2018-05-22 55 瀏覽
好耐冇食鹹豬手啦!喺屋企整好麻煩,所以就出街食啦【The Right Place platter】$298一共有好多款嘅小食。適合二至三個人分享㗎,個炸雞都唔錯仲有 豬頸肉,生蠔呀。【Spaghetti with Squid, Bacon, Young Spinach】$138 呢個味道中規中矩,意粉煮得不錯👍🏻【German Pork Knuckle】$228 個皮係脆卜卜嘅,不過側邊有啲位就偏硬。啲肉軟身而肉汁豐富,份量都幾大下,而且易膩。【US Angus Beef Cheese Burger with Teriyaki Eggplant & Fries】$128 超級大份。外表比想像中靚呢,就咁樣已經好似宣傳照😂牛肉都幾大【Ginger season】$74 mocktail冇乜特別【Cocktail Soup】$148 旁邊仲有啲芋絲😍酒味比較重【Grand place】$148 好似啲女人平時食嗰啲滋陰補腎甜品,外表都好得意
好耐冇食鹹豬手啦!喺屋企整好麻煩,所以就出街食啦

2018-05-19 257 瀏覽
避風塘椒鹽魷魚 deep-fires chili salted cuttlefish $88大點心籠放住,好特色香港風!魷魚非常多,而且酥炸有道,正!上面有d辣薯片,配酒傾訴小食一流,聽音樂不知不覺食左好多!避風塘小辣,添野味,好香蒜都!魷魚又Q又帶彈呀,好長好多肉,爽!西班牙辣肉腸茄子拌乾車厘茄羅勒番茄汁扭卷粉配水牛芝士 Strozzapreti with chorizo, eggplant, semi-dried cherry tomatoes in Basil tomato sauce and buffalo mozzarella cheese $148辣肉腸係方形嫁,所以硬d同大厚過平時常食個啲!食到小肥油,哈哈。茄子好林好吸蕃茄汁。扭卷粉係長通粉咁,又幾好味既,食得大烈烈咁。水牛芝士一舊舊,肥芝士夾蕃茄食,酸酸milky。黑松露菌醬烤海鱸魚、海虎大蝦、美國馬尼拉蜆、煙肉車厘茄薩丁尼亞珍珠麵 Fregola Sardis with US Manila clams, Bacon, Cherry tomatoes, grilled black truffle paste sea b

魷魚又Q又帶彈呀,好長好多肉,爽!

黑松露菌醬烤海鱸魚、海虎大蝦、美國馬尼拉蜆、煙肉車厘茄薩丁尼亞珍珠麵 Fregola Sardis with US Manila clams, Bacon, Cherry tomatoes, grilled black truffle paste sea bass fillet and tiger king prawn $218

珍珠麵好實好細,好得意既小Q口感。有洋蔥粒又有小蕃茄煮野,好多層粒粒口感。仲有煙肉增加肉感,哈哈。蜆好新鮮 主要係海水味勁重,又無沙頭,叻!

海鱸魚好大塊,烤味都保留到喔。魚質好嫩好林身,魚皮脆脆地,忍唔住食埋添。

海虎大蝦勁大頭,雖然有黑松露在上,但係味道唔係太出。蝦肉大實微彈啦。

Made in Hong Kong (homemade dried tangerine peel, chia nei infused gin, Ceylon tea, single malt whisky, peach liqueur and honey liqueur)
呀,gin酒,whisky味超重,有點果皮甘味。好似皇帝飲”茶”,配避風塘椒鹽魷魚正喎!

依個有whisky強味,就比較常見酒list。另一杯可能係依度獨家有啦,好另類!

My cup of tea (homemade tea infused gin, yoghurt, elderflower liqueur, elderflower syrup, apple juice + green tea syrup, Campari and water) 一熱一冷!小鐵胡倒熱個杯係烈既,茉莉花酒就似果汁酒中和烈。好特別既cocktail,第一次飲熱既!熱個杯烈在係gin酒,飲冷個個,熱冷交換,好強烈感覺!店員建議一定要先熱後冷最好飲!

