2020-08-17 134 瀏覽
狗派嘅我喺呢間充滿貓貓嘅cafe都做咗一下晝嘅貓奴!原因係店內嘅貓貓都太可愛啦,每一隻都肥肥白白,而且完全唔驚人甚至會痴人添! 不過通常呢類寵物cafe都會有種食物質素參差嘅印象,但urban cafe 嘅食物唔會馬虎,價錢合理,一個lunch set都係幾十蚊!紫薯鮮奶夠香味又唔會太甜!重點係睇得出店員們係好愛錫貓咪,溫柔同悉心地幫貓咪清潔護理,所以貓咪們先可以咁唔驚人,而唔係單純將佢哋作為生財工具。
貓貓貓

坐我對面的貓

挪威煙三文魚班尼迪拼盤

紫薯鮮奶夠香味又唔會太甜!
紫薯鮮奶

坐我位的貓

貓貓貓
坐我對面的貓
挪威煙三文魚班尼迪拼盤
紫薯鮮奶
坐我位的貓
2020-08-16 82 瀏覽
係樓上cafe 可以悠閑望住鬧市嘅景象 唔錯#urbancafé #urbancafe 😻😻😻黎之前最好book定位 有機會walkin 冇位 食飯方面:我地每人叫左一款 牛扒配薯菜👍🏻 黑毛豬肋骨都係配薯菜👍🏻👍🏻等左一陣 傾下計就有 個ribs 幾夠淋身 好食 價錢唔算貴 幾抵食 另外叫左個prama ham cheese pizza 即焗所以都等得耐小小 個pizza 配左個醬 very match 又熱又好味甜品都唔錯 👍🏻飲品方面: 我地一人叫左杯特飲😍最印象深刻係oreo milk shake , chocolate cream 嘅特飲,唔會太甜 又好飲 用黎打卡影相📸️又得😎店員有禮 好忙都好服務 又有愛心 🧡同朋友邊等邊食邊傾計 舒服嘅cafe
係樓上cafe 可以悠閑望住鬧市嘅景象 唔錯

• Oreo脆脆特濃朱古力
  • 巴馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅
  • 安格斯牛肉手工芝麻漢堡配薯角
2020-08-15 73 瀏覽
網上面見到呢份貓貓Cafe好似好吸引所以特登去食一入門口已經要探熱、着鞋套同洗手感覺好衛生👍🏻入到去都好寛敞仲有好多貓貓迎接你全部都好親人又好Friendly兩個人叫咗份二人套餐,限時90分鐘!唔算好平,但都可以接受啦套餐有兩個餐湯、兩個沙律、 一個意粉同一份主菜、兩杯嘢飲。如果兩個女仔食都OK,但係同男仔食會覺得份量有啲細。味道都可以嘅。不過依餐純粹係為咗玩貓😺食下食下再玩下貓咁又半日 😛😛😛
網上面見到呢份貓貓Cafe
好似好吸引所以特登去食

