2018-08-01 273 瀏覽
叫左4樣野,沙津、小食拼盤、龍蝦意大利飯、carbonara 長通粉,食物味道還可以,份量亦可、足夠。但有樣野希望餐廳注意,一下就係衛生。食食下係檯面有隻小強行黎行去,唔算大隻,而好彩唔係係食物入面出現,就只係叫職員執走佢就算,因為都知道小強可能係係檯附近爬上去。雖知道出面食野都唔一定太乾淨,同時環境衛生同樣重要,亦都希望除左食物上既衛生要注意外,都注意一下店面既環境衛生,避免有關情況再次發生,但sorry 都係無下次幫襯。

但有樣野希望餐廳注意,一下就係衛生。

2018-08-01 152 瀏覽
公司有個intern 新同事入職,佢第一次黎香港工作,放工帶左佢去食下野環境好有情調,好舒服坐sofa 最好好有特色價錢適中小食先黎一客單骨雞翼用烤的,油不多Mix berry yoghurt Strawberry blue berry raspberry 酸酸甜甜好挪威三文魚扒配香草忌廉檸檬汁好正,係魚扒,又厚又長,塊皮剪得好脆肉質又滑,配忌廉汁好好味安格斯牛漢堡,牛肉好嫩滑,多汁仲有cheese ,洋蔥煙肉生菜蕃茄,好有層次甜品—-閃焦糖cheese cake + Oreo cheesecake + macaroons + chocolate brownie Cheesecake 勁滑,但我最鐘意食brownie 好濃朱古力味兩個人食下傾下兩個鐘好快過

環境好有情調,好舒服

坐sofa 最好

好有特色

價錢適中

小食先黎一客單骨雞翼
用烤的,油不多

Mix berry yoghurt
酸酸甜甜好

挪威三文魚扒配香草忌廉檸檬汁
好正,係魚扒,又厚又長,塊皮剪得好脆
肉質又滑,配忌廉汁好好味

安格斯牛漢堡,牛肉好嫩滑,多汁
仲有cheese ,洋蔥煙肉生菜蕃茄,好有層次

甜品—-閃
Cheesecake 勁滑,但我最鐘意食brownie
好濃朱古力味

兩個人食下傾下兩個鐘好快過
2018-07-30 134 瀏覽
今日同好友一齊去左尖沙咀行完街,行到大家都肚餓想食個靚靚既tea. 佢就提議食呢間,覺得之前黎過食環境幾好,又有brunch食!上到去,下午茶時段唔算多人,環境更加寧靜!正!可以舒舒服服慢慢坐,傾下計!😊仲安排左我地坐對窗既卡位,卡位好長又高身好闊落,夠哂私隱度。個窗對住繁忙既尖咀街道,更突顯出我地既休閒生活!😀😀餐廳既 brunch menu 包一杯飲品。我地先叫了一份 風乾火腿凱撒沙律🥗都好大份。清新爽脆既蔬菜,配有沙律醬,麵包粒。食落好開胃!大大塊的風乾火腿,食落咸咸地,好煙韌,配埋生菜一齊食就岩哂喇。😁叫左 廚師推介既 明太子海膽意粉!🍝一睇到海膽呢兩隻字,已經心心眼!賣相好靚,意粉面上放有一粒粒的飛魚籽,海膽同花,色香味俱全!😋睇見都流哂口水。將意粉撈勻,令到每一啖面都食到飛魚籽明太子既味道!飛魚籽每粒都好多汁,口感非常!明太子既醬很creamy!加上海膽濃郁既海水鮮味為意粉加了不少分!😋很愛吃!朋友則叫了 all day breakfast 🍳!這餐廳整得又幾好味!!味道質素都做得幾好!有靚靚花形煙三文魚,芝士煙肉大啡菇,兩條豬肉腸,滑滑既炒蛋,烘到好脆的多士,火腿,黑醋

餐廳既 brunch menu 包一杯飲品。

我地先叫了一份 風乾火腿凱撒沙律🥗都好大份。
清新爽脆既蔬菜,配有沙律醬,麵包粒。食落好開胃!

叫左 廚師推介既 明太子海膽意粉!🍝
一睇到海膽呢兩隻字,已經心心眼!

朋友則叫了 all day breakfast 🍳!
這餐廳整得又幾好味!!味道質素都做得幾好!

