2022-10-17 20 瀏覽
Weekend最鍾意就係食brunch☀️今日去咗主打日式串燒嘅居酒屋SAKEH嘆咗個weekend lunch ($388/pp),仲加咗120分鐘飲品放題(+$188),free flow清酒、紅白酒同啤酒,夠晒chill啊🥂今日freeflow嘅清酒係鳥海山 純米大吟釀,香味芳醇帶有點酸味,非常易入口🍶前菜鮟鱇魚肝同胡麻波菜蟹肉沙律好開胃,特別鍾意鮟鱇魚肝下嘅龍鬚菜,彈牙口感QQ🥗燒物方面,每人可以任選五款串燒,最推介大家試厚切牛脷(+$18),佢係真心超厚切,一咬爽口juicy👅 而白鱔、自家制免治雞肉軟骨同汁燒牛肋都好唔錯,白鱔厚肉香脆,搽咗甜醬嘅牛肋亦燒得非常入味🍢主食清雞湯茶漬飯同清雞湯熱稻庭有種簡單暖心嘅感覺,非常適合食完串燒後食,清一清油膩感🍲最後甜品環節,試晒朱古力橙蛋糕同紅豆白玉,煙煙韌韌嘅白玉同抹茶蕨餅,滿足嚕🍡

午餐
2022-10-15 22 瀏覽
週末想邊飲酒邊食野嘆下,揀左間環境同食物都好似幾唔錯既日本料理~🔸清酒🔸食串燒點少得配啖酒,加錢試左「鳥海山」純米大吟釀🍶呢款清酒聞落有dd花果既香味,係有別於傳統米香的新派清酒。飲起黎偏甘口,入口清新滑順,幾適合女仔飲😍🔸前菜🔸螢光魷魚芝士呢個配搭好特別,螢光魷魚好鮮,一咬入口爆晒汁🙈鮟鱇魚肝口感滑嫩,加左酸汁調味更開胃👍🔸串燒🔸呢度串燒出名質素好,我地揀左幾款串燒試下。💖露筍豬肉卷 💖雞皮💖荔枝豬肉卷 💖雞腎💖汁燒牛肋 💖白鱔💖厚切牛脷 💖茄子💖自家製免治雞肉軟骨最推薦既係牛脷同白鱔串😍牛脷厚厚既肉感好好,燒到岩岩好,鎖晒d汁係牛脷芯位,仲好有牛味🤤而白鱔串就燒到皮脆肉爽,魚油香💯其他串燒都好高質,燒雞皮脆到可以當薯片咁食,佐酒一流👍自家製既免治雞軟骨串,食落一粒粒脆卜卜既雞軟骨粒,口感好正,撈埋蛋汁一齊食夠晒滋味😋燒茄子睇落平平無奇,竟然意外地好好味😳茄子本身好甜,估唔到燒完都仲好多汁,同平時燒烤店食到既好唔同,好有驚喜✨🔸主食🔸最後仲有個清雞湯茶漬飯同燒飯團作結,飯團有木魚高湯既味,仲燒到個飯面脆脆地,幾有心思👍🔸甜品🔸有西式既朱古力蛋糕同日式既紅豆白玉,食晒兩

