The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

2024-05-28 25 瀏覽
星期日最適合同屋企人去食Semi Buffet,呢日午餐我揀銅鑼灣The Grill Room扒房食Semi Buffet Lunch,質素有保證。重點是,星期六日同平日價錢一樣,超值得推介!Semi buffet每位 $98包沙律吧、餐湯、餐飲,最低加$38就有份主食。職員話小朋友4歲或以上要計一位。入座點餐後就可以去沙律吧拎食物,沙律都有不同種類,有煙三文魚沙律,水牛芝士蕃茄,生菜都可以自己加醬汁攪拌。另外有炸雞翼同炸雞塊,甜品都有綠茶蛋糕同埋朱古力蛋糕,仲有凍意粉,絕對夠飽。餐湯係西蘭花湯,非常健康。🌟卡邦尼扁意大利麵 +$38因為有小朋友要求咗走生雞蛋,餐廳都樂意幫忙另外做。醬汁味道濃厚,意粉掛汁,小朋友好鍾意食。🌟燒紐西蘭10安士肉眼扒 配 薯條 +$208肉眼牛扒真係必點,扒房必定要試佢嘅牛扒,我哋揀咗五成熟,真係剛剛好,牛味濃而且非常軟腍無筋。粗薯條都非常香脆。飲品選擇咗凍檸茶同埋+$28熱咖啡。餐廳服務周到,收碟都好快,點餐加水都爽脆快手。呢間餐廳絕對值得推介,下次都要再嚟,座位舒適,早啲book位可以要求舒服嘅梳化位,感覺非常好。

餐湯係西蘭花湯,非常健康。

🌟卡邦尼扁意大利麵 +$38

🌟燒紐西蘭10安士肉眼扒 配 薯條 +$208

飲品選擇咗凍檸茶同埋+$28熱咖啡。

餐廳服務周到,收碟都好快,點餐加水都爽脆快手。

2024-05-19
2024-05-27 30 瀏覽
我今日放工後,順道約同好友去銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場2期3樓3B號舖的 The Grill Room 食晚飯,環境舒適,坐得舒服。我點左個 Pan Seared Salomon (香煎三文魚柳拌菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁)$268,好友點左個 Seared Cod Fillet (香煎黑鱈魚配香檳忌廉汁)$398,餐飲係 Salted Calamansi Lemonade $78,及 Garden Eve $78。三文魚柳煎得香脆,魚肉鮮嫩有咬囗;黑鱈魚亦煎得皮脆肉嫩。 Lemonade 有鹽味,較特色,Garden Eve 好有水果味又香口。

• Garden Eve
2024-05-27 19 瀏覽
The Grill Room, 位於銅鑼灣廣場二期三樓, 餐廳佈置優雅, 格調高尚, 座位寬敞舒適兼私隱度高, 相當合適情侶二人把酒談心.Garden Eve – 蘋果橙味道雜飲, 不帶酒精, 酸酸甜甜好開胃The Apothecary – 帶有花香味道之 cocktail, 微甜, 入口感覺似香檳Scallop Pumpkin Soup – 南瓜帶子忌簾湯, 入口甜甜幸福味道, 帶子7-8成熟剛剛好Beef Short Rib – 黑松露牛小排配薯蓉, 肉質上乘, 牛肉味濃, 配合黑松醬汁一流好食Mussel & Clams Rigatoni – 大蜆青口長通粉, 相當出色的一個主菜, 蕃茄汁味道極濃, 青口大蜆剛剛熟, 軟嫩鮮甜

