1K
2020-05-22 1947 瀏覽
泰麵 #灣仔❗️米芝蓮船面係咪真係咁正?❗️又係一間我bookmark咗超耐嘅餐廳!見到佢哋最近仲喺上環新開咗分店,又獲得米芝蓮推介,平日夜晚八點去到都依然要排隊,懷着超期待嘅心情,係好食嘅,不過冇我想像中咁驚豔。Samsen Waygu beef soup noodles $138With thin rice noodles, crispy pink rinds Thai watercress 呢度嘅招牌菜一定係佢嘅和牛船面,喺泰國船面係啲超平嘅食物,就係一碗細細的面加上牛肉豬肉丸豬皮等,配埋豬紅整成嘅濃郁湯底。不過依家用上和牛,就即刻升價幾倍🤣無可否認湯底的確非常濃郁,加埋九層塔,香氣撲鼻,而且幼身嘅金邊粉亦都索晒湯,所以每一啖都非常香濃。不過和牛雖然上碟時係半生熟,但係咬落去有啲韌,茶餐廳啲滑牛都滑過佢。另外仲有兩三舊牛腩,牛腩就腍好多!仲有四舊豬肉丸,紮實得來幾重肉味。但值唔值$130就見仁見智,始終份量唔大,有更多平啲嘅船面都做到呢個味道。Sangy green mango and tiger prawn salad $108With crispy shallots, peanu
泰麵 #灣仔
❗️米芝蓮船面係咪真係咁正?❗️

With crispy shallots, peanuts, roasted chilli
青芒果虎蝦沙律味道酸酸甜甜,再加上大量花生,香口開胃,不過都偏辣㗎,唔食得辣嘅人就唔好嗌啦。但同樣份量偏細,女仔都未必夠,相信有抵食啲嘅泰國餐廳都做到呢個質素。

Young coconut ice cream topped with toasted peanuts young coconut meat sweet corn $68
雪糕係冰冰沙沙地嗰種,椰子味都算出嘅,但又未係最強烈。花生烘過,非常之香,不過有點兒過多,蓋過咗椰子嘅香氣。反而幾欣賞加上粟米,其實啲粟米一啲都唔甜,但取其口感配埋雪糕一齊食又幾好喎!另外面頭仲有幾塊椰子肉,嗰幾塊椰子肉就真係好好味,比起一般嘅更加滑脫脫!

整體來講每一道菜嘅味道都算可以,但可能本身期望有啲高,食完又唔覺得有咁特別,而且唔算太抵食。另外始終好多人等緊位,當日一食完甜品嗰下侍應就主動遞上張單,感覺食緊快餐咁。
2020-05-19 1209 瀏覽
朋友介紹,第一次試,今日星期二都要等左大半個钟位,舖位不大,只有大概40座位,但都著得,好味好正既泰菜. 點左鴨肉生菜包,木瓜沙律,炸尤魚,蟹肉炒反,雞肉炸河粉,泰式炒通菜,芒果sticky rice. 全部都好正中泰菜味道. 可推介比朋友.
2020-05-19
35 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • Mango sticky rice
  • 泰式蟹肉炒飯
  • 泰式炒闊河粉(雞)
2020-05-14 1239 瀏覽
🇹🇭想帶男朋友黎食一段時間, 但係前排限聚令, 我見泰麵都無開... 已經提咗自己要早啲黎拎位, 都係唔記得7點15分左右到, 要等30分鐘, 7:45番去, 再拎位的人已經要等1個鐘以上p.s. 其實Samsen喺上環開咗分店架Wagyu Beef Noodles $138Crab Meat Omelet $168Deep Fried Squid $118一啲都唔細心的我, 叫晒3樣都係濕疹唔食得的食物...😞 其實個船麵係有豬肉可以揀, 好在都食得好開心船麵食咗咁多次, 每次一定要食, 個麵好彈牙, 好爽, 連埋啲牛丸, 肥牛, 同埋卜卜脆的豬皮, 好正!!個omelet, 第一次order, 集齊晒我最鐘意食的蟹同蛋! 啖啖都係蟹同蛋 蟹同蛋 蟹同蛋, HAHAHAHA酥炸尤魚反而就無咩特別, 係大大份, 2個人食的話會太熱氣要趁30度之前去食, 因為店舖都幾open, 我係唔係好感受到涼氣的, 遲啲再熱啲, 仲要等位的話, 熱到溶就影響食的心情p.s.2 都有可能我去嗰日都仲涼涼地, 所以無開強大的風扇
🇹🇭
已經提咗自己要早啲黎拎位, 都係唔記得
p.s. 其實Samsen喺上環開咗分店架
Wagyu Beef Noodles $138
Crab Meat Omelet $168
Deep Fried Squid $118
酥炸尤魚反而就無咩特別, 係大大份, 2個人食的話會太熱氣
2020-05-06 1331 瀏覽
家姐住灣仔 間唔中 都會去佢到 同佢對仔女玩既然過開海 當然食埋好西啦男朋友話佢第一次食船麵 就係呢間餐廳今日我就黎試下🤣門面又幾好feel 有種亞洲風味內𥚃樓底又高 又有啲植物 真係好熱帶風因為我1個人 所以好快就有位 仲要坐bar枱 望住啲廚師整野食望住佢地啲香料 好有特色一向都覺得做得open kitchen 一定會有返咁上下衞生👍🏻👍🏻黎到都2pm 佢地2:30pm 會close 直到夜晚先再開見到menu 掙扎左好耐 諗緊食牛肉湯河定炒河好掙扎完一輪 決定食湯河 話晒我原意都係試船麵點知⋯賣晒唔緊要 就食炒河 反正我都有諗過叫佢 因為係我愛既肥河粉😋😋😋一黎到 心心眼左 😍😍😍炒得好靚 每條粉既顏色好均勻仲要好有光澤 一睇 就feel到條河粉 會好有彈性果然係同我所想既一樣 好有彈性 好好𡁻口雞肉同蛋 都好足料但⋯食左3啖就岀事 好鹹 真係好鹹😨😨我叫左杯Thai milk tea 好好飲 係泰國既味道我係一個有奶茶癮既人 我對奶茶 都幾有要求個粉鹹到⋯我好想一啖粉 一啖奶茶但我望一望個杯既大細 應該唔足以我咁做😫所以我2-3啖河粉 一啖奶茶其實我都已經算係一個幾重口味既人
家姐住灣仔 間唔中 都會去佢到 同佢對仔女玩

