2021-04-03 1395 瀏覽
今天點的和牛丼($498),價格完全不值,給的和牛一半都是大部分是筋,根本不應該讓食客食的。後來店員說發現後應該讓他們更換,食完後才說,他們上菜的時候居然連師傅的質素也不知道。以後不再光顧,難怪生意變差。這個菜式大約$200的午餐就差不多。之前來過一次,感覺性價比很高,這次只是過了三個月,質素變差這麼多,可能疫情生意難做。無論如何,也不應把次貨給客人,做壞招牌。另一道菜和牛烏冬,和牛口感不錯,但另一道菜太讓人失望,所以以後不會光顧。
2021-02-25 1379 瀏覽
好耐冇見喇my friend, 出黎食個飯囉~~A5和牛三文治又魚子又金箔on top睇落好靚,和牛係好肥滋滋,但我食嗰舊有少少筋,同埋唔知點解牛味唔係好出。$398呢個定價真心太貴。 A4和牛燒肉 lunch set睇個menu計落條數$298有6塊牛肉,肉食者貴多差唔多成倍先得8塊,咁梗係叫lunch set 啦🤣 仲要lunch set 又有前菜有白飯有味噌湯有茶碗蒸。可能因為成間餐廳個得一個樓面嘅關係,冇人同我介紹乜野肉打乜野肉,佢冇漏單或者隔好耐先上菜已經偷笑。 講返d牛肉先,每一塊油花分佈好平均,食落唔膩,有油脂香得黎肉味好出,share食每人兩三塊,小吃勁滋味。 鵝肝和牛丼呢個就爭d喇,鵝肝比較薄身,煮得太熟所以起沙,d和牛係薄切,雖然冇lunch set嗰d咁靚,但味道唔錯又冇過熟。 蕃薯雪葩呢個好食,雪葩個味好raw,甜度啱啱好,食晒d雪葩仲可以挖d蕃薯肉食吓。但佢拎出黎嗰陣太硬,等左15分鐘左右先食到。 整體黎講,食物質素唔錯,但散叫定價太貴。個A4和牛lunch set 喺呢間野黎講算cp值好高,可以一試。同埋而家可以做返晚市,希望人手分配上會有改善,我見個樓面一
好耐冇見喇my friend, 出黎食個飯囉~~

A5和牛三文治

A4和牛燒肉 lunch set

鵝肝和牛丼

蕃薯雪葩

整體黎講,食物質素唔錯,但散叫定價太貴。個A4和牛lunch set 喺呢間野黎講算cp值好高,可以一試。同埋而家可以做返晚市,希望人手分配上會有改善,我見個樓面一個人serve 三四枱客都冇甩漏又好招呼,真心佩服佢。
2021-02-17 1120 瀏覽
新年繼續食好西,開年飯week begins,今次揀左金馬倫道既Wagyu Ya日式燒肉店舖唔算好大,但座位都算闊落,呢度主打鹿兒島直送和牛,另外亦都有少少海鮮同其他肉類提供A4和牛燒肉餐($298)Lunch set包括有沙律、前菜2款,御飯,茶蒸碗,麵豉湯,當然主角就係我面前既A4和牛和牛部位分別有三角腩,肉眼,西冷,店員建議最後先食三角腩,相信係根據和牛既油脂比例作排序西冷油脂相對較少,肉味香濃有咬口肉眼油脂比西冷多,入口嫩滑甘香三角腩油脂最多,入口即溶肥美,燒既時候要燒耐少少等部份油迫出,所以好搶火A5和牛三文治+海膽($596)賣相相當精緻,可惜加左海膽反而有種喧賓奪主既感覺,海膽既鮮甜搶左A5吉列和牛既味道,而和牛亦都炸得過熟,完全食唔到A5和牛既油香,極度失望呢度既和牛真係非常高質,而A4和牛燒肉lunch set味道上絕對係跑贏A5和牛三文治+海膽,鍾意和牛既朋友一定要黎試下