🔸清酒🔸

🔸前菜🔸
螢光魷魚芝士呢個配搭好特別,螢光魷魚好鮮,一咬入口爆晒汁🙈

鮟鱇魚肝口感滑嫩,加左酸汁調味更開胃👍

🔸串燒🔸
呢度串燒出名質素好,我地揀左幾款串燒試下。
💖露筍豬肉卷 💖雞皮
💖荔枝豬肉卷 💖雞腎
💖汁燒牛肋 💖白鱔
💖厚切牛脷 💖茄子
💖自家製免治雞肉軟骨

其他串燒都好高質,燒雞皮脆到可以當薯片咁食,佐酒一流👍

🔸主食🔸

🔸甜品🔸
有西式既朱古力蛋糕同日式既紅豆白玉,食晒兩款大滿足😋
2022-10-14 23 瀏覽
星期六夜晚唔想煮飯諗住落街同老公入來食少少嘢就OK,然後見到咁多嘢食,賣相又好正,超級吸引!跟住點咗勁多😂😂😂差啲飽到行唔郁😂因為真係好好食!我地食咗封門柳飯,好似日式便當盒咁,入面有翠玉瓜,牛柳同埋蛋👍🏻👍🏻營養均衡又健康😌淋啲豉油上去撈飯仲好食!😍😍另外仲食咗$58既蟹膏豆腐,啖啖蟹膏加埋香滑豆腐真係正到👅👅$32露筍豬肉卷都無太多油!👍🏻👍🏻豬肉無冰鮮味,好食!同埋$32雞皮都炸到香脆可口,卜卜脆🤣🤣$88既螢光魷魚芝士無腥味👍🏻很不錯❤️‍🔥🤤呢間日式居酒屋有好多唔同既菜式,有趣新鮮,好吸引👏🏻有機會真係要帶埋班碧池sssss過來一齊chill下~😌😌

通常居酒屋都係傳統日本風嘅裝修但呢間傳統得嚟又有現代嘅風格。例如佢會有酒桶裝飾凌空吊起。而枱櫈方面亦都係現代嘅枱櫈。戲肉當然要講下啲食物啦。今次都係頂下肚嗌咗啲小食啫。串燒方面整體都燒得唔錯。🐟白鱔 🐟$68夠大舊夠香口。金黃色嘅皮,軟軟嘅肉,落去魚油流出嚟剛剛好,熱辣辣。🐷露筍豬肉卷🐷 $32好厚實豐富。豬肉肥瘦相間可以食到少少脂肪嘅油香,同時都有實肉嘅質感,包住筍成件事好有層次,外面林入面爽。🦃雞皮🦃 $32都畀我一種驚喜嘅感覺。以為普普通通一塊皮,但係燒得幾香口喎,脆口而不乾身,唔會死硬。🎍🔥海膽松葉蟹蓋甲羅燒🎍🔥$128係咁多味餸之中最正。最大賣點係有個爐畀你燒住個蟹殼。個蟹殼係裝滿曬蟹膏同埋海膽,一面燒一面食係最正,因為食到佢個熱度同埋特別香🤤

戲肉當然要講下啲食物啦。今次都係頂下肚嗌咗啲小食啫。

串燒方面整體都燒得唔錯。

2022-10-14 20 瀏覽
今餐真係非常豐富好開心!多謝男朋友帶我嚟食🥰串燒方面各式各樣都嗌咗啲,當中我覺得👅厚切牛脷芯👅係最正。芯係條脷最滑嘅部分,而佢厚切肉質肥厚啖啖肉好吸引,燒得亦非常惹味。🐓雞軟骨同🐓雞腎,香口又爽口,啱曬口痕嘅人士;🐖荔枝豬肉卷同🐖露筍豬肉卷 分量都算大,肥瘦相間剛剛好,露筍嗰款就口感層次豐富啲;🐟白鱔都幾值得一讚,香脆嘅外皮金金黃黃,咬落去嗰邊少少脆口,魚肉就充滿魚油。而佢個前菜酢漬💦水母係幾特別嘅菜式。佢酸酸甜甜嘅口感好開胃,而水母唔係得啲海蜇咁一條條,真係有完整嘅水母,滑捋捋咁樣,好正。我覺得最抵讚既係🥩封門柳飯。因為封門柳真係好稀有嘅部位,一隻牛淨係得一條。不過牛味就會濃啲,油花亦都較少,適合唔鍾意太肥嘅人士。而佢成個飯盒都做得好豐富,外觀吸引。總結係今餐非常開心,咁多嘢食都係三百幾蚊😝
今餐真係非常豐富好開心!多謝男朋友帶我嚟食🥰

