從奧運站行到大角咀,來到人流不算太多的小街,來回睇左幾間餐廳,最後決定食呢間意大利餐廳😝·從外面已經望到入面嘅藍藍燈光,座位闊落,有唔少梳化位,食物選擇都好多,可惜果日無生蠔同龍蝦🥹🥹·1️⃣ Smoked Salmon Ravioli with Cream Sauce($148)煙三文魚配上意大利雲吞,忌廉也煮得很creamy,煙韌的麵皮包住肉和蔬菜,仲好掛汁好入味🤤🤤·2️⃣ Seafood Risotto($158)意大利飯煮得粒粒分明有咬口,唔係爛飯,中間仲夾雜左啲鱅魚等嘅海鮮,最頂有一大隻蝦,肉質都爽口彈牙🦐·3️⃣ Ribeye with Roast Potato($228)牛扒需要預長少少時間等,我地order左medium,切開中間都有少少粉紅唔會變全熟,牛味都突出,不過有少少筋位會韌少少,伴碟的薯角熱辣辣同炸得幾香脆😝·4️⃣ Italian Tiramisu($68)5️⃣ Pistachio & Ricotta Cream Cheese Cake($68)甜品就叫左兩款,tiramisu好幼滑,酒味都唔算好勁,易入口,開心果芝士蛋糕都好軟滑,有淡淡嘅開心果味💚·6️⃣ Orange Ju
2️⃣ Seafood Risotto($158)
4️⃣ Italian Tiramisu($68)
6️⃣ Orange Juice($38)
精選紅酒/白酒/啤酒 都係$38一杯,不過我地唔飲酒就叫左杯橙汁😂
2023-02-06 30 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❶迷你炸芝士波 $48第一次試呢個意式既炸芝士波🧀估計唔到又幾surprise😀芝士波細細粒 炸至金黃色 食落芝味濃厚🫕而且仲有拉絲嘅效果🪤❷意式雞肉串燒 $48雞肉串燒以炭火嘅形式燒熟 🐣食落帶有微微炭火嘅氣味🔥雞肉偏瘦 用左雞胸肉製作而成 🐤連減肥人士都食得😈❸晚市套餐 $288- 意大利青口煲青口煲係以蕃茄嚟調味🍅估唔到青口有9隻咁多🔎 肉質鮮味 每一隻都無沙 超讚🦭- 牛柳配香煎薯仔今次揀左7成熟🐄上枱嘅時候 牛柳係呈圓柱形狀 好特別🐮食落牛味超香濃 同時脂肪比例又唔多🤠 肉質鬆軟 食落一啲都唔韌🦷旁邊仲擺左唔同既醬汁、黑椒同粗鹽🤟🏻實有一款岩你口味😎- 白餐酒係以白葡萄釀製而成🍇苦澀味相對無濃烈 口感較為清爽🌾❹海鮮套餐 $198- 新鮮生蠔3隻蠔肉肥美同時又新鮮🦪難得地無乜海水味🌊食落相當鮮甜有層次感 餘韻細膩☺️- 海鮮煲呢個海鮮煲就好似海鮮湯咁🍲份量大到兩個人share都夠食😍海鮮嘅種類有好多 蝦、蜆、魷魚樣樣都有👻- 海螯蝦芝士意大利飯海螯蝦大大隻 睇落有啲似龍蝦🦐食落啖淡蝦嘅鮮甜 而且肉質仲好厚實😈蝦腳位嘅蝦肉食落又有啲似蟹🦞飯粒硬度岩岩好 咬落帶點煙

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

今次揀左7成熟🐄
上枱嘅時候 牛柳係呈圓柱形狀 好特別🐮
食落牛味超香濃 同時脂肪比例又唔多🤠
肉質鬆軟 食落一啲都唔韌🦷
旁邊仲擺左唔同既醬汁、黑椒同粗鹽🤟🏻
實有一款岩你口味😎

