2018-03-12 47 瀏覽
今日約左兩個鐘意食韓國嘢既朋友嚟到中環呢頭,因為想試吓新舖就揀左呢間炸雞,聽朋友講都有食過佢銅鑼灣既分店喺唔錯既。餐廳喺正蘭貴坊上少少既範圍,離地鐵站都好近。餐廳有兩層,我哋就被安排左坐下面嗰層。我地三個人食,打算叫一個主菜再加啲小食就夠,而呢度酒類既選擇都幾多,所以每一都叫左一杯唔同既嚟飲。煙燻炭燒焗雞(大份) - 本身想叫蜜糖雞既,不過嚟到已經賣晒,就叫呢嗰食,雞肉食落去都好多肉汁,好有口感!韓風燒豬仔骨(標準份)- 豬仔骨有配個沙津,好彩有佢先減低到我哋既罪惡感,而豬仔骨每一舊都分得好均勻,而且每舊既肉都好多!炸紫菜卷 - 呢樣喺我哋選為最鐘意既一樣!個口感食落去好脆口,原來入面喺一啲粉絲嚟,配搭落去都幾得意!飲品方面我哋就分別叫左一個蜜桃燒酒、荔枝啤酒同埋蜜桃啤酒,每樣有啲果味,而酒精味就唔算太濃烈,呢樣嘢嚟講都非常適合女仔飲。

2018-03-11 103 瀏覽
自從韓式炸雞喺香港興起, 香港人對炸雞嘅印象不再局限於K字頭連鎖快餐店。今日我就相約朋友嚟試下呢間喺韓國有成70幾間分店嘅Sodam ChickenSodam Chicken 位於蘭桂坊,佔地兩層。地下主要係廚房同吧枱, 座位比較少, 一樓就比較闊落, 坐窗邊仲可以欣賞街景添。唔講咁多, 開動啦!!!先嚟係韓國常見街頭小食 - 炸紫菜卷。紫菜又薄又脆, 包裹住堅韌有彈性嘅韓國粉絲, 沾上甜酸醬, 非常惹味呢個炸雞真係唔講得笑, 金黃色嘅炸雞包圍芝心太陽(農夫包), 太陽中間滿滿嘅芝士混合咗水牛芝士, 車打芝士, 仲有秘製芝士醬, 未食已經流曬口水啦雞塊即叫即炸, 新鮮熱辣, 外皮極度酥脆, 雞肉鮮嫩多汁, 加上香濃芝士, 簡直係好食到停唔到口食完炸雞, 好戲在後頭!!! 農夫包外脆內軟, 切粒後沾滿芝士, 就好似食緊芝士火鍋咁唔使一陣, 成盤炸雞, 芝士同包都畀我哋食清光。食煎炸嘢加個冷盤是常識吧, 看似係平平無奇嘅生蕃茄片, 食炸雞有佢, 有驚喜!!! 大大片厚肉蕃茄清新醒胃, 茄肉仲好juicy食到咁飽叫返個酸酸地嘅水冷麵就啱曬喇, 麵質煙韌, 湯底調味恰到好處, 唔會太酸 , 如

Sodam Chicken 位於蘭桂坊,佔地兩層。

唔講咁多, 開動啦!!!

