同朋友一齊去靚靚打卡餐廳食飯😍😍完全比餐廳既環境吸引左🥰而且除左環境勁靚有特色 打卡靚到爆之外🫶🏻野食都好好食 黎巴嫩菜勁有特色😋正2款特色醬配烤餅✐Mix Cold Mezze包括左3樣野🫶🏻鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉&紅葉頭沙律鷹嘴豆蓉真係黎巴嫩菜必點😋豆味濃煙燻茄子蓉比較上 野味d 🫶🏻配餅一流✐Lebneh乳酪上面配左蕃茄、酸瓜加左檸檬橄欖油 令成日醬酸酸甜甜好開胃🫶🏻作為前菜💯✐Shrimp Matffie蝦仁煎得好香 再加埋橄欖油同檸檬汁蝦新鮮 味道好✐Kibbeh✐Kebbeh Bel Labban2款都係黎巴嫩特色菜用左羊肉碎整成既波波煎香 其中配左紅菜頭 鷹嘴豆蓉😍勁有風味✐Samake Bil Tahini煎鱈魚勁juicy 外脆內軟配埋芝麻醬超野味🫶🏻飲品🍸One Thousand one NightsDate On the Moon一齊同朋友chillchill
同朋友一齊去靚靚打卡餐廳食飯😍😍
完全比餐廳既環境吸引左🥰
而且除左環境勁靚有特色 打卡靚到爆之外🫶🏻
野食都好好食 黎巴嫩菜勁有特色😋正

2款特色醬配烤餅
✐Mix Cold Mezze
包括左3樣野🫶🏻
鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉&紅葉頭沙律
鷹嘴豆蓉真係黎巴嫩菜必點😋豆味濃
煙燻茄子蓉比較上 野味d 🫶🏻配餅一流

✐Lebneh
乳酪上面配左蕃茄、酸瓜
加左檸檬橄欖油 令成日醬酸酸甜甜好開胃🫶🏻作為前菜💯

Date On the Moon
一齊同朋友chillchill

2024-03-19
2024-03-26 342 瀏覽
我喜歡嘗試不同國家菜式因為每次嘗到其他國家的菜式都覺得對那個國家多了一份認識今次到位於大館對面上樓的黎巴嫩餐廳裝修很吸精 極具異國風情Lunch set 包括湯 前菜 主菜 甜品🛎️Soup of the Day是日餐湯是粟米湯 挺有粟米味道前菜由於我們四個人食 就點了四款前菜🛎️ Fattoush是羅馬生菜為主的沙律菜有兩塊鋪滿芝麻的薄脆沙律菜新鮮 配合紅石榴的酸酸甜甜 很開胃 口感層次也豐富🛎️Batata Harra 烤馬鈴薯 有點芫荽大蒜孜然打成的醬 辛辣味道 很香口🛎️Sambousek Spinach中東坡菜餡餅像包著菠菜的炸餃子 但外皮不脆 味道不錯🛎️Falafel酥炸蔬菜鷹嘴豆餅 淋上點乳酪外層酥脆 味道香口 。挺特別主菜🛎️Mashawy串燒份量很大兩串羊肉 其中一款是免治羊肉另有一串雞肉 肉質嫩滑底層還配有薄餅🛎️Chicken Ouzi烤雞肉質嫩滑 可沾乳酪醬吃煙燻阿拉伯米長長尖尖 口感彈牙 味道好吃有驚喜🛎️Saniyet Samak烤盲鱸魚配時菜魚肉鮮嫩 外皮香脆配上香料和蕃茄茄醬煮成的醬汁 更鮮甜可口Drinks🍹Yakul
我喜歡嘗試不同國家菜式