食野 的確唔單止係食食物
仲要食埋環境同人情
但都要食得落口先得 可能我未夠重口味

2020-05-06
5 分鐘 (堂食)
2020-04-23 1355 瀏覽
呢間成日好多人排隊 所以趁星期六去左食 等左差唔多半個鐘終於可以入去 嗌左個招牌和牛船麵wagyu beef boat noodle首先試左佢個好濃郁嘅湯底,果然食落去真係想像中一樣咁夠味 同係泰國食既有船麵有得fight 👅💦👅💦👅💦個和牛好淋又夠牛味 食得出幾新鮮👍個金邊粉亦都好彈牙 份量對於我黎講都幾多 最後食船麵當然要配埋脆卜卜嘅炸豬皮 食完真係非常滿足 夏日炎炎 配杯凍冰冰既椰子豆冰真係一流無得頂 唔會太甜!
2020-04-21 997 瀏覽
平時路過成日見有人排隊,今日lunch時間試吓食,店舖開12點,12:15到已經坐了好多人,要排隊,好彩我一個人好快有位,叫了招牌和牛濃湯船麵,和牛好好食,軟滑,唔韌,湯好濃,啱晒食得重口味的朋友,麵的份量對一般胃口不大的女士而言應該剛好,但如果男士可能唔夠飽🙈另外佢杯泰式奶茶好好飲,推介👍🏻最後叫了個班蘭椰子湯圓,湯圓內有椰絲,加上鹹鹹甜甜的椰奶做底,非常特別,味道不錯👍🏻店員外國人為主,但也有懂廣東話的外國職員,多添一點親切感覺😃
  • 和牛船麵
  • Thai Iced Milk Tea
  • Pandanas Coconut Dumplings
2020-04-20 751 瀏覽
🌟連續三年入到米芝蓮既 船麵推薦🌟💦香港出名食船麵既泰國餐廳真係唔算多🧐呢間就係其中一間-招牌泰式和牛濃湯河🐮 $138如果唔想食牛可以轉做豬🐷 但第一次就梗係試牛啦!😍😍呢到啲牛全部都係手切 食落有牛味而且又夠淋☺️☺️除左牛肉片 仲有兩舊牛腩同兩粒牛丸 仲有啲炸豬皮😂比想像中多餸~但成碗野重點一定係個湯🤤睇個樣已經見到濃到黑色咁滯 啲麵一路食一路索哂啲湯😍😍岩哂啲重口味既人!我食到尾直程係想飲哂碗湯😂.泰式虎蝦炒金邊粉🦐 $138呢個真係冇特別😂建議呢叫船河就夠😂😂-老實講其實呢到都幾貴🤨lunch平少少包杯野飲 (杯泰奶茶都幾好飲🙊)真係好掛住泰國船麵又去唔到泰國都可以嚟食下☺️☺️
🌟連續三年入到米芝蓮既 船麵推薦🌟💦

