2019-07-24 54 瀏覽
朋友說發現抵食豬手,所以這天便一起去品嚐。餐廳門外豎立著餐牌,但由於我的目標明確,所以沒有細閱餐牌。店員說豬手需要30分鐘的烹調時間,但事實上豬手大概15分鐘內便送到我們面前。這是柚子麥啤浸脆皮德國鹹豬手。豬手帶淡淡的柚子味;鹹味不會過重,整體味道很出色。我尤其喜歡這裡的蜜糖芥末醬汁,味道甜甜的,有一點點刺激的感覺,配合豬手一起品嚐既能減膩,亦能為這道美味的豬手增加層次!總括來說,這個豬手很好吃,唯一美中不足的是豬手有點皮肉分離。
朋友說發現抵食豬手,所以這天便一起去品嚐。
餐廳門外豎立著餐牌,但由於我的目標明確,所以沒有細閱餐牌。
2019-07-21 68 瀏覽
於九龍灣吃喝多年已嚐過不少美食,開始想試新餐廳時,看見這間新開的西餐廳,便毫不猶豫訂了位置!這間餐廳裝潢用心,非常有格調,給人一種舒適的感覺!這次和朋友點了二人套餐,裏面包括:湯,沙律,意大利飯和意大利粉,牛扒和飲品,吃得十分飽!雞肉沙律給人清爽的感覺,加上雞肉嫩滑可口,值得一試!牛扒配搭鵝肝醬味道新鮮,可揀選自己喜歡的熟度,肉味濃亦多汁👍🏻意粉和飯中規中矩🍝整體而言,是有質素的餐廳,或會再回訪👍🏻
這間餐廳裝潢用心,非常有格調,給人一種舒適的感覺!
雞肉沙律給人清爽的感覺,加上雞肉嫩滑可口,值得一試!
意粉和飯中規中矩🍝
整體而言,是有質素的餐廳,或會再回訪
👍🏻

美國頂級西冷牛扒配鵝肝醬
美國頂級西冷牛扒配鵝肝醬
  • 雞肉沙律
九龍灣淘大商場呢間supernormal好似係最近新開無耐,但回頭客非常多嘅餐廳,呢間餐廳裝修有點似酒吧,有高枱、吧枱等等,客人可以按自己喜好坐唔同嘅位置!餐廳食物種類繁多,有串燒類、意大利飯、意大利麵等等,十分豐富!香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯 $128飯面放上兩大片鵝肝,煎得十分香口,而且鵝肝表面香脆,加上牛肝菌味道甚濃,再將蘆筍切成條狀與意大利飯混合得完美,令整個意大利飯十分惹味!香辣茄蓉大蝦意大利粉$115大蝦意大利粉又點可以冇大蝦呢,呢個意大利粉個主菜正正就係大蝦,大蝦肉質爽甜,而且採用蕃茄蓉為醬料,意粉好入味,仲帶點辣!大扇貝兩隻$42扇貝肉質嫩滑,經過燒烤後依然多汁鮮甜!雞腎兩串$24和雞軟骨兩串$26呢度嘅雞腎係細細粒,但穿到成條棒都係,而且特別彈牙!雞軟骨都同樣香脆,冇油益味!黑松露金菇牛肉卷$32金菇牛肉卷上有好大塊黑松露係面,真係好抵食!整體來講,呢間餐廳既係一間有質素的西餐又可以是餐後飲酒的好地方,十分滿足!

香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯 $128

香辣茄蓉大蝦意大利粉$115

大扇貝兩隻$42

扇貝肉質嫩滑,經過燒烤後依然多汁鮮甜!

雞腎兩串$24和雞軟骨兩串$26

呢度嘅雞腎係細細粒,但穿到成條棒都係,而且特別彈牙!

雞軟骨都同樣香脆,冇油益味!

