2020-08-05 32 瀏覽
呢排大家都面對緊好多嘅壓力,無論工作、生活、家庭等等,的確好需要放鬆一下,同朋友嚟到Urban Cafe,見到咁多可愛嘅貓貓,心都溶化曬☺️入店之前首先要徹底消毒,仲等別安排鞋套俾食客著,唔怕貓貓腳仔會污糟🥰2人套餐 ($278)套餐裏面包括餐湯、沙律、一個意粉、一個主菜同兩杯飲品日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉 大蔥炒香左之後,加埋大蜆同忌廉,令蜆肉香口順滑,配上彈牙嘅意粉,比較適合鍾意奶味嘅朋友意式辣肉腸拉絲水牛芝士手工薄餅餅底脆薄香口,加上濃厚嘅芝士味,而且份量唔算大,兩個人食就啱啱好啦水牛城雞翼 ($58)雞翼首先炸起,然後加上水牛城辣醬,辣得來又有少少甜,好香口紫薯沙冰 / 紫薯拿鐵我同朋友都不約而同揀咗紫薯,紫薯嘅香味都幾出,紫薯拿鐵就比較重奶啲,口感會滑啲呢度嘅貓貓真係好得意

2人套餐 ($278)
套餐裏面包括餐湯、沙律、一個意粉、一個主菜同兩杯飲品

日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉

意式辣肉腸拉絲水牛芝士手工薄餅

水牛城雞翼 ($58)
雞翼首先炸起,然後加上水牛城辣醬,辣得來又有少少甜,好香口

紫薯沙冰 / 紫薯拿鐵
呢度嘅貓貓真係好得意

2020-08-05 44 瀏覽
WFH好耐好耐,個人真係好鬱悶!!!終於食咗個開心嘅午餐Urban cafe 啲食物好食,仲有好多可愛嘅貓貓招呼我哋小食我哋要咗一份水牛城雞翼,味道少少辣,幾惹味;雞翼炸得好香脆,外脆內滑朋友係食肉獸,要咗個牛柳,賣相都唔錯!我試咗一件,都幾淋。我就要左一份豬鞍意粉,酸酸甜甜嘅醬汁好開胃,啱晒呢啲熱辣辣嘅天時食!!!豬鞍好厚身,肉質好嫩滑多汁,必食推介呀!最後食埋個心太軟,雪糕配流朱古力醬真係好正!食飽就乖乖地反歸WFH 啦
WFH好耐好耐,個人真係好鬱悶!!!

終於食咗個開心嘅午餐

朋友係食肉獸,要咗個牛柳,賣相都唔錯!我試咗一件,都幾淋。

豬鞍好厚身,肉質好嫩滑多汁,必食推介呀!

2020-08-05
  • 水牛城雞翼
2020-08-05 34 瀏覽
冇得出去食晚餐,惟有食晏啦。。。真係好掛住呢度啲貓貓!今日唔係食咗好多嘢咋~Fish and Chips夠哂香脆,炸粉唔會好厚雖然係小食但份量都幾多,薯角好香脆,真係新鮮炸起㗎,所以都要等一陣先有得食~仲有水牛城雞翼,醬汁幾好味,唔係太辣主菜要咗菲力牛柳,好淋好嫩唔好睇佢細細件,都幾厚身,肉味幾濃!我哋share咗杯柚子蜜,甜甜哋幾滋潤!呢間cafe最正嘅地方就係佢啲貓貓,佢哋真係好乖好可愛開心晒❤️
冇得出去食晚餐,惟有食晏啦。。。
真係好掛住呢度啲貓貓!

今日唔係食咗好多嘢咋~

Fish and Chips夠哂香脆,炸粉唔會好厚

仲有水牛城雞翼,醬汁幾好味,唔係太辣

主菜要咗菲力牛柳,好淋好嫩

唔好睇佢細細件,都幾厚身,肉味幾濃!

我哋share咗杯柚子蜜,甜甜哋幾滋潤!

