2020-06-18 115 瀏覽
今日放工同朋友出旺角行街,上網睇到依間餐廳好正,於是拉埋我朋友一齊過嚟食,果然冇令我失望,嘢食同環境都一流,超驚喜🤩餐廳環境好乾淨,一入到門口就要消毒同埋帶鞋套,你都比好多隻貓貓包圍住,佢哋全部都好溫馴🐱重點係依到野食好味又抵食,每一樣都超大份❤️我同朋友叫咗一個二人套餐,有晒湯、沙律、main course,我地仲加左$25叫咗個心太軟嚟食🥰前菜:沙津同湯湯津酸酸甜甜,好開胃好fresh😉白汁忌廉湯都好好發揮👍🏻Main course: 日式青蟹子大蜆大蔥扁意粉意炒好彈牙,而且配住濃濃白汁同好新鮮既蜆離食,口感好豐富👅Main course:安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角極度推介!漢堡食得出係手工整,肉質好鮮嫩多汁,好白既炭燒味,而且薯角炸得好脆口👏🏻😁甜品:心太軟好邪惡啊😍香濃朱古力味,食埋甜品圓滿既一餐🥰野飲:抹茶🍵+草莓荔枝紅莓乾花茶兩杯都解渴又好飲,尤其是係花茶,好清香😛

前菜:沙津同湯
湯津酸酸甜甜,好開胃好fresh😉白汁忌廉湯都好好發揮👍🏻

Main course: 日式青蟹子大蜆大蔥扁意粉
意炒好彈牙,而且配住濃濃白汁同好新鮮既蜆離食,口感好豐富👅

Main course:安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角

甜品:心太軟
好邪惡啊😍香濃朱古力味,食埋甜品圓滿既一餐🥰

野飲:抹茶🍵+草莓荔枝紅莓乾花茶
兩杯都解渴又好飲,尤其是係花茶,好清香😛
2020-06-18 80 瀏覽
電梯門一打開,就看到兩家餐廳,右邊就是Urban cafe!此鋪人氣甚高,店外有大量等侯的人流,不過我們訂了位,所以不用等侯就可以入內;餐廳內部不算太大,而且全場滿座,食客們開懷聊天的聲音可謂不絕,再說裝收,燈光明亮簡潔,大片的落地玻璃,清楚的看見彌敦道大街,整體感覺簡約現代。餐廳有提供二人套餐,既然如此一於就吃套餐。Set Dinner for 2 (HKD278) 2 Set Today's Special Soup, Salad 餐湯和沙律沙律四平八穩,餐湯有一陣奶香味,較坊間一般的出眾。溫泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉 Linguine Alla Carbonara with Onsen Tamago常見的菜式,意粉份量則足夠,有一陣黑椒味,都算入到白汁味道,還有温泉蛋,剛剛好的雞蛋和流心的蛋黃,流到白汁和意粉之上,增加口感,多了一分層次感。Spanish Batalle Duroc Pork Back Rib in Barbecue Sauce 西班牙黑毛豬肋骨薯菜黑毛豬肋骨肉質好,口感偏腍(雖然我會喜歡硬一些的口感) ,配上醬汁,正!滋味2人小食併盤 (+$28) Appet

餐廳有提供二人套餐,既然如此一於就吃套餐。

Set Dinner for 2 (HKD278)

沙律四平八穩,餐湯有一陣奶香味,較坊間一般的出眾。

滋味2人小食併盤 (+$28) Appetizer Platter (+HKD28)

為何放到主食之後?因為頭盤竟然較主菜更遲送到,感覺有些奇怪,都是一些香脆的食品,若不至太肚餓,也可以加點!

繼續就是甜品,抹茶心太軟!

雪山抹茶心太軟 (+$25) Matcha Baked Lava Cake (+HKD25)

這款以外皮硬脆、內夾熱宇治抹茶巧克力漿的蛋糕,一刀切下去時,內層的抹茶朱古力漿流出,有如火山熔岩般,慢慢流動,既治癒又美味,另外也有雪糕,看落彷如一張畫。

蜂蜜生薑茶 ($45) Ginger Tea (HKD45)

先時蜂蜜的香甜,再散發生薑的微辣刺激,加起來就是有層次的口感,而且健康且養生!

