The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

2024-05-03 538 瀏覽
之前都有食過the grill room嘅晚餐,對佢嘅牛扒念念不忘,嗰種炭燒嘅香味真係令人垂涎欲滴。今日發現佢有lunch semi buffet,就同老公黎食個靚lunch😍呢度嘅semi buffet lunch $98 包括湯、沙律吧、飲品。沙律吧除咗各式沙律菜,仲有蟹肉碎蛋包、呑拿魚通心粉、炸物、蛋糕。淨係食呢啲都夠哂飽啦其實,而且味道仲非常唔錯添!另外我哋仲加咗啲主菜。🔸牛肝菌蘑菇意大利飯(+💰48)呢個意大利飯有好濃郁嘅芝士同蘑菇香。🔸燒紐西蘭10安士肉眼扒 配 薯條 (+💰208)肉眼扒仍然係咁好味,我完全唔點醬汁,都食到肉味濃郁,肉質嫩滑,仲有濃濃嘅炭燒香味撲鼻。餐廳越坐越多人,大家都流露出滿意嘅表情。呢個semi buffet lunch 性價比高,食物質素唔錯,座位環境舒適。如果沙律吧有更多適合小朋友食嘅食物,相信一定有更多家長帶埋小朋友一齊嚟食嘢。Overall評分: 8.5/10👏🏻

另外我哋仲加咗啲主菜。

🔸牛肝菌蘑菇意大利飯(+💰48)
呢個意大利飯有好濃郁嘅芝士同蘑菇香。

🔸燒紐西蘭10安士肉眼扒 配 薯條 (+💰208)

Overall評分: 8.5/10👏🏻
  • 燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條
2024-05-01 400 瀏覽
供應Semi buffet的餐廳現在愈來愈少。得知The Grill Room有供應Semi Buffet Lunch,假日都有,於是來試試。Semi buffet lunch 每位$98,可享用自助區的美食如沙律、小吃及甜品,另配一碗是日餐湯及一杯汽水或茶。然後可再加錢選擇主食,由$38至$208,有意粉、意大利飯至牛扒等,豐儉由人。當日沙律共有5款,其中大通粉最有驚喜,味道酸酸的很開胃,通粉煙韌。凱撤沙律可因應自己口味調味,生菜新鮮。另外兩款做得不錯,口味清新開胃。小吃方面,炸物熱烘烘,炸雞翼帶點辣,外脆肉嫩,薯條粗身香脆,香口美味。吞拿魚多士也不錯,適合與是日餐湯一起吃。甜品有豆腐慕絲蛋糕及朱古力慕絲蛋糕。豆腐蛋糕豆味濃郁,朱古力不會很甜,兩者均口感順滑,肚子有空間不妨吃多幾件。是日餐湯是日為南瓜忌廉湯,南瓜味濃郁香甜,口感順滑。沒想過自助區的食物會不斷refill,所以我們每人叫了一款主食:香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆 $138三文魚外皮香脆,肉質較嫩,菠菜苗口感口順滑,味道香濃,加上爽嫩枝豆,美味可口。香烤燒春雞配西蘭花苗及薯蓉 $68原本想叫雞卷,但假日雞卷轉為燒春雞。雞外皮

