2018-01-18 110 瀏覽
太耐冇食,有dinner set 好似好抵叫左個煙三文魚田園沙律,份量比我想相像中少,太多醋了香煎鵝肝配大蝦意大利粉❤️❤️❤️ 最愛之一鵝肝~ 意粉有好少好少辣,意粉冇乜醬料,清清地,配搭濃郁既鵝肝係完美的~ 如果份量多返小小就好(可能我同朋友太肚餓了)燒安格斯肉眼扒五成熟~~ 燒得岩岩好醬汁係蕃茄汁 酸酸甜甜的~ 仲有薯蓉 yummy~Dinner set 有杯餐飲~加$15飲杯rose latte , 好正~差d唔記得仲有個daily甜品😂😂😂 對於唔太食水果既我就冇乜吸引 但我朋友就食晒佢了總括黎講 雖然dinner set份量唔多 但價錢相宜,食物水準都不錯
太耐冇食,有dinner set
好似好抵
叫左個煙三文魚田園沙律,份量比我想相像中少,太多醋了

燒安格斯肉眼扒五成熟~~ 燒得岩岩好
醬汁係蕃茄汁 酸酸甜甜的~ 仲有薯蓉 yummy~

2018-01-18 69 瀏覽
上次吃過SHINE巨型的豬肋骨後,念念不忘,今晚正苦惱吃什麼時,突然想起這家餐廳。頗喜歡這裡的裝潢。芒果甜蝦沙律先來個沙律開開胃。整體不錯,甜蝦夠鮮美,不過略嫌魚子有點腥。本來想再encore豬肋骨,不過還是決定多試其他新菜式。水牛城香辣雞翼雞翼很香脆,醃得夠味,個人覺得只是bb辣。脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯軟殼蟹夠酥脆,而且算厚肉。飯粒有9成熟,很煙韌,富濃香的黑松露味道。由於醬汁不算多,所以唔會太濕而令到飯粒一團團。安格斯牛柳配青胡椒汁牛柳很厚身,牛味很重,煙韌有嚼勁。青胡椒汁的味道其實不太重,帶微辣,不會搶去牛味。薄荷朱古力冬天是儲脂肪的最佳時機,來一杯hot choc就最好不過。點了hot mint chocolate,濃郁的朱古力滲出淡淡的薄荷味。朱古力慕絲杯抵讚的是味道不算甜,慕絲香滑。價值略貴,但食物質素及環境都是滿意的!-----餐牌
頗喜歡這裡的裝潢。
芒果甜蝦沙律
本來想再encore豬肋骨,不過還是決定多試其他新菜式。
水牛城香辣雞翼
雞翼很香脆,醃得夠味,個人覺得只是bb辣。
脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯
安格斯牛柳配青胡椒汁
薄荷朱古力
朱古力慕絲杯
抵讚的是味道不算甜,慕絲香滑。
價值略貴,但食物質素及環境都是滿意的!
-----
餐牌
放工約好朋友在尖沙咀晚飯,貪這裹交通放便,近尖沙咀地鐵站。Shine 是我一向喜歡和朋友聚會的地方,這裏坐得舒適,玻璃窗外又有街外風景欣賞,食物又適合年青人口味。我們就選了 dinner set。食物選擇也不少,頭盤有三個選擇,分别有雜菜沙律,吉列炸蠔或雞翼。我就選了日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬。一碟有三隻熱騰騰的炸蠔,伴上沙律配菜。以一人份量來說算是不少,炸蠔外面香脆內裡鬆軟鮮甜,然後再吃沙律就不會覺得熱氣。主菜就選了香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉 ($288),主菜也很豐富,端來面前一大碟蒜片意粉上面有香煎鵝肝和大蝦。鵝肝厚切,兩面煎得金黃色,外脆內軟,味道甘香。大蝦是連殼煎的,煎得非常香口,有濃郁的蝦味,不是方間已雪得無味的死實蝦仁。還有事日甜品,則是布丁生果拼盤,布丁口感軟滑,甜度適中。配上士多啤梨、藍苺等雜果在上面,十分清新。最後還有咖啡或茶任君選擇,我就加了十幾元選了特别的latte。我的朋友喜歡吃牛扒,於是就單選了燒安格斯肉眼扒(10oz)配紅酒燒汁 ($308),另外再叫了一杯紅酒house wine ($85)。牛扒要了五成熟,一碟牛扒上伴有薯蓉、車厘茄和紅酒汁。五成熟的牛