蘋果醋荔枝伯爵茶 ($58) Apple Vinegar Litchi Earl Grey Tea (HKD58)

蘋果醋是由蘋果汁或切碎蘋果經發酵所製成,也是一款健康的飲品,加上荔枝的清甜和伯爵茶的微甘,就是另一款養生且適合夏天的飲品!

套餐各款食品質素均好,價錢相宜,難怪人流不斷!!
2020-06-18 1563 瀏覽
黃店 💛 #旺角 #urbancafe🟡 多次參與罷市表態🟡 店內張貼文宣🟡 店內播抗爭相關片段🟡 老闆有做家長車接送朋友約咗我黎黃店Urban Cafe食飯,度除咗貓貓可愛之外,食物都非常有質素咖🥳 👭🏻 二人套餐 ($278)🎃 餐湯餐湯係好香滑嘅南瓜湯,入面仲有一條條南瓜絲,好好味😋🥗 沙律田園沙律加上醋,健康又清新☺️🍝 温泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉温泉蛋好perfect,一切開隻蛋就流曬啲蛋黃就流曬出黎🥰 影相影到個扁意粉好似黏住曬咁,但食落又唔會喎!忌廉同野菌分量啱啱好,加埋流出黎嘅蛋黃好鬼正🤤🍔 安格斯牛肉手工竹碳漢堡配薯角安格斯牛肉漢堡就聽得多啦,個牛肉咁腍身咁多汁就真係第一次!食落見到牛肉入面有少少洋蔥碎,唔通就係精綷😍 個竹碳包係黑色嘅好特別,啱曬打卡,番茄有兩層☺️芝士仲係綵用車打芝士,某快餐店嘅安格斯漢堡完全冇得比!🧆 滋味二人小食拼盤 (+$28)拼盤包括法蘭克福腸、唐揚雞塊、薯角。腸仔係切片嘅,鹹鹹哋,好香口好惹味。雞塊朋友勁鍾意,我哋要搶住黎食哈哈,外皮脆脆嘅,但個皮好薄,肉好多仲好有肉汁添🤤 薯角係連埋薯仔皮一齊炸咖😍🗻 雪山心太軟 (+$25)呢個係一個
黃店 💛 #旺角 #urbancafe

🟡 多次參與罷市表態
🟡 店內張貼文宣
🟡 店內播抗爭相關片段
🟡 老闆有做家長車接送

👭🏻 二人套餐 ($278)
餐湯餐沙律

🎃 餐湯
餐湯係好香滑嘅南瓜湯,入面仲有一條條南瓜絲,好好味😋

🥗 沙律
田園沙律加上醋,健康又清新☺️

🍝 温泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉

🍔 安格斯牛肉手工竹碳漢堡配薯角
滋味二人小食拼盤

🧆 滋味二人小食拼盤 (+$28)
雪山心太軟

🗻 雪山心太軟 (+$25)
呢個係一個Lava cake,可以揀抺茶或者朱古力味,唔洗考慮,我揀咗朱古力🥰 個cake真係一切開就流曬啲「溶岩」出嚟😆 好濃濃嘅朱古力,邪惡但又無可抗拒😆 雪糕球都好吸引,有好多曲奇碎😙