像包著菠菜的炸餃子 但外皮不脆 味道不錯
Sambousek Spinach  &  Falafel

🛎️Falafel
酥炸蔬菜鷹嘴豆餅 淋上點乳酪
外層酥脆 味道香口 。挺特別
Falafel

Chicken Ouzi
Saniyet Samak
Mahalabia
2024-03-26 49 瀏覽
中環大館旁邊嘅黎巴嫩菜,入到餐廳有種中東神秘感,昏暗嘅燈光下卻透著中東貴族藍嘅主色調,有特色嘅窗花鏤空出迷人嘅影子,無論系椅凳定係燈具都充滿中東特色,就好似穿越時空進入阿拉丁嘅神話世界.餐廳設有矮梳發,相信呢啲位系觀賞肚皮舞最佳位置,可惜當晚就冇表演。呢度服務非常周到,會幫客人慶祝生日送出即拍即有相,留住甜蜜回憶。Mix Cold Mezze💰195HKD中東菜真係要食當地特色嘅菜式,好似鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉同紅菜頭沙律,尤其喜歡鷹嘴豆蓉,入口綿密充滿豆味,紅菜頭新鮮清爽,搭配pita Bread,就真係太有特色太吸引啦。Lebneh💰95HKD是自家製乳酪加上蕃茄、酸瓜配菜,酸酸的好開胃用咗自家製乳酪,超好味。Shrimp Matffie💰128HKD有啲似西班牙蒜油蝦,加上檸檬汁,口感清爽不油膩,蝦仁爽口彈牙,用蒜碎、芫荽點綴,很有特色。Kibbeh💰118HKD做為小食嘅羊肉丸,系用羊肉碎同小麥碎搓成肉丸,煎香表面,非常脆香,切開有好豐富嘅餡料。Samake Bil Tahini💰238HKD中東特色嘅香煎鱈魚柳,鱈魚柳肉質扎實,賣相唔錯,鱈魚柳煎到表皮薄脆,帶有金黃色澤,加入香
Mix Cold Mezze💰195HKD
Lebneh💰95HKD
是自家製乳酪加上蕃茄、酸瓜配菜,酸酸的好開胃
用咗自家製乳酪,超好味。
Shrimp Matffie💰128HKD
Kibbeh💰118HKD
Samake Bil Tahini💰238HKD
中東特色嘅香煎鱈魚柳,鱈魚柳肉質扎實,賣相唔錯,鱈魚柳煎到表皮薄脆,帶有金黃色澤,加入香料,紅石榴粒,浸在酸忌廉醬中,再擠檸檬汁調味,非常開胃。
Kebbeh Bel Labban💰238HKD
黎巴嫩料理就最鐘意食羊,呢道菜同小食羊肉丸好似,羊肉丸浸在乳酪汁中,非常有特色,食到肉丸嘅香脆又可以沾住酸咪咪嘅乳酪,上面再用紅石榴同芫荽碎點綴,好味又有特色。
Peppermint Tea💰55HKD
非常有儀式感嘅茶壺同杯,薄荷味突出,同餐飯極配,必點項目。
Yakult Lemonade💰88HKD
酸酸甜甜幾開胃,賣相仲好出色,打卡一流。
值得一提,大家應該去吓廁所,佢個廁所裝修都超有特色,非常鐘意吖!!

中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓
香港站C出口,行7分鐘
2024-03-22 38 瀏覽
“Lebneh”“Shrimp Matffie”“Mix Cold Mezze”“Kebbeh Bel Labban”“Samake Bil Tahini”“Virgin Raspberry Ginger Mojito”“Yakult Lemonade”初嚐黎巴嫩菜🇱🇧呢間黎巴嫩菜館已經bookmark咗好耐最近終於搵到機會去試🥰一入到餐廳就有滿滿嘅阿拉伯風情💙道道影相打卡都超靚😆第一次嚟一於搵店員推介食物😝首先嚟嘅係3款前菜Lebneh用上乳酪,蕃茄,酸瓜,橄欖油味道酸酸地咁,作為開胃菜一流☺️Mix Cold Mezze有鷹嘴豆蓉,煙燻茄子蓉同埋一個紅菜頭沙律煙燻茄子蓉煙燻味十分突出配上Pita bread一齊食超級夾😋鷹嘴豆蓉豆味香濃,質地細滑Shrimp Matffie即係煎蝦仁🦐配上橄欖油,檸檬汁,芫荽蝦仁食落爽口彈牙😚而且十分香口惹味之後就係2款主食Kebbeh Bel Labban係用羊肉碎做成嘅肉丸羊肉加上香料味超級正😍配上希臘乳酪醬整體就變得更清爽Samake Bil Tahini即係煎鱈魚柳配芝麻醬鱈魚柳肉質嫩滑,無骨啖啖肉🐟配上芝麻醬更顯魚鮮味☺️另外點咗2杯mock
“Lebneh”
“Shrimp Matffie”
“Mix Cold Mezze”
“Kebbeh Bel Labban”
“Samake Bil Tahini”
“Yakult Lemonade”

