2018-11-27 185 瀏覽
今日係男朋友生日,所以book咗佢公司隔離嘅shine,叫埋2個朋友,一齊俾個驚喜佢~先有caecar salad配巴馬火腿,芝士味頗濃,配上超新鮮既羅馬生菜,係一個唔錯既前菜。明太子海膽意粉,好出色,意粉味道唔識形容,但有點似卡邦尼意粉既濃郁版,配上新鮮既海膽同明太子,估唔到咁match 。不過個汁有點太濃厚,令意粉變得一patpat,好飽肚。再加上個小食拼盤,睇咗個餐牌咁耐都唔知食咩好,好彩有個小食拼盤包羅萬有,想食嘅小食全部有晒,唔洗煩,全部炸得好脆,唔會好乾身,都幾juicy。如果可以配多個沙律醬就好了。ps本身已配上蕃茄醬。飲品當然有我最愛既fruit tea,唔太甜,茶味濃,最岩配食d濃味食物。Shine 果然無令我失望,仍然高質!

Shine 果然無令我失望,仍然高質!
2018-11-26 171 瀏覽
芝士焗薯餅 $70一開始小編唔係好飽,諗住叫個小食頂下肚,點知原來都幾大份,有4塊大薯餅,每塊都好脆好香薯味🤤芝士好多,有拔絲嘅效果但比較淡味,所以都唔算好膩。蜜糖烤半邊春雞配脆炸薯條 $158又係勁大份,完全無諗過...雞焗得燶咗少少,但係香嘅同嫩滑嘅(雖然有雞胸),超級鐘意呢間餐廳嘅薯,薯條都食唔停,好有薯香。套餐配飲品的。心太軟 $78價錢比一般甜品店貴的,但賣相好grand,有金箔,雜莓係甜甜的,心太軟配雪糕,一冷一熱,挺滿足的,又剛好一人份量。另外,環境都靜靜哋,同friend吹水食個brunch真係一流。
芝士焗薯餅 $70

蜜糖烤半邊春雞配脆炸薯條 $158

心太軟 $78

2018-11-18
  • 心太軟
  • 蜜糖香草春雞
2018-11-25 6990 瀏覽
星期六放假,黎尖沙咀同男朋友食個brunch 睇下戲🙈兩個人叫左兩set brunch 餐,加一碟小食同一碟主食。✨焗日式芥末芝士蟹棒多士 $78 焗至香脆可口既多士,上面鋪滿蟹棒絲混和住濃濃芥末沙律醬,灑上芝士再焗至金黃色,外脆內軟,啖啖芝士香帶點淡淡芥末味,好正😍✨蜜糖烤半邊春雞配乳脆炸薯條 $158首先,貨真假實真係半邊春雞。其次,春雞灑上蜜糖香草再烤至香脆,皮薄肉嫩,外脆內軟又帶點蜜糖香。 值得一提既係,雞皮好薄,仲一d 都吾油膩tim👍另外,厚切薯條,有口感之餘仲好薯tim😋✨香辣蜆肉意粉 $148用蒜蓉香炒意粉後,條條都好有蒜香味,好入味😍意粉硬度更係恰到好處,不怕好硬。另外,裏面好多蜆肉呀❗️好足料‼️每一口都係又香又辣,岩哂中意食辣既我😋另外,旁邊既小蕃茄都好甜呀🙈✨單骨雞翼 $58醃過既單骨雞翼,特別入味。師傅仲係雞翼最表面灑上牧然粉,令整份單骨雞翼味道提升不少👍P.S. 所有brunch 都包括一杯coffee or tea. 如果要其他drinks 可以加$30.P.S. Shine 既環境真係不錯,有高枱,座吧枱等等。最情侶👫或者👭黎,可以聽住輕鬆愉快既音樂,悠閒地
星期六放假,黎尖沙咀同男朋友食個brunch 睇下戲🙈