凱撤沙律可因應自己口味調味,生菜新鮮。

另外兩款做得不錯,口味清新開胃。

吞拿魚多士也不錯,適合與是日餐湯一起吃。

甜品有豆腐慕絲蛋糕及朱古力慕絲蛋糕。豆腐

是日餐湯
是日為南瓜忌廉湯,南瓜味濃郁香甜,口感順滑。

香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆 $138

香烤燒春雞配西蘭花苗及薯蓉 $68
原本想叫雞卷,但假日雞卷轉為燒春雞。雞外皮呈金黃色,內裡保持肉汁。西蘭花苗清新的口感,薯蓉的軟綿口感,為菜餚增添了不同層次。

凍檸檬茶
天氣帶點熱,用餐後喝杯冰凍而具新鮮酸味的茶飲最為適合。

餐廳地方不少,環境有格調,午市適合輕鬆用餐,晚市適合慶祝特別日子,也是一大班人聚餐的好地方。

以上價格需另加一附加費
2024-04-20 584 瀏覽
⚡️各位大胃王鍾唔鍾意挑戰食自助餐呢?今日就帶大家嚟到呢一間超好味嘅餐廳 @thegrillroomhk 享受佢哋嘅午餐semi buffet!呢個半自助餐係$98起!最平加多$38就可以加主菜,例如招牌卡邦尼意粉!$48就可以加超好味嘅松露蘑菇意大利飯!咁抵大家快啲過嚟試吓啦!我已經幫大家把好關,而家就嚟介紹吓,有乜嘢啱食嘅半自助菜式!呢度有非常多種類嘅沙律可以選擇,而且全部都好高質!除咗有大大嚿肥厚吞拿魚沙律之外,仲有我好欣賞嘅西式半熟蛋沙律!除咗沙律之外,各位食肉獸仲可以選擇鮮蝦牛油果吐司!而且仲有新鮮漬炸嘅薯條同埋炸雞粒!呢度嘅選擇真係非常多啊講完鹹嘅,當然仲有甜品啦!呢度嘅甜品成日都會轉今日我哋就有行事到超級絲滑濃郁嘅生朱古力蛋糕同埋獨家豆腐蛋糕!呢個豆腐蛋糕真係全場MVP,除咗有幼滑嘅口感之外,仲有非常香濃嘅豆乳味!大家食完半自助餐,記得都要留肚食正餐!首先佢會送一個是日餐湯,今日我哋就試咗非常新鮮嘅粟米忌廉湯,完全係新鮮粟米熬製,仲可以食到粟米外層較硬嘅口感令到佢嘅層次更加豐富!雖然呢個話半自助餐,但係其實呢度嘅主菜都唔執輸!今日我哋就加咗$48嗌蘑菇意大利飯!個口感真係非
⚡️

雖然呢個話半自助餐,但係其實呢度嘅主菜都唔執輸!今日我哋就加咗$48嗌蘑菇意大利飯!個口感真係非常驚喜,可以食得出佢嘅用料非常新鮮!上面嘅煎蘑菇簡直係點蒸支筆!

另外我哋仲加咗$208嗌佢哋嘅肉眼扒!廚師嘅功力好足,塊扒嘅水準一流,肉質鮮嫩,而且仲好多汁!真係非常抵讚呀!

2024-04-05 1325 瀏覽
我是半自助餐的粉絲。因為我非常喜歡食沙律,我可以只選自助沙律部份,不加主菜。如果要加主菜,我會希望主菜有多些選擇。The Grill Room滿足了我上述要求。.它的半自助餐由十二點開始,每位$98包沙律、甜品、炸物、西湯和飲品。沙律有6款,例如凱撒、黎麥菠菜、煙三文魚通粉、番茄芝士等,炸物有薯角、麥樂雞等,甜品有豆腐慕絲蛋糕、桃慕絲蛋糕等。全部任食,加上湯和飲品,可以吃得飽。.主菜方面7種,價錢由$38-$208,選擇範圍頗廣。假如點$38的卡邦尼扁意大利麵,加上$98和加一,百五元有找,非常抵食。.餐廳環境和服務都很好,地方佈置雅致有空間感,服務細心。是日西湯是番茄濃湯,酸甜開胃。主菜:香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆($138)三文魚皮脆肉嫩,菠菜苗滑溜無渣,很好吃。主菜:香煎法式雞卷配西蘭花苗及薯蓉($68)連皮的雞卷意想不到的嫩,外皮煎得香脆。除了咖啡要加錢外,其它飲品不用收費。
我是半自助餐的粉絲。
因為我非常喜歡食沙律,我可以只選自助沙律部份,不加主菜。
如果要加主菜,我會希望主菜有多些選擇。
The Grill Room滿足了我上述要求。

沙律
桃慕絲蛋糕
豆腐慕絲蛋糕

餐廳環境和服務都很好,地方佈置雅致有空間感,服務細心。

是日西湯是番茄濃湯,酸甜開胃。

主菜:香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆($138)
三文魚皮脆肉嫩,菠菜苗滑溜無渣,很好吃。
香煎三文魚柳拌菠菜苗及枝豆