初嚐黎巴嫩菜🇱🇧
呢間黎巴嫩菜館已經bookmark咗好耐
最近終於搵到機會去試🥰
一入到餐廳就有滿滿嘅阿拉伯風情💙
道道影相打卡都超靚😆
第一次嚟一於搵店員推介食物😝
首先嚟嘅係3款前菜
Lebneh用上乳酪,蕃茄,酸瓜,橄欖油
味道酸酸地咁,作為開胃菜一流☺️
Mix Cold Mezze有鷹嘴豆蓉,煙燻茄子蓉
同埋一個紅菜頭沙律
煙燻茄子蓉煙燻味十分突出
配上Pita bread一齊食超級夾😋
鷹嘴豆蓉豆味香濃,質地細滑
Shrimp Matffie即係煎蝦仁🦐
配上橄欖油,檸檬汁,芫荽
蝦仁食落爽口彈牙😚而且十分香口惹味
之後就係2款主食
Kebbeh Bel Labban係用羊肉碎做成嘅肉丸
羊肉加上香料味超級正😍
配上希臘乳酪醬整體就變得更清爽
Samake Bil Tahini即係煎鱈魚柳配芝麻醬
鱈魚柳肉質嫩滑,無骨啖啖肉🐟
配上芝麻醬更顯魚鮮味☺️
另外點咗2杯mocktail
味道清清甜甜,配上濃味食物就岩哂😛
2024-03-22 48 瀏覽
Weekday Dinner Mix Cold Mezze香滑的鷹咀豆蓉、煙燻味十足的茄子蓉及清新的紅菜頭沙律配上熱辣辣的烤餅,味道不錯又有特色,啖啖異國風味。Lebneh餐廳自家制的乳酪,味道開胃清爽,加上橄欖油及蕃茄,令人食指大動。Shrimp Matffie彈牙的蝦仁以橄欖油、檸檬汁、莞荽調味,味道香口好吃。Kebbeh Bel Tahini羊肉丸外層香口,中間是羊肉碎、小麥、洋蔥及不同的香料,加上乳酪醬,配搭出色,是味道有驚喜的品項!Samake Bil Tahini鯛魚柳表面煎至香脆,肉質不錯,加上特色的中東芝麻醬,味道濃厚。One Thousand One Night 賣相吸引,有浪漫的名字,令人想起阿拉丁神燈的故事。有清新的荔枝和玫瑰的香氣,不會太甜、酒味剛剛好。Passionfruit Yakult Lemonade Mocktail同樣出色,熱情果果味清香四溢,加上益力多的味道,是香甜清香的味道。餐廳以藍色為主調,不論窗花還是裝飾品都充滿異國風情,情調滿滿。食物味道不錯又有驚喜,加上服務殷勤又友善的店員,是滿足的晚飯。
Weekday Dinner

Mix Cold Mezze

Lebneh

Shrimp Matffie
彈牙的蝦仁以橄欖油、檸檬汁、莞荽調味,味道香口好吃。

Kebbeh Bel Tahini

Samake Bil Tahini

One Thousand One Night

Passionfruit Yakult Lemonade

1K
2024-03-21 34 瀏覽
香港好食正宗的餐廳不乏選擇但對有氛圍有要求就不是容易事餐廳藍藍的色調與大量的玻璃、鏡面與稜角花樣的設計像極了來到地中海小島的地下室氣派中而略帶神秘前菜是Lebneh與Hummuspita bread這樣吃我可以KO兩大塊~另外用橄欖油煎香蝦仁香氣與風味有像西班牙蒜油蝦的影子Main 方面一向認為健康的地中海飲食離不開海鮮與羊最喜歡是Lamb Meatball in Greek Yoghurt 把我最喜歡的食材都混一起— 羊肉碎、小麥碎、煎羊肉與洋葱!另一道是海鱸魚扒,白汁有淡淡奶香Signature mocktail — yakult lemonade 還有另款是seasonal limited 主調是dragons fruit ,入口清爽

香港好食正宗的餐廳不乏選擇

但對有氛圍有要求就不是容易事

餐廳藍藍的色調與大量的玻璃、鏡面與稜角花樣的設計

像極了來到地中海小島的地下室

氣派中而略帶神秘

前菜是Lebneh與Hummus

pita bread這樣吃我可以KO兩大塊~

另外用橄欖油煎香蝦仁

香氣與風味有像西班牙蒜油蝦的影子

Main 方面一向認為健康的地中海飲食離不開海鮮與羊

把我最喜歡的食材都混一起

— 羊肉碎、小麥碎、煎羊肉與洋葱!

