2023-09-02
🇮🇹大角咀精緻意大利小店🇮🇹-打風前夕既禮拜四🌪️ 梗係當係happy friday 所以喺公司附近搵到咗呢一間親民而且性價比超高又食得好飽既義大利菜餐廳👨🏻🍳 入面地方都好大 坐得好舒服 staff都好體貼 我地一飲完水就立即refill d野食都係一道道咁上 唔會食得好急😛 本來坐個位嘅冷氣壞左都有主動offer 幫我地換位添 夠哂體貼💯-🐚Clams in White Wine Sauce 白酒煮蜆 $128落左辣椒🌶️ 小小辣好過癮既clam clam都新鮮 配埋2片跟既法包 索埋啲汁都幾好味😝 如果d clams 可以大翻小小就更 perfect啦🥳-🦐Spicy Prawn Sizzlers 鐵板大蝦 $138頭盤黎講 蝦既份量都好generous🤭 用鐵板上菜 上到黎都仲會冒煙糍糍聲 熱辣辣好正😍 一路食🦐 一路用佢跟埋既發包點啲碟上面既番茄paste🥫 亦有另一番風味 -🐟Grilled Seabass 香煎鱸魚 $168呢個不得了 原條上 魚肉好嫩唔會一啲都唔鞋口 重點係佢個sauce 好得🤩 檸檬 牛油加上香草混合而成既 sauce 同條魚好夾 同時有唔會搶左魚味-🐷
🐟Grilled Seabass 香煎鱸魚 $168
🐷BBQ Ribs 燒烤豬肋骨 $178
都好好味🥳 成個ribs 大概有5-6條骨 每一條骨都啖啖肉 肉質岩岩好 肉一啲都唔柴 加埋BBQ 酸酸甜甜既醬汁 正呀😋 佢伴碟都會跟埋一啲烤薯仔都超惹味 同埋值得一提兩個main 都跟香醋沙律菜 d 菜好新鮮 尤其啲番茄仔同啲牛油菜 兩個main都好推薦💓✔️
🍰Tiramisu $68
最後老闆送左Tiramisu比我地 好濕潤 但唔會好漏或太creamy 味道岩岩好 唔錯🫶🏻
🥂House Red / Fruit Punch
既然係happy “friday” 當然要叫一杯house red 🍷同一杯 fruit punch🍹 red 就正常 fruit punch 就大大杯😋 仲有一大塊乾果係上面點綴下🤩
📍The Francesco (大角咀)
大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地舖