2023-03-19 542 瀏覽
今次係我第二次去So oyster , 對上一次係兩個月前朋友介紹呢間我認識,我覺得佢食物水準好唔錯,咁今日係我朋友生日,要去一間有氣氛舒服又好食嘅🤭。想食餐好又得體依間啱晒😉介紹我哋揀選食物嘅相信係老闆,好有禮貌很有誠意推介,3位女士點嘅食物全部都可以食得晒,因為實在好味食得好🈵️足😋我哋點咗:蠔 🦪(法國🇫🇷)👍🏻冰鎮鮑魚清酒青口香草白酒煮火焰烤焗燒春雞配雜菜 意式吸管長意粉配牛肩肉蕃茄醬招牌Tiramisu 奶凍 (有脆脆nuts )

我哋點咗:

蠔 🦪(法國🇫🇷)👍🏻
冰鎮鮑魚清酒
青口香草白酒煮

火焰烤焗燒春雞配雜菜

意式吸管長意粉配牛肩肉蕃茄醬

招牌Tiramisu 奶凍 (有脆脆nuts )

2023-03-18
生日
  • 青口香草白酒煮 、火焰烤焗燒春雞配雜菜、 意式吸管長意粉配牛肩肉蕃茄醬、 招牌Tiramisu 奶凍
吃蠔的愛好者😋當然想每餐都吃到蠔✌🏻,不過有些餐廳真的不是💯滿意😔,有些餐廳不新鮮或者沒有蠔味🥺,這樣我們又怎能接受到?👊🏻💥.這間餐廳真的💯👍🏻主打生蠔🦪而且蠔非常新鮮🤩🤩🤩,分別有法國🇫🇷和西班牙🇪🇸兩款,我作為吃蠔的愛好者,吃一打都未必夠既時候,當然會試哂兩款😋,最喜歡法國的,海水味重、蠔味濃又夠鮮(我係比較鍾意重口味🤣)仲有其他冷盤海鮮:🦪鮑魚、🦀蟹全隻、🐚焗原隻日本螺值得推薦的是🐚九爪螺👍🏻雖然它樣子很醜,但其實佢很好吃的,多汁又鮮甜😋,平時很難吃到的,要特別預定才有的,真的很難得有,去的話一定要order!!!其他:🐂炭烤肉眼扒🐖炭燒無骨伊比利亞黑毛豬扒🐑炭燒羊架🦞波士頓龍蝦意大利師細扁麵湯:🧅芝士酥皮洋蔥湯🧅因為自己特別喜歡喝洋蔥湯,不會太膩,再加酥皮真的是驚喜🤩大家可以去試一下🦪👍🏻.餐廳資料:🔍So, Oyster &Wine Restaurant (天后)📍天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖
這間餐廳真的💯👍🏻主打生蠔🦪
仲有其他冷盤海鮮:
🦪鮑魚、🦀蟹全隻、🐚焗原隻日本螺
值得推薦的是🐚九爪螺👍🏻
其他:
🐂炭烤肉眼扒
🐖炭燒無骨伊比利亞黑毛豬扒
🐑炭燒羊架
🦞波士頓龍蝦意大利師細扁麵
湯:
🧅芝士酥皮洋蔥湯🧅
因為自己特別喜歡喝洋蔥湯,不會太膩,再加酥皮真的是驚喜🤩
大家可以去試一下🦪👍🏻
餐廳資料:
📍天后威非路道21號第二十一威菲路酒店地舖