另一道是海鱸魚扒,白汁有淡淡奶香

還有另款是seasonal limited

主調是dragons fruit ,入口清爽
2024-03-20 44 瀏覽
呢間餐廳環境好似去左中東甘好有中東風味同氣息,中東既彩色玻璃窗好靚,仲要好多藍色同埋望到大館景色既地方,仲有戶外同室內選擇,地方闊落,食物主要都係中東菜式,職員用心介紹推介食物,我地好舒適甘可以响度chill下,食物推介燒烤串燒入面有三款串燒炭燒加上特制醬汁值得一食,其中一款係羊肉搞碎再混合而成既羊肉串點上特制醬汁好夾。牛奶布甸必食推介香滑牛奶香味,布甸超軟綿綿,前菜既鷹咀豆泥夾埋熱辣辣中東涵餅食都幾特別。

中環黎巴嫩菜,餐廳以貴族藍色為主調,配上黃色燈光反映出特色花紋,充滿異地風情!黎巴嫩菜嘅特色係佢哋嘅餐前小食Mix Cold Mezze$195✨Lebanese Hummus 鷹嘴豆泥,豆味濃郁。✨Mitable 茄子泥,有木頭煙燻嘅香氣。✨Pita Bread 可以用餐廳送上嘅彼得包沾上茄子泥或者鷹嘴豆泥享用。✨Lebneh ($118)- 自家製乳酪,口感厚實,風味濃郁,配上紅洋蔥粒,淋上橄欖油,賣相同味道都好特別!✨Shamandar Salad ($98) - 紅菜頭,羊奶芝士🧀沙律,非常健康!✨Shrimp Matffie ($128)- 蝦仁爽口彈牙,以大量嘅橄欖油炒香蒜碎,有豐富嘅蛋白質同埋不飽和脂肪!主菜✨Samake Bil Tahini ($238)煎鱈魚柳肉質厚實,外皮煎得香脆可口,配上酸酸的忌廉醬,加入香料,紅石榴粒,口感特別。✨Kebbeh Bil Labban ($248)- 羊肉丸兩面煎香,切開入邊有好豐富嘅餡料,配上乳酪汁,別有一番風味。✨飲品Cranberry juice $40Pineapple juice $40

黎巴嫩菜嘅特色係佢哋嘅餐前小食
Mix Cold Mezze$195
✨Lebanese Hummus 鷹嘴豆泥,豆味濃郁。
✨Mitable 茄子泥,有木頭煙燻嘅香氣。

主菜

✨Samake Bil Tahini ($238)

✨飲品
Cranberry juice $40
Pineapple juice $40
  • Shrimp Matffie
  • Mix Cold Mezze
🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🫓🫓🫓🫓🫓🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢 Mix Cold Mezze $196 🆙 The hummus was silky and rich with a pronounced tahini undertone, perfectly complemented by the zesty lemon juice and garlic. The mutable offered a smoky dimension, its creamy texture punctuated by the earthy taste of eggplant 🫓😋🥢 Labneh $95 🆙 The thick, homemade strained yogurt had a tangy and refreshing taste, which paired beautifully woth pickles. The drizzle of olive oil added a fruity richness that rounded off the dish 😆🫒🥢 Shrimp Matiffie $128 🆗 The

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🫓🫓🫓🫓🫓🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🥢 Mix Cold Mezze $196 🆙

🥢 Labneh $95 🆙

🥢 Shrimp Matiffie $128 🆗
The shrimps were pan-fried to a succulent finish, infused with the citrusy zing of lemon and the aromatic freshness of coriander 🦐

