2018-10-18 181 瀏覽
呢度環境舒適,氣氛好好,適合三五知己放工嚟飲飲食食,Relax together ❤️ 餐廳除咗食物之外,仲有好多唔同類型嘅酒添啊🍻🍺🥂🍷🥃今晚叫咗:Shine 小食拼盤 $158 (有炸洋蔥、炸蝦🍤、炸雞翼、炸薯條🍟、炸魷魚圈🦑,香口惹味,炸粉脆薄)👍🏻香辣海鮮意大利飯 $188(辣度十足!同埋好足料☺️蝦、帶子、青口都好大隻喔!)特級安格斯漢堡 $168(安格斯漢堡,鮮嫩厚肉😍,配上煙肉、洋蔥、蕃茄、新鮮生菜、芝士、番茄🍅~有口感得嚟,仲好Juciy 🤤🤤)最後叫多兩杯飲品:Orange Juice $45 & Asahi $78,加埋一都只係$701~餐廳高質素,下次係值得再嚟嘅👍🏻

餐廳高質素,下次係值得再嚟嘅👍🏻
2018-10-18
2018-10-18 144 瀏覽
又係生日餐,第一次黎食, 出乎意料地樣樣野都好味wo. 好開心! 琴日餐廳唔多人, 仲要安排左個窗邊位俾我地, 座位好闊, 坐得舒服。朋友電話冇電, 距地仲要提供外置充電器,服務態度都幾好。我地叫左2 appetisers and 3 main courses 好味而且食落唔油膩😋叫左3杯yogurt ga!!!banana chocolate and mix berry 全部都滿意,因為甜度控制得岩岩好😋Nachos 有2個醬配架, cheese and sour cream, my fav!!!!呢個有驚喜,唔會有強烈的羊騷味,朋友唔食得太生,7成熟,剛剛好。最後,thankssss to all my frdsssss!😘😘😘😘
又係生日餐,
第一次黎食, 出乎意料地樣樣野都好味wo.
好開心!
朋友電話冇電, 距地仲要提供外置充電器,服務態度都幾好。
鵝肝

好味而且食落唔油膩😋
Yogurt

全部都滿意,因為甜度控制得岩岩好😋
Nachos

Risotto
French  Lamb
Roasted  chicken
2018-10-17 214 瀏覽
Shine 已經成為我慣常飯堂。喺尖沙咀,想坐得舒舒服服,又想食餐西餐,穩穩陣陣,我會揀呢間。尤其係可以喺Openrice book 位,特別方便。不過,平日夜晚都可以搏一搏walk in。我地今次特別叫少啲前菜主菜,想試下佢啲甜品。之前有好多修改嘅彩色menu 今次轉咗喇。不過野食好似少咗,無咗淨龍蝦添。我地今日唔係太餓,所以食兩個前菜加一個主菜加個甜品就夠。我地叫咗法式鵝肝同和牛薄切。本來叫明太子海膽意粉,不過侍應話海膽唔靚所以今日無海膽,就轉左帶子。仲有一個火焰雪山。鵝肝同和牛薄切係我地常點嘅菜。水準穩定。明太子帶子意粉幾好食,我鍾意佢個汁少少酸少少甜,但唔會好似白汁咁醬住個胃。帶子又煎得香,會再encore。最後就係火焰雪山。淋咗啲酒落水點火就影相呃like。不過第一啖,酒味太濃,好苦啊。第二啖食蛋白,嗯,我懷疑厨師無加糖,完全啖到唔知食咗咩。我地食唔落啲蛋白,撥走啲蛋白,淨係食晒入面嘅水果同brownies。我同左侍應反映架,希望佢地有跟進啦。
鵝肝同和牛薄切係我地常點嘅菜。水準穩定。

2018-10-11
2018-10-16 1087 瀏覽
之前來過SHINE,覺得呢度食物同氣氛都好好,地點又就腳,所以今次朋友生日,我們又再次選了這裡!上次來是假日,所以一早訂定位!今次平日來,估唔到仍是爆場,幸好剛好有位下次再來,還是訂定位比較好飲品有多款選擇,唔想飲Yogurt , Soft Drink, Mocktails外,仲可以選紅酒🍷二話不說,先點飲品 - Mr. Cool & Full Of Passion飲品甜度適中,Mr. Cool 是荔枝及帶點薑味,Full Of Passion是水果及橙汁味,味道就好似雜果賓治咁,唔止賣相靚,又好飲!香辣蜆肉意粉唔止賣相好看,份量都幾多,兩個人share食都ok!內有好多蜆肉,味道鮮甜,而且意粉硬度適中,加左辣椒🌶️,辣得好惹味!蜜糖香草春雞外脆內軟,雞皮富有蜜糖香味,又香又脆,一咬落去已經覺得好滿足!雞肉鮮嫩,而且肉汁豐盛,真係好好味Menu 見到甜品「閃」唔知咩黎,所以叫左黎試下朋友生日,靜雞雞叫店員寫埋Happy Birthday,考靚呀,朋友見到好驚喜呢個「閃」,原來係包括左兩個蛋糕、馬卡龍、brownie同鮮水果,全部都係雙份上雖然黎過幾次,但呢度既食物同服務仍然保持相當高既水