✨焗日式芥末芝士蟹棒多士 $78

✨蜜糖烤半邊春雞配乳脆炸薯條 $158

✨香辣蜆肉意粉 $148

✨單骨雞翼 $58

P.S. Shine 既環境真係不錯,有高枱,座吧枱等等。最情侶👫或者👭黎,可以聽住輕鬆愉快既音樂,悠閒地享受呢份brunch,仲可以放心聊天呢,店員好nice,主動幫我地加水又吾會催我地走🙆🏻‍♀️

2018-11-24
2018-11-23 198 瀏覽
今日放假去尖沙咀無聊逛逛, 聖誕將近,順便睇睇燈飾 ,這是每年必做的事情, 中午時候上了太子大廈shine午餐 ,地點很方便 ,很近地鐵站是上樓舖午餐都是套餐 ,不是太多選擇 ,只有五個套餐 ,包餐前湯及咖啡 餐前湯是蕃茄湯配麵包,湯很熱 ,很稠 ,酸了一點點 但很開胃 泰式椰汁菠蘿配飯 88元椰汁醬很濃厚 ,豬扒也嫩滑配菠蘿味道很平衡 ,很有風味 南瓜煙肉長通粉 78元 整體很creamy, 煙肉就少了一點點 ,南瓜汁掛通粉很平均 ,讚餐後點了咖啡及茶 ,跟餐的奶是已經加熱 ,讚另外,有空再試晚餐,然後跟大家分享,have a nice day

餐前番茄湯

泰式椰汁菠蘿配飯 88元
椰汁醬很濃厚 ,豬扒也嫩滑配菠蘿味道很平衡 ,很有風味

泰式椰汁豬扒配飯

南瓜煙肉長通粉 78元

南瓜煙肉通粉

餐後點了咖啡及茶 ,跟餐的奶是已經加熱 ,讚

2018-11-23
2018-11-23 176 瀏覽
忙左一輪,約左best friend見面當然食好d慰勞自己!最後揀左係公司附近既Shine,因為比較鍾意有工業設計感既餐廳。 和風北海道帶子配魚子沙律 因為主菜都比較heavy,所以叫左個相對比較light既沙律中和下。沙律菜同帶子都好新鮮配埋個醬汁同少少果肉,非常開胃同埋清爽。黑松露薯條 個個朋友都知我係黑松露愛好者,去邊食都好只要餐牌上面有黑松露既菜色都忍唔住想試,特別係脆口既薯條係絕對唔會放過!呢隻係連埋薯仔皮既薯條,口感並唔係特別脆但係就有薯仔軟糯既口感。朋友唔鍾意脆既幼薯條所以呢款非常啱佢胃口,傾下計食下就食晒成盤無留俾我🤦🏽‍♀️。海鮮拼盤 公司個個都話我係大胃王,成日由朝食到晚無停過。今次仲要係同另外一位大胃王best friend一齊食飯,所以份量方面我地都無留手。叫完個海鮮拼盤之後仲想叫埋碟意大利飯,服務生即刻好細心咁同我地講海鮮拼盤既份量好大,兩位女士加埋我地並他叫左既野食,份量方面應該好夠飽。唔想做大蹝鬼,所以決定等海鮮拼盤黎左唔夠食先加單。果然,一上枱既時候我地都打左個突,其他食物只刻無位放。原隻龍蝦同朋友一人一半,雖然有醬汁可以點,但新鮮既龍蝦其實唔點任何額外既