依度播既小影片好得意,係舊代明星既短片歌。但背景音樂係現代咁。
  • 避風塘椒鹽魷魚
  • 黑松露菌醬烤海鱸魚、海虎大蝦、美國馬尼拉蜆、煙肉車厘茄薩丁尼亞珍珠麵
今日約左兒時識既好朋友黎尖沙咀食飯我想食中餐、朋友想食西餐最後網上搵到依間中西合璧,食物款式多,而且食評又唔錯既餐廳。 滿足哂我地兩個有要求既女人👧🏻👧🏻-餐廳環境唔錯,牆上有些特式掛畫職員安排好座位,奉上menu款色多籮籮,叫左好幾款食物🥁先黎🌟避風塘軟殼蟹🌟天氣炎熱,吃香口既煎炸物可提升食慾平時食泰國菜,必點至愛軟殼蟹 🦀估唔到西餐廳都有😳見隔離台叫左,食物賣相好吸引隔離蟹香,我又跟住叫黎試下一上台,嘩左聲好大隻🦀呀 珍寶size 好正🤤🤤🤤🤤🤤酥炸軟殼蟹,粉漿薄薄的熱騰騰、香脆又可口軟殼蟹沒有特別加調味料避風塘方法炮製 夠哂惹味炸蒜、辣椒🌶️、仲有薯片等做香料脆脆的口感👍🏼-再黎🌟啤酒脆槳智利銀鱈魚柳芝士漢堡🌟👍🏼竹炭麵包熱辣辣、好鬆軟愛吃魚,但又怕骨,所以好鍾意食魚柳😁皮脆肉滑既炸銀鱈魚柳 正呀📣魚夠厚身口感佳,魚肉juicy不乾身配上傳統做法既啤酒🍻特脆炸漿一份完美既Burger🍔-我地兩個女仔,兩個大胃。再黎一份Risotto 🌟輕煎北海道鮮帶子意大利飯材料有魷魚🦑,西班牙辣肉腸,燒南瓜,咸蛋黃及法邊豆材料好豐富!❤️北海道帶子表面輕輕煎香,入口外香內滑❤️帶子內裡半生熟,但保持
今日約左兒時識既好朋友黎尖沙咀食飯
我想食中餐、朋友想食西餐
餐廳環境唔錯,牆上有些特式掛畫
職員安排好座位,奉上menu
款色多籮籮,叫左好幾款食物🥁
先黎🌟避風塘軟殼蟹🌟
避風塘軟殼蟹

天氣炎熱,吃香口既煎炸物可提升食慾
平時食泰國菜,必點至愛軟殼蟹 🦀
估唔到西餐廳都有😳
見隔離台叫左,食物賣相好吸引
隔離蟹香,我又跟住叫黎試下
一上台,嘩左聲
好大隻🦀呀 珍寶size 好正🤤🤤🤤🤤🤤
酥炸軟殼蟹,粉漿薄薄的
熱騰騰、香脆又可口
軟殼蟹沒有特別加調味料
避風塘方法炮製 夠哂惹味
炸蒜、辣椒🌶️、仲有薯片等做香料
脆脆的口感👍🏼
再黎🌟啤酒脆槳智利銀鱈魚柳芝士漢堡🌟
啤酒脆槳智利銀鱈魚柳芝士漢堡

👍🏼竹炭麵包熱辣辣、好鬆軟
愛吃魚,但又怕骨,所以好鍾意食魚柳😁
皮脆肉滑既炸銀鱈魚柳 正呀📣
魚夠厚身口感佳,魚肉juicy不乾身
配上傳統做法既啤酒🍻特脆炸漿
一份完美既Burger🍔
我地兩個女仔,兩個大胃。再黎一份Risotto
🌟輕煎北海道鮮帶子意大利飯

輕煎北海道鮮帶子意大利飯

材料有魷魚🦑,西班牙辣肉腸,燒南瓜,咸蛋黃及法邊豆
材料好豐富!
❤️北海道帶子表面輕輕煎香,入口外香內滑
❤️帶子內裡半生熟,但保持了像刺身般既口感、味道鮮甜
❤️意大利飯金黃色粒粒飽滿分明,加入咸香蛋黃、味道提升
飯後點少得甜品
🌟綠茶心太軟配自家製紅桑子雪糕

外表鬆脆內裡軟滑既心太軟係人見人愛既甜品。餐廳居然有❗️抹茶❗️心太軟
雙重口感加上香濃既抹茶味道,
我地兩個抹茶控,就算口講要減肥,都冇能力抗拒依款甜品🤤
看著澎湃既綠茶醬流出來,有種興奮既感覺😋
紅桑子雪糕夠滑,酸酸的口感,減輕晚飯既飽滯感
同知己食晚飯,怎可以沒有酒呢
佢有好多款特式cocktail ,每款都好特別
職員見我地個樣十五十六咁 ,主動介紹每款cocktail 👍🏼
我地各自選擇一款share
🌟Between your tea

茶香味醇、酒味偏重
成份有:Genmaicha Tea, Green tea syrup, Home made Genmaicha infused Gin,Red Grapefruit Honey, Dry Orange Liqueur
入口有陣陣茶香、酒香; 帶少少甜味
一口喝下 喉嚨瞬間有種熾熱感覺 爽😇
酒杯都好精美
🌟The Tofu Pudding

