2017-06-27 253 瀏覽
支持Green Monday 已經一年多,撞啱朋友約在星期一食飯,我提議一齊食素,可惜朋友係食肉獸,我都唔想迫佢,搵間有素食Menu的葷食餐廳,各取所好,互相尊重就最好。見網絡上好多素食朋友都介紹過,終於有機會試試,一共叫了4款素食,包括1)韓式素炸雞 2)泡菜餅 3)素壽司卷4)紫菜伴飯1)韓式素炸雞係用炸豆腐取代雞,甜甜辣辣十分開胃,估唔到素都可以做到咁滿足,咁香口,唔似出面素店,求其攞舊素肉扮肉咁冇誠意,好味2)泡菜餅同普通韓國餐廳差不多,合格3)壽司卷冇咩特別,中規中矩4)紫菜伴飯,賣相麻麻,估唔到個配搭咁好食,有驚喜可以一試,不過覺得略貴了些小,但海港城租金咁貴,還是可以接受的。
支持Green Monday 已經一年多,
撞啱朋友約在星期一食飯,
我提議一齊食素,
可惜朋友係食肉獸,我都唔想迫佢,
搵間有素食Menu的葷食餐廳,各取所好,
互相尊重就最好。

見網絡上好多素食朋友都介紹過,
終於有機會試試,

2)泡菜餅同普通韓國餐廳差不多,合格

3)壽司卷冇咩特別,中規中矩

4)紫菜伴飯,賣相麻麻,估唔到個配搭咁好食,
有驚喜

可以一試,不過覺得略貴了些小,
但海港城租金咁貴,還是可以接受的。
20 分鐘 (堂食)
  • 韓式甜辣素炸雞
2017-06-24 239 瀏覽
同朋友去食晚餐,一定要book定枱……咁就可以一去到就有位~但啲野食餐具都幾大,我地坐2人枱有啲迫~要快速清完先上到下碟。同埋隔離張2人枱其實只係得3/4cm嘅分隔,隔離枱講咩都聽到呢下好似唔太好~不過佢啲fusion菜都唔錯……我地叫左2/3樣都好飽,尤其係張圖嗰樣食唔晒……價錢有啲啲貴,但都可以嘅……食物份量都叫ok…另外佢有啲野食係比vegetarian,如果有朋友食素就唔係就得咁辛苦一定要去素菜餐廳……

2017-05-26
2017-06-22 196 瀏覽
今日朋友生日,去左尖沙咀食個下午茶,又剛好到晚餐時間,就想輕食一下。知道尖沙咀有間Joomak有素食料理,就叫左2個小食傾下計,休息下。有窗口位坐最開心,風景好靚。首先叫2杯飲品,我比較鐘意青綠色感覺比較健康,羽衣甘籃味道濃郁,加上薄荷葉的味道,入口清香清新。紫薯片夾上素芝士,濃香紫薯加上素芝士的酸香,入口不太膩,油膩感也不高。另外叫上韓牛沙律。沙律菜爽脆爽甜,韓牛牛味非常濃郁,加上麻油入口清新又不失滋味。
有窗口位坐最開心,風景好靚。
2017-06-22 198 瀏覽
近年韓風正盛,由 PSY 的騎馬舞到現在電視每天播幾套的韓劇,由化妝品到時裝,韓國文化已滲透我們生活的每一部分。我嘛,既未去過韓國,對於韓劇 K-pop 其實也沒啥興趣,對韓國文化的認知,主要來自韓國菜。一向最愛吃泡菜、石鍋飯和人蔘雞,但問題來了:我吃素都有幾年了,韓國菜來說,素菜的選擇不是沒有,只是很少。就連平常的韓國泡菜,除非指明是素食的泡菜,否則也不是素食來的啊(因為有用上海產如蝦蟹來漬製)。所以啦,韓國菜除了雜菜石鍋飯以外,也真是沒怎麼吃過了。好在近年素食風猛吹,加上有心人的推廣,以往很少有素菜的菜系 - 例如韓國菜 - 也有素食的版本了。今次有朋友邀請,來到尖沙咀海港城的 The Joomak 試試他們的韓式素菜!話說今年較早時候,The Joomak 已跟 Green Monday 合作推出一系列的韓式素食,夏天來到了,他們再下一城,推出第二波的菜式。餐廳的副題是 Korean Bistro,即是小酒館,店如其名,氣氛是蠻輕鬆的,木質的裝潢多了一分成熟感。訂到海傍的座位的話,還可以飽覽維港美景。是夜不為其他,入座後餐牌立馬翻到「韓素」那一頁。(碎碎念:餐牌這部分的英文寫著是