一入門口已經要探熱、着鞋套同洗手
感覺好衛生👍🏻
入到去都好寛敞
仲有好多貓貓迎接你
全部都好親人又好Friendly

兩個人叫咗份二人套餐,限時90分鐘!
唔算好平,但都可以接受啦
套餐有兩個餐湯、兩個沙律、 一個意粉同一份主菜、兩杯嘢飲。

不過依餐純粹係為咗玩貓😺
食下食下再玩下貓
咁又半日 😛😛😛
是日餐湯及沙律
西班牙豬肋骨配薯菜
三重芝士肉醬意粉
2020-08-15
2020-08-15 77 瀏覽
是日中午出左去食Lunch抖抖氣,黎到位於旺角嘅「URBAN Cafe」,係一間樓上Cafe,日間設有午餐或下午茶餐牌,選擇豐富,豐儉由人~餐廳裏面仲有數十隻人見人愛的可愛貓咪作招徠黑椒雞扒配黑松露燒汁意粉雞扒勁大塊,皮脆肉嫩,雞肉好juicy,配上鹹淡適中的黑松露燒汁,更加滋味😋意粉用蒜油炒香過,好香口惹味呢燒紐西蘭牛肉眼扒配薯菜肉眼扒都幾大件,厚薄適中,香軟腍滑,牛肉味仲好香濃添,質素實在令人驚喜!薯角裡的薯肉好飽滿,滿載薯香比利時窩夫配精選是日雪糕窩夫金黃香脆,外層有少少黏牙的感覺,口感厚實中帶點鬆軟,頗特別的,係正宗比利時窩夫嘅口味美式鬆餅配精選是日雪糕其實即係pancake🥞熱香餅。口感一般,但有麵粉及雞蛋香草莓荔枝紅莓乾花茶有荔枝、草莓及紅莓乾沖泡成的花茶,酸酸甜甜的,味道好清新URBAN Cafe精選特調咖啡☕️餐廳特調咖啡,奶味都幾重,帶陣陣咖啡香

黑椒雞扒配黑松露燒汁意粉

燒紐西蘭牛肉眼扒配薯菜

比利時窩夫配精選是日雪糕

美式鬆餅配精選是日雪糕

其實即係pancake🥞熱香餅。口感一般,但有麵粉及雞蛋香

草莓荔枝紅莓乾花茶

有荔枝、草莓及紅莓乾沖泡成的花茶,酸酸甜甜的,味道好清新

URBAN Cafe精選特調咖啡☕️
餐廳特調咖啡,奶味都幾重,帶陣陣咖啡香
2020-08-13 163 瀏覽
同朋友搵Cafe book位食個飯,喺網上搵到呢間人氣之選,仲有貓貓可以玩。咁就梗係同朋友share一齊食,第一樣嚟嘅係卡邦尼意粉,意粉硬度適中,而且幾creamy,個溫泉蛋亦都整得唔錯,撈埋意粉一齊食更滋味。第二個主食叫左芝士黑松露忌廉意大利飯,佢啲芝士唔會好流,仲同個飯幾夾,黏住啲飯,總括來講都幾鐘意。然後仲叫咗個小食水牛城雞翼,同想像中有啲唔同,味道好似酸酸甜甜,同埋醬汁比較多,唔會覺得乾。飲品都有好多款揀,今日養生揀咗蜂蜜生薑茶,驅寒暖胃,普通正常。

溫泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉

即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯
水牛城雞翼
蜂蜜生薑茶
2020-08-11 78 瀏覽
而家出街冇得食晚餐,食返個lunch都好啦,實在太悶!同埋平時返工點都要食嘢㗎~呢間Urban Cafe感覺都好乾淨,喺出面首先要着咗個膠嘅鞋套,入到去都要量體溫同埋消毒雙手。 燒紐西蘭牛肉眼扒$89買肉眼扒其實個size都幾大,味道都可以,加埋黑椒汁都幾豐富,配搭埋意粉,男士都夠飽。黑椒燒汁配意粉日式鹽燒鯖魚 黑松露燒汁 薯角$59黑松露燒汁嘅味道都幾得意,幾清新, 鹽燒鯖魚個表皮都好香,配搭埋香口薯角都好豐富。+$8 是日餐湯餐湯係忌廉湯,都幾香濃,質感都好特別,濃郁味道。蘋果醋薄荷梳打加$20蘭花皇家伯爵荔枝紅茶+31 飲品選擇都好多,飲茶裏面嘅份量都好豐富,唔加糖就最好飲。