A4和牛燒肉餐($298)
西冷油脂相對較少,肉味香濃有咬口
肉眼油脂比西冷多,入口嫩滑甘香

A4和牛燒肉

A5和牛三文治+海膽($596)
A5和牛三文治+海膽

A5和牛三文治+海膽

2020-12-19 786 瀏覽
菜品款好少,主打和牛同海膽,但味道出眾,簡而精😝:🔸燒肉拼盤 $588 睇到啲牛既雪花就知正👍🏻油脂豐盈,入口嫩滑,牛味亦濃郁但因為唔食牛舌🤷🏻‍♀️轉左做黑毛豬,拼盤賣相即刻冇咁靚😂但個豬經過調味,好入味,肉質亦唔韌,其實都好食嘅😝:🔸誠意滿滿和牛丼 $488和牛,海膽,魚子醬,鵝肝,鋪滿成碗飯,確實誠意滿滿😂👍🏻味道如材料般豐富,值得一試!:🔸海膽和牛紫菜taco $298 免治和牛加鮮甜海膽,兩樣最愛喺埋一齊,有咩可能唔好食😂Taco餅轉左用天婦羅紫菜,口感更香脆:🔸海膽鰻魚蛋卷 $268 用鬆軟又甜甜地既pancake皮代替玉子,味道幾特別再包住即燒鰻魚,牛油果,蟹子,面頭仲有海膽點綴🥳又係豐富到一啖咬唔曬!————————————————(8/10) by C#sissyfoodie
菜品款好少,主打和牛同海膽,但味道出眾,簡而精😝
🔸燒肉拼盤 $588
睇到啲牛既雪花就知正👍🏻油脂豐盈,入口嫩滑,牛味亦濃郁
但因為唔食牛舌🤷🏻‍♀️轉左做黑毛豬,拼盤賣相即刻冇咁靚😂
但個豬經過調味,好入味,肉質亦唔韌,其實都好食嘅😝

🔸誠意滿滿和牛丼 $488
和牛,海膽,魚子醬,鵝肝,鋪滿成碗飯,確實誠意滿滿😂👍🏻
味道如材料般豐富,值得一試!

🔸海膽和牛紫菜taco $298
免治和牛加鮮甜海膽,兩樣最愛喺埋一齊,有咩可能唔好食😂
Taco餅轉左用天婦羅紫菜,口感更香脆

🔸海膽鰻魚蛋卷 $268
用鬆軟又甜甜地既pancake皮代替玉子,味道幾特別
再包住即燒鰻魚,牛油果,蟹子,面頭仲有海膽點綴🥳
又係豐富到一啖咬唔曬!