The Tofu Pudding  Cocktail

依款我們當作飯後甜點
自行將d 薑汁豆奶倒落去木桶到
⌛️然後等十至十五分鐘⏳
豆奶味香、少許薑味亦有濃濃的whiskey 酒香
亦可加少許Brown Sugar ,甜甜的易入口

❤️飲飽食醉 很滿足❗️
避風塘軟殼蟹
啤酒脆槳智利銀鱈魚柳芝士漢堡
The Tofu Pudding  Cocktail
2018-05-17 54 瀏覽
今次本身係為咗隻鹹豬手而去嘅,點知響中間發現咗好多其他有趣嘅食物。【The Right Place platter】$298一共有好多款嘅小食。適合三個人分享。有啲辣有啲唔辣【Spaghetti with Squid, Bacon, Young Spinach】$138 分量尚算可以。味道較為適中。【German Pork Knuckle】$228 皮脆卜卜嘅豬手。啲肉仲係好軟身,肉汁豐富,用嚟送少少酒就最啱啦。【US Angus Beef Cheese Burger with Teriyaki Eggplant & Fries】$128 超級大份。而且店員會幫你分開做兩份,唔夠嘅話仲可以設成四份。肉汁極多,要分幾啖先得啊因為真係好大。女士們建議大家分開食。【Ginger season】$74 無酒精嘅飲品【Cocktail Soup】$148 聽落去又好似酒但又好似滋陰補腎嘅湯【Grand place】$148 外表完勝,睇落去仲以為係中式甜品。原來係cocktail

【Ginger season】$74 無酒精嘅飲品

2018-05-17 65 瀏覽
位於尖沙咀的The Right Place,餐牌有西式的意粉、pizza等食品,還有中式的避風塘小炒和飲品,中西合壁,非常多元化。 Non Grand這兒的飲品好特別,酒吧竟然有中式飲品。其實是用花膠去調製,再加入豆漿同薑,感覺似中式甜品,女士要養顏一定喜歡。 Ginger Season 相比之下,薑汁梳打顯得普通,但夏天喝一杯其實感覺好醒神。 Octopus Salad我們先點了一個Octopus Salad作前菜,有八爪魚,羽衣甘藍,鮮橙,柚子,白腰豆,車厘茄,再配上柑橘汁。爽脆的羽衣甘藍,新鮮的八爪魚,鮮甜的柚子和車厘茄,再配上醒胃的柑橘汁,整個配搭一流。 Soft Shell Crab Burger 炸軟殼蟹芝士漢堡配香芒莎莎伴薯條,軟殼蟹外殼香而酥脆,內裏充滿鮮甜的蟹肉,而且不會太過乾身,充滿蟹肉,非常飽滿,不油不膩。而香芒莎莎的果甜則帶來清新的感覺,跟軟殼蟹非常搭配。配料方面生菜爽脆,麵包外脆內軟,非常推介。 Seabass King Prawn Fregoia Sarda 黑松露菌烤海鱸魚柳,大蝦,馬尼拉蜆,煙肉車厘茄,薩丁尼亞珍珠麵。鱸魚皮煎得焦脆,肉質鮮嫩,一粒

Ginger Season
相比之下,薑汁梳打顯得普通,但夏天喝一杯其實感覺好醒神。

Soft Shell Crab Burger

黑松露菌烤海鱸魚柳,大蝦,馬尼拉蜆,煙肉車厘茄,薩丁尼亞珍珠麵。鱸魚皮煎得焦脆,肉質鮮嫩,一粒粒的珍珠麵,口感煙韌,而吸收了海鮮的鮮味,但吃到最後有點鹹。

整體非常滿意,不論是食物,服務和環境,一定會再來。

Soft Shell Crab Burger
今晚同朋友起尖沙咀食飯佢帶左我去the right place6點幾去到都仲有少少位環境都幾舒服Menu又多選擇而且菜式同飲品都好特別有香港地道既風味又有西餐廳既風情兩個人一人要左一個main dish再加個小食share食超級飽~避風塘魷魚鬚好惹味魷魚鬚外面香脆 裡面彈牙而且係好地道既避風塘口味日式燒茄子安格斯牛肉芝士漢堡好大份要2個人share 食先食得哂裡面既茄子燒得幾香幾surprise出面好少見用茄子做漢堡安格斯牛肉7成熟 剛剛好食落juicy有牛味食完個包已經飽左大半黑松露魚柳大蝦珍珠麵第一次食珍珠麵一粒一粒都幾特別少少煙韌大蝦同魚柳都好大件大蝦爽脆 魚柳鮮甜朋友要左杯hoegaarden超級大杯!最啱慢慢吹住水黎飲我要左non-grand都幾特別係魚唇薑汁荳奶飲落薑味幾重 但又唔會蓋過香濃既豆味正!吹水吹左一晚 又飲飽食醉 好滿足!
今晚同朋友起尖沙咀食飯