燒紐西蘭牛肉眼扒$89
黑椒燒汁配意粉

日式鹽燒鯖魚 黑松露燒汁 薯角$59

+$8 是日餐湯
餐湯係忌廉湯,都幾香濃,質感都好特別,濃郁味道。

蘋果醋薄荷梳打加$20

蘭花皇家伯爵荔枝紅茶+31
飲品選擇都好多,飲茶裏面嘅份量都好豐富,唔加糖就最好飲。
今天晚上約了男友來到旺角區吃晚餐,無論是價錢抑或是食物的款式都頗為吸引,我說的就是【Urban Café】。.門口也非常貼心的,在門外首先需要把鞋子穿上鞋套即係踏腳入門口部鞋機,唔怕踩到地下嘅細菌之後比貓貓唔小心lam左,另外有手部消毒機,進店後再需要酒精消毒隻手,做晒兩樣野就可以入坐啦,咁衛生唔怕摸貓貓了。入面環境有少少迫,但感覺都Warm的,每人最低消費係$100,用餐時間係90分鐘。餐廳風格整體以簡單、乾淨為主,牆上同門口都有貼好多文宣,良心黃店!這間餐廳售賣很多林林總總,各式各樣的的食物,可以手機下單,好方便呀。我們今次都有揀人氣的挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉。.▫️楓糖漿蕃薯條 $58金黃蕃薯的樣子,本體夠香。 楓糖夠甜・蕃薯條夠脆。外脆內軟,口感層次分明。絕對係一道唔可以錯過既小食,別有一番風味呢。▫️夏威E風情拉絲水牛芝士手工Pizza $82在外國回來常常想再找一下香港有沒有好吃的pizza,見到MENU有就想試一試,即製拉絲水牛芝士。配料有蕃茄、水牛芝士、鹽、油、至於加上蕃茄醬、火腿、菠蘿。.水牛芝士手工薄餅新鮮熱辣食不錯,芝士就係小拉絲,未至於拉得很高,但披薩鬆軟

▫️楓糖漿蕃薯條 $58

▫️夏威E風情拉絲水牛芝士手工Pizza $82
水牛芝士手工薄餅新鮮熱辣食不錯,芝士就係小拉絲,未至於拉得很高,但披薩鬆軟入味,番茄的咸酸和煙肉好夾,如果可以,薄餅邊緣烤得脆脆就更好。

▫️西班牙燒烤醬豬腩肉
酸香帶點BBQ味,肉汁超豐富,燒烤醬能提升肉質鮮香與肉味,自然味道更香更濃。

腩肉肥瘦適中,肉質也富彈性;每口都有油脂,但毫不肥膩。味道層次豐富。

▫️挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉 $89
卡邦尼調味加蛋汁加煙肉加蘑菇,Super Perfect,這是一個萬能的組合! 仲有100分既溫泉蛋。

溫泉蛋與卡邦尼汁混合,🤤 太正了,成個醬汁Mix埋蛋醬好濃郁,掛汁力強,每條意粉都非常 creamy and juicy...煙肉,蘑菇好足料,三文魚有點小賣相,份量蠻多的,超推介呀!果然係人氣之一,值得TryTry。

總結來說,雖然這間餐廳好像主打「貓貓」,但反而食物的質素都相當出色,大家經過的話都可以不妨嚐試一下,但是記住要在這裡靜靜地享用散食,因為太嘈會嚇親貓貓喔。

• 挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉
2020-08-09 96 瀏覽
原本冧住生日同男朋友去食野兼同貓玩下,之前聽朋友介紹呢間唔錯冧住嚟一試。本來滿心期待呢間好食、啲貓都親人,點知會有咁嘅經歷。一開頭嚟到,樓面見到得2個人,客又多,都預左做野慢。同男朋友揀完野食之後冧住叫人落單,有個員工聽到之後懶理,到我地叫另一個員工先落單。落左一個意粉一個意大利飯,個意粉就嚟得好快,15分鐘左右就嚟左。但個意大利飯等左成個鐘都未有,途中好有禮貌催左兩次,個員工完全冇同廚房溝通到,亦冇同我地解釋點解個飯咁耐都寫有。再講野食,溫泉蛋意粉隻蛋係全熟蛋嚟,咁邊度嚟嘅溫泉蛋呢?黑松露意大利飯又有乜黑松露味,食物質素真係一般。上網睇到呢間係黃店又見咁多好評,先冧住幫襯黃店所以去食,但得出嚟嘅係咁差嘅service,會好質疑到底食評係打手定係真係以前留落嚟嘅好評。黃店而家雖然唔多,但黃店都唔係大曬,黃店都要有返應有嘅質素同服務先可以令黃色經濟圈維持,唔係嘅話再多嘅黃店都無辦法令黃色經濟圈堀起。