————————————————
(8/10) by C
#sissyfoodie
  • 盛意滿滿和牛丼
  • 海膽和牛紫菜taco
  • 牛more拼盤
  • 海膽鰻魚蛋卷
2020-11-04 613 瀏覽
好耐冇食日本菜, 今晚同朋友嚟尖沙咀食呢間最近非常熱門ge日本餐廳, 經常喺ig見到佢ge身影, 主打和牛同海膽, 睇見都吸引!😍我地叫咗和牛三文治配海膽, 盛意滿滿和牛丼, 海膽鰻魚蛋卷同日本蕃茄沙律, 每一道都非常高質, 特別係和牛三文治, 和牛5成熟, 入口牛味好濃, 油花細緻, 味道一流, 再加上面頭鋪滿海膽, 入口再多一份鮮甜滋味!!😋另外盛意滿滿和丼更加係丼如其名, 極度有誠意, 表面鋪滿海膽, 和牛, 鵝肝等珍貴食材, 和牛嘅油香更加係滲哂入米粒之中, 啖啖美味! 😍
2020-11-03 264 瀏覽
尖沙嘴真係好多好野食,平時食嘅好耶,唸著升職想吃烤肉慶祝,而且午餐對食物有多些要求,老闆就特登搵到一間價錢算中上的烤肉店,算給我慶祝一下。這裡的環境一看就是很高檔,是走高級路線的感覺,服務員十分殷勤,服務態度十分好,還給我們介紹有什麼推薦,我們點了兩個餐,一個去A4和牛燒肉定食配飯,一個是wagyuya Don,看似兩個餐加起來要$876,但吃下肚子是覺得值了。首先看這個wagyuya Don,好多海膽鋪面,裡面有好多塊和牛和鵝肝,還有其他魚片,撈起來一起吃,說不出有多濃厚的幸福感,真的是太美味了。再來這個燒肉,6塊厚厚的A4和牛,有和牛不同的部位,詳細我也忘了,總之每個部位的肉都不一樣的口感,光看顏色吃什麼都是對,服務員還會來幫忙我們燒肉,我們就等吃好了,超棒的服務。這頓飯午餐來講是昂貴的,但吃的食材這麼棒,一餐半餐真係夠曬享受,值呀。
2020-09-23
10 分鐘 (堂食)
之前係日本食過和牛燒肉後一直都念念不忘,但又覺得好貴成日都唔捨得食(去旅行肯洗錢啲😹)但真係太耐太耐無出走啦,好掛住日本啊~~~~🇯🇵再加上天氣一凍就想打邊爐食燒肉,所以前排去咗 @wagyuya_hk 止下癮,食番個和牛𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵👅整體來講,食物質素唔錯,食物擺盤非常之精緻。但如果要食得飽可能會有少少貴,而店員都好𝗵𝗲𝗹𝗽𝗳𝘂𝗹,會幫手確保你燒到最好食嘅和牛~~.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10🌟.《𝗔𝟰和牛燒肉𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁》$298🌟7.8/10🌟𝗔𝟰 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗬𝗮𝗸𝗶𝗻𝗶𝗸𝘂 𝗦𝗲𝘁包咗三款唔同部位嘅𝗔𝟰和牛;三角腩、西冷同肉眼,各有兩片,一句講晒:三款都好好食!三款嘅油脂分布都非常之平均,香濃嘅牛味,再加上入口即溶嘅口感🤩其實和牛有少少油膩,所以我哋兩個人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲就啱啱好!.《海膽和牛紫菜𝗧𝗮𝗰𝗼》$298 🌟7.8/10🌟本身以為真係平時食嘅嗰一種𝗧𝗮𝗰𝗼,但原來係
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
🌟
《𝗔𝟰和牛燒肉𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁》$298🌟7.8/10🌟
𝗔𝟰 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗬𝗮𝗸𝗶𝗻𝗶𝗸𝘂 𝗦𝗲𝘁
《海膽和牛紫菜𝗧𝗮𝗰𝗼》$298 🌟7.8/10🌟
本身以為真係平時食嘅嗰一種𝗧𝗮𝗰𝗼,但原來係一小磈加咗天婦羅炸粉嘅紫菜,而上邊就鋪滿左免治和牛他他、海膽、紫蘇葉同三文魚籽。食入口係多重唔同嘅口感層次,脆卜卜嘅紫菜配上入口軟綿綿嘅和牛他他同海膽,好正!
海膽嘅鮮味同濃郁嘅和牛好𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵,而三文魚子又帶少少鹹味,紫蘇葉有助中和食材嘅油膩感,細細啖一啖食好過癮😻
《海膽鰻魚蛋卷》$268 🌟7.8/10🌟
非常之特別嘅一度小食,特別之處在於佢嘅蛋捲唔係我哋平時成日食開玉子燒嘅嗰一種,用咗一層蛋香味重嘅班戟皮,食落有多少少厚度,好特別~
除咗有鰻魚之外,班戟仲包住左一大粒牛油果、魚子同沙律醬,上邊嘅海膽仲鋪左金箔,成件事好矜貴啊✨
𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗬𝗮 @wagyuya_hk
📍#BELLYwongs_TST
#BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_meats 😇
2020-10-29 176 瀏覽
⭐️ A5和王和牛薄燒 ($488)呢個有店員服務幫手燒,咁就唔驚自己燒得唔好晒左塊靚牛😎 薄切和牛表面充滿油脂,濃郁甘香。配上生雞蛋、蔥花、蒜片同牛肉汁,另有一番🥳⭐️每日限定 ($498)超紹豐富的一碗丼飯,絕對可以滿足心大心細樣樣都想食既我。有熊本和王和牛、鵝肝、海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉、仲有燒左口魚邊😝海膽鮮甜唔會有臭味,和牛都大塊而且煎得好香,最好食同有驚喜反而係鵝肝,外脆內軟,充滿油香!某一係吞拿魚蓉俾其他熱菜式烘熱左,有點奇怪👻⭐️ A5吉列和牛咖哩丼 ($398)呢個好好食,厚切既牛扒經高溫炸輕炸,迫出和牛既油香,但又保留嫩滑既肉質。日式咖哩比較甜口,配上屬肉質較嫩既和牛,非常適合🤓
⭐️ A5和王和牛薄燒 ($488)

