2020-03-07
一直係網上見到香港開左第一間sukiya,係日本連鎖牛肉飯專門店。聽講一開業時候最高峰時要等成個幾兩個鐘,5點9係太子放完工一個人去等,唔使一分鐘就入到去。餐牌算多種類,比個間吉野家多唔少。今次叫左個中size 青蔥溫泉蛋牛丼,配左個青菜套餐,一共48蚊。味道方面,珍珠米煲得岩岩好,有少少咬口,吸左少少牛汁食唔錯,又唔會俾啲汁浸到爛哂,撈埋蔥同溫泉蛋食加分唔少。可惜牛肉真心普普通通,份量又唔算多,出面街市買30幾蚊磅既Lvl 。認真講佢係可以取代吉野家,但要等咁耐係一啲都唔值,自己煮仲快過佢。菜偏濃味少少,份量唔多,如果可以清淡啲就好了,不過唔大問題,個人口味啦。最後想講呢間野開業都好似有幾個月,但感覺做野都好似唔太organised ,手忙腳亂咁,係咪唔夠staff。