總結係今餐非常開心,咁多嘢食都係三百幾蚊😝
呢間居酒屋真係好吸引,有種寧靜休閒嘅感覺,一人飲酒有樂趣。首先裝修都令人舒坦,一把把日本傘裝飾在天花板向下吊住,充滿和式風格。酒是少不了,🍶一支泉姬柚子,酸酸地幾清新,加埋幾個小食就剛剛好。試左🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒,只見蟹殼係滿滿蟹膏,而且仲有個火爐畀你自己燒,所以係成個空間都充滿蟹膏嘅味道。蟹膏食落去非常新鮮味道濃沃。而且仲有海膽,更上一層樓。雞皮🥢口痕食下,又幾正,脆脆地地又燒得唔差,幾有質素。白鱔🐠燒得皮金黃色甘香,脆口。魚肉唔腥,咸咸地易入口。總結:為何我要喝醉了 食物又極妙 相見要在這間Sakeh🌸
呢間居酒屋真係好吸引,有種寧靜休閒嘅感覺,一人飲酒有樂趣。
雞皮🥢口痕食下,又幾正,脆脆地地又燒得唔差,幾有質素。
白鱔🐠燒得皮金黃色甘香,脆口。魚肉唔腥,咸咸地易入口。

總結:為何我要喝醉了 食物又極妙 相見要在這間Sakeh🌸
2022-10-14 20 瀏覽
喺天文臺道有間門口非常日式高級神秘嘅店鋪,門口寫住SAKEH 同一個字「酒」,一直以為係Sake專門店,諗住搵日可以過黎試吓清酒,點知睇完食評發現係裝修得好靚嘅居酒屋黎。入到去,以為自己去咗銀座,兩層嘅地鋪加用心裝修,樓底亦好高。一坐低揀sake,我哋就揀咗「越之鶴 純米大吟釀」職員就拎咗一盤清酒杯俾我哋選擇要邊款杯😊然後再有冰震住清酒嘅一set玻璃酒器,嘩 😮好高級🙈呢款大吟釀偏辛口但易入口,食串燒非常推薦,食物油膩就唔建議再飲偏甘口嘅清酒,否則就會太膩。餐廳送嘅日本生蠔😊雞皮餃子 ($96/2)係近期食過最出色嘅雞皮餃子,應該係鋪頭自己用雞皮製作,同超市買到現成嘅完全唔一樣口感,外面我最中意嘅雞皮燒得香脆,熱辣辣一上枱記得要即刻食。自家製免治雞肉軟骨 ($96/2)燒到焦脆嘅雞軟骨棒連埋蛋黃一齊食,係去居酒屋必點嘅菜色👍荔枝豬肉卷 ($64/2)好好食,少少燶似bacon包住大粒荔枝肉,凍熱甜咸一齊放入口白鱔 ($68)海膽松葉蟹蓋甲羅燒 ($128)Staff即場拎黎枱面喺我哋面前燒同撈,配上有紫菜嘅梳打餅,呢個價錢有埋海膽唔貴👍燒油甘魚鮫 ($108)大件飽腹系列日本鮟鱇魚肝

一坐低揀sake,我哋就揀咗「越之鶴 純米大吟釀」
職員就拎咗一盤清酒杯俾我哋選擇要邊款杯😊
然後再有冰震住清酒嘅一set玻璃酒器,嘩
😮好高級🙈

餐廳送嘅日本生蠔😊

雞皮餃子 ($96/2)

自家製免治雞肉軟骨 ($96/2)
燒到焦脆嘅雞軟骨棒連埋蛋黃一齊食,係去居酒屋必點嘅菜色👍

荔枝豬肉卷 ($64/2)

白鱔 ($68)

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 ($128)

