✳️放工同同事榮少去咗中環擺花街覓食,發現呢間隱世清酒吧「Sake Hub」!位於嘉寶商業大廈高層地下,門面低調但入到去超有feel~昏暗燈光+木系裝修,即刻relax晒✨ 🍶 酒控必試: ➊ HOUSE SAKE (90ml) $98/杯 叫咗3杯,清爽米香好易入口,榮少話有淡淡果香,啱晒我哋呢啲清酒新手! ➋ TASTING SET $138/3杯 一次過試3款唔同風味,最驚喜係有支「幻舞」純米大吟釀,飲完成個人暖粒粒❤️ 🍢 佐酒小食: ➊ 日式烏冬(配雞肉串)$108 烏冬彈牙,雞肉串燒得啱啱好!醬汁甜甜哋,送酒一流~ ➋ 吉列豬扒 $88 外脆內嫩仲有肉汁!雖然份量細細,但配酒夠晒滿足 💡 小評: 環境:4/5(座位少建議預約) 性價比:3.5/5(中環地段算合理) 特色:清酒選擇多,店員好樂意介紹 #中環美食 #清酒控 #放工chill一chill #香港小店 #微醺時刻 (後記:榮少飲到面紅紅,話下次要試埋佢哋嘅季節限定酒單🍶)

🍶 酒控必試:
➊ HOUSE SAKE (90ml) $98/杯
➋ TASTING SET $138/3杯

🍢 佐酒小食:
➊ 日式烏冬(配雞肉串)$108
烏冬彈牙,雞肉串燒得啱啱好!醬汁甜甜哋,送酒一流~
➋ 吉列豬扒 $88
外脆內嫩仲有肉汁!雖然份量細細,但配酒夠晒滿足

💡 小評:
環境:4/5(座位少建議預約)
性價比:3.5/5(中環地段算合理)
特色:清酒選擇多,店員好樂意介紹

(後記:榮少飲到面紅紅,話下次要試埋佢哋嘅季節限定酒單🍶)
2025-07-09 59 瀏覽
最近身邊有個朋友研究緊唔同嘅清酒,今日一於帶佢來呢度/Sake Tasting Set$108(3x50ml)/白色杯飲落有梨嘅清甜同順口感,係三杯入面最容易入口嘅🍐中間個杯聲稱係帶有香蕉嘅甜味,但我同朋友會覺得蜜瓜香(個base)會比較重🍌最後個杯有蜜瓜同唔太明顯嘅蘋果味,係三杯之中甜度最低,酒精感覺最重嘅🍶/House Sake$78/今期嘅house sake就係呢杯交酒花風,用左啤酒花釀製,有好香嘅荔枝果香,入口順滑,好岩女仔飲🍹/一口炸蝦三文治$68/呢個真心被驚艷到了😌個炸蝦充滿「肉感」,我一度以為自己食緊炸豬扒三文治🥪口感滿足💕/日式照燒鱈魚乾$88/飲酒真係唔少得鱈魚乾🐠真係燒得幾香,口感perfect,搣開仲有少少一絲絲~
最近身邊有個朋友研究緊唔同嘅清酒,今日一於帶佢來呢度

/House Sake$78/

/一口炸蝦三文治$68/

/日式照燒鱈魚乾$88/
2025-06-30 57 瀏覽
有個friend好鍾意飲Sake,就推介咗依間嚟嘗試一下,真係好好飲喎!不過位置係有啲難搵嘅,但老細好熱情,嗌完酒之後即刻過嚟介紹清酒嘅味道同埋唔同嘅地方😂👍三個口味嘅Sake最鍾意係偏甜少少嘅嗰款,一入口係有少少蘋果香甜味,所以好特別😋除咗飲清酒仲嗌咗少少串燒同埋燒乳鴿一齊食,串燒同埋燒乳鴿都勁好食🥰揀咗三個唔同口味嘅串燒,每個串燒都好特別,最鍾意係香菇串燒~燒乳鴿等得耐咗少少,但係燒得超級好,皮好脆汁水好飽滿^ ^