海鮮拼盤

果然,一上枱既時候我地都打左個突,其他食物只刻無位放。原隻龍蝦同朋友一人一半,雖然有醬汁可以點,但新鮮既龍蝦其實唔點任何額外既醬汁都已經好好味,但就略嫌有d乾,但肉質仍然係彈牙。除左龍蝦,成個拼盤仲有好多其他既海鮮,例如虎蝦、帶子、青口同蛋鉗,另外仲有伴碟既我最愛既栗米同薯仔。但係栗米並唔係太甜同燒得d乾所以就無咩點食啦。
2018-11-23 115 瀏覽
Shine 係openrice 都算幾多人食過讚好,同女友尖沙咀收工揀左呢度。野食睇落都好豐富,最主要係坐得舒服闊落💜,現在香港餐廳已買小見小🤧先上杯叫devil and angel smoothie, 其實即係oreo同朱古力,我覺得攪拌一下飲好啲,有oreo碎一齊飲好飲啲😊仲有佢唔同外面餐廳一樣甜。龍蝦湯都幾貴,但見多人叫所以亦叫左試下,味道一絕😍,包亦好脆口。個人認為如果有多小小龍蝦肉就perfect💪🏻和牛薄切眼見得芝士,沙律菜同黑醋汁,不過食起好好味,黑醋汁好開胃,肉叫左5成所以好易入口,我地最後連菜都食哂🤟🏻🤣鵝肝就係包係底,個人唔係好識食靚肝,所以只能答你,好香,食薄好creamy既感覺。包可以細塊啲,我諗佢地用意係索下啲油☺️牛扒如你眼見一樣,就黎大個我塊面😂,我地叫5成熟,有啲位都係生左小小既。不過整體味道唔錯,咸度適中。三文魚反而小小失手,皮唔夠脆,肉就半生熟上,佢會問你要唔要半生熟。應該全熟好味啲🙏🏻飽到上心口,女友仲要叫心太軟配vanilla雪榚,朱古力味超重,雪榚就濃香草味既。😍注意佢即叫即整,差不多食晒好叫定!🤣

2018-11-22 128 瀏覽
有次朋友在尖沙咀收工, 就相約到他公司附近餐廳食晚飯, 經朋友推薦下,預早Book 左 SHINE餐廳食晚飯。 店裝潢好有CYBER FEEL及好有時代感,好RELAX。** 首先點來,開胃前菜 【凱撒沙律配煙三文魚】$78 青綠爽脆的生菜,配上煙三文魚及多士粒, 灑上少許芝士及沙律,好開胃新鮮健康。** 【龍蝦湯】 $88 龍蝦湯呈現燈紅色, 可能加左紅頭菜,可以清晰地飲得出龍蝦的味道帶甜咸,是一個唔錯飯前湯。**【法式鵝肝多士】 $138 有二件份量,好大件厚身,鵝肝煎至微脆身內裏柔腍 ,人口即溶,滿口脂香,而多士好酥脆。**【燒安格斯牛肉眼扒】 $318切開大大塊牛肉眼扒內嫩紅, 約5成熟,牛肉味重濃郁, 肉質夠嫩腍, 醮上紅酒燒汁,更惹味呢! 而牛肉眼扒底有薯菜伴著。
有次朋友在尖沙咀收工,
就相約到他公司附近餐廳食晚飯,
經朋友推薦下,預早Book 左 SHINE餐廳食晚飯。
店裝潢好有CYBER FEEL及好有時代感,好RELAX。
首先點來,開胃前菜
凱撒沙律配煙三文魚$78
青綠爽脆的生菜,配上煙三文魚及多士粒,
灑上少許芝士及沙律,好開胃新鮮健康。
龍蝦湯】 $88
龍蝦湯呈現燈紅色, 可能加左紅頭菜,
可以清晰地飲得出龍蝦的味道帶甜咸,
是一個唔錯飯前湯。
【法式鵝肝多士】 $138
有二件份量,好大件厚身,
鵝肝煎至微脆身內裏柔腍 ,
人口即溶,滿口脂香,而多士好酥脆。
燒安格斯牛肉眼扒 $318
切開大大塊牛肉眼扒內嫩紅,
約5成熟,牛肉味重濃郁, 肉質夠嫩腍,
醮上紅酒燒汁,更惹味呢!
而牛肉眼扒底有薯菜伴著。
2018-11-22 90 瀏覽
咁耐冇黎 難得約咗朋友尖沙咀行街梗係黎食返餐好嘅邪惡小食必揀黑松露薯條即叫即炸熱辣辣 忍唔住一條博一條熱氣都唔怕原本以為細細份原來都有幾多條朋友仔最愛係水牛城雞翼入口辣辣地同煙燻香味雞翼表皮炸過 特別香脆主食黑洞叫咗香辣海鮮意大利飯紅色嘅飯粒 十分搶眼食落有美味蕃茄酸味 好開胃值得一讚海鮮配料10分足料有青口 魷魚 大蝦 帶子朋友仔叫左明太子海膽意粉超香忌廉味 面頭仲有海膽同魚子完全冇揸流攤最後仲叫咗個心太軟做甜品作結心太軟流心效果一般 但勝在外皮夠脆加上雲呢拿雪糕 整體都係一個唔錯嘅甜品
咁耐冇黎 難得約咗朋友尖沙咀行街

