The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

𓇾 𓇾 𓇾上星期第一次到訪銅鑼灣The Grill Room。室內走現代摩登風格,簡約的幾何線條、球形燈具、非常搶眼的吧枱酒櫃,彰顯獨特性又具高級感。𓈟香煎黑鱈魚配香檳忌廉汁 $398必點推薦!黑鱈魚本身魚油豐富,再加上外皮煎得金黃香脆,配上香檳忌廉汁更去膩提鮮。很好吃!𓈟燴蕃茄牛面肉扁意大利麵 $258這裏的意大利麵比較有嚼勁,牛面肉夠軟腍,最重要是蕃茄汁夠酸,我很喜歡。𓈟 Salted Calamansi Highball $108用上vodka底,加上homemade鹹柑橘糖漿和蘇打水,口感有點像鹹檸七。再配上百香果乾,非常refreshing。𓈟 Smokey Passion $108以Ballantine’s whiskey 作基調,再配上新鮮百香果和龍舌蘭糖漿。店員還噴上煙燻威士忌,令飲料入口香甜而帶有煙薰味,層次分明又有儀式感。這次晚餐頗滿意,特別是整個環境氛圍很有情調。見到很多朋友推薦他們家的Semi-buffet lunch,希望下次有機會一試。𓇾 𓇾 𓇾

𓇾 𓇾 𓇾

2024-05-08
  • 燴和牛蕃茄闊意大利麵
  • 香煎黑鱈魚配香檳忌廉汁
2024-05-15 19 瀏覽
今日lunch time同同事去左THE GRILL ROOM到食晏,呢度環境好靚坐得好舒服,我地試左佢個Semi-buffet lunch,岀面長枱位置有小食、沙律同甜品。小食有薯條、炸雞同炸雞翼,好香脆惹味👍🏻沙律一啲都唔會馬虎,有好幾款選擇,沙律菜都好新鮮,性價比幾高!除此之外,套餐仲有餐湯同飲品👍🏻主食都有唔少選擇,我地分別揀左香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆,三文魚塊皮煎得好脆,魚肉質好嫩滑,而伴碟個忌廉汁都好好味😋燒紐西蘭10安士肉眼扒 配 薯條,肉眼扒我揀5成熟,牛扒有焦香味道,成數整得岩岩好,充滿牛香味道💯夠juicy唔會乾最後係自助區拎埋甜品食,豆腐蛋糕同朱古力蛋糕都好好食💯

小食有薯條、炸雞炸雞翼,好香脆惹味👍🏻

除此之外,套餐仲有餐湯同飲品👍🏻
主食都有唔少選擇,

最後係自助區拎埋甜品食,豆腐蛋糕同朱古力蛋糕都好好食💯
  • 沙律
  • 香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆
  • 燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條
2024-05-14 22 瀏覽
銅鑼灣性價比高半自助餐只需要98元起到2百多元自選主菜+餐湯+飲品+任食自助餐吧而且環境非常舒適高格調可以和朋友來久坐閒聊自助吧枱🥗有多款新鮮沙律、意粉沙律、雞塊、薯條等🍰點品有椰子和朱古力 mousse cake, 細細件唔太甜主菜🥩 燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條牛扒肉味夠濃夠juicy,厚度剛好,香烤味十足🍗 香煎法式雞卷考功夫菜式,雞肉肉質嫩滑,配菜烤得香口
銅鑼灣性價比高半自助餐
只需要98元起到2百多元
自選主菜+餐湯+飲品+任食自助餐
而且環境非常舒適高格調
可以和朋友來久坐閒聊

自助吧枱
🥗有多款新鮮沙律、意粉沙律、雞塊、薯條等

主菜
🥩 燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條
牛扒肉味夠濃夠juicy,厚度剛好,香烤味十足
🍗 香煎法式雞卷
考功夫菜式,雞肉肉質嫩滑,配菜烤得香口