我的朋友喜歡吃牛扒,於是就單選了燒安格斯肉眼扒(10oz)配紅酒燒汁 ($308),另外再叫了一杯紅酒house wine ($85)。牛扒要了五成熟,一碟牛扒上伴有薯蓉、車厘茄和紅酒汁。五成熟的牛扒肉質鮮嫩,腍而入味,配紅酒汁簡直絕配。還有車厘茄新鮮和士多啤梨的香甜 。

這晚是一頓相當不錯的晚餐。

2018-01-17
一直覺得餐廳無論環境或食物都很不錯,終於找到時間來吃一頓晚餐。晚上的餐廳採用昏暗的燈光,音量調低的音樂,好讓客人可以輕鬆聊天吃飯。除了單選美食外,晚餐還可選擇dinner set,有齊前菜,主菜,飲品和甜品,望落都幾抵,就點一個吧。先來飲品,熱檸水,都是一般,沒什麼特別。煙三文魚配意式油醋沙律前菜選了沙律,煙三文魚肥美香口,沙律菜略為苦了點,如油醋多一點會更合心意。芝士忌廉彩椒雞肉意大利粉 Creamy的口感和味道惹人喜愛,又不會「杰撻撻」,吃得很順口,不過雞肉量不算多。安格斯牛柳(10oz)配青胡椒汁 ($328)另外還叫了全熟牛柳,望落大概一個網球般大,雖然全熟,但不韌!很容易一刀切開,入口仍嚐到肉汁,很美味。最後到甜品環節,跟餐甜品有慕絲布甸,啖啖香濃咖啡味,而且非常滑溜!面頭的水果亦不錯,旁邊的朱古力也香甜,不會因為是跟餐甜點而令人失望玫瑰蘋果金寶 ($78)壓軸登場的Apple Crumble,完全沒想像過乾冰效果可以這麼強烈!除了保持食物冷凍温度外,視覺效果也很棒,感覺像要溢出來似的XD至於味道方面,外圍撻皮好脆口,中間一層層的青蘋果片又爽口,加上有肉桂,多重口感,又酸甜兼

先來飲品,熱檸水,都是一般,沒什麼特別。

煙三文魚配意式油醋沙律
煙三文魚配意式油醋沙律

芝士忌廉彩椒雞肉意大利粉
芝士忌廉彩椒雞肉意大利粉

安格斯牛柳(10oz)配青胡椒汁 ($328)
安格斯牛柳(10oz)配青胡椒汁

玫瑰蘋果金寶 ($78)
至於味道方面,外圍撻皮好脆口,中間一層層的青蘋果片又爽口,加上有肉桂,多重口感,又酸甜兼備,味道豐富。
玫瑰蘋果金寶

********************

餐牌供參考:
玫瑰蘋果金寶
2018-01-15 794 瀏覽
年紀漸長,有些事情總覺得新不如舊。近來很多曾經紅過,之後浮浮沉沉的歌手相繼復出,聽著他們的流行曲長大,現在聽起來更是回味。好友相約來到Shine,不知跟一對二人組合可有關係…法式鵝肝多士 $128厚厚的鵝肝煎香,油香軟綿。入口溶化,配合香脆多士,緩和了油膩感之餘,還帶來一軟一脆的口感。伴碟有清新爽口沙律菜,可清一清味蕾迎接下一道美食。 極黑海膽意粉配三文魚籽 $168雖然墨魚汁吃後會咀黑黑的,但我依然喜愛吃。煙韌軟彈的墨汁意粉掛汁度高,跟业甜的海膽及爆鮮的三文魚籽一起吃,味道以至口感都十分豐富。各自散發出自身美味之餘,還能互相融和,美味得到提升。而且無論海膽,三文魚籽及恴粉的份量都不少,吃到尾段依然足料。紅酒燴牛面肉伴香煎帶子,南瓜薯蓉 $328牛面是我最愛吃的牛肉部位,喜歡它富有口感豐富有彈性,肉質軟嫩不易煮到又鞋又韌。用紅酒燴,酒香及紅酒的酸度令肉味更濃郁,肉質更嫩滑,肉汁更多。這份牛面肉更用了近似一牛口的方式,將牛面肉砌成肉塊,令肉的成熟度更均勻,更易鎖住肉汁。與南瓜薯蓉一起吃,味道配合,口感軟綿又彈滑。帶子亦煎得火喉恰好,外層輕輕煎香,肉質鮮味,依然保持嫩滑。