黑松露金菇牛肉卷$32

金菇牛肉卷上有好大塊黑松露係面,真係好抵食

2019-07-16 89 瀏覽
係淘大有間新開既西餐廳,好有feel而且寧靜,好relax環境不錯之外,食物都OK👌🏻叫左個2人餐🔶是日餐湯:南瓜濃湯,都幾好味,好creamy🔶蒜蓉包(好好味啊!脆脆的,食完想再食)🔶前菜:法式牛肉批(說真的,我食唔到牛味,中間有啲似午餐肉,外面有一層包,都幾好味)🔶主菜:美國頂級西冷配鵝肝汁(五成熟)個西冷是OK的,入面都不會太熟,但少左啲牛既鮮味而且個鵝肝汁唔係好出味,變左好淡味...🔶主菜:雙層芝士海鮮焗飯好重芝士的,正!但中間內裡飯完全無汁🙈硬硬的海鮮都足料的!所以食之前要撈暈佢先食總括,唔錯的選擇,下次要食個德國豬手,見係招牌應該好好味😋
係淘大有間新開既西餐廳,好有feel而且寧靜,好relax
環境不錯之外,食物都OK👌🏻叫左個2人餐
🔶是日餐湯:南瓜濃湯,都幾好味,好creamy
南瓜濃湯

🔶蒜蓉包(好好味啊!脆脆的,食完想再食)
蒜蓉包

法式牛肉批

🔶主菜:美國頂級西冷配鵝肝汁(五成熟)
個西冷是OK的,入面都不會太熟,但少左啲牛既鮮味
而且個鵝肝汁唔係好出味,變左好淡味...
美國頂級西冷配鵝肝汁

🔶主菜:雙層芝士海鮮焗飯
好重芝士的,正!但中間內裡飯完全無汁🙈硬硬的
海鮮都足料的!所以食之前要撈暈佢先食
雙層芝士海鮮焗飯

總括,唔錯的選擇,下次要食個德國豬手,見係招牌應該好好味😋

南瓜濃湯
蒜蓉包
美國頂級西冷配鵝肝汁
2019-07-15 61 瀏覽
Supernormal    地址:    九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期196-199號地鋪    Is it a new restaurant in Amoy podium. I love trying new restaurant and the price is readonable. So I dine in for dinner Offer western cafe food. How deep I love avocado. I eat it every week. Scallops avocado salad. Portion is small but I love the fresh green avocado. Rich texture like butter and so smooth  ,high fibre and having various vitamin nutritionBesides , I order a side dish as I still hungry blue cheese buffalo wings little spicy bbq
Supernormal

Besides , I order a side dish as I still hungry blue cheese buffalo wings little spicy bbq sauce taste good

Kowloon bay good quality cafe.  There also have cocktail and draft beer.

Greart place and deco feeling.
2019-07-15 42 瀏覽
一直聽聞淘大花園而家新開左好多靚既餐廳,今日就抽時間過黎一試。行左一陣揀左呢間supernormal,因為見到佢menu有好多唔同既craftbeer,感覺係可以係度chill一晚,慢慢食慢慢飲,所以呢個食評都會以酒精類飲品為主既!La Trappe Quadrupel 手工啤我地第一支揀既係呢支10%既手工啤,飲落好舒服,口感好滑。味道係好傳統既修道院啤味道,充滿住麥芽香氣,唔算太過甘苦。店員亦都非常專業,真係用左10-14度既溫度黎serve,證明呢間唔係一間求其既craftbeer bar。Chinese Hua Diao Cocktail然後我就點左呢一杯外型非常吸引既花雕cocktail。雖然佢係cocktail,但佢濃度係偏高架,因為佢recipe入面仲加左gin。我會形容呢杯係一杯女性向既cocktail,因為佢仲加左蘋果汁同放左一支新鮮cinnamon係上面。飲落花雕味都好濃厚,好欣賞佢地發揮創意,中西合壁。上面放既薄荷葉好吸晴,加埋個花瓶酒杯好適合打卡!三重芝士和牛漢堡因為送酒,我地就叫左比較漏既一個burger,因為burger同beer係絕配黎。Size算係中間,

La Trappe Quadrupel 手工啤

Chinese Hua Diao Cocktail

三重芝士和牛漢堡
因為送酒,我地就叫左比較漏既一個burger,因為burger同beer係絕配黎。Size算係中間,塊肉好厚,配埋車打芝士,同埋應該係藍芝士醬,成件事感覺係好滿足。漢堡扒唔會過熟,仲keep到有肉汁。伴碟既薯條都非常高質,佢唔係最幼個隻,又炸得夠脆,真係好岩送酒食。