泰式虎蝦炒金邊粉🦐 $138
呢個真係冇特別😂建議呢叫船河就夠😂😂

真係好掛住泰國船麵又去唔到泰國都可以嚟食下☺️☺️
2020-04-19 547 瀏覽
This place has it all. I arrived at 6:30 pm on a weekday, despite the covid situation, there was already a queue of 6 ppl. Quick service, efficient staff, delicious food to say the least. Highly recommend the mango Salad, and wagyu beef noodle soup. A must try for all food lovers.
2020-04-19 559 瀏覽
盡量造訪及回訪各米其林餐廳,也嘗試準米其林及衝擊米其林的餐廳,以米其林給人的感受去品嚐。星級:不適用。訂位:不設訂位。下單:服務員點單,應對還好。上菜:快速。用餐環境:稍微擁擠。洗手間:可接受。香港有兩家分店,此店位於灣仔藍屋附近,門口長期有人龍,不想等位的人士,最好錯開高峰時間光顧。 作為《米芝蓮指南香港澳門2020》必比登美食推薦之一,名符其實,有獨特之處。此店店長為外國人,食客也多是老外為主,ABC、CBC(海外華僑)也不少。招牌泰式和牛濃湯河味道一流,當然沒有了泰國地道街邊船麵的粗獷,調味變為細緻,牛湯濃郁甜而不膩,牛肉嫩滑不韌。炸豬頸肉配烤番茄辣醬,外脆不硬,能鎖上少許肉汁,香口。泰式酸辣炒粉絲(海鮮),比較一般,可能醬汁調味普通,粉絲太難咬斷。芒果糯米飯,沒有特別。2人光顧,點餐如下:SinghaPineapple & GingerS/F Glass NoodleFried PorkWagyu Beef NoodleMango Sticky Rice加一後,合共HK$574。
星級:不適用。
訂位:不設訂位。
下單:服務員點單,應對還好。
上菜:快速。
用餐環境:稍微擁擠。
洗手間:可接受。
炸豬頸肉配烤番茄辣醬,外脆不硬,能鎖上少許肉汁,香口。
芒果糯米飯,沒有特別。
2人光顧,點餐如下:
Singha
Pineapple & Ginger
S/F Glass Noodle
Fried Pork
Wagyu Beef Noodle
Mango Sticky Rice
加一後,合共HK$574。
2020-04-06
2020-03-31 1392 瀏覽
今期人氣泰國餐廳,當然要試吓。要排隊嘅嘢我就唔做😬所以我選擇咗平日食食午餐,我大約二點到,餐廳內有都九成客人,果然係人氣餐廳。午餐餐牌選擇不算多,我們叫咗一個小食兩款主食。招牌泰式和牛濃湯河 $138湯底濃郁,米粉非常咬口,牛肉嫩滑,仲有我嘅最愛炸豬皮😋招牌泰式蟹肉炒飯$158 店員話加咗價炒飯好多蟹肉,配上魚露青檸,十分醒神,但欠缺鑊氣炸豬頸肉配烤番茄辣醬 $68番茄辣醬👍🏻Yummy,但豬頸肉太重黑胡椒味泰奶茶,店員話無得小甜😂香港人。奶味比較重,甜度ok。女仕最愛,甜品芒果糯米飯,芒果糯米飯囉,但芒果好味,甜斑斕椰子湯圓,非常甜嘅一粒湯圓,但配上椰好,味道會中和,好香好味。等遲啲情況穩定,會再幫襯👍🏻
今期人氣泰國餐廳,當然要試吓。
要排隊嘅嘢我就唔做😬
午餐餐牌選擇不算多,我們叫咗一個小食兩款主食。