有靚靚花形煙三文魚,芝士煙肉大啡菇,兩條豬肉腸,滑滑既炒蛋,烘到好脆的多士,火腿,黑醋沙律菜!份量都幾大!

特別想講下佢個芝士煙肉大啡菇做得好好味,濃濃既芝士同煙肉,為大啡菇加一點味道,而大啡菇水份好多,口感豐富!

而個炒蛋亦做得非常滑嫩,炒到不是全熟既狀態,
食落蛋味好香!好味。

飲品叫了 熱英式奶茶,味道都好香滑。

🍹apple peach red tea🍵味道甜甜的,幾好味。仲有蜜桃蘋果食😋😋

2018-07-28 286 瀏覽
今次行開I Square附近當然要搵間西餐廳,之前食過一次Shine , 食物質素超掂耐唔耐又會轉下新餐牌,今次同我上次食的餐牌已不同了,餐廳環境舒適座位又寬鬆燈光又柔和。小食拼盆有炸蝦,炸生蠔,炸雞翼,炸洋蔥圈和炸薯條🍟,炸物每款有3件和好多炸薯條大滿足,又全部熱辣辣好美味。加拿大龍蝦龍大利飯有半隻龍蝦,龍蝦肉爽口彈牙,意大利飯落左龍蝦汁好香飯又不會太韌適中卡邦尼長通粉,上面鋪上芝士粉長通粉味道濃厚又有咬口。自製芝士蛋糕用上Orea做餅底,蛋糕幼滑又濃厚芝士味又不會太甜peach yogurt 淡淡的桃味。
小食拼盆
卡邦尼長通粉
卡邦尼長通粉,上面鋪上芝士粉長通粉味道濃厚又有咬口。
自製芝士蛋糕
Peach  Yogurt
peach yogurt 淡淡的桃味。
2018-07-23
小食拼盆
卡邦尼長通粉
自製芝士蛋糕
Peach  Yogurt
  • 加拿大龍蝦龍大利飯
2018-07-27 2602 瀏覽
要係尖沙咀搵間性價比高既餐廳,我一定會揀呢間係北京道太子集團中心上面既西餐,除左個location方便、環境舒服、重點係食物質素好,價錢又合理。餐廳位於6樓,屬於開放式,裝修型格,而且有氣氛又唔會太嘈雜。Menu呢度係新派西餐廳,除左一般既西式餐飲之外,仲有好多有創意既fusion食物黃金蟹餅$108呢個蟹餅賣相唔錯,外面香脆,入面蟹肉足料鮮美,加埋伴碟既菠蘿莎莎做配料,又fresh又醒胃明太子海膽意粉$188呢個意粉份量多,仲好夠creamy,食落唔會話鹹,意粉爽口彈牙,海膽同魚子都係鮮甜既,配搭得arm arm好法式燒羊架配薄荷汁$288呢個燒羊架可以選擇1、3、5、7成或者全熟,上台個時已經好香,賣相又吸引。至於味道,食落外面有d焦香脆口,肉質都算軟腍,配個薄荷汁可以中和番個肥膩感

Menu

黃金蟹餅$108

明太子海膽意粉$188

法式燒羊架配薄荷汁$288

2018-07-26
2018-07-27 1342 瀏覽
今晚難得咁輕鬆,同我好姊妹黎這間我推薦的西餐廳。之前同另一位姊妹黎過,環境好又寬闊又好食,所以好野要傳出去同朋友好好分享!今日都幾多客人,好彩都有位,我們好快被帶到去2人座。我們叫了1. Shine 小食拼盤(雞翼)(炸蠔)(炸蝦)(炸洋蔥)好香又熱辣辣!包括:水牛城雞翼、炸洋蔥、炸蠔、炸蝦、薯條,好豐富又脆口;水牛城雞翼好香微微辣,我認為辣味可以濃多一點及濃了一點;炸洋蔥好正哦!洋蔥好多汁又香甜,配上外脆炸皮!炸蠔內軟外脆又香口又濃味!炸蝦就好彈牙鮮味!薯條內面好多好多薯仔蓉,我最喜歡這種薯條質感,好脆口!配上番茄汁,一流哦2. 加拿大龍蝦意大利飯好大隻龍蝦及鉗哦!足足半隻!芝士焗好香好濃又彈牙,龍蝦好鮮好爽口;鉗用開鉗器成功開到又是啖啖肉!意大利粉是茄底作醬汁,好開胃的酸酸甜甜,最適合夏天了!口感軟硬剛好,粒粒飯都有均勻的醬汁,配上新鮮小番茄及香草,增加口感及香味3. 飲品(好大杯哦)-荔枝玫瑰梳打好靚呀!有玫瑰花瓣在面,又有大大粒荔枝在底部,不會太甜,好清香又好味-熱情果檸檬梳打我好喜歡這個配搭,酸酸甜甜,底部有熱情果肉!飲的時候有粒粒果肉一起,好清新又醒神不是第一次來,還是好喜