食落相當鮮甜有層次感 餘韻細膩☺️

- 海鮮煲
呢個海鮮煲就好似海鮮湯咁🍲
份量大到兩個人share都夠食😍
海鮮嘅種類有好多 蝦、蜆、魷魚樣樣都有👻

- 海螯蝦芝士意大利飯

入口綿滑 好似食緊蛋糕咁🍰
甜度岩岩好 可可粉令味道帶微微嘅苦澀🖤
同時又令咖啡嘅芳香有所昇華🆙

2023-02-05 53 瀏覽
這間隱身於大角咀的意大利餐廳,由意大利羅馬廚師主理,主打意大利薄餅及手工意粉,裝潢簡約不花巧,價錢合理,提供多款晚市套餐組合,選擇甚多。當中生蠔海鮮套餐也只是$198起,包三隻生蠔、一款前菜、一款主菜及飲品,飲品還可以選紅酒、白酒,性價比高。小編選了其一個套餐,前菜有帕爾馬火腿莎樂美冷盤或意大利青口煲兩款選擇,主菜則選了牛柳。🦋意大利青口煲作為前菜,份量比想像中多,青口嫩口無沙,醬汁個人覺得比較偏鹹,帶少少微辣。🦋牛柳配香煎薯仔 $288主菜選了牛柳,煎至三成熟,肉質粉嫩好吸引,咬落軟腍多汁,推介之選。🦋意式雞肉串燒 $48雞肉表面煎得好香,肉質保持軟嫩,大大串好抵食。🦋法國精選生蠔 $108/3隻生蠔蠔身肥美,略帶甜味和堅果味。🦋意大利提拉米蘇 $68啖啖濃郁的咖啡香及甜酒香氣,口感細緻幼滑,正宗意大利的風味。

🦋意大利青口煲

🦋牛柳配香煎薯仔 $288

🦋意式雞肉串燒 $48
雞肉表面煎得好香,肉質保持軟嫩,大大串好抵食。

🦋法國精選生蠔 $108/3隻
生蠔蠔身肥美,略帶甜味和堅果味。

🦋意大利提拉米蘇 $68
抵食又好食!環境仲要幾好👍🏻約會聚餐都適合🥰餐廳係意大利主廚🤩正宗又有水準💓Set dinner 真心好抵!有齊頭盤、前菜、主菜、餐飲‼️仲可以揀紅白酒🥂價錢就根據你揀邊款主菜🍽️我要左香煎比目魚配蔬菜($198) + 海螯蝦芝士意大利飯($198)前菜海鮮沙律同海鮮煲各一🤩每人一個頭款白酒煮蜆😍真係超滿足‼️海鮮煲連湯都好好飲!雖然入邊啲海鮮都係細細隻 但都鮮味💕比目魚扒超厚肉 肉質好嫩滑 皮又好脆🤤意大利飯口感好好 軟硬適中 仲食到拉絲芝士💕 海螯蝦肉好似龍蝦🦞但肉質比龍蝦好食😁牛肝菌芝士意大利寬麵($168) 呢個都係main course 不過佢個前菜就係意大利青口煲但係咸左d同小小辣 我一般🫣牛肝菌味勁濃郁🤤!好香好香 鹹香得宜 不過就唔係好食到芝士味😳布拉塔芝士配番茄🍅$88食意大利菜最鍾意呢個沙律🤩布拉塔芝士食落唔會好膩 可以食晒成個😂

