2018-04-14 105 瀏覽
朋友相聚,原本早幾日前已經book 了星期五晚20:00 5 位。到了星期五晚,朋友早在19:30已經到了餐廳門口,職員聲稱可以安排準時20:00入坐,因大部分已入坐人客需要在20:00前交枱。到了20:15,職員聲稱只有一張細圓枱問我們是否入坐,但職員自己也說那張細枱根本只可容納2人,我們當然不要那張枱了,職員就說那要等下張。在多次追問下,職員說之前好多說好要20:00交枱的顧客還在用餐,他們也沒有辦法。20:40,職員說有一張枱埋單中叫我們稍等,好快可以安排入坐。但過了10分鐘也沒有再理會我們。之後再追問下就說帶我們去後面街另一間都是他們的鋪頭,那邊有位可以立即安排入坐。但是去到了後,那邊的職員也是一樣說要再等十分鐘等有客人埋單才可以安排我們入坐,根本不是說好的可以即時入坐。結果,因為已經過了21:00大家也趕著回家,去了找另外一間餐廳食算了。總結: 原本book 了20:00, 要客人企係街浪費一個鐘都安排不到坐位,明白餐廳唔希望得失遲遲不交還枱既顧客,但其實另一方面也會得失book 了枱的顧客,那不如取消book 枱安排,只做walkin。

2018-04-13 151 瀏覽
終於等到星期五,約左朋友黎聚下輕鬆下食餐飯,揀左間right place,行到門口,侍應好熱情咁叫我地入黎放工後時間,餐廳室外室內差唔多坐滿人,好彩都仲有位俾我地先叫左一人一杯飲品,drink list 有好多特色創意飲品,中西滙合, 圖文並茂Ginger Season,有大大塊新鮮薑片配襯,味道清新,飲到薑味突出另一杯就係同餐廳名一樣叫Right place tour, 係熱飲黎, 用蜜桃茶做底, 加上牛蒡,蘋果,味道好特別,加上用中式萬壽無疆茶杯上,好有特色食物方面, 叫左個魷魚煙肉嫩菠菜芝士忌廉意大利粉意粉質感爽口富彈性味道好creamy, 忌廉汁好多而且較稀,多到最後可以飲,其實即係多汁版carbonara,但多左好彈牙既魷魚,菠菜等配料雖然汁較稀,但意粉都算掛汁另外叫左西班牙黑毛豬鞍可以半生熟享用,侍應話7成最好,會食到好juicy既感覺黑毛豬鞍連骨上,表面煎得微微焦香,肉汁被鎖好,一邊切一邊滲出不少肉汁 豬肉肉質細膩,中間呈粉紅色, 很容易切開,第一口充滿油香,真係好juicy識食要食黑毛豬,比普通豬扒好食得多底下仲有原粒薯仔, 荷蘭豆