下次再來,還是訂定位比較好

Mr .  Cool  &  Full  of  Passion

香辣蜆肉意粉

唔止賣相好看,份量都幾多,兩個人share食都ok!

蜜糖香草春雞

雞肉鮮嫩,而且肉汁豐盛,真係好好味

Menu 見到甜品「閃」唔知咩黎,所以叫左黎試下

呢個「閃」,原來係包括左兩個蛋糕、馬卡龍、
brownie同鮮水果,全部都係雙份上

雖然黎過幾次,但呢度既食物同服務仍然保持相當高既水準,尤其係服務,店員效率真係好高,非常滿意,希望能繼續保持啦!
2018-10-16 7913 瀏覽
秋風起,要添新裝了,收工後,便和朋友去了一轉 iSquare shopping, 雖然不算大豐收,亦總算買到些心頭好。累了,便行過另一街口的商廈樓上的餐廳, 食個靚飯,順便檢討一下收獲,同埋研究下次shopping 的攻略。舖一進門便被餐廳的裝潢吸引,前邊是調酒區,後邊是座位進餐區,地方闊落,燈光柔和,梳化舒服,還播放輕快音樂。置身於內,不論飲嘢、飲嘢,感覺唔錯。 【龍蝦湯 $88】 龍蝦味濃郁,蕃茄味略為重了些,濃稠度適中,整體來說,仍是水準之上。伴湯的小麵包有好香蒜,又脆又好食。 【黃金蟹餅 $108】 是好大個的,足有手掌般大。上到來時熱辣辣的,用刀把它切開時,還冒出煙來。 外面炸得金黃香脆,裡面充滿蟹肉。雖然是經過猛火炸過,裡面的蟹肉沒有乾,仍是鮮甜可口。伴碟的是以洋蔥粒、蕃茄粒、青瓜粒等造成的沙律,味道清爽。 【黑松露大啡菇意大利燴飯 $148】 黑松露的味道很突出,一上到來便聞到了。燴飯很creamy, 裡面除了有很多菇菌,還有混入黑胡椒,食起來好香口。 這個大啡菇很大隻,肉又厚,好似食扒咁。 【燒安格斯肉眼扒 $318】 要了七成熟和配了青胡椒汁。 牛扒肉質嫩,味濃郁,配

【龍蝦湯 $88】

【黃金蟹餅 $108】

【黑松露大啡菇意大利燴飯 $148】

這個大啡菇很大隻,肉又厚,好似食扒咁。

【燒安格斯肉眼扒 $318】

要了七成熟和配了青胡椒汁。
 牛扒肉質嫩,味濃郁,配青胡椒汁,效果不錯。配菜的蘆筍亦非常鮮嫩鮮甜。

傾到咁上下,嘆埋杯餐後咖啡,便各自返家煲 【嫁2】。
2018-10-16 263 瀏覽
今日係尖沙咀上完瑜伽堂,就同埋老師一齊嚟食飯,之前已經食過shine嘅午餐同晚餐,覺得質素非常好,今次就帶埋老師一齊再過嚟食啦。餐廳位置好方便呀,成座大廈都充滿着美食,搭電梯上到去,燈光比較昏暗浪漫,環境舒適又高雅,我哋兩個比安排左坐係卡位。「明太子海膽意粉$188」,水準依舊係咁好,我哋上次你都有食啊,真心要推薦!三文魚籽好多,一咬就爆汁,明太子醬好濃郁,成個意粉都好creamy,海膽鮮甜而不苦澀,每一次黎既必叫之選😆😆「香煎挪威三文魚扒配香草忌廉檸檬汁$238」,賣相同擺碟明顯都有精心設計過,煎至外皮金黃色既三文魚扒,咬落又滑又juicy,唔會乾。配碟有忌廉香草汁,煎薯仔塊,雜椒沙津同埋蘆筍,更可以食得出三文魚扒最簡單真摯嘅鮮味!😝今次我哋仲叫多咗個甜品,就係意大利咖啡芝士蛋糕,呢間餐廳嘅Tiramisu ,有好濃郁好厚嘅芝士,咖啡味同酒味都配合得相當好,我哋好快就成個食晒了。好推薦大家去食呀!性價比高,環境舒適,食物質素高,適合情侶/朋友黎食!