🍋 熱檸水 (+$0)
藍花皇家伯爵荔枝紅茶

🌺 藍花皇家伯爵荔枝紅茶 (+31)
呢壼茶又靚又大壼,其實夠兩個人飲☺️ 食咗咁多甜品飲返啲花茶消濟就最啱☺️ 鍾意飲茶嘅我超鍾意~ 茶入面仲有一大粒龍眼添😳
2020-06-17
餐湯餐沙律
藍花皇家伯爵荔枝紅茶
  • 溫泉蛋煙肉野菌配黃金卡邦尼扁意粉
  • 安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角
  • 是日餐湯
  • 小食拼盤
未試過貓cafe🐱想去試吓,就同朋友去左呢間。xxx咁每人最低消費一個set同埋限時90分鐘,都冇咩特別大問題。xxx入到去第一印象係好多人😨(係人山人海,基本上每張枱都有人嘅情況)衛生情況一般xxx咁叫咗兩個set分別係卡邦尼意粉同埋肉醬意粉。每個餐跟一杯嘢飲同一個前菜沙律,味道唔錯,可以接受。xxx講到貓🐱方面,貓嘅數目都唔少,而且每一隻都好乖唔會亂咬野,多數都會乖乖地喺度俾你摸🤤xxx但係缺點係真係好逼,間餐廳本身已經唔大,座位同座位之間嘅距離又好少,令到成個狀況都好擠迫😖如果想relax啲嘅話比較困難。而且人多嘅時候聲量真係唔少,如果要同坐對面嘅朋友溝通要比較大聲先可以聽到🥱xxx總結係:呢個價錢呢個質素可以接受,但係如果想安安靜靜咁relax一下或者同朋友吹下水,咁就有難道啦。
未試過貓cafe🐱想去試吓,就同朋友去左呢間。
2020-06-17 52 瀏覽
去開旺角就支持下黃店cafe 啦 呢間都好多人推介 我地七點半去到已經full house 所以一定要book 定夜晚有二人同四人套餐 有包湯同野飲 都幾抵食 不過因為我地想食嘅野冇係餐 就散嗌左 我地叫左一個豬肋骨 牛扒 千島煙三文魚pizza 同忌廉蜆扁意粉 加四杯野食豬肋骨整得好淋好入味 食落都唔會鹹 同埋有兩大舊 四個人分岩岩好牛扒就幾重牛味 不過可能我地影相影耐左 有少少韌左啲 但個sauce 都好味 豬肋骨同牛扒都配左薯菜 薯角都幾多 炸得夠香脆而pizza都好好味 好夠千島醬 又有芝士係面 邪惡得黎好滿足 同埋佢唔係太厚批所以食落都仲脆口個意粉就有啲青色蟹籽係面 第一次見都有啲嚇親 但食落同平時嘅蟹籽差不多 所以都幾特別 意粉食落好creamy 份量夠我地四個分 啲蜆都好鮮味而野飲我地就叫左oreo 特濃朱古力 oreo 朱古力沙冰 芒果薄荷沙冰 蘭香子雜莓綠茶 兩杯oreo飲品都好正 好重oreo味 沙冰食落就再凍啲 岩晒係夏天飲 芒果薄荷個杯就薄荷味偏重 好fresh 蘭香子雜莓綠茶就幾清新 唔會太甜 入面仲有士多啤梨同藍莓 好足料

豬肋骨同牛扒都配左薯菜 薯角都幾多 炸得夠香脆

個意粉就有啲青色蟹籽係面

2020-06-02
5 分鐘 (堂食)
  • Oreo脆脆特濃朱古力
  • 煙三文魚水牛芝士手工薄餅
2020-06-17 62 瀏覽
最近心血來潮行行下街想上去啲 cafe坐下hea下 搵左兩搵就決定去呢間貓貓cafe嚕餐廳衛生都做到幾足 要客人粒鞋套同消毒先入得🎈入到去高朋滿座 好彩我黎得早等左一陣話入得嚕餐廳選擇都好多 所以索性嗌個2人餐 再加水牛城雞翼🤣🤣沙律同湯好快就送到 個湯係南瓜湯 有好多南瓜溶係到 好好味😋😋😋至於沙律都相當之新鮮👍🏻👍🏻飲品方面就嗌左兩杯梳打 一杯係蘋果醋 一杯係荔枝 都幾好飲☺️主菜方面就嗌左個溫泉蛋煙肉野菌卡邦尼扁意粉☺️ 份量都足夠 味道方面𣎴俗之後仲叫左個豬肋骨食 薯菜相當之多 一定夠飽🤪🤪 豬肋骨既味道都幾好 水牛城雞翼就有大量醬汁係面 都okay既特別附送可愛貓咪一張 d貓咪全都好乖 又乾淨☺️☺️
餐廳衛生都做到幾足 要客人粒鞋套同消毒先入得🎈