抵食又好食!環境仲要幾好👍🏻約會聚餐都適合🥰

比目魚扒超厚肉 肉質好嫩滑 皮又好脆🤤

但係咸左d同小小辣 我一般🫣

布拉塔芝士配番茄🍅$88
2023-01-24 73 瀏覽
位於大角咀的The Francesco由意大利主廚主理,保證味道正宗😋 餐廳逢星期一至五精選紅酒/白酒/啤酒都只是 $38一杯,很適合下班來happy hour 盡情暢飲🥂𓍼海鮮套餐🍴🔸生蠔三隻先送上新鮮又肥美的生蠔 🦪 蠔肉大隻厚身,口感爽脆,充滿鹹鮮滋味🔹前菜選了海鮮沙律,餡料非常豐富,有鯷魚、魷魚、蝦、蜆等等,很清爽的開胃菜🔸龍蝦番茄手工意粉份量十足的龍蝦🦞 厚肉彈牙又鮮味。幼身的手工意粉都很掛汁美味🍝𓍼晚市套餐附前菜主菜和飲品🔹意大利青口煲前菜是意大利青口煲,番茄醬汁甜酸適中,配了麵包沾醬精華吃很惹味呢🔸牛柳配香煎薯仔五成熟的Tenderloin,煎得剛剛好!外層焦香,厚砌一塊的牛柳切開肉質很軟嫩🔹飲品兩款套餐都包house wine、咖啡或紅茶,我們就點了紅酒和白酒,配海鮮和牛柳都一流呢🍷 cheers

𓍼海鮮套餐🍴

🔹飲品
生蠔
牛柳配香煎薯仔
House  wine
平安夜同朋友想去一間比較有氣氛嘅餐廳食飯,就選擇了這間意大利餐廳因為係平安夜餐廳都有聖誕menu,亦有海鮮dinner set我哋就叫了一個海鮮set,本身前菜是配生蠔🦪,但因為賣曬就轉咗俾意式蜆肉煲,份量都多,蜆肉都鮮甜無沙海鮮煲就有青口、蝦,魷魚、蜆肉,湯底是龍蝦湯,覺得湯是最好飲的😋另一個前菜叫了風乾牛肉配帕馬臣芝士🧀,份量都多,味道正常大蝦蕃茄手工意粉:意粉因為係手工做,比較粗身一啲都彈牙,幾鍾意呢種麵質。蝦🦐都新鮮,肉質爽彈,蕃茄🍅酸酸甜甜十分開胃。美國春雞配煎薯:初時以為煎薯係薯角咁樣,但原來係薯條😂但新鮮熱辣又係粗身薯條所以都好好食,春雞🐓似係用焗嘅方式焗至微脆,仲配埋沙律🥗減低食肉嘅油膩感海蟄蝦芝士意大利粉:海蟄蝦🦞有啲似平時見到嘅瀨尿蝦,但唔確定係同一種蝦抑或只是蝦的近親。芝士味唔算好濃,如果再濃少少會食得更滿足飲品就分別叫了一紅一白嘅酒,味道普通都易入口🍷🥃

另一個前菜叫了風乾牛肉配帕馬臣芝士🧀,份量都多,味道正常

飲品就分別叫了一紅一白嘅酒,味道普通都易入口🍷🥃
2022-12-24
慶祝紀念
聖誕節
今日黎到位於奧運站附近既意大利餐廳同朋友慶祝生日。餐廳環境寬敞舒適,燈光昏暗浪漫🌹而且佈置非常有聖誕氣氛🎄餐廳食物性價比高,有新年套餐及海鮮套餐可以選擇。另外,通知店員既話,佢會幫手喺甜品上面寫上生日快樂同插上蠟燭,適合同朋友慶祝生日🎂🎄聖誕及新年套餐 $288包前菜、主菜、甜品及飲品🔸意式蜆肉煲蜆肉份量好多,而且全部鮮甜無沙,意式煲味道creamy香甜,配有小番茄,店員亦會比多個兜我地放蜆殼。🔸牛臉頰手工意大利麵 加$20牛臉頰非常軟腍,手工意大利麵入口特別有質感,意大利麵係香草番茄味,醬汁均勻沾上麵身,我本身好鍾意食意粉,哩個真係食唔停口,好食推介👍🏻🍮法式焦糖燉蛋哩個燉蛋比較特別係個燉蛋底係唔甜既,只係靠面層焦糖既甜調味,比較適合不嗜甜既人。🍹橙汁🔸夏威夷薄餅 $138哩到既pizza真係好抵食,$138已經大大個,上面有火腿、菠蘿、阿薩德羅芝士及雞肉絲,每一啖都食到配料,芝士及蕃茄醬亦足,味道相當唔錯。🔸美國肉眼扒配煎薯 $228哩個非常有驚喜❗️切開肉質粉嫩,入口牛味突出,而且充滿肉汁,完全唔需要加其他醬料已經好夠味,配有薯角、沙律及燒番茄,好食推介👍🏻🔹意大利提拉米蘇 $68

