//間野叫:SUKIYA すき家邊度黎:旺角亞皆老街31號地舖環境點:似唔似日本我唔知 不過店內絕對有真架仔職員 一入門口就「21314」咁歡迎我地 (fyi下午茶時段排左1.5鐘左右)▪香蔥溫泉蛋牛丼(M) $388分呢個size大約相等於吉野家細飯 云云眾丼挑選左佢 果然無揀錯 香蔥份量多 每啖飯都有香蔥味 唔會有生蔥嘅辣味 除左蔥 另一個重點係佢有少少辣醬 配上牛汁嘅濃郁鹹香 簡直係一絕 而且牛肉都夠曬淋 入曬味 絕對唔係想倒米 不過我覺得陣味夾埋有些少腐乳味 利申 禾鍾意食腐乳▪壽喜燒鍋 $608分相信好多人好掛住吉邊 於是嗌左呢個鍋止止癮 皇天不負忍口人 佢無令我地失望 壽喜燒汁剛剛好夠煮曬所有配料 個鍋包一碗飯加一個烏冬 份量唔細架 唯獨係配料比較少 烏冬索曬壽喜燒汁 最後倒埋個飯落去收乾埋個僅餘的湯汁 wonderful▪炸雞套餐 $206分唔好彩我地呢批唔係新鮮炸起 炸雞偏凍 炸粉偏厚 但係勝在肉質嫩滑 另外個凍紅茶(7.5分)唔錯 雖然唔可以較甜度 不過茶味都好出 又唔會覺得甜 不過都係一入座會上比你嘅免費麥茶更厲害 解膩一流
間野叫:SUKIYA すき家
邊度黎:旺角亞皆老街31號地舖
香蔥溫泉蛋牛丼(M)

香蔥溫泉蛋牛丼(M) $38
8分
壽喜燒鍋

壽喜燒鍋 $60
8分
炸雞套餐

炸雞套餐 $20
6分
香蔥溫泉蛋牛丼(M)
壽喜燒鍋
  • 香蔥溫泉蛋牛丼
2020-03-13 355 瀏覽
好きや對所有日本同鄉嚟講都一定相當熟悉,因為價廉物美,而且開24小時,又梗有一間係左緊,絕對係窮遊恩物!過江嚟到香港,保留了價廉物美嘅精神,識玩一定玩早餐,成個定時早餐都不出$30,仲有秋葵同三文魚呢d健康之選添!
#溫泉蛋牛丼 加配 #炸雞套餐 #冰紅茶#溫泉蛋 #牛肉飯終於~終於~可以食到牛肉飯啦!!!🐮🐷小編期待左好耐啦!!😍第一日開幕個日小編放lunch都有諗住黎食嫁,不過實在係太多人排隊啦,離遠望到鋪出面打左四行蛇餅,又見唔到龍尾,🐷小編真係冇辦法啦…lunch time冇咁多時間可以排隊…😢之後喺佢開左個幾兩個星期之後,🐷小編終於試到啦!!不過當日小編都排左超過30分鐘嫁~🙈講返正題,佢個牛丼睇落會比較乾少少,好似冇咩汁咁😣,但係因為🐷小編係食親牛肉飯都會要份牛肉汁既,所以食落完全冇乾既問題😉另外d牛肉都比較薄,但味道都唔錯既😋但不得不說佢既洋蔥好好味啊!🐷小編平時係絕對唔會食洋蔥,因為好怕佢陣未熟透既辣味同臭味!!但喱度既洋蔥煮到幾淋,入曬牛肉汁既味道,配飯食好唔錯啊!!🤤而佢d米講明係用日本產越光米,🐷小編最愛日本米,比香港一般食到既泰國米煙韌d口感好d,同埋佢會比一般米吸汁d!!😝所以當加埋喱個丼既靈魂<溫泉蛋🥚>之後,再撈埋成碗飯,然後一啖入面有曬牛肉;洋蔥;蛋液;飯同牛肉汁,真係好好味好滿足啊!!!🤩而佢個炸雞🍗就比較普通啦…上枱個陣都唔熱,係室溫既,雖然層炸
#溫泉蛋牛丼 加配 #炸雞套餐 #冰紅茶
#溫泉蛋 #牛肉飯
終於~終於~可以食到牛肉飯啦!!!🐮
而佢個炸雞🍗就比較普通啦…上枱個陣都唔熱,係室溫既,雖然層炸粉唔厚,係做到日式炸雞既口感,但真係唔特別。杯冰紅茶就大家都應該諗到咩味啦😅 所以🐷小編建議唔洗特別加錢去試嚕..
🏆 「豬」味指數:8.5/10
📌 溫馨提示:中size🐮丼絕對夠食啊!同埋cp值最高!!👍🏻👍🏻
🚩旺角- 𝕊𝕦𝕜𝕚𝕪𝕒牛丼⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬日本𝕊𝕦𝕜𝕚𝕪𝕒已經嚟咗香港一段時間⏰但因為次次都好多人排隊😫最近先有機會食🙈平日既7點前去到,所以只係等左15分鐘就有得食🤓旺角用呢個價錢吃飽飽😋好滿足啊!即使係男士都不用怕食唔飽!因為佢有分4個size: S, M, L, LL‼️🥩牛丼青菜套餐($39)呢個係佢哋嘅招牌套餐,牛肉分量足夠,食到最後一啖都有牛肉送飯😋😋另外秘製牛肉汁令成個飯加分😍同埋我都好鍾意佢哋嘅蒜蓉青菜🥬呢個餐抵食!🥩燒肉丼配溫泉蛋($39)我簡左m size,對女仔黎講就岩岩好喇😋燒肉味既牛肉我覺得更好食!醬汁甜甜地😝強烈建議大家要加溫泉蛋🥚不過呢款食落就有少少油膩喇😫🔸評分: 7.5/10人均消費: $50
🚩旺角- 𝕊𝕦𝕜𝕚𝕪𝕒牛丼
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬

🥩牛丼青菜套餐($39)

🥩燒肉丼配溫泉蛋($39)

🔸評分: 7.5/10
人均消費: $50
好多次行過, 遠遠望到條人龍就走....早前見橫掂得閒就去排買外賣返屋企食…點知原來外賣唔駛排隊 wor….YEAH YEAH YEAH….第一次喺香港食, 當然要試最傳統的普通牛丼, 有大中細我揀中 ($30) 再加炸雞 (我始終係貪心的)…最後發現, 原來中都幾大碗, 唔知係咪因為有5件炸雞 ($25) , 所以太飽! 但係牛堅好食, 唔嚡唔靭, 醬汁濃濃的甜甜哋, 唯一係我拎到返屋企食個飯變得太淋! 炸雞同樣出色, 雞肉嫩滑多汁, 炸漿唔厚, 同樣超讚!原來開朝早 6am, 同事妹話朝早返工前去食早餐….希望唔駛排隊 wor…

炸雞同樣出色, 雞肉嫩滑多汁, 炸漿唔厚, 同樣超讚!
10 分鐘 (外賣自取)
2020-03-10 216 瀏覽
之前見排到凌晨都重要排,咁誇張,現見過左一輪,應該無咁多人掛,去到約十零人就OK啦,排到去門口,會有職員安排你入座,落單就按鐘,其實係門口都差唔多揀好,所以都好快落單,等左五分鐘,職員就把餐送到,送黎講真賣相真係唔得,個飯一pat pat,啲飯真係食唔出係日本米,一舊舊咁,杯野飲唔知做咩,好似有人飲過咁,得半杯多少少,個沙律啲椰菜又比較硬,重有好草青味,不太好吃,不過約五十蚊食飽,不能太高要求,總括黎講唔算好食,普普通通咁啦,要排就一定不黎,職員好像有日本人, 有點像在日本呢!
2020-03-08 9501 瀏覽
/Sukiya HK🇭🇰/#sa旺角篇 #sa午餐篇 ➖➖➖開左係香港幾個月 早排排長龍去開拎野見無咩人又未食野就食下大約排左十至十五分鐘就入得去啦有多種選擇 例如牛丼、燒肉丼仲有咖喱、Shabu shabu 🙈 其實牛丼食落真係幾似吉野家雖然已經好耐無食過🥱不過呢度有更多嘅種類 雖然要等但都可以一試 但我覺得唔洗排咁耐少人啲先去食啦😝➖➖➖温泉蛋牛丼炸雞套餐 $58 呢份餐係有兩隻温泉蛋嘅可以揀一杯冰茶/麵豉湯同一份炸雞▪️▪️▪️🔸温泉蛋牛丼飯🔸 可以揀size 我要左中size 温泉蛋係分開上 好彩無打爛蛋😝有兩隻 本身會以為味道好淡點知又幾有蛋香🤤而且夠流心入面仲有洋蔥同牛肉 同吉野家無分別不過牛味都幾濃 仲係用珍珠米🤘🏻➖➖➖分數: 7.5/10➖➖➖🔸炸雞🔸有三小件 唔會炸到好乾 肉質都幾鮮嫩 覺得唔夠熱正正常常 無太大驚喜➖➖➖分數:6.5/10 ➖➖➖📍Sukiya Hong Kong 旺角亞皆老街31號
/Sukiya HK🇭🇰/
#sa旺角篇 #sa午餐篇
開左係香港幾個月 早排排長龍
去開拎野見無咩人又未食野就食下
大約排左十至十五分鐘就入得去啦
有多種選擇 例如牛丼、燒肉丼
仲有咖喱、Shabu shabu 🙈
其實牛丼食落真係幾似吉野家