2024-05-23
2024-05-27 27 瀏覽
同朋友係銅鑼灣想搵間餐廳慢慢傾下計,之前都知有間餐廳有Semi-buffet,就順道一試😝呢到既Semi-buffet係一個$98既價錢,再根據你想要既主菜,配上不同既價錢,主菜既選擇亦都幾多🤡仲包左一個餐湯同野飲。出面既自助食物區,分別有炸物、沙律同甜品。要一提既係,佢既沙津粉同醬汁非常配搭👍🏻炸物既雞翼同薯條好夠熱仲好脆口。而甜品既質素亦唔錯😽主菜方面,我同朋友就揀左以下呢2樣:🟠法式紅酒燴牛面肉配薯蓉(+$98)牛面肉既肉質超級嫩滑,基本上唔使用刀都已經可以輕易分開。紅酒味道唔會話好重,所以唔會難入口😊薯蓉配上甘荀仔同車厘茄,仲有醬汁,非常好味😋而且薯蓉仲好幼滑。🟡香煎爐魚伴燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁(+108)呢碟爐魚食落好有驚喜 。爐魚煎得乾身,配搭香草乳酪汁,醬汁非常fresh。一啖一啖食唔停,再加埋好煙韌嘅麵團,超級好食呀!!!總體黎講,一個價錢,可以食到有質素既主菜、又可以有炸物、沙津同甜品任拎。仲有餐湯同飲品,係銅鑼灣食lunch黎講,真係好高性價比👏🏻👏🏻👏🏻環境方面,餐廳裝修高級有情調,坐位仲非常舒服,可以食足2個鐘,同朋友慢慢傾計😎服務方面,職員親切有禮貌,仲會

主菜方面,我同朋友就揀左以下呢2樣:
🟠法式紅酒燴牛面肉配薯蓉(+$98)

🟡香煎爐魚伴燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁(+108)

呢碟爐魚食落好有驚喜 。

服務方面,職員親切有禮貌,仲會時不時就問你既需要,又會問下你覺得食物既質素。

2024-05-26 22 瀏覽
喜歡食自助餐因為多選擇!真係幾開心!🙂朋友仔今日就帶咗我去銅鑼灣The Grill Room食午餐!💓呢度環境舒適!空間感又足,今日仲滿座(好彩朋友仔之前訂咗位)👍🏻😊semi-buffet 好抵食呀!每位只需$98乍!Buffet bar檯選擇也不少、包括多款沙律、甜品🥧、炸雞、薯條等!全部都係任食!今日餐湯係忌廉磨菇湯,賣相吸引,味道濃郁又香滑!😋✨香煎鱸魚伴燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁(加$108)鱸魚口感嫩滑,細細粒薯仔麵團份量十足,帶少少鹹香,既熱又脆,配埋特色醬汁,真係幾正呀!✨香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁(加$148)三文魚柳大大件,入口肉質鮮美,外層薄薄煎魚皮,脆香令人回味!而菠菜苗新鲜嫩口,加埋醬汁很惹味唷!仲包餐湯同咖啡或茶!

semi-buffet 好抵食呀!每位只需$98乍!

今日餐湯係忌廉磨菇湯,賣相吸引,味道濃郁又香滑!😋

✨香煎鱸魚伴燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁(加$108)

✨香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁(加$148)
仲包餐湯同咖啡或茶!

2024-05-26
🐽 Sweet corn soup香滑濃濃,濃滑食感中夾雜着軟滑嘅粟米粒,為這道簡單嘅前菜帶嚟咗豐富嘅味道,中好飲過日本果隻粟米湯🤣🐽 Porcini mushroom risotto上面鋪排住一片片嘅雪花菇,有著濃郁香氣,入口時菌類嘅汁汁好似融化咗,滑溜溜嘅。芝士滑酪也非常恰到好處,為呢道意式經典菜式添加咗濃郁細滑嘅口感。🐽 Suckling pig令人驚喜嘅乳豬皮脆得出奇,而豬肉本身又肉嫩多汁。在長時間緩慢烹調過後,每一粒肉粒均散發出豐富嘅甜味。衣皮酥脆,肉質滑嫩,肥度恰好,配埋小米一齊食平衡曬
🐽 Sweet corn soup