入到去高朋滿座 好彩我黎得早等左一陣話入得嚕

餐廳選擇都好多 所以索性嗌個2人餐 再加水牛城雞翼🤣🤣

水牛城雞翼就有大量醬汁係面 都okay既

特別附送可愛貓咪一張 d貓咪全都好乖 又乾淨☺️☺️
好彩有book位🤩 我約18:45 餐廳內外都咁多人見到呢部機感覺好新奇😂 防疫措施都做得好足註: 餐廳比較細 會坐得比較逼😉🥕是日沙律 $38🥕蘋果醋薄荷梳打 $58🥕青檸薄荷蜜糖梳打 $58呢兩個都係健康之選 飲落都好fresh 但我都仲係好想試啲朱古力smoothie 見到好多人飲🥕水牛城雞翼 58有啲肉醬係面層🥰 雞翼炸過 仲係好鮮嫰多汁🥕日式磁煮鮑魚薑蔥香蒜炒意大利麵 $108呢個CP值勁高!!!!鮑魚都幾新鮮😍 爽口彈牙!!啲意粉炒過 有少少蒜吊下味之餘 仲可以做到少少乾身既效果軟硬度適中😍🥕菲力牛柳配香草荷蘭汁薯菜  $158本身想叫西冷牛扒 但無貨哦!叫左菲力牛柳 令我好surprised!!菲力牛柳係牛腰接近尾既地方因為唔太用到啲肌肉組織所以菲力牛柳既特色就係超嫰😍口感勁軟腍 而且一啲都唔乾身!牛味無西冷咁重 配香草荷蘭汁食就更fresh!🥕雙層朱古力蜜糖吐司配精選是日雪糕勁鐘意食呢個!! 多士烘底+朱古力榛子醬 配埋oreo雪糕仲有啲toppings 好正😭
好彩有book位🤩 我約18:45 餐廳內外都咁多人

🥕水牛城雞翼 58

有啲肉醬係面層🥰 雞翼炸過 仲係好鮮嫰多汁

🥕日式磁煮鮑魚薑蔥香蒜炒意大利麵 $108
日式磁煮鮑魚薑蔥香蒜炒意大利麵

呢個CP值勁高!!!!
鮑魚都幾新鮮😍 爽口彈牙!!
啲意粉炒過 有少少蒜吊下味之餘
仲可以做到少少乾身既效果
軟硬度適中😍

🥕菲力牛柳配香草荷蘭汁薯菜  $158
菲力牛柳配香草荷蘭汁薯菜

本身想叫西冷牛扒 但無貨哦!
叫左菲力牛柳 令我好surprised!!
菲力牛柳係牛腰接近尾既地方
因為唔太用到啲肌肉組織
所以菲力牛柳既特色就係超嫰😍
口感勁軟腍 而且一啲都唔乾身!
牛味無西冷咁重 配香草荷蘭汁食就更fresh!

🥕雙層朱古力蜜糖吐司配精選是日雪糕
雙層朱古力蜜糖吐司配精選是日雪糕

勁鐘意食呢個!!
多士烘底+朱古力榛子醬 配埋oreo雪糕
仲有啲toppings 好正😭
2020-06-15
是日沙律
日式磁煮鮑魚薑蔥香蒜炒意大利麵
雙層朱古力蜜糖吐司配精選是日雪糕
好朋友急約,去油麻地晚餐,餐廳喺地鐵站附近,上到去見到好多人排隊😆不過好在8點幾有一批人食完,我地等左30分鐘就有位了,我哋叫左2人餐,兩個女仔都覺得好飽,頭盤有沙律,湯都好好味主菜叫左個巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅,個Pizza啲餡好食之外佢個餅底真係令我有驚喜,脆得黎又吾會太硬,厚度都啱啱好,一定要試👍另名叫左 日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉,嘅朋友本來話覺得綠色好核突,但食咗一啖之後覺得佢啲忌廉好滑同埋用青蟹子配搭都幾特別,意粉有人彈牙,其實餐牌上仲有好多嘢想叫🙉不過得兩個人驚食吾哂,佢嘅飲品水蜜桃蘋果醋梳打,平時出邊餐廳飲品多數會覺得好甜,佢呢句我覺得啱啱好有夠水蜜桃味👍朋友叫左蜂蜜柑桔檸檬梳打,都話嗰陣我個杯好飲啲😬下次去飲呀你都要再去食😋