放工後想小酌幾杯,揀咗喺中環嘅𝐒𝐚𝐤𝐞 𝐇𝐮𝐛 🍶 如題,一入去就被一格格嘅木櫃牆吸引,因為真係擺咗好多精緻嘅清酒~ 我哋想飲甘口一啲嘅清酒,揀咗👇🏼𝘁𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝘀𝗲𝘁 (50ml each) ➿常 龜泉x3 (NH: $138)店員推介由右至左開始飲起🍶第一杯,味道有淡淡梨香🍐第二杯,就有少少香蕉味嘅感覺🍌第三杯,就有好濃嘅果香,蘋果味特別突出🍎三杯全部都好易入口,清爽柔順,拼埋就好似一個水果嘅盛宴☺️🍎🍌🍐𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲 𝘀𝗮𝗸𝗲➿ 東洋美人(NH: $98)相當易入口,酒感喺after taste慢慢滲出~ 相比下tasting set,呢杯sake走比較refreshing嘅路線🌿 好似飲緊一杯Cocktail咁~雞肉串幾多款口味,我哋叫咗三三串佐酒~➿沙嗲雞肉串 ($31) 醬料份量恰到好處,幾香花生味🥜➿照煩雞肉串 ($31)帶甜甜嘅味道,係最熟悉嘅味道!➿冬蔭雞肉串 ($31)冬蔭香料味突出,辣得惹味🌶️➿一口炸蝦三文治 ($68)以為係三文治夾住炸蝦餅🦐 原來係正方體咁樣六面都炸嘅三文治,新鮮炸,不錯吃😋

我哋想飲甘口一啲嘅清酒,揀咗👇🏼
𝘁𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝘀𝗲𝘁 (50ml each)
➿常 龜泉x3 (NH: $138)
店員推介由右至左開始飲起🍶
第一杯,味道有淡淡梨香🍐
第二杯,就有少少香蕉味嘅感覺🍌
第三杯,就有好濃嘅果香,蘋果味特別突出🍎

𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲 𝘀𝗮𝗸𝗲
➿ 東洋美人(NH: $98)

雞肉串幾多款口味,我哋叫咗三三串佐酒~
➿沙嗲雞肉串 ($31)
醬料份量恰到好處,幾香花生味🥜
➿照煩雞肉串 ($31)
帶甜甜嘅味道,係最熟悉嘅味道!
➿冬蔭雞肉串 ($31)
冬蔭香料味突出,辣得惹味🌶️

➿一口炸蝦三文治 ($68)
2025-06-27 45 瀏覽
原來擺花街呢個位有一間隱世 sake bar,雖然地點有少少難搵,不過入到去見到有咁多 sake 即刻精神晒!座位唔多,中間位置有幾張高枱,好適合幾個朋友飲下酒 chill 下,加上燈光昏暗好有 feel~ 呢度夜晚八點前都會做清酒零售,而 tasting set 會兩個星期左右轉一次。😋 雞肉串 ~ 試咗三隻味:日式照燒、冬蔭、地獄麻辣,個人偏好冬蔭味,酸酸辣辣咁好惹味!😋 香辣雞手指 / 酥炸魷魚軟骨 ~ 外酥內軟,送酒一流!堂食開酒第二支有六折,而且老細會自己存放做下熟成酒,一試之下又真係好特別 😍😍 小妹偏好辛口同酒精感重嘅 sake,職員介紹嘅支支都好啱飲,今日試咗咁多款,感覺非常幸福 ❤職員好健談,會分享好多清酒心得,成個環境氣氛都好好,得閒又要過嚟 happy hour 下先!

😋 香辣雞手指 / 酥炸魷魚軟骨 ~ 外酥內軟,送酒一流!

👣值得科勞指數:🏃🏼🏃🏼🏃🏼🏃🏼今日係中環收工 同事話去飲杯野帶左我去一間幾特別嘅清酒bar佢裝修幾有特色 個場好舒服 本身我哋對清酒唔係好熟悉所以老細介紹咗兩隻俾我哋第一隻🥃東洋美人第一啖飲落去 果香味幾濃郁 口感清爽入口甘甜 淡淡嘅果香味 有少少回甘嘅感覺整體嚟講表現都幾好第二隻 有些少特別 呢一隻係要三個系列第一杯🥃多賀治 純米雄町 (白色)甘爽清香的吟釀香氣, 還有微炭酸的刺激和雄町溫柔豐滿的味道第二杯🥃多賀治 純米雄町 (金色)乳酸同埋柑橘香味飲落去個口感有啲複雜但係整體表現發揮得好好第三杯🥃多賀治 純米雄町 (紅色)儘管口感豐富 但整體味道清淡 清澈 就算依杯濃度比較高 但係都好易入口飲清酒梗係要配串燒 炸物🍽️ 冬陰雞肉串 土匪雞肉串 地獄麻辣雞肉串呢三隻都係辣嘅串燒 再配搭上清酒嘅濃郁香味 真係上咗另一個層次 估唔到清酒同辣都可以咁夾🍽️ 酥炸魷魚軟骨新鮮炸出嚟 熱辣辣 非常好食炸物最棹忌粉太多 影響口感 但係呢度嘅魷魚軟骨 個粉啱啱好 令到好鬆脆配埋清酒 簡直係一個好好嘅配搭
👣值得科勞指數:🏃🏼🏃🏼🏃🏼🏃🏼