西班牙海鮮飯
之後我地都開始肚餓,就叫左個西班牙海鮮飯。呢個飯幾有驚喜,因為我地一開頭以為佢會係類似paella咁既,不過佢其實比較似risotto,但係好食既!佢同樣用上新鮮既海鮮做配料,飯係忌廉蕃茄口味,而飯粒軟硬度亦都控制得好好。呢個飯非常開胃,但亦都夠飽肚。我地食完呢個risotto亦都覺得可以唔需要再叫野食嚕。

North Coast Old Rasputin Russian Imperial 手工啤
食完野我地都意猷未盡,決定再叫多一支手工啤。今次飲呢一隻同第一支好唔同,首先佢個色澤已經係比較深色,貼近我地平時飲既stout。呢一支係帶點淡淡既朱古力味,不過飲落喉既感覺就無第一支咁滑。溫度同樣係控制得好好。

兩個人,飲埋酒埋單都係400蚊only,個人覺得十分之抵。店員服務態度好好,會為我地介紹menu同埋啤酒,亦好有禮貌。餐廳亦都乾淨企理,餐單亦同手工啤/cocktail choice好夾,我同朋友都認同,如果我地住附近,一定會得閒落黎飲返兩杯輕鬆下。
2019-07-09
2019-07-14 68 瀏覽
🐷🐷🐷🐷▪️ 法式牛仔批係好特別既前菜!本來expect牛肉批會係一個tart既shape咁上,但原來係切成一片片既🤔 牛仔批係用酥皮湯既皮😍 牛油味濃,多層鬆化。牛仔肉味道偏鹹,有啲似用牛肉製既午餐肉🤪 肉食獸一定好鐘意!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️4/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️ 美國西冷配鵝肝汁上碟既狀態exactly係medium🤤 火候啱啱好,切開肉色嫩紅,食落牛味濃烈,肉質軟腍,少少韌🤪 雖比不上有級數既牛肉,但依個價錢而言CP值好高🖖🏻 醬汁雖然唔係好鵝肝,但同西冷味道匹配。〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰〰️️〰️〰️▪️ 帶子龍蝦汁意大利飯帶子煎得外皮稍脆,內裏嫩滑,出乎意料地保持左帶子既鮮味🤔 龍蝦汁濃郁,意大利飯被烹調得好入味🤤 內含三色椒,增添左口感層次!〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰️/5🐷〰️〰️〰️〰️〰〰️️〰️🔸Overall ($440+1)依個餐本來係$428,梳打特飲需加$12。包埋餐湯,蒜蓉包🖖🏻📍SuperNormal (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下196-199號舖
🐷🐷🐷🐷
▪️ 法式牛仔批

▪️ 美國西冷配鵝肝汁

▪️ 帶子龍蝦汁意大利飯

🔸Overall ($440+1)

📍SuperNormal (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下196-199號舖
2019-07-14 73 瀏覽
放工後同女朋友慶祝升職,提議吃多款式嘅餐廳,就選擇試試,實在令人有驚喜^_^價錢合理,味道一流,可能今日假日較多人,到埗要等10-15分鐘才有位,下次再來時要訂枱,員工細心及有禮,值得一讚
2019-07-14
15 分鐘 (堂食)
茄子,黑松露金菇牛肉卷
焦糖菠蘿
雞軟骨,燒墨魚咀
厚切牛舌心,安格斯牛肉
柚子徳國咸豬手
檸檬蜜桃蘋果梳打,士多啤梨香橙梳打
2019-07-14 39 瀏覽
德福食野食到悶,咁就去淘大個邊搵野食!Supernormal以西餐為主,但又可以食串燒飲啤酒,兩種選擇😝🔖法式鮮蠔湯看似平平無奇,入口充滿驚奇。蠔肉blend左打湯,但每一啖都仲食到小粒粒既蠔肉。成碗湯個味好濃厚,配埋蒜蓉飽超夾。(P.S.飲完記得飲水沖沖中和番,再食下一味餸)🔖法式燒紐西蘭羊架羊架四條骨,兩人分量岩岩好。嗌左五成熟,外面個層煎得香脆,一啖咬落入面,肉汁就爆出黎,一邊咬,陣陣羊味滲出黎,鍾意食羊既朋友必食!🔖香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯鵝肝煎到入口即熔唔乾身,拼埋牛肝菌意大利飯,調起成碟飯個味。Risotto食落硬硬地,幾有咬口。🔖串燒:焦糖菠蘿、雞心、牛舌串燒係即燒既關係,等既時間較長,但係係值得既😍雞心,細細粒六粒,食落好juicy,雞心超爽口。牛舌非常肉厚,食到停唔到。燒菠蘿本身已經甜味好夠,外面加埋焦糖,脆脆的,雙重口感!
德福食野食到悶,咁就去淘大個邊搵野食!
🔖法式鮮蠔湯