🐽 Porcini mushroom risotto

🐽 Suckling pig
2024-05-26 16 瀏覽
呢間長期爆滿嘅餐廳係朋友呢排生日先有幸試到 奢華裝修配上牛扒紅酒🍷真係求婚紀念日都絕對啱晒❣️𝒫𝒪𝑅𝒞𝐼𝒩𝐼 𝑀𝒰𝒮𝐻𝑅𝒪𝒪𝑀 𝑅𝐼𝒮𝒪𝒯𝒯𝒪 牛肝菌磨菇意大利飯 $168蔥 大蒜🧄加入牛油混合而成嘅risotto醬汁攪拌軟綿綿嘅意大利飯 飯粒軟糯整體香濃細膩 加上牛肝菌菇片更添特色❣️𝒰𝒮𝒟𝒜 𝒞𝐻𝒜𝑅𝒞𝒪𝒜𝐿-𝒢𝑅𝐼𝐿𝐿𝐸𝒟 𝑅𝐼𝐵 𝐸𝒴𝐸 𝐿𝟨𝒪𝒵 (𝒰𝒮𝒜) 炭燒美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒 $578三成熟嘅牛扒🥩鎖住軟嫩多汁嘅肉質 油脂比例平均 略帶清甜 軟綿綿嘅肉質輕沾牛肝菌牛肉原汁令牛味更出更昇華伴碟揀左脆新薯配香草檸檬忌康汁 酸微微嘅忌廉汁除去焗薯嘅油膩感 相當開胃❣️𝒮𝑀𝒪𝒦𝐸𝒴 𝒫𝒜𝒮𝒮𝐼𝒪𝒩 $108用蘇格蘭威士忌Ballantines同Laphroaig作基底 再加入新鮮熱情果粒 果汁調配而成 成杯充滿夏日氛圍 濃烈嘅威士忌🥃被水果芬香中和 十分易入口❣️𝐵𝐼𝑅𝒟'𝒮 𝐸𝒴𝐸 $118創新口味採用墨西哥辣椒mix四川麻辣整成嘅Tequila做foundation 🌶️再加入青檸汁 酸酸辣辣係呢餐西餐中成為有返咁上下份量嘅配角 鍾意試新嘢

❣️𝒮𝑀𝒪𝒦𝐸𝒴 𝒫𝒜𝒮𝒮𝐼𝒪𝒩 $108

❣️𝐵𝐼𝑅𝒟'𝒮 𝐸𝒴𝐸 $118
創新口味採用墨西哥辣椒mix四川麻辣整成嘅Tequila做foundation 🌶️再加入青檸汁 酸酸辣辣係呢餐西餐中成為有返咁上下份量嘅配角 鍾意試新嘢嘅朋友呢杯絕對可以考慮吓
2024-05-09
2024-05-25 11 瀏覽
$98 Semi-Buffet~出面有個小型自助bar有炸薯條🍟炸雞翼、沙律菜🥗Salad Pasta, tomato mozzarella salad,切餅有個Chef’s soup當日應該係甘荀?🤔處理得幾好,creamy又唔會飲到陣草青味+$108 Seabass Fillet啲黃色一粒粒嘅唔知咩黎🤣食落係百香果味幾fresh☺️口感煙韌,幾特別🤣個魚都唔會煎好乾+$158 Oyster Blade Steak作為一個牛魔王一定係食牛肉😋睇相都知好食☺️係粉紅色的都係叫medium😋夠juicy 仲包一杯汽水/奶茶/檸茶檸水一開始揀咗Sparkling water $10賣相精緻,餐廳又靚,可以飲杯cocktail應該幾chill✨約會應該幾適合~不過係驚會食唔飽🤣當日都有啲應該係同事一齊食lunch
$98 Semi-Buffet~
出面有個小型自助bar
有炸薯條🍟炸雞翼、沙律菜🥗