燒油甘魚鮫 ($108)
大件飽腹系列

日本鮟鱇魚肝 ($98)
有兩片,太耐冇食過omakase,呢到平平哋叫一份過下口癮😋點醬同蔥酸酸甜甜開胃

雞皮紫蘇蝦卷 ($48)
配搭非常出色,有我最中意嘅雞皮,裡面包住紫蘇葉去油膩感,再包住隻蝦。

因為太好食叫多一條,好可惜催咗兩次單都冇出到,呢一part服務有待加強,整體黎講呢間餐廳食物好值得食,價錢唔貴,裝修豪華,洗手間乾淨。

如果中意食雞特別部位串燒嘅朋友呢到都滿足到你,menu 內有好多雞冠雞尾雞腳根🙈,小弟冇勇氣唔敢試。

2022-09-27
2 分鐘 (堂食)
  • 荔枝豬肉卷
  • 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
原本都已經想來呢間居酒屋,是關我個foodie朋友話佢來過,都讚幾正!今次和好姊妹在週末來參加餐廳的試食活動,舖進入大門,暗暗地嘅燈光,樓梯頂又有好特別嘅木系吊飾,有型又特別! 餐廳裝修型格高雅,地方寬敞,亦揉合日式設計,最喜歡那個日本妓藝磁磚畫,好靚,還有各式清酒等擺設,和風格調氛圍滲透餐廳每個角落,增添不少打卡位 今次來試食午市放題$388/位,加$188可以任飲紅/白酒/啤酒/清酒 🔮清酒🔮天壽鳥海山純米大吟釀  餐廳今次安排了清酒配搭串燒,天壽鳥海山純米大吟釀,該酒更獲得The Fine Sake 2021 Gold Metal Award;餐廳亦是先安排8款清酒杯以供客人選擇 🔮前菜🔮螢光魷魚芝士原隻細魷魚,睇落去滑潺潺,但係入口魷魚非常鮮甜,無腥味,原塊cream cheese 味道濃郁 🔮酢漬水母以新鮮檸檬汁醃過嘅水母(海蜇),酸酸甜甜非常開胃,水母條又爽口彈牙,清新醒神 🔮燒物共有20款選擇,每人可選擇5款,所以我地今次兩個人加埋食了10款唔不同的串燒,客人亦可選擇加錢食某些燒物 🔮露荀豬肉卷豬肉多汁不乾身,露荀吸收了豬油的味道非常惹味 🔮雞皮紫蘇葉蝦卷原塊雞皮包住紫蘇

🔮清酒
🔮天壽鳥海山純米大吟釀

🔮前菜
🔮螢光魷魚芝士

🔮酢漬水母

🔮露荀豬肉卷
豬肉多汁不乾身,露荀吸收了豬油的味道非常惹味

🔮雞皮紫蘇葉蝦卷
原塊雞皮包住紫蘇葉和大廈蝦,雞皮燒得好脆,蝦身吸收了雞油的味道,有點油,不過非常香口.

🔮白鱔
必食之一,鱔肉鮮甜厚身,啖啖肉,只用少少鹽,已能帶出白鱔嘅鮮味,正!

🔮汁燒牛肋
牛味濃郁,入口軟腍,必點推介之一

🔮翠玉瓜
燒野菜,減膩之選

🔮茄子
零失手的燒物,上面亦淋上一些燒汁,正!

🔮厚切牛脷 +$18
我本身很喜歡食牛脷!牛脷入口軟腍,牛脂豐富,厚切啖啖肉好滿足,輕輕鹽燒,已帶出豐富的牛味

🔮南非鮑魚+$18
廚師會幫你起埋壳,鮑魚新鮮鮮甜,裙邊雖然有點韌,不過鮑魚身非常鮮甜,很喜歡這鮑魚的鮮味

🔮燒日本蠔 +$38
日本蠔超級肥美,有我半隻手板咁大,蠔味濃郁鮮甜非常新鮮,又一必食呀!

🔮紐西蘭羊架 +$18
羊肉質地軟腍,羊脂豐富,羊羶味濃,如果大家好似我這樣喜歡羶羶地的味道,那一定會覺得好味的

🔮主食
🔮清雞湯熱稻庭
侍應上菜時強調鮮雞湯零味精,未食麵先飲湯果然入口滿滿好清的鮮雞味,我加了一點鹽,更提味!稻庭烏冬順滑煙韌,份量也不少

🔮炸飯團
飯團表面脆口,有些似飯焦的口感,而入面就是軟綿的日本米飯,食了那應多串濃味的串燒, 跟著再食兩款味道較清的主食,剛剛好可以平衡番

🔮甜品
🔮紅豆白玉
紅豆蓉雖甜但加上煙韌有嚼口的小丸子和抹茶mochi,食落又不會太甜!