呢間cafe最正嘅地方就係佢啲貓貓,佢哋真係好乖好可愛

開心晒❤️
2020-08-03
哇ne呢~openrice search 到ne間評價唔錯就同fd一起貢上去,點知高朋滿座,lucky 有位。 2個女仔4個胃,大家一齊圍喂喂,主食唔點多只要有甜品就得, 直接2人套餐懶人包$278,送上餐湯(仲有培根在裡面,湯的濃度獲得我地2位大大的喜愛)同沙津(新鮮菜),蟹籽蜆蔥忌廉意粉給親愛的連食黑胡椒都覺辣的你可以的話選其他,俺食唔到辣,它前有黑胡椒攻,後有生洋蔥守,對其他人對辣沒咩野的就應該別有一番滋味(exclude me) 。所以我主攻另一碟豬肋骨,佢軟到5分鐘內俺可以easy 起骨仲巧巧食tem. 見到人地叫的花茶都有一大壺好抵飲架,又岩優雅打卡,雖則我沒叫個款黎飲因為留肚食甜品,ko埋個抹茶心太軟同加點窩夫就perfect end.

2020-08-05 31 瀏覽
係武肺疫情下終於都完Sem了,決定同朋友一齊去慶祝一下~於是就帶朋友嚟呢間我一直都好中意嘅Cafe😽😽啲嘢食又好味又好玩嘅cafe👻好彩我早咗少少嚟,唔洗點等位就入得,但過咗7點後就開始要排隊🤪真係好受歡迎!兩個人叫咗個二人餐,有餐湯沙律,兩份主菜,同兩份飲品,非常抵食!餐湯湯沙律賣相唔錯,味道中規中矩豬肋骨味精非常唔錯!好香燒烤醬味,好開胃!卡邦尼份量比想像多,面條質感有咬口~整體感覺唔錯飲品非常呃like,質感唔會太水狀,泡沫好細緻

餐湯湯沙律賣相唔錯,味道中規中矩

豬肋骨
味精非常唔錯!好香燒烤醬味,好開胃!

卡邦尼份量比想像多,面條質感有咬口~整體感覺唔錯

飲品非常呃like,質感唔會太水狀,泡沫好細緻
2020-08-05 26 瀏覽
二訪Urban Cafe探貓貓🐱,大家入去前記得着左佢地預備既鞋套,咁就同貓貓玩得開心又放心喇😚。-入到cafe, 門口已經有一堆懶洋洋既貓貓午睡緊。地方唔算大,但都爆滿人客同貓貓,十分熱鬧😚。-📌2人套餐 💰278 🔅是日餐湯、沙律各2份 餐湯係南瓜湯,有絲絲南瓜蓉,夠熱又有creamy南瓜香。-🔅安格斯牛肉手工竹炭漢堡竹炭麵包夾住厚切牛肉漢堡,肉汁豐富,口感香實易咬,完全唔乾。另配有薯角,混上香草再點茄汁已經好滿足😋😋。-🔅日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉青蟹籽既裝飾令意粉好繽紛,配忌廉意粉黏口得黎,又有清爽蟹籽咬下,整體口感幾彈牙。另外要讚下蜆幾鮮甜,份量都好足!-🔅小食拼盤+💰28有炸雞、腸仔同埋薯角,份量都唔少㗎。炸雞肉好嫩滑,但薯角就淋左少少。-🔅紅豆抹茶 +💰20感覺抹茶味道偏淡,有點怪怪的,但有好多紅豆蓉。-🔅蜂蜜柑桔檸檬梳打 +💰4食油膩野最岩嗌番杯檸檬梳打,夠哂清爽解渴-🔅雪山抹茶心太軟+💰25精緻心太軟,配oreo雪糕同cream。心太軟熱辣辣,仲有清香抹茶味,雖然唔算得上流心,但不太甜亦不膩值得一讚。-🌟整體來說,性價比好高😍,原先諗住黎玩貓貓,對食物冇抱太高期望,