有個Chef’s soup
當日應該係甘荀?🤔
處理得幾好,creamy又唔會飲到陣草青味

+$108 Seabass Fillet

一開始揀咗Sparkling water $10

約會應該幾適合~不過係驚會食唔飽🤣
當日都有啲應該係同事一齊食lunch
2024-05-25 14 瀏覽
環境悠閒舒適而別具格調,食物和飲品水準出色,整體用餐體驗很不錯,值得推薦Semi-Buffet $98 pp(includes ONE Soft Drink or Tea) semi buffet lunch 只需要$98 ,包括是日餐湯,沙律吧各種清新沙律,甜品和飲品,還有炸物小食和通心粉等等可以另加配各式主菜Crispy Pork Belly +$78 脆皮豬腩伴香草燒菠蘿 配 日式洋蔥汁豬腩肉燒至皮香肉嫩,烤到非常香脆的豬皮,中間為嫩滑的豬腩肉,配上酸甜的燒菠蘿和洋蔥汁作伴菜,非常惹味USDA Prime Beef Oyster Blade Steak +$158美國頂級牛板腱 配 磨菇燒汁牛板腱肉質鮮嫩,口感細緻多汁,肉味濃郁,配上磨菇燒汁,味道更昇華Garden Eve $78mocktail以蘋果,橙,蔓越莓和熱情果果茸,以薑汁汽水調製,容易入口,相當平易近人,喝起來較有層次Coconut No-jito $78mocktail以清甜的椰青水,青檸和薄荷葉製作而成,帶有椰香,味道較清新香甜,是清爽的選擇,加上薄荷葉,增添新鮮清涼感

可以另加配各式主菜

• 脆皮豬腩伴香草燒菠蘿 配 日式洋蔥汁
  • Coconut No-jito
  • Garden Eve
  • 炸雞
雖說本地食店不景氣,但凡事總有例外,好似我地早兩星期去銅鑼灣《The Grill Room》即使平日都相當旺場🔥,細看餐牌定位系高級餐廳價位,仍然全場爆滿,定必有過人之處🙌。餐廳都幾有格調,午餐仲有Semi Buffet 性價比高,晚餐就以Fine dining為主,最難忘系炭燒牛扒🥩,吃過後真的念念不忘。未食正餐前先飲兩杯cocktail,酒精微薰下心情更放鬆🥳。🍸Berry wild 很女性化的飲品,mixed berries 混合薰衣草香,面層是輕盈的蛋白泡沬、香甜氣味,酒精味不強,容易入口。🍸Smokey passion 這杯的酒味較濃,酸酸甜甜的百香果和西柚配搭出清新香氣,店員送上時還用香水壺噴了些Smokey whisky ,增強味道和煙薰香氣。🥩炭燒美國16安士安格斯肉眼牛扒厚切牛扒上格已充滿炭火香氣,散髮出獨特的木香味🔥,令人垂涎。切牛扒的餐刀也絕不馬虎,店員端上一盒不同餐刀給客人自選,另有三款伴菜和醬汁可選,我哋揀左焗薯配檸檬忌廉汁和牛肉原汁。牛扒質地稔軟很輕易就可切開,Medium熟度恰到好處,入口肉味濃郁,還可配上三款不同芥末伴吃,增添肉味和層次感,原味牛汁甘香濃