是夜不為其他,入座後餐牌立馬翻到「韓素」那一頁。

(碎碎念:餐牌這部分的英文寫著是 Korean Vegan,vegan 是純素食,不會用到動物性食材包括蛋類和奶類等。不過素食餐牌裡有部分食品原來是有蛋奶的[雖然有標誌標示],但一不留神沒看清楚就可能會點了有蛋奶的食物了
。下面再談。)

我和友人二人點了三款食物:

羽衣甘藍煎餅($88)
羽衣甘藍煎位

這是第一代素食餐牌已出現的菜式。羽衣甘藍近年被譽為「超級食物」,含有豐富的維生素和礦物質,更加成為素食者的寵兒,幾乎什麼食物都見到這種蔬菜的蹤影。

上桌一大片青綠色的煎餅,果然有點科幻感。不用給賣相嚇到,味道還不錯的。羽衣甘藍生吃會有少許蔬菜的草青味,用來做煎餅就不會有這個問題。有一些羽衣甘藍估計應已搾汁混合粉漿中,另混有少許菜葉,還有杞子增添顏色,也更滋補。煎餅煎得香脆不油膩,味道不太濃烈,這時要靠友人認為是紅菜頭醋的蘸汁來提味了。
想要重一點口味的,也許可以選原味煎餅,有多款素食配料可供選擇啊。

韓蔘素雞湯 ($138 半份/$198 全份)
韓蔘素雞湯

我一心為此而來,果然沒令我失望!
我們要了半份的,價格老實說有點進取,但我在香港從沒見過沒有雞的人蔘雞湯喎,已是要吃的理由啦。內有原條韓蔘、紅棗和杞子的鍋子端來,「相機食先」的朋友一定好歡喜。

湯底非常清甜,沒有味精,一時想不到是用什麼煮的,事後看餐廳的 Facebook 才知道是竹蔗茅根!真想不到呢!那隻「雞」又如何呢?沒有真雞,用豆腐皮扮雞皮,裡面是一種素肉漿(告訴大家一個小秘密:樓下 Green Common 有得賣的,我吃過)。「正常」的人蔘雞有的糯米和栗子當然也不可少啦,都混合在那個素肉漿裡,做成一個包裹的樣子。
這個「素雞」質感其實不像實雞肉,味道也蠻濃的正好給湯底添味。很多年沒有吃過人蔘雞湯的我表示好滿意。

素菜拌飯($88)
素菜拌飯

這就是我剛才說「中伏了」的,因為是有煎蛋一隻啊 🍳~~

那我是蛋奶素沒所謂了照吃可也,但吃純素食的朋友就要選「素牛肉拌飯」(含蔥蒜)或「紫菜拌飯」了!

韓式拌飯是我最喜歡吃韓國菜式之一,因為配料超多的說。有麻油菠菜啦、甘筍絲啦、大豆芽啦,還有「老是常出現」的羽衣甘藍
!加入韓式辣醬拌勻就可以吃。味道方面也是比我以往吃的韓式拌飯清淡一點的(因為沒有泡菜),當然如果有素食的泡菜加進去,會更有韓國風味。

The Joomak 的「韓素」餐牌的另一名物,竟然是一款果汁,叫「巔峰狀態 - 羽衣甘藍飲品」(1.0 $58 / 2.0 $63 / 3.0 $68)。
巔峰狀態  2.0