放工後時間,餐廳室外室內差唔多坐滿人,好彩都仲有位俾我地

Ginger Season

Right place tour

食物方面, 叫左個魷魚煙肉嫩菠菜芝士忌廉意大利粉
意粉質感爽口富彈性
雖然汁較稀,但意粉都算掛汁
魷魚煙肉嫩菠菜芝士忌廉意大利粉

另外叫左西班牙黑毛豬鞍
可以半生熟享用,侍應話7成最好,會食到好juicy既感覺
識食要食黑毛豬,比普通豬扒好食得多
底下仲有原粒薯仔, 荷蘭豆
西班牙黑毛豬鞍

一向對西餐情有獨中的我們,又來到去決定晚餐去食咩既時間,行餐呢間半開放式的西餐廳好似人流都幾多,看個餐牌覺得好特別,愛好試新野的我當然入去試下,幸好兩個人都比較易搵位!這間是有酒牌的西餐廳,外邊坐著滿滿只係飲酒的人士,而入面就係食飯的人士就係入面,人流都幾多!佈置十分特別,好有香港情懷!這間餐廳都是以西餐為主,Fusion左D中式食物款式,好特別創新!而Cocktail的款式都十分特別,豆腐花都可以算是Cocktail,好特別!凱撒沙律(HK$118)凱撒沙律上面佈滿芝士絲,沙律菜特別新鮮爽甜,配上多士脆脆及煙肉粒,口感豐富,也有混合凱撒沙律醬,微酸的味道十分開胃!巴馬臣芝士香蒜松露油薯條(HK$78)而中式的蒸籠上碟已經夠哂特別,上面灑上芝士絲,配上香口惹味的巴馬臣芝士,還有香蒜及松露油作調味,粗身的薯條十分香脆,配上無敵的惹味香口組合,吃過不停,跟男友搶著吃!鮮蟹肉濃湯(HK$65)這碗鮮蟹肉濃湯,加了一點香草,配上兩片牛油多士,十分濃郁的蟹肉味~中間還有一絲絲的蟹肉絲,口感十足!避風塘軟殼蟹(HK$98)同樣是以蒸籠上碟,避風塘的風味可能在街邊的大排檔先食到,估唔到西餐都食到,點

佈置十分特別,好有香港情懷!

凱撒沙律(HK$118)

巴馬臣芝士香蒜松露油薯條(HK$78)

鮮蟹肉濃湯(HK$65)

避風塘軟殼蟹(HK$98)

同樣是以蒸籠上碟,避風塘的風味可能在街邊的大排檔先食到,估唔到西餐都食到,點可以唔試,十分惹味香口,軟殼蟹炸得剛剛好,有點微辣但係可接受的,超好味!

美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條(HK$128)
因為這晚不想食飯麵類,就點了這個漢堡,漢堡包面以竹炭包為主,烤至表面香脆,薯條的份量都幾多!
這個漢堡有煎蛋、煙肉、芝士、美國安格斯牛肉漢堡扒及蕃茄洋蔥等,口感豐富,唯一是主角漢堡扒稍有點遜色,牛肉不算濃郁,不夠Juicy,如果Juicy一點會比較好!

Mocktail:
Ginger Season(左)Dr. Kitty(右)

因為我地比較少飲酒精類的飲品,所以點了這兩款Mocktail,我的是Ginger Season,好似是青檸梳打的味道,加入了少量薑味,不甜的,好特別!
2018-03-24
2018-04-11 77 瀏覽
朋友很有心幫我在日本買了一大堆東西,我當然要請她食飯。地點當然就是遷就朋友,就在隔離街上班的她提議到這裡,因為既是酒吧,又是餐廳。先點飲品,勁有趣,有很多中西合璧的cocktail。朋友點了有龍眼乾的Local Fashion,加了一塊橙皮點綴。而我則點了無酒精的Ginger Season。食物方面,極力推薦煎帶子鷹咀豆菠菜波律,帶子超大粒,煎得很好!另外我們點了避風塘椒鹽魷魚,很欣賞用了一個大蒸籠作盛器,即時為賣相加分,而更特別的是除了椒鹽,魷魚上面還加了點薯片碎,更加香口。主食,我們點了兩個share食:安格斯牛肉芝士煙肉漢堡伴薯條,用了黑色的竹碳麵包, 牛肉真材實料,推介!鮮牛肝菌菠菜欖油汁意大利粉拌伊比利亞黑毛豬火腿:份量也是很大,意粉軟硬度正正是Al Dente,牛肝菌很香,吃得出是用心製作,但因為太飽,結果吃不完要打包。(後話:之後一天食還是美味!)這裡座位寬敞,絕對適合朋友聚會,無論是飲品或食品的水準都很高。
先點飲品,勁有趣,有很多中西合璧的cocktail。

