將軍澳中心從前只能以「屋邨商場」這個名字稱呼,現在經翻新後的中心,感覺場地更光亮,與別不同。現在更在商場引入多間特色餐廳,確實花多眼亂,中式西式日式美式佳餚應有盡有。最後與友人商議後,選擇了the Point。美式餐廳的the point 主打美式披薩,pasta及精緻甜品,與友人一行3人共選了一款披薩、一款意粉及小食。食物介紹見下方圖片分析。總括the point 食物味道不算太有驚喜,但勝在價錢中高位,店內燈光可微調,讓人更感到有情調。整體the point 仍然開張不久,食物要再定時試試,才可推薦

食物介紹見下方圖片分析。

軟殼披薩
白汁芝士蘑菇意粉
自家製肉丸
軟殼披薩
白汁芝士蘑菇意粉
自家製肉丸
2018-09-14 123 瀏覽
我們2人約2點在這裡Lunch, 叫了2個 2courses, 一個Green Neptune Pizze, 一個是辣肉腸意粉。先來一個南瓜黑松露沙律,兩者加埋,個味係好夾,幾好食,開胃。然後來了意粉,但意粉的味道非常淡,適合老人家吃,然後Pizze來了,本身有沒好大期望,但吃下去非常好吃,先別菜是有味的。明顯是兩個不同的人整,所以今天的評價是好壞參半。

• Green Neptune Pizza
  • 柚子味噌、烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍沙律
2018-09-09 2166 瀏覽
男朋友勁鍾意食嘅The point去開將軍澳又比佢搵到有分店 話一定要食今次食咗好多唔同嘅嘢首先叫咗佢最愛嘅煙三文魚凱撒沙律全部份量都比我想像中多 我食咗三份一左右,覺得個煙三文魚特別好食 夠香帶小小咸 菜都好新鮮鍾意更多沙律醬然後到我最鍾意食嘅香辣蜆肉清酒扁意粉鍾意食辣嘅我仲叫咗多辣一上枱已經聞到好香好香嘅酒味同辣味 撈多兩下再食真係炒得好香酒味唔算太濃,但係蜆嘅鮮味入晒啲扁意粉到真係好好好味蜆肉好大隻仲好鮮甜加多少少辣味食 簡直一流小食叫咗香辣番茄醬炆肉丸多配兩塊蒜蓉包 齋點落茄醬都好好味肉丸配個醬好夾咬入口亦有豬肉味散發出來Pizza就揀咗煙三文魚、三文魚子、溫泉蛋、香草忌廉醬整既9吋份量溫泉蛋喺Pizza嘅中間,吉穿佢撈埋食好正薄pizza底,每一件都有煙三文魚,焗得好香,咸咸地,好味飲品就揀咗Green Point,係菠蘿味梳打飲品好清新,唔會太甜都唔酸男女都啱飲最後差唔多到九點,可以order定Mango Maniac賣相超靚,最高有雪糕、芒果,呢個甜品比我想像中更甜,啖啖芒果肉好滿足,不過食到底就太甜啦,整體來講都唔錯,甜品愛好者會鍾意食總括而言,The point算係我
男朋友勁鍾意食嘅The point
去開將軍澳又比佢搵到有分店 話一定要食

