今日有朋友介紹,來到尖沙咀吃個滋味韓國菜,環境非常寬敞,有個大大海景的窗邊位置,心情更加愉快。炸紫薯片。香脆紫薯片味道香甜,陣陣薯香非常香濃,味道帶陣陣甜味,炸粉薄薄的紫薯片,即叫即炸非常脆口,薯味突出厚身口感更加豐富。麻藥粟米。香甜的粉末帶有芝士忌廉的味道,粟米香甜可口,粒粒粟米伴上香甜粉末,粟米粒粒帶有甜味。柚子雞鎚。大大隻雞鎚炸得香脆香嫩,肉質爽嫩不油膩,柚子汁香甜酸香,伴上柚子後味道非常清新。炸粉不太厚,炸得香脆香口,開胃小食。吞拿魚卷。白飯帶點麻油香,伴上多款配料,每件飯卷清新清香,一口一件淡淡中帶有陣陣麻香,簡單配料味道又不單調,入口不膩不濟,頗是健康的菜式。
炸紫薯片。

麻藥粟米。

柚子雞鎚。

吞拿魚卷。

午餐
2016-09-22 1186 瀏覽
韓國食風持續了好一陣子後仍未有放緩跡象。新近又和太太及小友到了LCX內的這間韓食店來吃一下,發現水準是還可接受的....來到這一類所謂的Korean Bistro,一碟炸雞自然是必備之物....為了遷就小友不能吃太辣所以點了甜酸的口味。只是索價一百多大洋便換來大碟有水平的韓式炸雞,在尖咀海運這黃金地段來講已可說頗為化算。碟內有約十多件掌心般大的雞肉,難得的是外皮見香脆之餘肉仍能維持有大量的肉汁以及軟嫩;特製的醬汁在甜與酸之間的拿揑上甚夠合道平衡得十分好,而且吃落還帶著非常的惹辣 (這辣亦出奇地能被小友接受),碟底亦沒有出現水汪汪醬汁過多的情況,汁是全然能裹在肉外頭,這讓小弟不知不覺間夾下夾下就一個人包辦了大半碟....接下來的這味攝氏4度素菜冷麵,光睇賣相就已起著先聲奪人之氣勢....始終由大量乾冰營造出來,煙霧瀰漫的視覺效果是永遠令人目眩的....不過說實話在吃將起來這只屬一個睇得但唔打得的菜,於我而言麵條是不太夠冰涼之外亦太淰身了;其他配菜如kimchi、麻油菠菜、紅蘿蔔以及熟蛋的組合就有如將慣常吃韓菜前免費奉上的小吃共冶一爐以此來伴麵食,吃起來只是普普通通,味道上未見有預期的層次
始終由大量乾冰營造出來,煙霧瀰漫的視覺效果是永遠令人目眩的....不過說實話在吃將起來這只屬一個睇得但唔打得的菜,於我而言麵條是不太夠冰涼之外亦太淰身了;其他配菜如kimchi、麻油菠菜、紅蘿蔔以及熟蛋的組合就有如將慣常吃韓菜前免費奉上的小吃共冶一爐以此來伴麵食,吃起來只是普普通通,味道上未見有預期的層次感....

小友最愛的韓式K-roll,當然要來一份啦....
簡簡單單一份正正常常的Gimbap也弄成花枝招展的絕對有花過心思設計,難得的是連味道也確不賴 ---- 飯卷處理得相當紥實吃時飯粒不會四散在地;飯團除了有伴過沙律醬的吞拿魚茸以外還有醬菜、餐肉、紅蘿蔔絲、青瓜絲及蛋,各款材料結合起來全無突兀之感甚為和諧,而且最重要是調味夠清淡,絕對可成為小友的主糧....

這裡的甜食,賣相同樣見花巧....
這一道名為"雪,豆腐",同樣出現噴煙狀態的甜食,於軟滑至十分稀的狀態的豆腐布甸上灑上磨碎腰果粉來吃。個人說老實是不太喜歡質地太稀太水的布甸,豆腐的豆香亦未太感受得到,只可能算是中看但不中用之輩....