2018-04-09
  • 安格斯牛肉芝士煙肉漢堡伴薯條
  • 帶子鷹咀豆菠菜波沙律
2018-04-10 80 瀏覽
尖沙咀很多地方都有不同的特色酒吧,與朋友經過,便想喝點東西。門口看起來簡約,但是絕對不能小看這裡的食物質數,食物味道很驚豔,令我們十分驚喜。這裡有分室內室外,在餐廳裏面的冷氣十分之夠,若果怕坐在室外熱,絕對可以選擇在裡面坐。播放著有情調的音樂,環境舒適,坐位闊落,讓人能舒服的用餐談心。這裏有不同的熟食,小食、主食、甜品,甚至野飲。而價錢在尖沙咀區一點也不貴,十分抵吃。Strozzapreti with Chroizo, Eggplant, Semi-dried Cherry Tomatoes in Basil Tomato Sauce & Buffaio Mozzarella Cheese西班牙辣肉腸茄子拌乾車厘茄羅勒蕃茄汁扭捲粉伴水牛芝士 $148它的意粉十分之獨特,是自家製意粉來的,長條捲狀形,口感上十分有咀嚼感, 煙韌彈牙。味道上酸酸甜甜,十分之開胃。而且水牛芝士的份量也很多,很正! 😍Mexican Beef & Cheese Tacos墨西哥牛肉芝士卷 $118外觀十分有美感,一看到它便已經深深吸引了我的心。一切開,卷烤得十分脆口,而且不會太過乾,能保持香脆口感。裡面的餡料亦

Mexican Beef & Cheese Tacos
墨西哥牛肉芝士卷 $118

外觀十分有美感,一看到它便已經深深吸引了我的心。

一切開,卷烤得十分脆口,而且不會太過乾,能保持香脆口感。

裡面的餡料亦很豐富,能吃得十分飽肚。當中的牛肉很 juicy, 一咬開,牛肉汁便佈滿口中。

外層厚厚的芝士醬,味道香濃,與牛肉卷十分夾,能帶出牛肉的味道。

Pan-Fried Turnip Pudding
避風塘蘿蔔糕 $78

開頭我們會以為很細份,原來他十分大份,真的很抵吃。

味道上有點微辣,但是不吃辣的我們 ,也覺得很惹味好吃,不會太辣,我們超喜歡。

而這個蘿蔔糕伴酒喝十分之夾,因為很惹味,鹹中帶點辣,絕對是送酒的 perfect match。

Green Tea Pudding with Handmade Ice cream
抹茶心太軟配自家製紅桑子雪糕 $68

另外我們加了球 Homemade Ice cream 自家製雪糕 $42。

抹茶心太軟一切開的時候,香噴噴又熱騰騰的抹茶馬上溢出,跳動的心臟在躺血....

我與朋友都很讚嘆它的美。味道上,心太軟的 cake很鬆化,而且配上超濃的抹茶醬,實在太好吃了!

而它自家製紅桑子雪糕,當中有很多 berry的果肉,果酸十足。喜歡吃酸的我,覺得超好吃。酸中帶點雪糕的甜,每口也能嚐到果肉,太讚了!而且,配上心太軟一起食,酸酸甜甜,愈吃愈開胃。

這是個十分邪惡的甜品,而我強力推介大家嚐這個甜品,我與朋友都真的覺得很好吃,把我們一整晚作了很好的總結。

Local Fashion $138
自家製龍眼乾, Rum, Islay Whisky, 梳打水,  紅棗, 薑和橙皮。

用了傳統的方式, 把紅棗與Rum 混合,並且加了煙燻whisky。

味道酸酸甜甜,很適合餐前喝。而且rum的味道濃列,絕對足料。喜歡喝烈酒的我,很合我口味。

Dr.Kitty $66

當中有新鮮的荔枝,芒果,菠蘿和 Yoghurt。味道上有香香甜的菠蘿味,然後慢慢會有芬芳的荔枝清香味。因為這是mocktail, 故沒有酒精成份,不喜歡喝酒的朋友,也可以來這裡喝mocktail.