🔖法式燒紐西蘭羊架

🔖香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯

🔖串燒:焦糖菠蘿、雞心、牛舌

2019-07-10 42 瀏覽
去淘大商場睇戲 - 蝙蝠俠,所以特意嘗試找尋西餐廳…… 結果發現一間唔錯的豬手餐廳😋😋😋 除了豬手以外、 他的羊架 、意大利飯也不錯 😊我們點了兩支紅酒和 cocktail 品嚐 😋 其實他們有手工啤酒,我看隔離枱的顧客也很欣賞😊 今個星期五再去食過😆😆😆 大家可試下,真是一間唔錯的餐廳😘
今個星期五再去食過😆😆😆 大家可試下,真是一間唔錯的餐廳😘
2019-07-05
2019-07-10 60 瀏覽
很久沒有來淘大商場,今日約了朋友過來食晚餐,竟然有意想不到的驚喜。餐廳用的是黑色玻璃櫥窗,里面的環境可以一目了然。磚牆設計,配上特色掛畫和掛牆飾物。食物選擇都算多,份量亦十分足料。卡邦尼意粉很creamy,有很多洋蔥粒、菌類和煙肉。大蝦意粉除了有香煎大蝦外,還有不少蝦肉,有少許辣,很香口。鱸魚意大利雲吞的魚皮煎得很香脆,雲吞配的是忌廉汁。串燒多數有兩串,選了雞腎串燒,不過不失。下次可以試下二人套餐,抵食點。

大蝦意粉除了有香煎大蝦外,還有不少蝦肉,有少許辣,很香口。

鱸魚意大利雲吞的魚皮煎得很香脆,雲吞配的是忌廉汁。

2019-07-08 46 瀏覽
今日嚟到淘大花園,經過Supernormal 見到徳國豬手做緊特價,有着數無理由錯過啫,緊係入去食!餐廳氣氛好好,裝飾都好有品味!環境薰陶之下,梗係要啤一啤!佢地嘅手工啤有超!多!款!而cocktail 盛器都別具特色!叫咗日本人氣No.1 ! 特式係有日本柚子味同山椒嘅辛香!酒精濃度8%。飲落柚子味唔太出,但的確有少少微辣感。之後叫了幾款小食,包括燒芝士年糕。外皮唔係食開較油的那種炸皮,而是乾身有點像麵包,幾特別的!如果芝士做到有拉絲效果,咁就perfect啦!燒牛舌芯大讚!牛舌好爽口,無渣唔會韌,牛味濃郁,調味剛好!Wasabi 雞翼🍗雞翼大隻,飽滿多肉,配上我最喜愛的Wasabi醬,同樣係送酒嘅最佳小食!燒焦糖菠蘿🍍好有驚喜!!!從來都只有就咁燒菠蘿,好少會加多一層焦糖喺面,本身菠蘿已經好甜,加埋燒到脆身的焦糖會有兩種唔同嘅甜味出現,好夾,推介!柚子麥啤浸德國鹹豬手🐽佢係店家極力推薦的一道菜,由自家釀制嘅柚子啤酒浸足8小時。豬手份量多,外皮燒至香脆可口,唔知係咪用啤酒浸嘅關係,豬手肉特別軟綿,而且帶少少柚子味,幾特別的!生活困逼,嚟飲吓酒,傾下計,食吓好嘢,輕鬆一晚!

燒牛舌芯

大讚!牛舌好爽口,無渣唔會韌,牛味濃郁,調味剛好!

Wasabi 雞翼🍗

燒焦糖菠蘿🍍

柚子麥啤浸德國鹹豬手🐽

生活困逼,嚟飲吓酒,傾下計,食吓好嘢,輕鬆一晚!