分數:6.5/10
📍Sukiya Hong Kong
旺角亞皆老街31號
2020-03-06
15 分鐘 (堂食)
一直係網上見到香港開左第一間sukiya,係日本連鎖牛肉飯專門店。聽講一開業時候最高峰時要等成個幾兩個鐘,5點9係太子放完工一個人去等,唔使一分鐘就入到去。餐牌算多種類,比個間吉野家多唔少。今次叫左個中size 青蔥溫泉蛋牛丼,配左個青菜套餐,一共48蚊。味道方面,珍珠米煲得岩岩好,有少少咬口,吸左少少牛汁食唔錯,又唔會俾啲汁浸到爛哂,撈埋蔥同溫泉蛋食加分唔少。可惜牛肉真心普普通通,份量又唔算多,出面街市買30幾蚊磅既Lvl 。認真講佢係可以取代吉野家,但要等咁耐係一啲都唔值,自己煮仲快過佢。菜偏濃味少少,份量唔多,如果可以清淡啲就好了,不過唔大問題,個人口味啦。最後想講呢間野開業都好似有幾個月,但感覺做野都好似唔太organised ,手忙腳亂咁,係咪唔夠staff。

2020-03-06 159 瀏覽
晚夜黎食,隊排到轉角位,等15分鐘可以入去,不過一定要人齊先可以入座。坐低撳鐘落單,食物上得好快。牛丼套餐($39)- 配蒜蓉炒唐生菜同湯或茶。菜同湯味道都偏咸,牛丼d牛肉好硬,味道同吉野家差唔多,但牛肉較少,飯比較多。温泉蛋香䓤燒肉飯 ($58)-飯份量多,肉一樣唔算多,温泉蛋自己打落飯,要小心蛋黃好易整爛😂牛丼套餐價錢平,大大碗,但食物味道一般,如果要排好耐隊就唔太值得!

2020-03-04 192 瀏覽
是咁的,日本三大牛肉點之嘅食其家終於黎到香港嘅,由於唔會再食吉野家嘅關係,所以食佢啦。由於有幾次要一早係旺角見客,所以無人排隊就試下佢地個飯。第一次食嘅就係燒牛肉飯,係日本食過,我覺得差唔多。都係啲牛肉炒熟佢,淋啲牛汁咁。第二次就係食午餐,排左三個字。今次就係食牛肉飯,我唔係乜野家fans,唔係成日食牛肉飯,我覺得差唔多。不過牛汁無咁鹹。而炸雞就麻麻地,雖然無油益味,但就好油,唔太好食。想批評嘅係啲飯,啲飯濕到好過份,變左湖仔咁,好難食。完全唔粒粒分明嘅飯粒,堅唔掂。至於坐位就唔好坐,但快餐唔會理。
燒牛肉飯