炸紫菜卷

先嚟係韓國常見街頭小食 - 炸紫菜卷。

農夫包

食完炸雞, 好戲在後頭!!!
農夫包外脆內軟, 切粒後沾滿芝士, 就好似食緊芝士火鍋
唔使一陣, 成盤炸雞, 芝士同包都畀我哋食清光。
蕃茄沙律

韓式涼拌水冷麵

食到咁飽叫返個酸酸地嘅水冷麵就啱曬喇, 麵質煙韌, 湯底調味恰到好處, 唔會太酸 , 如果加埋碎冰就perfect啦。

韓國手工啤酒

韓國手工啤酒, 口味較濃, 愛啤之人必點!!!
農夫包
蕃茄沙律
韓國手工啤酒
2018-03-10 2465 瀏覽
炸雞真的不能經常吃,礙於年紀和身形... 但有時候總會忍不住破戒,一破,就很嚴重就如今晚,我和媽媽兩個怕胖的人,就受不住魔鬼的誘惑。要吃好西,必先勞其筋骨,這家Sodam的位置好高啊!因為炸雞好邪惡,所以點了沙律想要減低罪惡感。凱撒沙律的生菜爽脆,車厘茄清甜,加上味道濃郁的煙肉碎和芝士,還有creamy的醬汁,味道豐富,是大戰的前奏。吃炸雞必定配啤酒,我們都選了水果味的。蜜桃啤酒入口香甜,甜蜜的蜜桃味,像在喝果汁。後段有啤酒的麥味但不濃烈,女生都會愛上~西柚啤酒味道甜度比蜜桃低,微酸甜加點澀味就如真正西柚,感覺相對清新。煙肉年糕卷用了茄汁和芥末醬調味,中和了煙肉的鹹味。煙肉片不太薄又有汁,能吃到肉實在的口感。卷著的年糕有燒過,外脆,中心部份煙靭非常,口感有層次。看到新出的檸檬柚子雞想試,但一開餐牌看到太陽芝士炸雞就不用多想了,一定要吃!身為芝士控的我必定不能錯過這芝士三重奏!作為太陽的農夫包內裝滿軟身幼滑的水牛芝士,頂層厚厚一片應是更濃味的車打芝士。倒了在炸雞上面和在盤上的都是秘製芝士醬汁,有香草的味道。看到都流口水最期待就是把雞放入去再拉出來,我們都好滿意拉絲效果,拉久不斷,好邪惡好

凱撒沙律

蜜桃啤酒

西柚啤酒

煙肉年糕串

看到都流口水

最期待就是把雞放入去再拉出來,我們都好滿意拉絲效果,拉久不斷,好邪惡好邪惡!至於炸雞,我們選了無骨的方便進食。原來無骨雞都可以那麼大塊呢!雞的外皮炸得相當香脆,用叉插進去就感受到了。中間雞肉的部份啖啖肉,嫩滑有汁,加上大量芝士,秒變肥仔但值得呀!

最後在已撐的情況下吃農夫包。沒想到放了那麼久,內裡又多醬汁時,包的外皮還是相當鬆脆!中心充滿芝士,味道特濃。包蓋烘得更多更乾身,每一寸都是脆的,吃到整張枱都是碎呢。

豐盛的大餐吃到我們很撐,完美落幕~
2018-03-06
凱撒沙律
蜜桃啤酒
西柚啤酒
煙肉年糕串
太陽芝士炸雞
好耐無見既同學姐妹約出黎,因為佢收得夜,所以就返佢去啲近佢公司附近食飯。呢間Sodam Chicken喺蘭桂坊個尾,入夜後附近都好熱鬧,越夜越旺。Sodam Chicken分咗上下兩層,坐既位置都幾細,坐得不是太過舒適。凱撒沙津-沙律菜新鮮,配上小蕃茄及芝士,清新的口感,很細心的把沙津醬用碟放到一旁,可以自行決定落沙津醬的量煙肉年糕串-跟平常不一樣的年糕食法,用煙肉將韓式年糕包起,再燒至脆身,口感新穎,但面頭以蕃茄醬作調味較為普通韓風紫菜焗雞-很有水準的焗雞,香脆再加配紫菜,下次有機會再食的話一定會試埋其他炸雞Apple Cider Rita-Lemon Citric + Somersby Apple Cider,非常解渴,配上辣炸雞應該一流提子特飲-配上一串軟糖,很特別但不理解是想我把軟糖放進杯內還是怎麼樣,很一般

2018-03-07 57 瀏覽
今晚同屋企人黎蘭桂坊食雞雞🐤好開心啊!呢度環境有情調,食物質素高,確是滿足!熱帶風情薄餅。$138配料有蕃茄醬、火腿、蘑菇、菠蘿、水牛芝士,薄餅夠香脆,份量十足!檸檬柚子炸雞。$175(10件無骨)檸檬柚子沾滿炸雞,可口清新,炸雞香口唔會食完成口油,而且無骨炸雞真係食得好滿足好方便!😛炸洋蔥圈。$60流蔥圈炸得非常香脆但不油膩,份量也不少!韓式水冷麵。$90麵質彈牙爽口,泡菜酸味好開胃,整體食完好清好舒服,凍冰冰夏天食一流!薑檸蜜。$38生薑味配檸蜜一流,甜味適中,非常醒神👍🏻菊花蜜特飲。$58好靚丫!菊花蜜好清甜,超級底飲,又大杯,賣相又靚,影相一流!
今晚同屋企人黎蘭桂坊食雞雞🐤
好開心啊!呢度環境有情調,食物質素高,確是滿足!