押尾一道 "Caramel Popcorn Brulee",則絕對是超級邪惡令人犯罪級的甜食....
首先以甜到漏的焦糖雪糕墊底,再灑上脆卜卜的焦糖爆谷,最後還要淋上杰撻撻,同樣是超甜超膩的焦糖糖漿來作結尾....您說這還不是最肥最邪惡的組合嗎?
2016-09-20 3027 瀏覽
身邊不乏崇韓的朋友,那晚相約朋友去尖沙咀行街,行過就走進這間韓國餐廳~入面格局都比較新潮有個性,唔似一般傳統的韓式餐館~先看看Menu入面有什麼東東好吃~這裡也有指定人數的Dinner Set選擇~而我地就點了這特別推廣套餐-紫菜X溶岩芝士包2人套餐(HK$398)套餐還包飲品的,計落好似幾抵!韓國餐廳不管點叫什麼,都有小小前菜,味道正常,泡菜不太辣不太咸!燒牛肉卷GIMBAPGIMBAP是韓國小食中都算幾受歡迎,我們選了牛肉餡,還有青瓜、醃蘿蔔等配料!可以沾點不同的醬汁,我就覺得韓式辣醬比較惹味~上面還有小量的黑白芝麻作調味,口感豐富開胃,作為一餐的開盤也不錯!魚糕湯上枱時還以一個明火小爐加熱,可以等我地慢慢飲用都唔怕攤涼~入面有3串魚糕,質感其實就似魚片的面層一樣,咬落去好彈牙,不過就要小心燙口~湯水好清甜,入面了魚糕,只有一些蔥花、辣椒等去煮,味道唔太咸!4℃素菜冷麵(HK$68)這道是散叫的,因為看到隔離枱的好吸引!這盤冷麵出哂煙,其實下面個底盤係加左乾冰,上枱時極為有氣勢,亦都好夢幻~除了冷麵,還有菜、蘿蔔絲、青瓜絲及芽菜作為配料,還有半雙半熟蛋在中間!也提供了韓式辣醬及紫菜
入面格局都比較新潮有個性,唔似一般傳統的韓式餐館~
先看看Menu入面有什麼東東好吃~
這裡也有指定人數的Dinner Set選擇~

套餐還包飲品的,計落好似幾抵!

燒牛肉卷GIMBAP
可以沾點不同的醬汁,我就覺得韓式辣醬比較惹味~

魚糕湯
上枱時還以一個明火小爐加熱,可以等我地慢慢飲用都唔怕攤涼~

4℃素菜冷麵(HK$68)
這道是散叫的,因為看到隔離枱的好吸引!

也提供了韓式辣醬及紫菜碎可以自己mix & match去伴著冷麵一併食用~
貪心D都可以將全部配料一併混合食用,個人喜歡加多少少紫菜碎,口感再豐富一點~而冷麵的麵質軟硬適中,本身是沒有特別的味道,所以要一定加其他配汁一齊食就比較好!

紫菜X溶岩芝士包
份量超大的紫菜X溶岩芝士包,成塊磚的溶岩芝士包實在太吸晴了~
旁邊就有不同的炸物串燒,份量超多!

當中的魷魚圈幾爽口彈牙,即是炸了還是覺得幾新鮮!
也有炸翠玉瓜,感覺沒太Heavy,而它的炸粉層不會太厚身,炸至金黃色的好脆口!
而所有炸物串燒都可以沾點這個溶岩芝士作調味,芝士味道唔會太騷,好惹味!
個人覺得最夾芝士醬的還是炸雞,溶岩芝士份量好多,絕不欺場,我地2個女仔最後飽到上心口,食唔哂!哈哈!