🍸Berry wild

🍸Smokey passion

🥩炭燒美國16安士安格斯肉眼牛扒

牛扒質地稔軟很輕易就可切開,Medium熟度恰到好處,入口肉味濃郁,還可配上三款不同芥末伴吃,增添肉味和層次感,原味牛汁甘香濃郁,更能帶出牛扒的肉香。

🍛牛肝菌蘑菇意大利飯
材料簡單但配搭卻一絕,牛肝菌的菌香濃郁,意大利飯軟硬適中,有少少米骨更有口感。

醬汁稀稠適中,每一口都充滿菌香,味道不單調,飯面兩片烤香的菇片更是香口惹味。

這裡很適合聚會慶生慶祝節日等,情調好食物高質,店員都好細心講解每款食物的配搭,服務殷勤,難怪人氣超高👍
2024-04-28
2024-05-24 28 瀏覽
之前喺呢度食過晚餐,今日經開試吓lunch!原來佢地lunch係以半自助餐的形式沙律吧都多選擇!羅馬生菜沙律、菠菜紅菜頭沙律、海鮮醬通心粉……..還有炸薯條炸雞塊另外加錢追加「主食」🥩燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條之前食過佢哋牛扒超正,今次都要叫牛扒!!上檯賣相好靚仔,表面一格格,肉扒出面燒到焦香,肉質係微粉嫩的,入口牛肉味好香濃!😋🍝蕃茄肉醬扁意粉蕃茄味嘅香濃,帶出肉碎鮮美!肉醬嘅份量啱啱好,唔會過鹹!小朋友都喜歡😋甜品方面,係沙律吧度就有簡單兩個款(綠茶和朱古力)味道都啱啱好,唔會太甜!

另外加錢追加「主食」

🥩燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條

🍝蕃茄肉醬扁意粉

• 燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條
2024-05-23 21 瀏覽
今晚我來到了這家在銅鑼灣享負盛名的西式扒房品嚐晚餐。從踏進餐廳的那一刻起, 我就被這裡優雅高雅的氛圍所吸引。柔和的燈光、舒適的座椅, 以及親切專業的服務人員, 無不讓我感受到這裡的細緻入微。。首先, 我選擇了一道開胃前菜 - 凱撒生菜沙律 ($98) 。新鮮的羅馬生菜搭配香脆的麵包粒, 淋灑上濃郁的凱撒沙拉醬, 清爽可口, 為這頓晚餐掀開了序幕。。緊接著, 我點了一道極具特色的主菜 - 炭烤火爪魚 (388) 。這道菜將火爪魚完美地烤制, 外層微焦, 內裡卻依然鮮嫩多汁。搭配柔滑香濃的法式薯蓉, 形成了一種獨特的口感交織。。最後,我選擇了一道經典的意大利飯 - 牛肝菌蘑菇意大利飯($168)。米飯煮得恰到好處, 每粒米粒都吸飽了濃郁的牛肝菌香氣。配上肥嫩多汁的牛肝菌, 口感層次豐富, 彷彿在意大利鄉間享受一頓溫暖的晚餐。。飲品方面, 我先選擇了一杯以威士忌為基酒的Cocktail, 香醇濃郁, 與剛才的炭烤火爪魚完美搭配。朋友點了一杯清新爽口的橙味Mocktail, 作為餐後的解膩良伴。。總的來說,這次晚餐體驗可謂讓人難忘。從菜品的精緻美味到環境的舒適優雅, 無一不讓我留下了深刻的印象

總的來說,這次晚餐體驗可謂讓人難忘。從菜品的精緻美味到環境的舒適優雅, 無一不讓我留下了深刻的印象, 期待下次再次造訪, 品嚐更多令人驚喜的佳餚。

The Grill Room
銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie #foodporn #hkwesternfood #westernfood #causewaybayfood #cwbfood #westernrestaurantinhk #銅鑼灣美食 #美食 #銅鑼灣食乜好 #西餐 #扒房 #thegrillroom #tgr
2024-05-20
  • Grilled  Octopus
2024-05-23 21 瀏覽
今日難得放假,帶媽媽去銅鑼灣行街再吃飯呢間餐飯有午市半自助餐,睇落好吸引,最平$150有卡邦尼意粉、餐湯、飲品再加任食自助bar,環境都好好,最重要母親大人想試下😆自助區有三款沙律,其中一款係純生菜,可以自己加芝士粉、麵包糠、同沙律醬調味,另外一款係紅菜頭沙律,仲有一款係魚生片沙律,三款都好好食,食材尤其生菜好新鮮😋 除左沙律仲有三款小食,有粗薯條、炸雞、同吞拿魚牛油果多士,因為嘢食refill嘅速度都幾快,所以啲嘢食都有溫度,炸物嘅話都仲係脆卜卜👍🏻 另外仲有兩款甜品,朱古力同抹茶味蛋糕🤤主菜我哋揀咗一個飯同一款牛扒牛肝菌蘑菇意大利飯雖然係素食嘅飯,但味道相當濃郁,牛肝菌味道好突出,意大利飯煮得軟硬適中,好好食,母親大人都好滿意燒紐特西蘭10安士肉眼扒呢間餐廳主打牛扒,值得一試,叫咗七成熟,牛扒外皮煎得好香,切開嘅時候仲有好多肉汁,仲係粉粉嫩嫩咁,啱啱好😜飲品有檸檬茶同奶茶兩樣簡,奶茶係西式,奶另外上整體好滿意,嘢食中上,環境舒服,semi buffet嘢食選擇算多,上菜速度又快,值得再黎。
今日難得放假,帶媽媽去銅鑼灣行街再吃飯