🥢 Samake Bil Tahini $238 🆙
The dish featured a pan-fried hake fillet that was moist and flaky, together served with a nutty and creamy tahini sauce was nutty and creamy 🐟

🥢 Kebbeh Bel Labban $238 🆙
The lamb meatballs were tender and well-seasoned. The surrounding Greek yogurt sauce was tangy and smooth, creating a luxurious coat for the meatballs and adding a delightful tartness that cut through the richness of the lamb 🐑

🥢 Date on the Moon $88 🆗
The drink combined the deep, caramel-like sweetness of date molasses with the creaminess of milk 🥛😌

🥢 Karkade Delight $88 🆗
The brewed hibiscus offered a refreshing cranberry-like flavor which was beautifully balanced by the sweet, fruity notes of fresh pomegranate and the floral hints of rose 🌹
2K
朋友👧🏻話中環有間黎巴嫩菜🇱🇧餐廳,菜餚幾特別,想同我一齊去試吓,我雖然去過中東公幹,但係對黎巴嫩菜🇱🇧/中東菜一啲都唔熟悉,有得喺香港食黎巴嫩菜🇱🇧兼有朋友👧🏻帶,咁就梗係開心出席啦🤣地中海東岸係中近東地區(The Near and Middle East)、北岸係南歐、南岸係北非,從未去過地中海嘅東岸,所以完全唔熟悉 黎巴嫩🇱🇧埃及🇪🇬約旦🇯🇴以色列🇮🇱塞浦路斯🇨🇾等等國家嘅中東菜😅呢度有 SHAHRAZAD Brunch,包括 Appetizers + Selection of Eggs + Dessert 🤣,要咗兩位😋Appetizers 有超過10款,自助 Salad Bar 型式自己攞,估計我應該全部食物都食咗啲🤣,全部都幾好味😋,特別好味嘅有 Fattoush 沙律、Khubz 阿拉伯扁麵包、Hummus 鷹嘴豆蓉、忌廉薯仔湯、Bademjan Tarator 煎茄子 😋;見到有啲客人好踴躍不停幫襯自助 Salad Bar 👍💪😜EGGS - 「羊肉腸奄列 Makanck Omelette」:係Lebanese Sausage Omelette,有蛋香有羊肉味幾好味😋E
EGGS - 「黑椒、洋蔥、蕃茄、阿拉伯香料配蛋 Shakshuka」:雞蛋半生熟,蛋黃係全生嘅,食之前撈勻嚟食,香滑幾美味😋
Add-On MAIN - 「烤肉拼盤 Shahrazad Mixed Grill」:有烤羊架🐑、烤羊肉卷🐑、烤雞肉🐓、烤牛肉😋;烤羊架🐑肉質軟熟油脂充足大約7成熟好好羊味、烤羊肉卷🐑用打碎咗嘅羊肉加洋蔥🧅同芫荽🌿、烤雞肉🐓用乳酪同香草醃過、烤牛肉🐂有濃郁牛味🤣;整體份量仲相當多🤩
Add-On MAIN - 「西班牙🇪🇸自由放牧春雞🐓配沙律 Farrouj Mashwi」:春雞自由自在咁喺農場走來走去,所以肌肉都幾結實同埋有雞味👍,加埋好少食到嘅 Dukkha Sauce,香口兼更加惹味😋
San Pellegrino:不嬲都鍾意飲 Sparkling Pellegrino 😋

Virgin Raspberry Ginger Mojito: 材料包括 Fresh Raspberries & Mint, Citrus, Ginger Ale; Karkade Delight : 材料包括 Fresh Pomegranate, Rose, Brewed Hibiscus:兩杯都叫咗少甜,兩杯都清新幾好飲😋
午餐
2024-03-18 1478 瀏覽
今天嚟食餐好👍。 呢間餐廳食物質素好, 裝潢亦好有氣氛, 响夢幻嘅中東氣氛中進餐,感受一流。🍭Seasonal Cocktail, Into the Woods倆杯🥂都好易入口,一杯有甜辣味,微帶茘枝同菠蘿味🍍, 另一杯就有黑梅,柑橘🍊同黑加侖子酒, 倆杯外型亮麗💃, 飲得賞心樂事! 🍭Mix Cold Mezze倆種不同嘅國民沾醬, 鷹咀豆蓉好香滑, 笳子蓉🍆嘅煙燻味好惹味, 再配有艷驚嘅紅菜頭沙律, 係好好食嫁😋。🍭Lebneh用自家制嘅乳酪配蕃茄,酸瓜, 係好强嘅開胃菜🍭Kebbeh Bel Tahini😁肉丸內餡飽足軟糯,外皮酥香❤️🌝有口感🍭Samake Bil Tahini鮮甜嘅魚肉响酥香嘅魚皮下仍保油脂清爽脆彈, 再配中東式芝麻醬, 味道即變成清甜醒神, 令人胃口大開🍭Shrimp 🦐 Matffie油香煎鮮蝦,再配檸檬汁🍋提鮮, 油脂充份鎖住蝦肉鮮味,濃郁而鮮彈,😋