今日都幾多客人,好彩都有位,我們好快被帶到去2人座。

我們叫了
1. Shine 小食拼盤
Shine  recommended  combined appetiser

(雞翼)

(炸蠔)

(炸蝦)

(炸洋蔥)

2. 加拿大龍蝦意大利飯
Canadian  loyster  risottos

3. 飲品(好大杯哦)

-荔枝玫瑰梳打
Lichen  rose  soda

-熱情果檸檬梳打
Passion  fruits  lemon  soda

不是第一次來,還是好喜歡這間西餐廳,環境同服務保有一定的水準!會再帶朋友來哦!我見旁邊客人食海膽明太子意大利粉及豬手都好正,下次又黎試一試
2018-07-26
Canadian  loyster  risottos
Lichen  rose  soda
Passion  fruits  lemon  soda
  • 熱情果檸檬梳打
  • 荔枝玫瑰梳打
2018-07-27 169 瀏覽
位於尖沙咀isquare附近太子集團中心嘅"SHINE"已經成為我約朋友食飯gathering嘅頭號選擇,佢哋嘅環境 裝修優雅,坐得舒服,食物質素高,最重要係似其他餐廳一樣限時,無論一班朋友或者二人世界都 一樣啱。餐廳會不定時轉新menu,等你唔會 次次嚟嘅時候都係食到同樣嘅嘢, 總會畀到你新選擇新鮮感。SHINE小食拼盤 $158小食拼盤有炸洋蔥圈、雞翼、薯條同埋炸蠔,想一次過食到唔同嘅小食就點拼盤;幾樣小食裏面最好食係雞翼,其他嘅會比較偏油,但都可以接受,我個人建議分開每一樣點會比較好。Parma ham海撒沙律 $78呢個凱撒沙律又大碟,沙律菜又新鮮,parma ham又夠多,十分好味 而且非常抵食,絕對推介;另外如果唔想食parma ham,可以選擇煙三文魚,同樣大大碟,三文魚份量絕對唔少,健康又好味。墨魚汁海鮮意大利飯 $188呢個墨汁意大利飯上次食過返尋味, 所以今次要再encore, 雖然佢份量唔算多,但係佢嘅海鮮比例仲多個意大利飯,有大蝦、帶子、青口同其他海鮮新鮮無比, 再者墨汁意大利飯非常香,又creamy又好味,個人必食推介。卡邦尼長通粉 $138呢個卡邦尼長通粉同

SHINE小食拼盤 $158

Parma ham海撒沙律 $78

墨魚汁海鮮意大利飯 $188
呢個墨汁意大利飯上次食過返尋味, 所以今次要再encore

卡邦尼長通粉 $138
呢個卡邦尼長通粉同其他餐廳食嘅有少許分別,佢嘅味道冇咁重既牛奶忌廉味,所以感覺新鮮。

提拉米蘇 $78
食完各樣煮菜都已經飽 但係都要一 嘗佢哋呢度嘅甜品甜品有多款選擇,要響提拉米蘇同心太軟之間作出困難嘅選擇
,今次決定先嚐提拉米蘇,提拉米蘇 唔會太重咖啡味,又唔會太甜,口感相當好。