🔮日東卷蛋
小卷蛋日式蛋糕,微甜的做飯後甜點很不錯呀!

這次試食體驗很不錯呀!評價很高! 食物質素高之餘, 侍應服務也很有禮, 而且餐廳環境十分舒適,地方闊落,個人覺得真的很適合三五知己來個聚聚,邊吃邊飲酒邊傾偈,來個Happy hour 或週末放鬆呢!
天壽鳥海山純米大吟釀
光魷魚🦑芝士
紅豆白玉
日東卷蛋
酢漬水母
題外話/補充資料: 餐廳位於天文臺圍寶軒酒店一樓, 大家可以穿過諾士彿臺街尾,再行2分鐘就到
2022-10-08
紅豆白玉
日東卷蛋
酢漬水母
2022-10-12 8 瀏覽
見到大家都推介這間日本餐廳,雖然位置唔算好就腳,要上條斜路先到,但係就好值得一試。晚飯好彩有預約,原來平日夜晚都算好多人食,如果想坐靚位就要早啲講啦,今次冇得打卡添! 🤩海膽松葉蟹蓋甲羅燒海膽同蟹肉即係絕配嘅配搭😍😍,海膽味好濃,用一塊餅乾夾住食,好享受😉🤩厚切牛脷芯 好食到我要叫多一串❤️❤️真係大愛😋好厚肉同冧,有口感!🤩燒油甘魚鮫魚油味很香,魚肉也很滑,不會燒得太耐而太硬😉😉🤩白鱔魚皮脆!魚油香!☺️☺️🤩茄子用嚟解肥膩嘅茄子🍆🤩自然酒 米酒純米原酒,米味較重,少少甜,唔會嗆喉架😍😍🤩日本銀杏估唔到細細粒,佢個味都幾濃,都幾得意🙈汁燒牛肋牛肉味好濃,肉質嫩滑,燒得啱啱好😉😉雞肝雖然係內臟,但係都燒得好香😍😍鰻魚飯好大塊鰻魚啊!鰻魚汁都係做得好好,食晒啲鰻魚嘅時候撈佢嘅汁都充滿鰻魚味❤️❤️

🤩海膽松葉蟹蓋甲羅燒

🤩厚切牛脷芯
好食到我要叫多一串❤️❤️真係大愛😋好厚肉同冧,有口感!

🤩燒油甘魚鮫
魚油味很香,魚肉也很滑,不會燒得太耐而太硬😉😉

🤩白鱔
魚皮脆!魚油香!☺️☺️

🤩茄子
用嚟解肥膩嘅茄子🍆

🤩自然酒 米酒純米原酒,米味較重,少少甜,唔會嗆喉架😍😍

🤩日本銀杏
估唔到細細粒,佢個味都幾濃,都幾得意🙈

汁燒牛肋
牛肉味好濃,肉質嫩滑,燒得啱啱好😉😉

雞肝
雖然係內臟,但係都燒得好香😍😍

鰻魚飯

2022-10-12 11 瀏覽
居酒屋我都幾鍾意,呢間間中都會嚟幫襯下,主要係幾欣賞佢嘅環境。佢每張桌面上面餐具都整齊擺放好,旁邊日有個櫃擺滿曬日本sake,氣氛良好舒適仿似置身安寧嘅日本。🇯🇵🌸如果肚餓就一定唔可以錯過🔸封門柳飯🔸。佢份量充足,而封門柳呢個部位都係好罕見。粉色嘅肉食落夠淋,肉味較重,脂肪較少,我個人幾喜愛呢種質感。😚串燒方面:🔸銀杏🔸會聯想起苦苦澀澀嘅白果味。但原來燒起上嚟都幾香口,有香中帶苦嘅感覺。🔸粟米🔸唔好以為普普通通,燒得好食都唔容易。粟米本身夠新鮮,燒出黎香口得黎又唔油。🔸厚切牛脷芯🔸係牛脷最柔軟、爽滑嘅部分。厚切嘅牛脷要燒得好,火喉需要控制得好。呢度都做得幾出色,唔會太乾。🔸白鱔🔸食得出材料新鮮。經過燒烤之後都冇腥味,魚脂流出嚟剛剛好。其實仲嗌咗兩串豬肉,但就不重點講啦。壓軸想重點講下:🔸海膽松葉蟹蓋甲羅燒🔸。鍾意食蟹膏嘅人一定唔可以錯過。佢有埋個爐畀你燒住個蟹殼,一路燒香味一路飄,香味一路飄一路食,呢種感覺好正。佢仲有埋海膽喺入面,成個菜式高級好多。bonus仲有埋餅乾畀你點蟹膏食。🤤