適逢今年母親節終於關我事,懶有儀式感咁book咗銅鑼灣The Grill Room 同老公一齊慶祝😆 因為$98就食到個semi-buffet lunch,鍾意飲酒既朋友仲可以加$128 free flow 兩小時🍺🍷🍻老公話飲兩三杯都回本,所以就唔使諗即刻落單😄 最後老公飲咗一杯白酒同兩杯啤酒XD 唔飲酒或者唔飲得酒既朋友(即係我),都唔使擔心無野飲😌因為餐廳有用Nordaq 既Filter水,每位加$10,就可以任飲still/sparkling water💦我地就叫咗sparkling water,服務生都好殷勤咁fill水👍🏻講返食物先,由於我地唔算太餓,所以只係叫咗一個main dish share,其他就主要食buffet 區~main dish 就叫咗煎三文魚🐟 三文魚煎得脆內軟,夾埋好creamy既菠菜一齊食,好match😋至於buffet 區,除咗有多款沙律,仲有炸物、甜品同多士仔,老公話岩哂細食既朋友🤣最正既係,$98 已包一碗湯同餐飲,以銅鑼灣地段黎講,呢個價錢性價比真係好高👍🏻老公特別想讚吓餐廳識用WMF既餐具,可以從細節見到餐廳的用心,抵讚呀😆最後我地真係坐足

老公特別想讚吓餐廳識用WMF既餐具,可以從細節見到餐廳的用心,抵讚呀😆最後我地真係坐足兩個鐘,難得無被催埋單,真正休閒brunch呀~
2024-05-14 20 瀏覽
🎪 The Grill Room(銅鑼灣)銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖高質西餐廳推介💁🏻‍♀️裝修有格調有情調,位和位之間夠寬敞,岩晒慶祝用~前菜提供餐前包🥖外層酥脆內裡軟綿綿,配上牛油🧈好香口可以有飽肚感😋🌟生蠔🦪 $208/4pcs蠔身飽滿,肉質好肥美😋仲帶有微微海水味,好新鮮🥰配上乾蔥紅酒汁🌟香煎黑鱈魚配香檳忌廉汁 $398食材高質,超有心機既菜式🥹價格都吾平架~有香口杏鮑菇做底,薯仔粒做配菜,仲有大大粒魚子🫶🏻鱈魚肉質鮮嫩細膩,含有天然嘅鮮味,口感滑嫩,而魚皮煎到金黃酥脆,配搭creamy醬汁
🎪 The Grill Room(銅鑼灣)
銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖

🌟生蠔🦪 $208/4pcs

🌟香煎黑鱈魚配香檳忌廉汁 $398
2024-05-13 20 瀏覽
With a focus on high-quality ingredients and thoughtful preparation, The Grill Room semi lunch buffet seems like a well-rounded and convenient option for a business lunch or casual weekend meal.The $98 semi lunch buffet at TRG offers a nice variety of entrée and desserts. The avocado ham bruschetta, grilled halloumi with smoked cheese, and French bean salad provide fresh and creative starters. Chicken nuggets and Caesar salad cater to more classic lunch preferences.The inclusion of soup of the d

The inclusion of soup of the day and coffee makes this a reasonably priced set menu that should satisfy a range of tastes and dietary needs.

The Angus beef burger at The Grill Room is a high-quality and indulgent offering. The beef patty is thick, juicy, and cooked to a perfect medium-rare. The seasoning brings out the natural flavor of the premium Angus beef. The brioche bun is soft and lightly toasted, providing a nice contrast to the meat.

We ordered chicken roulade which was quite impressive for the price point. The chicken is skillfully rolled and stuffed with a savory filling, likely containing ingredients like breadcrumbs, herbs, and cheese. The resulting roulade is moist and flavorful throughout. The presentation is elegant, with the roulade sliced and plated beautifully.

—————————————————

𖠿𖥣 The Grill Room
〒 銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女
2024-04-11
2024-05-12 36 瀏覽
呢度既semi buffet真心係幾抵食, 早幾日同朋友黎食完,牛扒既質素好好,整體環境同服務都拍得住酒店級數,而價錢只係一半都唔到,都真心值得推介。首先semi buffet會有湯同埋semi buffet area既食物,雖然都係沙律為主但睇得出真係有心去做。Pasta salad好少會用呢種厚通粉,食落口感煙韌而且都非常掛汁,唔會滯或者好漏。另外仲有材料俾你自制凱撒沙律,鍾意落幾多煙肉粒同芝士粉由自己話事,而沙律菜都真係新鮮爽口翠綠既。另外仲有炸雞塊同埋薯條,唔算係熱辣辣但有熱燈射住,再加上真係炸得夠脆,食落都好好食! 細食少少都真係夠飽!我地2個都叫左牛扒5成熟,肉質鮮嫩而且保留到肉汁,塊扒既質素好好,完全冇筋而且牛肉味亦都好濃,真係同酒店扒房既差唔多! 連埋佢地既裝修、環境同埋服務,呢個價錢真係好高CP值!