主角當然是羽衣甘藍(沒錯又是它),有分 1.0 至 3.0 三種強度原來是指菜的比例。我自己常用羽衣甘藍來打 smoothie,但怕第一次一頓吃吃這麼多羽衣甘藍的友人接受不了,取中庸之道來個 2.0 版本。這款果汁是用羽衣甘藍、新鮮菠蘿、薄荷、意大利礦泉水打成汁,另佐以杞子和韓薑。
[我最初以為放在杯子上面的是菠蘿,吃下去才知道是薑,辣得很過癮。]

果汁沒添加糖,因此沒什麼甜味,菜青味也沒有太強烈便是了。我個人該要喝最濃菜味的 3.0 才成啦。賣相沒錯是一流的,那倒反映了在價錢上...

還有很多如素炸雞等的菜式今次還未吃到,但我是相當有興趣會再來吃的!

我們近晚上八時入座也要等位,足見韓國菜的魔力是何等的厲害!現在素食者吃韓菜也「有好嘢食」的呢!

我今次是「拉衫尾」來試菜,都要多謝 The Joomak 啦!

用餐優惠
試食活動
巔峰狀態  2.0
2017-06-20 190 瀏覽
⠀⠀⠀🇰🇷The Joomak🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🇰🇷新派韓式主打素食餐廳🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀唔知你地身邊多唔多素食愛好者呢😳有時Gathering都幾難揾到適合既餐廳🤔提供素食之餘,又有非素食既餸菜🤤🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀JOOMARK就正正可以一次過滿足你兩個願望🎊🎊 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀BUT作為一個肉食JJ😎只可以從一個有Bias既角度品嚐素食🤣🤣 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀率先比大家睇睇D素食先😘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1️⃣韓式素牛肉拌飯💲98💭素牛肉似煮熱左既牛肉乾🤣💭不過味道同真肉系無得fight😫💭配菜好新鮮😘,夾埋食都好唔錯🤤💭感覺缺少D韓式辣醬😫💭問左店員攞,點知比左中式辣醬🤔⠀⠀⠀2️⃣羽衣甘藍煎餅加鮮蝦(建議不加)💲96💭一定要趁熱食!凍左你可能會後悔🤣🤣💭鮮蝦熟左縮得太細粒,食落難分真與假😎💭甘藍本身無咩味,但系superfood😍💭而且有研究指出可以防癌,卡路里又低😍(Keep fit女性恩物) ⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀
🇰🇷The Joomak
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🇰🇷新派韓式主打素食餐廳
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
唔知你地身邊多唔多素食愛好者呢😳
有時Gathering都幾難揾到適合既餐廳🤔
提供素食之餘,又有非素食既餸菜🤤🤤
JOOMARK就正正可以
一次過滿足你兩個願望🎊🎊 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
BUT作為一個肉食JJ😎
率先比大家睇睇D素食先😘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣韓式素牛肉拌飯💲98
💭素牛肉似煮熱左既牛肉乾🤣
💭不過味道同真肉系無得fight😫
💭配菜好新鮮😘,夾埋食都好唔錯🤤
💭感覺缺少D韓式辣醬😫
💭問左店員攞,點知比左中式辣醬🤔
⠀⠀⠀
2️⃣羽衣甘藍煎餅加鮮蝦(建議不加)💲96
💭一定要趁熱食!凍左你可能會後悔🤣🤣
💭鮮蝦熟左縮得太細粒,食落難分真與假😎
💭甘藍本身無咩味,但系superfood😍
💭而且有研究指出可以防癌,卡路里又低😍
(Keep fit女性恩物) ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3️⃣韓參素雞湯💲138(半份)/💲198(全份)
💭湯好甜地,而且好重人參味😍😍
💭人參系一整條又新鮮,有苦中帶有回甘😋
💭 L小姐出於健康理由逼我食嗮🤐🤐
💭只雞有雞既外形,而且系啖啖"肉"😋
💭BUT無雞味(但如果有,都幾驚)😝😝
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4️⃣ 板燒安格斯肉眼扒 💲228
💭Order個陣我問侍應有無得指定熟度🤔
💭點知原來系DIY,真系有驚喜😍😍
💭事關我生平第一嗜好就系煎牛排🐄🐄
💭牛排兩面煎分半鐘,充分產生梅納反應😍
💭煎到5成熟,再蘸韓式燒汁,超正🤤🤤⠀
5️⃣ 巔峰狀態羽衣甘藍💲58
💭甘藍本人系無味,飲落似淡版苦瓜茶😋
💭但感覺似日本動漫成日攞黎懲罰人既飲品🤣🤣
💭L小姐再次出於健康理由,逼我飲嗮😨
💭飲左完全Feel到人既巔峰狀態系點😂⠀
6️⃣土耳其蘋果茶💲68
💭用蘋果乾沖成,口感較酸😳😳
💭但加入蜜糖攪拌,剛好中和酸度🤣🤣
💭味道尚可,可以一戰😎(L小姐:但我好中意😋)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘Btw個海景系無得輸!!!
🔘素食整體而言系唔多適合非素食者的😳
🔘個種假得黎又真真地既感覺,都幾頂癮🤣🤣
🔘好想知真素食者會有咩感覺!
🔘但偶爾食下都幾清新 感覺好健康👍🏻
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2017-06-19 155 瀏覽
呢度推出左素韓國菜, 韓餐唔係得炸雞同部隊鍋嫁, 素食都可以好好食。佢地既Korean Vegetarian menu由前菜至主菜至甜品都有好多素菜式俾你揀~紫薯芝士粟米- 店員教我地要將粟米切粒再撈匀碟上既醬汁食, 啖啖粟米粒都食到濃郁既芝士同醬汁味, 好惹味。不過唔係好食到紫薯既味。 藜麥沙律好清新, 沙律包括菠菜苗、火箭菜、藜麥、牛油果、芒果。 <巔峰狀態>既味道有少少似五青汁, 係以羽衣甘藍汁、菠蘿、薄荷、法國礦泉水打造而成, 亦有三種菜香程度俾你揀, 視乎你接受到幾重既草青味。個人推介紅棗草莓雪沙, 入面有紅棗粒以增添味道同口感, 士多啤梨味好香甜, 質感有少少creamy, 每次黎我都會叫一杯。
紫薯芝士粟米