法式鵝肝多士

法式鵝肝多士
極黑海膽意粉配三文魚籽
紅酒燴牛面肉伴香煎帶子,南瓜薯蓉
2018-01-14 96 瀏覽
聖誕節期間,打開臉書隨時隨地都是在放閃,放閃禮物,放閃旅行,放閃親子,放閃飯局等等。雖然聖誕已過,跟住又新年,飯局的確多不勝數。位於尖沙咀中心地帶,與半島為鄰,感覺居高臨下,此夜被安排坐在卡位,隔住玻璃可以將夜景收納眼廉。煙三文魚配意式油醋田園沙律。顏色吸引,份量不算多,正好是一個人份量。芒果甜蝦沙律醬,甜蝦已經去殼,非常細心,可以直接放入口中,咀嚼起來便可感受它的甘甜,芒果起到化龍點睛的效果。令沙律菜味道更加出色。水牛城香辣雞翼,每一件都細細件,最啱斯文的女仕們,吃起來可以保持美麗的姿態。而且甚香口,皮脆肉嫩。不錯。日式蠔也是套餐中的小食,脆香的外皮,把鮮甜的蠔肉包圍,一口咬下去,蘇脆的皮散佈開去,特別爽脆。秘醬麻辣手撕雞配脆鍋巴$288,雖說是秘醬麻辣,但麻醬度其實不算勁,可以另外點醬淋上,脆鍋巴脆得來還考牙力,總體覺得盛價比不高。脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯,帶子與飯的比例合理,因此吃起來彈口得很。軟殼蟹炸至金黃色,很是香口,與飯可算是合配之選。飯後甜品叫了一杯自制威士忌雪糕伴仙果,初時以為會受不了威士忌的酒味,其實吃落又不怎麼重酒味,反而更顯濃香,很醉人的味道。飲品選擇了果茶,透

飲品選擇了果茶,透明的玻璃瓶里充滿各式生果,經熱火煲熱下,散發生果清香,湛上一杯,淸淡而帶點酸甜的果香,讓人解渴又消滯。
2018-01-14 85 瀏覽
今天與家人們約好在位於尖沙咀的餐廳—Shine聚餐,抵達時見到現場的裝飾頗有味道,而餐廳的氣氛也是熱鬧非常!到踄後先叫了一杯牛奶朱古力暖肚,雖然聖誕早已過了,但無可否認這杯朱古力的拉花確是重新帶來一些聖誕的味道。隨後叫了碟三文魚沙律,尚算清新可口。頭盤當然唔少得炸物,這道炸魷魚香脆可口,而且肉質充滿咬口,再配以芥末蛋黃醬可謂是perfect match!作為頭盤其絕對是不二之選!另外不得不讚的還有這道雞翼,外皮炸得酥脆,但雞肉仍是充滿肉汁!而且餐廳亦細心地把雞翼拆成單骨,讓我們吃起上來更方便更爽!家人愛蟹,故點了款蟹餅一嚐,果然味道沒有令我們失望,蟹肉和混合其他雜菜後再炸成蟹餅,口感一流,而且蟹味充足,可見蟹肉並無偷工減料。主菜部分,我們叫了這款麻辣手撕雞配鍋貼,香味四溢但味道方面略為淡了點,而且對於我這種嗜辣之人而言這辣味確是不夠!這道虎蝦燴飯則是讓人食指大動!這虎蝦的肥大香甜已不在話下,燴飯的味道也是一流,飯粒軟熟且充滿水份,吃下去完全沒有口乾的味題。飯粒也索滿了湯汁的精華三文魚意粉,味道尚算可以,略淡。紅酒燴牛肉,紅酒的味道完全滲進了牛肉內,牛肉入口即溶,牛味十足,即便用餐後仍能
今天與家人們約好在位於尖沙咀的

隨後叫了碟三文魚沙律,尚算清新可口。

作為頭盤其絕對是不二之選!

三文魚意粉,味道尚算可以,略淡。

紅酒燴牛肉,紅酒的味道完全滲進了牛肉內,牛肉入口即溶,牛味十足,即便用餐後仍能感到那股牛味在齒頰留香!

甜品是鮮果朱古力布甸,味道不錯,
甜度適中!可以一試!

