2020-07-15 51 瀏覽
上次去完呢間貓Cafe實在念念不忘🥺 今次再嚟多次都係好鍾意,性價比超高😆-🥓黑蟹籽黃金魷魚卡邦尼扁意粉🍝-因為掛住同啲貓貓玩,所以碟意粉上到枱一陣都未食🤣 但係一食落去竟然仲熱辣辣,好有驚喜😍 醬汁方面好creamy,足夠每條意粉都掛到汁,唔會乾🤤煙肉嘅鹹香增加咗唔少層次,再撈埋隻碟側邊嘅蟹籽一齊食好有口感😋 但係就唔係好食到魷魚🤔食到尾都會繼續想再食😆-評分:8.8/10價錢:$88-🥙凱撒雞絲田園野菜沙律🥗-沙律菜份量都幾多,醬汁無論味道同份量都啱啱好🙈 反而雞絲嘅調味唔係好夠,要靠醬汁黎吊味🤣配埋車厘茄食感覺好新鮮,絕對係減肥之選😋 -評分:7.5/10價錢:$68-🎃忌廉南瓜湯+牛油多士條🧈-呢兩個跟餐送嘅反而最有驚喜🤩 個湯第一啖飲落去真係有wow一聲嘅感覺,淡淡都食到南瓜絲,好甜又有口感😚 個多士條嘅表面甜甜地,應該係加咗牛油同糖焦糖化左,點落餐湯一齊食超級正😍-評分:9/10價錢:跟餐送-🍎 玫瑰蘋果醋梳打🍹-個梳打第一啖飲落去好甜,原來係未撈勻🤣 有淡淡的蘋果香,隻色仲要勁靚,影相一流😍有氣梳打水清涼解渴,食完一啖creamy嘅意粉再飲,好透心涼🤤🤤 -評分:8/10
🥓黑蟹籽黃金魷魚卡邦尼扁意粉🍝
價錢:跟餐送
🍎 玫瑰蘋果醋梳打🍹
評分:8/10
價錢:+$4
觀塘新店好闊落,如果冇人等位仲要冇時間限制,下次唔使再去旺角咁逼啦🤣
2020-07-15 37 瀏覽
呢間Cafe店都幾多人去到嘅時候都有人喺外面排隊~門口有鞋笠,着住鞋笠先入舖頭,感覺幾乾淨嗌左佢哋個餐燒紐西蘭牛肉眼扒 配 黑松露燒汁意粉~右眼肉扒燒到啱啱好~大大塊~今日肚餓配意粉就岩晒! 呢度意粉偏林身少少~索埋燒汁跟餐有吞拿魚粟米椰菜沙律🥗 &檸檬茶蘋果芝士餅配雪糕呢度芝士餅同平時食開有少少唔同,好似厚身結實啲既馬拉糕質地~紫薯拖肥拿鐵呢杯拿鐵比較甜少少,因為有紫薯甜同拖肥甜mix埋一齊。呢杯野飲顏色好靚~打卡影相正呢間
呢間Cafe店都幾多人
去到嘅時候都有人喺外面排隊~
門口有鞋笠,着住鞋笠先入舖頭,感覺幾乾淨

嗌左佢哋個餐燒紐西蘭牛肉眼扒 配 黑松露燒汁意粉~

右眼肉扒燒到啱啱好~大大塊~

今日肚餓配意粉就岩晒! 呢度意粉偏林身少少~索埋燒汁
跟餐有吞拿魚粟米椰菜沙律🥗 &檸檬茶

蘋果芝士餅配雪糕

紫薯拖肥拿鐵

2020-07-09
下午茶
2020-07-13 48 瀏覽
因爲疫情關係,近日都少了出外食飯,今天難得約了朋友收工到旺角食飯。這一間餐廳門外有兩個鞋套裝置,所有客人都要穿著鞋套才可以進入,然後還要消毒雙手,這樣大家都會比較安心一點,值得一讚👍🏻👍🏻餐牌方面都有很多選擇,可以叫二人餐或者散叫。我們點了菲力牛柳配意大利面,水牛城鷄翼,意式辣肉腸拉絲水牛芝士手工薄餅。水牛城鷄翼表面炸了一層然後再有一層芝士包裹著,最後還淋上辣汁。整體有小小辣, 啱晒食辣的朋友。菲力牛柳配意大利面🍝菲力牛柳很入味,入口即溶的感覺,不錯不錯😋意式辣肉腸拉絲水牛芝士手工薄餅🍕上台時還是熱辣辣的,味道幾好。飲品方面,我點了蜂蜜柑桔檸檬梳打,酸酸甜甜的,不錯。朋友點了芒果荔枝梳打,味道清新。