藜麥沙律

全素羽衣煎餅
2017-06-19
紫薯芝士粟米
藜麥沙律
全素羽衣煎餅
2017-06-16 120 瀏覽
I visited the restaurant with a Group of Vegan friends on Sat, 10 Jun 27 at 5.00 pm. Amongst the many dishes we ordered was a dish of VEGAN BEEF fried rice. In the first round, the food was VEGAN BEEF fried rice but when we ordered the dish second time round, we were served with the REAL BEEF fried rice. When it was brought to the attention of the staff, they were not even apologetic n insisted it was Vegan Beef. My friends dug out the beef flesh and showed it to them. After that a mild apology came from the staff. I am very apprehensive about Joomak which says they serve Vegan Food. The menu states vegan food will be cooked in separate pots. I have doubts if they will switch utensils when cooking Vegan Food. They cannot even see the difference between vegan food and the real flesh of beef. If you are a strict Vegetarian/Vegan/Buddhist think twice dinning at Joomak. The food is pricey and service is bad.
2017-06-16 113 瀏覽
有朋友介紹一間韓國餐廳有素菜食,覺得幾得意就過嚟試吓呢一間餐廳行簡約時尚風,幾啱同朋友一齊來聚下。雖然話就話特登過嚟是素菜,但係唔知點解order嘅全部都係肉..😂紫菜卷份量OK唔算少,加埋上面白色一粒粒嘅豆食,好有口感呢個飯好盞鬼,要將啲紫菜肉同埋飯撈埋一齊,餐廳會比手套你自己將啲飯炸食飯團,幾適合同家人小朋友、朋友互動牛肋骨唔會好難咬開, 好入味,甜甜地鹹鹹地黑蒜炸雞,勁大份。就算擺內阻,啲雞唔會變硬,皮仍然係爽脆,配埋啲黑蒜汁,鹹鹹地幾香口其實呢一杯係菠蘿沙冰,外面藍色嘅定係裝飾令到杯嘢飲好靚。好有心思
有朋友介紹一間韓國餐廳有素菜食,覺得幾得意就過嚟試吓
呢一間餐廳行簡約時尚風,幾啱同朋友一齊來聚下。