串燒方面:

壓軸想重點講下:
2022-10-12 13 瀏覽
呢間居酒屋比我一種精緻寧靜嘅感覺。💓兩個人點咗幾個小食一個主菜,休休閒閒咁美味又飽肚。我哋都幾鍾意食海鮮所以見到“螢光魷魚芝士”就立刻叫咗。偏深粉紅色嘅魷魚係鹹鹹酸酸,好開胃。佢特別之處在於有埋芝士,兩者一齊食口感更佳。🧀仲有“酢漬水母”都唔錯。鍾意佢下面有塊綠葉襯托,仲有片檸檬除咗係可以食用之外,外觀上亦都加分。佢唔似海蜇而似真係水母。酸酸甜甜滑滑。🤗當然唔少得“日本明太子”。擺盤整齊賞心悅目。明太子綿綿密密,辛辣之中味道濃沃。最緊要係夠新鮮,夾埋青瓜食就更爽口。🥒熱食方面嗌咗“燒油甘魚鮫” 。上碟都好靚好精緻,雖然只係魚旗一部分,但裝飾都做到十足,上面有小花點綴(旁邊都有)。所以未食已經構成一幅美麗圖畫,加上陣陣香味,賣相已經係攞足分。味道方面當然不錯。😚“封門柳飯”非常驚喜。因為呢個牛嘅部位係牛橫隔膜肌肉,琳琳嘅肉質而且油脂較少非常啱一啲怕肥嘅人士。而佢肉味亦都好鮮好濃。可以見到佢中間粉嫩的顏色,非常吸引。🥩
平時成日係尖沙咀地鐵站附近食飯,今次行遠少少,係酒吧街諾士佛台行到盡頭,黎到可以話係全尖沙咀最幽靜嘅一處🤫餐廳門口配上射燈非常華麗,一開門有個迷你嘅日式小庭園同一條長長既樓梯,好似去咗另一個國度,令人完全忘卻左繁囂嘅感覺,可以平靜內心準備一場燒鳥晚宴😈餐廳主打日本雞串燒,無花巧既擺碟、亦冇各式各樣既調味,大部份串燒都係以簡單樸素嘅鹽燒手法,食出日本雞嘅鮮味🐔呢間燒鳥餐廳既菜單可以話係非常刁鑽,選用日本華味鳥同阿波尾雞,除了一般常見既雞腿肉、雞肝、雞腎、雞軟骨、雞翼,仲有好少食到既提燈、雞腳跟、雞軟肉、雞冠等等😨由頭食到落尾,起碼超過十五種部位‼️而雞以外既串燒選擇亦非常多,豬牛海鮮都各有不少款式,不過餐廳規定如無特別標明既串燒都需要兩串起叫🫣—《 #雞皮紫蘇蝦卷》$48/串 ⭐⭐⭐⭐串上原隻大蝦,再用雞皮包裹住紫蘇葉同蝦,紫蘇葉獨特既香氣為串燒味道更昇華😻一咬落去係雞皮既香脆,散發出雞油同紫蘇葉既香氣,中間就係蝦肉既爽勁,多重味道與口感,相當不錯👍🏼—《 #鳥腳跟》$48/串 ⭐⭐💥黎到必須要一試啲較為刁鑽既燒鳥,所以就點咗依個少見既鳥腳跟,細緻到係將雞腳既跟位切割出黎🤏🏼但雖有鹽燒令串