水牛城鷄翼

菲力牛柳配意大利面🍝

菲力牛柳很入味,入口即溶的感覺,不錯不錯😋

意式辣肉腸拉絲水牛芝士手工薄餅🍕

上台時還是熱辣辣的,味道幾好。

• 意式辣肉腸拉絲水牛芝士手工薄餅
  • 菲力牛柳
2020-07-12 24 瀏覽
這間餐廳的性價比真心不錯。我們叫了二人套餐,每人$165已經食得好飽。本來想加錢叫甜品心太軟,但奈何都真係飽。因為個餐都包晒餐湯,沙律,再加兩個主菜。飲品加少少錢便可以有特飲。飲品飲落都唔差嘅。主菜我們叫了即磨芝士黑松露野菌大啡菇意大利飯和安格斯牛肉竹炭漢堡。雖然個大啡菇就唔多見到,但個飯的蘑菇汁配搭上芝士味好香。是幾值得一試。竹炭漢煲的肉都幾好食,如果洋蔥用碎而不是絲的話個口感會更佳,但整體來說都幾好食。我最愛佢個薯菜炸的味道恰到好處!環境有點迫,不過疫情放緩了都不太擔心嘅。
這間餐廳的性價比真心不錯。

飲品飲落都唔差嘅。

環境有點迫,不過疫情放緩了都不太擔心嘅。

2020-07-12 53 瀏覽
貓貓Cafe位於旺角同油麻地交界嘅大廈2樓,入門前有兩部自動鞋套機,放隻腳落去就會自動套住對鞋,方便又衛生。入門口後量完體溫後每人都需要消毒雙手店內地方不算大,衛生做得幾好,起碼一啲味道都無,但餐枱略嫌太多,感覺有點逼,令到我都唔敢周圍走,只能夠摸摸經過枱底嘅貓。店面大約有十幾隻貓貓,有啲會係枱上訓覺,有啲會同人玩同埋周圍行,太可愛了我地2個人叫咗個二人套餐$278,有沙律、餐湯、主食同飲品各兩份,如果飲品超過$38就需要補差額,價錢方面真係唔錯。🔝前菜沙律加上醋,健康又新鮮。餐湯係南瓜忌廉湯,個湯好足料,啖啖南瓜絲,好creamy好好飲。🔝賣相好靚,味道不錯,溫泉蛋配意粉味道一絕。🔝牛肉多汁醬料配搭不錯。但感覺個竹炭包不太新鮮,所以除咗個竹炭包皮外,其他味道都不錯。🔝呢杯朱古力唔會太甜,面頭仲有好多oreo粉,攪拌均勻令到味道更濃郁。

前菜沙律 +餐湯

🔝前菜沙律加上醋,健康又新鮮。

溫泉蛋煙肉野菌黃卡邦尼扁意粉

🔝賣相好靚,味道不錯,溫泉蛋配意粉味道一絕。

安格斯牛肉手工竹炭漢堡

Oreo脆脆特濃朱古力  +$20

2020-07-05
前菜沙律 +餐湯
太子旺角開著形形式式的CAFE,所以在有CAFE勝地的別稱,某些價錢相對較親民而且夠地道,相信不少Foodie都有去過或者已經是常客。而在這個CAFE區中,卻藏著一間名叫【Urban Cafe】的貓貓CAFE小店,小小的店裡分為兩PART,一PART是同貓貓玩樂,而另一PART則是用餐。一般Cafe都是喝咖啡食西餐,但【Urban Cafe】就是這麼與眾不同,形式是非一般的CAFE店,有些更是你和我從來都沒有見過的特別貓種喔。門口也非常貼心的,入門前先穿鞋套,而且有手部消毒機,做晒兩樣野就可以入坐啦。地方唔算好大,但好似已經有20隻貓以上,店主及店員很愛鍚貓貓,亦適合所有愛貓之友來到,BTW呢度服務態度由頭到尾都很好。晚餐都不錯,提供西餐、小食及飲品;以旺角樓上cafe黎講,價格相當實惠。但重點都是玩貓,小貓咪陪你打卡食飯,十分治癒!▪️川式麻辣酥炸雞鎚 $58小食我地就點左呢一款,大家都愛那種麻麻辣辣的醬料搭配酥酥脆脆的雞腿肉。擁有麻辣、皮脆,麻辣鮮香嫩爽於一身“川式麻辣酥炸雞鎚”。 顏色鮮豔,味道香濃,麻辣酥香,雞鎚鮮嫩化渣。如果再辣一點就好了,還是不夠辣喔。亦不夠麻!。▪️意式辣肉腸

