2024-12-23 20 瀏覽
中環嘉寶商業大廈內原來開了一間隱世的清酒bar,環境清靜,非常適合同朋友黎傾計飲返杯。內裏有多款來自日本的不同sake,可請店員介紹。如果真花多眼亂,亦可選擇他們推介的House Sake或Tasting set。當天選了House Sake中來自山田錦的磯自慢特别本醸造的,偏辛口,有好香濃的米香味。另外亦點了一set 常樂器正宗的Tasting set,分別有三款Sake可以試,第一款帶有菠蘿香氣,第二款帶有蘋果的甜味,第三款個人覺得最特別,係加了啤酒花釀造的Sake,是帶了啤酒花香的sake,感覺好特別但同時又好夾。除了sake外,另有些送酒小食,當天點了兩款隱藏menu,原來係清酒煮蜆及烤乳鴿。清酒煮蜆使用了雞湯熬煮的湯頭,再加入清酒,所以每啖湯都飲到淡淡的清酒香;乳鴿燒得外皮香脆,甘香美味,送酒一流。磯自慢特别本醸造 House Sake (HH$68/SH$88)常 樂器正宗 Tasting Set (HH99/ SH$128)隱藏menu ($88)

隱藏menu ($88)

2024-12-22 57 瀏覽
朋友推介中環擺花街一間主打清酒的酒吧,店內燈光柔和,中央放置了一個大酒櫃,內放了很多不同品牌的清酒,有如置身小型清酒圖書館。🍶酒吧有多款清酒選擇,其中有些更是坊間少見,他們的House Sake有三種選擇,店家會細心講解每款清酒的產地及口感,讓客人可以按自己喜好選擇。老公試了辛口的磯自慢特割本釀造,此清酒特式是以「大井川伏流水」釀造,色澤清澈,口感輕盈純滑,帶有自然果香,尾韻乾淨俐落。🍶Tasting Set 常~樂器正宗樂器正宗是近年有名性價比極高的清酒,Tasting Set共有三款口味不同的《樂器正宗》,分別是中取本釀,愛山中取純米吟釀及Fresh Hop。中取本釀:入口清爽,甘酸平衡,帶有花香。愛山中取純米吟釀:香氣比中取本釀更突出,口感清爽帶有熱帶水果的甘甜味道。樂器正宗Fresh Hop 2024:完全衝擊我對清酒的認知,這款特別版加入了啤酒花的組合,第一口已經有一種難以形容,非常親切的感覺,帶有濃郁果香的啤酒花清爽香味,甘甜味中略帶柑橘香味,清酒與啤酒花完全沒有違和感,展現岀平和的世界觀。酒吧提供了小食佐酒,今日隱藏版小食是乳鴿,非常有驚喜,另外亦有清酒煮蜆。乳鴿烤得皮
🍶Tasting Set 常~樂器正宗
中取本釀:入口清爽,甘酸平衡,帶有花香。
酒吧提供了小食佐酒,今日隱藏版小食是乳鴿,非常有驚喜,另外亦有清酒煮蜆。乳鴿烤得皮非常脆,肉質非常入味。清酒煮蜆份量十足,蜆非常大隻,清酒湯底清甜。

Sake Hub
擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖

2024-12-22 22 瀏覽
本身對日本清酒一無所知嘅我,係老細嘅用心講解之下了解咗好多。啲小食又好好食環境又好好。燒烤雞翼,皮脆肉嫩,淋上獨特既醬汁,帶出雞翼嘅原汁原味香辣雞手指唔同於一般嘅雞塊,皮又香脆,肉汁又豐富,配上微辣調味炸蝦三文治,外脆內嫩,鮮蝦鮮味十足,配上麵包軟綿,一口咬落即溶吉烈豬扒煎得金黃酥脆,豬肉嫩滑多汁,每一口都帶出豬肉獨有嘅鮮甜味道吉烈炸蠔外脆內嫩,蠔肉鮮美,炸得恰到好處,保留咗蠔嘅鮮味蟹肉忌廉餅濃郁香滑,蟹肉鮮甜,配合忌廉餅嘅綿滑口感酥炸魷魚軟骨外脆內嫩,魷魚軟骨炸得恰到好處,帶有淡淡海鮮味

