餐廳: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-08-25 65 瀏覽
最愛食龍蝦🦞,一知道尖沙咀 The One商場💁🏻‍♀️( The Point) 有個 LOBSTER SET DINNER $588(兩位),即刻約埋朋友一齊去先😃!🥗前菜爽口鮮蝦,熟透軟綿綿的牛油果,芒果和番茄粒,酸酸甜甜,清新口感!🍲龍蝦湯鮮味又可口,紅紅的蝦膏香味濃郁,加點龍蝦肉,真材實料😊!🦞波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉原隻波士頓龍蝦,再加入大蜆、魷魚、藍青口,多款新鮮海鮮配上扁意粉,每一啖都充滿鮮味,掛滿海鮮汁的意粉,質地又十分彈牙,食唔停口!大大碟分量足夠三人分量😋😋!🍏青蘋果梳打淡淡蘋果香的梳打,賣相已經好吸引!

🥗前菜

🍲龍蝦湯
鮮味又可口,紅紅的蝦膏香味濃郁,加點龍蝦肉,真材實料😊!

🦞波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉

🍏青蘋果梳打
淡淡蘋果香的梳打,賣相已經好吸引!
係九龍灣食過一次 今次就黎到尖沙咀💁🏼‍♀️💁🏼‍♂️上次假日食 人唔算多 可能始終mega box比較偏遠不過今次係尖沙咀食就爆晒場 所以一定要book左位先🧐尖沙咀呢度有樣野唔好 就係好似坐左出去個走廊度咁因為店舖位置唔大 所以坐得都有啲迫🤔不過啲staff都幾有禮貌 雖然忙都面不改容👍🏼-🔸$𝟹𝟿𝟾 𝚜𝚎𝚝 𝚏𝚘𝚛 𝚝𝚠𝚘:龍蝦湯:芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄汁:四色芝士焗通粉:酥炸軟殼蟹蝦肉櫻花蝦明太子醬披蕯呢個dinner set都幾抵食 有齊晒頭盤 意粉同主菜🤩基本上都夠晒兩個人食😆不過有啲item要加錢既 留意返先講頭盤 四選二 我地揀左龍蝦湯🦞同釀大啡菇🍄龍蝦湯未算好濃味 不過都唔係淡口好差 可以接受😌大啡菇個香草蕃茄汁做幾唔錯 香口得黎茄味好濃郁👍🏼配上芝士同爆汁既啡菇 配搭味道一流😌四色芝士焗通粉 呢個係我地黎食既目標😂用一個鐵板送上 保持溫度令芝士繼續溶化🤤仲可以做到有拉絲既感覺🧀雖然係用左四款芝士 但又唔會好腬 仲有d黑椒粒😋大大粒通粉 食吓食吓又停唔到口😂薄脆底既pizza 餡料好足 鋪滿整個pizza面🤩一整隻軟殼蟹 唔細隻既 不過有少少炸得勁咗😂脆口既pizza
係九龍灣食過一次 今次就黎到尖沙咀💁🏼‍♀️💁🏼‍♂️

大大粒通粉 食吓食吓又停唔到口😂
四色芝士焗通粉

薄脆底既pizza 餡料好足 鋪滿整個pizza面🤩
一整隻軟殼蟹 唔細隻既 不過有少少炸得勁咗😂
脆口既pizza 加上有好多配料 所以口感同味道都好豐富👍🏼
隻蟹其實唔係差既 都好好味 夾到個pizza食🤤

食物飲品質素上都無咩大問題 同其他分店無大分別👍🏼
唯獨是座位環境上會扣啲分 係唯一唔好既野🥴
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2021-07-16
10 分鐘 (堂食)
四色芝士焗通粉
酥炸軟殼蟹蝦肉櫻花蝦明太子醬披蕯
𝙶𝚛𝚊𝚙𝚎𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 𝙼𝚘𝚓𝚒𝚝𝚘
𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙾𝚛𝚎𝚘 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎
2021-08-24 66 瀏覽
The Point 之前同朋友黎過食lunch ,味道和環境感覺都好正,今日就帶老公黎食晚飯,老公鐘意食龍蝦,所以我地叫左龍蝦盛宴2.0Starter細細杯,入面有鮮蝦、牛油果、芒果、蕃茄沙沙,顏色鮮艷,鮮蝦爽口,味道清新開胃。Soup 龍蝦湯龍蝦湯味道濃郁,而且香氣逼人,不會太鹹。原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉比我想像中大份,用上原隻新鮮波士頓龍蝦,蝦肉爽口彈牙,除了龍蝦,還有青口,蜆肉,魷魚,海鮮份量極多,令整盤意粉帶出了鮮味,而且意粉的醬汁與海鮮味道好夾又掛汁。青蘋果梳打青蘋果味道突出,夏日透心