▪️川式麻辣酥炸雞鎚 $58
川式麻辣酥炸雞鎚

▪️意式辣肉腸拉斯水牛芝士手工薄餅 $98
薄餅其實是一款變化多端,但又可以很簡單便很美味的食材; 蕃茄酸酸甜甜的味道,加上水牛芝士的香,這是一個萬能的組合! 而在茫茫薄餅款式內,其中一款是我的至愛:就係辣肉腸+水牛芝士
意式辣肉腸拉斯水牛芝士手工薄餅

薄餅焦度恰到好處,但係口感就差少少了,因為批底有點像麵包一樣,沒有太大的驚喜,不是煙韌脆口的手拉薄餅。意式辣肉腸味道香辣惹味,啱晒各位食肉獸。而水牛芝士應該係鮮芝士,偏軟身容易被塗開,味道較淡。

▪️西班牙燒烤醬黑毛豬肋骨薯條 $128
醬燒豬肋骨配脆薯條,這個配搭非常適合,西班牙燒烤醬黑毛豬肋骨味道的層次感突出,表面不會有一層厚身濃味的燒烤醬,反而散發陣陣煙燻後的原始香氣。
西班牙燒烤醬黑毛豬肋骨薯條

豬肋條是豬身上最嫩的肉,豬肉味濃。 將烤肉醬倒在豬肋條上,燒得外層脆香,肉質鮮嫩口感偏腍,多汁又惹味。既令人滿足又令人開胃。

旁邊更配上新鮮炸起的薯條

▪️雜莓梳打 $58
雜莓口感輕盈又漂亮一味道清新又不會太飽肚, 飲完一大杯都不會有罪疚感!
雜莓梳打

兩人埋單三百多元,吃得出食物出品有水準心思,侍應有禮,環境氣氛俱佳,有貓貓陪同食得自然賞心悅目,加上係黃色樓上cafe💕

不過有貓的地方,一定會有貓毛,不要太介意貓毛周圍飛喔。期待下次再來!

川式麻辣酥炸雞鎚
雜莓梳打
2020-07-09 44 瀏覽
餐廳除了可以和貓貓🐱玩,食物質素也不錯,喜歡主子🐱的你絕對不可以錯過💁🏻‍♀️👉🏻 日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉忌廉味道偏淡,但大蜆都幾多👍👉🏻 意式佛羅倫斯牛脷東𤅗蟹籽忌廉意大利飯酸酸甜甜, 味道非常開胃, 絕對適合熱辣辣的夏天吃😋👉🏻 挪威煙三文魚拉絲水牛芝士手工薄餅芝士份量非常多,拉絲效果十足😍 而薄餅是薄餅底,咬口香脆,很好吃😋👉🏻 楓糖漿蕃薯條天然我甜味的炸蕃薯條真係冇得輸💯, 出面仲要裹上楓糖醬, 令個薯條再上升到另一個層次😉👉🏻 小食拼盤種類非常豐富, 四人份量但六個女孩食都吃不完😂

👉🏻 日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉
忌廉味道偏淡,但大蜆都幾多👍

👉🏻 意式佛羅倫斯牛脷東𤅗蟹籽忌廉意大利飯
酸酸甜甜, 味道非常開胃, 絕對適合熱辣辣的夏天吃😋

👉🏻 挪威煙三文魚拉絲水牛芝士手工薄餅

👉🏻 楓糖漿蕃薯條

👉🏻 小食拼盤
種類非常豐富, 四人份量但六個女孩食都吃不完😂

2020-07-09 45 瀏覽
因朋友屋企唔養得貓, 間唔中都會約我去貓 cafe食午餐玩一下貓貓。 同埋呢度食午餐都好抵食, 通常都叫三個餐兩個一齊食,因為我哋兩個都減肥中所以叫多咗個沙律菜,挪威煙三文魚車厘茄胡麻醬田園野菜沙律 (胡麻醬可以另上)。千島海鮮拉絲水牛芝士手工薄餅- 熱辣辣好香嘅芝士味非常喜歡 餅底又夠脆香。燒紐西蘭牛肉眼扒(蒜蓉燒汁 薯菜)- 牛扒份量適中非常鬆軟 唔會有筋, 加埋蒜蓉香味嘅燒汁非常滿足, 嘅可食午餐又可以跟貓貓玩樂。
同埋呢度食午餐都好抵食,
通常都叫三個餐兩個一齊食,
因為我哋兩個都減肥中所以叫多咗個沙律菜,
挪威煙三文魚車厘茄胡麻醬田園野菜沙律 (胡麻醬可以另上)。