朋友叫左蜂蜜柑桔檸檬梳打,都話嗰陣我個杯好飲啲😬
下次去飲呀你都要再去食😋
2020-06-14 68 瀏覽
💛超用心製作嘅良心小店,我地叫左個2人set($278)再加左個小食,估唔到份量都幾多,食到我地超飽超滿足。價錢超值,食物質素高,前菜沙律同餐湯都好令人滿意,南瓜湯有一絲絲南瓜🎃,好fresh好creamy。加($28)仲有個滋味二人小食拼盤,有法蘭克福腸、唐揚炸雞同薯角,冇諗過$28有咁大份小食,當中覺得法蘭克福腸特別出色😋main course我地叫左溫泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉同埋西班牙黑毛豬肋骨配薯菜✨濃郁嘅蛋香味同油脂豐富嘅煙肉令成個意粉口感層次豐富,好creamy 好滑好香🤤西班牙黑毛豬肋骨肉質整到超嫩超淋,啲肉超易起,醬汁調味酸酸地同好惹味,做得好好😍仲有兩大塊,大食嘅都一定夠飽😈 另外仲叫左個水牛城雞翼,超多隻雞翼,整得好脆,酸酸甜甜幾得意。最後仲有甜品雪山心太軟,成餐飯超完滿☺️今次係我地第一次去貓貓cafe,真係好!可!愛!食食下飯又有個貓主子黎撒下嬌or扮高鬥😏真係好治癒,仲有啲攤到好鬼cute訓到好爽🤤為左減少細菌,全部客人都要戴鞋套入cafe,門口有部鞋套機,相當貼心,不過都幾多人等位,多人去嘅話最好book定位🥳
2020-06-13 786 瀏覽
位於旺角彌敦道的樓上咖啡室「URBAN Cafe」,係一間與別不同的Cafe,店舖裏面有幾十隻不同品種的貓貓作招徠,好適合愛貓之人晚市二人套餐價值$278,包左餐湯、沙律、主菜及飲品,經濟實惠是日餐湯及沙律🥗雜錦沙律菜新鮮爽脆,配上酸酸的醬汁,清新開胃!是日餐湯係南瓜湯,充滿絲絲南瓜蓉,好足料呢滋味二人小食拼盤唐揚雞塊,大大件,脆卜卜,啖啖肉!炸薯角嘅薯肉好飽滿👍🏻法蘭克福腸則肥美油潤,鹹香滋味日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉青色嘅蟹籽真係第一次見,口感卜卜脆,鹹香滋味。扁意粉軟硬適中,頗具嚼勁~蜆肉鮮甜無沙,整體味道及口感都好豐富安格斯牛肉手工竹炭漢堡配炸薯角手工安格斯牛肉漢堡扒肥瘦適中,肉嫩多汁,牛肉味頗香濃!配上好鬆軟的竹炭麵包及香脆炸薯角,飽肚滋味之選雪山心太軟最後甜品加$25可享雪山心太軟🍫心太軟流心效果理想,朱古力味都幾香濃,但略嫌甜左少少。配上Oreo雪糕更加美味可口

是日餐湯及沙律🥗

日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉

安格斯牛肉手工竹炭漢堡配炸薯角

2020-06-13 77 瀏覽
放學後約朋友一齊再黎晚飯,傾偈聚一聚。意式辣肉腸拉絲水牛芝士手工薄餅薄餅約7寸長,面層有厚厚芝士,大大片辣肉腸,腸出油令薄餅兩惹味,少少辣味,啖啖拉絲滋味。水牛城雞翼有別於一般水牛醬,辣味不重,雞翼厚肉,鹹香惹味。楓糖漿蕃薯條蕃薯條炸得香軟,楓糖更添甜味。芭菲杯香滑曲奇雪糕,香甜粟米片,香滑甜忌廉令口感豐富。蘋果芝士蛋糕蘋果醬酸甜,芝士蛋糕鬆軟,配搭食減膩,配搭曲奇雪糕,更香滑。蜂蜜生薑茶生薑味清香,熱飲潤喉順氣。
放學後約朋友一齊再黎晚飯,傾偈聚一聚。