2018-01-11
尖沙咀好多好野食...今次黎左shine。除左佢好坐環境靚次外,原來食物份量都好大份,比我想像中更抵食👍🏻環境真心一流👍🏻有高枱、有客房、sofa位,多人聚會/2人食飯都岩曬👍🏻Lunch既選擇都幾多,飲品種類繁多。法式鵝肝多士,入口即溶南瓜意大利飯,真係有原粒南瓜係入面!芝士味濃最驚喜既係佢既鎮店burger...真心好大份!薯條又勁多,burger上面個2個洋蔥圈都好好食!但份量真心2個人食就岩岩好🙈🙈自問食量都大,但我食左一半已經飽左🤣🤣🤣最後埋單477,職員表示仲可以打包走..另外,都想分享下,餐廳既水係檸檬暖水,好貼心👍🏻👍🏻同埋仕應笑容好好,好友善👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
尖沙咀好多好野食...今次黎左shine。

環境真心一流👍🏻
有高枱、有客房、sofa位,多人聚會/2人食飯都岩曬👍🏻

Lunch既選擇都幾多,飲品種類繁多。

法式鵝肝多士,入口即溶

南瓜意大利飯,真係有原粒南瓜係入面!芝士味濃

最驚喜既係佢既鎮店burger...
但份量真心2個人食就岩岩好🙈🙈
自問食量都大,但我食左一半已經飽左🤣🤣🤣

最後埋單477,職員表示仲可以打包走..

另外,都想分享下,餐廳既水係檸檬暖水,好貼心👍🏻👍🏻
同埋仕應笑容好好,好友善👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2018-01-11 88 瀏覽
Such a late night dinner for waiting for a busy bee friend. We come to a nice restaurant she been before. And indeed it looks quite stylish and charming inside.We start with something hot. The SHINE’s fried platter of onion rings, asparagus, Hiroshima oysters, soft shell crab with tomato compote. Surprisingly asparagus can be deep fried too. That’s good price for such big portion of platter.The onion rings are huge! So as the oysters and they got four in total! Risotto Nero with seafood The sea

The onion rings are huge!

Risotto Nero with seafood

The seafood ingredients are very abundant like almost anything you can name is there. We got scallop, mussel, big Prawn, fish and squid

This piece of yummy scallop is pan fried.

The risotto is very delicious and sticky. With full taste from the squid ink.

Seared Whole Fresh Boston Lobster with Grilled Vegetables and Parmigiano Sauce

This is such perfect dish! The lobster is super fresh indeed. And the cheesy sauce gives an extra delightful taste to the lobster. Very rich and yummy.
2018-01-10
  • Seared  Lobster
2018-01-10 137 瀏覽
早排臨近聖誕就相約朋友再來呢到聚聚,對上一次嚟都快一年,今次好在有訂位,因為好快就差不多滿座了叫咗個set dinner再加咗小食先來杯Max berry soda,好香果味夠哂清新香甜沙律係煙三文魚配意式油醋蔬菜,三文魚好新鮮又夠鹹香,嫩蔬菜有少少醋汁好開胃牛肝菌意大利飯,呢個飯用咗燴去做,所以食落比較濕加上飯是有咬口型,所以好夾,牛肝菌味都算出黃金蟹餅配菠蘿,蟹餅用咗炸方式,入口香脆,內面係一梳梳蟹肉嚟,味鮮帶甜鹹香法式鵝肝多士,鵝肝係厚切型,微微煎香入口即溶,多士好香脆燒日本M4和牛薄切,和牛都算嫩腍,用上燒加少少汁醬都幾惹味最後係甜品有少少驚喜,係香蕉船來的,香蕉面上有焦糖薄脆,仲有馬卡意同一球雪糕,味道剛好唔會死甜
叫咗個set dinner再加咗小食
先來杯Max berry soda,好香果味夠哂清新香甜
法式鵝肝多士,鵝肝係厚切型,微微煎香入口即溶,多士好香脆
燒日本M4和牛薄切,和牛都算嫩腍,用上燒加少少汁醬都幾惹味
2017-12-18
我朋友話見我上次係SHINE啲野食好吸引,叫我同佢再去食, WHY NOT?? OF COZ OKAY!!!! LET'S GO!!!!! (RUSH RUSH RUSH)上次嚟過,都覺得唔錯,所以朋友話想再試個我上次嗌個喲。佢話海鮮墨汁意大利飯個presentation都算幾精緻,大家都一齊相機食先。已經有滿滿嘅海鮮鋪左係面頭,黑色嘅意大利飯做得幾有咬口,唔會話太綿太稔身。入口食咗香滑嘅忌廉,都幾濕潤。其中我比較鍾意嘅係大大隻嘅蝦,鮮甜彈牙,帶子都唔錯,完全冇雪藏味,值得encore!今次依然有點龍蝦,鍾意佢呢度嘅龍蝦大大隻,龍蝦肉好容易就起到出嚟,食得方便之餘,味道仲好鮮甜彈牙!朋友都大讚!芝士控就更加唔可以錯過呢度嘅芝士醬,用龍蝦沾上小小芝士,超級惹味!今次無叫野飲但最後就叫咗一個甜品Tiramisu!咖啡係我其中一樣至愛,上次無點,所以我今次一定要點。忌廉十分滑溜,好鍾意佢嘅texture夠creamy,咖啡味都好濃,最後仲有酒香嘅餘韻!鍾意咖啡酒嘅朋友一定會愛上呢個甜品!總括而言,下次都一定會再嚟幫襯!