🎄聖誕及新年套餐 $288
包前菜、主菜、甜品及飲品
🔸意式蜆肉煲

🔸牛臉頰手工意大利麵 加$20

🍮法式焦糖燉蛋

🍹橙汁

🔸夏威夷薄餅 $138

🔸美國肉眼扒配煎薯 $228

🔹意大利提拉米蘇 $68
哩個提拉米蘇味道出色,忌廉與蛋糕比例剛剛好,入口質感濕潤,唔會好重酒香,亦係好食推介👍🏻

🥂餐廳做緊星期一至五精選紅酒、白酒及啤酒$38一杯~

整體黎講,餐廳環境寬敞舒適,食物亦有質素,係同朋友聚會同慶祝生日既好地方。
在聖誕前後走進餐店,看到由聖誕樹﹑裝飾與燈光營造出來的濃厚聖誕氣氛,店員還貼心預備了聖誕帽給我們,頂著帽子﹑聽著聖誕歌用餐,萬分festive。打開餐牌,會看到價格令人驚訝的各種菜式,雖然大角咀一帶一向是平民美食集中地,但能做到如此低價﹑同時又沒有在餐點質素上大打折扣,相當難得。❝迷你炸芝士波❞ | $48內裡是Mozzarella芝士,外皮偏硬,趁熱吃的話某幾粒可以做到拉絲效果,醬汁惹味。❝Mozzarella配蕃茄羅勒❞ | $68Mozzarella的軟綿與蕃茄的清爽互相平衡,令口感更佳,Mozzarella屬於厚切,散發淡淡芝士香。❝海鮮套餐❞ | $198套餐包括三隻目測size no.1的生蠔﹑海鮮煲、海螯蝦芝士意大利飯、白酒。前菜主菜和餐飲都是可以自選的。生蠔口感偏清爽,後勁十足,把整隻蠔吃掉之後竟然有強烈的海水味散發出來。海鮮煲的湯汁以蕃茄為基調,同時加入了忌廉,令味道調配更有層次。意大利飯份量十足,把完隻海螯蝦放在面頭,也是不錯的視覺效果。❝晚市套餐❞ | $288套餐亦是有前菜主菜和餐飲,點選了青口煲、牛柳配香煎薯仔、以及一杯非酒精飲品(這裡的紅酒白酒,即使不點套餐

❝迷你炸芝士波❞ | $48

❝Mozzarella配蕃茄羅勒❞ | $68

❝海鮮套餐❞ | $198

❝晚市套餐❞ | $288
套餐亦是有前菜主菜和餐飲,點選了青口煲、牛柳配香煎薯仔、以及一杯非酒精飲品(這裡的紅酒白酒,即使不點套餐想散叫,也做到$38的低價),青口煲一反傳統,以辣味蕃茄汁為基調,相當惹味。牛柳做到剛剛好的三至五成熟,肉質非常柔軟﹑同時帶有炭火香氣,料理出色。

❝Tiramisu❞ | $68
意大利料理之中的招牌甜點,是最有驚喜的品項,份量大方之餘,不論以顏色﹑味道來說,都看/吃得出:在芝士餡料中藏著的蛋黃數量與質素絕不吝嗇。濃烈的芝士與蛋香﹑固體稍稍偏流質的形態﹑濕潤而咖啡口味突出的手指餅,都令這份tiramisu變得越來越完美。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 The Francesco 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @thefrancescohk
大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地鋪
奧運A1出口/7mins
每日11:00 - 22:00