今次食咗好多唔同嘅嘢
首先叫咗佢最愛嘅煙三文魚凱撒沙律
鍾意更多沙律醬

然後到我最鍾意食嘅香辣蜆肉清酒扁意粉
鍾意食辣嘅我仲叫咗多辣
酒味唔算太濃,但係蜆嘅鮮味入晒啲扁意粉到
真係好好好味

蜆肉好大隻仲好鮮甜
加多少少辣味食 簡直一流

小食叫咗香辣番茄醬炆肉丸
多配兩塊蒜蓉包 齋點落茄醬都好好味
肉丸配個醬好夾
咬入口亦有豬肉味散發出來

溫泉蛋喺Pizza嘅中間,吉穿佢撈埋食好正
薄pizza底,每一件都有煙三文魚,焗得好香,咸咸地,好味

飲品就揀咗Green Point,係菠蘿味梳打飲品

好清新,唔會太甜都唔酸
男女都啱飲

最後差唔多到九點,可以order定Mango Maniac

總括而言,The point算係我食得最多次嘅西餐,食物質素環境都一流
個人回頭率勁高
2018-09-07 155 瀏覽
The Point 食過銅鑼灣同將軍澳分店,除咗意粉仲有pizza,選擇好多,而且份量都好大。Smoke mozzarella $88食落都幾油,而且好快就硬到食唔到。Arugula & Pear Salad $118份量好大,醋係分開上,可以按自己喜好落幾多。梨好清甜,配咸香芝士,食落好夾。Lobster Angel Hair $268龍蝦都幾大隻,肉質彈牙。但係意粉得蕃茄味,以為會有龍蝦醬汁。Scallop Linguine $158意粉加入明太子及櫻花蝦,食落咸香惹味,意粉亦好彈牙,cream落得多左,食到尾有啲膩。Grapefruit juice $24

Smoke mozzarella $88
食落都幾油,而且好快就硬到食唔到。

Arugula & Pear Salad $118
份量好大,醋係分開上,可以按自己喜好落幾多。
梨好清甜,配咸香芝士,食落好夾。

Lobster Angel Hair $268

Scallop Linguine $158

Grapefruit juice $24
2018-09-04 141 瀏覽
將軍澳中心開了新餐廳The Point, 環境座位闊落舒適。柚子味噌、烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍沙律 $88 顏色好靚、羽衣甘藍新鮮爽脆、跟其他配看上去已經好refreshing 。香蒜辣椒白酒煮大蜆 $118 蜆肉真的蠻大隻的、肉厚更有口感、微辣的味道唔錯。Posh Hawaiian Pizza $124 有焦糖菠蘿、意大利火腿、松子仁、火箭菜、番茄醬、酸酸甜甜、Parma ham煙煙韌韌~M5 和牛西冷牛扒 $318 外面微焦、內裡肉質呈粉嫩色、帶點嚼勁。明太子香煎帶子扁意粉 $158明太子與意粉已經完全融合了、每啖都吃到明太子的鹹鮮、還有大隻爽口的煎帶子。香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋 $88個人十分喜歡炒什菌和溫泉蛋的配搭、滑滑的、不過家人略嫌有點太油。Brownie in a pan $68很少吃brownie因為覺得太膩了、這個brownie in a pan 倒令我有點喜出望外!烤過的brownie 外層微脆、帶著烘過的香味、與焦糖香蕉、雲呢嗱雪糕一起吃冷熱交融、好好味!Mango with lemongrass $48檸檬草味道未算突出、但芒果特飲卻是幾透心涼。

香蒜辣椒白酒煮大蜆 $118
蜆肉真的蠻大隻的、肉厚更有口感、微辣的味道唔錯。

明太子香煎帶子扁意粉 $158

香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋 $88

Brownie in a pan $68

Mango with lemongrass $48
檸檬草味道未算突出、但芒果特飲卻是幾透心涼。

2018-09-01 114 瀏覽
見cwb個間the point裝修幾靚但一直未試 開到去tko就終於去到食 鋪頭唔大 但都幾好坐既棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 $88/6pcs雞翼調味幾好 香草味好出 不過咬到入面肉好紅 未熟 同店員講左佢就拎未食既去番炸俾我地 番炸黎都冇好老既 但就冇咩肉汁蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵 $128本身好鐘意天使麵 但依個食落似米粉 白酒同紅胡椒味都唔出 味道加賣相都麻麻炒野菌配溫泉蛋 $88用牛油同蒜炒香野菌 再加上蛋香 依個配搭一流 明太子、鮮蝦、軟殻蟹、櫻花蝦pizza $178本身期望都好高 可惜明太子味唔出 個pizza唔算厚身但有d韌 咬得好吃力 野食係幾失望 不過要讚係服務真係幾好 打電話book枱話朋友生日想幫手點蠟燭寫字 到步再確認後店員見我地食完野主動過黎問我地要唔要睇下甜品 幫我地執枱 主動好配合而且好親切 所以都感覺良好既

棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 $88/6pcs

蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵 $128

炒野菌配溫泉蛋 $88
用牛油同蒜炒香野菌 再加上蛋香 依個配搭一流

明太子、鮮蝦、軟殻蟹、櫻花蝦pizza $178

2018-08-31 116 瀏覽
沙律有柚子烤南瓜、茄子、藜麥、和非常新鮮的羽衣甘藍明太子香煎帶子扁意粉要趁熱食,很快會黏作一團。明太子帶點鹹香,帶子煎得半熟,外層微焦脆而中間如刺身般軟腍。侍應主動給我們一瓶七味粉,撒一些在扁意粉上,一來減少膩感,二來少少辣更惹味。焦糖菠蘿、意大利風乾火腿、松子仁、火箭菜、蕃茄醬pizza我們點了小份、9吋的pizza, 分到6件。平時有菠蘿作饀料的只有幾塊散落在整個pizza上,但這裏的也是整塊餅底鋪滿菠蘿,加上蕃茄醬,酸酸甜甜,好好味。M5和牛西冷牛扒好有肉汁中間仍是紅肉,食落焦香。熱Lemon & Ginger有蜜糖可以自己落,而且有點香茅味,味道有點像泰式按摩後提供的飲品,感覺relaxed.Brownie in Pan是餐廳推介甜品,brownie軟香而不死甜,一球雪糕和燒過的香蕉更是美味。
沙律有柚子烤南瓜、茄子、藜麥、和非常新鮮的羽衣甘藍

明太子香煎帶子扁意粉要趁熱食,很快會黏作一團。

焦糖菠蘿、意大利風乾火腿、松子仁、火箭菜、蕃茄醬pizza

M5和牛西冷牛扒好有肉汁

中間仍是紅肉,食落焦香。

將軍澳人山人海,要在週末找餐廳並不是一件易事!我們今天訂了六點入座,幸好沒有太多人這餐廳佔地廣闊,是比較新穎的裝修而且環境及座位也非常舒適餐牌上有各式各樣的小食、沙律、主菜、意粉pizza及甜品等,選擇困難症的我又出現了!香蒜辣椒白酒煮大蜆上菜時,白酒味香味撲鼻,再加上這是真的「大」蜆,非常有肉地!每一隻蜆也帶有白酒的微香,辣椒及香蒜味適中,再配上這淡淡鮮味的肉蜆,令人吃不停口!十分推介!甜蕃薯條配香辣沙律醬上菜時被它的份量嚇呆了!沒想到是這麼的多!兩個女子又怎能吃完喜歡這個甜蕃薯的口感,被炸得外脆內軟,而且帶有淡淡的甜番薯味,比普通的薯條更多層次。沾上這個微辣的沙律醬,更能得出甜番薯的味道,就算不沾醬吃也十分不錯!M5和牛西冷牛扒重頭戲來了!這個份量也是頗多的!我們點了五成熟,並沒有花假,生熟度正好是五成!被煎過的西冷牛扒十分香口,牛扒的軟硬度適中,有口感之餘不會韌。再配上這個特製的醬汁,將西冷扒味道昇華。值得一提的是,它的配菜也有被悉心烤焗過,平時我不會吃配菜的,但這個我也吃了幾口龍蝦芝士通粉這是另一個我十分期待的菜式!喜歡吃芝士的我一定會點Mac & Cheese。這碟淨是賣相已

這餐廳佔地廣闊,是比較新穎的裝修

而且環境及座位也非常舒適

龍蝦芝士通粉

這是另一個我十分期待的菜式!喜歡吃芝士的我一定會點Mac & Cheese。這碟淨是賣相已經攞滿分
果然沒有令我失望!他的醬汁是非常濃郁的龍蝦味,像是喝了一碗龍蝦湯的樣子,而且帶有芝士味,令我最欣賞的是他的龍蝦肉份量是頗多的!龍蝦肉爽口彈牙,再配上這個濃郁的龍蝦醬汁,每一口都令人覺得很幸福

Brownie in a pan

本身沒打算點甜品的,但見到餐牌上的相片十分吸引,也點了一個來試試!這個是即叫即製的,上菜時鐵板是熱烘烘的。brownie的口感不錯,能做到那種半硬半軟的口感,再配上雲呢拿雪糕,味道十分搭配,而且不會過甜。香蕉也被烤過的,再加上可口的合桃,口感豐富

整體來說,餐廳的食物質素及環境也令人十分滿意,而且每份食物的份量也是頗多的,下次要試他的pizza,建議可以三五成群一起來聚聚!