入口甘甜 淡淡嘅果香味 有少少回甘嘅感覺
整體嚟講表現都幾好

第二隻 有些少特別 呢一隻係要三個系列
第一杯
🥃多賀治 純米雄町 (白色)
甘爽清香的吟釀香氣, 還有微炭酸的刺激和雄町溫柔豐滿的味道

第二杯
🥃多賀治 純米雄町 (金色)
乳酸同埋柑橘香味飲落去個口感有啲複雜
但係整體表現發揮得好好

第三杯
🥃多賀治 純米雄町 (紅色)
儘管口感豐富 但整體味道清淡 清澈

🍽️ 酥炸魷魚軟骨
新鮮炸出嚟 熱辣辣 非常好食
配埋清酒 簡直係一個好好嘅配搭
2025-06-25 33 瀏覽
中環擺花街隱世高質日式sake bar舖內佈滿Sake 好壯觀裝潢日式木系簡約風 彷如置身日本環境舒服清靜 令人不自覺放鬆平時對清酒唔太熟悉店員都主動介紹 我比較鐘意甜D店員就介紹左鍋島testing set好適合女仔飲 由淺到濃3款唔同味道既鍋島特別純米酒入口香醇 偏甜 飲落順滑 好舒服純米吟釀甜味最濃厚 帶點果香純米大吟釀酒體比較濃厚 更有層次龜泉甘甜之中帶點辛口 酒體較豐富估唔到清酒吧 小食都咁出色燒鳥串燒都有3款口味 沙嗲沙嗲好香花生味 雞肉嫩滑 照燒雞肉入味 帶少少甜 土匪比較香辣 配酒一流隱藏菜單-即炸乳鴿爆多肉汁 鴿皮香脆 味道啱啱好唔會太鹹 好出色邊食邊同朋友傾計 飲啖清酒先發現原來時間可以過得咁快
中環擺花街隱世高質日式sake bar

隱藏菜單-即炸乳鴿
爆多肉汁 鴿皮香脆 味道啱啱好唔會太鹹 好出色
邊食邊同朋友傾計 飲啖清酒
先發現原來時間可以過得咁快

呢間舖頭個位置幾好,喺擺花街嗰個商業大廈嘅2樓。樓梯一轉上去第一間舖頭就係。旺中帶靜,非常適合傾計👍入到去職員(覺得應該係老細🤣)會推介唔同嘅清酒,同埋好詳細咁介紹清酒,同埋點解佢會入呢個貨👍我本身係零認識嘅,都好似上咗堂書咁🤣有分嗰啲精米步吖,制作方法吖,產地呀,原來對個酒嘅味道都好大影響。嗰度有串燒,同埋一啲小食。重點係有隻超大嘅熊啤啤,可以攬住嚟傾計🤣完全係隱世勁啱傾計既小店!!!

用餐優惠
試食活動
2025-06-22 34 瀏覽
今晚收工happy Friday 相約好友到中環一間日本清酒bar, 位置在擺花街商廈內,比較隱蔽同私隱,亦見到好多熟客放工去飲酒gathering 酒吧提供許多小食,極之適合做伴酒小吃:串燒set (三串)照燒雞肉串、冬陰公雞肉串及土匪雞肉串串燒味道不錯,照燒雞串好入味,冬陰功好惹味、土匪味真係有點似米線專門店感覺。雞翼炸得香脆,老闆話有童年回憶😀, 食落有日式千島醬香甜味道Sake Tasting Test有三款清酒由淡至濃,好有層次感多賀治(三杯)香氣溫和,初初有溫和香氣之後,會發揮獨特的鹹味, 並在口中有回甘味第一杯有淡淡清香味,第二杯好creamy 啱女孩子口味,第三杯味道比較強烈百合純米吟釀味道好清爽,有果香清香與甘甜味餘韻綿長,果酸平衡到不錯,飲多杯都不易醉