明太子海膽意粉

Tiramisu

10 分鐘 (堂食)
2018-10-15 269 瀏覽
時值mid term period,好耐冇食過啲好野,見一路都有唔少朋友去shine食野,所以特登去慰勞下自己Shine係用紫色做主題,不論招牌、燈光都係用左紫色,有啲神秘又夢幻既感覺~門口隔離就係bar,可以見到調酒師調製每杯酒,有feel!食完環境就要食番主菜啦~ 食物選擇唔算多,但勝在所有食物都係有好好配搭既我地兩個人就叫左兩個main dishes, 一個甜品同一杯cocktail首先上枱既係Orange Fizz - Mix of Gin, Triple sec, Lemon juice, syrup, soda & orange juice 佢算係易入口既cocktail,啲juice中和左gin個陣好重既酒精味~之後就到主菜-加拿大龍蝦意大利飯一上菜都呆左,冇諗過有咁大隻龍蝦!食落去啖啖肉,有淡淡海水既鹽味另外意大利飯煮得剛剛好,好重既蕃茄味第二道主菜就係法式燒羊架配薄荷汁羊架有三舊,叫左7成熟,都冇過生或者過熟食落去冇咩膻味,我本身唔係好食羊架都自己食左一舊!薄荷汁再提升到羊肉既肉味,配埋烤蒜幾好!食到最後就梗係要食個甜品啦 今次叫左Tiramisu首先要講下個擺盤好靚

門口隔離就係bar,可以見到調酒師調製每杯酒,有feel!

Orange Fizz
之後就到主菜-加拿大龍蝦意大利飯

加拿大龍蝦意大利飯

另外意大利飯煮得剛剛好,好重既蕃茄味

第二道主菜就係法式燒羊架配薄荷汁

法式燒羊架配薄荷汁
羊架有三舊,叫左7成熟,都冇過生或者過熟
食落去冇咩膻味,我本身唔係好食羊架都自己食左一舊!

薄荷汁再提升到羊肉既肉味,配埋烤蒜幾好!

食到最後就梗係要食個甜品
 今次叫左Tiramisu

Tiramisu
首先要講下個擺盤好靚,岩晒打卡

平時食個啲tiramisu係好似cream既質地,比較輕盈,但依個唔同,會令人喜出望外!
佢食落去係好有份量既感覺,似係custard多過cream,中間有沾左咖啡既蛋糕,好食!

Tiramisu

兩個人食左$700,唔算平,但味道唔錯仲要係尖沙咀,值得既~
2018-10-10
法式燒羊架配薄荷汁
2018-10-14 178 瀏覽
升降機一打開,踏進了Shine,覺得這裏的環境很有情調,每張枱都有假蠟燭營造氣氛。飲品方面,份量不算多但價錢偏貴,友人點了 full of passion $68,我選了朱古力味重於士多啤梨味的strawberry chocolate smoothie $68。紅菜頭意大利飯配帶子$158,顏色非常奪目。帶子就只得面層的那一顆,然後就是紅菜頭汁伴芝士的意大利飯和不少的紅菜頭粒,非常惹味🤤🤤🤤BBQ醬配燒豬肋骨$288,切開成六大件燒豬肋骨,每件都充滿濃郁的燒烤醬汁,要是豬肋骨能烤得更為多肉汁就好了。黑松露薯條$78 ,黑松露味有待加強!另不得不提的是加分位:侍應的服務態度非常良好- 主動為客人充水,而且非常有禮貌👍🏻👍🏻👍🏻

黑松露薯條$78 ,黑松露味有待加強!

