2022-08-25 196 瀏覽
一間Cafe環境佈置很重要,因為選擇Cafe都係想可以靜靜地傾偈👩‍❤️‍👩,除此以外食物質素都非常重要,所以Trois Cafe 都係我哋唔錯嘅選擇1:紅酒燉牛配酸種麵包🍷🐂我知做一個酸種麵包,由養酸種開始,花的心機已經不少。酸種麵包,有別於用商業酵母做的麵包,它有益腸道健康,且無油無糖,實在是麵包🥖當中的有營之選👍,加上牛肉🐂煮到啱啱好口感唔會太硬亦都唔會淋💯2:龍蝦拿破崙🦞龍蝦肉質飽滿,粒粒龍蝦味濃郁,配合鬆脆拿破崙底,估唔到咸點拿破崙都可以做得咁出色,有酒店級水準,值得推介😍我推介Trois Cafe係佢做到舒適環境,加上食物美味😋健康俱全,有別於其他Cafe☕️

1:紅酒燉牛配酸種麵包🍷🐂

2:龍蝦拿破崙🦞

2022-08-25 151 瀏覽
一直都覺得Cafe食品都平平無奇,難得同家姐🙍‍♀️過到嚟港島區,佢朋友極力推薦,我哋抱住一試無妨心態,估唔到有驚喜🤨真係無諗過Cafe會有生煎小籠包食,薄薄嘅外皮,薄得來又唔容易穿,咬開好多肉汁,超香嘅松露味湧出,幾有咬口肉質鮮甜值得一試蝦都係我至愛,我一定選呢個有龍蝦又有大蝦扁意粉🍝🦞🦐 大蝦煎得好香口感彈牙,豐富嘅鮮蕃茄醬感覺好健康💃呢個龍蝦拿破崙🦞龍蝦肉質厚質嫩滑,好鮮味,拿破崙做得好出色,有酒店級水準試過Trois Cafe後,令我對Cafe改觀,舒適環境加出色的菜式🍝☕️,都真係值得再去

2022-08-24 117 瀏覽
今日請左假去灣仔處理啲個人事務,搞掂晒都成2點,真係超級肚餓🥺經過呢間cafe完全係勁吸睛😍粉紅迷又點會放過黎打卡既機會🎀😆由於超級肚餓既關係👉🏻👈🏻一個人都叫左2碟野食😋😌紅酒燉牛配酸種麵包🍞牛肉味香濃又夠晒淋🐮配埋兩塊厚厚既酸種麵包真係無得輸🥳 勁好味另外仲叫左個大啡菇黑松露白酒扁意粉🥂賣相好好 個擺盤有啲似睇緊外國烹飪比賽既成品咁🍽食落有淡淡既白酒味 一直都覺得黑松露既味道同大啡菇好夾 絕對唔會令人失望💓🥰今餐好飽好滿足😍又可以滿足埋打卡心態📷 一定會約埋好姐妹黎encore 呢間餐廳🌷

2022-08-24 122 瀏覽
Happy Friday 又趕起晒啲project deadline 🗓 絕對值得賀一賀佢🍻次次經過呢間餐廳都好多人食又有人排隊 今次同同事一定要食到佢😆👍🏻呢個生煎小籠包好驚喜😱4粒小籠包本身都唔錯😉入口夠多汁 肉餡又夠晒味🙃 配埋下面個雜菌湯 估唔到睇落去一中一西咁 又會出奇地夾同好味 充滿驚喜🥰😝 成碟清晒🤪龍蝦大蝦扁意粉🍝賣相非常吸引 有3舊龍蝦肉🦞同埋3隻大蝦🍤爽口彈牙 好新鮮😉 蕃茄汁香濃 唔酸味道岩岩好😙完全係我心目中期待既味道😎紅酒燉牛🍷配酸種麵包👍🏻個麵包好鬆軟好好味😊令我對酸種麵包既好感度即時大增📈終於明白點解咁多人黎食😆 的確好好味😋 一定要再黎試埋其他野食👍🏻