燒烤雞翼,皮脆肉嫩,淋上獨特既醬汁,帶出雞翼嘅原汁原味

吉烈炸蠔外脆內嫩,蠔肉鮮美,炸得恰到好處,保留咗蠔嘅鮮味

蟹肉忌廉餅濃郁香滑,蟹肉鮮甜,配合忌廉餅嘅綿滑口感

酥炸魷魚軟骨外脆內嫩,魷魚軟骨炸得恰到好處,帶有淡淡海鮮味

Sake Hub,位於中環擺花街,係一個商業大廈但一入舖頭成個feel唔同晒✨格調好好既Sake bar,氣氛好正,好多頂級Sake同珍藏版做裝修😎觀賞下都抵,主打Sake啦當然,tasting同成枝飲都得🍶HOUSE SAKE,寒菊,山田錦,無濾過生原酒,甘口得黎酒體幾厚,唔會死甜👍🏻幾正,Tasting Set,樂器正宗,一式三款,青色就平日都會飲到,好味既,紫色驚喜既熟蘋果味,搭厚身口感😆另外有枝mix啤酒style,好足氣好特別🤞🏻再開枝Nichi Nichi,青新到爆既香甜,好好入口,淨飲配食都一流😍食食食😙冬蔭雞肉串,辣得黎惹味,雞肉幾滑👍🏻土匪雞肉串,都係個雞肉底,土匪又另一個風味,再重口味啲😋吉列豬扒,份量都唔少,炸得香脆,仲有肉汁,幾唔錯,隱藏菜單:燒乳鴿🌟其實唔太隱因為見好多人都有食,真係烤得幾香幾多汁,正😄非常正既Sake bar🤞🏻食飲之餘,店員服務、推介、吹水、講笑一應俱全🤣必回頭既清酒吧,清酒既味道,暢飲既態度🫶🏻

寒菊

雞肉串
吉列豬扒
烤乳鴿
2024-12-16 23 瀏覽
Sake Hub地址:中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖放工要飲酒🥰沙嗲雞肉串🐔$25沙嗲雞肉串啲醬汁香濃😚,啲雞肉燒得啱啱好,一啖一啖都係滿滿嘅風味,真係啖啖都係滿足!😋冬蔭雞肉串🐔$29+ 地獄麻辣雞肉串🐔$29冬蔭雞肉串同地獄麻辣雞肉串實在係辣味啱啱好☺️!啲雞肉唔老唔嫩,啱啱好,而且啲辣椒味道真係濃烈到爆炸,一啖落去真係辣得舒服!🌶️🔥蟹肉忌廉餅🦀$88蟹肉忌廉餅餅皮鬆脆,裡面嘅蟹肉忌廉鮮甜滑順😙,一口落去就係滿滿蟹肉味,令人回味無窮!🦀🥧小川酵母 純米大吟釀🥃$68口感就好滑嫩,入口即化,啖啖都係滋味🥰!唔會太辛辣,令人感覺好舒服。飲落去就似食緊一啲香甜嘅水果,清新唔黐口,係飯前飲一杯😜,真係令人食得更香更開胃!Tasting menu🥃 $99Tasting menu 中嘅楽器正宗清甜中帶有淡淡果味😏,入口滑順,餘韻悠長,清酒色澤清澈,香氣細緻,入口滑順清爽,餘韻清雅,帶有淡淡的米香☺️,讓人不禁欲罷不能。🎌
Sake Hub