Chocolate Mint Shake
這杯朱古力薄荷奶昔本以為係朱古力色,點知黎到係淡綠色,上都還有一層Cream,朱古力味較甜,好香的薄荷味,建議要快D飲哂,因為半溶狀態味道更甜!
2016-07-07
2016-09-19 310 瀏覽
在入座前,話明沒有時限,但當我們差不多吃完時,另一個服務生卻說時間差不多,要我們結賬走人😡而且硬要我們坐在近門口位置,但當然餐廳內並不多人,也沒有人在外等入座😡😡😡
2016-09-18 2410 瀏覽
朋友生日,所以我地就出咗尖沙咀食飯。有朋友介紹所以黎咗joomak試下,但海景位full咗,我地無得食海景,下次要早啲book定枱先得。一入去野都未叫就有前菜食!酸蘿白同泡菜都幾好味,但個豆就淡咗啲。4℃素菜冷麵人地介紹話必食,又見到枱枱都有叫所以我地都叫。可能我地有6個人,每人得好少好少麵,而且佢無乜味,可以唔叫。我地叫咗個紫菜X熔岩芝士包XL2人套餐。紫菜撈飯,我一直都覺得呢道菜好好食呢個入面加咗黃蘿蔔,同出面食嘅有少少唔同無咁油,戴手套搓成一團,好好食熔岩芝士包。個包入面全部都係芝士,好似平時冬天食意粉屋芝士鍋嘅味道。格離就有炸物俾你點芝士,好似魷魚圈、年糕、炸雞等等,不過佢啲炸粉好易甩,搞到跌哂係啲芝士醬度。其實呢道菜嘅重點係個包,就好似平時去食芝士鍋嘅多士仔咁,!食個包都夠飽。跟餐仲有個魚糕湯,食得太快唔記得影,味道似關東煮,味道唔錯!我地咁多人二人餐實唔夠飽,所以再叫咗其他野食。燒牛肋骨,味道唔錯,但係舊牛比較韌。以呢個價錢黎講應該食到啲靚啲嘅牛肉或者份量再多少少。呑拿魚卷,好好食!個卷好足料,個味道又啱啱好!跟餐仲有兩杯野飲,我就叫咗呢個菠蘿味嘅冰storm梳打。好好味,
,下次要早啲book定枱先得。
前菜
4℃素菜冷麵
4℃素菜冷麵

我地叫咗個紫菜X熔岩芝士包XL2人套餐。
紫菜撈飯
紫菜撈飯,我一直都覺得呢道菜好好食
紫菜X溶岩芝士包
。其實呢道菜嘅重點係個包,就好似平時去食芝士鍋嘅多士仔咁,
!食個包都夠飽。

我地咁多人二人餐實唔夠飽,所以再叫咗其他野食。
燒L.A.牛肋骨
呑拿魚卷
呑拿魚卷,好好食!個卷好足料,個味道又啱啱好!
冰Storm梳打(菠蘿)
跟餐仲有兩杯野飲,我就叫咗呢個菠蘿味嘅冰storm梳打。好好味,好濃嘅菠蘿味但又唔會好假。旁邊啲冰唔知食唔食得但我無食到
。不過枝野好細枝。
冰Storm梳打(士多啤梨)
呢個士多啤梨冰storm梳打係十分難飲。雖然無藥水味但極甜,無乜士多啤梨味。超伏!

p.s.平時食飯幫人慶祝生日切餅費大概$50-$100,呢度係收$180
,仲貴過舊蛋糕。不過佢會幫你分好哂個蛋糕嘅~算係一分錢 一分貨
2016-09-07
慶祝紀念
生日
紫菜撈飯
呑拿魚卷
冰Storm梳打(菠蘿)
2016-09-12 297 瀏覽
Weekend叉足電先起身食個late lunch~ 選址呢間韓國菜~ 呢度先係冇人帶位⋯坐底後亦冇人主動攞menu⋯要嗌佢先識俾⋯服務扣晒分~嗌左三樣野食~ 先黎魚糕湯 ($128)~ 有個爐keep住個湯熱辣辣~ 其實我估佢拎黎前應該煮熟晒⋯所以冇等太耐就食lu 😝😝個湯聞落有公仔麵味🙊🙊🙊 但飲落超級淡口⋯係冇味😵😵 魚糕大大片~ 有魚味但唔腥~ 質感較稔身~ 整體我覺得麻麻~ 好懷念韓國食既魚糕😫😫 之後有韓式牛肉炒飯 ($98) 好香牛肉味~ 因為上一碟搞到對呢碟冇咩期望⋯但出奇地好味 😋😋 炒飯可能落左肉汁去炒⋯所以係濕潤既質感~ 亦落左唔少牛肉去炒~ 基本上每啖都可以食到牛肉咁濟~ 醃製過既牛肉有少少肥但好好味👍🏻👍🏻 差不多食晒炒飯先到既煎餅 ($108)~ 我差d以為漏單 😂😂😂 本身我地係想嗌泡菜煎餅⋯但原來有韭菜係入面⋯因為朋友唔食韭菜⋯侍應就推薦自選煎餅~ 可以揀4款料~ 咁我地就揀左芝士 + 蘑菇 + 泡菜 + 魷魚~ 點知都係有少量韭菜係入面~ 煎得有少少燶賣相並不討好~ 但又係好好食 👍🏻👍🏻👍🏻 粉漿落得唔過多所以啖啖都係配料~ 有芝士既軟綿⋯泡菜既爽脆

