2025-04-05
今日來到中環擺花街嘅sake hub滿足一下清酒癮🍶員工非常友善,熱情地推介咗幾款清酒俾我地飲😛 楯野川 大吟釀一打開已經聞到一陣清新嘅米香🤤2019年開始熟成令酒身口感非常滑順,酒體輕盈但又唔失層次感😙果味同米香結合得非常好,感覺上有種細膩嘅甜味,唔會太膩,反而令你想不停再飲😛熟成嘅過程令佢多咗一層複雜嘅味道,回味無窮! 另外我地仲試左大嶺 三粒米清酒🍶 酒身口感順滑,酒體輕盈,唔會過於濃烈,反而有種清爽嘅感覺。酒精度數適中,唔會令你感到刺喉,反而帶出米嘅甘甜味,令人回味無窮🤤野食方面,我地食左隱藏Menu嘅清酒煮蜆😛蜆肉脹卜卜,配上帶有輕微辣味嘅雞湯,真係食唔停口🤤雞肉串燒亦有多款口味,推介冬陰功同土匪口味,配上清酒一流🫶