📌2人套餐 💰278
🔅是日餐湯、沙律各2份
餐湯係南瓜湯,有絲絲南瓜蓉,夠熱又有creamy南瓜香。

🔅安格斯牛肉手工竹炭漢堡

🔅日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉

🔅小食拼盤+💰28

🔅紅豆抹茶 +💰20
感覺抹茶味道偏淡,有點怪怪的,但有好多紅豆蓉。
🔅蜂蜜柑桔檸檬梳打 +💰4
食油膩野最岩嗌番杯檸檬梳打,夠哂清爽解渴

🔅雪山抹茶心太軟+💰25

🌟整體來說,性價比好高😍,原先諗住黎玩貓貓,對食物冇抱太高期望,但總結係唔錯架,愛貓人士值得黎。
2020-08-04 112 瀏覽
🍕千島海鮮拉絲芝士手工薄餅 $59雖然睇落細細個,但係兩個人share都好足夠。餅底比較厚同鬆軟,芝士味雖然濃郁,但係千島醬比較搶味。海鮮主要係魷魚,雖然份量唔算多,但係呢個價錢食到手工製嘅Pizza都算幾好。🍕燒紐西蘭牛肉眼扒 $89牛扒超級軟熟,一啲都唔韌。揀咗配黑松露燒汁同薯菜,雖然黑松露味唔算太突出,但係配埋個牛都好好食,薯角脆卜卜,香口好味。🍕Oreo脆脆特濃朱古力 $58炎炎夏日飲呢杯凍嘅特濃朱古力簡直係超爽。首先有超多嘅Oreo碎,然後杯朱古力真係超級濃郁,但係又唔會好甜😋跟餐會有個嘢飲,但只限於$38或以下嘅,所以叫呢個就要補差價$20。
🍕千島海鮮拉絲芝士手工薄餅 $59

燒紐西蘭牛肉眼扒
Oreo脆脆特濃朱古力
1K
2020-07-28 46 瀏覽
意外地遇上這個可以與貓同桌的餐廳,而每一隻都有不同的性格表現。有的主動地親密接觸,在食物未到前,在餐桌上任你觀賞。有的較為冷洋洋,愛理不理的獨自在一角。害羞,有的較為害羞,躱在櫈底,卻又掩不了好奇的心思。不過每一集都很友善,全部都不會與客人搶食,背後的訓練及客人的自律也不錯。既然來到這特別的餐廳,也選了較特別的食品:安格斯牛竹炭漢堡包。用料都算很足,牛肉也厚身,很嫩滑。只是包略為乾了一點,但配菜的沙律很新鮮,薯角也炸得香脆,叫人很滿足。
有的主動地親密接觸,在食物未到前,在餐桌上任你觀賞。
有的較為冷洋洋,愛理不理的獨自在一角。害羞,
有的較為害羞,躱在櫈底,卻又掩不了好奇的心思。
2020-07-06
5 分鐘 (堂食)
安格斯牛竹炭漢堡包
一直都想搵一間cafe 係啲貓貓會黏人 唔會對你冷冰冰 又唔洗收你額外收費既餐廳 今次終於搵到位置上 係偏近油麻地位置 位置都算易搵 對正彌敦道 到左門口 為左貓貓安全著想 需要包番對鞋套先入得一入到去 簡直係貓貓既天堂 目測起碼有10隻貓貓以上 唔同種類都有 店員安排坐低後 啲貓貓係唔驚人咁坐正係你前面 同你貼身交流 好彩既佢地仲會坐係你膝頭寵幸你tim食物方面 叫左三文魚沙律set menu 沙律份量大兜 同埋菠蘿略多😅 不過慶幸味道唔算酸 三文魚味道不錯👍🏻 因為男朋友生日 因此特登book 位嗰陣mark左想要份甜品加寫名 店員都會係入座前一小時左右致電確認 甜品係pancake加曲奇味雪糕 係通知上得後都大概等左20-30分鐘 不過pancake味道略為林 唔似新鮮口感 不過曲奇味雪糕搭夠 味道還可以接受 不過坦白說$98是比較貴一點