嗌左三樣野食~ 先黎魚糕湯 ($128)~

之後有韓式牛肉炒飯 ($98)

煎得有少少燶賣相並不討好~ 但又係好好食 👍🏻👍🏻👍🏻 粉漿落得唔過多所以啖啖都係配料~ 有芝士既軟綿⋯泡菜既爽脆⋯ 蘑菇 (我望落覺得係香菇片) 同魷魚既嚼勁⋯口感好豐富~ 加上泡菜既辣好惹味~ 邊邊位亦煎得香脆~ 食下又一件食下又一件⋯結果自己都食左半個 😝😝

整體黎講幾好食~ 份量唔算大但足料⋯定價略嫌高左少少~ 服務既殷勤程度亦有待改善~
2016-09-11
2016-09-11 266 瀏覽
今日經過海港城,去到LCX見到裡面有韓國餐廳,因為早前去咗韓國旅行好掛住韓國嘅炸雞🤔所以今次就決定入咗呢間餐廳裏面試環境都唔錯,而且個環境係望海景,香港夜景真美麗😍食物好快黎到😊食物份量都算大😚韓國凍麵(牛,素菜,豚肉)可揀D麵底下放了乾冰韓國泡菜自選韓國pizza韓國年糕炸雞(有少少辣)芝士粉炸雞新式嘅韓國餐廳