• 燒焦糖菠蘿
  • 燒牛舌心
  • 柚子啤浸德國鹹豬手
2019-07-08 47 瀏覽
經常都去九龍灣謹慎因為行過淘大商場,發現有間新嘅餐廳叫supernormal,睇門口似輕食同埋飲嘢,叫佢夜晚至二人餐幾吸引,入去試吓先。潢裝有啲似工業風,都見到餐廳老闆心思,今晚係星期四,但餐廳都算幾多人,有八成滿座。Dinner set for 2都幾豐富,有前菜、湯、主菜、飲品,我地點左法式羊架,同埋帶子龍蝦汁意大利飯,Hk$378。先來吼雞沙律,配上柚子醋油,好醒胃,吼雞翼燒得好香,上碟時中暖暖。主菜法式羊假實在冇得頂,四條大羊架,上面鋪相蒜香,燒出嚟好惹味,食嘅時候撥走上面嘅蒜蓉,啲葉了未已經入晒去羊架度,而且樣㗎外脆內嫩,好滑口,值得加分! 呢個龍蝦汁帶子意大利飯賣相相當不錯,非常有誠意,用珍寶帶子加蒜蓉牛油煎香,愛情仲有少少焦香,龍蝦汁調味不錯,雖然冇龍蝦肉,但係龍蝦汁有好香濃嘅龍蝦味! 餐廳內都有幾款特色飲品、啤酒、紅酒等等,加咗錢叫蜜桃梳打,不過不失,好大杯幾抵飲!第一次比嘅評分相當好,估唔到小店充滿驚喜,見得到廚師用心烹調,呢間食完會再返尋味!

2019-06-27
第二次來光顧supernormal🤭事隔半年仍然保持水準~我們點了一個dinner set for two👫有前菜、餐湯、蒜蓉包、兩款主菜和兩杯飲品,主菜有我最愛的羊架😍看起來不錯,價位亦是預算之內👍當日的餐湯是西蘭花忌廉湯,口感幼滑,喝得出的西蘭花味🥦感覺清新~配合脆卜卜的蒜蓉包,但只有一片真的有點不夠喉呢😝前菜我們選了法式牛肉批,是一層軟軟的酥皮包著一片牛肉火腿,不咸不膩,而且很有特色😃我最期待的主菜來了💕💕🙊一上桌已經香氣撲鼻,賣相都很吸引呢~我選了全熟的羊架,師傅工夫很到家,切開的確是一點血水都沒有😮而且羊肉並沒有因為過份烤焗而變乾身,肉汁仍保留在羊架之中❤️我認為質素絕對比得上香港一些知名的扒房~~🤭🤭我們選了雙層芝士海鮮焗飯作我們的第二道主菜😃海鮮份量不少,雖說是雙層芝士焗飯,但吃完不會感覺太漏😋😋飲品我們選了基本的檸茶檸水🍋其實如非order dinner set,餐廳亦有很多特色cocktail和craft beer都很值得一試🤫
第二次來光顧supernormal🤭事隔半年仍然保持水準~

2019-07-03
2019-07-06 52 瀏覽
淘大新開咗間美式餐廳,食物質素同環境都唔錯,食物大大份😂環境好chill,可以order唔同嘅酒精飲品🍷🍸🍹🍾🍟 黑松露薯條 $62 薯條熱辣辣,芝士味同黑松露味濃郁。🍔 明太子軟殼蟹漢堡漢堡堆到好高,軟殻蟹略嫌炸得過火有啲乾,好彩加埋明太子醬、蕃茄一齊食就恰如其分。🍝 香辣茄蓉大蝦扁意粉 $105意粉酸酸辣辣咁好開胃。除咗主食,仲有好多串燒,啱曬啲想小酌一下嘅人。🍍 菠蘿焦糖 $30最欣賞個燒菠蘿,外層係香脆嘅焦糖,咬開之後,酸酸甜甜嘅菠蘿汁喺口腔蔓延開去,超好味🤤🍠 一口甜蕃薯 $22🐣 雞肉串 $24
淘大新開咗間美式餐廳,食物質素同環境都唔錯,食物大大份😂
環境好chill,可以order唔同嘅酒精飲品🍷🍸🍹🍾

🍟 黑松露薯條 $62
薯條熱辣辣,芝士味同黑松露味濃郁。

🍔 明太子軟殼蟹漢堡

🍝 香辣茄蓉大蝦扁意粉 $105
意粉酸酸辣辣咁好開胃。
除咗主食,仲有好多串燒,啱曬啲想小酌一下嘅人。

🍍 菠蘿焦糖 $30
🍠 一口甜蕃薯 $22