2022-08-23 129 瀏覽
陪呀仔係灣仔上完跑步堂🏃🏻‍♂️💦呀媽我雖然無跑過 但都梗係唔煮飯出街食喇😆 呢間Cafe 裝修吸引 可以盡情打卡😎龍蝦拿破崙😻出完一身汗熱辣辣真係唔太想食啲熱野😝呢個拿破崙夠晒正 啲龍蝦好彈牙😌磨菇湯😆補充番啲水份先😍好香磨菇味呀!! 又夠creamy,越飲越鐘意😻 完全唔係個啲溝粉餐湯或者罐頭湯既層次龍蝦大蝦扁意粉🍝呀仔指定主菜,龍蝦同大蝦都好鮮味😌啲蕃茄仔令到成碟意粉好refreshing😍夠晒開胃檸檬潛水艇🍰有個檸檬造型係個撻上面🍋酸酸地甜甜地 好好味👍🏻岩晒我地口味呀!! 讚😊夏日鹽鹽紅豆冰 咁既天氣飲返杯紅豆冰真係好感動🥰 勁解渴好好飲!! 大人細路都充滿力量咁離開間餐廳😎💪🏻好好味既一餐

大人細路都充滿力量咁離開間餐廳😎💪🏻好好味既一餐
2022-08-22 108 瀏覽
同媽咪行開灣仔整啲文件📃經過一見到呢間餐廳就心心眼😍見未full就即刻入去食飯兼可以打下卡同媽咪影下相😊磨菇湯🫕我同媽咪都係磨菇湯既鐵粉☺️呢度既磨菇湯好正 唔會太稀 好香磨菇味又夠creamy😍 仲有啲磨菇粒咬下 瞬間就清晒兩碗湯😋生煎小籠包😻有驚喜 首先賣相好精緻 每粒小籠包都有啲黑松露係頂 好香😉 然後仲有磨菇片同磨菇湯係個底😝岩晒我地兩個磨菇迷 估唔到小籠包同磨菇湯咁夾咁好味😎👍🏻正龍蝦大蝦扁意粉🍝又係賣相精緻既意粉 龍蝦同大蝦都好新鮮美味🍤蕃茄汁唔太酸岩岩好 仲有新鮮蕃茄仔伴碟🍅一流🤤媽咪好滿意今餐😊下次一定會再幫襯 推介👍🏻

媽咪好滿意今餐😊下次一定會再幫襯 推介👍🏻
寶貝仔終於考完試喇🥳 無論結果如何 都應該要獎勵下佢同我自己辛苦左咁耐🤩😂 見到呢間cafe啲野食都幾吸引😍一於帶埋寶貝仔黎試吓😆龍蝦拿破崙🦞龍蝦肉鋪滿係拿破崙上面😻份量都唔小🤤 拿破崙都仲脆脆地 質感唔錯👍🏻 中間夾左啲牛油果🥑超正🤩好鐘意紅酒燉牛肉配酸種麵包🥯呀仔係牛魔王 見到有牛肉食一定唔會錯過機會😝 牛肉非常入味香濃 岩晒配埋麵包一齊食😎呀仔大讚🥳香煎三文魚扒配蘆筍鷹嘴豆泥🐟今餐個highlight 一定係呢個三文魚扒😍😍 好好味!! 煎到啲肉好香 又唔會太熟岩岩好 調味又好夠 配菜都整得好出色😊大人細路都食得好開心☺️大滿足😍已經好掛住個三文魚喇

大人細路都食得好開心☺️大滿足😍已經好掛住個三文魚喇
2022-08-19 154 瀏覽
網上好多人推介呢間cafe,話佢地d地方靚野食又多元化,成功吸引左我黎😇餐廳整左個充滿夏威夷特色嘅打卡位,又有椰樹又泳池邊咁,牆紙仲要係粉紅色,係咁嘅環境食飯特別歡樂。🥳我同朋友order左紅酒燉牛配酸種麵包同生煎小籠包一齊食😜,菜式好中西合璧 ✌️,個牛肉入味軟林,帶少少酒味,又有小小酸味好解膩🤩。小籠包一黎到都有d surprise ,估唔到會係小籠包但有忌廉蘑菇汁😲,好似食緊義大利雲吞咁,好得意又好味。d野好食之餘呢到d員工都好nice,服務周到,主動加水,又會介紹下佢地有咩菜式比較特別,果然唔錯👯‍♀️