今次無叫野飲但最後就叫咗一個甜品Tiramisu!

總括而言,下次都一定會再嚟幫襯!
2018-01-07
  • 波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁
2018-01-08 140 瀏覽
聖誕總有好又多選擇,小時候 我們每年聖誕都和爸媽去同一間餐廳過,成為了長大後的回憶。長大了和朋友也應該找一個屬於大家,而聖誕氣氛很重的老地方。一間餐廳故之言食物一定是最緊要,但氣氛怖局也一樣重要。裝潢好,會令客人食得心情愉快。Passion fruit 配上lemon 這配合很好但我更喜歡yoghurt怕太飽的朋友可以叫他走cream❤️蟹餅也不錯不過呢~烤牛肉更加令人心動❤️❤️❤️剛剛好的熟 剛剛好的醬汁。我話下次黎唔洗叫其他野。一人一個意粉呀。真心好好食。海膽好新鮮。麵質剛好。醬也非常完美。龍蝦肉好鮮甜,配埋旁邊既芝宜醬。我唔捨得吞呀🌝🌝🌝🌝我滿足了🍾

長大了和朋友也應該找一個屬於大家,而聖誕氣氛很重的老地方。

Passion  fruit  lemon  soda

蟹餅也不錯
燒日本M4和牛薄切
極黑海膽意粉

燒原隻鮮活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士

龍蝦肉好鮮甜,配埋旁邊既芝宜醬。我唔捨得吞呀🌝🌝🌝🌝

我滿足了🍾
極黑海膽意粉
  • 海鮮墨汁意大利飯
  • 燒澳洲M4和牛薄切
2018-01-06 168 瀏覽
見新一年開始 要食好啲!!!!今日放工突然想食西餐,碰碰撞撞就去咗尖沙咀嘅shine。 七點半上到去,可能平日關係,餐廳都仲有好多空位 。昏暗的格調,有少少燭光晚餐感覺 (雖然枱上的燈光是仿蠟燭 哈哈)我哋嗌左海鮮墨汁意大利飯同燒完隻鮮活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁。意大利飯有各種海鮮,包括:帶子、魷魚、大蝦等等。份量亦不少,所以適合二人一同享用, 一個人食相信會太滯。龍蝦是我最期待的,每一啖龍蝦都啖啖肉。配上較creamy的芝士汁同蔬菜,食完都幾飽。飲品方面就選擇了Mix Berry Yogurt同Ice Milk Chocolate。Yogurt 唔太甜,幾好飲。Milk chocolate就好滑好重朱古力味,一致好評。餐廳有個Mini Bar,想去飲番杯野都係個唔錯嘅選擇呀!
見新一年開始 要食好啲!!!!
今日放工突然想食西餐,碰碰撞撞就去咗尖沙咀嘅shine。
七點半上到去,可能平日關係,餐廳都仲有好多空位 。