#17大角咀
#17意大利菜

尋找更多高質感食事提案⋯
@17feelgood at your service ♡
在佐敦、大角咀的隱世美食集中地,有一家由正宗意大利羅馬廚師主理的意大利餐廳ᴛʜᴇ ꜰʀᴀɴᴄᴇꜱᴄᴏ。地點不在旺區滿隱世,餐廳附近以住宅為主,以平民意菜作招徠。.餐廳地方相當闊落,環境幽暗有氣氛。今天選了兩個性價比滿高的套餐一試。.➰ 聖誕節及新年套餐➰ 💲288節日特色套餐提供四道菜,包括前菜、主食、甜品和飲品,每款也有不同菜式選擇。.➿前菜✿ 吞拿魚醬小牛肉意大利經典的開胃前菜之一,這款ᴄᴏʟᴅ ᴄᴜᴛ以軟嫩的小牛肉配搭了綿密的吞拿魚醬汁,底層有微苦的火箭菜和小番茄,開胃健康惹味。.➿主菜✿ 米蘭式炸肉排 +💲20以經典意大利的炸豬肉排方式處理,選用比較瘦的部位,肉經過輕度的捶打再醃漬所以肉質會比一般的炸肉排結實,再加上蛋漿炸粉炸成透橙,配上洋蔥絲生菜沙律,是邪惡的主食之選。.➿甜品✿ 意大利甜水果包跟餐甜品想來一點簡單的,所以選了意大利甜水果包,有提子乾和乾果的麵包,清新之選。.➿飲品❀ 白酒.➰海鮮套餐➰除了節日套餐外,餐廳也有恆常的海鮮套餐,一樣是四道菜少了甜品但有新鮮的生蠔。.➿頭盤✿ 新鮮生蠔3隻生蠔偏厚肉ᴄʀᴇᴀᴍʏ。.➿前菜✿ 海鮮煲吃過冷盤的凍生蠔後,來點熱的前菜海
➰ 聖誕節及新年套餐➰ 💲288

白酒

➰海鮮套餐➰
➿頭盤
✿ 新鮮生蠔3隻
生蠔偏厚肉ᴄʀᴇᴀᴍʏ。
新鮮生蠔
新鮮生蠔

➿前菜
✿ 海鮮煲
吃過冷盤的凍生蠔後,來點熱的前菜海鮮煲,亦即是海鮮湯。以意式蕃茄燴的海鮮煲,很大碗配料也不少。
海鮮煲

➿主菜
✿ 香煎龍脷配牛油檸檬汁 (500G) $368
主食龍脷上檯時把我嚇了一跳,沒有細看餐牌原以為是龍脷魚柳原來是原條的龍脷魚。魚煎至香脆的金黃色,肉質嫩滑,龍脷沒太多碎骨所以食用也很方便。底有熟菠菜,整體來說是一道惹味健康的主食。
香煎龍脷配牛油檸檬汁
香煎龍脷配牛油檸檬汁

➿飲品
❀ 白酒
❀ ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ 💲68
海鮮套餐沒有跟餐甜品所以額外點了一道到意大利餐廳必試的甜品ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ跟朋友分上。這份甜品的酒感比較重,水潤度高,味道不太甜滿不錯。
ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ

不專業食評 IG @nei.foodie
2022-12-29 115 瀏覽
見到樓下開左一間個樣幾decent 嘅西餐廳,以為終於有口福,住開大角嘴都知呢頭吾算多好食嘅西餐,所以係open rice見到咁多正評就即刻book位去試。可惜極度失望。環境的確係舒服的,新開吾多人,所以坐得好鬆動,裝飾都幾好。但食物絕對係吾得。頭盤嘅青口係極細隻,縮哂水,明顯係煮左好耐同overcooked, 而且亦都不新鮮,有雪味。另外叫左白酒煮蜆意粉,每一隻蜆都係有沙,每一淡都索索聲,最後只好更換了另一款意粉。最後牛扒正常味道,但價錢不平,性價比低。大家要去試的話真係要好好考慮。