• 生蠔
2021-10-07 631 瀏覽
表弟介紹,聞說廚師係Excelsior大廚..牛扒, 帶子整得好好食生蠔就一般⋯整體體驗非常好,想食餐好的話,極力推薦天后區,食完可以行返屋企,如果是街坊的話就非常方便。
表弟介紹,聞說廚師係Excelsior大廚..
牛扒, 帶子整得好好食
生蠔就一般⋯
整體體驗非常好,想食餐好的話,極力推薦
天后區,食完可以行返屋企,如果是街坊的話就非常方便。
2021-03-30 1179 瀏覽
朋友想吃蠔,于是去了我家樓下這間吃焗蠔的店鋪。這家店門口有座位可以下午茶,坐在門口位置叫了一杯伯爵茶 在這種天氣清涼的下實在非常舒適。晚上朋友到了之後才進店吃晚餐。今天是週二居然也有7成滿座,我們兩個人點了 蒜蓉焗田螺,麵包藍,洋蔥煙肉焗蠔,油鴨髀和薯條一份。蒜蓉焗田螺實在非常失望,蒜蓉味道不夠濃,而且田螺也不夠熱,味道大打折扣。麵包籃算是不錯,麵包非常香脆,沾上牛油,橄欖汁和醋 一齊吃口感一流。洋蔥煙肉焗蠔感覺也是一般。我自己比較喜歡吃生蠔的creamy, 但焗蠔令到蠔身收細不單吃不到鮮甜的感覺 ,口感也沒那麼好。絕對沒有生蠔那麼好吃。油鴨髀和薯條也是一般。兩者都是弄得太干,油鴨髀沒有肉汁又老又硬,薯條也是太乾。兩道菜都不好吃。這裏服務也是奇怪,女服務員著到一身loretta妝 不知道是否公司要求。重點是點單也經常聽錯,要求麵包籃卻來了蒜蓉包,要求油鴨脾卻來了煎鴨肝,叫服務員加水答應了又忘記。雖然最後還是很有禮貌幫我換回我所點的菜。但這種服務卻十分赶客。這餐廳的質素應該不會再來。

2021-03-30
2020-10-18 1340 瀏覽
因為暑期的“亂咁限”聚令,令到大家生靈塗炭,飯都不能吃,莫說慶祝生日了。適逢暑假完了就立即“顯靈”,大家都紛紛外出吃飯,造就了我們這個遲來的生日會。頭盤先要來一客湯醒醒胃,我們仨一致對這個芝士酥皮洋蔥湯特別情有獨鍾,芝士酥皮芳香馥郁,配上清新治人的洋蔥湯實在是十分匹配!然後到主角:生蠔!店主很用心的為我們解釋每一款蠔的特色和味道,結果我們來了一round又一round😂本身以為不夠飽才叫主食,結果在吃這個酥皮菇菇和黑毛豬前已飽飽。更可怕的是,這頓飯要索價接近三千🤑

更可怕的是,這頓飯要索價接近三千🤑
2020-03-08 1763 瀏覽
此店地點未必十分之方便,但靜中有點旺,附近路邊有計時停車位,門口有違章停車位(一般旁晚及晚上會比較安全),當然晚飯時車位也比較搶手。歡樂時光(happy hour)由5時開始至7時,生蠔特選酒類半價。對於現在沒選擇,工作需要早下班的大環境,極之適合綳緊人士到訪輕鬆小酌一番。晚飯前,先來半打至一打生蠔,把胃口打開,抖擞食慾。此店生蠔選擇有一共通點,都不會太creamy(柔滑),均以Cucumdery(爽口)為主。Pacific生蠔有驚喜,性價比高,較為爽口,海水味適中。Iris Rock爽口,䶢味重。Happy hour不能少的當然是酒,來一杯白酒或意大利氣酒(Prosecco)配襯生蠔,實在享受。2人光顧,點餐如下:(Org. $88) Belstar Prosecco Brut x3(Org. $74) Irish Rock x2(半價)Namibia x2(半價)Pacific x6(Org. $88) Gillardeau x3加一後,合共HK$636。
2人光顧,點餐如下:
(Org. $74) Irish Rock x2
(半價)Namibia x2
(半價)Pacific x6
(Org. $88) Gillardeau x3
加一後,合共HK$636。
2020-03-06
$318 (其他)
2019-10-19 1693 瀏覽
每月的兩口子慶祝今晚來到天后,因為想自己帶酒,所以找了間可以免開瓶費的小店。這間 So Oyster 大半年前吃過一次,印象中服務食物都不錯,但沒有試過這裡的生蠔,今晚帶了枝meursault,可以試試他們的冷盤!七時多去到人不多,甫坐下老闆便主動幫我們拿冰桶開酒雪酒,十分周到。另一半想試生蠔(有優惠半價呢!),我們便點了南非的Saldanha Bay,法國的Black Pearl和Geay’s Special各二共半打,再加兩隻深海小龍蝦Scampi。上餐時賣相不錯,還有燈藏在冰下面幫助拍照lol,生蠔南非的海水味較重,另一半喜歡Geay’s Special,我則覺得Black Pearl也不錯,反而Scampi就有點失望,味道不太突出,也有點偏貴($138/隻)。熱盤點了Crab cake 和Bucatini,正常之作,不算有驚喜。店內環境不錯,如果想慢慢吃談心談天,也是一個選擇。