環境都唔錯,而且個環境係望海景,香港夜景真美麗😍

食物好快黎到😊

食物份量都算大😚
韓國凍麵(牛,素菜,豚肉)可揀D麵底下放了乾冰
韓國泡菜
自選韓國pizza
韓國年糕炸雞(有少少辣)
芝士粉炸雞

新式嘅韓國餐廳

用餐優惠
試食活動
2016-09-07 316 瀏覽
好耐未去過LCX食飯,今日朋友介紹吓就去試一間韓國菜,順便仲可以為我隻鯉魚龍努力。紫菜x溶岩芝士包XL2人餐 ,最突出的莫過於個溶岩芝士包,再配上包炸雞、炸魷魚圈、炸年糕、炸翠肉瓜,真係幾大陣象。各款的炸物弄得頗有水準,炸漿唔會好厚,配上包內的溶岩芝士,對於芝士精的我,真係一絕。餐廳也有心的,為了芝士味被搶走,各款炸物都會弄得淡一點。最後的溶岩包,正正係焦點所在,厚厚的面包磚成功的為中間的芝士一直保持適當的溫度,過了很久,芝士還是微熱的,加上芝士中配上煙肉、洋蔥和菇,為芝士加上了不同的感覺。而且個包焗到內軟外脆,當你引刀一切時,加上芝士,簡直係魔鬼的誘惑。魚糕湯,湯很鮮甜,魚糕彈牙,配上小火爐一直保溫,你仲想可以點呀。紫菜“撈”飯,食得又玩得的一道菜,用餐廳提供的手套,把紫菜碎、黃羅白和飯攪拌,再整成一團,味道比想像中正。O'sulloc 綠茶蜜糖炸雞,炸粉不算太厚,外皮炸得好脆,內裏嫩滑。每件雞上也沾上了蜜糖和灑滿了綠茶粉,味道上的層次各有表達,但很夾。4°C 牛肉冷面,未上枱已經把大家的目光吸收過去。上枱時,由乾冰製成的煙從下面飄出來,很有仙景的感覺。冷面很爽彈,搭上青瓜絲、甘荀絲
4°C 牛肉冷面,未上枱已經把大家的目光吸收過去。上枱時,由乾冰製成的煙從下面飄出來,很有仙景的感覺。冷面很爽彈,搭上青瓜絲、甘荀絲、紫菜、泡菜和辣醬,加上第二主角的牛肉,簡單的材料,配上相對其他冷面較特別的吃法。
板燒安格斯肉眼排,上枱的份量,已經令你驚喜萬分,而且由你親自燒,可以自由選擇生熟的比例。配上海鹽和燒肉豉油,味道更多層次!個人建議只用海鹽已足夠,因為這樣才可好好享受牛肉本身的鮮味。
冰storm馬格利(藍莓),一杯很吸睛的飲品,一個小鐵桶放了一大堆碎冰,以保冰凍的口感。藍莓味配上少許乳酪飲品,頗適合年輕人的口味。
2016-08-04
3K
2016-09-07 259 瀏覽
同朋友行完海港城,又係時候搵食,間間食市都排滿人,食咩好呢!?記得舊年食過Joomak唔錯,朋友又係韓粉,唔好諗咁多,一於食韓國菜啦。而加有晚市套餐,二人set都係358,喺海港城黎講直頭係平添啦,二人set得一個主菜,怕唔夠食加左個冷麵,再加錢轉左個甜品,飲品無乜特別想試,就不轉了,跟餐送熱飲。4度牛肉冷麵,見無記介紹過好吸引,點了一客試試,有素菜,豬肉同牛肉揀,選了牛肉。一送上枱出哂煙,好型喎,原來盤下面有冰,要襯凍食㗎三個麵加紅蘿蔔絲,麻油菠菜,泡菜同青瓜絲,牛肉有四、五片,旁邊有紫菜同甜辣醬,混埋一堆食都幾好味,麵係白麵條,餐牌上說是薯仔麵則不太食得出來,而且88蚊說實話是有點貴的。跟餐的大蘑菇沙律,除了炒香過的大蘑菇外,仲有沙律菜,蕃茄仔,芽菜苗,同炸過的薯仔粒,加上芝士粉同沙律醋,口感豐富又好味,啲菇好juicy,其他食材新鮮爽口,加了薯仔粒更飽肚。泡菜炒豬肉,好大碟!豬肉比泡菜還多真係好驚喜,多數食韓國菜都無乜肉。豬肉嫩滑,泡菜辣而脆口,係新鮮做嘅泡菜,同買罐裝的差好遠,好味好多喎。哈哈,開頭覺得無乜野,越食越辣飲了一大杯水主菜要了牛肉炒粉絲,份量足喎,牛同粉絲各半,仲有

主菜要了牛肉炒粉絲,份量足喎,牛同粉絲各半,仲有洋蔥,紅蘿蔔絲,韮菜,木耳等配粉,口感豐富又令到顏色靚啲,炒起上黎入味又唔油膩,好味。
餐飲熱咖啡,啡香味濃。
另一杯要了粟米茶,好香啊。
餐加55蚊轉了甜品,散叫好似要78?甜品比主食要貴
但食過後真心值得,因為實在太好味了!旁邊黑色一杯的是黑咖啡,十分香濃,另外杯仔入面的是咖啡味雪糕,甜甜地好大奶香,將咖啡倒入雪糕杯仔一齊食,又香又苦又甜一次過味道豐富,啲手指餅吸了咖啡同雪糕軟綿綿的,呢個甜品真係回味無窮
左加右加下埋單五百幾。

今次好好彩坐到對住海景嘅枱,無敵靚景呀
2016-08-04
10 分鐘 (堂食)
2016-09-06 226 瀏覽
見到poster 幾吸引咪試下囉。芝士控必點「溶岩芝士包」有炸雞。炸魷魚圈。炸翠肉瓜。泡菜。年糕。一個價錢試到咁多嘢炸魷魚圈over 咗。牙力差小小都食唔到。炸翠肉瓜好juicy 正丫其他炸嘢一般般。4C 冷麵~個醬辣辣地幾惹味。配蕎麥麺食又幾夾糖心蛋正丫
見到poster 幾吸引咪試下囉。