主菜:香煎法式雞卷配西蘭花苗及薯蓉($68)
連皮的雞卷意想不到的嫩,外皮煎得香脆。
香煎法式雞卷配西蘭花苗及薯蓉

除了咖啡要加錢外,其它飲品不用收費。
2024-04-05
沙律
香煎三文魚柳拌菠菜苗及枝豆
2024-03-03 2014 瀏覽
第二次食呢間餐廳啦,對上一次食晚餐覺得好滿意😆 所以今次去食埋佢地既午餐先🤤。搭正12點一開門即刻上左去,睇睇餐牌,原來午餐係Semi Buffet 形式進行的,我們揀了Semi Buffet,主菜點了牛扒及三文魚。Semi Buffet:🍠紫薯椰菜絲沙律- 我鐘意呢款,紫薯好creamy, 中間夾住d 菜 好fresh 好爽。🥔薯仔沙律- 正常味道。🐟煙三文魚沙律- 煙三文魚不會過鹹,配搭的菜葉都好fresh。🥗手撕雞通粉沙律- 本身呢2款食材我都很喜歡,所以覺得好好味。🍤炸蝦條- 另外一條是炸魚手指,蝦比較彈牙,2 款都好食。🐔炸雞翼- 帶點辛辣味道的炸半邊雞翼,非常惹味。🍵綠茶蛋糕- 甜度適中的慕絲蛋糕,最適合吃飽時吃。🍫朱古力蛋糕- 香濃的甜甜朱古力蛋糕,味道較綠茶甜和濃,建議先吃綠茶後再吃朱古力。主菜:🍴烤紐西蘭10安士肉眼扒配薯條 - 肉眼扒雖然有些少overcooked, 但亦無阻它的味道和口感,口感嫩滑中間帶點Juicy,而且充滿着炭香和滿滿的牛肉香氣,風味十足,我自己就好鐘意。薯條份量頗多,粗幼度適中,帶點鹹香,而且時間過耐了也不會因濕氣而影響口感。🐟香煎三文魚柳伴菠

Semi Buffet:
🥔薯仔沙律- 正常味道。
🍤炸蝦條- 另外一條是炸魚手指,蝦比較彈牙,2 款都好食。
🐔炸雞翼- 帶點辛辣味道的炸半邊雞翼,非常惹味。
🍵綠茶蛋糕- 甜度適中的慕絲蛋糕,最適合吃飽時吃。

主菜:
🐟香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆 - 三文魚熟到剛剛好,伴有忌廉及菠菜苗,食材非常之夾,魚皮帶點酥脆。

🍹餐茶:我點了凍檸檬茶,正常發揮,甜度自己調配。

🥖湯及麵包:當日的湯是番茄湯,除了番茄外,更添加了不同的香料,令茄湯非常香濃。 麵包外脆內軟,正常發揮。

食評總結:對於沒有看餐牌便來了的我,見到Semi buffet覺得非常喜出望外,除了食材新鮮,味道好吃,性價比還好高,以一份卡邦尼意粉午餐為例, $140便可享有Semi buffet、主菜、餐湯、麵包、甜品、餐茶。如此豐富的午餐,我非常滿意,下次亦會帶其他朋友再過來吃。
  • 紐西蘭10安士肉眼牛扒
呢間西式扒房位於銅鑼灣廣場二期之前已經聽朋友講過佢地嘅半自助午餐抵食試完真係唔錯👍🏻連呀媽都話幾抵食平時想嘆一個午餐享受下就係首選✨基本$98自助Bar+主食(不同價)無論環境/氛圍/食物/服務都幾高質輕奢浪漫風格裝潢🌹摩登得嚟又舒服😌仲有個正爆吧枱位置 好適合情侶👫🏻由於係半自助式午餐🥣所以拎嘅選擇唔算多2款炸物/1款通粉/2款沙律🥗蔬菜/2款甜點包埋一個湯+一杯飲品(涷/熱檸茶/奶茶☕️)細食嘅朋友仔可能已經飽咗😂😂😂食到咁上下侍應會問你要咩主食我地揀咗兩款:香煎三文魚柳🐠伴菠菜苗及枝豆$138根據食評家的分析,這道香煎三文魚柳🐠搭配菠菜苗及枝豆的菜餚具有以下特點:三文魚柳都好大件 份量十足啖啖肉煎至金黃色澤 個皮仲脆卜卜💕配埋個幾creamy嘅青色醬汁 吸引呀🤩菠菜苗/枝豆都經過精心擺盤魚柳肉質鮮美 帶有微微煙燻香氣 細膩多汁菠菜苗清新爽口 枝豆清脆👍🏻👍🏻美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條🍟$158漢堡個包金黃酥脆 上面放置一隻黃澄澄煎蛋擺盤簡潔大方 色彩對比鮮明😎安格斯牛肉香氣四溢 Medium Well剛剛好肉餅多汁軟嫩 太陽蛋黃一咬流埋落個包煎蛋蛋香味+牛肉完美融合 增添層次感‼️
呢間西式扒房位於銅鑼灣廣場二期
之前已經聽朋友講過佢地嘅半自助午餐抵食
試完真係唔錯👍🏻連呀媽都話幾抵食
平時想嘆一個午餐享受下就係首選✨