Bucatini with minced beef cheek ragout and herb
Fried french fries
紀念日
Fried french fries
Home made crab cake
Oysters
之前7月1號連請了成個星期假,夜晚8點幾同個friend在天后搵嘢食想飲下嘢,附近好多間都10點關,偶然間search到呢間用心的小店,仲有20%off 緊係去試下!入到去除左環境靜+舒服外,老闆好好,親自招呼,仲介紹左食物比我地。原來有種小龍蝦叫scampi(南極深海螯蝦)🦞 係new zealand罕有d嘅品種。同個friend都想食生蠔,正好有個special set,當然就二話不說地order 了,$148有1隻scampi+2種生蠔食物黎到後更有驚喜,非常用心嘅佈置,真係睇得又食得,啱晒相機食先嘅我地!掛著食,差d唔記得影相,scampi好鮮甜,似日本虎蝦但鮮甜好多!個甜味仲會留係口內一陣,一試難忘然後,當然要配埋2杯酒慢慢嘆個蠔就好有口感,亦非常新鮮,但我仲係好掛著小龍蝦嘅鮮!跟著就到主食,2個女仔叫了個fries 同risotto,risotto好入味,係用心之作,無諗過在小區會食到咁有品質嘅risottorisotto個cheese好好味,香濃。我睇邊食邊傾計,唔經唔覺傾到12點幾,原來呢間餐廳仲開到好夜、係姐妹談心嘅好地方

然後,當然要配埋2杯酒慢慢嘆

個蠔就好有口感,亦非常新鮮,但我仲係好掛著小龍蝦嘅鮮!