為左慶祝下聖誕節,男朋友帶左我去食西餐🤩今次黎大角咀新開嘅意大利菜,仲係意大利廚師🇮🇹成個場都做左佈置,好有聖誕氣氛🎄一坐低店員仲每人派左一頂聖誕帽🥰勁有心思🍴二人薄餅套餐 $198套餐包左Caesar Salad,一款薄餅同兩杯飲品。飲品可以揀果汁、汽水、咖啡同茶,加$38仲可以升級餐飲做紅酒/白酒/啤酒😍不過今次我就揀左果汁🔸黑松露什菌薄餅 薄餅一睇就知係手製,絕對唔係一式瑋樣交番黎嘅貨,餅底邊脆卜卜,但係又係到其他餅位好軟,黑松露同芝士味濃郁,鋪滿整個puzza😋仲有幾款菇類,食到唔同風味🔸Cranberry Juice🔸Orange Juice 另加$98可選$148內嘅意粉🍴煙三文魚忌廉意大利雲吞 $98意式雲吞出面唔係到到都有得揀,所以餐牌有,我多數都會揀🤣口感creamy,有三文魚嘅香味,個醬汁同個餡好夾🍴美國肉眼扒配煎薯 $228叫左medium,出黎效果好好🤗入面呈嫩粉紅色,蘸少少鹽已經好正,肉嫩有光澤,好巧功夫🍴意式雞肉串燒 $48超級推介🌟🌟🌟🌟🌟呢串雞肉串燒可以話係我食過咁多串燒入面最好食嘅一串,冇誇大,雞肉好似慢煮一樣咁嫩滑,口感嫩到似魚肉,外面則有烘烤過嘅香

🍴二人薄餅套餐 $198

另加$98可選$148內嘅意粉

🍴煙三文魚忌廉意大利雲吞 $98

🍴美國肉眼扒配煎薯 $228

🍴意式雞肉串燒 $48
超級推介🌟🌟🌟🌟🌟呢串雞肉串燒可以話係我食過咁多串燒入面最好食嘅一串,冇誇大,雞肉好似慢煮一樣咁嫩滑,口感嫩到似魚肉,外面則有烘烤過嘅香氣同口感,咬落去亦有鎖住肉汁,同行朋友都大讚👍🏻

🍴Tiramisu $68
食完野加埋個甜品就最啱😳意大利野點可以唔叫Tiramisu,夾層擺左手指餅,唔會太濕潤,口感軟綿,mascarpone cheese幼滑

Tiramisu

🍴Panettone
臨近聖誕仲贈送左兩片Panettone聖誕麵包😆入面加左啲乾果粒,幾香甜鬆軟

Panettone
Tiramisu
Panettone
2022-12-20 547 瀏覽
今日喺大角咀試咗一間好warm好有氣氛嘅意大利餐廳🥰 餐廳新開冇耐, 佈置配合聖誕🎄嘅主題,入到去覺得好開心🥰 食物由意大利主廚主理,主打地道意大利菜。 餐廳除咗單點仲有套餐選擇,我今日就叫咗個海鮮套餐同埋晚市套餐,非常多嘢食, 餐飲仲可以揀紅白酒😎😎 如果唔叫套餐,平時精選🍻🥂🍷紅白酒、啤酒都只係$38一杯,真係好抵飲🫶🏻 🌟海鮮套餐 $368 (生蠔+前菜+主菜+飲品)包括三隻新鮮生蠔🦪 生蠔應該屬於1號,產地同款式就冇問到😆 但係好新鮮同埋餐廳處理得好乾淨,溫度夠凍,食得好放心🫶🏻兩個套餐都包括前菜,第一個就揀咗Seafood Stew呢個好溫暖嘅海鮮湯除咗有大蝦🍤之外,仲有魷魚同埋其他海鮮,味道濃郁, 天氣轉凍, 飲完全身都暖曬🥰主菜揀咗香煎龍脷柳配牛油檸檬汁🥰 出面已經好少食到煎原條魚,仲要煎得啱啱好🤤 骨位好香😍 最驚喜係佢嘅配菜,菠菜吸曬牛油同埋香蒜嘅味道,真係好正😍呢個好推介🫶🏻🌟晚市套餐 $288 (前菜+主菜+飲品)前菜揀咗意大利青口煲🥰 份量十足之餘我最鍾意係佢個汁,香辣得黎同海鮮好襯,用埋嗰兩塊麵包你點汁食好正🤤主菜揀咗牛柳配香煎薯仔,揀咗medium well