2022-08-19 108 瀏覽
難得今日同老公💓一齊係灣仔做野可以一齊食lunch😻梗係要做下功課,搵左間區內都幾有名氣既Cafe黎試下😋 希望唔會令人失望首先一人一碗蘑菇湯😎我地平時對湯既要求都幾高,認為餐湯都唔應該煮得特別hea😌 呢個湯都唔錯,夠晒磨菇味,又夠creamy😙 如果再重口味啲濃味啲會更正🤩大啡菇黑松露白酒扁意粉🥸 個意粉都幾出色 夠 al dente 😍 大啡菇岩晒唔鐘意食太多肉既我 😇配埋黑松露更加突顯大啡菇既香味😄一流生煎小籠包😹係cafe出現小籠包已經覺得有啲奇怪,上到菜見到,當然係無咁簡單喇😜4個小籠包放碟中間 成隻碟係充滿磨菇汁既,萬一夾既時候啲小籠包肉汁漏晒出黎,都可以連埋啲磨菇汁一齊飲晒佢😚充滿特色既一餐😍 新奇好味! 下次黎開灣仔一定再幫襯

充滿特色既一餐😍 新奇好味! 下次黎開灣仔一定再幫襯
2022-08-19 77 瀏覽
今日要離開九龍灣既office去灣仔開會😌 當然唔放過覓食機會,終於唔使食公司附近既頹飯一日咁多😛行過見到呢間cafe有啲人氣,裝修又吸引😎好自然比佢吸左入去😝蘑菇湯😻平時淨係飲慣茶餐廳個啲白湯👉🏻👈🏻呢個磨菇湯完全係另一個層次 無得比🤣✌🏻好香磨菇味,唔會太稀,好滑好creamy😋總之就係正😙龍蝦拿破崙😆見到有龍蝦🦞已經覺得成件事高級左🥹 龍蝦唔會煮得太熟,有啲啲咬口岩岩好,鮮甜好味🤩 拿破崙仲有啲脆口 一啖咬落去食晒2層😍好幸福紅酒燉牛配酸種麵包😈 酸種麵包感覺都係高級野🤣 以我所知係採用天然酵母製作,要用較長時間發酵,所以食親都好似比較貴🥹 個牛肉同埋個酸種麵包都好好味👍🏻啲野食果然無令人失望😎 又可以順便打下卡😻大讚

啲野食果然無令人失望😎 又可以順便打下卡😻大讚
2022-08-18 87 瀏覽
第一次約個朋友出街唔知食咩好,之前食過呢間覺得好好味 就帶左佢黎,結果佢都話好滿意!🤣我地今次就order左龍蝦拿破崙🤤d龍蝦好爽甜同牛油果好夾 ,拿破崙係一如既往咁香牛油味!跟住叫多個生煎小籠包 都好驚喜,因為佢有埋d忌廉汁 好味又fancy😏睇落好矜貴~主食我地就揀左大啡菇黑松露白酒扁意粉同龍蝦大蝦扁意粉🥰,呢到完全係cafe價錢,高級餐廳quality,個黑松露味又夠濃🥺,龍蝦大蝦又夠新鮮☺️,抵食又得體👏。最後甜品叫左檸檬潛水艇🤩,清新得黎又d cream又好絲滑,酸酸甜甜,冇得頂。☺️呢餐飯cp值真係好高,會再黎多幾次~再帶多d朋友黎嘆下!