risotto個cheese好好味,香濃。

2019-07-11 913 瀏覽
今晚和好友去這間餐廳食晚餐。 環境不算好大,但都算坐得舒服。 檯面有蠟做的假蠟燭,望落去好似真的。老闆親自招呼並介紹是晚50%off的生蠔,因為不食生的緣故,問了老闆有冇熟蠔吃,果然有。焗蠔肥美,味道不錯。然後是法國芝士洋蔥湯,食到我嘴舐舐,可惜忘記了影相。主食叫了海鱸魚和燒豬扒。 鱸魚新鮮彈牙,可惜偏淡冇味, 配菜多油偏甜。 豬扒肉厚有些乾和柴,配菜也是偏甜。主食的分量小,男士應該食唔飽。 甜品叫了Tiramisu,倒有驚喜,內配了脆脆的餅乾碎,好好食。 整體來講還是滿意的。
。焗蠔肥美,味道不錯。然後是法國芝士洋蔥湯,食到我嘴舐舐
。 整體來講還是滿意的。
焗蠔
海鱸魚
tiramisu甜品
  • 法式芝士洋蔥湯
2019-06-21 727 瀏覽
今年父親節試咗呢度嘅生蠔超甜美,有好多不同嘅選擇。再加上拼西班牙紅蝦超彈牙,好好味。生牛肉頭盤都好好味,超強烈牛味,食到唔停得口。個主菜我地叫咗鱸魚,成份魚扒都好有咬口,同埋叫咗個美國安格斯肉眼扒份量都唔少,我地叫咗之後都有一齊些牙。除咗主菜同頭盤都好好味之外,另外最吸引之處就係可以自己帶喜愛嘅酒(無論係紅酒到威士忌)來都唔駛收開瓶費。環境都坐得好舒服,侍應嘅招呼亦好細心。所以都好方便舒服呐同屋企享受晚餐,好想再去大吃一餐😋😋,正👍🏻👍🏻
今年父親節試咗呢度嘅生蠔超甜美,有好多不同嘅選擇。
再加上拼西班牙紅蝦超彈牙,好好味。
生牛肉頭盤都好好味,超強烈牛味,食到唔停得口。
環境都坐得好舒服,侍應嘅招呼亦好細心。
2019-06-16
  • 生蠔拼紅蝦
2019-03-03 778 瀏覽
喺美國長居,四年冇返香港,返到黎朋友話請我食生蠔,我心諗平時喺美國都食唔少新鮮生蠔啦~估唔到呢間餐廳除左用料新鮮之外,調味方面都別出心裁,有莫大驚喜!下次返港與朋友相聚,必定encore ;)餐前serve o既麵包好軟熟,配兩款味道不同o既牛油,我比較鍾意燈色芝士味重啲嗰款~首先登場o既係生蠔同蚌,好新鮮好好味,送酒一流~跟住落黎係青口,雖然每隻細細隻,但成窩o既分量都夠我地四個人享用,而且好入味~我地連調味o既配料都食埋~之後係焗蟹~廚師用左好多蒜調味~打開隻蟹見到啖啖肉好肥美,我地四個急不及待咁食左,冇人記得餵部相機XD雖然個蟹已預先劈開左,但服務員都好貼心咁為我地送上剪刀同鉗,等我地可以食盡其肉XD墨汁海鮮細條麵,有蜆、青口、帶子、蝦同埋墨魚,用料多樣豐富。Out of my expectation,個墨汁麵有少少辣,不過即使我平時係唔食辣o既,呢個辣度都可以接受,而且我覺得有畫龍點睛o既效果;)帶出左用料o既鮮味~澳洲羊架都好好味,不過得兩件,四個人的話,份量多少少就好了(想食多啲:P)最後o既甜品又係超正~係Tiramisu同埋奶凍——奶凍o既質地有少少似木糠雪糕~(我地本

餐包

首先登場o既係生蠔同蚌,好新鮮好好味,送酒一流~
生蠔

青口

蟹(時令海鮮)

墨汁海鮮細條麵

烤澳洲羊架

最後o既甜品又係超正~係Tiramisu同埋奶凍——奶凍o既質地有少少似木糠雪糕~(我地本身以為甜份好細份,嗌四個,不過店主話兩份夠四個人食,所以每樣甜品點左一個。)好好味,下次黎都一定會再嗌~
Tiramisu + Semifredo

今次未試晒餐牌上o既菜色,期待下次返黎帶多啲朋友試多啲其他菜式:P
題外話/補充資料: 喺香港其他地方食咁新鮮o既海鮮,應該會貴少少~
2019-02-26
烤澳洲羊架
Tiramisu + Semifredo
  • 時令海鮮
2019-01-29 634 瀏覽
平日晚上來到So Oyster,沒有什麼人,餐廳環境安靜舒服,座位不多,之間距離足夠。食物真心值得一讚,食得出廚師的用心!麵包焗得夠熱,好食,附的鮮茄牛油和香草牛油,據負責人介紹是自家制,真的好香,我特愛香草牛油!真的好好吃,忍不住吃了四塊包龍蝦湯是另一用心之選!必推!好濃的蝦味,十分濃厚,加上幾塊龍蝦肉畫龍點睛。喝得多可能會有點咸,建議可以分享。牛肝菌脆卷,酥皮吃得出不是現成,加上菌類有點像中菜,但好香好吃。友人一夾起我已經聞到陣陣香味。肉眼扒,半生熟,焗薯好味,另外附的牛骨汁(?)沾上牛肉會增加牛味,我覺得配搭得挺好!黑毛豬扒,肉厚但嫩加爽爽地,挺有趣的肉質,厚但完全不老,值得讚許聽到鄰桌說是為了這黑毛豬扒才encore這餐廳,所以應該真的挺多好評的~薯蓉特別之處是內含一些大顆一點的薯粒,所以吃起來有點口感,而且薯蓉本身很軟滑,兩者加起來好吃,雖然本身吃到主菜已挺飽,但不知有什麼魔力還是吸引到我一口接一口地吃甜品是tiramisu和奶凍,奶凍其實是類似硬身一些的雪糕(?)我覺得有Dreyer’s的感覺,就是偏向奶味,個人很喜歡,加上內裡有些脆脆和nuts,好味~最後不得不讚揚餐廳負