基本$98自助Bar+主食(不同價)
無論環境/氛圍/食物/服務都幾高質
輕奢浪漫風格裝潢🌹摩登得嚟又舒服😌
仲有個正爆吧枱位置 好適合情侶👫🏻

由於係半自助式午餐🥣所以拎嘅選擇唔算多
2款炸物/1款通粉/2款沙律🥗蔬菜/2款甜點
包埋一個湯+一杯飲品(涷/熱檸茶/奶茶☕️)
細食嘅朋友仔可能已經飽咗😂😂😂

肉餅多汁軟嫩 太陽蛋黃一咬流埋落個包
煎蛋蛋香味+牛肉完美融合 增添層次感‼️
2024-05-14
2天前 0 瀏覽
餐廳環境寬敞,裝修簡約高貴。氣氛真的很好,座位闊落,服務員有禮貌,用餐感覺十分愉快。==============================SEMI-BUFFET LUNCH $98 + soup & tea MAIN COURSESemi buffet 有凱撒、黎麥菠菜、煙三文魚通粉、番茄芝士等沙拉,炸物有薯角、麥樂雞等,甜品有豆腐慕絲蛋糕、桃慕絲蛋糕~🥗 紫薯椰菜絲沙律: creamy 的紫薯加椰菜 新清新爽脆🥗 煙三文魚沙拉通粉: 喜歡這款,煙三文魚鹹味適中,菜葉新鮮通粉口感好🍤 炸蝦條,炸魚手指蝦彈牙好食~🍰 豆腐慕絲蛋糕、桃慕絲蛋糕。甜度適中慕絲蛋糕,特別喜歡豆腐的~細細件的餐後甜品~🍝 意大利肉醬扁意大利麵 +38肉醬咩都濃郁,扁意大利粉軟硬度煮得剛好,口感彈牙,每條意粉掛滿濃郁嘅蕃茄醬, 味道很好。🐮 燒紐西蘭10安士肉眼扒 配 薯條 +2085成熟牛扒,外邊煎得有碳香,內裏粉粉嫩嫩肉。肉眼扒充滿着炭香,風味十足。薯條粗幼度適中,口感爽脆。味道偏咸,加上蕃茄汁甜味可以平衡到。🥣 湯:當日的湯是蘑菇湯,有粒粒的口感。
MAIN COURSE