整體而言,這裡環境十分有情調,而且食物的質數很高,又很好吃!!!!!
這裡成了為我其中喜愛之一的餐廳!
2018-04-09 73 瀏覽
位於尖沙咀的The Right Place,是一間我很喜歡的酒吧餐廳。熟悉我的人也知道,我不太常喝酒,但並不代表不去酒吧吃飯哦,酒吧的美食同樣給人驚喜阿。酥炸軟殼蟹芝士漢大配香芒莎莎薯條$118大大個漢堡,是餐廳的超牌菜之一。漢堡包是竹炭包,烤得很香,面包很脆,抹上自家製醬,很美味哦。軟殼蟹肉質軟腍,肉汁豐富,配香芒沙沙減膩。薯條份量不少,薯心有薯蓉,整碟清光光啦。避風塘軟殼蟹$98至從吃過一次避風塘的菜方式後,已經深深愛上啦。軟殼蟹有兩隻,每隻分半方便進食。蟹肉炸得很脆,炸漿夠厚,避風塘非常惹味,更有撒上薯片,辣香四溢。墨西哥式原條粟米$58人人大讚的燒粟米,果然名不虛傳阿。佈滿芝士的粟米,賣相邪惡又吸引。粟米由服務員切成粒,拌勻芝士和粟米,鹹甜鹹甜,互相配合,囗感勻備,太好吃啦。

酥炸軟殼蟹芝士漢大配香芒莎莎薯條$118

薯條份量不少,薯心有薯蓉,整碟清光光啦。

避風塘軟殼蟹$98

墨西哥式原條粟米$58

,太好吃啦。
2018-04-07
今日只吃了兩片包加喝牛奶便出去跟朋友學踏單車,雖然還未學會,下次繼續努力再學。之後我與媽媽就去the right place吃晚飯,沒來一段時間,the right place又有新菜式推出,我們驚喜萬分。The right place的燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果真的百吃不厭,特調的芥末籽蜜糖醬汁酸甜滋味,黑毛豬五花腩伴上青蘋果品味,肉質彈嫩,平衡肥嫩的豬五花腩油脂,清爽無比,越嚼越香。看見鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉拌鮮海膽,我的口水都快要滴落來。自家製的手工扭捲粉彈牙富嚼勁,香濃的海膽汁搭配蟹肉均勻地吸附在扭捲粉上面,增加了扭捲粉的滑口度,再混搭煙肉粒,整碟扭捲粉無比涮嘴。咸蛋黃大行其道,想不到the right place將咸蛋黃在意大利飯中發揮得淋漓盡致,魷魚,西班牙辣肉腸,燒南瓜,咸蛋黃,法邊豆意大利飯拌輕煎北海道鮮帶子一端出來香噴噴的,意大利飯軟中帶硬,一點點的咸蛋黃鹹香,非常入味。厚厚的輕煎北海道鮮帶子滑溜細緻很鮮美,跟意大利飯同樣美味。熱的mocktail與cocktail我和媽媽都是第一次喝,媽媽的right place tour以萬壽無疆的茶杯盛裝著,別具東方

燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果

鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉拌鮮海膽

熱的mocktail與cocktail我和媽媽都是第一次喝,媽媽的right place tour以萬壽無疆的茶杯盛裝著,別具東方特色。
right place tour

right place tour用了黑桃茶作基調,混合自家製蘋果汁,再加入牛蒡,溫潤之餘,微微甜香,清新極了。
right place tour

我的grand place則以燉盅盛載著,主要用volka,雪梨汁,蘋果汁調配,然後以花膠,雪梨及雪耳燉煮,剛烈裡帶點柔和感,最重要的是喝完後整個人暖烘烘的,正好為這清涼的夜晚增添暖意。
grand place
燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果
鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉拌鮮海膽
2018-04-08 337 瀏覽
呢個星期六返足全日無停過,所以約定好姊妹陪我放工輕鬆下而酒吧餐廳黎睇,呢度食物既種類一啲都唔少,上至頭盤沙律、主菜小食,下到甜品都有好幾款當晚我地分別嗌左一個“輕煎北海道鮮帶子鷹嘴豆嫩菠菜沙律伴鵪鶉蛋配黑松露菌油醋汁”HKd$148+10%、一碟“煙肉 燒南瓜 法邊豆 車厘茄 帕馬厘芝士汁捲紙通粉拌香煎鵝肝”HKd$168+10%同一份“美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條”HKd$128+10%齊齊share黎食個黑松露菌油醋汁香之餘而味帶酸,食落好開胃而個帶子用上刺身級,所以只係煎到半熟,又嫩又鮮味個漢堡份量都唔少,上檯時而經聞到好香啦除左個包焗得外脆內軟,入面既餡都好足料,整體個味道都好夾,塊漢堡扒仲好juice添伴旁既香脆薯條仲要係我中意既粗薯條呀而個捲紙通粉都無令我地失望,塊鵝肝厚身肥嫩得黎仲煎得岩岩好,外層焦脆而内在軟滑香醇,配埋富有嚼勁既捲紙通粉一齊食,食到我同好姊妹舐舐脷呀呢度仲有唔少特色cocktail同mocktail,見到啲配搭同賣相都幾特,我同好姊妹最後都揀左款黎見識下不如我地都唔太想沾酒精,所我地揀左呢杯mocktail“NON-GRAND”HKd$108+1
呢個星期六返足全日無停過,所以約定好姊妹陪我放工輕鬆下