芝士控必點「溶岩芝士包」

炸雞。炸魷魚圈。炸翠肉瓜。泡菜。年糕。

一個價錢試到咁多嘢

炸魷魚圈over 咗。
牙力差小小都食唔到。

炸翠肉瓜好juicy
正丫

其他炸嘢一般般。
4C 冷麵~

個醬辣辣地幾惹味。配蕎麥麺食又幾夾
糖心蛋正丫
2016-09-01
2K
2016-09-06 352 瀏覽
再一次來到The Joomak,今次要試試晚市套餐。 點了個Dinner for 2 Premium,我們選了燒牛肉卷、燒安格斯肉眼排、炒牛肉韓國粉絲和甜品Pound Cake.燒牛肉卷 薄薄一件吃到清新香味! 這個燒安格斯肉眼排極度推薦!肉眼排是自己動手煎的,煎出來肉質嫩滑,油脂滿滿,香噴噴的! 炒牛肉韓國粉絲 粉絲質感嫩滑彈牙,牛肉份量挺多,非常入味! 甜品是Pound Cake,賣相精美別緻! 還額外點了個4o c 牛肉冷麵($88),這個冷麵多厲害,來到的時候煙霧瀰漫,原來是乾冰噴出的煙,吸睛度極高! 入面有牛肉、泡菜、青瓜絲、甘筍絲、紫菜絲和辣醬,冷麵麵條質感爽滑,配上其他配料味道頗好!
再一次來到The Joomak,今次要試試晚市套餐。

燒牛肉卷 薄薄一件吃到清新香味!

炒牛肉韓國粉絲 粉絲質感嫩滑彈牙,牛肉份量挺多,非常入味!

甜品是Pound Cake,賣相精美別緻!

2016-08-31
2016-09-06 219 瀏覽
一行5人行街後,在LCX找到這間比較不用等太久的韓食,只是份量偏少了一點點.舌拿魚卷飯卷包得實實的. 飯軟硬度適中,內裡有很多料吞拿魚 ,甜蛋,蘿蔔絲,青瓜絲,一口一件,只是份量可多一點.牛肉炒粉絲甜甜的,味道一般,沒特別驚喜,牛肉不會韌.辣炸雞份量真心少,底雞件是無骨的,底下有數片魚片,年糕跟椰菜,炸雞不會太油,肉嫩的.魚片,年糕跟椰菜吸收甜辣的汁後比主角炸雞味道更好韓式炒牛肉配飯一牛兩食,味道遍甜,送飯還是不錯.另上幾片生的菜直接包肉食,還配上麵鼓醬.STRAWBERRY SHORTCAKE買一送一,甜度適中不會太濃.淡淡的士多啤梨味

舌拿魚卷
牛肉炒粉絲
甜甜的,味道一般,沒特別驚喜,牛肉不會韌.
炸雞
韓式炒牛肉配飯
STRAWBERRY SHORTCAKE

買一送一,甜度適中不會太濃.淡淡的士多啤梨味

2016-04-30
15 分鐘 (堂食)
🎄完全地失望!無service 無quality 嘅一家餐廳!首先 叫咗杯non alcohol strawberry Mak-Geol-Li 🍸個味道極淡!就似係飲緊一杯比水濃D嘅水 跟住個D炸雞🐤 夠脆嘅 D汁酸酸辣辣咁 但D雞唔夠juicy 都幾乾囉! 之後黎咗個香辣海鮮湯麵🍲 味道真係咁多款式最好食嘅一樣架啦 湯底幾濃 寬條麵嘅口感都很好 唔會太淋唔會太硬 D料都足嘅!其他野食都普普通通唔講啦 最好笑係叫佢地上🎂啦 三四個同事一齊執枱絕對無問題 但佢地執枱方式好有趣 我地一排四人一齊離開張凳比佢地執 但唔係最大問題 但最後我地未飲完嘅野飲🍸都收埋 連水杯💦都想收埋 我都知你10點半last order 但我地個時都係🕙點啫 係唔係要咁樣chur 法? 總括而言 對呢間野極度負評!👎🏿
🎄