紫菜卷份量OK唔算少,加埋上面白色一粒粒嘅豆食,好有口感

牛肋骨唔會好難咬開, 好入味,甜甜地鹹鹹地

2017-06-16 2106 瀏覽
海港城有間好hit既韓國野,今日肥仔好肚儀,就決定帶佢去食啦!晚上8點左右,已經爆左,好在只是等了15分鐘左右。入面裝潢都幾有氣氛,仲要最入係望到海景,感覺好舒服,但係因為實在太多人,就會嘈左小小。見到好多人點芝士包,差唔多每3台都有一個,決定點呢個!紫菜x溶岩芝士包 $268一黎到見到d炸物好大舊,心邐 好驚食唔晒,入面有炸魷魚圈,炸韓國年糕,炸翠玉瓜,炸雞,炸雞脾菇,紫菜一包,泡菜。真係好大串...!芝士份量好多,當然要試下拉唔拉到絲影相啦!原來係冇問題!仲愈拉愈長,哈哈。d炸物點芝士好飽,但唔好點咁耐,因為個炸皮會甩架!麵包比較硬身,食完d炸物都好飽,食唔落個包。重點係每款炸物都有兩串,想唔食俾晒對面果個食都唔得!!!韓式松子仁吞拿魚飯卷 $98吞拿魚飯卷有素雞肉、醃黃瓜、紅蘿蔔絲、青瓜,表面加D杏仁片。青瓜好青清新,可以帶到開胃既感覺,但係OVERALL冇芝士包咁有驚喜。紫薯素芝士薯條$68想食薯條,但D紫薯好似面頭先有,有少少失望,但咬落去D薯條好甜,係好甜既蕃薯,唔點野食都OK。佢既鹽份都比較少,幾岩食素既人架!柚子可可雪沙$58幾特別,可可味既沙冰,但係又有柚子,本身以為
晚上8點左右,已經爆左,好在只是等了15分鐘左右。

入面裝潢都幾有氣氛,仲要最入係望到海景,感覺好舒服,

但係因為實在太多人,就會嘈左小小。

見到好多人點芝士包,差唔多每3台都有一個,決定點呢個!

紫菜x溶岩芝士包 $268
一黎到見到d炸物好大舊,心邐 好驚食唔晒,入面有炸魷魚圈,炸韓國年糕,炸翠玉瓜,炸雞炸雞脾菇,紫菜一包,泡菜。

紫菜x溶岩芝士包

真係好大串...!

紫菜x溶岩芝士包

d炸物點芝士好飽,但唔好點咁耐,因為個炸皮會甩架!
麵包比較硬身,食完d炸物都好飽,食唔落個包。

重點係每款炸物都有兩串,想唔食俾晒對面果個食都唔得!!!

韓式松子仁吞拿魚飯卷 $98
韓式松子仁吞拿魚飯卷

紫薯素芝士薯條$68

柚子可可雪沙$58
幾特別,可可味既沙冰,但係又有柚子,本身以為會係橙色,但係又唔係,飲落又有柚子既香味。
柚子可可雪沙

馬格利(菠蘿)$68
呢個必點!因為太多人叫好吸引,初初以為D藍色既冰可以食,但原來唔係。條野飲食入面架!菠蘿味好重,仲好杰身好有口感,酒如果再多D就好了!
馬格利(菠蘿)