🌟海鮮套餐 $368 (生蠔+前菜+主菜+飲品)

🌟晚市套餐 $288 (前菜+主菜+飲品)

主菜揀咗牛柳配香煎薯仔,揀咗medium well, 啱啱好🫶🏻 牛柳外面燒到焦香,肉味濃,配佢自家製嘅肉汁,少少鹽同黑椒,好美味😍

🌟Tiramisu $68
最後梗係要食埋個甜品,意大利菜梗係食意大利芝士餅, 果然冇失望🤤 香濃軟滑,作為晚餐嘅結尾真係完美😍

餐廳都提供咗唔到嘅package,我見佢都有一啲食蠔配白酒嘅組合,價錢都好優惠😍 外籍主廚都好熱情,出嚟同啲食客交流,用餐感覺幾好, 一定會再嚟幫襯🫶🏻🥰

2022-12-17
2022-12-19 396 瀏覽
Tai Kok Tsui is now a mix of old town and modern residential area. Heard there’s a newly opened Italian restaurant called The Francesco run by a chef from Rome. Sounds like a guarantee of authentic flavors!Soup of the day with toasts - served with the lunch menu. Very beefy broth base with diced veggies like carrots and tomatoes.Penne ai Quattro formaggi - made with Parmesan, Gorgonzola, Taleggio and Fontina cheese. Rich and creamy combination with sharp flavor of the blue cheese. Ideal for a ch

Penne ai Quattro formaggi - made with Parmesan, Gorgonzola, Taleggio and Fontina cheese. Rich and creamy combination with sharp flavor of the blue cheese. Ideal for a cheese lover like me!

Broccoli Cauliflower e Padella - pan-fried crunchy veggies, sweet cherry tomatoes and onions. Great for neutralizing the filling cheese.

US Spring Chicken

US Spring Chicken with Potato Fries - MVP of the meal! $138 for a whole “spring” chicken which was big like a full grown chicken. Freshly roasted, crispy skin, suuuuper juicy and tender meat. So divine. Buono!

The Huntsman Shiraz Mourvedre 2020 - dark ruby red color. Dominated by dark fruits and vibrant acidity that paired surprisingly well with strongly flavored cheese.

Overall excellent food and reasonable prices. Would definitely visit again for their pizza, other kinds of pasta and of course the amazing spring chicken!!
US Spring Chicken
餐廳:The Francesco (大角咀)地址:大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地鋪大角咀呢間今年8月先開嘅The Francesco @thefrancescohk 主打傳統正宗意大利菜,由意大利羅馬大廚親自炮製每一道意大利美食🇮🇹,最近仲自創加入咗一啲帶有他國元素嘅小食,例如三色椒洋蔥串、炸番茄芝士飯團、迷你炸芝士波等平日中午嚟到,見到有十幾款$68-$88嘅Lunch Set可以嗌,包餐湯/沙律🥗、一份主食同一杯飲品,仲要星期一至日都可以叫,用咁抵嘅價錢食到意大利美食都真喺好少有👍,而佢哋亦有推出二人Pizza套餐、Set Dinnet、海鮮套餐🦪、輕食套餐等,用一個價錢就可以食飽飽😋✝️6吋迷你薄餅(lunch set) $7870幾蚊就可以食到一個Pizza都幾唔錯,揀咗意大利煙燻豬肉薄餅,喺蕃茄醬上面鋪上Mozzarella cheese🧀,再擺放意大利莎樂美腸,拎起就有豐富嘅拉絲效果,未食都聞到好香🤩。另外跟餐有自家製蕃茄湯同香脆多士,飲埋杯Latte都幾滿足🥰✝️意式雞肉串燒 $48呢個小食有兩串,用意式香料醃製咗嘅雞肉香濃惹味🐔,配埋秘製醬汁,烤香咗之後零舍吸引🔥
餐廳:The Francesco (大角咀)
地址:大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地鋪