Starter

Soup
龍蝦湯龍蝦湯味道濃郁,而且香氣逼人,不會太鹹。

青蘋果梳打
青蘋果味道突出,夏日透心

2021-08-08 112 瀏覽
之前吃過龍蝦盛宴,今晚試試龍蝦盛宴2.0,兩者有很大不同,之前的款式較多,而是次的主打是龍蝦海鮮意粉。頭盤有鮮蝦水果杯,鮮蝦爽口,牛油果香滑,芒果清鮮,蕃茄多汁,十分不錯。龍蝦湯鮮濃,配有爽口龍蝦肉。跟餐有蘋果梳打,亦可以以半價優惠選擇其他飲品。隆重登場的是原隻波士頓海鮮煲配扁意份,份量驚人,大大隻的龍蝦,很容易拆肉,龍蝦肉很爽口,而且很彈牙。更加配有各式各樣的海鮮,新鮮好味。如果是大胃王,更可以$98加個海鮮薄餅。
2021-08-08 110 瀏覽
消息券已經發放,今日於尖沙咀逛完街,去了大吃一餐。之前有在其他的分店吃龍蝦套餐,想不到這裡有龍蝦套餐2.0。先上個龍蝦湯,香濃幼滑,而且有龍蝦肉,口感十足。再上個前菜,有大蝦、牛油果、蕃茄和芒果,顏色鮮艷,而且口感多元化,又爽又滑,清新又開胃。主食有龍蝦海鮮配扁意粉,波士頓龍蝦新鮮而且大隻,龍蝦肉爽口彈牙,更配上各款鮮味海鮮,包括青口、蜆肉和魷魚。扁意粉份量頗多,十分飽肚。而青蘋果梳打則不過不失。

先上個龍蝦湯,香濃幼滑,而且有龍蝦肉,口感十足。

而青蘋果梳打則不過不失。
2021-08-06 126 瀏覽
知道呢間多人特登黎食龍蝦🦞,但我同男朋友都唔係特別好,所以嗌左pasta😂 是晚又係等男友放工之夜,8點幾 又突然想食蜆肉意粉(我真係好中意食lol),諗起呢間食過兩次,就上左The one了。打打下先發覺我無影到蜆肉意粉😮‍💨🥺 咁無計啦好在小妹手筆都形容貼切栩栩如生😹我嗌左個香蒜辣椒白酒煮大蜆意粉。我呢就唔太食得辣,所以叫左小辣!呢碟意粉等左差唔多30分鐘先送上黎…餐廳都9成full,今日心情好 所以無咩野😮‍💨 大蜆都算比得多,碟意粉份量剛好,加埋香蒜同小辣 成碟好香口,會食完一淡再想繼續食。嗌左個黑松露芝士蛋黃醬薯條。就咁睇名都有啲邪惡。呢個薯條炸得好好食,唔點醬都好食!唔淋唔硬總之就係剛剛好!點埋個truffle醬 仲好食過點茄汁…男友嗌左呢個Mac & cheese 。雖然望落去有啲漏,但食左幾舊我覺得ok ,唔漏,入面有雞肉,但唔多。餐廳係有2人set,不過因為要硬點一個pizza,我哋唔想食所以就散叫了。 雖然上菜同埋單等得有啲耐,但服務員都好有禮貌,亦都會望到就幫refill水