都幾特別
係魚唇薑汁荳奶
飲落薑味幾重 但又唔會蓋過香濃既豆味
正!
吹水吹左一晚 又飲飽食醉 好滿足!
2018-05-15 291 瀏覽
今晚相約朋友到尖沙咀寶勒巷的The Right Place吃晚飯聊聊天。餐境有內、外座位,適合吸煙人士。天氣炎熱,我們當然坐裡面有冷氣麻。 室內有大屏幕播放外國電影的音樂video,閒日來說都算十分旺場兼且氣氛都幾熱鬧。《低溫慢煮燒法國春雞釀鮑魚及栗子伴薯條 $268》製作需時25分鐘,會燒至7成熟,但當然可以要求再熟一點。慢煮春雞燒得光澤平均,切開有肉汁,雞肚包了口感帶麵粉味的栗子蓉,亦有一隻鮑魚。栗子蓉有點遜色,而鮑魚算腍易咀嚼。伴碟有粗身薯條,是我喜歡的那種啖啖薯肉的口感。《西班牙辣肉腸茄子拌乾車厘茄羅勒蕃茄汁扭捲粉伴水牛芝士 $148》白色部分是芝士碎和水牛芝士,扭捲粉是少見的長身款,拌有乾車厘茄羅勒蕃茄汁變得惹味,口感亦彈牙;另外還拌有西班牙辣肉腸和茄子,令視覺顯得豐富,亦增加口感。這裡的cocktail很有玩味而且創新,本身想點The Tofu Pudding,但職員強調這是4人起的份量,而我們只得2人,怕我們會吃不完。最後點了兩杯mocktails:《Dr Kitty $88》- 略甜的荔枝味。《Longan Grey $98》- 甜度適中,有桂圓肉。

《低溫慢煮燒法國春雞釀鮑魚及栗子伴薯條 $268》

最後點了兩杯mocktails:

《Dr Kitty $88》- 略甜的荔枝味。

《Longan Grey $98》- 甜度適中,有桂圓肉。
2018-05-14
2018-05-15 45 瀏覽
搵野食最緊要搵岩地方!今次同男友去到位於尖沙咀既The Right Place開餐店內最搶眼既應該係呢幅拍得上小型戲院size既screen, 不過播既唔係戲,係一啲MV, 有啲都頗有回憶店內既座位都算寬敞舒適,店內較嘈吵,比較適合中意熱鬧既人餐牌上選擇及種類豐富,而且睇落都非常吸引,如果成大班人一齊去就可以試多啲唔同野食飲品用燒杯裝住,好似番左中學化學lab咁,好有特色😛先上一個蟹肉湯,啖啖蟹肉,味道濃郁👍🏻呢一個黑毛豬五花腩配青蘋果屬重點推介!五花腩肥瘦適中,燒到岩岩好,配埋青蘋果同蜜糖醬味道一流🤩Main course 揀左慢煮春雞釀鮑魚。通常食春雞好怕自己要郁手切,呢度侍應會幫妳切埋,非常貼心👍🏻春雞肉質好淋,唔鞋,相當有水準😋埋單一人三百左右,價錢合理

店內既座位都算寬敞舒適,店內較嘈吵,比較適合中意熱鬧既人

飲品用燒杯裝住,好似番左中學化學lab咁,好有特色😛

先上一個蟹肉湯,啖啖蟹肉,味道濃郁👍🏻

埋單一人三百左右,價錢合理
同好耐冇見嘅朋友聚會 梗係要揀間餐廳有得飲又有得食 大家都係酒鬼呀 哈哈今日嚟到位於尖沙咀寶勒巷嘅呢間the right Place 收工就過嚟 人數唔太多 裝修幾有格調 個場長期播住動漫歌 幾有趣 呢度嘅避風塘系列好似好吸引 於是就叫咗避風塘魷魚鬚同埋避風塘軟殼蟹 兩樣都係用蒸籠做伴碟 有香港特色 上面有厚厚嘅炸蒜 好夠香口 濃濃嘅蒜味中 夾雜少少辣椒味道 海鮮食材夠曬新鮮 甜甜鹹鹹辣辣脆脆 十分有層次 跟住就叫咗墨西哥芝士菠菜捲 脆卜卜嘅墨西哥薄餅內餡 包住香濃嘅芝士菠菜 呢個組合係絕配 肥而不膩 忌廉芝士洗去左菠菜嘅青澀味 香煎帶子配鹹蛋黃risotto 呢個組合好特別好有特色 夠曬創新 香煎帶子五成熟 外面焦香 入面仲係刺身嘅感覺 咬落去啖啖鮮味湧出嚟 配上鹹香嘅鹹蛋黃醬risotto 真係極度邪惡 成個口都係鹹蛋黃嘅餘韻 可惜太細碟 分量大啲會更加滿足 飲品同樣地好有特色 呢杯牛蒡茶加入咗唔同嘅鮮果 味道好獨特 而且個杯仲係好懷舊嘅萬壽無疆杯 感覺自己好似皇帝咁 另外一款cocktail 用咗燉盅裝住 入面係雪梨燉雪耳加上唔同嘅酒去調配 係熱食 好有糖水嘅感覺 同時帶點雪耳同