The grill room好似一直係銅鑼灣都好耐,但一直都冇食過,今次見佢lunch竟然有semi buffet🫢🫢所以就去試下!🍽️🥢 Semi Buffet Lunch $98pp包一杯飲品加一個湯🥣我當日係南瓜湯🤩我好鍾意南瓜🎃佢個質地岩岩好,唔會太流質但又有啲creamy咁😋 然後佢個出面有個位置擺曬所有buffet嘅嘢食,選擇唔算超級多,但有幾款沙律🥗同埋薯條🍟炸魚條。佢當日仲有兩款小蛋糕🧁🍝🍝 Carbonara Linguine +$38加錢仲可以叫埋主食,我要咗卡邦尼,佢麵款係扁意粉,質地軟硬都岩岩好。醬汁偏杰身creamy,感覺係偏向用蛋黃撈埋而成😋😋🥩🥩 10oz Ribeye Steak +$208當然要叫牛扒啦🤩賣相好靚仔,表面一格格,有啲焦香。5成煎得啱啱好,肉質仲好粉嫩🥹牛肉味好濃。伴碟嘅薯條都唔可以錯過!因為炸得勁香脆,好好食🤩😋

🍽️🥢 Semi Buffet Lunch $98pp

🍝🍝 Carbonara Linguine +$38

🥩🥩 10oz Ribeye Steak +$208
2024-05-12 19 瀏覽
發現了銅鑼灣廣場這間高質性價比高的餐廳午市時段半自助套餐, 有七款主菜選擇可於buffet bar 任選前菜及甜品仲有炸雞同薯條任食都好好味啊~只係$98起, 食到又高質又豐富都只係$500 左右見到別人的Risotto都好吸引, 只加$48(menu 放在影片最後)最重要是服務態度有如五星級酒店咁好吃得開心最緊要👍🏻。香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆 +$138外焦內嫩的三文魚扒肥美飽滿, 香脆的魚皮帶鹹香。燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條 +$208燒得好靚, 外層帶一種焦香切開係粉嫩粉嫩嘅牛扒, 香味同肉質好。Buffet Bar 食物源源不絕補上有羅馬生菜、mozzarella芝士蕃茄、芝士通心粉、尼斯沙律及薯仔沙律、吞拿魚多士及兩款炸物等
發現了銅鑼灣廣場這間高質性價比高的餐廳
午市時段半自助套餐, 有七款主菜選擇
可於buffet bar 任選前菜及甜品
仲有炸雞同薯條任食都好好味啊~
只係$98起, 食到又高質又豐富都只係$500 左右
見到別人的Risotto都好吸引, 只加$48
(menu 放在影片最後)
最重要是服務態度有如五星級酒店咁好
吃得開心最緊要👍🏻

。香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆 +$138
外焦內嫩的三文魚扒肥美飽滿, 香脆的魚皮帶鹹香

。燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條 +$208
燒得好靚, 外層帶一種焦香
切開係粉嫩粉嫩嘅牛扒, 香味同肉質好

。Buffet Bar
食物源源不絕補上
2024-05-11 25 瀏覽
📍銅鑼灣有格調扒房‼️· creamy牛肝菌risotto🥰 — The Grill Room🔥·============================上星期嚟咗銅鑼灣嘅grill room🥰餐廳環境較暗幾有格調~menu選擇多樣,一場嚟到梗係試吓招牌嘅牛肉啦👍————————————————————-⭐️香煎帶子配南瓜雲呢拿籽忌廉湯 $158 (4.4/5)南瓜湯質感濃稠,味道非常香甜!帶子大粒厚肉🥰·⭐️黑松露慢煮牛小排配薯蓉 $358 (4.3/5)牛小排肉質嫩滑,肉味濃郁🥰不過唔係黑松露味就唔係好突出🙈旁邊嘅烤菜同薯蓉做得唔錯·⭐️牛肝菌意大利飯 $168 (4.5/5) 呢個好好味!😍牛肝菌醬汁充滿幽香,非常creamy,飯粒夠煙韌👍—————————————————————-賣相:3.8/5味道:4.4/5性價比:3/5推介度:3.9/5—————————————————————-店舖資料📍The Grill Room銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖

============================
————————————————————-
⭐️香煎帶子配南瓜雲呢拿籽忌廉湯 $158 (4.4/5)

南瓜湯質感濃稠,味道非常香甜!帶子大粒厚肉🥰
⭐️黑松露慢煮牛小排配薯蓉 $358 (4.3/5)

⭐️牛肝菌意大利飯 $168 (4.5/5)

—————————————————————-
—————————————————————-
店舖資料
📍The Grill Room
銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖
小吃貨冇食早餐既習慣又唔想成日食Set Lunch 咁悶🥱Lunch Semi Buffet 的確係一個好選擇,嚟到The Grill House 平日Lunch 都很滿座,$98/位有得任食沙律🥗薯條🍟甜品,唔夠飽另外再加Main 都得😬😬🔸是日的餐湯係薯仔湯,味道濃郁而不失細膩😀🔸自助沙律🥗吧幾款沙律之中我最鍾意NICOISE SALAD 用上番茄、烚蛋、橄欖、吞拿魚、甜椒等等,賣相又搶眼又足料,吞拿魚特別受歡迎手快有,手快慢,不過Staff 好快又refill🤗🤗🔸甜品亦有兩款選擇,Tofu mousse cake比較少見,雖然已經食到好飽,都要試吓,唔太甜好味😚Main 我地揀咗2️⃣款🔸香煎法式雞卷 🐥外皮煎得金黃酥脆,內裡的雞肉卻保持了多汁和柔嫩,搭配上清新的西蘭花苗和滑順的薯蓉,口感層次豐富,令人回味無窮😍😍🔸招牌美國安格斯牛肉煎蛋漢堡🍔牛肉選用上等的安格斯牛,煎至五分熟,肉質嫩滑多汁,與煎蛋的完美結合,再加上旁邊的金黃薯條,愛吃burger嘅朋友值得一試😋呢度樓底好高,雖然客人不少,但空間感十足,坐得好舒適,裝修精緻高雅仲有房間,無論是商務午餐還是與朋友相聚,都係一個性價比
小吃貨冇食早餐既習慣又唔想成日食Set Lunch 咁悶🥱
Lunch Semi Buffet 的確係一個好選擇,
$98/位有得任食沙律🥗薯條🍟甜品
唔夠飽另外再加Main 都得😬😬

🔸是日的餐湯係薯仔湯,味道濃郁而不失細膩😀

🔸自助沙律🥗吧幾款沙律之中我最鍾意

Main 我地揀咗2️⃣款

🔸香煎法式雞卷 🐥

🔸招牌美國安格斯牛肉煎蛋漢堡🍔

呢度樓底好高,雖然客人不少,但空間感十足,坐得好舒適,裝修精緻高雅仲有房間,無論是商務午餐還是與朋友相聚,都係一個性價比高嘅地方👍🏻👍🏻

📍The Grill Room
📍銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖
2024-05-08
  • 美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條
  • 香煎法式雞卷
2024-05-11 24 瀏覽
環境覺唔錯嘅一間西餐廳。Lunch Time 去大多都係揀食餐廳嘅Semi Buffet加主食,發覺價錢都幾抵!最平$150 內已經可以食到Buffet Bar + 湯 + 主食 + 飲品Buffet Bar 有沙律、小食同埋甜品,如果細食嘅女士,其實真係食Buffet Bar 都夠飽!當日嘅餐湯係忌廉南瓜湯,味道香甜濃郁,很喜歡主食就揀咗燒紐西蘭10 安士肉眼扒配薯條 + 牛肝菌蘑菇意大利飯。肉眼扒揀咗Medium rare,肉質仍保持鮮嫩,肉汁豐富。牛肝菌蘑菇意大利飯味道好香濃,蘑菇味能夠滲透入意大利飯裡面。而最欣賞係兩片嘅牛肝菌,焗得好香。餐廳特有NORDAQ 過濾水,但就要每位加$10 先有了係呢方面有點估唔到