《 #雞皮紫蘇蝦卷》$48/串 ⭐⭐⭐⭐

《 #鳥腳跟》$48/串 ⭐⭐💥
黎到必須要一試啲較為刁鑽既燒鳥,所以就點咗依個少見既鳥腳跟,細緻到係將雞腳既跟位切割出黎🤏🏼但雖有鹽燒令串燒更香口,可惜口感頗硬及乾身😿

《 #雞軟肉》$48/串 ⭐⭐⭐💥
唔抗拒雞屁股既都可以試下叫依串雞軟肉,肉質相當肥嫩,屁股係成隻雞脂肪含量最高既地方,所以食落油香爆棚😝

《#蔥雞》$38/串 ⭐⭐⭐💥
唯一一個醬燒既燒鳥,燒汁既甜味減低咗大蔥嘅辛辣味😏大蔥與雞腿肉相間串起,令人食完一口就會期待下一口味道🤓而且雞肉同大蔥既味道係燒既時候夾雜到對方身上,令兩者味道都更滋味🥰

《 #燒白鱔》$68/串 ⭐⭐⭐⭐️⭐️
每次去到串燒店都一定會叫燒白鱔,因為冇一種烹調方法比炭火串燒更能突顯白鱔嘅皮脆肉彈🥹呢度完全做到想像中既效果,外皮燒得焦香,而魚肉生熟度一流以鎖實所有肉汁💯

《 #荔枝豬肉卷》$32/串 ⭐⭐⭐⭐️💥
同樣地火候控制得好好,荔枝肉既果汁完全包裹係半肥瘦嘅豬肉片入面😍呢個厚度嘅豬肉片先可以做到豬肉熟透後仍然保留到荔枝汁係入面冇蒸乾,味道上咸甜互相抗衡,油香十足但亦有荔枝解膩👹

《#紐西蘭羊架》$78 ⭐⭐⭐⭐
羊架肥瘦適中,睇得出廚師有處理過食材,燒之前有將多餘嘅脂肪切除,令口感更佳😺火喉拿捏得剛好,面頭燒得焦脆,而又保留到肉汁,香而不羶🫶🏻

《#封門柳飯》$98 ⭐⭐⭐
封門柳燒至半熟,中間仍可見到粉嫩既紅色,頭尾既牛肉有少少韌但中間就好軟腍,肉味濃郁🥩底下配上珍珠米飯,可惜燒肉醬汁偏少,食到後來就覺得有啲乾🤧
搵搵尖沙咀有咩日本菜,揾下搵下就搵到呢間。🦀蟹係必須的,所以叫左個“海膽松葉蟹蓋甲羅燒”$128。即燒香噴噴,香氣飄揚。滿滿蟹膏即場燒香熱辣辣,然後即食真係好正🤤🍗想食下雞肉就叫左“自家製免治雞肉軟骨”$48。雞同雞蛋嘅配合係唔會錯,就好似親子丼咁😂將入味嘅免治雞肉,點入金黃嘅蛋漿,十分滋味。🐂“封門柳飯”係必試。因為封門柳呢個部位係好罕有,而且肉質質素好高。低脂肉味濃嘅配搭,好正。另外佢矮瓜同翠玉瓜都唔錯,送飯都非常之香口。🦑“螢光魷魚芝士”$88係幾盞鬼嘅一味餸。佢係冷盤嘅魷魚,酸酸鹹鹹咁本身都好鮮味,但配埋芝士一齊食個味道仲夾。食落有一種盞鬼嘅感覺,因為滑捋捋之中又有啲芝士嘅質感。🎿另外仲叫咗日本銀杏 $28、粟米 $28,呢兩樣就不重點推介但可以一試。✔️
搵搵尖沙咀有咩日本菜,揾下搵下就搵到呢間。