熱帶風情薄餅。$138

檸檬柚子炸雞。$175(10件無骨)

炸洋蔥圈。$60
流蔥圈炸得非常香脆但不油膩,份量也不少!

韓式水冷麵。$90

薑檸蜜。$38
生薑味配檸蜜一流,甜味適中,非常醒神👍🏻

菊花蜜特飲。$58
好耐都冇去韓國旅行啦,而且暫時未能放大假去旅行,於是今晚就決定與友人一起重溫韓式的味道啦!!sodam chicken 位於蘭桂芳,可適合與朋友們談談天摸摸酒杯底!環境不錯,很有氣氛呢!!它們有多種口味的炸雞及焗雞選擇,一定搵到你的最愛!飲品也有多種選擇,令我眼花撩亂呢!Apple cider rita 🍸先來一杯apple cider 醒醒胃!lemon C 加埋apple cider 混在一起,酸酸甜甜又解渴,很適合女仔!荔枝燒酒🍶此飲品有淡淡的荔枝香氣,甜甜地,很容易入口呢,女仔也十分合適!蜜蜜蒜香焗雞🍗主角終於出場,雞焗得外皮呈金黃色,雞皮很香脆,雞肉也保持嫩滑!外表沾滿蜜糖,很有bbq的燒雞翼風味!水冷麵🍜當日天氣十分熱,最適合食碗水冷麵!伴著泡菜的水冷麵,微酸加上涼涼風感覺,令我們降溫了不少!魚串湯🍢韓式街頭小食的經典之一,當然要試一試啦!湯底清甜,內有不少蔬菜,中和了焗雞的罪惡感!蘭桂芳一帶多以西式食物為主,sodam chicken 可算是那裡另一個不錯的選擇呢!😊

環境不錯,很有氣氛呢!!

它們有多種口味的炸雞及焗雞選擇,一定搵到你的最愛!

飲品也有多種選擇,令我眼花撩亂呢!

Apple cider rita 🍸

荔枝燒酒🍶

蜜蜜蒜香焗雞🍗

水冷麵🍜

魚串湯🍢
平時唔會主動叫炸雞食,無論kfc定韓國餐廳都少食炸雞。Sodam絕對係我第一間會慕名而來的炸雞店。一見到menu就比佢個太陽炸雞吸引左,叫左一份同其他side dish凱薩沙律都幾多芝士,菜同茄都新鮮,望落唔大份但食食下發覺份量都唔小😂芝士粟米好有驚喜,幾大盆,芝士既量係多到浸住d粟米,每一啖都拉緊絲,當然要趁熱食啦屋企人中意食烏冬,就佢地都叫左個泡菜豬肉烏冬,麵質彈牙唔會浸一陣就唸,成個湯個味啱啱好,就咁飲都無負擔,比想像中好食好多芝士的辣肉腸pizza阿,芝士件件拉絲,餅底又脆又薄,唔怕食一件就膩,加上辣肉腸仲越食越開胃晚餐的戲肉!太陽炸雞!外表已經好ok,炸雞可揀無骨,(懶人緊係要無骨🤣),炸雞肉質鮮嫩,皮同粉唔會分離,咬落去係有肉汁的!點埋芝士食,視覺同味覺都享受中🤤 連配角的農夫包都好好食,脆但唔硬,中間部分仲好鬆軟d芝士係勁到夾唔斷😂炸雞又點少得啤酒? 配埋韓國啤就fit啦,呢支係咖啡啤,啖啖咖啡味加上強烈的氣泡,飲2淡就嗝返d氣上黎,爽呀