Truffle  Fries

Mac  &  cheese

2021-07-31 211 瀏覽
和友人逛完the one,饑腸轆轆,於是選了這家餐廳吃午飯,點了煙三文魚、黑松露野菌飯、豬頸肉黃咖哩pizza以及軟殼蟹沙律。煙三文魚味道剛好,三文魚的份量不少呢!黑松露野菌飯味道很濃郁,非常好吃!最意想不到是豬頸肉pizza,這個配搭在其他地方很少見,可是沒想到豬頸肉與pizza那麼搭,配上黃咖哩味道微甜並有陣陣椰香味,真的很棒!軟殼蟹沙律也很好吃,沙律加了調味,配軟殼蟹和蛋一起吃口感豐富。整體而言這家的西餐水準不錯,份量也足,下次會再來!
煙三文魚
黃咖哩豬頸肉pizza
黑松露野菌飯
軟殼蟹沙律
2021-07-29 108 瀏覽
有日約了朋友到尖沙咀行街,原本打算在海港城晚膳,但由於人太多,最後轉場到了the one~逛了一圈見到the point出了二人餐,還以最愛的龍蝦為題,當然要一試~二人餐已包括前菜、湯、主菜意粉、以及飲品。【Shrimp Cocktail】以鮮蝦、蕃茄莎莎、牛油瓜、芒果一層舖一層,味道清新開胃,甚有夏日的感覺~【Lobster Bisque】龍蝦湯真材實料,質地濃郁,不像一般套餐貨色~橙紅色的龍蝦湯,賣相、香味俱佳,還略帶鮮味。龍蝦湯中還有粒粒蝦肉~【Lobster Fra Diavolo】龍蝦海鮮煲扁意粉用上原隻新鮮波士頓龍蝦,另外還配上青口、魷魚、蜆肉等多款海鮮,用料豐富,賣相亦非常吸引。波士頓龍蝦經過煎香,蝦肉一下子就能拆出來,非常方便食用。新鮮波士頓龍蝦蝦肉特別爽彈,份外鮮甜,另外還帶有大量甘香的蝦膏,拌意粉一流!意粉份量非常多,難怪二人餐只有一款主菜,原本以為會很單調,但確實有驚喜~【追加 北海道帶子鮮蝦披薩】披薩餅底即點即做,完全手工製作,再放入爐內燒烤而成,口感外脆內軟,難怪成為the point的招牌產品,下次也會試試其他口味~【青蘋果梳打】青蘋果梳打不會太甜,反而十分

二人餐已包括前菜、湯、主菜意粉、以及飲品。

【Shrimp Cocktail】

【Lobster Bisque】

龍蝦湯中還有粒粒蝦肉~

【Lobster Fra Diavolo】

【追加 北海道帶子鮮蝦披薩】

【青蘋果梳打】
青蘋果梳打不會太甜,反而十分清爽冰涼,夏日感十足~

2021-07-28 111 瀏覽
吃!是我最大的興趣,從小就愛吃!自2016年開始,有寫點評/食評的習慣,當時在上海工作,先由大眾點評開始!然後返回香港工作,亦開始寫 Open Rice 和Dining City,2020年12月中,突然收到 Dining City 電郵通知,我中獎了,獎品:The Point 376元 dinner voucher,開心!!!當時受COVID--19第4波疫情影響,全港食肆禁晚市堂食,這張 dinner voucher要到2021年3月30日才用上!點了以下的:#野菌濃湯,西餐的湯,我喜歡喝濃的,這個忌廉湯底濃郁,質感creamy,蘑菇很多,非常足料,大愛!#龍蝦香草意大利飯,上菜慢,催了2次才上,龍蝦處理得很好,肉質Q彈,鮮味十足,意大利飯軟硬適中(我真心吃不慣夾生的米飯!),推!#香煎鱭魚配蕃茄醬珍珠粉,這個超級慢!共催了5次(足足60分鐘) 才來!火侯控制得宜,魚肉非常嫩滑,珍珠粉配上酸甜的醬汁,好吃!廚房作業流程,急需改善!
吃!是我最大的興趣,從小就愛吃!

點了以下的:

廚房作業流程,急需改善!
2021-03-30
用餐優惠
現金券
2021-07-22 6085 瀏覽
之前在網上看到The Point推出了二人龍蝦餐,就二話不說地約了同樣愛吃龍蝦的好友來試一試~地點就選擇了位於The One的尖沙咀分店,比較近我們的公司。首先餐廳環境非常舒適,而且好有人氣,最好預早訂座。二人龍蝦套餐包了兩客前菜、兩客龍蝦湯、兩杯青蘋果梳打及一份原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉。我們二人都屬大胃王,就加了$98北海道帶子海鮮pizza。龍蝦湯質地濃稠,而且除了有龍蝦鮮味外還有甘蔗的甜味。前菜是牛油果鮮蝦沙律入面除了有鮮蝦及牛油果外還有番茄他他和芒果,口感豐富又清新,好開胃。北海道帶子海鮮Pizza分量剛剛好,適合二至三人食用,帶子口感滑嫩,而且是薄批底,口感鬆軟。原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉一上菜才發現之前擔心不夠飽是多餘的~好大一盤連煲上,而且海鮮的份量極多,有青口、大蜆、魷魚以及主角波士頓龍蝦!首先海鮮煮得剛好,難煮得好的魷魚都好爽口,龍蝦大大隻又多肉。而且意粉好掛汁,味道方面充滿海鮮的鮮甜和番茄的清爽,好好味~青蘋果梳打味道不會過甜,不過不失。整體來說質素沒有令人失望!特別是海鮮意粉!令人食個不停。