其他野食都普普通通唔講啦

最好笑係叫佢地上🎂啦

總括而言 對呢間野極度負評!👎🏿
2016-07-31
慶祝紀念
生日
2016-08-31 157 瀏覽
紫菜x熔岩芝士包 Cheese Dipping Cube🧀🍞$208; 9/10🍴❣真心推薦❣呢間開喺海港城lcx嘅韓式新派居酒屋🏮😍😍而家韓國餐廳🇰🇷開到成巷成市,不過真係好食嘅真係唔多🙄🙄呢間食物質素真係幾好👌🏻👌🏻好多都好好味呢個熔岩芝士包好多配料:照牌炸雞🍗、炸韓式年糕🍡、炸魷魚圈🐟、炸翠玉瓜、泡菜、脆紫菜❗️先講芝士🧀👉🏼 :唔膩,唔會好似平時咁食兩淡就唔想食😂芝士味香濃,似忌廉芝士凍左都唔會變硬曬👍🏼 ❗️配料👉🏼:炸物做得好好,炸粉一d都唔厚,唔會太熱氣,真材實料😚😚炸雞好好食,肉質嫩滑又多肉🍗炸翠玉瓜有驚喜😍 又大舊又鮮甜多汁👍🏼❗️麵包🍞:自家製架唔係出街買,好有心思Tiramisu 雪糕·提拉米蘇☕️🍰$78; 8.5/10🍴之前都介紹過呢間喺海港城嘅韓國野🇰🇷個人覺得呢個甜品同埋配上炸物嘅熔岩芝士麵包真係幾好食😌😌佢其實係一舊雪糕再有tiramisu海綿蛋糕+餅碎☺️味道好濃郁,唔會過甜🍼🍦再落埋杯咖啡好香濃好正宗亦唔會太苦😝😍4度素菜冷麵🍜🍅$68; 7/10🍴呢個冷麵夠晒健康😌不過味道一般,係成餐飯最失望嘅一道菜😝配料係有泡菜🇰🇷、蘿蔔絲、青瓜幾清新嘅不過冷麵就較為淋身

$208; 9/10

🍴❣真心推薦❣呢間開喺海港城lcx嘅韓式新派居酒屋🏮😍😍

而家韓國餐廳🇰🇷開到成巷成市,不過真係好食嘅真係唔多🙄🙄

呢間食物質素真係幾好👌🏻👌🏻好多都好好味

❗️先講芝士🧀👉🏼 :唔膩,唔會好似平時咁食兩淡就唔想食😂

芝士味香濃,似忌廉芝士

炸雞好好食,肉質嫩滑又多肉🍗

炸翠玉瓜有驚喜😍 又大舊又鮮甜多汁👍🏼

❗️麵包🍞:自家製架唔係出街買,好有心思
Tiramisu 雪糕·提拉米蘇☕️🍰

$78; 8.5/10

🍴之前都介紹過呢間喺海港城嘅韓國野🇰🇷

個人覺得呢個甜品同埋配上炸物嘅熔岩芝士麵包真係幾好食😌😌

佢其實係一舊雪糕再有tiramisu海綿蛋糕+餅碎☺️

味道好濃郁,唔會過甜🍼🍦

再落埋杯咖啡好香濃好正宗亦唔會太苦😝😍
4度素菜冷麵🍜🍅

$68; 7/10

🍴呢個冷麵夠晒健康😌

不過味道一般,係成餐飯最失望嘅一道菜😝

配料係有泡菜🇰🇷、蘿蔔絲、青瓜

幾清新嘅不過冷麵就較為淋身

用餐優惠
試食活動
1K
2016-08-31 236 瀏覽
眾所「周」知海港城是其中一個捉精靈的據點,也因此緣故,我這陣子經常到這邊用饍,然後繼續我的精靈夢。要另一半一起玩這遊戲,當然要給一點甜頭,我們選了一家韓國餐廳「The Joomak」吃炸雞。雖然位於海港城海運大廈LCX旁,但價錢可真不太貴。店家推介的必吃之選「綠茶蜜糖炸雞」超級嫩滑,除了雞腿位置,連雞胸也非常幼嫩,肉汁豐富,店家稱還用了汽了醃製雞肉,因此雞肉特別嫩滑。綠茶與蜜糖比例恰到好處,香甜之餘還帶陣陣的綠茶香,香而不澀,的確好吃。紫菜x溶岩芝士包非常大堆頭,炸物包括招牌炸雞、炸韓式年糕、炸魷魚圈、炸翠玉瓜、泡菜,當然不少得一大個載滿溶岩芝士的麵包磚。炸物超級香口惹味,炸物亦不厚。雖然款款也能獨當一面,但面對這溶岩芝士麵包,又豈能不沾著這超級creamy和cheesy的醬汁一起食用呢? 這款非常特別,屬必食之選!來喝咖啡的應該沒幾多個,但說真的,這裡連熱咖啡也能弄得十分高質,香濃而不澀,很有咖啡香。
2016-08-12
10 分鐘 (堂食)