2020-08-09
慶祝紀念
生日
2020-08-08 67 瀏覽
嚟依度貓是重點 食物係其次🤣每一枱客人都係快快手食完就撚貓去🐱依間座位比較逼夾 但睇住啲貓貓跳上枱面同你玩好有趣!慢烤美國嫰雞胸配檸檬蘋果醬配薯菜 雞胸肉嫰滑 肉質唔柴 同檸檬蘋果醬意外地夾 酸酸甜甜好開胃 薯菜係炸薯角 大大舊唔會炸到好乾身另外金文不芝士挪威煙三文魚黑醋沙律 煙三文魚份量都算多 但略嫌沙律菜唔夠新鮮飲品方面order咗杯紫薯冰沙 第一啖入口只感覺到好甜🙈🙈無咩紫薯味 好甜嘅奶味 飲品方面比較遜色題外話:可以比$18買罐罐餵貓架!佢哋未開罐已經勁瘋狂湧住埋嚟食😆😆

2020-08-08 82 瀏覽
今天到油麻地睇中醫順道到隔離大廈食個午餐🥣這裏午餐不錯😋價錢又合理👍有十幾款選擇。店舖的防疫措施做得非常十足,門外會為客人提供腳套,消毒手液。店舖內還有大約十多隻貓貓,非常溫馴可愛。粟米胡麻醬野菜沙律(跟餐)野菜新鮮爽口加入麻醬食吾口燒紐西蘭牛肉眼扒牛扒生熟度適中,食起來肉質嫩滑,牛肉味濃再加入黑椒汁非常惹味。伴碟的薯條亦不錯,熱辣辣粗薯條外脆內軟香噴噴。挪威煙三文魚班尼迪的拼盤班尼迪蛋半生熟,微微流心煮得剛剛好,切開就有蛋汁流出,蛋邊微脆和煙三文魚味道非常夾。Oreo脆脆特濃朱古力飲落啖啖香濃朱古力味,好幼滑👍青檸薄荷蜂蜜綠茶酸酸地甜甜地感覺好清新😋
粟米胡麻醬野菜沙律(跟餐)
野菜新鮮爽口加入麻醬食吾口
燒紐西蘭牛肉眼扒
挪威煙三文魚班尼迪的拼盤
Oreo脆脆特濃朱古力
飲落啖啖香濃朱古力味,好幼滑👍
青檸薄荷蜂蜜綠茶
酸酸地甜甜地感覺好清新😋
  • Oreo脆脆特濃朱古力
Wow
2020-08-07 50 瀏覽
Definitely a nice cafe to hang around under covidLove the extra precautions providedEnvironment is clean and cozy when everyone is wearing the disposable shoes glovesValue for money meal deals are available from 12 to 6!Ordered the clams pasta It’s slightly spicy but good for appetite Steak is very affordable at $84 With a super huge portion Really tender and meaty flavour