另外仲有兩款甜品,朱古力同抹茶味蛋糕🤤
主菜我哋揀咗一個飯同一款牛扒

燒紐特西蘭10安士肉眼扒

飲品有檸檬茶同奶茶兩樣簡,奶茶係西式,奶另外上

• 燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條
  • 沙律
  • 牛肉他他配法式千層薯
  • 椰菜花煙燻芝士意大利飯
2024-05-22 16 瀏覽
餐廳裝修高雅時尚,座位寬躺非常舒服。這家餐廳的性價比高,提供Semi Buffet Lunch,自助區的美食包括沙律、小吃和甜品。另外還有主食選擇。香煎三文魚柳拌菠菜苗及枝豆$138三文魚外層香脆,肉質鮮嫩多汁。菠菜翠綠清新,枝豆爽口。美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條$158使用了高品質的安格斯牛肉,經過煎烤處理,肉質鮮嫩多汁。漢堡中還加入了一個煎蛋,增添了口感和營養。配料添加芝士、生菜、番茄、洋蔥等配料,口感豐富。薯條外酥內軟,非常香口。餐飲The Grill Room (銅鑼灣廣場二期) (銅鑼灣)📍地址:銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖

餐廳裝修高雅時尚,座位寬躺非常舒服。

另外還有主食選擇。

香煎三文魚柳拌菠菜苗及枝豆$138
三文魚外層香脆,肉質鮮嫩多汁。
菠菜翠綠清新,枝豆爽口。

美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條$158

薯條外酥內軟,非常香口。

餐飲

2024-05-06
  • 香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆
The Grill Room屹立銅鑼灣超過8年,喺附近想坐得舒服食扒一定諗起佢哋,原來係午餐時段仲有好抵食嘅$98 semi-Buffet!自助沙律甜品吧讓人印象深刻,沙律材料新鮮多樣,有三、四款mixed salad之外,仲可以揀配料make your own salad,熱食就有炸雞、薯條。小扁豆湯味道濃郁,口感細膩,溫度剛好,喝起來非常暖心!主食揀左牛肝菌蘑菇意大利飯 (+$48),香氣四溢,米粒口感恰到好處,牛肝菌煎得表面焦香咬落又多汁,好有驚喜!燒紐西蘭10安士肉眼扒 配 薯條 (+$208)嚟The Grill Room點可以唔食扒,肉眼揀左medium rare,肉質鮮嫩多汁,火候掌握得非常到位,外焦里嫩。搭配的薯條外脆內軟,讓整道菜更加美味。抹茶蛋糕甜度適中,茶香及苦味比較淡,個人比較喜歡朱古力慕絲蛋糕甜而不膩,入口即化。另外提早預約,餐廳還可以提供生日驚喜,為壽星準備的安排讓整個用餐體驗更加難忘。📍 The Grill Room (銅鑼灣廣場二期) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖

小扁豆湯味道濃郁,口感細膩,溫度剛好,喝起來非常暖心!

牛肝菌蘑菇意大利飯

燒紐西蘭10安士肉眼扒 配 薯條 (+$208)
燒紐西蘭10安士肉眼扒 配 薯條

銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