連配角的農夫包都好好食,脆但唔硬,中間部分仲好鬆軟

d芝士係勁到夾唔斷😂

• 凱撒沙律
2018-03-04 36 瀏覽
梳打妹之前喺韓國食過一啲好好味嘅炸雞, 但香港一直搵唔返果種味道。每次食完炸雞都心諗早個食脆香雞翼好過, 一句講哂就係對韓式炸雞要求好高。今日試下呢間都幾有名嘅sodam chicken~本身期望不大, 但試落又都帶意外驚喜。薯條加芝士粉係本人至愛😳薯條脆脆地但又保持住好薯嗰種感覺。正。呢個煙肉係本人最愛, 年糕好煙煙韌韌, 一啲都唔會過林, 好有趙敬之餘又唔會太難。 年糕本身冇咩味道, 用煙肉包住佢加埋上面啲汁真係勁好味。 絕對會上因為呢個小食 嚟多幾呢你間餐廳食飯。檸檬柚子炸雞總共有七件, 兩個人食其實有啲太多, 三個人食就啱啱好。雞皮脆肉質都好鮮嫩, 有少少柚子甜甜酸酸嘅清新感覺, 食完唔算會太漏。 好食過好多香港嘅韓式炸雞, 配埋啤酒一齊食真係一流。就咁食炸雞唔飽叫多左個水冷麵, 水冷麵就不過不失啦。整體而言餐廳就環境同食物嚟講都算唔錯 , 值得一去。

檸檬柚子炸雞

總共有七件, 兩個人食其實有啲太多, 三個人食就啱啱好。

就咁食炸雞唔飽叫多左個水冷麵, 水冷麵就不過不失啦。

整體而言餐廳就環境同食物嚟講都算唔錯 , 值得一去。
2018-03-04 40 瀏覽
身邊朋友沒多少個欣賞炸雞 很難得今次找到對的人陪我吃..6點到餐廳會合 到時未見人流 但陸陸續續有不少WALK IN客人 但訂座已滿 有客人都被拒於門外幸好我們準時到步 也聽閒這天是芝士火煱的LAST DAY 大概客人都希望趕上試試我們這次就為著芝士炸雞而來 ,沒有時間到韓國走一趟 就唯有這樣滿足自己一下.我們先點了小食炸紫菜卷 一碟有6小件, 送啤酒一流!炸得十分香脆 口感是QQ的. 起初我估是水冷麵的麵條 ,再咬多一口,喔!是韓國粉絲!!阿熊點了青蘋果酒 我這個桃迷 當然是桃味啤酒,但這次我比較喜歡阿熊的 他的青蘋果比起我的桃更甜! 女生就是喜歡果味.所以我強逼他跟我交換第二道是韓國水冷麵 煙煙UN UN的 這天天氣有點熱 吃這個冷冷的水冷麵必沒有錯!重點來了 芝士包炸雞 令人嘩然的炸雞而且沒有骨 我這種懶人的喜訊再來一個四種芝士pizza 作總結
身邊朋友沒多少個欣賞炸雞 很難得今次找到對的人陪我吃..

我們先點了小食炸紫菜卷 一碟有6小件, 送啤酒一流!
炸得十分香脆 口感是QQ的. 起初我估是水冷麵的麵條 ,
再咬多一口,喔!是韓國粉絲!!

阿熊點了青蘋果酒 我這個桃迷 當然是桃味啤酒,
所以我強逼他跟我交換

重點來了 芝士包炸雞 令人嘩然的炸雞
而且沒有骨 我這種懶人的喜訊

再來一個四種芝士pizza 作總結
2018-02-28
  • 韓式涼拌水冷麵
2018-03-03 63 瀏覽
蘭桂芳不是只有喝酒的地方,還有很多很不錯的餐廳,今天來到這裡和朋友吃個飯談個天冷面超有彈性超級q,所以要花多一點時間去咀嚼啦哈~湯很清爽,一點點甜甜的,很冰。蛋是全熟的,小菜都很配喔~餅皮很薄,非常脆,芝士的分量很多,拉絲的感覺真的超爽。火腿咸咸的很香,菠蘿酸酸甜甜的,令薄餅吃起來不會覺得油膩。烤雞比較健康所以即使連皮吃也沒有什麼油膩感,皮也脆脆的。烤雞甜甜的,很香的蒜頭味。如果點大份的話是原隻雞囉~雞翅雞翅的部分非常嫰非常入味,但雞胸的地方就比較老一點喔,而且也沒有很入味,但整理來說是非常不錯的~