✝️6吋迷你薄餅(lunch set) $78

✝️意式雞肉串燒 $48
烤香咗之後零舍吸引🔥,另外附上新鮮爽甜嘅生菜同火箭菜🥬,夾埋一齊食就無咁油膩

✝️風乾牛肉配帕馬臣芝士 $98
源於意大利北部嘅地道前菜——風乾牛肉Bresaola,用鹽同胡椒醃製過🧂,
風乾發酵到一定程度再切成薄片,加上橄欖油、檸檬汁同胡椒🍋,連埋Parmesan cheese同火箭菜一齊食鹹香開胃

✝️大蝦配羅馬翠玉瓜手工意粉 $168
原隻爽口大蝦🦐、爽口羅馬翠玉瓜,仲有餐廳手工製煙煙韌韌嘅意粉🍝,
意粉口感特別好食😋,醬汁有橄欖油同蕃茄香🍅,不過食到尾就有啲油膩

叫咗兩款餐廳自家製嘅意式甜品——提拉米蘇($68)同羅勒意式奶凍🍮($68),
前者口感幼滑綿綿,咖啡、Mascarpone cheese同朱古力嘅香味配合得啱啱好,balance細膩,食多少少都唔會溜😌;
後者以清新羅勒香為主🌱,幼滑香甜,不過牛奶香就唔喺好食得出
2022-12-16
10 分鐘 (堂食)
2022-12-15 66 瀏覽
📍The Francesco (大角咀)呢間算係大角嘴少有嘅意大利菜🇮🇹。套餐價錢好抵食。星期一至五精選紅酒🍷/白酒🥂/啤酒🍺仲有做緊$38/杯。✨晚市套餐 $288🦪意大利青口煲青口煲嘅醬汁番茄味好重,仲有明顯蒜香。青口大隻而且肉質彈牙。🥩牛柳配香煎薯仔牛柳表層口感焦脆,雖然本身比較瘦,不過有唔少肉汁。🍷紅酒✨海鮮套餐 $198🦪生蠔3隻比起想像中厚肉。海水味好重。🦐海鮮煲醬汁同青口煲唔同,番茄🍅味道冇咁重,仲有少少辣🌶️。🐟香煎比目魚配蔬菜比目魚皮煎得香脆,肉質嫩滑魚油多。🍷紅酒🍕黑松露雜菌薄餅 $158餅底麥香重,口感鬆軟。入口充滿菇菌香。🍮意式奶凍 $68竟然有basil味道嘅奶凍。有淡淡嘅香草味道,味道溫和細膩。🍰朱古力蛋糕 $68朱古力味道濃郁,仲有入口即化嘅感覺。主廚會行出嚟同客人傾偈,聽到我哋想食homemade dessert,仲請我哋試一塊chocolate salami🍫。
📍The Francesco (大角咀)

✨晚市套餐 $288
🦪意大利青口煲

🥩牛柳配香煎薯仔
牛柳表層口感焦脆,雖然本身比較瘦,不過有唔少肉汁。

🍷紅酒

✨海鮮套餐 $198

🦪生蠔3隻
比起想像中厚肉。海水味好重。

🦐海鮮煲
醬汁同青口煲唔同,番茄🍅味道冇咁重,仲有少少辣🌶️。

🐟香煎比目魚配蔬菜
比目魚皮煎得香脆,肉質嫩滑魚油多。

🍷紅酒

🍕黑松露雜菌薄餅 $158
餅底麥香重,口感鬆軟。入口充滿菇菌香。

🍮意式奶凍 $68

🍰朱古力蛋糕 $68
朱古力味道濃郁,仲有入口即化嘅感覺。