另外一款cocktail 用咗燉盅裝住 入面係雪梨燉雪耳加上唔同嘅酒去調配 係熱食 好有糖水嘅感覺 同時帶點雪耳同雪梨嘅清香

無論cocktail定motel都夠曬特別特色
2018-05-08 390 瀏覽
好多時候放工約朋友飲野,在腦中都會閃過「寶勒巷」呢三個字,只因呢度酒吧夠多,選擇夠多,飲完一間可以再去第二間。有一次同朋友過黎飲野既時候就俾我留意到呢間裝潢好特別好有氣氛既餐廳,就已經決定佐有機會一定要前來一試。呢一日,就終於來臨。餐廳裝潢走VINTAGE既風格,門口放了幾張長枱,讓客人可以多些不同既座位選擇。餐牌係以「報紙」既STYLE去設計,給人一種西部牛仔既感覺。食物既種類夠多,以一間又有酒飲又有野食既餐廳來說,絕對無令我失望。打開DRINK MENU,比較特別既係呢頁,有各式各樣比較FUSION既COCKTAIL,將中西合壁去調製,又有得飲,用黎影相厄LIKE,更是一流。Octopus Salad $128頭盤我們先點了一個Octopus Salad,裡面既配料真係奇多,包括有八爪魚,羽衣甘藍,鮮橙,柚子,白腰豆,物厘茄,再配上柑橘汁。食落酸酸甜甜,非常開胃,而且佢既份量都幾多,食完之後都會帶來3成既飽肚感 (以2個人Share食計算)。Beef Cheese Burger $128朋友唔想食Burger,但係我見到隔離枱個Burger又太吸引,所以今次就決定分道揚鑣,各有各食

呢一日,就終於來臨。

Octopus Salad $128

Beef Cheese Burger $128

朋友唔想食Burger,但係我見到隔離枱個Burger又太吸引,所以今次就決定分道揚鑣,各有各食。

呢個Burger用上了厚身既美國安格斯牛肉,加上芝士,煙肉和煎蛋,Order既時候我已經口水直流,不竟男孩子對Burger呢樣野都會有一種情意結。

小時候我地會去食漢堡加可樂,大時候我地會食漢堡加啤酒。

在不同既年紀,Burger都會總會係我地既好友。

平時食Burger,我總愛一心拿著,大口大口咬; 但今日既Burger因為配上了煎蛋和極厚既漢堡扒,我都只能夠把它放下,然後拿起刀叉。

漢堡扒係5成熟,食落真係好有Juicy感,而且肉味都好濃,連個包都暖暖地,好細心。

伴碟既薯條係厚切肥薯條,而且炸既熟度剛剛好,配上茄汁真係令人十分滿足。

Cold Fish Dried Scallop Strozzapreti $198

朋友點了這個pasta,比較特別既係佢既扭捲粉,香港唔係好多餐廳有機會食到。

佢既配料包括乾瑤柱,芥蘭苗,半乾車厘茄,茄子,烤智利銀鱈魚,再配上香速蕃茄汁。

成個配搭好有層次,滿以為銀鱈魚會有雪藏魚味,但係最後食落去完全無,魚質都幾堅挺,仲有魚既鮮味添。

惟一要彈既係份量唔算係好大,朋友食完覺得唔夠喉。

Non Grand (Happy Hour價 $84)

飲品有分Happy Hour價,和原價,折扣大約係8折,呢杯飲品好特別,用佐花膠去調製,再加入豆漿同埋薑,成杯飲品似中式甜品多過似飲品,女仕一定喜歡。

而佢既花膠份量都唔少,呢個價絕對抵飲。

My Cup of Tea$148

我自己試既一杯就係特式既Cocktail,係無分Happy Hour價既劃一價錢,佢既賣相已經夠哂吸睛啦。

佢係有兩個Components 既,一凍一熱。

店員介紹可以先喝一口熱既清一清咪蕾,再喝一口凍既,感覺百般滋味在心頭。

凍既部分有蘋果既清甜,而熱既部分就真係用上綠茶,餐廳將茶葉浸在Gin上一個月,令佢地既味道融為一體,每次飲既時候都一次兩口咁樣,雖然比較繁複,但係個experience 就真係好正既。