酒吧提供許多小食,極之適合做伴酒小吃:
串燒set (三串)
照燒雞肉串、冬陰公雞肉串及土匪雞肉串

Sake Tasting Test
有三款清酒由淡至濃,好有層次感
多賀治(三杯)

百合純米吟釀
味道好清爽,有果香清香與甘甜味
餘韻綿長,果酸平衡到不錯,飲多杯都不易醉
2025-06-19 22 瀏覽
Happy Hour 想靜靜地同朋友飲杯野,又想試下d新意既~呢間Sake Hub就岩晒啦!好似清酒博物館咁,好多唔同類型既清酒選擇,多到有選擇困難😂店員都適時向我地推介由甘口至辛口既sake, 最後我地較易入口,揀左俗稱三粒米既大嶺山田錦 同埋 百合純米吟釀~一邊飲一邊聽住店員介紹22年既三粒米藍樽,話而家香港已經少有,偏甜多數女仔仲意~當我自己試過兩款清酒後,比較喜歡另一支百合,入口清d,都甜但仲有種清香感🥰今日除咗同朋友暢談之外,仲學左好多關於清酒既知識~好似上左一堂咁❤️

2025-06-14 73 瀏覽
今日要帶大家嚟中環呢間超有feel嘅Sake Hub 🍶,簡直係清酒控嘅天堂呀!😍Sake Hub最正嘅地方就係佢哋每個星期都會轉酒品Menu,次次嚟都有新驚喜!今次我就試咗幾款特別嘅清酒:甘 大嶺山田錦 生酒3年熟成:呢支酒真係不得了!入口嗰下,酒感滑順柔軟,隨之而來嘅係非常豐富嘅層次感,果香及米香慢慢喺口中散開,餘韻悠長!佢唔係得個甜字咁簡單,令整體嘅味道更加平衡,女仔一定鍾意!Tasting set (常 多賀冶x3杯):如果好似我咁有選擇困難症,一定要試佢哋嘅Tasting set!一次過可以試到唔同嘅清酒,搵到自己最愛嘅口味!有乳酸菌的關係,層次感好豐富,仲有帶點蘋果嘅香氣,唔單止係甜味咁簡單!另外佢哋嘅串燒都好正!😋 我點咗沙嗲雞肉串、日式照燒雞肉串同埋冬蔭雞肉串,每款都好有特色,雞肉好嫩好多汁,配埋清酒簡直係perfect match!🍢 仲有佢哋嘅隱藏菜單——乳鴿!皮脆肉嫩,咬落去嗰下,幸福感爆棚!🕊️Sake Hub嘅環境都好chill,好啱同閨蜜一齊嚟飲杯嘢,傾下偈。💕 如果你都鍾意清酒,一定要嚟Sake Hub試下,保證你唔會失望!😉

甘 大嶺山田錦 生酒3年熟成:

Tasting set (常 多賀冶x3杯):

環境位置隱世,四周著琳瑯滿目的清酒藏櫃,角落點綴著幾隻可愛的毛公仔,增添一抹潮流。 百合 純米吟釀HH$78 NH$98最適合女生飲用,典型吟釀香,輕快爽口,甜味較直接,尾韻乾淨利落,適合冷藏飲用。 大嶺 山田錦生酒3年熟成 HH$78 NH$98店家力推,男女都好適合,味道為複雜香氣,熟成賦予深層次的甜味與酸度平衡,尾韻餘韻強。燒鳥Yakitori 土匪雞肉串 $33極之推薦最好食的,炭火逼出雞油的焦香,裹著孜然香味極之惹味。吉烈豬扒 $88即叫即炸的,伴酒一流極香脆香口,仲提供埋沙律醬一口接一口。服務店員態度親切專業,只需簡單說明個人偏好的口味,便能為你精準推薦心儀之選。