🍭Mix Cold Mezze

🍭Lebneh
用自家制嘅乳酪配蕃茄,酸瓜, 係好强嘅開胃菜

🍭Kebbeh Bel Tahini😁
肉丸內餡飽足軟糯,外皮酥香❤️🌝有口感

🍭Samake Bil Tahini

🍭Shrimp 🦐 Matffie

2024-03-12
15 分鐘 (堂食)
  • ShrimpMatffie
  • MixColdMezze
  • OneThousandOneNights
  • SamakeBilTahini
  • Kibbeh
今日去咗位於中環嘅一間黎巴嫩菜式餐廳,叫做Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar,佢嘅裝修真係好地道,好有特色,主調係藍色。餐廳位於2樓,入到去就可以感受到佢嘅中東風格。我去嘅時候正值午餐時間,餐廳提供半自助餐形式,自助餐嘅種類真係好多。有好幾款沙律、炸馬鈴薯、蘑菇、煎茄子等等前菜可以揀。而且每個人都可以揀一款奄列作為主菜。今日我揀咗水牛芝士同羊奶芝士奄列(cheese omelet)同埋羊肉腸奄列(makanek omelet)。羊肉腸嘅味道真係好獨特,唔會太酥,蛋又唔會太乾,好好食!主菜方面,我哋叫咗阿拉伯烤羊肉同雞肉串(shakshuka)。佢哋一共有三串,烤得啱啱好,入口時都保持住鮮嫩多汁,真係令人滿意。最後嘅甜品真係任食,我地可以隨心所欲地享用Roz bil Laban同水果拼盤。水果拼盤嘅種類真係好多,而且已經切好晒,好方便。而Roz bil Laban就更加特別,呢個甜品真係令我驚艷。佢係一種以米飯同乳酪為主嘅甜品,口感滑順,甜而唔膩。

2024-03-16 43 瀏覽
今日中午同屋企人去咗尖沙咀食中東菜,享受咗一餐充滿異國風情嘅午餐。首先我哋叫咗一杯有氣白酒,果香味十足,非常容易入口。接着係忌廉蘑菇濃湯,呢個湯好creamy,蘑菇味好香濃,飲落去好滿足。前菜方面,我哋叫咗Fattoush同Batata Harra。Fattoush係一種中東沙律,入面有爽脆嘅生菜、番茄、青瓜、洋蔥,仲有香脆嘅pita麵包粒,再淋上酸酸甜甜嘅檸檬汁,非常開胃。Batata Harra係炸薯仔,薯仔炸得金黃香脆,再灑上辛辣香料,惹味非常。主菜方面,我哋叫咗Saniyet Samak 烤盲曹魚配時菜同Mashawy 阿拉伯式烤羊肉串及雞肉串。Saniyet Samak係魚鍋,入面有盲曹魚同埋蔬菜,用香料同埋番茄醬汁煮成,味道鮮甜濃郁。盲鰽魚烤得外皮香脆,魚肉嫩滑鮮甜,配上時菜,營養均衡。Mashawy係燒烤拼盤,入面有羊肉串同雞肉串,燒烤得香噴噴,肉質嫩滑多汁,配上乳酪醬,非常惹味。最後我哋仲叫咗Mahalabia做甜品,呢個係一種中東布丁,用牛奶、糖同埋玫瑰水整成,口感嫩滑,味道香甜。