個黑松露菌油醋汁香之餘而味帶酸,食落好開胃

而個帶子用上刺身級,所以只係煎到半熟,又嫩又鮮味

個漢堡份量都唔少,上檯時而經聞到好香啦

伴旁既香脆薯條仲要係我中意既粗薯條呀

不如我地都唔太想沾酒精,所我地揀左呢杯mocktail“NON-GRAND”HKd$108+10%齊齊試下

呢(杯)“NON-GRAND”同一般既mocktail唔同,佢係熱架!!!賣相有如中式糖水,以匙羹飲用,係帶有薑味嘅豆奶咁,當中仲有花膠,感覺好滋潤呀

同好姊妹又食又傾咁輕鬆左一晚,最後仲嘆埋呢份有如甜品般既cocktail,又差唔係時候要乖乖地返去好好休息下啦

2018-04-07 95 瀏覽
之前朋友帶我嚟依間餐廳,今次到我帶朋友嚟坐下傾計了。佢環境太舒服,加上上菜唔急,我地都坐左2~3個鐘。My cup of tea ($148)依個睇落好有中國風好有gimmick,但飲落去都真係幾好味。waiter好細心咁介紹飲法比我地聽,然後佢有2種飲法。雖然佢好易入口,但其實濃度幾高,哈哈。Dr. Kitty ($66)唔想飲酒嘅,可以揀依杯mocktail,重荔枝味,甜得嚟唔會好藥水。Pork belly ($88)依個絕對下次要再食過!佢啲五花腩好好味!蘋果醬嘅酸甜令人好開胃,我地連下面啲蘋果都清曬😋Pork Knuckle ($228)其實佢冇相咁大份,因為連埋骨。尚算ok,未夠冧,都係瘦偏多,而且唔太入味。The right place其實真係幾好坐,不過要坐得耐,就要叫多2杯野飲,而依到最貴嘅就係野飲😅不過就有好多驚奇嘅自創mix法

My cup of tea ($148)

Dr. Kitty ($66)

Pork belly ($88)

Pork Knuckle ($228)

2018-04-07 79 瀏覽
這篇一直沒有打,但昨天又再次光顧了這間餐廳,只好先打了這篇了~上星期朋友介紹我這間餐廳,估計喜歡音樂及電影的人也會喜歡他的。有兩個大螢幕,播映著配樂下的電影剪輯版。餐廳有分室內及室外,適合天氣不冷不熱的日子前行。然後友人説這間的menu常換,上一次試過的,下一次大概不會再有了。Truffle fries ($78)🍽這是比較扺食的一個菜,因為我地2個人,食左好耐。 因為我地都係諗住坐低吹下水,所以好正。挑剔位就係冇乜truffle味囉Scallop Risotto ($188)🍽依個幾特別,但好睇個人喜好。我幾中意佢加左鹹蛋同南瓜,帶子都幾爽,但我朋友就話好臭啦🤣Cocktail Soup ($148)依樣係唯一一樣千其唔好亂叫嘅野。唔好睇佢識噴煙,真係好似熱湯咁喎。我用左148買左張相。佢飲落去係凍嘅,唔理佢menu話加左啲咩,飲落去總之似冬蔭公湯。後尾問waitress,佢竟然話加左tabasco,唔怪得之咁辣...Between your tea ($138)🍽相比啱啱個個,依個簡直正到上天。真係有啲似茶咁甘甜,不過佢係熱嘅,個人比較喜歡凍。