意式辣肉腸拉絲水牛芝士手工薄餅

水牛城雞翼
有別於一般水牛醬,辣味不重,雞翼厚肉,鹹香惹味。

楓糖漿蕃薯條
蕃薯條炸得香軟,楓糖更添甜味。

芭菲杯
香滑曲奇雪糕,香甜粟米片,香滑甜忌廉令口感豐富。

蘋果芝士蛋糕

蜂蜜生薑茶
生薑味清香,熱飲潤喉順氣。
2020-06-02
2020-06-11 786 瀏覽
今次不夠兩個月二度再訪urban , 以及繼續支援撐黃店地點更是在旺角附近 , 邊有得輸一樣係入內前膠套套腳 及 消毒雙手這次安排在窗邊角落 , 盡是抗警暴 , 還政於民等口號滿牆每位人頭低消是$100眼看menu上大部份人均選2人套餐 <$278> , 所以我也不例外首先湯及沙律 - 忌廉白湯伴肉碎粟米 , 湯質濃稠美味 , 沒有偷功減料沙律有車厘茄及粟米伴以精選千島醬汁調味 , 好新鮮 , 可惜未能一嚐南瓜湯香草薄荷朱古力 - 朱古力味濃 , 薄荷味比起一般街賣的更為出眾蘋果醋荔枝伯爵茶 - 清新微酸微甜 , 天然味道跟餐額外各加$20巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅 - 水牛芝士份量十足 , 巴馬火腿咸度掌握得好 , 令人欲罷不能即磨芝士黑松露野菌意大利飯 - 偏向類近少許臭芝士味 , 屬creamy風格一類 , 黑松露大啡菇更配搭得宜 , 愛芝士人士不容錯過雪山心太軟 - 額外每人跟餐加 <$25>  , cream , 雪糕 , 心太軟 分開呈上 , 供客選擇混吃還是分開品嚐 , 雪糕為曲奇味 , 心太軟內心軟綿略為流心狀 , 值得推介下次再臨有機

一樣係入內前膠套套腳 及 消毒雙手

這次安排在窗邊角落 , 盡是抗警暴 , 還政於民等口號滿牆
每位人頭低消是$100

蘋果醋荔枝伯爵茶 - 清新微酸微甜 , 天然味道
跟餐額外各加$20

下次再臨有機會試午餐 , 據聞菜式會略為不同 , 期待短期有空再試
2020-06-10 149 瀏覽
一入到去間cafe就有一種好熱鬧好歡樂嘅感覺,因為好多人都係笑住咁食餐飯,因為好多可愛嘅朋友一齊,哈哈,講緊啲貓啊,我個朋友好鍾意貓,一直都好想自己養,但屋企環境唔許可,咁嚟下呢度食嘢可以滿足下佢嘅願望,朋友都好鍾意,一次過有10多隻可愛生動嘅貓係佢面前,陪佢食嘢,見佢成程視線都冇離開過啲貓😀至於嘢食方面,就叫咗個抵食嘅二人餐沙律好清新,除咗菜都有啲水果,個南瓜湯有好濃郁嘅南瓜蓉,啖啖都係南瓜味,好好味即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯,呢個意大利飯有好多料,但唔會有好雜嘅感覺,反而口感豐富,有好香嘅黑松露味,如果啲飯再林少少就更好。西班牙黑毛豬肋骨配意粉,啲豬肋骨好軟好林,亦都好入味,個意粉就咁睇以為會冇味,不過食落去就知係有啲汁,係有味,配豬肋骨係夾到嘅我哋都+$28換個小食拼盤,有法蘭克福腸、唐揚雞塊、薯角,整個小食拼盤都唔會話好油,亦都好味,另外當然唔少得+$25換一份心太軟啦,個心太軟唔錯,個外皮脆脆,裡面好流心,一入口好濃郁嘅朱古力味,係一餐飯嘅完美結束。