首先餐廳環境非常舒適,而且好有人氣,最好預早訂座。

龍蝦湯
質地濃稠,而且除了有龍蝦鮮味外還有甘蔗的甜味。

前菜是牛油果鮮蝦沙律

北海道帶子海鮮Pizza

青蘋果梳打
味道不會過甜,不過不失。

整體來說質素沒有令人失望!特別是海鮮意粉!令人食個不停。
2021-07-12
【#SUPERMAMA開心SHARE】@The Point真係好有point好耐冇出去食飯今次同朋友去食龍蝦pizza 去左the one 的THE POINT感覺真心好食呀呢款龍蝦套餐好足料呀大件夾抵食 有齊 龍蝦湯、龍蝦紅菜頭沙律原隻火焰龍蝦Pizza 、原隻龍蝦配車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉餐廳好有心只要做一個小小的步驟就會送上鮮橙汁梳打飲得出新鮮我都幾中意個龍蝦湯唔係果種cheap既鹹味而係有蝦肉香、南瓜香的滑滑滋味幾好飲龍蝦紅菜頭沙律這造型都100分啦有花花,有大蝦鉗仲有甜甜的紅菜頭引人喔原隻龍蝦配車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉口感相當正因為個意粉超級多汁加上成個蝦頭放上去蝦肉拆入意粉之中好食又好睇原隻火焰龍蝦Pizza火燒雞我食過今次火燒龍蝦Pizza都係第一次好震撼的視覺效果味道又充滿芝士香同蝦肉好抵食呀藍莓芝士蛋糕清新唔會太甜口感融洽細膩甜品必需一吃

好耐冇出去食飯
今次同朋友去食龍蝦pizza
去左the one 的THE POINT
感覺真心好食呀

呢款龍蝦套餐好足料呀
大件夾抵食

有齊 龍蝦湯、龍蝦紅菜頭沙律

餐廳好有心
只要做一個小小的步驟
就會送上鮮橙汁梳打
飲得出新鮮

我都幾中意個龍蝦湯
唔係果種cheap既鹹味
而係有蝦肉香、南瓜香的滑滑滋味
幾好飲

清新唔會太甜
口感融洽細膩
甜品必需一吃

2021-07-16 93 瀏覽
今次係專程為左呢個龍蝦餐而黎🤩龍蝦湯 唔算太濃稠,飲到有龍蝦香味同南瓜味,仲有少少切碎南瓜粒,不過唔太有口感,因為已經煮到好林,同個湯融為一體。而龍蝦個都爽口有龍蝦味。唔錯👍🏻Shrimp Cocktail 有蕃茄,牛油果,芒果同埋主角大鮮蝦。 好清新既味道同口感,蝦身厚肉有彈性,飲完個creamy 既湯,再食返呢個Shrimp Cocktail 就岩哂。主角黎勒原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲扁意粉 主角係唔同D, 一上台已經有濃濃既龍蝦香味噗埋黎,份量十足。原隻波士頓龍蝦,開邊,蝦身煎封過,完全保留到肉汁,龍蝦身唔乾,好香濃既龍蝦味,頭部位置重有大量蝦膏,師父可以連蝦膏都煎封住,一滴不漏,好香口。個波士頓龍蝦太出色,令到其他海鮮魷魚圈,藍青口,大蜆,變做大配角。需然係大配角,大蜆都好鮮味,魷魚份量好大隻厚切,絕對足料。其實$588,有食到呢個水準 超值。👍👍呢杯青蘋果梳打,望落都係d冰大大粒,d氣有咁多得咁多既糖漿類色素飲品。。。。。錯哂!一落台有淡淡既青蘋果清香,飲入口都有淡淡香味,無藥水怪味 重點唔係爆甜,清新味道而且好足氣,鐘意有氣飲品既我覺得十分好飲,可惜太飽飲唔哂。
今次係專程為左呢個龍蝦餐而黎🤩
主角黎勒
原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲扁意粉
其實$588,有食到呢個水準 超值。👍👍
2021-07-15 93 瀏覽
之前經過The Point見到有個龍蝦menu,岩哂我朋友!呢個龍蝦套餐真係好抵食同埋製作需時,大約要等20分鐘左右,證明好用心製作龍蝦湯未食已經聞到好香嘅龍蝦湯香味!仲有啖啖嘅龍蝦肉味道香濃,但就覺得咸左少少,仲有埋芡做得唔太靚,食到一團團嘅粉漿!鮮蝦、牛油果、芒果、蕃茄莎莎呢個沙律前菜好好食呀鮮蝦好爽甜,芒果味令整個沙律更昇華所以材料mix埋勁好食!原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉隻龍蝦好好味,夠哂juicy,肉質一啲都唔鞋口感有彈性!大蜆亦非常有驚喜,好鮮甜吸哂濃湯嘅精華而且份量一啲都唔少,夠哂滿足!青蘋果梳打
呢個龍蝦套餐真係好抵食