Truffle fries ($78)🍽

Scallop Risotto ($188)🍽

Cocktail Soup ($148)

Between your tea ($138)🍽

2018-04-05 84 瀏覽
是晚同老公拍拖,結果喺尖沙咀搵到好西!The Right Place位於尖沙咀寶勒巷,位置方便。店內還有大大的screen播放著熱門歌曲店內座位十分舒適,而且菜式也夾雜著港式style,十分特別!首先點了前菜避風塘蘿蔔糕($78)蘿蔔糕非常惹味,特別之處是脆脆都是用nacho和薯片做,中西合璧,令口感更上層樓!飲品方面,要揸車的老公點了mocktail Dr. Kitty($88)Dr kitty有好香荔枝味,不過味道有點偏甜。我就點了My Cup of Tea($148)My cup of tea非常清香,而且elderly flower味十分重。前面綠色的是熱的,後面的是冷的,十分特別!店員十分有禮地提醒要盡快飲用,因為之後會變得酒精重。第一道主菜是魷魚,西班牙辣肉腸,燒南瓜,咸蛋黃,法邊豆意大利飯拼輕煎北海道帶子($188)Risotto非常creamy , 而且材料豐富。有南瓜和辣肉腸。加上有咸蛋黃好特別,帶子也是大粒肥美!美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條($128)漢堡的包超級鬆軟,而且蛋漿令整個漢堡升華!而且安格斯十分香口,令整個漢堡完美!是日晚餐二人六百多,以西餐來說
是晚同老公拍拖,結果喺尖沙咀搵到好西!

首先點了前菜避風塘蘿蔔糕($78)

Dr kitty有好香荔枝味,不過味道有點偏甜。
我就點了My Cup of Tea($148)

美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條($128)

是日晚餐二人六百多,以西餐來說價錢不過不失,可以再次光顧!
2018-04-03 74 瀏覽
入黎第一眼就係牆上大螢幕,播放住Marvel 電影soundtrack. 之後陸續播放唔同電影片段配上插曲,經典或近期,動作或愛情都有...例如Bruno Mars既Lazy Song 配上加菲貓😆 真係幾搭周邊仲有好多電影有關既decoration, 有一種踏入電影迷世界感覺. 仲可以一邊食飯一邊同fd 傾下之前睇過電影,喜歡soundtrack...野食唔算太貴,選擇都多. 不過burgers 聽落好特別咁,所以最後直接選左2個burger set 同1個appetizer.墨西哥牛肉芝士卷$118,一邊有3款sauce-綠色牛油果醬,白色沙拉醬,紅色帶點酸辣,忘記左咩sauce. 不過mix 埋幾好食. cheese 香味唔算濃,但味道加埋3款sauce 已經好豐富. 日式照燒茄子美國安格斯牛肉芝士漢堡 $128茄子出奇地match, 好juicy. 不過得一舊,如果多幾舊就更好. beef patty requested 左medium 不過略嫌overcooked左d, 最後應該都有8/9成熟. 冬陰公墨魚餅煎蛋漢堡$128個冬陰公sauce 酸酸辣辣幾惹味,墨魚餅似係大片裝

日式照燒茄子美國安格斯牛肉芝士漢堡 $128

冬陰公墨魚餅煎蛋漢堡$128
個冬陰公sauce 酸酸辣辣幾惹味,墨魚餅似係大片裝墨魚丸,都幾香.

cocktails 有好多有創意款式,花多眼亂,最後order 左其中兩款...
Cocktail soup $148
有種中泰式感覺coctail, 因為黑盤中係蝦醬而酒中有香矛,飲用前會先倒入滾湯於碟中,一瞬間濃郁蝦醬味會伴隨白煙冒出,融入酒中. 飲用前再把碟中沾有蝦醬味青檸放入碗酒中. 細嘗帶蝦醬獨有咸香伴上酒味,係好特別新鮮味道.

