2017-02-07
未装前的海運大厦給人死氣沉沉的感覺,改装後就摇身一变為现在以年青人消费為主的LCX, 雖然改裝後的LCX毀譽参半,但難得把香港最出名的海港重現眼前,總算後知後覺。The Joomax位於LCX内,是韓式新派火鍋,食物的口味和創意,應該啱晒年青一族。週末期間就一家大細去The Joomax 試吓佢地推出既拼盤火鍋,龍蝦豐盛拼盤($498)和韓牛拼盤($498),兩個火鍋拼盤同是二人份量,唔夠食仲可以散叫其他食材滚兩滚。我就揀了龍蝦豐盛拼盤和韓蔘法國春鷄做湯底($238),一直頗欣賞韓式烹調方式,在春鷄內釀糯米,杞子和紅棗跟韓國人蔘一起煲,這個湯底最啱手腳冰凍既我,承機補一補。如果想要清淡一點的火鍋湯底,可選擇大蜆泡茶羅宋湯底($158),我覺得用大蜆泡菜跟羅宋湯一起煑既味道頗有創意。侍應送上一大盤龍蝦豐盛拼盤,真係無改錯名,食材真的很豐盛,有原隻龍蝦、美國肥牛、豬腩主片、五蔬豬肉腸、大蜆、自家製泡菜墨魚滑、自家製泡菜鯪魚滑、冰菜、羽衣甘藍、紫薯、豆結、翠玉瓜和粟米。另外再多叫了鮮甜大蜆($48),美國黑豚豬腩片($48)、鮮魷魚仔($48)和皇牌韓式魚糕($24)作火鍋滚一滾的食材。除了
如果講為食,我家成員都可算數一數二,食完火鍋和炸鷄仲可以消化埋芝士紫菜飯,不過這款芝士紫菜飯又的確好味,用紫菜包著飯再加入芝士,淨係聽個名已經好想食。