兩個人$600左右,望住海景食,環境一流。
服務員亦到一叫即到,有禮貌。
如果再黎,應該叫一大班人一齊SHARE會再試多D野食!
2017-06-15
10 分鐘 (堂食)
  • 紫菜x溶岩芝士包
2017-06-13 179 瀏覽
喺尖沙咀行咗陣,出來搵嘢食。肚勁餓,見到The Joomak,心諗:未試過,即管試下啦!點知,中到伏一伏!咁餓都覺得難食,可想而知係幾咁難食!牛肉拌飯 - 剩係個樣都覺得hea啦!肥牛、紅蘿蔔、菜、蛋、飯、辣醬,自己撈,一如普通韓式撈飯,問題係唔好食,唔係差嘅,但同好食拉唔上關係。卡邦尼意粉 - 👎🏿差!勁差!好難食!睇個樣,都睇到唔靚仔。樣都算啦!汁勁稀,加菇菌同幾條菜,完全格格不入,而且味道又差又淡。完全係學School Food,但係東施效顰囉!如果你食過Schoold Food,你會覺得係10分 vs 1分!Oh my god!完全唔想再試!結果我食得幾啖,逼男友清咗佢!(好慘啊佢😝!)呢間嘢嘢食真係好hea!質素好差!價錢同Schoold Food差唔多,都係走親民新派路線,但質數差9班!唔會再來!

2017-05-21
2017-06-12 161 瀏覽
同朋友聚餐,揀左呢間食韓國菜的餐廳,點知係無一樣野好食的。我地點左一個飯卷,一個卡邦尼年糕同泡菜餅,真係樣樣都伏味重。飯卷無咩味之餘口感欠佳;年糕係我食過質素最一般的,太多汁而且汁太稀;泡菜餅又油又唔好食。甘的食物質素都食左幾舊水......應該有更多更好味更值得被選擇的韓國餐廳。價錢唔平,賣相又唔係特別靚,味道又非常一般,服務又唔好,我只可以講,一次已經嫌多,真係有點明"joomak"仲要排隊食😂。
同朋友聚餐,揀左呢間食韓國菜的餐廳,點知係無一樣野好食的。

2017-06-07 198 瀏覽
朋友飯聚,一個接一個,選擇權今次不是我真好,無咁大壓力今次飯聚地點是尖沙咀海港城,尚算方便,因有預約,等了一會,便可入座,晚上8:30,食店全場爆滿,帶位哥哥指示我們坐下,不是窗口位置,有點失望(因預約時要求),碰巧窗口檯有人埋單,在我們要求下,服務員便給我們坐下,真興奮!維港景色太吸引了,我地忙住影相,差點忘記點餐點了以下的逐一評分:1)羽衣甘藍煎餅:C2)素芝士紫薯粟米:C3)韓蔘素雞湯:B4)芝士五重拼盤:C5)冰storm梳打(飲品):B6)紅棗草莓雪沙(飲品):B7)巔峰狀態1.0(飲品):C總體評分:食物C環境B服務BThe joomak 食物有創意,味道價錢就不及格喇!4人用餐,埋單$950,可以話不貴,但各人評價是低成本高收費,不值得,不會再去!大家可以讚嘅係窗外景觀
朋友飯聚,一個接一個,選擇權今次不是我真好,無咁大壓力

維港景色太吸引了,我地忙住影相,差點忘記點餐
點了以下的逐一評分:

紅棗草莓雪沙
巔峰狀態1.0
芝士五重拼盤
2017-05-28
5 分鐘 (堂食)
2017-06-05 125 瀏覽
Waited at the entrance for agessssss to get servedddddddd.Finally was served and sat down.Ordered the ginseng chicken and it was tooooo sweeet.Inside it was stuffed with some strangd sticky sweeeet rice and the soup had red dates .Apart from that other food was good
星期二(23/5)與三位好友到最近在素食群組中熱談的韓國餐廳The Joomak吃晚餐。享用餐點有時間限制。以入座後計算,用餐時間是1小時30分鐘。也請預先訂座為佳。 餐廳的中間是酒吧台和廚房。 前、後部份可容納多人用餐的餐桌。 中間則以擺放2-4人餐桌為主。 餐廳比較暗黑。 只有我們餐桌旁邊天花板的位置有一盞明亮的巨大吊燈。 其他的用餐區的天花板上都只有小小的黃色燈泡。 我們坐在裡面的位置。 背後是大玻璃窗,可觀看維港景色。 這是素食餐單。 部份菜式含葱、蒜、蛋和奶。 當然,我們選的菜式全都是純素和沒有葱、蒜的。 韓式素肉飯卷,$98。與日本壽司的分別是……辣。 飯卷內有Bill Gates投資的Beyond Meats、青瓜、小黃瓜和紅蘿蔔絲。 還有店家的秘製素醬汁。 然而,我們只嚐到辣味。 沒有特別令人回憶的味道。 只是可以吃到素的韓式飯卷已不錯。 反而飯卷表面灑上杏仁片,果仁的香氣比較吸引。 香辣素年糕,$68。 只有一個感覺……就是辣!! 當然,嗜辣的那位朋友不覺得怎麼辣,因為她很會吃辣。 除了軟滑、回彈的年糕外,還有爽滑的雞腿菇。 紫薯素芝士薯條,$68。