最後仲叫咗個心太軟做甜品作結

心太軟流心效果一般 但勝在外皮夠脆

加上雲呢拿雪糕 整體都係一個唔錯嘅甜品
2018-11-21 87 瀏覽
人氣一直都好高的shine、今次揀了平日同reserve好台,所以可以好好享受一如所想,雖然係石屎森林之中,但餐廳佈置有玻璃窗,所以都叫有夜景欣賞呢到氣氛好特別,又似pub, 又似cafe有幾張卡位,如果想要請同職員預約啦呢到職員態度好好,好有禮貌,留意到佢地用pad落單食物款式都好多,飲品都係我地叫了沙律,份量3人都應該夠食鵝肝雖然不算好肥美,但好香然後主食點了特級安格斯漢堡,麵包有別平時的,口感似係奶油豬仔包果種,牛好香然後到意粉,我覺得最好食明太子味好濃,又creamy,真係食完一口又口
呢到氣氛好特別,又似pub, 又似cafe
有幾張卡位,如果想要請同職員預約啦
呢到職員態度好好,好有禮貌,留意到佢地用pad落單
食物款式都好多,飲品都係
我地叫了沙律,份量3人都應該夠食
鵝肝雖然不算好肥美,但好香
然後到意粉,我覺得最好食
明太子味好濃,又creamy,真係食完一口又口
2018-11-20 81 瀏覽
终於等到公司發放呢嗰特別獎金,因為公司每四個月就有一嗰名為每季最佳員工獎,係各大客戶投票嘅,好好彩我係呢季嘅頭三名,所以有少少獎金,可以同太太去 慶祝,我地揀咗一間係尖沙咀北京道嘅西餐廳,叫shine,餐廳環境唔錯,一入去就見到好靚嘅水吧,裝修都幾特別,侍應好熱情咁招呼我倆,俾咗嗰餐牌我地睇,太太揀左嗰芝士南瓜意大利飯,我要咗嗰 燒安格斯肉眼扒,七成熟 配呢個紅酒燒汁,加多個 水牛城雞翼,食落有少少辣辣地,味道唔錯,跟住就到我嘅 燒安格斯肉眼扒 啦,食咗一舊原味,一舊沾紅酒燒汁,都係有汁嘅味道好啲,七成熟切開入面重有少少紅色嘅,再來係芝士南瓜意大利飯 ,我同太太分享咗一啲食,入口芝士同南瓜都好夾,味道都幾特別,最後來埋個甜品心太軟,外觀好靚 ,好好味 ,太太盛讚不絕,話下次再嚟過,埋單唔使講都係我俾啦,冇所謂啦,都係獎金。