一班男人平時去食飯飲野都係以啤酒居多,而呢個餐廳就比多佐一個選擇我地,下次叫多幾個女同事一齊出黎吹水都應該唔會有投訴啦。
2018-03-20
食飯去一個正確嘅地方係非常之重要,今日我哋就嚟到最正確嘅地方,裏面主要係飲酒同埋食西餐。見到佢餐牌裏面嘅內容好豐富,每一個菜式都有10幾個字清楚描述裏邊有啲乜嘢材料。烤智利銀鱈魚柳伴西班牙辣肉腸炒芥蘭苗及油封手指薯配青芒果粟米莎莎$298銀鱈魚滑到差唔多入口即溶,但係配搭埋呢個西班牙臘肉腸增加左咸香,芥蘭苗亦都有少少爽口同苦澀香味。加埋啲細細粒嘅薯仔,好似食緊薯條嘅味道咁,非常有特色。煙肉,燒南瓜,法邊豆,車厘茄,帕馬厘芝士汁捲紙通粉伴香煎鵝肝$168其實最期待係嗰個香煎鵝肝,都整得幾OK ,食落去好香。另外呢一種通粉都係第一次試口感好彈牙,加上通粉的配料選材有特色,成個配搭清新而且又好吃。佢啲雞尾酒飲品真係勁有特色,好多款式都係好似中國傳統嘅甜品咁。The tofu pudding $148Home-made ginger, soy infused Tennessee whiskey, soy milk, fresh ginger, brown sugar用咗豆腐花作為食品藍本,將兩樣野溝埋一齊等10分鐘左右就可以進食,除咗有薑味之外亦都有啲豆奶香味,加埋黃糖就非常清新,仲有啲威士忌

The tofu pudding $148
用咗豆腐花作為食品藍本,將兩樣野溝埋一齊等10分鐘左右就可以進食,除咗有薑味之外亦都有啲豆奶香味,加埋黃糖就非常清新,仲有啲威士忌酒精香味好吸引喜歡酒精的男女。

My Cup of Tea $148
Home-made tea infused gin, yoghurt, elderflower liqueur, elder flower syrup, apple juice(home-made tea infused gin, green tea syrup, Campari, H2O)
這個茶比較特別,其中一個是熱的,其中一個是冷的,還有杯子看起來好像裏面有一條魚一樣。有集合果汁和綠茶的香味,當中熱飲酒精味道更為突出!
2018-04-25 584 瀏覽
記得之前有一次同朋友傾野黎左依間酒吧餐廳度傾當時食咗個薯條飲咗兩杯啤酒果次之後,都仲好懷念個薯條嘅味道琴日放工即刻同男朋友收工過嚟食薯條當然唔會錯過啦,今次再黎encore 巴馬臣芝士香蒜松露油薯條 $78侍應一將薯條奉上既時候陣陣香蒜同松露油既道味撲鼻實在太香,粗粗既薯條上鋪滿左巴馬臣芝士碎忍唔住要將薯條即刻放落口幾樣加埋一齊好惹味唔駛落茄汁食都好正烤墨西哥式原條粟米 $58原條粟米上,最初以為會食得好論盡點知原來店員將全部粟米粒切晒出黎可以方便我地食再拌勻芝士同醬汁,好味墨西哥牛肉芝士卷 $118男朋友好鍾意食牛肉所以點左依個芝士卷每人一條岩岩好將芝士卷切開黎食,入面芝士唔算好膩切開亦唔會散開,蘸旁邊附有的醬汁食味道好夾跟住當然要叫番個意大利飯意大利飯材料豐富材料包括魷魚、西班牙辣肉腸、燒南瓜、咸蛋黃、法邊豆再拌勻意大利飯,咸蛋至味道好香辣肉腸和魷魚亦增加左飯既口感上面再放住好大粒輕輕煎過的北海道鮮帶子帶子一啲都唔韌, 好味飲品我地叫左以下依兩杯Right Place Tour:Arctium Lappa,Apple,Home-made Apple Syrup,Peach Blac
記得之前有一次同朋友傾野
黎左依間酒吧餐廳度傾
當時食咗個薯條飲咗兩杯啤酒
果次之後,都仲好懷念個薯條嘅味道