享用餐點有時間限制。
以入座後計算,用餐時間是1小時30分鐘。
也請預先訂座為佳。

餐廳的中間是酒吧台和廚房。
前、後部份可容納多人用餐的餐桌。
中間則以擺放2-4人餐桌為主。

餐廳比較暗黑。
只有我們餐桌旁邊天花板的位置有一盞明亮的巨大吊燈。
其他的用餐區的天花板上都只有小小的黃色燈泡。

我們坐在裡面的位置。
背後是大玻璃窗,可觀看維港景色。

這是素食餐單。
部份菜式含葱、蒜、蛋和奶。
當然,我們選的菜式全都是純素和沒有葱、蒜的。

韓式素肉飯卷
韓式素肉飯卷,$98。

與日本壽司的分別是……辣。

韓式素肉飯卷
還有店家的秘製素醬汁。

然而,我們只嚐到辣味。
沒有特別令人回憶的味道。
只是可以吃到素的韓式飯卷已不錯。

反而飯卷表面灑上杏仁片,果仁的香氣比較吸引。

香辣素年糕
香辣素年糕,$68。

只有一個感覺……就是辣!!
當然,嗜辣的那位朋友不覺得怎麼辣,因為她很會吃辣。

除了軟滑、回彈的年糕外,還有爽滑的雞腿菇。

紫薯素芝士薯條
紫薯素芝士薯條,$68。

紫薯粉的顏色很美啊!
我們都被它驚艷了。

然而,紫薯粉只有色相,味道跟薯條一樣,不能分辨出來。
薯條炸得酥脆。
吃得到一口口搗得幼細的薯蓉。

旁邊那小碗是素芝士醬。
我覺得甜了一點。
但有朋友十分喜歡。

題外話,覺得相片比之前拍得光亮嗎?
是朋友在旁邊以手機電筒照向食物,讓我拍得清晰一點。
因為環境昏暗的關係,拍出來的食物顏色不會清晰可見。

然後,她拍照時,我以相同的方式輔助。
這樣又成了晚餐的一個小玩意了,哈哈!

韓式甜辣素炸雞
韓式甜辣素炸雞,$118。

韓式甜辣素炸雞
舔了一口沾在筷子上的甜辣醬。
起初是甜絲絲的。
不以為意之時,甜辣醬滑到喉嚨時,喉嚨有熱刺刺的感覺。
又是很辣!

炸雞是豆製品。
外層略炸了,有一點嚼頭。
內裡是有點滑,也有彈性。
口感不錯。

上面另有青瓜絲和杏仁片作點綴。
也有緩和辣味的作用。

雖然辣,但我喜歡這道菜式。

韓蔘素雞湯(全份)
韓蔘素雞湯(全份),$198。
以微火一直熱著。

這是最觸目的菜式。
因為是韓國傳統菜式中的主角。

另有半份可以選擇。
半份只有一件素雞。

韓蔘素雞湯(全份)
素雞是腐皮製的。
比剛才的素炸雞軟滑。
內裡像一層一層疊起來的腐皮,很有口感。

綑綁素雞的東西是可以吃的。
朋友說是牛蒡。
但我沒有吃過。

湯頭是清補涼。
內有杞子、紅棗和栗子。
栗子似乎不多,只有Hito吃得到。

湯的味道是淡淡的甜。
鹹味不夠,另有一小碗海鹽附上給客人自行添加。
而最重要的人蔘,是存在的,而且是一整條略粗的人蔘。
可惜,湯內沒有人蔘的甘苦味。
我咀嚼人蔘是有味道的,卻沒有滲透入湯頭中。
是熬煮的時間不足夠嗎?