⭐️每日限定 ($498)

⭐️ A5吉列和牛咖哩丼 ($398)
2020-10-28 221 瀏覽
今日突然好想食燒肉,即興在「開飯」搜尋一下,選了這間燒肉店試試。因為我們沒有訂枱,我們三人被安排坐在近門口bar枱位置,店內地方不大,大伙兒就不太適合了。這裏的餐牌主要都是單點的,拼盤款色比較少,只有兩款,而且其他選擇也不多,所以我可以將九成餐牌內容都影下,大家可以參考一下。我們點了一個拼盤丶蕃茄沙律丶Wagyu Don丶黑豚肉和海膽多士。食物份量不多,但質量還可,特別是個Wagyu Don,一次過滿足晒我最喜歡吃的,但個海膽配多士就唔多夾,本人不喜歡😅。總括來說,這間不妨一試,服務也很好。
總括來說,這間不妨一試,服務也很好。
2020-10-03
  • Wagyu Don
2020-10-27 144 瀏覽
同朋友好耐無見想食餐好,朋友推薦左食依間既lunchhhhh話高質都抵食-🐮Wagyu Don|💰498🌟熊本和王和牛|鵝肝|海膽✨海膽好甘甜好鮮,牛煎得岩岩好,油香好出,又夠軟淋✨鵝肝有成兩塊,煎成金黃出面煎得好脆,入邊好油嫩(⊙ω⊙).下面仲有吞拿魚茸同埋左口魚吞拿魚鮮甜,左口魚油超香又滑嫩✨朋友話個飯嘅汁好_好食,D魚油牛油仲要索哂入去.🐤親子丼|💰98雞好滑又重雞味依個價有埋燉蛋、湯、沙津、醃菜,好抵.🌮海膽和牛紫菜taco|💰298配搭超好,紫菜taco係紫菜天婦羅和牛帶少少筋,好好咬口,又夠濃郁海膽好甘甜-格局好靚,野食器皿都好靚好有feel醃菜係佢地自家醃,別有風味野食真係好好食,會再黎

🐮Wagyu Don|💰498
🌟熊本和王和牛|鵝肝|海膽
✨海膽好甘甜好鮮,牛煎得岩岩好,
油香好出,又夠軟淋
✨鵝肝有成兩塊,煎成金黃
出面煎得好脆,入邊好油嫩(⊙ω⊙)
下面仲有吞拿魚茸同埋左口魚
吞拿魚鮮甜,左口魚油超香又滑嫩
✨朋友話個飯嘅汁好_好食,D魚油牛油仲要索哂入去