2018-10-10
2018-10-14 139 瀏覽
放假後又要返工,blue Monday工作比較難集中精神,朋友相約食飯,當然凖時放工Shine 位於尖沙咀,地點方便單骨雞翼由於雞翼切成一半,醃料入哂味,蒜香味濃,十分惹味唔想飲咖啡及酒精性飲料,可以選擇水果茶裡面有很多生果,味道酸酸甜甜,即是胃口大開龍蝦意大利飯龍蝦肉質雪白,好吸引龍蝦肉新鮮彈牙,啖啖肉,口感唔錯,十分滋味意大利飯唔太腍,有咬口三文魚配香草忌廉汁三文魚皮脆卜卜,魚肉鮮甜美味,加埋香草,味道提升不少

Shine 位於尖沙咀,地點方便

單骨雞翼
由於雞翼切成一半,醃料入哂味,蒜香味濃,十分惹味

單骨雞翼

唔想飲咖啡及酒精性飲料,可以選擇水果茶
裡面有很多生果,味道酸酸甜甜,即是胃口大開

水果茶

龍蝦意大利飯
龍蝦肉質雪白,好吸引

龍蝦肉新鮮彈牙,啖啖肉,口感唔錯,十分滋味

意大利飯唔太腍,有咬口

三文魚配香草忌廉汁
三文魚皮脆卜卜,魚肉鮮甜美味,加埋香草,味道提升不少

三文魚扒配香草忌廉汁

水果茶
三文魚扒配香草忌廉汁
Tiramisu
距離上次到訪在尖沙咀亞士厘道太子集團中心的(Shine)大概有兩個月的時間,今晚再次到訪,皆因上次試過的蒜香彩椒意粉,確實讓人回味。這裏的價錢性價比偏高,甜品有心思,質素亦見上乘。 採用柔和寶藍色的led燈光,餐廳別具氣氛。香煎挪威三文魚扒配香草忌廉檸檬汁$238,三文魚扒煎至約七成熟,外裡帶有微焦香,內裡肉質緊致,一層三文魚油脂,一層香嫩魚肉,層次分明。黑松露大啡菇意大利飯$148, 菇菌香味濃郁,黑松露香氣也突出。蒜香彩椒意粉$108,本人甚為喜歡,蒜油香爆彈,沒有像creamy sauce的膩口感覺。(閃)賣相十分有氣勢,分別有馬卡龍、 班尼蛋糕等,也有火龍果、士多啤梨、藍莓等水果。

採用柔和寶藍色的led燈光,餐廳別具氣氛。

2018-10-11 151 瀏覽
生日總要對自己好一點點,餐廳相近Addias附近,一出lift就是自己一層,裝修有點美式工業風,雖然窗外沒有海景,但街景都不錯,坐位很闊舒服。男朋友叫了牛角包配薯條,雖然影的角度看到包不大,其實不對,size是正常,只是薯條份量很多,十分足,現炸很脆很好吃小妹是為了這半隻龍蝦而來的,當然我是沒有失望,個飯很好吃龍蝦比想像中好吃,因爲龍蝦意大利飯只需188,好扺食整體CP價很高,餐廳價錢不高,選擇很多,可以試多幾次

小妹是為了這半隻龍蝦而來的,當然我是沒有失望,個飯很好吃
龍蝦比想像中好吃,因爲龍蝦意大利飯只需188,好扺食

整體CP價很高,餐廳價錢不高,選擇很多,可以試多幾次
2018-10-10 1812 瀏覽
星期六本應悠閒嘆個 brunch的, 只是臨近中秋,都忙著派送月餅給族中長輩!雖不悠閒,但還是要嘆返個 brunch 平衡一下。以地利優先,選定北京道的Shine, 輕輕鬆鬆嘆一嘆!Shine 環境開陽,裝修時尚及帶點玩味風格,最適合一班朋友聚頭;待應友善有禮,氣氛愉快。今天點了個 Shine 小食拼盤 $158,貪其多樣化 😋😋有雞翼、洋蔥圈、炸蝦、魷魚圈、薯條等,一貫西餐小食拼盤的內容。點菜太忘形了,薯條重覆出現 🍟🍟,哈哈~ 哈哈~😂😂 洋蔥圈用紫洋蔥,熟透無辛辣味🖒特級安格斯漢堡 $168漢堡包是我倆的大愛,不論那個餐廳,遇到漢堡包餐,還是都會點一客。漢堡包配薯條,老牌配搭,半溶芝士黐黐的,煙肉咸香脆口,漢堡扒較淡口,但整體還是很美味。黑松露大啡菇意大利飯 $148意大利飯,帶米粒口感,配黑松露,入口即香味撲鼻。松露、啡菇、芝士、火煎菜都是我喜愛的,各有各的獨特味道、配合起來又極致和諧美味 🖒🖒