紫菜伴飯
紫菜伴飯,$58。

後來加單的菜式。
唯一有鹹味,沒有辣味的菜式。

整個碗表面全是紫菜。
看不到內容。
很神秘呢。

紫菜伴飯
要自己動手捏飯團。
這個很好有趣。
適合與小孩一起享用。

米飯是熱的,但不至於燙手。
而且有塑膠手套保護。

紫菜伴飯
米飯很容易與紫菜黏起來。
這個大小,大約每人可以分配到兩個小飯團。

米飯內有飯素。
我和一位朋友都覺得頗鹹。
但其餘兩位並不認為這樣。

第二個飯團沒有那麼鹹。
可能是飯素沒有拌勻之故。

飯團的味道不錯。
有很多我喜歡的紫菜,充滿鮮味。

柚子韓Shake(二人用)
因為食物多是辣的關係,我們要點冷飲品。

這是柚子韓Shake(二人用),$128。

服務員會在客人面前調飲品,開始前會問是否加入酒。
我們則說不!

柚子韓Shake(二人用)
調飲品的過程大約是一分鐘。

柚子韓Shake(二人用)
這一杯的份量有兩杯。
再有剩餘的可添加。
但因為我們有四人,所以後兩杯也分配好,只是比這少一點的份量。

柚子韓Shake(二人用)
剩餘的柚子韓Shake,也可分成兩杯多於一半的份量。

柚子的酸甜味可以減低舌頭上留下來的辣味。

藍莓韓Shake(二人用)
另一口味是藍莓韓Shake(二人用),$128。

藍莓韓Shake(二人用)
第一口喝起來極像藥水味道。
我們放下來暫時不喝了。

但不想浪費飲品,吃完食物再喝一口。
藍莓的味道變好了。
而且愈喝愈有味道,也令我很回味。

我們最後覺得藍莓比柚子好喝多了。
我覺得可以再來喝這個,吃點小食,談談天。

沒有為了甚麼慶祝,就只是舉杯歡呼而已,哈哈!
偶爾的小組女生飯聚,吃好東西,天南地北地談話,包括抬槓,大家過了愉快的一個晚上。
2017-05-23
香辣素年糕
  • 韓蔘素雞湯
  • 藍莓韓Shake
同朋友去尖沙咀食飯,佢地見到呢間有好多人排隊,基於羊群心理,都排埋一份,等咗大半個鐘至有位。韓牛沙律 $17x上檯o個下,我地3個人都 O咗嘴。咁細份ge?! 我知道韓牛貴,但$17x,加埋一成兩舊水ge菜式,你都可以俾多兩條菜我呀... 少得可憐... 牛肉好多油,上面鋪咗d芝士粉,d芝士粉太鹹,蓋過晒d牛味。伏...卡邦尼年糕 $68又係細細份。係份都算啦,d年糕勁硬,好明顯未煮得夠,d汁...唉,不如金寶湯好味,同 Schoolfood 差幾條街泡菜煎餅 $88普普通通,總算無前面兩樣咁伏,但都唔算好味。其實無咩泡菜味。韓式松子吞拿魚飯卷 $98終於有樣似樣少少ge野食。 吞拿魚沙律+青瓜+紅蘿蔔絲+酸蘿蔔,ok開胃。不過以一百蚊ge standard,佢係唔合格,頂盡值 $60總結: 全部overpriced, 唔值得等咁耐去食。唔好以為價錢貴d就會service 好d,d侍應係會扮睇你唔到,無論服務,食物都令人失望。

韓牛沙律 $17x

卡邦尼年糕 $68