🍤 炸蝦條,炸魚手指
蝦彈牙好食~

🍰 豆腐慕絲蛋糕、桃慕絲蛋糕。
甜度適中慕絲蛋糕,特別喜歡豆腐的~細細件的餐後甜品

🍝 意大利肉醬扁意大利麵 +38

🐮 燒紐西蘭10安士肉眼扒 配 薯條 +208

🥣 湯:當日的湯是蘑菇湯,有粒粒的口感。
3天前 0 瀏覽
餐廳的牛扒🐮出晒名,高質又好味~今次仲推出性價比好高的semi-buffet lunch set!今日同朋友係銅鑼灣行完街,嚟試一試😋入到餐廳裝修時尚,氣氛感十足,係約會好地方❤️Semi-buffet Lunch $98/ per person已包括西式湯、沙律、甜品和飲品;沙律有幾款唔同的選擇,例如紅菜頭沙律、凱撒沙律、薯仔沙律等等,仲有炸雞炸薯條甜品任食🍟❣️牛肝菌忌廉湯好creamy濃郁的西式湯🥣內裏仲有好多牛肝菌同蘑菇碎,口感層次豐富,有驚喜❣️香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆+$138三文魚柳油香濃郁,含豐富天然Omega 3~食晒成碟都唔會有罪惡感😆外脆內軟的三文魚肉身肥美,食落啖啖肉,伴有白汁及菠菜苗,好惹味❣️牛肝菌意大利飯+$48呢個經典百吃不厭的意大利飯🇮🇹米飯吸收晒牛肝菌的精華,質感軟稔中帶點煙韌,加上用左味道濃郁的牛肝菌作主味,食落去的口感和味道充滿層次!

❣️牛肝菌忌廉湯

❣️香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆+$138

❣️牛肝菌意大利飯+$48
2024-05-16
  • 香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆
  • 沙律
-旺區高質扒房· 激推中午semi buffet難得週末想出去食個晏 乜都想食下/有節目慶祝/happy friday都幾推依間lunch semi buffet有湯、主菜、飲品(自助bar有冷盤、沙律、炸物、甜品)🥗🍤🍰1)是日餐湯係蘑菇湯🍄‍🟫蘑菇湯好濃郁 仲有少少蘑菇粒粒 有啲咬口2)主菜 (燒紐西蘭10安士肉眼扒+薯條)建議嗌5成熟 中間呈粉嫩 熟度岩岩好肉質唔錯 牛肉香氣足夠加埋炭烤味😋 中間位都幾juicy 抵讚都唔太需要點醬汁配菜薯條炸得好香口 唔會過分調味 岩岩好🥩🍟2)主菜 (香煎法式雞卷-》因假日轉左烤春雞+薯蓉+西蘭花苗)雞肉juicy 非常嫩滑🍗 啖啖肉😍 調味夠哂惹味☺️薯蓉好滑 唔會太漏3)自助bar (🥗🍤🍰)Salad比較多選擇😋長通粉、唔同款式沙律菜、各種配料/醬汁仲有個大盤比我地自己撈🤣沙律菜草綠 食落都爽脆👍🏻配料一啲都唔馬虎 有哂麵包粒粒 煙肉粒炸物🍤🍟都唔錯 熱辣辣 最中意係炸單骨雞翼😍 越食越想食 勁上癮甜品有豆腐慕絲蛋糕、朱古力蛋糕 唔會過甜 蛋糕鬆軟 為午餐劃上完美句號
旺區高質扒房· 激推中午semi buffet

1)是日餐湯係蘑菇湯🍄‍🟫
蘑菇湯好濃郁 仲有少少蘑菇粒粒 有啲咬口

2)主菜 (燒紐西蘭10安士肉眼扒+薯條)
建議嗌5成熟 中間呈粉嫩 熟度岩岩好
都唔太需要點醬汁
配菜薯條炸得好香口 唔會過分調味 岩岩好🥩🍟

雞肉juicy 非常嫩滑🍗
啖啖肉😍 調味夠哂惹味☺️
薯蓉好滑 唔會太漏

3)自助bar (🥗🍤🍰)
Salad比較多選擇😋
長通粉、唔同款式沙律菜、各種配料/醬汁
仲有個大盤比我地自己撈🤣
沙律菜草綠 食落都爽脆👍🏻
配料一啲都唔馬虎 有哂麵包粒粒 煙肉粒
炸物🍤🍟都唔錯 熱辣辣
最中意係炸單骨雞翼😍 越食越想食 勁上癮
甜品有豆腐慕絲蛋糕、朱古力蛋糕
唔會過甜 蛋糕鬆軟 為午餐劃上完美句號

5天前 0 瀏覽
Happy Friday加埋老細出差的日子, 一於玩盡佢, 去左銅鑼灣廣場二期The Grill Room 食Semi Buffet LunchSemi Buffet Lunch 包沙律Bar, 餐湯, 飲品同Main Course.我地就叫左牛肝菌蘑菇意大利飯同燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條沙律Bar食材豐富, 有沙律菜, 通粉, 麥樂雞等等, 任君選擇.牛肝菌蘑菇意大利飯 – 好香濃忌廉味道, 牛肝菌香氣撲鼻, 意大利飯煮得剛剛好, 每粒飯都包住滿滿嘅醬汁, 好好味.燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條 – 10安士真係不同凡響, 好大塊, 5成熟煮得外面金黃, 內裡粉紅, 牛肉味濃, 肉汁四溢, 呢款肉眼扒唔係入口即溶, 有質感, 油份較少, 唔會太膩, 非常可口.