,裝修都幾特別,侍應好熱情咁招呼我倆,俾咗嗰餐牌我地睇

,味道唔錯

,跟住就到我嘅 燒安格斯肉眼扒 啦,

,再來係芝士南瓜意大利飯

,我同太太分享咗一啲食

,好好味

太太盛讚不絕,話下次再嚟過,埋單唔使講都係我俾啦,

冇所謂啦,都係獎金。
2018-11-19 101 瀏覽
好友是晚約我到Shine食生日晚飯,她揀選其喜愛的西餐。黑松露薯條 - 有別坊間沿用的黑松露醬,這裡用上黑松露碎使香味更為突出,薯條雖則沒有坑紋,但薯味挺濃,質感脆身。蘸上蕃茄汁更味美!芝士南瓜意大利飯 - 朋友獨愛risotto,貪其濕潤之口感!芝士醬汁濃郁而不稠身,南瓜亦煮得軟稔香甜,兩者配搭不錯。脆炸咸豬手 - 豬手大大隻,亦都容易切開!外皮炸得酥脆,入口嗦嗦聲!肉質相對滑溜不嚡口,筋位相對都不太多,點上如芥辣等的醬汁更加醒胃!香蕉朱古力 - 外觀上挺漂亮,朱古力帶有一點紋理。入口香蕉及朱古力均濃郁,甜度適中且口感又豐盈不滯。熱水果茶 - 生果種類其實不多,有藍莓、草莓等,但茶底香濃,飲完覺得挺舒喉解渴,整體而言也不錯!
好友是晚約我到Shine食生日晚飯,她揀選其喜愛的西餐。

蘸上蕃茄汁更味美!

芝士醬汁濃郁而不稠身,南瓜亦煮得軟稔香甜,兩者配搭不錯。

脆炸咸豬手 - 豬手大大隻,亦都容易切開!
外皮炸得酥脆,入口嗦嗦聲!

香蕉朱古力 - 外觀上挺漂亮,朱古力帶有一點紋理。
入口香蕉及朱古力均濃郁,甜度適中且口感又豐盈不滯。

慶祝紀念
生日
2018-11-19 105 瀏覽
每逢感謝祭,我放工後嘅生活就會圍繞尖沙咀同銅鑼灣,每次都好開心有戰利品。買完聖誕禮物俾自己就約老公去食飯,佢已經一早訂好枱,shopping完即刻有飯食!室內幻彩嘅燈光配置,好適合三五知己食下飯、飲吓嘢、傾吓計!老公最近淨係掛住打機,炸彈人彈來彈去都彈到,我唯有自己諗食乜!首先想食 light 一啲, 沙律走唔甩嘅!必食推介 fusion 感覺濃厚的 和風北海道帶子配魚子沙律 $108。北海道帶子刺身肉厚鮮甜,魚子入口有爆汁的感覺,沙律菜夠脆口。另一個係店員推介 煙燻玫瑰豬鞍架 $288,我個人都好喜歡煙燻嘅菜式,嗰種香味又自然又芳香,玫瑰味道更加係添了幾分浪漫嘅感覺。豬鞍架 分量十足,肉厚多汁,肥瘦適中。明太子海膽意粉 $188, 係老公最喜歡的海膽做主角,海膽入口 creamy ,明太子 增強口感, 令意粉層次更上一層樓。叫咗杯我哋最愛嘅 Banana chocolate $68,水準仍然keep得好好。本來已經食飽飽但係甜品又有第二個胃喎!咁點算好呢?樣樣都想食最終都係叫咗招牌甜品 閃 $98。一次過可以食到幾款招牌甜品,cheese cake、馬卡龍、朱古力慕絲蛋糕。真係好味道

室內幻彩嘅燈光配置,好適合三五知己食下飯、飲吓嘢、傾吓計!