Mix Berry yogurt $68
另外推薦嘅飲品有mix Berry yogurt有唔同嘅berry加yoga一齊打碎,超級好味。

呢間餐廳食完再食都一樣咁好味好,無論服務環境同食物都保持一樣高質素,十分讚。
  • 海鮮墨汁意大利飯
2018-07-25 171 瀏覽
難得假日都可以早起身,一於去睇早場!同朋友去左尖沙咀睇早場之後,係附近Shine食午餐,談天說地輕輕鬆鬆度過一個下午。餐廳環境幾闊落,舒舒服服,幾適合同朋友聚下舊傾下計。和風北海道帶子配魚子沙律: 我地先點左一份沙津。綠油油ge沙律菜俾人一種清新健康ge感覺,另有帶子同魚子點綴,讓沙律味道不單一。德國脆炸咸豬手: Main course我地點左德國脆炸咸豬手。豬手大大份皮脆肉香,感覺我地兩個人食完整個豬手要長肉了😝但美食當前,都係食埋今餐先再減😁👍🏻豬手外層脆脆,帶些少煙韌,好惹味。豬肉咸手,味道幾好。加拿大龍蝦意大利飯: 香濃ge龍蝦汁與意大利飯係最佳配搭。另外,龍蝦亦啖啖肉,滋味無窮!Peach Yogurt: 最後我點左杯Peach Yogurt。好大杯ge Peach Yogurt,唔會太甜亦唔會太膩,冰冰的非常透心涼,是夏日炎炎中唔錯ge飲品!

餐廳環境幾闊落,舒舒服服,幾適合同朋友聚下舊傾下計。

2018-07-24 2167 瀏覽
唔單止「Shine」喺第一次到訪,就連「太子集團中心」呢幢食廈亦喺第一次嚟,其實,都喺睇到朋友FB嘅放閃,一道「加拿大龍蝦意大利飯」好吸引,就相約表哥出嚟食餐晏。餐廳位處食廈6樓,一出電梯就喺整個餐廳環境,左邊喺酒吧區,右邊喺用餐區,裝修型格十足,尤其近門口嘅木方陣,輕易搶去眼球焦點,餐枱與餐枱之間排得又唔會過於擠迫。但講到最心水嘅位置,應該喺挨近窗邊一列卡位,除咗有啲街景睇吓,景觀較為開揚之外,卡位嘅挨背設計得特別高,被鄰枱嘅騷擾近乎零,而且,枱面面積亦較常見嘅長,真哋坐成6個人都得呀!睇睇餐牌有咩選擇,散點餐牌沙律、湯品、前菜小食、意大利麵、意大利飯、主菜(漢堡或肉類)及甜品等,以尖沙咀區而言,價位差不多。想划算啲叫套餐,星期六、日午市就有個早午餐套餐(Brunch)供應,不過,依家Brunch呢個詞都有啲濫用,原意Brunch喺指俾人一次過當早餐、午餐一齊食,故通常11:00am就會供應,但Shine成12:00pm先開門,不如簡單啲個套餐叫番午餐(Lunch)咪仲貼切。題外話講多咗,早午餐只有6款菜式,由$78-$148,包一杯基本餐飲。此外,飲品就印晌另兩組餐牌,晌門口睇見佢
,一道「加拿大龍蝦意大利飯」好吸引,就相約表哥出嚟食餐晏。
但講到最心水嘅位置,應該喺挨近窗邊一列卡位
此外,飲品就印晌另兩組餐牌,晌門口睇見佢個酒吧位,規模唔細,就知有唔少酒類供應。而有一組餐牌,顯示出佢哋雞尾酒類嘅款式特別多,所以,都刻意貼出嚟,不過,就算唔飲酒嘅,非酒精類一樣多選擇。
炸魚薯條 $128(套餐菜式)

早前先晌西營盤嘅「Fish & Chick」食過傳統嘅英式炸魚薯條,所以,興之所至想再回味,晌早午餐度揀咗呢款菜式。件炸魚份量好十足,墊底仲有大量幼身薯條,雖然唔知喺咩魚種,但肉質嫩滑富魚鮮味,粉漿既薄且甘脆,沾上自家製嘅他他醬,食味一流
。不過,可能啲薯條被條炸魚壓住,最底嘅薯條散唔到熱氣,入口時已經腍晒,影響個口感。
炸魚薯條
加拿大龍蝦意大利飯 $188(散點菜式)

衝着呢道龍蝦意大利飯而嚟,喺選菜嘅穩膽,餐牌亦列佢為廚師推介。有半隻烤龍蝦,再配以海鮮湯底煮成嘅意大利飯,賣相好搶眼,而啲飯煮得恰到好處,飯粒濕潤,有濃郁嘅蝦鮮味,咬口卻唔會有生米嘅感覺,龍蝦亦都好爽口鮮甜,尤其小弟要咗個鉗位,大大啖蝦肉,爽呀
,不愧為推介。
加拿大龍蝦意大利飯
玫瑰鮮奶咖啡 +$15(跟餐)

