
💗A5和王和牛薄燒($488)
A5和王和牛薄燒

💗和牛三文治($388)
和牛三文治

💗A4和牛燒肉定食($298)
🍱跟餐有:沙律、兩款前菜、御飯、蒸蛋同湯物。
A4和牛燒肉定食

🥓三款肉類按油脂含量度排名,分別係:西冷➡️肉眼➡️三角腩
西冷嘅肉味同油香比例平衡,肉味較香濃,口感依然軟嫩;肉眼油脂相對較多,口感幼滑多汁,依然有肉香;三角腩係牛前腿對上嘅腩位,每隻牛只有好少份量。口感最細膩,入口好似雪花咁融化。
2020-09-14
A4和牛燒肉定食