估唔到諾士佛台尾,再上少少山坡,寶生酒店內有間勁靚嘅日式居酒屋。 未上去入到門口已見到日本園林設計嘅裝修,再行樓梯上去,就係一間隱世嘅居酒屋。 樓底超高非常舒服,以水泥灰作主調嘅裝修,非常型格。 再行樓梯上去,就係一間隱世嘅居酒屋。 樓底超高非常舒服,以水泥灰作主調嘅裝修,非常型格。 鰻魚飯 $108鰻魚非常肥美,口感滑嫩, 鰻魚燒到金黃色。非常入味, 每粒白飯深入鰻魚嘅味道,非常好食。海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $108用空嘅蟹蓋,裝住海膽同松葉蟹膏。 在網上燒熟入面嘅材料。 超濃嘅海膽同蟹膏味。另跟上鹹味梳打餅。將海膽蟹糕擦在梳打餅上,超好味。 燒日本魷魚一夜干 $98入到居酒屋必點嘅燒魷魚一夜干,估唔到呢間居酒屋真係比足一條魷魚🦑我哋,好足料。 非常重魷魚味。燒汁牛肋 $68 牛肋燒到剛剛好,肉質唔會太老,非常鮮嫩。超有牛味! 厚切牛脷芯 $78外觀唔知以為係一口和牛粒。原來係厚切嘅牛脷,比起平時出邊食到嘅牛脷片厚三倍。 燒到外脆內軟,食落非常爽口。自家製免治雞肉軟骨 $48雞肉軟骨非常重雞味,外觀似雞肉串。 仲有蛋汁比你點。蛋再將雞味提鮮,超好味。 雞皮餃子 $48 用咗傳統入式餃子去

鰻魚飯 $108

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $108

燒日本魷魚一夜干 $98

燒汁牛肋 $68
牛肋燒到剛剛好,肉質唔會太老,非常鮮嫩。超有牛味!

厚切牛脷芯 $78

自家製免治雞肉軟骨 $48

雞皮餃子 $48
用咗傳統入式餃子去燒燒完後嘅餃子外脆內軟,唔會食濟。

金皮紫蘇蝦卷 $48
用紫蘇葉包住一隻新鮮嘅蝦再攞去燒非常特別嘅串燒平時喺居酒屋好少見到呢款串燒值得再叫。

荔枝豬肉卷 $32
荔枝肉清甜爽口,再比燒香左嘅豬肉皮包住,鹹中帶點甜,荔枝吸收豬肉嘅油份,食起嚟冇咁肥膩冇禁濟,簡直係完美配搭。

蟹膏豆腐 $58 (3粒豆腐)
三粒豆腐上面都放咗蟹肉,再分別配上原味蟹子、綠色蟹子及魚子。叫來打卡非常值。 蟹肉真係超從蟹味再配上淡淡嘅豆腐,濃中帶點清淡,感覺特別。

酢漬水母 $58
檸檬柚子浸水母,水母好爽口。幾特別值得一叫。 好少地方有水母食。

我哋仲叫了枝日本sake飲,好重米香,入口滑溜,不確喉。 第一次見餐廳用個咁靚嘅玻璃兜裝住三枝玻璃樽,超靚。每個玻璃樽可裝100ml sake, 下面有好多冰去令sake 長期keep 住冰涼嘅口感。

2022-10-09
  • 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
  • 自家制免治雞肉軟骨
  • 荔枝豬肉卷
  • 蟹膏豆腐
  • 厚切牛脷
  • 自家製免治雞肉軟骨
環境優美,有日式燈籠裝飾👍🏻服務態度佳,冷氣適中👍🏻👍🏻🏮自家製免治雞肉軟骨$48,雞蛋好似太陽花咁,好靚,賣相很不錯!仲要自家製!食得出入面有細細粒雞軟骨,佢既汁好特別,加埋蛋黃汁,絕配!多汁香脆可口🤤🤤一定要食!串燒仲有細細個爐可以自己燒🤣好玩!串燒都好好食好爽口多汁🤤粟米大大份好甜,都係$28,性價比高👍🏻海膽松葉蟹蓋甲羅燒咁大份都只係$128,抵到爆!幼滑海膽加上鮮甜松葉蟹肉同埋濃郁蟹膏,加上細心燒煮既甲羅燒,配搭餅乾更滋味!👍🏻🤤👅👏🏻真係讚不絕口🙌🏻😋有機會一定要試!
環境優美,有日式燈籠裝飾👍🏻服務態度佳,冷氣適中👍🏻👍🏻🏮