蜜糖蒜香焗雞

烤雞比較健康
蜜糖蒜香焗雞
韓風的炸雞啤酒熱潮已經過了很久,但至今仍有不少有質素的餐廳依然屹立不倒。雖然已經不是第一次到訪Sodam Chicken,可是中環店卻是第一次。大概是平時晚上來到蘭桂坊都只顧著喝酒,現在才發現原來Sodam Chicken就在德己立街及雲咸街交界。大家要是從下面走上來,記得不用走捷徑上去雲咸街呢。雖然天氣已經開始轉熱,外出還是要穿著一件薄外套。餐廳帶有韓國的影子,面積小小的,一進去就十分暖和,感覺真的很適合吃炸雞喝啤酒呢。我素來覺得Sodam Chicken的炸雞真的很出色,這一次決定試一下標榜芝士三重奏的太陽之士炸雞及新推出的檸檬柚子炸雞(7隻),另外再點了一杯1664及一支桃味的soju。Muhak Peach Soju $88這個味道的soju一向是我的最愛,可是不是所有餐廳都有賣這個口味。喜歡喝soju又想容易入口的肯定要喝這個,不過不要不小心喝醉喔!Kronenbourg 1664 Blanc $78再來的是透心涼的1664啤酒。這款啤酒果味濃郁,真的深得女士喜愛!太陽芝士炸雞 $198這款炸雞很久以前在韓國吃過,記得那時候是為了那家餐廳而特意過去該區的,至於味道如何,也已經

Muhak Peach Soju $88

Muhak  Peach  Soju

Kronenbourg 1664 Blanc $78

Kronenbourg  1664  Blanc

太陽芝士炸雞 $198

這款炸雞很久以前在韓國吃過,記得那時候是為了那家餐廳而特意過去該區的,至於味道如何,也已經不記得了。這款炸雞以農夫包載著三重芝士,分別是Mozzarella、Cheddar及Cream Cheese醬。農夫包是烘過的,十分香脆,一開始會覺得略乾,但吃了幾口濃郁的芝士及炸雞後,覺得麵包剛好中和了那油膩感,最後居然快把整個農夫包都吃進肚裡了!
太陽芝士炸雞

炸雞沾到芝士裡面,拉起~真的有拉絲的呢。基本上夾這個絕對需要有人在旁幫忙把芝士切斷呢。芝士能剛好吃到最後一件炸雞,另外有些芝士蘸上麵包了,所以底下的麵包也不要浪費呢。我們選擇無骨的炸雞炸雞炸得香脆,拍完照還是熱騰騰的,而且醃製得很好,雞肉肉質好且有味,不像坊間有些炸雞只有外層有調味粉或醬。

檸檬柚子炸雞(7隻) $148

最後上菜的是檸檬柚子炸雞(7隻)。這款炸雞是新菜式,使用了檸檬及柚子,感覺比較清新去膩。炸雞上面淋上了檸檬柚子醬,柚子味比較突出,沒有想像中酸,喜歡甜甜的柚子醬肯定會喜歡這個。這款我們要了帶骨頭的,有雞翅、雞腿及其他帶骨的部分。有時候吃炸雞帶骨的部位會比較乾,這裡的卻還是油分滿滿的,好吃喔~溫馨小提示,記得可以用膠手套的呢。
檸檬柚子炸雞(7隻)