牛肝菌脆卷,酥皮吃得出不是現成,加上菌類有點像中菜
,但好香好吃。友人一夾起我已經聞到陣陣香味。

最後不得不讚揚餐廳負責人用心地為我們介紹每道菜,可能因為今天不多人吧~這樣的服務態度讓食客感覺良好舒適~另外上菜時間合適,不會有趕人走的感覺也不用等很久~食物加上服務值95分!
(5分要繼續改進~)
2019-01-29
  • 薯蓉、奶凍、黑毛豬扒
2019-01-02 612 瀏覽
同老公平時去開尖東食蠔,今日過左海,見到呢間新開既,想試試,睇下口味啱唔啱自己。先講環境坐得幾舒服,門口又可以泊車,都幾加分。再講講食物,叫左2個前菜,第一款係八爪魚🐙,都幾煙韌適中,唔會太*冧*亦唔會太硬👍🏻第二款係生牛肉,之前好怕係香港食生牛肉,好多時會剩係食到血腥味,或者冇調味就咁淋橄欖油係上面,呢度佢有牛肉味之餘,seasoning都唔錯,好香,口感有脆同生牛肉既軟,好豐富😋另外叫左龍蝦湯,有鮮味、唔會好滯好鹹主菜係燉牛膝,調味幾清新,燉得幾夠時間,食清哂叫左款4蠔,呢度蠔既選擇唔係話太多,不過都幾新鮮,特別係Cherry stone, 好大隻好肥,如果蠔可以再多d選擇會更加好最後叫左個意式奶凍,全晚最好食🤤🤤🤤好特別,話係奶凍,但係食落有雪榚既感覺,加左開心果,好似脆雪榚咁,🤗🤗整體黎講連麵包同牛油都好食,下次我會再試下其他菜

先講環境坐得幾舒服,門口又可以泊車,都幾加分。

另外叫左龍蝦湯,有鮮味、唔會好滯好鹹

主菜係燉牛膝,調味幾清新,燉得幾夠時間,食清哂

整體黎講連麵包同牛油都好食,下次我會再試下其他菜

2018-12-28
  • 意式奶凍
  • Cherry stone
  • 生牛肉
5/12同幾個知己良朋,去咗北角依間新開餐廳,試新嘢!先講吓食物,我哋先食頭盤-生蠔配白酒,蠔非常生鮮,好味!我們再叫多set,餐廳人員推介我們試焗蠔,我們也試吓,焗蠔火喉控制很好,真的沒有推介錯,食完2-3款頭盤,跟住點了主菜,牛,黑毛豬,西斑牙紅蝦意粉及紅酒,可能用嘅食材是中上等,加上㕑師嘅功架,味道確實很好!食完主菜,唞一陣,又叫了幾款甜品,都好出式!話說我哋大約晚上7:30pm左右到餐廳,飲吓,食吓,傾吓差唔多12:00am才埋單,原來餐廳收1:30am,餐廳裝修時尚,樓底高,環境氣氛很好,個人覺得很適合慶生,記念日,良朋暢敍推介之選!