Ordered the clams pasta
With a super huge portion
2020-08-07 53 瀏覽
相信大家對呢間貓貓咖啡廳應該唔會陌生,現時除咗旺角之外仲有觀塘分店,早排同朋友趁得閒又去咗旺角探貓貓順便食個靚西餐,黎過咁多次都覺得呢度嘅食物質素唔錯(^ ^)_燒紐西蘭牛肉眼扒 $89午市套餐包左粟米胡麻醬野菜沙律😆另外我哋仲加咗$8要咗個南瓜湯,牛肉眼扒食落去肉質恰到好處, 配上黑椒燒汁一齊食非常惹味_椒鹽雞翼 $69由於我哋係下午茶時間嚟嘅所以都有叫咗個下午茶餐嚟試吓,椒鹽雞翼食落好香口外脆內軟,食落去嘅時候仲保留到肉汁_飲品方面我哋就叫咗草莓荔枝紅苺乾花茶同埋香橙檸檬菠蘿紅茶,兩杯飲品都幾清新,平時好少食呢度嘅甜品今次都叫咗個法式水果可麗餅試吓 $68打卡一流好靚😍仲有我最鍾意食嘅曲奇雪糕🍦大家下次嚟到都可以試吓

燒紐西蘭牛肉眼扒 $89

椒鹽雞翼 $69

2020-08-07 35 瀏覽
這晚到旺角的樓上Cafe第一次去餐廳會提供鞋套,很方便又能保持衞生二人套餐包括了前菜、一款意大利飯或麵、一款Main、兩杯飲品,278$很抵食單點的主食有黑毛豬肋骨、羊前膝、雞胸、紅鯛魚柳、西冷牛扒、菲力牛柳、豬鞍扒Pizza and BurgerRisotto and Spaghetti中式的薑蔥炒法,配上日式磯燒鮑魚,再配上意大利麵,有趣的配搭荷蘭汁很creamy,帶點酸酸的味道。牛柳比較少筋位,適合我口味貓咪真的超可愛記得要愛護小動物呢!
這晚到旺角的樓上Cafe

第一次去餐廳會提供鞋套,很方便又能保持衞生

Pizza and Burger

Risotto and Spaghetti

日式磯煮鮑魚薑蔥香蒜炒意大利麵

菲力牛柳配香草荷蘭汁

荷蘭汁很creamy,帶點酸酸的味道。

牛柳比較少筋位,適合我口味

貓咪真的超可愛
記得要愛護小動物呢!
2020-05-06
  • 菲力牛柳配香草荷蘭汁
2020-08-06 46 瀏覽
太耐冇同貓貓玩,前牌就同朋友相約在貓貓Cafe,諗住傾吓計,食下好西,嗰度嘅貓貓實在太可愛,一去簡直愛上🤣🤣🤣🤣肉醬意粉呢款意粉嘅肉醬超級多,醬汁酸酸甜甜,超級開胃,令人食極都停唔到口!!!!七成熟牛柳呢款七成熟牛柳生熟程度做得啱啱好,而且配菜同人有好多薯角,抵食之餘牛肉味好濃,正!!!!小食拼盤我哋仲另外叫咗個小食拼盤,小食拼盤裏面有薯角、炸雞、施華力腸,份量超級多,好抵食!!!😂😂😂😂😂😂綠茶心太軟呢款心太軟味道超濃郁,而且真係做到流心嘅效果,我同朋友們都好滿意,覺得超級正😂😂😂😂😂😂

肉醬意粉

七成熟牛柳

小食拼盤

綠茶心太軟

2020-08-06 41 瀏覽
一直聽過呢間貓貓cafe超正,除咗有好多可愛嘅貓貓,嘢食仲好唔錯,所以前排就決定同朋友嚟試吓啦,結果果然冇令我地失望,我哋都超級滿意🤣🤣🤣🤣🤣前菜同湯飲品同樣超級唔錯,好多選擇黑炭牛肉漢堡包呢款漢堡包超級值得打卡,外觀超級特別,仲要份量超大,岩曬同一班朋友share,仲要配上超多薯角,真係好抵食😂😂😂七成熟牛扒呢款老婆同我都好抵食,生熟程度做得啱啱好而且好有牛味,我同朋友都好滿意🤣

前菜同湯

飲品同樣超級唔錯,好多選擇

黑炭牛肉漢堡包

七成熟牛扒