2018-08-26
  • 朱古力brownie烤香蕉合桃加雲呢拿雪糕
2018-08-26 94 瀏覽
琴日同女朋友喺將軍澳食飯 ,喺將軍澳商場嘅the point食飯 ,佢哋服務態度好好一入去就有人帶我哋入位幫我哋拉埋 凳 ,食物質素都好好所以如題回頭率係極高嘅, 頭盤我哋 三文魚caesar salad 份量超大份已經撈好曬沙律醬 三文魚都有幾塊 ,然後呢一個小食 蕃茄肉丸 配脆麵包 味道真係好夾, 之後嗌咗兩個主食 ,香蒜白酒煮蜆意粉 呢個意粉有少少辣嘅 意粉入曬蜆肉嘅味道 好好味 另一個主食就係pizza 我哋點咗三文魚pizza pizza焗得好 脆 加埋三文魚嘅鮮味 味道一流, 甜品我哋叫咗芒果雲呢拿巴菲 好靚好大杯 有雲呢拿雪糕同埋好多芒果粒粒 底部仲有一個類似焦糖 同 脆脆 又係好夾 ,不得不提呢度啲嘢飲好有特色 我哋叫咗一杯荔枝冰茶 同埋greenpoint 菠蘿特飲 好清涼好有夏日風味 ,下面有啲圖同大家分享下。
2018-08-25 1367 瀏覽
朋友新居入伙,本來約了一大班人一起入去慶祝,但因為時間夾不上,最後我們兩人一起去了商場的餐廳食飯。Lychee Martini & Tequila Sunrise 左邊的荔枝味很香但酒味比較淡,但不會太甜;右邊的Tequila 都是橙汁味,兩者比較似mocktail。Arugula & pear salad 主要材料為火箭菜、梨子、歌弓蘇拉芝士、合桃,再配上黑松露醋汁,火箭菜的苦澀味加上香甜的梨子以及酸酸地的醋汁,沙律清新開胃。Antipasto Platter有兩款風干火腿及兩款香腸,其中巴馬火腿味道較咸香是我至愛,另外還配有水牛芝士、番茄及橄欖,中間還有些火箭菜,中和咸味感,這個拼盤送酒一流。明太子香煎帶子扁意粉明太子跟忌廉汁簡直是絕配,明太子是融入意粉內,意粉味道帶著咸鮮,而且還有櫻花蝦乾的香味,有點似海鮮雜薈,帶子煎至外焦內嫩,布點刺身狀,整體很creamy。Quattro Formaggi 有四款不同的芝士包括里哥特、巴馬臣、歌弓蘇拉、水牛芝士,有咸味較重亦有味道較濃的,混合在一起的芝士四重奏,味道不俗。

2018-08-24 341 瀏覽
農曆七月十四日,鬼門關大開的日子,我就同一班嘩鬼朋友去了將軍澳中心的鬼佬餐廳食西餐。餐廳在商場內比較開揚,主要以薄餅及意粉為主,還有多款小吃等,價錢不貴,多以百多元起。經典肉醬芝士釀茄子茄子表面舖滿了肉醬及芝士,茄子焗得夠腍,而且肉醬豐富又不會過稀及過酸。挪威煙三文魚煙三文魚有六片,有淡淡的煙薰及咸香味,加上酸豆咸酸味,更能帶出鮮味。Carnivore 有辣肉腸、意大利辣腸、火腿、墨西哥辣椒配燒烤醬,薄餅餅底既薄且脆,感覺似餅乾底,餡料帶點辣味,十分惹味,適中喜啖啖肉的朋友。M5和牛西冷牛扒牛扒比我手掌還要大塊,表面有些網燒痕跡,燒至表面有焦香,因為點了七成熟,切開裏面還帶點粉色,有濃郁的牛肉味,而且肉汁豐富,肥膏不多,啖啖肉且夠嫩腍,旁邊還配上些燒過的瓜菜。HK Beer Sevens Stout 麥味比較重而且有點似黑啤,比較苦。