一入到去 簡直係貓貓既天堂

三文魚沙律

生日甜品
慶祝紀念
生日
今日!終於終於可以嚟到呢間 cafe 食野啦!我真係期待咗好耐,因為佢哋真係好爆場,太多人係為咗兩個原因嚟,第一個原因係食佢啲好嘢,第二個原因係因為,佢有好多貓貓!唔好講咁多,真係即刻同大家分享吓先!呢個係 cafe 既門口,見到呢度有兩部機,其實佢係鞋套機,只要你入去之前,幫隻腳著上鞋套,其實就係將隻腳放落部機度,佢就會自動幫你將對鞋笠上一個鞋套㗎啦,真係方便,細心又衛生,因為相信入面真係太多貓貓,咁樣都可以比到佢哋一個乾淨嘅環境呀嘛嘩!大家真係冇睇錯,當日我一入到去,店員帶我去我嘅座位,我枱上面就瞓左一隻貓貓喺度!就算佢知我坐低咗,都仍然繼續訓,一於少理!哈哈。。。太可愛了吧係我食物未黎之前,結果我都冇打擾佢,就由佢哋瞓一陣啦。睇吓餐牌先,其實呢度都有好多嘢食,可以散叫,另外亦都有呢啲二人或四人套餐,價錢其實都OK,而且佢當中嘅選擇都幾多,所以我同朋友都決定咗呢個二人餐喺等待啲嘢食嚟到之前,真係我哋都不禁四周張望,睇吓有冇貓貓埋你身,佢哋真係好搞笑,張枱一冇人,佢哋好多就會爬上張枱,好似宣洩主權咁樣,劃分地盤有啲貓貓可以俾你摸,但係有啲就好有性格咁完全唔比你點佢!你話係咪搞笑,頭先

唔好講咁多,真係即刻同大家分享吓先!

係我食物未黎之前,結果我都冇打擾佢,就由佢哋瞓一陣啦。

有啲貓貓可以俾你摸,但係有啲就好有性格咁完全唔比你點佢!

你話係咪搞笑,頭先喺我張枱上面嘅嗰隻貓貓,就算我哋啲嘢食嚟咗,佢都係繼續瞓,真係太利害了吧!

我爭嘢食先,因為我哋叫嘅係套餐,想要都有餐湯及沙律配埋,呢個湯幾好飲,係南瓜忌廉湯,都煮得幾濃郁,唔錯

我覺得佢好飲嘅原因係,大家可以見到入面有大量南瓜蓉喺度,賣相有啲似楊枝甘露,所以感覺其實好有口感之餘,南瓜嘅香味都非常靚嘅,我覺得呢個湯幾出色

第一個主菜到啦,佢係 即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯,佢賣相可能比較平平無奇一 d,不過味道就真係好唔錯,因為只要你食一啖落口就已經感受到佢果陣好香濃既黑松露味,飯既口感
帶有張力,軟硬度岩岩好。而果陣大啡菇都切細左分散左係個飯入面,所以都非常方面食用,我對呢個飯既感到驚喜

第二個主菜都黎了,係咪好吸引呢個賣相!佢係 西班牙黑毛豬肋骨 配薯菜,如果只睇賣相,其實感覺已經幾有驚喜,因為份量都幾大份,全份豬肋骨都焗到好靚,頭尾部份帶有少許燒焦,薯角炸到金黃色,連同旁邊既一眾配菜,令成碟菜式都好吸引

豬肋骨非常嫩滑,所以都好易切開,切開後你會感覺到其實佢有d外脆內軟既口感,因為入面既肉質鮮嫩,重帶有肉汁,出面外層因為經過烤焗,所以帶有脆口,而且非常香濃既 BBQ 醬汁,確實非常惹味又好食!

呢個套餐其實真係唔錯,因為只需加 $28,就可以加呢個小食拼盤!當中包括法蘭克福腸,唐揚雞塊 及 薯角,份量都唔馬虎架,岩曬兩個人分享食

餐飲方面都唔錯,佢既飲品係用一次性外賣膠杯裝住,我地分別叫左一杯 Mocka 及 凍檸茶,味道都ok架,重點係你飲唔曬,都可以拎走繼續飲嘛

最後,就用佢黎做總結啦!為大家介紹,佢叫 小丸子
,好乖架佢,仼你摸,覺得佢最疏乎既就係摸佢個頭,真係好乖,d 毛又靚又順,大家有機會都去探下佢啦!