琴日放工即刻同男朋友收工過嚟食

薯條當然唔會錯過啦,今次再黎encore

巴馬臣芝士香蒜松露油薯條 $78
侍應一將薯條奉上既時候
陣陣香蒜同松露油既道味撲鼻
實在太香,粗粗既薯條上鋪滿左巴馬臣芝士碎
忍唔住要將薯條即刻放落口
幾樣加埋一齊好惹味
唔駛落茄汁食都好正

烤墨西哥式原條粟米 $58
原條粟米上,最初以為會食得好論盡
點知原來店員將全部粟米粒切晒出黎
可以方便我地食
再拌勻芝士同醬汁,好味

墨西哥牛肉芝士卷 $118
男朋友好鍾意食牛肉
所以點左依個芝士卷
每人一條岩岩好
將芝士卷切開黎食,入面芝士唔算好膩
切開亦唔會散開,蘸旁邊附有的醬汁食
味道好夾

跟住當然要叫番個意大利飯
意大利飯材料豐富
材料包括魷魚、西班牙辣肉腸、燒南瓜、咸蛋黃、法邊豆
再拌勻意大利飯,咸蛋至味道好香
辣肉腸和魷魚亦增加左飯既口感
上面再放住好大粒輕輕煎過的北海道鮮帶子
帶子一啲都唔韌, 好味

飲品我地叫左以下依兩杯

Right Place Tour:
Arctium Lappa,Apple,Home-made Apple Syrup,Peach Black Tea
用中國既茶杯裝住依個mocktail
賣相已經好特別
帶桃味既濃茶
沒有苦澀既感覺
反而覺得好清新

Longan Grey:
Home-made Dried Longan Syrup,Earl Grey Tea,Yoghurt
因為依杯mocktail 入面有英式茶
所以用住英式afternoon tea 茶杯裝住就最好不過啦
配合埋yoghurt ,這樣的配搭好特別
2018-04-16
2018-04-25 91 瀏覽
經朋友介紹而選擇來這餐廳聚會。這是間半西式酒吧mix中式的餐廳,風格很特別,環境是半開放式的。 可能是星期一晚的緣故,人不太多,我們一行5人由7:30坐低傾到10點,確實是個聚會的好地方。不單止食物中西合璧,飲品也很特別,花多眼亂時有位bartender過來為我們逐一介紹,很貼心~我揀左杯Mocktail Right Place Tour,是熱蜜桃茶+蘋果+ apple syrup+ 牛蒡,牛蒡味較重。 杯子是萬壽無疆~很有太上皇架勢的感覺 哈哈一坐低見到避風塘系列已經覺得很吸引!分別試了避風塘軟殻蟹和避風塘魷魚鬚,很香而且不太辣,我這種吃不了辣的人表示很滿意。軟殼蟹很有肉感,魷魚鬚也不會韌。還加入了薯片碎,加強了口感~脆炸墨魚鵪鶉蛋配泰式辣汁。 有點像泰菜的蝦肉包皮蛋~用的是鵪鶉蛋不會濟胃,很香口,外脆內軟,配上泰式辣汁有點酸很開胃。魷魚,西班牙辣肉腸,燒南瓜,咸蛋黃,法邊豆意大利飯拌輕煎北海道鮮帶子。沒錯,就是因為 咸蛋黃 而叫的,今時今日好像任何菜式加上咸蛋黃都錯不了!結果確實是不負眾望。美中不足是份量有點少~有驚喜的是墨西哥菠菜芝士卷!配上三款醬:牛油果蓉/蕃茄醬/酸忌廉 。卷

。卷的外皮很脆而不會太乾,芝士又不會很漏,經過幾道較重味的再食這個菠菜卷有中和的感覺。

香港曾經過殖民管治,是個華洋集處的大都會,因此中西交融的飲食文化應運而生,位於尖沙咀的The Right Place就正正體現了這種獨特的香港情懷。裝修雖是走懷舊風,但卻同時注入摩登時尚氣息,設有室內外空間,環境開揚,坐得舒服,最適合與朋友們把酒當歌。餐牌同樣都是中外合璧,除了有西式的意粉、pizza等食品,還有中式的避風塘小炒。避風塘蘿蔔糕 $78就連餐具都換成中式竹蒸籠,濃濃的中國風,可謂別具心思呢!大量炒香蒜茸包裹著蘿蔔糕,外層金黃香脆,內層滑溜軟熟,而且吃到一絲絲的蘿蔔絲,不會吃到滿口都是一團粉。避風塘椒鹽魷魚鬚 $88一上枱已是蒜香撲鼻,份量澎湃壯觀的炒蒜覆蓋整個蒸籠,其實就是港式避風塘炒蟹的變奏吧!外皮炸至鬆脆酥香,沾滿爆香了的蒜末、紅椒粒和椒鹽粉,鹹香惹味,魷魚鬚肉質彈牙爽口不過韌,而且炸得夠乾身,不會過份油膩,令人忍不住一口接一口吃個不停。西班牙辣肉腸茄子伴乾車厘茄羅勒蕃茄汁扭捲粉伴水牛芝士 $148平時在餐廳來來去去都是意粉、長通粉、闊條麵、蝴蝶粉等等,扭捲粉比起意粉更有彈牙咬口。Pasta和醬汁向來都是不能分割,扭捲粉微微彎曲且較長身,中間的空隙位盛載著更多酸甜開胃