HK Beer Sevens Stout
麥味比較重而且有點似黑啤,比較苦。
2018-08-24 1130 瀏覽
今晚和家人在家附近吃晚飯,The Point裝潢簡潔大方。燈光微暗,空間夠大,有露天和室內用餐場地, 環境舒適。翻開餐牌,選擇多元化,除了餐湯、沙律、前菜,還有義大利麵、披薩、小食、甜品等。⭐️香濃野菌湯$58入口香滑順滑,野菌味很突出。⭐️海鮮意大利脆米湯飯$218湯飯上面撒了脆米,有大蝦、魷魚、蜆、三文魚和青口等海鮮。嚐一口,湯頭有清甜的鮮味,米飯軟硬適中,很合我口味,不過如果脆米能夠烘得酥脆一些,口感更佳。⭐️M5和牛西冷牛扒$318澳洲和牛的級別很廣,由M1至M9,甚至M12也有,所以M5和牛只屬於普通的牛肉,不過家人執意要點,我也沒有說明。這個價錢吃到這麼大塊的和牛,實在有點受寵若驚。底面微微一煎,裡面肉依然呈粉嫩色,入口口感有嚼感,是肉質不夠嫩的關係。⭐️烤香蕉、棉花糖、杏仁片、朱古力醬、雲呢拿雪糕$72餅底烤得香脆,上面鋪了棉花糖、杏仁片、朱古力和雪糕,入口既有餅底的香脆,又有朱古力和棉花糖的軟甜,香蕉和杏仁片增加了口感,整體香甜可口。

今晚和家人在家附近吃晚飯,The Point裝潢簡潔大方。

燈光微暗,空間夠大,有露天和室內用餐場地, 環境舒適。

⭐️香濃野菌湯$58
香濃野菌湯

入口香滑順滑,野菌味很突出。

⭐️海鮮意大利脆米湯飯$218
海鮮意大利脆米湯飯

湯飯上面撒了脆米,有大蝦、魷魚、蜆、三文魚和青口等海鮮。

⭐️M5和牛西冷牛扒$318

⭐️烤香蕉、棉花糖、杏仁片、朱古力醬、雲呢拿雪糕$72
烤香蕉、棉花糖、杏仁片、朱古力醬、雲呢拿雪糕

$366.5 (晚餐)
2018-08-23 108 瀏覽
上次黎食join左the point既會員,送左一堆優惠卷,所以今日諗唔到食咩,就過左黎食。我地叫左🧀four cheese mac n cheese啲通粉比較大粒,有咬口,爽彈芝士味方面就mozzarella 既味比較濃,Ricotta cheese粉粉既質感比較重,整體都可以,不過如果自私食既話就會覺得有小小漏。都有拉絲效果,芝士都落得好重手!🍝巴馬臣芝士白汁西蘭花烤雞扁意粉味道偏淡,可以自己加翻小小鹽,食意粉最怕就係唔夠汁,佢呢度個汁都比得算多,夠撈哂成個意粉🥦西蘭花比得少左啲,得兩舊🌶香蒜辣椒白酒煮大蜆-白酒味好濃,撈埋啲食蜆食味道好好味好鮮,仲加左小小類似金不換個啲香草,下過就食唔出辣味,但都唔錯,下次會再叫呢間野整體泥講野食都算唔錯,價錢方面都接受到,不過會員個啲優惠卷每次淨係可以用一張,所以都係少人啲泥食感覺會著數啲,哈哈🤭
我地叫左
🧀four cheese mac n cheese
啲通粉比較大粒,有咬口,爽彈
Four  cheese  mac  n  cheese
都有拉絲效果,芝士都落得好重手!