當日嘅餐湯係忌廉南瓜湯,味道香甜濃郁,很喜歡

餐廳特有NORDAQ 過濾水,但就要每位加$10 先有了
係呢方面有點估唔到
2024-05-11 19 瀏覽
今日又拉埋 👦去銅鑼灣食lunch大家都肚餓 所以揀啲任食嘅啦 🤣知道The Grill Room 有做semi lunch buffet $98 +10%都幾抵呀 個set已經包咗湯 頭盤 甜品同餐飲main course就睇番menu再額外點餐頭盤有麥樂雞 炸單骨雞翼 薯條 幾款唔同salad甜品就有tofu / chocolate Mousse 蛋糕🥣蘑菇湯好重菇味 唔會淡如水🔹️Salmon Fillet塊魚好厚 煎得幾香有菠菜苗同枝豆托底再加埋一層cream sauce味道唔錯 魚嘅肉質夠滑🔹️TGR Beef Burger (Medium Well)個安格斯牛都算厚 熟成度做到7成效果漢堡包個皮烘得幾脆 太陽蛋燶邊👍🏻👍🏻must try
今日又拉埋 👦去銅鑼灣食lunch

漢堡包個皮烘得幾脆 太陽蛋燶邊👍🏻👍🏻
must try

1K
2024-05-10 21 瀏覽
假期前夕同同事嚟食semi buffetSemi-buffet lunch $98(soup + salad bar + drink)$98又幾抵食另外仲有lunch set 但我哋都揀咗semi buffet 沙律都幾有心機 款款嘅醬汁都幾好食😂唔係頹嘢個frd盛讚佢啲蕃茄好肥美🫡我自己就鐘意西蘭花仲有啲toast/炸物/甜品 當人哋食沙律嘅時候 我就食炸雞翼同麥樂雞先食咗一碟做前菜仲有餐湯燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條 +$208燒得好靚仔耶外層帶一種焦香 切開係粉嫩粉嫩嘅牛扒🥩香味同肉質幾好加少少pepper已經夠味 唔錯耶~~牛肝菌蘑菇意大利飯 +$48好creamyrisotto口感都唔錯 唔會太硬/爛 幾好食飲埋可樂
假期前夕同同事嚟食semi buffet
Semi-buffet lunch $98
(soup + salad bar + drink)
$98又幾抵食
仲有餐湯
燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條 +$208
燒得好靚仔耶
外層帶一種焦香 切開係粉嫩粉嫩嘅牛扒🥩香味同肉質幾好
加少少pepper已經夠味 唔錯耶~~
牛肝菌蘑菇意大利飯 +$48
好creamy
risotto口感都唔錯 唔會太硬/爛 幾好食
飲埋可樂
2024-04-30
2024-05-10 10 瀏覽
是日到訪了位於銅鑼灣嘅The Grill Room,佢地有個Semi-Buffet Lunch,好似幾吸引,於是決定試試看Semi-Buffet Lunch $98/personSalad~~有potato salad,pasta salad,beetroot salad,nicoise salad (seared tuna), 4款口味選擇,更有新鮮生菜、煙肉乾、提子乾、麵包粒、芝士粉等,可以自行自製個人口味沙律Soup~~Tomato soup,湯十分濃郁,充滿蕃茄香味炸物~~有炸雞塊和炸蕃薯條2款,金黃香脆可口Main Course~~卡邦尼扁意大利麵 +$38煙肉碎佈滿意粉表面,卡邦尼醬濃郁,口感creamy燒春雞配西蘭花苗及薯蓉 +$68雞燒得剛剛好,肉嫩香滑有肉汁,yummyDessert~~2款蛋糕,分別是豆腐慕絲蛋糕,和朱古力慕絲蛋糕,蛋糕甜度適中,慕絲細膩幼滑,蛋糕鬆軟餐廳裝修時尚摩登,用膳環境寛敞舒適,燈光柔和有情調,服務員友善有禮,整體不錯😚

Semi-Buffet Lunch $98/person

Salad~~

Soup~~
Tomato soup,湯十分濃郁,充滿蕃茄香味

炸物~~
炸雞塊和炸蕃薯條2款,金黃香脆可口

Main Course~~
卡邦尼扁意大利麵 +$38
煙肉碎佈滿意粉表面,卡邦尼醬濃郁,口感creamy

燒春雞配西蘭花苗及薯蓉 +$68
雞燒得剛剛好,肉嫩香滑有肉汁,yummy

Dessert~~

卡邦尼扁意大利麵

燒春雞配西蘭花苗及薯蓉