套餐嘅餐飲可以額外加錢升級,都知表哥鍾意飲咖啡,我就介紹吓佢試試玫瑰鮮奶咖啡。佢話杯咖啡真喺沖泡得唔錯,順滑而香醇,又有淡淡嘅玫瑰花香,更讚其拉花夠靚。雖然我就無試佢杯咖啡,但單睇賣相確喺不俗。
玫瑰鮮奶咖啡
意大利泡沫咖啡 $45

個意大利飯喺散點,又無咩配飲品優惠,由於都打算叫一客甜品嚟「些牙」,所以,就不妨嗌杯意大利泡沫咖啡嚟襯甜品。我杯咖啡都唔差呀,奶泡打得夠綿密,咖啡醇厚細緻。
意大利泡沫咖啡
甜品方面,餐廳供應6款甜品,其實感覺上都有啲唔平,賣$58-$108,如果晌套餐上有啲加配優惠就好喇。不過,試過款「提拉米蘇」,你就會發覺又值回票價。
提拉米蘇 $78

佢嘅賣相已經唔喺「求其」擺件意大利芝士餅,加幾粒生果咁簡單,裝飾除咗龍珠果、藍莓、士多啤梨之外,仲以開心果仁碎及朱古力漿做成美感嘅線條,而且,件餅嘅外形亦唔喺做定即切件嘅貨色,如要做成圓柱體現況,都幾大機會喺即做貨色。
提拉米蘇
叉開睇睇,近底嘅海綿蛋糕浸滿咖啡酒,濕潤綿綿,咖啡跟酒香皆突出
;而馬卡風芝士打得柔滑細膩,淡淡嘅芝士香,同時嚐到雲呢嗱嘅香味,再細看,點點黑點就証明喺用上天然雲呢嗱籽,而非香精,感覺喺唔同少少
;面層灑滿唂咕粉,充滿可可香味。
提拉米蘇
晌度食飯絕對唔可以快閃,喺要慢慢享受,因為環境舒適唔在講,尤其選上卡位,而且,店員招呼殷勤,添水、換餐具,都做到足,加上食幾樣嘢都好滿意,覺得喺水準之作。
2018-07-24 187 瀏覽
最近男朋友特別多心機搵浪漫既餐廳之後帶我去拍拖漢口道一聽到個名只係諗起一堆做遊客生意既商鋪原來呢到起左一棟大廈專門做食市大廈既門口已經比我感覺好高級仲有唔少外國人添亦有職員指示排隊非常有秩序環境好有情調好岩情侶黎拍拖或者同好朋友黎談心眼見身邊D食客所點既食物都好吸引花多眼亂咩都想食最後我地就點左以下既食物包括龍蝦湯第一啖已經覺得好似食緊龍蝦咁忍唔住即刻飲多幾啖差啲唔記得左隨湯仲有一塊麵包將麵包沾上龍蝦湯又係另一種享受呀終於黎到正餐安格斯牛扒 7成熟賣相好吸引配菜方面 有薯仔等等切開唔太熟唔太生剛剛好今次比較特別我地選擇左青椒汁另外我地仲選左三文魚扒侍應特別提點我地呢到既三文魚扒唔係全熟同平時食開既有少少分別全熟要特別指明以前未試過「半生熟」所以就試下新野好似一幅畫廚師好有心思!第一次食外熟內生既三文魚扒未熟既部份食落好滑嘟嘟好有三文魚味即刻回想起以前係澳洲就算就咁蒸都好清甜既三文魚扒一樣咁好味美到不行配菜酸酸地同三文魚好配合肚子很滿足!
最近男朋友特別多心機搵浪漫既餐廳之後帶我去拍拖

侍應特別提點我地
呢到既三文魚扒唔係全熟
同平時食開既有少少分別
全熟要特別指明

以前未試過「半生熟」
所以就試下新野

一樣咁好味

美到不行

配菜酸酸地同三文魚好配合

肚子很滿足!