蟹肉忌廉餅🦀$88

小川酵母 純米大吟釀🥃$68

Tasting menu🥃 $99
2024-12-14 61 瀏覽
今日放工朋友👭話想食飯前黎個Happy hour🍻🥂🍸,但又想去間靜靜地既清吧傾下計,就帶左我黎呢間位於中環擺花街既樓上Sake bar。Happy hour 飲日本清酒🍶我都係第一次,一入到去見到幾幅清酒牆,原來係一間清酒品酒專門店,藏酒量好豐富,老闆好健談好熱情❤️‍🔥咁同我地詳盡介紹每杯清酒既特性,學到野👍Sake Tasting Set我地揀左「樂器正宗」系列,共三杯第一杯:辛口,帶出陣陣菠蘿🍍味,好清爽第二杯:甘口,有熟蘋果🍎既香氣,甜度適中第三杯:呢杯係用啤酒花釀製嘅清酒,味道有少少似波子汽水🥤,好特別!House Sake -辛寫樂-純米酒:微辛甘口,果香優雅,米味香濃,配串燒炸物一流😋。燒鳥🐓串🍢分別叫左冬蔭、土匪、地獄麻辣三款口味辣度🔥係由小辣、中辣至大辣,雞肉嫩滑,好夠辣好惹味!!配清酒🍶好balance!正!

Sake Tasting Set
我地揀左「樂器正宗」系列,共三杯
第一杯:辛口,帶出陣陣菠蘿🍍味,好清爽
第二杯:甘口,有熟蘋果🍎既香氣,甜度適中

House Sake -辛

燒鳥🐓串🍢
分別叫左冬蔭、土匪、地獄麻辣三款口味

星期五放工去happy hour想搵間靜靜地嘅酒吧同朋友傾吓偈,咁啱我搵到呢間清酒吧超有驚喜😳就算你係清酒beginner都唔洗擔心,因為老闆每一杯都會好詳細介紹,今次去真係學到嘢☝🏻價錢唔貴,可以試多幾款唔同品牌嘅清酒,而且食物真係有驚喜,打破左通常bar啲下酒菜都整得好hea嘅定律…🤪去厭咗Top 50又要排隊又熱鬧嘅bars,不妨試吓呢間,真係私心推介🤍 我已經諗緊幾時再去👅喺附近返工嘅人建議即刻bookmark!!!⭐️ remarks: happy hour時段係4-8pm,同埋每個月都有唔同promotion-MENU▫️Tasting Set $99/3 ★★★★★呢個set會提供同一品牌嘅三款唔同酒,由甜到甘,每兩星期會update一次☝🏻今次試嘅係福島縣「大木代本店」創業已經150年嘅旗下銘柄「樂器正宗」🤩— 樂器正宗 Alternative 2024 Fresh HOP C系 - 加咗啤酒花釀製,飲落會有菠蘿香同微酸感,較易入口💗— 樂器正宗 雄町中取 - 味道香醇偏濃郁,帶水梨同麝香葡萄果香味🍇— 樂器正宗 中取り - 入口隱約果味清新💚,口感純滑,有微辛感▫️Prem

MENU

▫️Tasting Set $99/3 ★★★★★

▫️Premium Set $168 ★★★★★
— Date Seven 2024 勝山/墨廼江
前者的香氣柔和,口感飽滿,飲落更有豐富且鮮明嘅層次感;後者的香氣優雅清新,口感輕盈爽口,帶有微酸度,餘韻乾淨俐落

▫️House Sake - 辛 $68 ★★★★★
— 寫樂 純愛仕込 純米酒: 呢款酒只經歷一次加熱處理,微辛甘口,含係口中幾秒再吞可以試到酒中花果香,好特別😳

▫️ 隱藏餐點:清酒煮蜆 $88 ★★★★★
店主可唔可以將呢道菜鎖死係menu上面❗️蜆肉大粒飽滿而且好入味,奶白色嘅湯底有濃郁嘅蒜、牛油同酒香,忍唔住飲咗好多湯🫨