The Tofu Pudding$148
呢款order 時候 staff都有remind 係唔飲得,反而更似含有酒精dessert. 上到來staff會即席係我地面前撞奶. speed 要夠快最後先可以凝固成又香又滑酒豆腐. 睇落似普通豆腐花,但其實帶有濃郁酒香,估唔到cocktails仲可以咁樣食🤣 呢份創意唔比個贊都唔得

greentea pudding with raspberry icecream $68
dessert 比expected 有驚喜,個人同fd 覺得比起order主食更有水準.
雖然上到黎已經裂好流緊外型上有點扣分,但流心程度剛好,greentea aroma 都幾香濃,配合埋一邊homemade 酸酸甜甜raspberry ice cream減低膩度,而strawberry都唔係for decoration only, 都幾香甜.

一份美好dessert 完滿結束今晚dinner. overall 食物唔算好貴,而且氣氛唔錯,都不失為約fd 好去處. 另外值得讚有兩位男店員好有禮貌service 都好好,見佢地仲會同其他熟客傾計...

2018-04-03 149 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀食飯上次友人介紹嘅佢話如果想飲一杯特別既cocktail,食一啲好味嘅晚飯,就一定要黎依間The Right Place一入到去見到啲好特別嘅裝修有傳統香港風格配合西方文化好靚環境好好 令人好期待佢哋嘅出品一坐低Server好好咁倒左杯水俾我哋睇左一陣Menu我哋就急不及待要叫嘢食😋飲品揀左豆腐花cocktail同non grand豆腐花cocktail係用木桶上上枱之後工作人員會係你面前將一杯類似豆漿既野倒入去個木桶度然後蓋好等大概10至15分鐘就會成形味道好特別 加左酒既豆腐花😂但口感同豆腐花一樣好滑👍🏻Non grand 就係係一碗魚肚薑汁牛奶🥛飲落好舒服 薑同奶既比例岩岩好跟住上枱嘅係避風塘軟殻蟹同埋斑馬臣芝士蒜香松露油薯條好大份呀🤣原本以為係一啲佐酒小食嘅份量實在太低估啦 而且軟殼蟹係超勁量呀薄薄一層炸粉 厚厚既蟹肉 令人非常滿意薯條亦都炸得好香 估唔到芝士松露同蒜係咁夾每一條薯條都有呢三種嘅味道 🤤🤤食到咁上下 個帶子Ristto上枱啦我同友人見到即時覺得好吸引忍唔住即刻試一口當我地是完第一啖之後都不禁喺度研究究竟有啲咩材料係入邊因為味道非常獨特亦都有幾
今日同朋友去咗尖沙咀食飯
上次友人介紹嘅
佢話如果想飲一杯特別既cocktail,
一入到去見到啲好特別嘅裝修

忍唔住即刻試一口
當我地是完第一啖之後都不禁喺度研究究竟有啲咩材料係入邊
因為味道非常獨特
亦都有幾種唔同嘅感覺
細問之下原來依個飯入邊有鹹蛋黃,南瓜同金華火腿😱😱 好出奇地夾呀
仲好好食 我地一啖接一啖 唔洗一陣食晒
帶子Risotto

當我地食得7788嘅時候工作人員好貼心咁樣問我哋個漢堡係咪可以上得
我哋先醒起原來仲有野未到 但已經食到好飽 🤤
漢堡一拎出嚟賣相好好 幾飽都已經唔重要 😂面包皮用咗竹炭包去做好鬆軟而且顏色獨特好吸引
牛方面我哋揀咗七成熟 有得揀好開心!
漢堡嘅餡料有蛋,煙肉,番茄,生菜同芝士全部都係我哋最鍾意既搭配 超開心🤣 成個漢堡清晒!
芝士安格斯牛肉漢堡包配薯條