🍝巴馬臣芝士白汁西蘭花烤雞扁意粉
🥦西蘭花比得少左啲,得兩舊
🌶香蒜辣椒白酒煮大蜆
-白酒味好濃,撈埋啲食蜆食味道好好味好鮮

2018-08-05
2018-08-18 84 瀏覽
The point係某app係將軍澳僅有2間可以儲到里數既其中一間,所以今日就去左食The point,順便儲飛行里數💪🏻💪🏻講番正題,第一次試呢間餐廳,平時都見冇乜人食,但星期五夜晚8:00去,居然要排隊😱好彩都唔係等左好耐,30分鐘左右就入得,可能因為前面啲人未齊人,所以俾我地入先首先黎既係估唔到係手工啤,本身唔多鐘意飲啤酒,但佢呢隻係手工啤,麥味冇咁濃,苦味都相對淡啲,所以還可以接受!不過如果有果味就更加好喇。好開心見到係香港製造Grilled Eel Pizza 9’’然後,就黎左饅魚pizza,幾新鮮既配撘。佢一早幫你切開6件,唔洗煩。pizza上面鋪滿左玉子,同紫菜。pizza餅底又暖又脆,配上饅魚同玉子,加埋日式醬汁,好夾,好好味推介大家!Conchiglie beef最後黎既係蕃茄燴牛尾蜆殻粉,一開始食冇撈匀,所以冇乜味,撈匀佢,配埋炆林左既牛肉粒,超正味道岩岩好,而且夠多牛肉粒,啖啖肉,好好味!

首先黎既係
HK  Pearl  White

好開心見到係香港製造

Grilled  Eel  Pizza  9’’

Grilled Eel Pizza 9’’
推介大家!

Conchiglie  beef

Conchiglie beef
味道岩岩好,而且夠多牛肉粒,啖啖肉,好好味!

HK  Pearl  White
Grilled  Eel  Pizza  9’’
Conchiglie  beef
2018-08-14 163 瀏覽
呢間餐廳係銅鑼灣同尖沙咀都有分店,平時都成日食,知道男朋友屋企附近有開就更加要去食啦😍佢嘅格局同另外兩間好唔同,佢呢邊係類似間開咗兩個area,一邊大啲係我坐個邊,另一邊係只有幾個座位,兩邊加埋好似個V字咁星期六八點幾去到都差不多滿座,啱啱好有位俾我地,啲座位好闊落,唔怕枱同枱之間出入會掂到隔離紅酒和牛勒肉配蜆殻粉自己身體差唔食得好多牛肉,但每次嚟都會叫呢款!因為個汁好特別又好味,有少少紅酒味,再加埋煮牛勒肉嘅味道😋 可以放心唔會有酒精味!啲粉又每次都煮到軟硬適中,keep到個爽口嘅韌度係到👍🏿水牛芝士、蕃茄、羅勒、意式香草汁蕃茄色水望落好新鮮好靚,食落更加覺得係好fresh,個味道唔會好酸,配落啲水牛芝士好正,口感同味道perfect match棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬呢碟一上菜侍應就叫我地趁熱食更好食🤤 佢個特別之處就係將雞翼拆開單骨咁食,點落個蜜糖燒烤醬,十分之惹味香煎虎蝦配香濃海鮮汁意粉碟意粉一上已經聞到隻蝦烤香嘅味道,連啲海鮮汁都有蝦嘅味,蝦肉咬落結實,大大隻絕無減料。意粉份量幾大,夠一個男人飽肚OSMANTHUS PEAR PIZZA每次食呢間都一定食嘅甜品pizza😛 餅皮食

紅酒和牛勒肉配蜆殻粉

香煎虎蝦配香濃海鮮汁意粉

香煎虎蝦配香濃海鮮汁意粉

OSMANTHUS PEAR PIZZA

OSMANTHUS PEAR PIZZA
每次食呢間都一定食嘅甜品pizza😛 餅皮食落煙煙韌韌,上面有焗熟嘅啤梨,而且仲有大大個雪糕球!平時嘅pizza以鹹味為主,而呢個就係甜甜地,配菜嘅質地同溫度亦增加個pizza嘅口感

呢到絕對適合一大班朋友、家庭聚會、甚至情侶怕拖或者formal少少嘅聚會都ok👍🏿

2018-08-04