姪仔放暑假,每朝第一個massage “諾諾想掛住姑姐,姑姐幾時得閒同諾諾去食牛扒👅?” 可想而知,諾諾係想食牛扒而唔係...😂😂😂之前book咗枱三位其中一位係小朋友,意想不到餐廳準備咗小朋友既餐具!真係好窩心!👍🏻💕令人加分!五顏六色嘅餐具,搞到我都想做小朋友呀🙈 menu主食選擇都幾多,糾結咗好耐食咩好!和風北海道帶子配魚子沙律 HKD 108新鮮嘅沙律菜,上面鋪滿左鮮甜嘅北海道帶子同晶瑩的爆汁魚子,食落口開胃又好惹味啊!安格斯肉眼扒 HKD 318諾諾最期待既五成熟安格斯肉眼扒配青胡椒汁牛肉大塊得黎夠厚身,均勻脂肪比例,富有牛既脂肪香,!🤤🤤容易切開,肉質嫩腍唔多筋!香煎過既番茄同蒜頭作伴菜,更加開胃唔油膩!加拿大龍蝦意大利飯 HKD 188半隻開邊龍蝦經過烤焗烹調而成,龍蝦肉新鮮爽口,而且佈滿蝦膏同蝦籽!以龍蝦湯燴煮嘅意大利飯煙韌有口感,返大有海鮮嘅香味,配合埋番茄一齊煮,酸酸甜甜,食落口更加開胃!雜莓乳酪 HKD 68睇落去好靚靚,飲落好重紅莓味!沙冰得來都好creamy 小朋友都好岩飲👍🏻Classic mojito 酒量唔會太多,有薄荷青檸,好清新,飲落透心涼!飲一杯都

五顏六色嘅餐具,搞到我都想做小朋友呀🙈
menu主食選擇都幾多,糾結咗好耐食咩好!
和風北海道帶子配魚子沙律 HKD 108

安格斯肉眼扒 HKD 318
諾諾最期待既五成熟安格斯肉眼扒配青胡椒汁

加拿大龍蝦意大利飯 HKD 188

雜莓乳酪 HKD 68

Classic mojito
酒量唔會太多,有薄荷青檸,好清新,飲落透心涼!飲一杯都唔會醉😂

諾諾抱住個肚話好飽,話以後要跟我去食好野!因為太掛住姑姐,想念一個人係要消耗佢既熱量㗎! 咩邏輯嚟㗎😂😂😂
2018-07-23 198 瀏覽
SHINE 有創意我鍾意,最近我覺得自己每天上班都係<我在發熱發亮>,直情燃燒緊自己嘅生命去成全大局。小不忍則亂大謀,所以朝九晚七係咁忍,放工總係諗住食好野來平衡一下工作的壓力。SHINE 裝修有格調,燈光效果夠 creative ,安坐其中感覺好放鬆。因為冇套餐嘅關係所以就散叫咗幾樣嘢食,Appetizer 因為選擇困難症所以就直接要咗一個 Shine 小食拼盤 $158。黎到嘅時候見到內容超豐富,大大隻炸蝦、洋蔥圈、炸雞翼、炸生蠔仲有炸薯條。食左我一個月炸物嘅quota Main 老公想食特級安格斯漢堡 $168,安格斯漢堡好大件,medium 食落剛剛好,牛味濃郁,入口 juicy 幼滑,口感彈牙濕潤,仲有芝士同埋煙肉,而漢堡包烤烘過特別香脆,味道層次也豐富。最喜歡食 Risotto 的老公,指明要食加拿大龍蝦意大利飯 $188。加拿大龍蝦比我想像中大隻,質素果然高,啖啖肉真材實料,爽口彈牙,鮮味滿瀉。簡單的鮮茄汁已好好味,意大利飯口感creamy,十分有咬口,是誠意之作。晚飯接近尾聲,愛甜的我點了一杯 Devil and Angel $68。朱古力 smoot

晚飯接近尾聲,愛甜的我點了一杯 Devil and Angel $68。朱古力 smoothie 配上 oreo 甜度適中,口感柔滑!