成餐飯同朋友都食得好開心
已經約定下次再同其他朋友過嚟
埋單嘅時候佢哋有位店員同我地傾開計😅
我地對啲食物太有興趣,言談之間得知原來佢哋嘅總廚係跟米之蓮二星大廚學師嘅👍🏻👍🏻唔怪得咁有水準
中西合璧起嚟咁特別
都好多謝呢位店員嘅介紹令到我哋更加了解總廚嘅心思 好欣賞呀👏🏻👏🏻👏🏻
希望快啲再約到去大吃大喝😋
避風塘軟殻蟹
帶子Risotto
芝士安格斯牛肉漢堡包配薯條
2018-03-29 77 瀏覽
收工嚟到尖沙咀嘅the right place 雖然未到週末但係門口已經見到有好多外國人喺度飲野感覺好寫意入到去最吸引我哋嘅就係嘅裝飾牆身做咗好多嘅壁畫係一間西式酒吧入面竟然有以前中式茶樓嘅感覺佢嘅特色cocktail 都好有中國特色我哋叫咗杯made in Hong Kong味道超特別 其他地方一定飲唔到入面有陳皮 蜜糖 Whisky唔同嘅味道一層一層咁樣出現 好有特色而且用上中國傳統嘅萬壽無疆茶杯打卡一流另外仲叫左一款cocktail soup呢一款最大嘅驚喜係用一個裝住蝦醬嘅鐵板做碟上枱嘅時候淋上酒精 令到蝦醬嘅味道揮發出嚟 超級香食物方面我哋揀咗避風塘麻辣雞全翼雞全翼超大隻調味做得啱啱好而且雞翼即叫即炸入面嘅肉質超鮮嫩多汁漢堡扒揀咗五成熟超多肉汁黑色既漢堡包都相當吸睛而且薯條都係即炸 外脆內軟最後叫咗隻豬手估唔到咁大份最後都食唔晒但係外皮烤得好脆而且唔會太咸如果用嚟送啤酒真係一流但係除咗食物之外不得不讚呢一間鋪嘅服務真係超好啲侍應勁Nice仲會行埋黎同你傾計10個讚
收工嚟到尖沙咀嘅the right place

侍應勁Nice
仲會行埋黎同你傾計
10個讚
2018-03-28 446 瀏覽
又到Happy Friday 每個星期最期待就係呢一日!因為知道之後兩日都放假,真係勁開心!哈哈朋友話呢間好食,叫我試吓!所以襯今日咁開心,一於嚟試吓Menu 好可愛,成份報紙咁而且雖然係酒吧,但食物種類都唔少。先嚟個小食,燒黑毛豬五花腩配蜜糖青蘋果$88!五花腩食落軟腍唔韌,配埋青蘋果一次食,感覺無咁膩之餘,同時亦都增添口感,唔錯之後再嚟多個八爪魚羽衣甘藍沙律$128!羽衣甘藍呢個名聽就聽得多,但係食都係第一次聽問佢營養價值非常豐富,食落爽口清新,估唔到味道都幾好!主菜我地就叫咗個龍蝦XO醬蕃茄汁扁意粉$268!龍蝦大大隻,肉質爽彈最鍾意佢個意粉,煮得啱啱好, 有Al Dente 嘅感覺嚟到酒吧,又點可以唔飲番杯哩😆呢杯係The Tofu Pudding $148 !齋睇個樣,點諗到佢竟然唔係豆腐花,而係...一杯Cocktail呀🙈🙈咁大個女,都係第一次咁飲(食?)法😂.說穿了,其實佢係一個有酒味嘅#薑汁撞奶❗️ 仲要係熱食嘅🔥真心夠晒創意😂之於味道,我覺得係幾得意嘅!食落甜甜地,而且每一啖都食到酒香,用嚟打卡一流📸朋友就叫咗杯House Wine , 味道都唔錯!成餐飯我地都好滿
又到Happy Friday

朋友話呢間好食,叫我試吓!所以襯今日咁開心,一於嚟試吓

Menu 好可愛,成份報紙咁
而且雖然係酒吧,但食物種類都唔少。

聽問佢營養價值非常豐富,食落爽口清新,估唔到味道都幾好!

最鍾意佢個意粉,煮得啱啱好, 有Al Dente 嘅感覺

朋友就叫咗杯House Wine , 味道都唔錯!成餐飯我地都好滿意
不過佢星期五、六都幾爆!如果想保証有位,記得訂枱啦