不得不說,這頓飯真的吃得很滿足,炸雞真的好好吃呢。店員的服務態度也很好,即使客似雲來的忙碌也保持著良好的態度,值得嘉獎。其實我們兩人吃一份太陽芝士炸雞有點不夠,點上了檸檬柚子炸雞之後又太多,下次還是多跟幾個朋友來多分享比較好~
Muhak  Peach  Soju
Kronenbourg  1664  Blanc
太陽芝士炸雞
檸檬柚子炸雞(7隻)
2018-02-28 67 瀏覽
新年處處喜氣洋洋,但好多食肆都休息,搞到無咩地方食飯。呢日去到中要拜年,拜年後想喺附近先搵啲嘢食,就見到呢間Sodam Chicken,橫掂都想食炸雞就入去開餐喇!一睇menu見到佢哋出咗兩款新嘢,諗都唔諗就決定每樣一半啦!叫咗兩杯飲品,我哋就揀咗柚子梳打同甜橙梳打!我比較鍾意柚子梳打,清甜啲,幾解渴😋除咗雞,呢度仲有啲小食嘅。但係因為怕太飽我哋就只係揀咗一款小食,你一個咋紫菜卷都炸得幾乾身,唔會油淋淋,入面仲有一啲韓國粉絲,咬落去嘅時候有趣又有少少咬口都幾好味啊!好嘢!炸雞嚟喇!檸檬柚子炸雞當然就係有檸檬同柚子嘅醬汁啦,係炸雞上面林想滿滿嘅檸檬柚子醬,每一件炸雞都有醬汁去包住,超正呀!而且啲雞炸得剛剛好,外面脆卜卜,入面超級多汁😍另一款嘅雞就係焗雞嚟嘅,呢款韓風紫菜焗雞就比炸雞稍微無咁惹味喇!始終炸雞都比較香口,但係焗雞感覺就無咁膩同埋無咁熱氣,各有各風味啊!食飽飽就慢慢行去地鐵站返屋企休息,又要準備第二日嘅拜年活動喇🤣

叫咗兩杯飲品,我哋就揀咗柚子梳打同甜橙梳打!
我比較鍾意柚子梳打,清甜啲,幾解渴😋

炸紫菜粉絲卷

檸檬有子炸雞

韓風紫菜焗雞

2018-02-18
炸紫菜粉絲卷
檸檬有子炸雞
2018-02-27 59 瀏覽
又去中環開飯喇!最近出開有條癮,發現中環夜晚都有好多好野食,今晚去食韓國炸雞蜜糖蒜香焗雞($140)蜜蜂香味加上甜甜地,令人越食越想食,食左雞脾位同雞胸,都做到好嫩滑,多肉汁眨吓眼就食完,下次應該要叫大份辣味炸雞($148)上枱似家鄉雞,但絕對比家鄉雞好食,炸得好好,皮薄鬆脆,冇骨方便食。加上辣汁更惹味熱帶風情薄餅($138)熱辣辣食好正唔孤寒,有勁多芝士,係薄脆皮,唔怕‘流’,一個有六塊魚串湯($98)有點失望,分量小了點,只有二串魚串沒特別驚喜。但有少量菜,食完炸野可以中和一下。Apple cider rita食炸雞就緊係要配啤酒,大大杯勁抵飲,二個人先ko晒友人叫左菊花蜜特飲大大朵花夾係邊,呃like時間到餐廳好大方,每枱都會有手套自取,方便大家食雞唔洗下下等佢分給。

蜜糖蒜香焗雞($140)

眨吓眼就食完,下次應該要叫大份

蜜糖蒜香炸雞

辣味炸雞($148)