同埋製作需時,大約要等20分鐘左右,證明好用心製作

龍蝦湯
未食已經聞到好香嘅龍蝦湯香味!
仲有啖啖嘅龍蝦肉

味道香濃,但就覺得咸左少少,
仲有埋芡做得唔太靚,食到一團團嘅粉漿!

鮮蝦、牛油果、芒果、蕃茄莎莎
呢個沙律前菜好好食呀

鮮蝦好爽甜,芒果味令整個沙律更昇華

所以材料mix埋勁好食!

原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉
隻龍蝦好好味,夠哂juicy,肉質一啲都唔鞋

口感有彈性!
大蜆亦非常有驚喜,好鮮甜

吸哂濃湯嘅精華

而且份量一啲都唔少,夠哂滿足!

2021-07-14
2021-07-09 135 瀏覽
尖沙咀人流多了很多,這晚吃個較早時段的晚餐,選了在K11商場內的西餐廳,樓底高之餘又有半開放式枱櫈,感覺舒適好好feel。一看餐牌見到這個名為龍蝦盛宴2.0的廚師推介套餐很吸引,店員說這個龍蝦餐每日供應有限,需要預早訂定的😲 好彩朋友聰明,訂枱時已留了,我們才有口福吃到。頭盤有鮮蝦、牛油果、芒果、番茄莎莎,完全是時令的夏日清新感受,芒果夠熟很清甜,番茄微酸夠開胃,細細杯我鍾意。龍蝦湯較稠糊,橙黃色的啖啖龍蝦鮮味,相信用龍蝦餚了很久。主菜有原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉,一上枱已經眼球大開香氣撲鼻了,材料也非常豐富。新鮮波士頓龍蝦即叫即煮,超級大隻差不多蓋過意粉面,龍蝦肉扎實有嚼勁,兩隻鉀肥厚多肉有如半隻手掌大。蝦頭部為充滿蝦膏,油香濃郁入口即溶,大蜆鮮甜多汁,魷魚煙韌彈牙,藍青口非常入味,而扁意粉又完全吸收了番茄海鮮汁的精華,酸甜度適中而煙韌度十足!青蘋果梳打清清的,作為解暑飲品也不錯!我們離開時也全場爆滿👍🏻 記得訂位啦!
龍蝦湯較稠糊,橙黃色的啖啖龍蝦鮮味,相信用龍蝦餚了很久。
2021-07-08
  • 原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉
2021-07-09 79 瀏覽
見到尖沙咀The Point而家做緊個龍蝦盛宴,Book咗枱嚟食餐好。店家首先送上龍蝦湯,味道濃郁,正!然後是一小杯的沙律,但內裏材料豐富,面頭一隻鮮蝦,下面是蕃茄它它,混合酸甜嘅芒果及牛油果,配合精美的賣相,不錯啊。最後是今天的主角,波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉。兩大隻龍蝦鋪面,一人一隻,龍蝦鮮甜,啖啖肉,有口感,而且勁多蝦膏。有大蜆有藍青口同埋鮮嫩的魷魚圈。配合呢個蕃茄味濃郁嘅意粉,美味!一路食一路慶幸自己訂咗枱,聽到隔離枱想食龍蝦都係無哂龍蝦餐,真係每日限量供應啊

店家首先送上龍蝦湯,味道濃郁,正!

2021-07-08