我地就叫左牛肝菌蘑菇意大利飯同燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條

5天前 0 瀏覽
The Grill Room (銅鑼灣廣場)地址: 銅鑼灣廣場二期3樓3B號沒想到在銅鑼灣有一間這麼寬敞且格調高雅的餐廳,位於3樓一整層夠大,所以連座位都是皮凳和大理石台,還有雅間,坐得好舒服。最關鍵就是性價比好高,98元就可以吃semi buffet, 加返少少錢就可以吃main,太抵了!美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條漢堡外皮脆中間鬆軟而不乾身,多層食材配搭令人驚艷!煎蛋蛋白部分煎至焦脆,太陽蛋黃則非常濕潤柔軟,美國安格斯牛肉餅非常優質鮮嫩,帶有豐富的肉汁和濃郁的牛肉香氣!香熱三文魚柳伴菠菜苗及枝豆這道菜色彩鮮豔,令人垂涎欲滴。首先,三文魚柳好厚身,外皮焦糖色極酥脆,難得是魚肉保持粉紅鮮嫩的質感,菠菜苗和枝豆清甜爽脆,為整道菜增添了層次感。有多款新鮮沙律任吃,味道多樣化又新鮮清爽,三文魚醃的鹹香十足,紫薯南瓜沙律甜絲絲軟糯糯,番茄沙律酸甜開胃甜品有2款: 朱古力慕絲蛋糕和抹茶慕絲蛋糕,都好綿密絲滑,抹茶味清新可口,朱古力味濃郁香甜!我起碼吃了七八塊😋😋炸物有香脆的炸雞翼和炸薯條、玉米肉醬多士,可以搭配不同的醬料享受不同的風味奶油蘑菇湯質地濃稠而滑順,鮮美而滋味十足,令人心曠神怡!
The Grill Room (銅鑼灣廣場)
地址: 銅鑼灣廣場二期3樓3B號

美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條

香熱三文魚柳伴菠菜苗及枝豆

奶油蘑菇湯
質地濃稠而滑順,鮮美而滋味十足,令人心曠神怡!

5天前 0 瀏覽
估唔到銅鑼灣開嘅一間新嘅餐廳、營業唔算太耐、除咗佢個裝修好奢華好靚之外,呢度啲嘢食都好高質素㗎!餐廳風除咗有潮流觸仲覺得好舒適! 重點嚟啦,有個重點半自助套餐除咗有一款主菜、兩款小食、仲有濃湯、飲品🍸甜品之外,出面仲有個半自助嘅形式拎食物!半自助餐的食物包括有;蔬菜沙律,自選沙律配料自選醬料!炸單骨雞翼及炸薯條、沙律醬細多士、蔬菜西蘭花,椰菜花,雜錦沙律、最後當然由我好鍾意嘅薯仔沙律!仲有沙律通粉、蕃茄沙律醬等等!當然仲有甜品蛋糕仔!都係任食㗎!主菜方面,我哋叫咗個安格斯牛漢堡,拼太陽蛋薯條!安格斯牛勁大塊,再配合埋芝士太陽蛋食滋味無窮!薯條炸得唔油膩好食!另外再叫咗兩個意粉;卡邦尼意粉芝士濃度啱啱好再配合煙肉食得更加滋味!另外就係蕃茄肉醬意大利粉!味道香濃,食落去啖啖都係肉醬!飲品方面,選擇咗熱嘅奶茶、味道自然落堂都好夠味道!估唔到咁多嘢食都只係夾埋$250左右一個人真係好抵!grill and chill銅鑼灣二期廣場3樓(壽司郎隔)