辣味炸雞

熱帶風情薄餅($138)
熱辣辣食好正
唔孤寒,有勁多芝士,係薄脆皮,唔怕‘流’,一個有六塊

熱帶風情薄餅

魚串湯($98)
有點失望,分量小了點,只有二串魚串
沒特別驚喜。但有少量菜,食完炸野可以中和一下。

魚串湯

Apple cider rita
炸雞就緊係要配啤酒,大大杯勁抵飲,二個人先ko晒

友人叫左菊花蜜特飲
大大朵花夾係邊,呃like時間到

餐廳好大方,每枱都會有手套自取,方便大家食雞
唔洗下下等佢分給。

2018-02-26
蜜糖蒜香炸雞
  • 蜜糖蒜香焗雞
2018-02-26 65 瀏覽
新年快樂! 食餐好之旅出動~ 今次黎到中環 因為玩完AIA過黎食飽飽喜愛食芝士既我 今次同朋友黎左呢間Sodam Chicken一於黎試下想食好耐既太陽芝士炸雞~~~位於雲咸街 一上蘭桂芳行到尾轉上 離中環站7分鐘左右都算易搵 餐廳1共有2層~我地住左響第2層 面向街既方向 可以睇下景~~而餐廳裝潢都幾靚  望到menu都已經好想食~飲品都好多選擇~先黎1客凱撒salad ~份量多 菜係好新鮮~~再黎客炸薯條~~正呀~~剛炸好!又粗又長既薯條...呢杯係菊花蜜梳打 食熱氣野岩哂 夠凍 淡淡既菊花味~呢杯Lemonade 飲完有fresh既感覺 酸酸地好開胃~要讚既係 餐廳已經提供哂食雞既手套 貼心主角到~~好有份量 充滿芝士既農夫包 新鮮出爐 睇見都流口水~拉出既芝士 真係呢~~~多到....雞真係啖啖肉 1客有7-8件 2-3個人share都夠食 加上芝士軟軟 又唔膩 真係超滿足~埋單3個人550蚊~都合理又一個開心食好野既夜晚
新年快樂! 食餐好之旅出動~

今次黎到中環 因為玩完AIA過黎食飽飽
一於黎試下想食好耐既太陽芝士炸雞~~~

位於雲咸街 一上蘭桂芳行到尾轉上 離中環站7分鐘左右
都算易搵 餐廳1共有2層~

望到menu都已經好想食~

飲品都好多選擇~

先黎1客凱撒salad ~份量多 菜係好新鮮~~

再黎客炸薯條~~正呀~~剛炸好!又粗又長既薯條...

呢杯係菊花蜜梳打 食熱氣野岩哂 夠凍 淡淡既菊花味~

要讚既係 餐廳已經提供哂食雞既手套 貼心

拉出既芝士 真係呢~~~多到....

埋單3個人550蚊~都合理
又一個開心食好野既夜晚
2018-02-19
  • 原味炸薯條
2018-02-26 29 瀏覽
咁啱去完PMQ行街街 就同豬豬男友一直散步到中環 經過蘭桂坊時開始有d肚餓 見到有間韓式炸雞 即刻衝左入去醫肚啦因為我地6點幾去到仲好早 所以大把位可以揀 本身我地要坐二樓架 但係我太懶啦 費事上上落落 個waitress都好好咁安排我坐1樓😬〰️炸紫菜卷〰️開頭我以為裏面一定係飯黎架啦 但係點知原來裏面包住嘅係粉絲同埋甘筍 講返出邊嘅紫菜先啦 其實炸得好香脆既 食完一舊係唔會停口架 會再食多幾舊架〰️煙肉年糕串〰️呢個年糕串係有辣同唔辣可以揀嘅 我揀咗辣味 不過其實都唔算好辣 我覺得個醬汁有啲似熱狗上邊嘅茄汁同埋芥末醬咁 但係咬落去嘅煙肉係包住煙韌既年糕 感覺到好新鮮〰️檸檬柚子炸雞〰️標準(7件)見到個Menu寫住呢個係新嘅炸雞 而且柚子茶就飲得多啦 但係用柚子汁黎點個炸雞都係第一次 個雞炸得好香脆 帶配埋d酸酸甜甜嘅柚子汁 之後我再唧埋d檸檬汁落去食就更加好味 可以令到冇咁油膩 呢個配搭都幾March〰️蜜糖蒜香焗雞〰️標準食完個炸雞食下個局計先 感覺上好似冇咁熱氣 甜甜地既焗雞好入味 而且蜜糖既份量一d都唔姑寒 係可以點晒咁多舊雞架 雞皮下算係冇乜脂肪 可以放心咁食多幾舊

因為我地6點幾去到仲好早 所以大把位可以揀

〰️炸紫菜卷〰️

〰️煙肉年糕串〰️

〰️檸檬柚子炸雞〰️標準(7件)

〰️蜜糖蒜香焗雞〰️標準