2022-08-18 50 瀏覽
TGIF!! 同好姐妹👭係灣仔做完瑜珈🧘‍♀️好肚餓😂點都要食小小野先返屋企既,食飽啲先有氣力減肥架嘛😎紅酒燉牛配酸種麵包🐮牛肉好濃味,份量都唔小,足夠配晒兩塊酸種麵包一齊食😊麵包夠濕潤軟熟 好味🥰龍蝦拿破崙😉有好豐富既口感同層次😝龍蝦爽口 拿破崙脆口 牛油果醬軟滑🤣 夾埋一齊食好特別 又好好味😋大啡菇黑松露白酒扁意粉😍最鐘意黑松露既香味,襯埋個大啡菇既香味😹真係隔幾條街都聞到呀😺檸檬潛水艇🍋兩個女仔又點可以唔食甜品呢😂 檸檬唔會太酸 可以接受😆個撻皮好好味 整體感覺酸酸甜甜 非常解膩😝氧氣啫喱😂係波子汽水黎嘅😂個名同造型都幾特別😹呢度既食物唔錯!! 連環境都佈置得好好👍🏻有棕櫚樹🌴同沙灘擺設 完全配合晒夏日加油站 summer breeze既主題🥰好正

氧氣啫喱😂係波子汽水黎嘅😂個名同造型都幾特別😹

2022-08-16 100 瀏覽
事緣我係附近返工,同事一路都大讚呢間cafe好正,今日就黎試個究竟😾,一去到餐廳見到好多擺設又椰樹又花花又鯨魚,好多人都黎影相📸係靚嘅🥰小食我地嗌左龍蝦拿破崙share😍,好特別第一次食鹹嘅拿破崙,味道出乎意表地夾,冇介紹錯。之後我地就嗌大啡菇黑松露白酒扁意粉🍝,好大碟,食完個黑松露味都仲充滿成個口腔,講野都有陣黑松露味🤫 。咁熱梗係要order返杯夏日鹽鹽紅豆冰同summer punch😈,紅豆冰好順滑d紅豆冇渣好綿,而個summer punch就好清新又解渴,唔會太甜 ,正👌最後嗌左個飯後甜品✊,氧氣啫喱同檸檬潛水艇,兩個甜品都係行清新風 ,好啱夏天🌴啫喱好輕盈而檸檬潛水艇帶點creamy,味道好特別😋我決定將呢到列為我嘅飯堂,食均所有菜式。🤩

我決定將呢到列為我嘅飯堂,食均所有菜式。🤩
2022-08-15 124 瀏覽
今日約咗好耐冇見嘅朋友食飯😄,咁我哋就想搵間Cafe傾吓計食吓野咁,如是者見網上好多人話呢間餐廳好好味,就一於嚟試吓。👀我揀左大啡菇黑松露白酒扁意粉💯,食落成個口腔都充滿濃郁嘅松露味同菇味,再加埋d忌廉汁,係絕配!😻朋友就想食龍蝦大蝦扁意粉😋,我都試咗少少🤏🏻,啲蝦同龍蝦都好爽口又啖啖肉 ,d醬汁又好有鮮味,有啲類似龍蝦湯嘅感覺😍 ,跟住食完我哋就到漂流瓶嗰度打卡留念。💃🏻好想快d encore呢間cafe👍,下次要試多d其他菜式先得。💯

2022-08-15 77 瀏覽
細妹一直話好想我陪佢去cafe影靚相☀️,所以今日就陪佢黎trios cafe 滿足下佢🥰 ,入到去餐廳d裝修都好靚,好滿意 。👌我地食左大啡菇黑松露白酒扁意粉同紅酒燉牛配酸種麵包💯,個意粉黑松露味仲濃郁過出面貴價餐廳嗰d🤩,個汁好順滑~抵食!個牛肉texture都幾嫩,但同時又好入味,酸酸甜甜帶少少酒味,呢個價錢有呢個質素真係意料之外! 另外跟餐有蘑菇湯,欣賞佢湯入面加小小蘑菇碎增添口感。天氣咁熱當然要飲翻杯夏日鹽鹽紅豆冰同summer punch🌟。d紅豆好綿冇渣,個summer punch就有d cocktail 嘅感覺,用海鹽沾滿杯邊影相好靚。💯總括黎講,今日呢餐真係好滿意🤞🏻,cp值好高,自己食得開心又tum到妹妹開心 。🥰