2018-11-29
平時好少過去將軍澳中心,咁啱昨日到將軍澳探屋企人,所以探完之後,我們就落去The Point食lunch。 首先看見餐牌上的飲品好吸引,所以我們點了Hazelnut Latte $38 和 Ice Oreo chocolate $48。食物方面有鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉 $116, 慢煮鴨胸,意大利藍芝士,焦糖洋蔥,合桃&炸大蔥薄餅 $124, 朱古力布朗尼餅,烤香蕉,合桃&雲呢拿雪糕 $68。Hazelnut Latte ~ 熱辣辣的latte,還有 hazelnut的香味,好好飲。Ice Oreo chocolate ~ 入面有雲呢拿雪糕和oreo餅乾, 朱古力味好香濃, 但如果可以控制 番冇咁甜會比較好。鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉 ~ 黑松露好香, 意粉夠煙韌,好creamy!慢煮鴨胸,意大利藍芝士,焦糖洋蔥,合桃&炸大蔥薄餅 ~ 鴨胸加藍芝士幾新鮮的配搭,未食已經聞到香噴噴的芝士油香,再加上合桃好味又有益,餅底又薄又脆,值得一試!朱古力布朗尼餅,烤香蕉,合桃&雲呢拿雪糕 ~ Brownie,香蕉,合桃,雪糕混埋一起特別好吃,brownie香噴噴熱辣辣夾埋雲呢拿雪糕一齊吃,
Hazelnut Latte & Ice Oreo Chocolate
鮮蘆筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉
慢煮鴨胸意大利藍芝士焦糖洋蔥合桃炸大蔥薄餅
慢煮鴨胸意大利藍芝士焦糖洋蔥合桃炸大蔥薄餅
朱古力布朗尼餅
朱古力布朗尼餅,烤香蕉,合桃&雲呢拿雪糕 ~ Brownie,香蕉,合桃,雪糕混埋一起特別好吃,brownie香噴噴熱辣辣夾埋雲呢拿雪糕一齊吃,中和返brownie嘅甜味。食到最後發現鐵板還是好熱的,怪唔之一路保持到brownie熱辣辣啦!
整體來說感覺The Point 的食物質素水準相當高, 無論飲品,意粉,薄餅,還有甜品全部都是好吃的。 店員的服務親切友善,還會不停為我們加水, 又主動幫我們換碟。 餐廳的座位也坐得舒適,下次一家人星期日吃飯都可以選擇The Point!