百合 純米吟釀

百合 純米吟釀HH$78 NH$98
大嶺 山田錦生酒3年熟成

大嶺 山田錦生酒3年熟成 HH$78 NH$98
土匪雞肉串

燒鳥Yakitori 土匪雞肉串 $33

吉烈豬扒 $88
即叫即炸的,伴酒一流極香脆香口,仲提供埋沙律醬一口接一口。

2025-06-10
百合 純米吟釀
大嶺 山田錦生酒3年熟成
土匪雞肉串
2025-06-11 52 瀏覽
今日經朋友介紹嚟咗中環,呢度飲清酒,叫做sake hub , 除咗有勁多清酒之外,亦都有啲係佢哋自家熟悉嘅清酒,出面冇得飲㗎!首先嚟咗一支大嶺三年熟成酒,入口有白桃同蜜桃嘅果香,熟成後酒體圓潤,層次豐富,飲落柔和順喉,真係好易入口!🍑三款鍋島 tasting set:1. 特別純米酒:帶有淡淡米香,口感清爽,微微辛口,飲完有回甘。2. 純米吟釀:有啲菠蘿、蘋果果香,酒體輕盈,米味突出,餘韻清澈。3. 富川產山田錦:香氣複雜,米香同果香交錯,酒質飽滿,層次感強。叫左幾種小食,雞肉串燒有三種味道,孜然香濃惹味,泰式香辣酸辣開胃,地獄香辣夠刺激,三款都好啱配清酒!🍢清酒煮蜆就鮮味十足,蜆肉嫩滑,吸晒酒香同雞湯,簡單但好味。

三款鍋島 tasting set:

清酒煮蜆就鮮味十足,蜆肉嫩滑,吸晒酒香同雞湯,簡單但好味。
2025-06-06 77 瀏覽
《Sake Hub》係一個專飲 Sake 嘅地方, 地方雖,小,清洒好多款。光線柔和,四周放滿洒樽做裝飾。座位可以選坐高枱高凳 或 低枱長木凳。今次嚟飲左Tasting Set 包括有3杯 50ml 嘅清洒,品牌係「作」,英文名「SAKU」,係常規版。店員建議由 淡至濃 清洒開始飲。第一杯✨️作「雅乃智 中取 純米大吟釀」味道最淡,有果味,甜甜地易入口。第二杯✨️作「Flint 純米吟釀」也有少少果味,微甜。第三杯✨️作「惠乃智 純米今釀」洒味醇厚,甘苦回味。食左:✨️ 沙爺雞肉串 $31即叫即燒,熱辣辣嘅沙爺雞肉串,十分滋味。✨️日式照燒雞肉串 $31醬油味香濃,雞肉鮮嫩。✨️冬蔭雞肉串 $33陣陣香茅味,微冬蔭辣,餸洒一流。✨️吉烈豬扒共2大件,炸都卜卜脆,伴有沙律醬,予以解膩。
《Sake Hub》

今次嚟飲左
Tasting Set

店員建議由 淡至濃 清洒開始飲。
第一杯✨️作「雅乃智 中取 純米大吟釀」
味道最淡,有果味,甜甜地易入口。

第二杯✨️作「Flint 純米吟釀」
也有少少果味,微甜。

第三杯✨️作「惠乃智 純米今釀」
洒味醇厚,甘苦回味。

食左:

✨️ 沙爺雞肉串 $31
即叫即燒,熱辣辣嘅沙爺雞肉串,十分滋味。

✨️日式照燒雞肉串 $31
醬油味香濃,雞肉鮮嫩。

✨️冬蔭雞肉串 $33
陣陣香茅味,微冬蔭辣,餸洒一流。

✨️吉烈豬扒
共2大件,炸都卜卜脆,伴有沙律醬,予以解膩。
2025-05-29 44 瀏覽
週末遊走在中上環一帶,不覺夜色已低沉,又係晚飯時間!餐廳主打清酒,鍋島純米大吟釀立香良好,帶果香,爽順的酸味,辛口為主體,平衡度高,作為食中酒非常適合。平穩的吟釀酒香,帶有像菠蘿及蘋果般的果香,含香仿如熱情果及芒果般,輕巧的酒質,豐厚的米味,後勁爽快的清澈感。佐洒小食亦不俗,蟹肉忌廉薯餅是一種以薯仔泥、忌廉、蟹肉等材料製成的日本小食,外酥內軟!招牌一口蝦多士每一口咬下,都能感受到虾肉的细腻和面包的酥脆!
週末遊走在中上環一帶,不覺夜色已低沉,又係晚飯時間!