招牌泰式和牛濃湯河 $138
湯底濃郁,米粉非常咬口,牛肉嫩滑,仲有我嘅最愛炸豬皮😋

招牌泰式蟹肉炒飯$158 店員話加咗價
炒飯好多蟹肉,配上魚露青檸,十分醒神,但欠缺鑊氣

炸豬頸肉配烤番茄辣醬 $68
番茄辣醬👍🏻Yummy,但豬頸肉太重黑胡椒味

泰奶茶,店員話無得小甜😂香港人。奶味比較重,甜度ok。

女仕最愛,甜品
芒果糯米飯,芒果糯米飯囉,但芒果好味,甜

等遲啲情況穩定,會再幫襯👍🏻

2020-03-27 729 瀏覽
榮獲米芝蓮推介既泰國船麵餐廳人氣超高,門口經常都有人龍排隊等侯。一定要試呢到既招牌和牛船麵 Wagyu Beef Boat Noodle $138一試果然名不虛傳,深啡色既船麵湯底超級濃郁,飲得出係熬左好耐好濃厚既湯底,味道一試難忘。和牛好淋好重牛味,仲有牛腩同牛丸都好好食。金邊粉好彈牙,配埋上面卜卜脆既炸豬皮口感一流。泰式奶茶好濃好重奶味,好好飲。成碗麵係好好食,不過就好重口味。餐廳質素好高,雖然要排隊先有得食,但都會想去試埋其他菜式。

2020-03-23 629 瀏覽
經過藍屋附近見到間特式小店,原來食泰國野,店內環境別具風格,高高的樓底放著動感音樂我地叫了一客 「招牌泰式和牛炒飯」,熱熱的炒得好香飯質與蛋炒得剛好,好好味呀。另外叫了「招牌泰式和牛濃湯河」濃厚味道的湯底,內有牛腩、牛丸,牛肉片,配上泰國的幼粉,味道相當唔錯及後叫了甜品 「泰式街頭椰子雪糕」主菜濃味,一定要食個甜品沖淡下,我只想講這甜品超正,不是普通椰子味雪糕,味道及咬感一流,配上花生及新鮮粟米,而且用了椰子當碗上,椰子內的椰子肉也有刨出來,yummy註:味道累濃味,食唔慣就要考慮了
放著動感音樂
我地叫了一客 「招牌泰式和牛炒飯」,熱熱的炒得好香
飯質與蛋炒得剛好,好好味呀

註:味道累濃味,食唔慣就要考慮了
2020-03-11 1316 瀏覽
Samsen Wagyu Beef Soup Noodle

Finally got to try Samsen after gym with a friend. Amid of the COVID-19 outbreak, there was still a queue outside this very popular restaurant recommended by Michelin food guide. We ordered two noodles to share. First one was this Samsen Wagyu Beef Soup Noodle. The broth was absolutely the best in town! It’s so flavored that it’s perfect to enjoy with the noodles, or on its own. Drinking it alone was so enjoyable yet it won’t make you thirsty. Everything in this bowl was perfect, especially the crispy pork rinds.
We also ordered this Pad Thai Noodles of Tiger Prawns to share. We were surprised to found 4 big pieces of tiger prawns in it! Legit delicious Thai style stir fry.
Young Coconut Ice Cream
Dessert is a must! We ordered this Young Coconut Ice Cream to share. It was quite sad to see one slice of young coconut meat fell off when served…because it tasted so good! Topped with toasted peanuts, young coconut meat and sweet corn, this supreme dessert ended out meal with great satisfaction!
2020-03-09
15 分鐘 (堂食)
Samsen Wagyu Beef Soup Noodle
Young Coconut Ice Cream
2020-03-10 669 瀏覽
Bookmarked 左好耐終於lunchtime有機會試! 叫左signature 嘅Wagyu beef boat noodles 都唔錯🤤 第一次見咁深啡色嘅湯底好濃郁又帶少少辣,金邊粉好煙韌 雖然牛肉唔算多但都好夠喉, 最中意上面脆卜卜嘅炸豬皮咬落好有口感🍜🤤
  • 招牌泰式和牛濃湯河
2020-03-08 571 瀏覽
平時lunch 見風雨不改日日大排長龍,所以決定收工先試。晚上6:30入座,6:00已有人排隊。試左和牛船麵 炸魚皮 同埋泰式奶茶和牛船麵既和牛好高質好軟好重牛味 當中有埋牛腩及炸豬皮。湯底係非常之濃厚,麵係幼身入味既款,個人認為太重調味太濃味就不太岩我食。炸魚皮係新鮮緊即想炸 好脆但無乜味道同口感餐廳有多盤高掛既盆栽,是日有一個從高處墮下 有員工受傷送院,我望住成個情況,坐在盆栽下面都有點不安,希望之後餐廳會改曬所有裝修 唔好再有人受傷吧,而餐廳音樂太大聲亦不太適合傾偈。

試左和牛船麵 炸魚皮 同埋泰式奶茶

炸魚皮係新鮮緊即想炸 好脆但無乜味道同口感