2020-07-09 37 瀏覽
今次已經唔係第一次去cat cafe🤩上網睇話好受歡迎好多人會去,所以約咗12:30已經喺門口排隊。果然非常受歡迎,不少人都預訂左。入去之前會用鞋套包住鞋子,洗好手先可以同cat玩。客人同貓貓嘅比例都幾高,是不是都會有貓仔跳上枱同我哋一齊玩🥳係一個唔錯嘅體驗🤩不過上菜時間方面希望可以加快一點,咁樣就真係完美啦😚
  • 藍花皇家伯爵荔枝紅茶
2020-07-08 39 瀏覽
去潮特行到有啲攰,想搵個地方坐下,就諗起一直都好想帶班Friend黎嘅URBAN Cafe啦!呢度嘅午餐都算多種類,意粉、意大利飯、扒、Pizza咩都有,實有一樣滿足到你!我就叫咗一份香茅豬扒,塊豬扒又厚又大塊,香茅又入味,咬落鬆軟,啖啖肉超滿足!餐仲包埋沙律,因為沙律醬有吞拿魚,店內嘅貓貓會跳上黎聞!不過要小心唔好俾佢哋Lam到呀!朋友就食咗個千島海鮮拉絲水律芝士手一薄餅,薄餅底非常鬆軟,加上超多芝士,真係好邪惡,我麵忍唔住偷一片黎食,另外兩個朋友就食牛扒,睇落都好大份,超抵食!
去潮特行到有啲攰,想搵個地方坐下,

呢度嘅午餐都算多種類,
意粉、意大利飯、扒、Pizza咩都有,
實有一樣滿足到你!

我就叫咗一份香茅豬扒,
塊豬扒又厚又大塊,香茅又入味,
咬落鬆軟,啖啖肉超滿足!

餐仲包埋沙律,因為沙律醬有吞拿魚,
店內嘅貓貓會跳上黎聞!
不過要小心唔好俾佢哋Lam到呀!

朋友就食咗個千島海鮮拉絲水律芝士手一薄餅,
薄餅底非常鬆軟,加上超多芝士,
真係好邪惡,我麵忍唔住偷一片黎食,
另外兩個朋友就食牛扒,睇落都好大份,
超抵食!
2020-07-07 29 瀏覽
就來有一年冇食過呢間Cafe,所以約咗朋友去呢間貓Cafe睇貓貓,順便食下好嘢。呢間Cafe越嚟越出名,所以唔book位嘅話都要等好耐,奉勸大家book位嘅唔好遲到,如果唔係就要等好耐。啲嘢食都係一如既往嘅好味,店主可以考慮開一間Cafe,只係啲菜式都已經好吸引。呢間舖頭其實係好嘅,不過壞處就係真係太多人啦,其實可能啲貓都覺得客人好嘈,所以佢哋都比起以往唔會太痴客人。見到隔離枱有四個女仔,係咁用八隻手攬住一隻貓唔俾佢走,見到貓貓好想逃離現場嘅樣,我都覺得隻貓有啲慘。所以都係覺得人太多我應該唔會再點嚟了。
2020-07-07 36 瀏覽
今天和好朋友來到這家出名的Urban Cafe,店家十分注重個人衛生,門外有鞋套機,而且要量體溫才能夠進入Café, 疫情時期,值得一讚。我們用QR code點了二人套餐, 十分方便呢。餐湯和沙律的味道很不錯,沙律菜十分新鮮,餐湯是粟米湯,頗為足料。西班牙黑毛豬肋骨配薯菜點了我最愛的黑毛豬肋骨,肋骨配上醬汁後,惹味!而且肋骨經烤焗後,咬下去時,吃到焦香的味道,大愛!即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯最欣賞的是有片片芝士,而且黑松露味濃,大啡菇的份量也不少,份量也足夠兩人吃。雪山心太軟我們加了$25吃這客心太軟,心太軟的流心效果太棒了!配上雪糕後,一冷一熱的口感,實在非常美味。香橙檸檬茉莉花茶這花茶的用料和份量是我最意想不到的,份量之大,也足夠兩人享用呢!看到新鮮的香橙和檸檬,感覺非常健康。這味道也搭配,下次點點其他花茶呢。蜂蜜柑桔檸檬梳打這杯檸檬梳打的味道還算不錯,朋友非常喜歡,表示酸酸甜甜,開胃。