2024-03-14 32 瀏覽
店名: Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓香港站C出口,行7分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4/5今日同朋友嚟到一間裝修好靚嘅黎巴嫩菜嘅餐廳,一入到門口已經俾佢靚靚嘅裝修吸引住🫣自問自己好少喺街見過黎巴嫩菜嘅餐廳,覺得好得意所以就今次嚟試吓!😘😛Mix Cold Mezze - MutableHummus - Beetroot Salad❤️❤️❤️❤️❤️$195 平時喺沙律就見得多鷹嘴豆,今次試吓呢一個鷹嘴豆蓉覺得幾特別🥳唔會俾人一種覺得好多渣嘅感覺!🤩味道清清地!而煙燻茄子蓉真係比到驚喜我🤩撈埋落啲紅菜頭蕃茄仔沙律勁好食🥹畢生難忘,係我會再嚟食嘅味道👅Lebneh❤️❤️❤️❤️❤️$118見到呢道菜式係寫明係自家製嘅乳酪,平時我都係一個幾注重健康嘅人,好鍾意食乳酪。✨😋呢一度嘅乳酪唔會好膩,加上蕃茄仔同常橄欖油,十分清爽,超好食🤤Shrimp Matffie❤️❤️❤️❤️$128本身以為煎蝦仁冇乜特別,🍤點知是上口嗰陣蒜蓉味🧄加上檸檬🍋嗰陣酸酸甜甜嘅味道係俾到我驚喜,呢個汁係好出色🥳🤩✨Samake Bil

地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

Mix Cold Mezze - Mutable

Lebneh❤️❤️❤️❤️❤️

Shrimp Matffie❤️❤️❤️❤️

Samake Bil Tahini❤️❤️❤️❤️
我成日都好驚煎魚會有浸魚腥味,但呢一個煎鱈魚柳有驚喜🫡😄煎得啱啱好😏😛配埋檸檬汁調酸甜嘅味口感,夾埋冇得輸嘅芝麻醬,令人一試難忘🤯😎

Kebbeh Bil Labban❤️❤️❤️❤️
表示我係羊肉嘅fans🫨😏見到呢一個特別嘅菜式即刻嗌咗!🤓佢係將啲羊肉碎及小麥碎搓成成粒肉丸咁,將煎香加入乳酪汁調味🥹✨羊肉味非常之出配😎埋薄餅一齊食,簡直係冇得輸😛😋🥸

Yakult Lemonade❤️❤️❤️❤️
想叫杯特別啲嘅嘢飲又唔想飲酒嘅話,我覺得呢一杯係幾值得試🍋酸酸甜甜嘅口感配上唔會死甜嘅益力多,係食飯必備之選🥳✨

Peppermint Tea❤️❤️❤️❤️❤️
食咗咁多嘢,梗係要嗌返杯茶嚟飲吓先啦🫖☕️雖然我喺度食晚餐,唔想飲啲有咖啡因嘅嘢飲,而呢一個薄荷茶正正就可以解決呢一個問題🫨🤣因為佢係冇咖啡因㗎!😁咁就唔使驚瞓唔着啦!聞落去有陣陣濃郁嘅薄荷味🩵又唔會係牙膏味咁樣樣,啱晒食飽飯攞嚟解膩🥰
2024-03-13 54 瀏覽
有時諗唔到食咩既時候都會想試下特色d既餐廳,朋友就話帶我去試下食中東料理😂呢間餐廳裝修到非常有風情,連d碟都好靚!對中東菜冇咩概念,淨係知道鷹嘴豆蓉係必食既,所以叫左mix cold mezze☺️分別有鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉同紅菜頭沙律,搭配鬆軟既薄餅,非常有特色!另外仲叫左碟Lebneh,是自家製乳酪加上蕃茄、酸瓜配菜,酸酸的好開胃同西班牙菜好似既Shrimp Matffie,用左新鮮大蝦煎成,加上蒜蓉、檸檬汁及芫葵,非常惹味同行友人話中東菜必定唔少得羊肉,所以叫左呢個Kebbeh Bel Labban,係由羊肉碎、小麥碎製成的肉丸,搭配乳酪羊奶芝士醬最後個main係Samake Bil Tahini ,遮係煎鱈魚柳配芝麻醬,鱈魚柳煎到好香脆,比較硬,再加上好似cream咁既芝麻醬,係我冇食過既味道