避風塘蘿蔔糕 $78
就連餐具都換成中式竹蒸籠,濃濃的中國風,可謂別具心思呢!

避風塘椒鹽魷魚鬚 $88

西班牙辣肉腸茄子伴乾車厘茄羅勒蕃茄汁扭捲粉伴水牛芝士

Pasta和醬汁向來都是不能分割,扭捲粉微微彎曲且較長身,中間的空隙位盛載著更多酸甜開胃的蕃茄醬汁。
西班牙辣肉腸茄子伴乾車厘茄羅勒蕃茄汁扭捲粉伴水牛芝士

美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條 $128
想不到份量超大,而且還有兩塊厚厚的漢堡扒加一塊煙肉,定必可滿足食肉獸 XD
美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條

黑色漢堡令賣相變得冷酷有型,烘焙出外層輕脆的口感,比平時的漢堡包更煙韌富彈性。
美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條

漢堡扒肉汁不算多,但勝在口感扎實爽彈,入口已是肉香四溢,牛味濃郁,
美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條

厚切薯條連著薯皮炸得金黃酥脆,呈現豐滿薯仔的原汁原味。

Dr. Kitty $66
混合了荔枝、芒果、菠蘿糖漿和乳酪的mocktail,酸爽又清新,不會過甜。
Dr. Kitty

Non-Grand $84
西式酒吧竟然有傳統中式甜品,其實是加了花膠的薑汁豆漿,養顏又滋補,十分適合我這種體質虛寒的女生。
Non-Grand

豆漿入口香滑,而且內裡真的真材實料,內有數粒甚有QQ嚼勁的花膠,濃郁的薑味暖胃又暖心。
2018-04-14
2018-04-20 90 瀏覽
今日經過尖沙咀嘅The Right Place,見到坐滿人,特別係很多外國遊客在bar枱飲酒,而餐廳裏面亦都有好多年青人喺度食嘢同埋吹水氣氛非常之唔錯,這就是夜生活吧! !我同朋友見到有位就入咗去,試吓呢度嘅特色小食首先前菜方面,我哋點了一份八爪魚雨衣甘藍鮮橙柚子白腰果車厘茄沙律配金橘汁$128,雨衣甘藍是甘苦的,車厘茄的口感非常爽口和酸甜。而八爪魚的水份十足,質地偏林。雖然整個沙律菜的味道不算是很夾,但是是非常健康呢!呢個推介一定要試,就係避風塘蘿蔔糕$78。平時中式茶樓嘅蘿蔔糕就食得多,避風塘你又食過未呢?味道有啲似XO醬,小小辣,但係炒得非常之甘香。味道方面同傳統嘅蘿蔔糕好唔同,口感較為黏牙,但係都好好食。留意一下,除咗係避風塘嘅配料之外,仲有一啲薯片碎。食咗兩個前菜,我哋就叫咗一份主菜黎試吓,就係鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉伴鮮海膽$188 海膽汁的海膽味不算是很濃郁,但是帶有淡淡的海鮮香味,而這種粉非常之長,捲下捲下真是第一次見!螺絲粉的口感軟硬適中,配上海膽汁真係幾好食,滋味的蟹肉也不能錯過呢!之後仲帶咗兩款cocktail。我叫左一份Made in hong kong Home

Home-made dried tangerine peel, chuanbei infused gin, Ceylon tea, single malt whiskey, peach liqueur, honey liqueur$138 材料好似中藥,川貝枇杷也有。連個碗都非常靚,很有中國的古代風,真係要俾個讚佢。聞落去非常清淡,但是喝下去,大有很濃烈的威士忌酒味,真是個介紹給外國人的好機會。

朋友叫左Grand Place$148
Home-made pear, snow fungus infused vodka, dried fish maw, snow fungus apple juice, pear syrup 由於係熱飲嘅關係,酒精在某程度上揮發了,因此不會那麼濃郁,帶有清新的香梨味。

食物令我們很滿意,雞尾酒也是出乎意料之外,非常有特色,值得再來! !