而要帶出一個重點,亦係驚喜位係,係呢度食野飲野係完全唔會食到貓毛!起碼我呢一次係!就算有咁多貓貓係度,真係一條貓毛都無食到,呢個真係做得出色!

所以,希望大家去食去探d貓貓既話,請記得 及 盡量保持整潔喔!

身邊好多朋友都推薦呢間好有良心既cafe,今日特登book左lunch time去試吓,好彩有book, 好多人一早已經到左排緊隊入😝👍🏻💛💛💛首先入門前套腳套同用搓手液搓手依啲就一定嫁啦,依間cafe唔止對社會有良心,對貓貓都好有愛,的確係良心餐廳!Urban cafe令我有極大驚喜嘅係佢嘅嘢食!估唔到一間樓上cafe既每一樣食物都好出色!😲我哋兩個人叫咗個二人餐,有前菜,湯,主食同特飲,個人覺得非常之抵,而且質素仲好高:麻醬沙律+南瓜濃湯💛沙律夠新鮮,食得出唔係一早整定,好開胃佢個湯真係要讚,我自己好怕所有西湯,因為覺得咩都落cream,實好味啦,又肥。但係佢嘅南瓜濃湯好足料,唔係單單有奶油味,但有好重嘅南瓜香,絲絲嘅南瓜肉令到個湯口感更好,飲晒成個湯都唔會覺得肥膩,濃厚度啱啱好。青蟹籽大蜆闊條麵💛不得不讚依度嘅擺盤好靚,好適合比人打卡,意粉嘅汁料好香濃,夾埋啲青蟹籽令到口感好豐富,闊條麵好煙韌而且夠掛汁,每一啖都有濃濃嘅海鮮香味。蜆肉都好新鮮,完全無沙,真係甚至比出面無貓嘅西餐廳做得更好。安格斯牛肉漢堡💛我自己本身好少食漢堡包,因為成日都覺得汁太多同肉太柴,但urban cafe
💛💛💛

麻醬沙律+南瓜濃湯💛
沙律夠新鮮,食得出唔係一早整定,好開胃

青蟹籽大蜆闊條麵💛

安格斯牛肉漢堡💛
我自己本身好少食漢堡包,因為成日都覺得汁太多同肉太柴,但urban cafe個漢堡真係好正,首先佢用黑色嘅包已經令我覺得好特別,但重點真係舊牛,極之juicy而且牛味十足,每一啖都係爆汁,一啲都唔柴口,配埋焗過嘅芝士同蕃茄真係好正,咪睇佢細細個,我男朋友好大食,食完都話極飽!薯塊都係新鮮炸嘅,好香濃薯仔味,配埋沙律就令到成個餐唔肥膩同更完美。

嘢飲方便我哋叫咗一杯朱古力同水果茶,果然係「cafe」,連啲嘢飲都真係好好飲,同街度幾十蚊一杯嘅有過之而無不及!

本身想叫埋甜品,但奈何真係太飽食唔落😂 貓可愛,嘢食出色,餐廳有良心,多謝urban cafe比咗個開心下午我哋!💛💛💛
2020-07-12
  • 安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角
  • 南瓜湯
  • 日式青蟹籽大蜆芥末忌廉扁意粉
2020-07-22 66 瀏覽
同朋友一行6人去左呢間好出名既貓cafe食晚餐話明貓cafe 成間舖都有好多貓🐱可能係我地張枱比較入 所以啲貓都唔會點行過黎我地張枱開頭客人唔算多既時候 仲可以離開個位去玩下貓 後尾多人就比較難🙈而野飲方面 就嗌左杯oreo smoothie同peach smoothie但呢兩杯野叫完等左好耐 去到食完野好耐先送到過嚟兩杯smoothie只係得個甜字 無咩特別 唔建議大家嗌主食方面西班牙燒烤醬黑毛豬肋骨配意粉👍🏻Ribs好濃好夠味 肉都好淋安格斯牛肉竹炭漢堡配薯角成個漢堡就係好普通嘅感覺 不過不失 但個包無咩竹炭味 塊肉既肉汁比較少有少少乾水牛城雞翼雞翼表皮有少少淋 而成個雞翼個醬汁都唔辣 令成碟雞翼都失色唔少三重芝士肉醬意大利粉雖然就落左好多芝士 加重芝士味 但芝士味無同肉醬意粉融合埋一齊 因為個肉醬比較酸同乾 扣左唔少分溫泉蛋煙肉黃金卡邦尼意粉👍🏻成個意粉都好creamy好重芝士味😋😋小食方面 黑松露拉絲芝士薯角 不過不失 上枱時只係暖暖地 但薯條有少少淋 同埋無咩黑松露味整體來講 食物質素不過不失 無咩特別而食野個陣我地叫左兩杯水飲但落單個陣店員從來無提過水係需要收錢仲要只係暖水
同朋友一行6人去左呢間好出名既貓cafe食晚餐