意大利飯有各種海鮮,包括:帶子、魷魚、大蝦等等。
份量亦不少,所以適合二人一同享用, 一個人食相信會太滯。

龍蝦是我最期待的,每一啖龍蝦都啖啖肉。
配上較creamy的芝士汁同蔬菜,食完都幾飽。

Yogurt 唔太甜,幾好飲。
Milk chocolate就好滑好重朱古力味,一致好評。

餐廳有個Mini Bar,想去飲番杯野都係個唔錯嘅選擇呀!
2018-01-03
記得上星期在尖沙咀iSquare附近找晚餐,突然想起這家叫做Shine的餐廳,當天所有位子都被食客坐得滿滿的,但基於不想再選擇餐廳啦,所以就決心等位,等了大概15分鐘就有位子啦,我倆坐在暗黑的角落裡,享受著Shine的裝潢及氣氛,總是喜歡這邊有活力的感覺。 脆炸薯條配港式薑蔥橄欖油 ($68) 對我來說,在這類型的餐廳用膳,不論是午餐還是晚飯,薯條都會是我必點的食物。無他的,純粹喜歡吃薯條而已。今次搞搞新意思,點一客帶點港式風味的港式薑蔥橄欖油脆炸薯條。個人覺得薯條可以再脆一點,但這個脆度還裡可接受範圍。面層的薯條的港式薑蔥橄欖油味很淡,去到中後部分,味道濃郁得多。這個配搭也蠻新穎的,也蠻配搭的,不錯。 極黑海膽意粉配三文魚籽 ($188) 見到海膽又怎會不點呢!?今次這個是墨魚汁意粉。嗯,有點失望的。淨食海膽的話,味道略苦,幸好還沒有澀的感覺,可是真的跟網上的評語大相徑庭啦。幸好,意粉的醬料蠻多的,意粉的份量也夠多,把少許的苦味沖淡。三文魚籽還好吧,這個價格來說是合乎價值的。意粉呢,夠鹹香的。 冧酒火山 ($108) 冧酒火山相當吸引雙目,一份大大份的雪山加入冧酒跟火焰之後

脆炸薯條配港式薑蔥橄欖油 ($68)

極黑海膽意粉配三文魚籽 ($188)

冧酒火山 ($108)

冧酒火山相當吸引雙目,一份大大份的雪山加入冧酒跟火焰之後,維持大概十五秒的藍色火焰最為耀眼,看著火焰慢慢熄滅,心入面就是有種不甘,總覺得它可以再燃燒一陣子的(笑)。

切開冧酒火山之後,見到中間的餡料也蠻多的,有水果啦、泡芙啦、雪糕啦、威化餅啦、馬卡龍啦,還有面頭滿滿的一層忌廉,入口相當輕盈,一次過滿足到我這個貪心的人啦。以此作為晚餐的結尾,也算是圓滿。
15 分鐘 (堂食)
  • 冧酒火山
  • 脆炸薯條配港式薑蔥橄欖油
2018-01-04 134 瀏覽
假期將至本身打算過中環食飯,最後還是遲收工,所以在公司附近找吃罷了。在太子集團中心芸芸的燈牌中,就是SHINE最吸引我的眼球(可能因為本人是shine的粉絲吧),二話不說就直上6樓。睇一睇menu,咦!唔貴喎!好有衝動即刻order😍😍不過我實在太餓了,而且有另一個主菜實在太吸睛了,下次早點來應該會前菜宴都大滿足☺前菜先黎一個黃金蟹餅配波蘿沙沙,煎炸食物配酸酸的波蘿一定係prefect match。不過上餐之後,一切開蟹餅,原來佢個皮係好薄好薄,首先最基本一定唔會成口炸粉先!先試蟹肉,完全無腥味,入口都無任何蟹殻碎,一定食得好放心。再點一下波蘿再食,即刻將鮮味再引左出黎,一點點既酸味果然同海鮮好夾。個人而言建議不需要加太多檸檬汁,因為唔算好炸,太酸反而好奇怪。跟住一定一定一定要分享就係呢度既王牌:極黑海膽意粉,無論任何對海膽沒太大興趣的人,你都會愛上這個意粉!先講海膽,海膽份量不少,接近平日半板份量。味道上非常鮮甜,海水味會令你感覺到那是新鮮。口感絕對不會軟巴巴的,有質感之餘,還非常滑溜。至於墨汁,除了已經加在意粉中一起料理的,還有一小管額外的墨汁,喜歡墨汁的人(我)即時心心眼😍把墨魚

把墨魚汁、海膽及三文魚籽三種海鮮食材同時放入口中,亦可以清楚分辨出不同味道,同時又沒有互相影響或任何腥味,我相信這個極黑海膽意粉絕對是這裡的最出色的一道菜,沒有之一。

總結一下,Shine的性價比不錯,海膽意粉更是不能不試,回頭率達90%
  • 極上海膽意粉