至於嘢食方面,就叫咗個抵食嘅二人餐

2020-05-12
10 分鐘 (堂食)
  • 滋味2人小食拼盤
  • 南瓜湯
  • 黑松露野菌大啡菇露荀配忌廉意大利飯
  • 火焰雪山心太軟
2020-06-10 93 瀏覽
URBAN Cafe旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓朋友介紹呢間黃店Cafe好好味,所以今日趁平日冇咁多人就想去試吓。見到Cafe裏面有好多人都係嗌2人餐,超級抵食!有餐湯、沙律、兩個主菜同兩杯嘢飲。沙律啲菜好新鮮,有菠蘿,柚子汁超級開胃,份量啱啱好,唔會食完就已經飽咗。以為二人餐嘅餐湯會冇乜特別,但係點知好好飲!係我覺得成個餐裏面最推介嘅!今日嘅餐湯係南瓜湯,好甜好好味!所以好想再飲多啲添呀!仲食到一絲絲嘅南瓜真係抵讚!主菜揀咗黑毛豬肋骨配薯角,一上枱見到有三大嚿豬肋骨就已經忍唔住好想食!燒烤汁好惹味,豬肋骨燒到啱啱好,骨同肉好容易就分得開,啲肉好淋,食食吓都覺得份量都唔少!仲有好脆嘅薯角,食到好滿足!另一個主菜嗌咗即磨芝士大菇黑松露意大利飯,一上枱見到有好多即磨嘅芝士,所以即刻將芝士同返撈埋一齊,意大利飯好飽肚,兩個人啱啱好!見到隔離枱嗌咗個避風塘雞翼,所以都忍唔住嗌咗一份嚟試吓,一客有五大隻,炸到好脆,外面有好多避風塘嘅香料,唔算話好辣架,都推介!飲品嗌咗青檸薄荷蜜糖梳打,我就好鍾意飲!下次再嚟我都會嗌返呢個!而朋友嗰杯就係特濃拖肥朱古力,我覺得甜咗少少,下次如果再嗌可能
URBAN Cafe
旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓

雜菜沙律

南瓜忌廉湯

西班牙黑毛豬肋骨配薯角

即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯

避風塘香酥雞翼

拖肥特濃朱古力/ 青檸薄荷蜜糖梳打

飲品嗌咗青檸薄荷蜜糖梳打,我就好鍾意飲!下次再嚟我都會嗌返呢個!而朋友嗰杯就係特濃拖肥朱古力,我覺得甜咗少少,下次如果再嗌可能會嗌少甜,但係味道都好濃郁!
綠茶心太軟

最後加咗$25叫咗一份抹茶心太軟,因為抹茶心太軟唔係好常見,所以就想嗌黎試吓!一切開入邊啲抹茶將湧出嚟,夾埋旁邊嘅朱古力曲奇雪糕同埋忌廉為成餐飯畫上完美嘅句號。
雜菜沙律
南瓜忌廉湯
西班牙黑毛豬肋骨配薯角
即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯
避風塘香酥雞翼
拖肥特濃朱古力/ 青檸薄荷蜜糖梳打
綠茶心太軟
聽朋友話有間樓上cafe很特別,今日帶媽咪同囡囡去見識下, 因入面有貓貓,所有客人要先穿鞋套後消毒探熱,保障人同埋貓貓的衛生。 我同媽媽叫了紐西蘭牛肉眼扒配意粉,肉眼扒很嫩滑大大塊,意粉放了香草很惹味。囡囡叫了黃金炸蒜卡邦尼煙肉扁意粉,估唔到佢竟然可以一瞬間吃光了。所以再叫了芭菲杯獎勵囡囡,她又大大啖食光了。最後留意餐牌四人惠顧送咖哩角, 下次要預埋老公一齊惠顧, 結帳是發覺餐廳冇加一, 真係 超值,值得再嚟,食物幾好食,價錢唔貴,仲要有得玩。我去大約12點去食,走時大約一點幾二點,發覺門口已大排長龍,如果大家想黎食,最好預先book位,唔駛等甘耐。
聽朋友話有間樓上cafe很特別,

所以再叫了芭菲杯獎勵囡囡,她又大大啖食光了。