老公的新嘗試係 特濃咖啡雪糕杯 $58,睇見都已經好 sweet,咖啡味特別香濃。

餐廳食物水準不錯,店員服務態度好親切,又唔錯,relax 的好選擇!
  • Shine 小食拼盤
  • 特級安格斯漢堡
  • 特濃咖啡雪糕杯
2018-07-21 487 瀏覽
朋友生日飯局,揀咗呢間試下~我哋一行四人,點咗呢幾道餸:煙三文魚沙律、蟹餅、水牛城雞翼、黑松露薯條、辣蜆意粉、墨汁海鮮意大利飯可惜飽咗,試唔到豬手,見賣相都幾靚😉大部份服務員都算nice嘅呢個唔錯,煙三文魚完全唔腥👍🏻菜算新鮮呢個炸得太乾,蟹肉味淡咗啲雞翼不過不失啦,炸得唔錯,但啲肉無乜味,醃得唔夠,同埋汁唔夠多,因為得啲汁係辣,建議可另上汁畀客人「點」嚟食好可惜,無乜黑松露味,芝士又唔夠香意粉太淡,要咸少少先可帶出蜆肉鮮味,同埋唔辣(煮海鮮係要濃味少許)反而呢個幾又幾好味😋
朋友生日飯局,揀咗呢間試下~

我哋一行四人,點咗呢幾道餸:

可惜飽咗,試唔到豬手,見賣相都幾靚😉
大部份服務員都算nice嘅

呢個唔錯,煙三文魚完全唔腥👍🏻菜算新鮮
煙三文魚沙律

呢個炸得太乾,蟹肉味淡咗啲
炸蟹餅

水牛城雞翼

好可惜,無乜黑松露味,芝士又唔夠香
黑松露薯條

香辣炒蜆意粉

反而呢個幾又幾好味😋
海鮮墨汁意大利飯
煙三文魚沙律
水牛城雞翼
海鮮墨汁意大利飯
懶悠悠的早上,隨著6號吧士又來到尖沙咀,想不到吃什麼。。。那就在只好問問開飯大神。第一件籤,阿士厘道的西餐廳,想不到去到話fully book. 開飯大神確係利害。唯有再求一籤,隨神嘅旨意就來到Shine. 電梯門打開,人不算多。好像剛開門的。坐下,看了餐牌一輪。lunch的選擇不多,但還是看了又看,最後foul out all day breakfast. 点了fish & chip同埋蕃茄肉丸長通粉。炸魚不錯,沒有驚艳的感覺,但呢個價比咁嘅quality,合格有多。魚身沒魚腥味,好滑。炸合不厚。有少少皮肉分離,但可接受。鄰坐的看到,也追加了一個餐。😅(他們已四人各点一個了。)肉丸長通。對我怕茄膏味嘅人來說,很多時香港嘅餐廳都不合格。這家膏味不多,有点誠意。肉丸也實在。不過。。。會不會是ikea的肉丸呢?😅總體上性價比合理,環境也可,只是有点吵。反正也是半吧半餐廳吧。
2018-07-20 1761 瀏覽
又去到我最喜歡既餐廳啦~ 一個月都總要黎番1-2次先開心! 今日都唔例外同老公黎到食個CASUAL DINNER. 去到我最LIKE既餐廳當然真係要試盡晒MENU既野, 今次都唔例外我地都叫左好多唔同餐廳既食物.呢個係BUFFALO WINGS見到就知道好熱氣同野味. 呢個有一樣野好唔算好辣不過真係好野味, 愈食愈想食. 啖啖雞肉外脆內好JUICY. 老公叫左個安格斯牛BUGER~好大個既BURGER呀!!! 包好香軟唔會硬肉質都好JUICY唔會乾柴柴! 配埋好多FAT CHIPS~ 完全係AMERICAN STYLE!成個BURGER 都冇SAUCE不過都好夠味因為所有既食材都好FRESH~ 我就食呢個小春雞, 自己出親去都最LIKE就係食不過中伏既機會率都好高. 呢度真係令到我超放心. 熟得黎又唔會乾咬落都仲係超JUICY~ 好MOIST! 有時有D餐廳好伏成隻春雞都好似湯渣咁一係就有血出... 真係好難CONTROL既一個DISH!食完晒所有野又點可以小得食甜品呢~ 俾我見到我最愛的TIRAMISU ~ 我見到水吧既一名店員即叫即做. 個D MEGAPHONE CHEESE 超香
食完晒所有野又點可以小得食甜品呢~ 俾我見到我最愛的TIRAMISU ~ 我見到水吧既一名店員即叫即做. 個D MEGAPHONE CHEESE 超香一層層都算有屠次. 味道真係好好.
2個人食到超飽其實都唔算貴~ 真係ENCORE一萬次都仲要黎呀! 不知不覺呢度已經變左我地既飯堂啦~
2018-07-18