牛肉飯

炸雞就麻麻地,雖然無油益味,但就好油,唔太好食。

至於坐位就唔好坐,但快餐唔會理。
香蔥溫泉蛋牛肉丼🍚入面加左韓國辣醬🔥香蔥味道帶點微辣😆溫泉蛋撈埋日本米 好味加$10就有套餐🤩沙律/青菜🥗冰紅茶/汽水------------------------------牛肉壽喜燒鍋 湯底濃郁鮮甜😆美國牛肉👍每個套餐都會有烏冬、白飯🍚配菜 夠晒飽😊珍珠宇治牛奶抹茶🍵珍珠幾煙韌 牛奶味濃郁鋪頭入面有日本人既員工 幾親切😍真心不錯------------------------------
香蔥溫泉蛋牛肉丼🍚入面加左韓國辣醬🔥
香蔥味道帶點微辣😆溫泉蛋撈埋日本米 好味
加$10就有套餐🤩沙律/青菜🥗冰紅茶/汽水
牛肉壽喜燒鍋 湯底濃郁鮮甜😆美國牛肉👍
每個套餐都會有烏冬、白飯🍚配菜 夠晒飽😊
珍珠宇治牛奶抹茶🍵珍珠幾煙韌 牛奶味濃郁
鋪頭入面有日本人既員工 幾親切😍真心不錯
2020-03-02
30 分鐘 (堂食)
  • 香蔥溫泉蛋牛丼
  • 珍珠宇治牛奶抹茶
  • 牛肉壽喜燒鍋
今日終於食到呢間日本牛肉丼❤️❤️❤️去親日本宵夜都食佢😋佢最特別既就係燒牛肉。雖則佢都有老吉果隻用壽喜燒湯煮果隻牛肉。但燒牛肉個汁超燶超好味🍚佢種類又多好多。有咖喱。燒雞。雞丼。鰻魚。仲有一人邊爐。我相信佢好過老吉今次叫左個set..M Size 燒牛丼。配雙溫泉蛋。加配3件炸雞。冰紅茶。$6x真係滿足既。但可惜牛肉份量真心少得可憐不過味道真係正。好得。配溫泉蛋汁。冇得輸囉。佢個炸雞有D香茅味但唔太好夠熱。都值得食既。杯茶就似午後。有D香精味。我麻麻環境:其實入邊唔算大。明白點解要排咁耐食物:真係好味既。選擇多總括:真係好味過老吉好多。又多選擇。服務都唔錯。好快有得食。舖仔細細要等冇計。所以最好外賣。我相信唔會差好遠。會再試其實際
今日終於食到呢間日本牛肉丼❤️❤️❤️
去親日本宵夜都食佢😋
真係滿足既。但可惜牛肉份量真心少得可憐
環境:其實入邊唔算大。明白點解要排咁耐
食物:真係好味既。選擇多
2020-02-25 358 瀏覽
食牛肉飯排咗好耐隊已經係非繁忙時間但係都係好多人🤦🏻‍♀️好多嘢都賣晒啦🤦🏻‍♀️叫咗個普通牛肉飯同埋一個三重芝士牛肉飯芝士牛肉飯會野味啲嘅,如果佢個牛肉飯有多少少牛肉汁咁就會冇咁乾身好味啲啦!原來壽喜燒係要晏晝到夜晚先供應㗎
食牛肉飯排咗好耐隊
已經係非繁忙時間但係都係好多人🤦🏻‍♀️
2020-02-24 342 瀏覽
呢一間日本餐廳由佢一開始嗰陣時已經係好瘋魔一事,我已經好想去食,啲人話好食過吉野家好多倍。話說今日放假,同男朋友大約3:30左右經過旺角,就一時興起去呢一間餐廳度試吓佢啲食物,一去到門口見到有五至10個人排緊隊,不過條人龍都去得好快,大約都係等左20分鐘就入到去啦一見到個餐牌諗都唔諗叫咗個燒肉芝士男朋友就叫咗個最大size嘅燒肉我哋兩個都覺得其實味道都好一般未至於香港人需要排隊排咁耐等入去食呢碗飯我哋兩個人食咗$160左右價錢上偏貴我哋試吓就算啦不過

一見到個餐牌諗都唔諗叫咗個燒肉芝士

男朋友就叫咗個最大size嘅燒肉

我哋兩個都覺得其實味道都好一般
未至於香港人需要排隊排咁耐等入去食呢碗飯

我哋兩個人食咗$160左右
價錢上偏貴

我哋試吓就算啦不過

2020-02-21 752 瀏覽
千呼萬喚的SUKIYA すき家終於來到香港以後吃牛肉丼飯又多一個選擇來頭十分強勁,1982年於橫濱創業,有著37年歷史想不到星期四的六點鐘門外已經要排隊牛丼是招牌料理濃郁醇香的秘製醬汁煮製而成的薄切肥牛,配上新鮮熱騰騰的白飯牛肉堅持使用美國進口牛肉,經由確保品質安全的自家工場加工,切出厚度適中的肥牛切肉醬汁完美重現日本醬汁的味道米則用日本產越光米燒肉丼(M Size) - $39炸雞套餐+$20燒肉有些少烤爐的焦香味,加上額外的燒汁,非常惹味燒肉不算肥,還烤得邊邊有條爽脆套餐加的有炸雞三件,比較大件,可惜炸粉跟雞肉分得很開,又淡味,但可以接受飲品可選可口可樂、零系可口可樂、雪碧或特製冰紅茶三式芝士牛丼(M Size) - $38炸雞套餐+$20
千呼萬喚的SUKIYA すき家終於來到香港
以後吃牛肉丼飯又多一個選擇
來頭十分強勁,1982年於橫濱創業,有著37年歷史
想不到星期四的六點鐘門外已經要排隊

牛丼是招牌料理
濃郁醇香的秘製醬汁煮製而成的薄切肥牛,配上新鮮熱騰騰的白飯
醬汁完美重現日本醬汁的味道
米則用日本產越光米
燒肉丼

燒肉丼(M Size) - $39
炸雞套餐+$20
燒肉有些少烤爐的焦香味,加上額外的燒汁,非常惹味
燒肉不算肥,還烤得邊邊有條爽脆
飲品可選可口可樂、零系可口可樂、雪碧或特製冰紅茶
三式芝士牛丼

三式芝士牛丼(M Size) - $38