洋蔥圈用紫洋蔥,熟透無辛辣味🖒

特級安格斯漢堡 $168

黑松露大啡菇意大利飯 $148

2018-10-09 5081 瀏覽
成日都要周圍搵野食 西式真係食好多 但有時覺得食咩都差唔多 今日G叫我食Shine 話我一定會鍾意Shine 唔算大間啵 但勝在設計Modern有埋Bar台 唔食飯坐係度傾偈飲野都幾舒服空間唔算大 但坐坐下都幾舒服好岩兩三個朋友一齊傾下食下當晚好彩有book位 坐坐下已經full house 🤭G先叫一個Buffalo Wings 外皮炸得香脆加上辣辣地既醬 好開胃過癮😍G話龍蝦Risotto 係Openrice見到係必叫之選 一上台果然犀利 成隻龍蝦上 意大利飯非常入味 又香同龍蝦又夾😍明太子海膽意粉 Fusion 意粉經常有 通常餐廳喜用魚子Shine用三文魚子 同明太子出奇地夾😀G 唔夠喉 最後叫多個 Tiramisu 呢個Tiramisu甚有驚喜 賣相正宗層cream打得好滑 酒味濃郁 😍😍😍甜面不膩 係難得既Tiramisu 唔太有期望咁食 最後食出驚喜 又搵到一個地方 令你感覺到Sunshine咁暖美中不足既係 光線唔夠 影既相唔夠靚😖
成日都要周圍搵野食 西式真係食好多

• 明太子海膽意粉
  • 水牛城雞翼
  • Tiramisu
2018-10-09 141 瀏覽
約咗朋友去食個西餐午餐,我去到發現得普通餐牌,原來最近暫停左Brunch,不過都唔緊要啦,反正價錢都算適中。黑松露大啡菇意大利飯$148好大嚿啡菇,大大件,而且裏面包含着好多水份, 十分Juicy,仲有好香嘅黑松露味,另外意大利飯嘅質感亦算係非常適中,小小硬係最正宗的味道。明太子海膽意粉$188 轉帶子因為最近日本天氣問題,暫時暫停左供應海膽,我哋都冇乜所謂轉帶子都得,見到隔離枱都係轉左食帶子。啲帶子都好彈牙㗎 !同埋配搭明太子鹹鹹地幾豐富味道。意粉質感OK,配搭材料夠正。菠蘿汁$45菠蘿汁上面都係有lemon,起碼叫做有啲心思。Banana Chocolate$68呢個真係混合左朱古力同埋香蕉嘅味道,如果講比例來講其實係做得啱啱好嘅,甜味亦好適中。

黑松露大啡菇意大利飯$148

明太子海膽意粉$188 轉帶子

菠蘿汁$45
菠蘿汁上面都係有lemon,起碼叫做有啲心思。

Banana Chocolate$68
2018-10-08 513 瀏覽
每逢假日, 到處都佈滿來自世界各地既旅客.尖沙咀係旅客必到既地方就更加不用説,想揾個地方食餐飯都唔容易,四圍都排囇隊😣,更不用説要揾個地方與朋友相眾,所以我地决定到到太子集團中心揾樓上食市🧐.上面有各色各樣的食市,最後就揀左ㄧ間西餐廳shine✨,餐内設有bar枱.🍷🍻而我終於可以好好坐底享受我既午餐😍,入到店内店員服務很周到,餐牌上例有很多食美食,最終我地點左ㄧ個湯,兩意粉同餐飲.😋✨意大利雜菜湯湯係最先上既,味道不錯,而湯内有着各種蔬菜,令人飲多都唔會覺得太膩.😋✨而意粉方面,個卡邦尼意粉有很多醬汁,同意粉拌在ㄧ起,味道剛剛好,但意粉有少少硬,🙈但我可以接受到,如果中意軟意粉的人,記住落單時,提提店家.✨另ㄧ個香辣蜆肉意粉,就真係好辣,🌶而正因辣,所以就令人愈食愈想食,簡直欲罷不能,意粉中亦有很多既蜆,食完十分滿足.正想呢餐十分圓滿時,飲左ㄧ啖我杯 Passion fruit lemon soda 時,感到十分驚喜,店家竟然於檸茶内加入爆珠珠,這種混合既質感,令我又驚又喜.😳總括而言,食品和飲品也是水準之上,👍🏼亦是ㄧ個很好的地方和朋友眾會,😊唔會感到城市既急促,亦可以坐好耐,係ㄧ

✨意大利雜菜湯

總括而言,食品和飲品也是水準之上,👍🏼亦是ㄧ個很好的地方和朋友眾會,😊唔會感到城市既急促,亦可以坐好耐,係ㄧ個可以好好放鬆既地方.👯‍♂️