本來已經食飽飽但係甜品又有第二個胃喎!咁點算好呢?樣樣都想食最終都係叫咗招牌甜品 閃 $98。一次過可以食到幾款招牌甜品,cheese cake、馬卡龍、朱古力慕絲蛋糕。真係好味道好味道好味道!每隔一排就會轉Menu,下次可以再嚟睇吓有冇驚喜先

• 和風北海道帶子配魚子沙律
  • 煙燻玫瑰豬鞍架
  • 明太子海膽意粉
2018-11-17 80 瀏覽
早兩日同朋友去呢間餐廳食lunch本身諗住訂生日畫盤 但師傅無番工不過聽電話既服務員好有禮貌所以我地都照去成餐飯食得好開心個陣淨係得4個lunch set青口意粉啲青口好多 炸魚薯條又好好食服務員好願意同你汁水 識得過黎收走食完既碟我地就可以坐係個位到瘋狂影相😆😆😆最重要係服務態度好好我地個日坐窗口位 影出黎啲相都唔錯張凳下面識發光 相信夜晚黎會更有feel我覺得中午以呢個價錢 坐到呢個位 食到咁既質素真係幾抵希望下次去可以試埋佢啲甜品啦
早兩日同朋友去呢間餐廳食lunch
張凳下面識發光 相信夜晚黎會更有feel
我覺得中午以呢個價錢 坐到呢個位 食到咁既質素真係幾抵
希望下次去可以試埋佢啲甜品

2018-11-17 8260 瀏覽
行街除左買嘢外,食嘢都係一個重要環節,係附行完最啱搵個地方食埋飯,真係一個唔錯選擇,就去咗呢度開餐可以一邊食一邊傾係餐牌點左幾款人氣美食品嚐,有嘢食當然唔少得飲番杯咁至完美,等左一陣終於有得食先來係招牌小食拼盤,有齊晒雞翼、洋蔥圈、炸蝦同薯條呢D人氣美食,食落最緊要夠香脆咁先至惹味再飲番啖Devil and angel Mocktails ,有朱古力同牛奶飲落特別香滑味濃郁再來輪到有主菜點左係特級安格斯漢堡同埋限量供應煙燻玫瑰豬鞍架,平時食開多數食牛居多,簡唔中食下豬都係一個唔錯選擇,而且仲係煙燻處理真係比較小食到佢,一上枱已見豬鞍份量十足香味四溢,肉質豐厚之餘肉汁亦微微滲出,入口細嫩口感飽滿油脂肥美食落特別滋味,而且每啖都會有玫瑰嘅香味趁熱食就正輪到特級安格斯漢堡,用料十足厚厚安格斯配香嫩煙肉同芝士簡直完美,入口肉質嫩滑食到滿口都係濃郁肉汁,再食埋香脆薯條超值又滿足食左一輪美食後點可以缺少左甜品,點都要食番款先至滿足到食慾,有特濃咖啡雪糕杯,將特濃咖啡分開上,大家按自己份量倒落雪糕上慢慢享用又咁快品嚐完一餐美味料理。
再飲番啖Devil and angel
Mocktails ,有朱古力同牛奶飲落特別香滑味濃郁
又咁快品嚐完一餐美味料理。
  • 特級安格斯漢堡
  • 煙燻玫瑰豬鞍架
  • 小食拼盤
2018-11-16 91 瀏覽
出到來尖沙咀又落起大雨,放假天氣唔好真係好嬲。去到尖沙咀食晏,呢間shine來過不下一次,兩公婆來過,同friend又來過,真係覺得唔錯嘅。週六下午都有唔少客人,窗邊比較光嘅大枱都已經滿座,我地揀左最角落嘅座位,靜靜地聚下舊,環境確實唔錯。店面有兩位店員招呼,可能比較忙啦,下單都花左一段時間舉手先有人留意到。先叫咗份《水牛城雞翼 $88》 做小食, 大大隻雞翼, 全碟有六隻。 外皮炸得香脆可口, 肉質鮮嫩, 仲好juicy 𠻹! 仲有微微嘅辣味,非常惹味。香辣海鮮意大利飯足料,份量都幾多,我地兩個分都夠食。加左海鮮款式幾多,例如大蝦,燒過嘅,好香口亦爽。仲有原粒帶子同帶子粒粒,新鮮。青口、蜆仔乜都有D。魷魚唔少得,切粒爽脆。意大利飯加左茄醬同少量辣醬調味,好鬼惹味。唔會好辣,但令人食完一啖又一啖。