Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar

2K
朋友👧🏻話中環有間黎巴嫩菜🇱🇧餐廳,菜餚幾特別,想同我一齊去試吓,我雖然去過中東公幹,但係對黎巴嫩菜🇱🇧/中東菜一啲都唔熟悉,有得喺香港食黎巴嫩菜🇱🇧兼有朋友👧🏻帶,咁就梗係開心出席啦🤣地中海東岸係中近東地區(The Near and Middle East)、北岸係南歐、南岸係北非,從未去過地中海嘅東岸,所以完全唔熟悉 黎巴嫩🇱🇧埃及🇪🇬約旦🇯🇴以色列🇮🇱塞浦路斯🇨🇾等等國家嘅中東菜😅呢度有 SHAHRAZAD Brunch,包括 Appetizers + Selection of Eggs + Dessert 🤣,要咗兩位😋Appetizers 有超過10款,自助 Salad Bar 型式自己攞,估計我應該全部食物都食咗啲🤣,全部都幾好味😋,特別好味嘅有 Fattoush 沙律、Khubz 阿拉伯扁麵包、Hummus 鷹嘴豆蓉、忌廉薯仔湯、Bademjan Tarator 煎茄子 😋;見到有啲客人好踴躍不停幫襯自助 Salad Bar 👍💪😜EGGS - 「羊肉腸奄列 Makanck Omelette」:係Lebanese Sausage Omelette,有蛋香有羊肉味幾好味😋E
EGGS - 「黑椒、洋蔥、蕃茄、阿拉伯香料配蛋 Shakshuka」:雞蛋半生熟,蛋黃係全生嘅,食之前撈勻嚟食,香滑幾美味😋
Add-On MAIN - 「烤肉拼盤 Shahrazad Mixed Grill」:有烤羊架🐑、烤羊肉卷🐑、烤雞肉🐓、烤牛肉😋;烤羊架🐑肉質軟熟油脂充足大約7成熟好好羊味、烤羊肉卷🐑用打碎咗嘅羊肉加洋蔥🧅同芫荽🌿、烤雞肉🐓用乳酪同香草醃過、烤牛肉🐂有濃郁牛味🤣;整體份量仲相當多🤩
Add-On MAIN - 「西班牙🇪🇸自由放牧春雞🐓配沙律 Farrouj Mashwi」:春雞自由自在咁喺農場走來走去,所以肌肉都幾結實同埋有雞味👍,加埋好少食到嘅 Dukkha Sauce,香口兼更加惹味😋
San Pellegrino:不嬲都鍾意飲 Sparkling Pellegrino 😋

Virgin Raspberry Ginger Mojito: 材料包括 Fresh Raspberries & Mint, Citrus, Ginger Ale; Karkade Delight : 材料包括 Fresh Pomegranate, Rose, Brewed Hibiscus:兩杯都叫咗少甜,兩杯都清新幾好飲😋
午餐