重點嚟啦,有個重點半自助套餐

grill and chill
銅鑼灣二期廣場3樓(壽司郎隔)
2024-05-16 0 瀏覽
今年母親節,阿媽話要食西餐,之前經過已經見到THE Grill Room, 今次就帶阿媽去食下先。一入到黎,中午時間都爆晒場,好full喎,睇一睇價錢,有平有貴,豐檢由人。呢到Semi-Buffet每位98蚊,Semi buffet可享用自助餐區如沙律、小吃及甜品,另外仲有一碗是日餐湯及飲品。之後可再加錢選擇主食, 由$38嘅意粉至$208牛排都可以揀。我地叫左香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆上菜時擺盤已經好靚,三文魚皮煎到脆脆嘅,魚肉鮮嫩。美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條TGR牛肉漢堡由高品質的TGR牛肉製成牛肉高質有肉味,太陽蛋賣相吸引,麵包香脆整體食落味道好好。燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條呢個肉眼扒份量十足,7成熟燒得啱啱好外層焦香微燻,內裡肉質嫩滑,牛味十足,仲有炸薯條,非常酥脆,女食唔停。

我地叫左香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆
上菜時擺盤已經好靚,三文魚皮煎到脆脆嘅,魚肉鮮嫩。

美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條
TGR牛肉漢堡由高品質的TGR牛肉製成
牛肉高質有肉味,太陽蛋賣相吸引,麵包香脆整體食落味道好好。

燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條

係銅鑼灣既Semi buffet lunch已經少見,仲要價錢咁抵食,就試下佢先,坐位夠闊落舒適。餐湯已經好味加左分,飲落好熟悉但又講唔出,問返waiters 先知原來係椰菜花忌廉湯自助區有自選醬汁和配料既沙律同佢配搭好既沙律,吞拿魚通粉,另外有d小食開下胃,最正係有一大盆香辣雞翼同薯條好惹味,朱古力蛋糕亦都好味之後可加錢選擇返個 main course, 由$38嘅卡邦尼到$208牛排都可以揀。美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條+$158佢既牛肉漢堡結實得黎肉汁豐富,太陽蛋一咬落去蛋汁流出黎又多了一個層次,麵包香脆配上微辣醬汁非常惹味。叫左個香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆+$138上菜時擺盤已經好靚,三文魚皮煎得金黃香脆,魚肉鮮嫩,波菜亦處理得好好。燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條+$208呢個肉眼扒肥瘦適中,叫左7成熟外層焦香帶點微焦,肉質結實兼有牛味,配合香脆炸薯條加左$28叫左杯cappuccino,有個靚拉花食得更加開心

美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條+$158

燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條+$208

• 香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆
  • 燒紐西蘭10安士肉眼扒配薯條
  • 美國安格斯牛肉煎蛋漢堡配薯條
𓇾 𓇾 𓇾上星期第一次到訪銅鑼灣The Grill Room。室內走現代摩登風格,簡約的幾何線條、球形燈具、非常搶眼的吧枱酒櫃,彰顯獨特性又具高級感。𓈟香煎黑鱈魚配香檳忌廉汁 $398必點推薦!黑鱈魚本身魚油豐富,再加上外皮煎得金黃香脆,配上香檳忌廉汁更去膩提鮮。很好吃!𓈟燴蕃茄牛面肉扁意大利麵 $258這裏的意大利麵比較有嚼勁,牛面肉夠軟腍,最重要是蕃茄汁夠酸,我很喜歡。𓈟 Salted Calamansi Highball $108用上vodka底,加上homemade鹹柑橘糖漿和蘇打水,口感有點像鹹檸七。再配上百香果乾,非常refreshing。𓈟 Smokey Passion $108以Ballantine’s whiskey 作基調,再配上新鮮百香果和龍舌蘭糖漿。店員還噴上煙燻威士忌,令飲料入口香甜而帶有煙薰味,層次分明又有儀式感。這次晚餐頗滿意,特別是整個環境氛圍很有情調。見到很多朋友推薦他們家的Semi-buffet lunch,希望下次有機會一試。𓇾 𓇾 𓇾

𓇾 𓇾 𓇾

𓈟香煎黑鱈魚配香檳忌廉汁 $398