🐤親子丼|💰98
雞好滑又重雞味
依個價有埋燉蛋、湯、沙津、醃菜,好抵

🌮海膽和牛紫菜taco|💰298
配搭超好,紫菜taco係紫菜天婦羅
和牛帶少少筋,好好咬口,又夠濃郁
海膽好甘甜

格局好靚,野食器皿都好靚好有feel
醃菜係佢地自家醃,別有風味
野食真係好好食,會再黎

2020-10-25 140 瀏覽
到呢個季節真係特別掛住日本,今日又思鄉病發作,好想食和牛,同朋友去返呢間食過質素有保證嘅餐廳醫一醫心病。呢度有吧枱可以睇著師傅準備食物,亦有舒適嘅卡位可以選擇。食和牛通常油份比較重,所以想清清地食個沙律先,健康又勁有營養嘅牛油果沙律就啱晒,擺碟好靚,沙律菜極新鮮,店家嘅黑松露醬,聞落同食落嘅味道都非常突出,絕對唔係普通貨色,牛油果入口輕壓即溶!海膽和牛紫菜TACO似乎係新菜式,底層係紫菜天婦羅,上面一片香葉,仲有和牛肉,面頭有新鮮海膽加上頂部晶瑩剔透嘅魚子做點綴,賣相晒精緻,係一款講究賣相又注重味道同食材配搭嘅開胃菜。重點菜式亦係今次黎嘅目的-A5和王和牛薄燒!見到和牛肉片嘅雪花已經流晒口水!和牛嘅油脂真係非常邪惡,燒起上嚟更特別惹火,油脂不斷溶化,香味不斷滲出!伴有生雞蛋、蔥花、同炸蒜片。先試和牛本身嘅味道,多餘嘅油脂已經溶化及滲透肉片入邊,半溶嘅感覺,油香加上肉香,無得彈!再試將和牛肉片沾上蛋汁及蔥花,加上炸蒜片,又係另一種感覺,個人好鍾意加上炸蒜片,帶出黎號味道更加香濃!仲有份盛意拳拳和牛丼,好有趣嘅名字,有外邊香脆,內裏creamy嘅鵝肝,色澤鮮明又綿滑嘅海膽,香濃嘅和牛,仲有

仲有份盛意拳拳和牛丼,好有趣嘅名字,有外邊香脆,內裏creamy嘅鵝肝,色澤鮮明又綿滑嘅海膽,香濃嘅和牛,仲有黑松露醬加埋食用花瓣同金泊點綴,所有食材都密密麻麻鋪滿喺器皿上面,果然係盛意拳拳!

每次黎呢度都食到非常高質嘅和牛菜式,真係值得一再幫襯!
2020-10-25 139 瀏覽
頂級滋味盡在 Wagyu Ya, 今次為左慶祝舊同事脫苦海,所以來賀一賀佢。一入去座低就可以感受到,佢地裝修特色,覺得自己去左日本居酒屋的 feel 。話哂今次同佢慶祝,緊係要叫得豐富d, 震撼d 先勁架嗎🤣🤣🤣我就叫左以下3款食物:⚛ 銀雪魚定食 ~ 有齊兩大件煎得夠皮脆肉嫩又夠滑的銀雪魚, 仲有麵豉湯,蒸蛋, 沙律,蓮藕片, 唔好講小每樣食物都精緻美味, 最特別個蓮藕片估唔到入口微辣,個辣辣得來幾舒服,搞到我追住連食幾片。⚛ 海膽和牛紫菜Taco ~ 賣相非常精緻吸精, 最上層係海膽,中層係和牛,而最底層係炸過的紫菜天婦羅, 配搭上一流,一碟6件,每一層味道口感分明滋味萬分。⚛ 盛意滿滿和牛丼 ~ 鐵板送上時,已經忍唔住嘩了一聲, 因睇見和牛丼上食材高級豐富,有齊海膽,鵝肝,魚子醬,和牛,溫泉蛋, 我從底下一羹上去有齊所有材料,送入口裡十分滿足。呢到食物好高水準,滿足哂我的貪心需要,下次一定要帶媽咪享受下。🤗

我就叫左以下3款食物:

2020-10-23 138 瀏覽
位於尖沙咀Wagyu Ya,是以日燒為主打的日本居酒屋,食物質素相當之高,牛肉全部是從日本空運來港的。服務也相當好,待應生熱情主動介紹食物的用料及食用方法,給人有賓至如歸的感覺。我們要了當天廚師發板推荐的,海膽和牛紫菜、海膽海膽鰻魚蛋卷;擺盤精緻令我驚喜,像精心雕琢的藝術品,有點不舍得吃。盛意滿滿和牛丼:有鵝肝、海膽、三文魚籽和牛他他、塘心蛋等鵝肝表皮焦香,入口即融,口感豐富有層次。Usuyaki薄燒,是頂級A5和王和牛,燒時牛香味四溢,沾上生雞蛋及醬汁加少少炸蒜和蔥,口感軟腍滑香,齒頰留香,非試不可。Wagyu Ya上等的食材,超高的廚藝,精緻出品,暖心的服務,令我難忘!
Wagyu Ya位於尖沙咀金馬倫道,主打由日本鹿兒島直送既和牛日式烤肉,店員安排左我同朋友坐BAR檯,檯上有個網爐供客人燒烤和牛,爐上仲有個抽氣管,唔會成身油煙味🥰晚市餐廳只有單點食物,沒有套餐,有和牛拼盤、和牛三文治、和牛丼、天婦羅等等,有好多都係由和牛同海膽做配搭既食物,非常期待🤪------1. 日本番茄沙律 $108 7.5/10原個番茄切好,色澤偏橙色,味道非常清甜同軟腍😋仲有旁邊沙律菜配上微酸醬汁,開胃十足2. 和牛三文治加海膽 $398 + $198 9/10和牛三文治外觀給人很高級感覺😍再配上金箔魚子醬和海膽,簡直是畫龍點晴,厚切既吉列和牛鮮味充滿口腔,肉質軟熟,仲可以見到帶粉嫩既和牛紋理,食得出的確係好高級和牛,而外面既麵包亦烘得香脆可口而且熱騰騰,配上魚子醬和海膽嘅鮮甜,互相輝映,非常推介👍🏻3. 盛意滿滿和牛丼 $488 8/10誠意同份量都滿滿既和牛丼,材料有和牛、海膽、鵝肝、黑松露、溫泉蛋等等,飯吸哂和牛精華🤤非常入味同時亦有脂香,鵝肝兩面煎得香脆,油脂感十足,搭上香口的蒜片一齊食,唔會覺得好膩,和牛質感有點似免治牛肉,調味有點太濃🙈不過拌飯一流4. 海膽和牛

------
1. 日本番茄沙律 $108 7.5/10
日本番茄沙律

2. 和牛三文治加海膽 $398 + $198 9/10
和牛三文治加海膽

3. 盛意滿滿和牛丼 $488 8/10
盛意滿滿和牛丼

4. 海膽和牛紫菜taco $298 8.5/10
呢道是一道新菜色,一同有六件taco,賣相滿分,都係海膽和牛既配搭,紫菜炸得鬆脆,係上面放上和牛、海膽同埋三文魚籽,食法新穎,口感豐富,好享受一啖食哂既感覺☺️
海膽和牛紫菜taco
2020-10-19
和牛三文治加海膽
盛意滿滿和牛丼
海膽和牛紫菜taco
2020-10-22 91 瀏覽
同朋友慶生,朋友揀左尖沙咀這間食和牛的餐廳。位置好方便,在金馬倫道,店鋪唔算大,不過乾淨企理,坐得舒服。一坐下,侍應就送上熱茶,態度熱情。個人好喜歡餐廳的所有碟,真係好靚,睇得出老闆的心思。我地一行4人,點左鵝肝和牛丼、食肉獸、A5吉列和牛咖喱丼、上癮海苔白飯魚脆脆、黑松露牛油果沙律、海膽和牛紫菜taco。食肉獸方面,侍應送上三種點和牛的配料醬,A5和牛真心無得頂,入口即溶,牛味好香,值得一試。白飯魚脆脆好味,不過就貴左少少。鵝肝和牛丼份量都夠,味道濃郁。黑松露牛油果沙律,份量足,幾清新,不錯。海膽和牛紫菜taco味道幾好,是塊紫菜油左少少。A5吉列和牛咖喱丼個人覺得一般,可以俾機會試其他食物。價錢方面偏貴,不過是好味既。

黑松露牛油果沙律,份量足,幾清新,不錯。
價錢方面偏貴,不過是好味既。
2020-10-21
慶祝紀念