希望下次落單個陣可以同反客人講水係要收錢
但鍾意貓嘅朋友都可以去呢間cafe食下🧐
2020-06-08
2020-07-22 40 瀏覽
在疫情嚴重前,好友知我喜歡貓咪約我去旺角橋建大廈樓上一間urban coffe吃午餐。餐廳門外唔單止有提供消毒液和替每位食客量體溫外,也提供一部鞋套機,食客,必須穿著才可進入,確保餐廳內部衞生👍。二人套餐有濃郁夠熱的南瓜忌廉湯和田園沙律菜😋。醃得入味又份量十足的西班牙黑毛豬肋骨加外脆內軟的薯菜😋。三重芝士肉醬意大利麵,材料充足,麪條煙靱,有口感👍。加28元有滋味小食拼盆😋。加25元有一份甜品。雪山朱古力心太軟和抹茶心太軟甜度適中😍,就是我們完美午餐的終結!

二人套餐有濃郁夠熱的南瓜忌廉湯和田園沙律菜😋。

醃得入味又份量十足的西班牙黑毛豬肋骨加外脆內軟的薯菜😋。

三重芝士肉醬意大利麵,材料充足,麪條煙靱,有口感👍。

加28元有滋味小食拼盆😋。

• 滋味二人小食拼盤
  • 雪山心太軟
  • 西班牙黑毛豬肋骨配薯菜
  • 南瓜湯
  • 雙重芝士肉醬意大利麵
2020-07-16 35 瀏覽
今日同男朋友試下呢間超人氣cafe店,聽講好多人都會黎食所以今次黎試下!叫左個兩人晚餐包埋是日餐湯同沙律〜湯同沙律都ok。之後怕男朋友唔夠飽就叫左個滋味2人小食拼盤加多$ 28就有了,性價比都唔錯裏面有薯角,腸仔唐揚雞塊。食素都唔錯除左座位迫左小小其他都無咩問題主菜叫左巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅同溫泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉。佢地芝士可以做到拉絲效果可以比我打下卡の而意粉既卡邦尼汁好夠夠撈曬成碗意粉仲有多煙肉同野菌份量都夠好有誠意既一碟意粉另外仲叫左兩杯野飲,係Oreo脆脆特濃朱古力+23同雜莓梳打+ $20。Oreo脆脆特濃朱古力有好濃既朱古力味同oreo味好正!好飲!而雜莓梳打呢杯比較清新啲都唔錯!裏面仲有小小藍莓同士多啤梨粒,令口感豐富啲!雪山心太軟$ 25

雪山心太軟$ 25
2020-07-16 25 瀏覽
係貓 cafe 呀 😍呢個牛舌意大利飯喺出面幾少見可以一試!另外叫咗個黑松露意大利飯超級香,加埋芝士夠晒香濃軟滑 😋本身以為呢類 gimmick 餐廳啲嘢食質素會差啲,但係 turns out 絕對唔馬虎!當然最重要就係有貓搵玩,愛貓之人唔好錯過😂
係貓 cafe 呀 😍
當然最重要就係有貓搵玩,愛貓之人唔好錯過😂