我們用QR code點了二人套餐, 十分方便呢。

西班牙黑毛豬肋骨配薯菜

即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯

雪山心太軟

香橙檸檬茉莉花茶

蜂蜜柑桔檸檬梳打

2020-07-04 87 瀏覽
哩間餐廳 不嬲都鍾意去 尤其轉咗名之後就算疫情期間佢都高朋滿座 !過晒疫情解禁後再去 更加想Book位都冇。再次光顧嘅哩次 要等到2點半先有位都算,幫襯完真係好失望。。。好明顯少咗超多貓 啲員工唔同晒 餐牌都改咗叫咗份魚柳意 嘩!件魚柳鹹到 好似食鹽咁 唔想浪費 但真係鹹到食唔落個廚有冇試過自己煮嘅野 太過分轉咗手 所有野都差咗。。。以前啲貓入到去成地都係 依家失晒蹤打星會再去嘅餐廳 可以星了等佢再轉返個好廚先去了。。。。。。
哩間餐廳 不嬲都鍾意去 尤其轉咗名之後
就算疫情期間佢都高朋滿座 !
過晒疫情解禁後再去 更加想Book位都冇。
再次光顧嘅哩次 要等到2點半先有位都算,
幫襯完真係好失望。。。
好明顯少咗超多貓 啲員工唔同晒 餐牌都改咗
叫咗份魚柳意 嘩!件魚柳鹹到 好似食鹽咁

唔想浪費 但真係鹹到食唔落

個廚有冇試過自己煮嘅野 太過分

轉咗手 所有野都差咗。。。
以前啲貓入到去成地都係 依家失晒蹤

打星會再去嘅餐廳 可以星了

等佢再轉返個好廚先去了。。。。。。
2020-07-04 23 瀏覽
URBAN CAFE既位置係旺角都唔太難搵一出lift就見到佢地既招牌仲有鞋套比客人 好注重衛生今次嗌左個set dinner 有沙律有湯個沙律好新鮮而且啲醬好特別 唔錯而湯都唔會太咸巴馬拉絲水牛芝士薄餅份量都幾厚而且唔會好咸 而芝士都好濃好好味芝士黑松露野菌意大利飯個飯唔會太濕 而且食落都幾fresh芝士同忌廉味都重柑桔梳打 好鐘意佢淡淡地既味道 不過不失唔會太甜最尾叫左個比利窩夫做甜品份量比想像中大份 都好好食阿估唔到樓上cafe都有驚喜 不過相信weekend會好多人排隊 一定要book位先得
URBAN CAFE既位置係旺角都唔太難搵

份量比想像中大份 都好好食阿
估唔到樓上cafe都有驚喜
不過相信weekend會好多人排隊 一定要book位先得
2020-06-18
10 分鐘 (堂食)
2020-07-03 102 瀏覽
訂左位, 喺門口等安排時店員俾餐牌我地睇住先, 選擇太多, 最後決定叫個二人餐食。入門口前先著鞋套, 唔洗一早著定, 鞋套機好方便。叫完野食好快就有沙律。餐湯: 忌廉南瓜湯,好多南瓜蓉,奶味較重。安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角: 大大個包, 漢堡扒都好厚好香。薯角好熱好脆。日式青蟹子大蜆大蔥忌廉扁意粉: 忌廉汁好香, 蜆同意粉都好彈牙。洛神紅莓荔枝梳打、水蜜桃蘋果醋梳打: 唔會好甜, 酸酸地, 幫助消化。同行朋友志不在食物, 拿拿林食飽飽執走枱面啲碟,冬菇就自己坐左埋黎。隔離仲有隻係咁嗲店員的貓貓。

叫完野食好快就有沙律。

餐湯: 忌廉南瓜湯,好多南瓜蓉,奶味較重。

安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角

日式青蟹子大蜆大蔥忌廉扁意粉

隔離仲有隻係咁嗲店員的貓貓。
安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角
日式青蟹子大蜆大蔥忌廉扁意粉