▫️ 冬陰、土匪、地獄麻辣串燒 $29/1 ★★★★★
辣度分別係小辣、中辣同大辣,雞肉嫩滑,超級惹味,配清酒一流☝🏻

2024-12-06
其他
今日特登嚟到中環呢間隱世嘅清酒專門店 Sake Hub,呢度唔單止係一間酒吧,更加係一個可以學到好多清酒知識嘅地方,真係開拓咗我對清酒嘅新世界!經朋友介紹知道呢度有Sake Tasting, 仲有唔少特色 House Sake,Menu仲會定期轉,真係每次嚟都有新鮮感。我哋首先試咗”常”Sake Tasting Menu,揀咗「樂器正宗」系列。Staff超有耐性,逐杯逐杯咁講解每隻清酒嘅特性。第一杯係偏辛口風味,帶出陣陣菠蘿味,好清爽;第二杯就係偏甘口,飲落有熟蘋果同熟梨嘅香氣,層次感好豐富!第三杯就更加特別,係用啤酒花釀製嘅清酒,入口有少少似波子汽水,仲有啲菠蘿味,真係好神奇又易飲。之後我哋揀咗一款House Sake叫「寫樂」,入口即刻感受到蜜瓜般嘅甘甜,酒體厚實但好柔順,餘韻勁悠長,真係令人回味無窮!講到小食,呢度都有好多選擇。我哋揀咗三款串燒:沙嗲味、冬陰功味同地獄麻辣味雞肉串,每款都夠晒惹味,特別適合送清酒!另外仲試咗一款隱藏Menu——清酒煮蜆,啲蜆超大隻又鮮甜,配埋清酒煮嘅湯底,鮮味提升到極致!

2024-12-08 42 瀏覽
等食晚飯嘅時候有啲口渴,嚟 Sake Hub Happy Hour 加飲返兩杯加輕食一下就啱晒~最欣賞係佢哋嘅 tasting set 同 by glass 嘅 House Sake 都會成日轉,每次都有新嘅體驗~ (悄悄話:仲可以 Order 一杯 $98/50ml 嘅十四代,真係勁抵,平過我自己買 Bottle~)今次嘅Tasting Set 分別有由楽器正宗 同 Date Seven 兩款~我哋就揀咗楽器正宗 ,因為有支勁特別嘅加入咗槐花嘅款式~ 咁神奇嘅組合唔係成日有,唔試下就走寶第一款 楽器正宗 中取り蜜瓜果香味好豐富,飲落甘甜口感滑順到係 feel 唔到飲緊酒第二款 楽器正宗 雄町中取り呢款相對個酸甜度會比較平衡,帶點麝香葡萄同水梨嘅氣息~第三款 楽器正宗 オルタナ Fresh HOP 果然係同一般嘅清酒好唔同,因為加入咗槐花除咗果香外仲有啲清爽嘅西柚香氣同微苦味~ (同辣辣串燒好夾!)另外要咗杯 House 嘅獺祭 三割九分,呢款簡直係入門級嘅清酒 brand 唔使多介紹,甘醇易飲甜如蜜,夠乾淨夠 smooth~飲酒嘛就一定要配小食嘅~因為仲要再走下一場我哋都係主打 or

飲酒嘛就一定要配小食嘅~因為仲要再走下一場我哋都係主打 order 輕食~
冬蔭雞肉串 - 夠特色,估唔到喺日式嘅餐廳會食到呢個口味~個酸酸嘅味道同甘味重嘅清酒係夾㗎~

土匪雞肉串 - 帶點點焦香同煙燻感~

地獄麻辣雞肉串 - 幾出色嘅辣度,刺激但又令你想再食多啖~而且好神奇哋同個啤酒花清酒好夾~ 又比平時隊啤多咗啲深度 (自我感覺良好 lol)

日式照燒魚乾 - 味道帶甜,燒得唔乾~ 送酒一流
老闆好 informative 又好好傾,有耐心有温度~讚~ 啱飲嘅仲可以即刻買支返屋企繼續享受,nice
2024-12-03
$150 (其他)
朋友話最近喺中環發現左間好正嘅隱世鋪頭"Sake Hub" ,位處繁忙嘅中環,旺中帶靜,啱曬三五知己飲下清酒,食下野。佢每個月都會推介唔同嘅清酒,好似wine tasting咁,可以淺嚐下,又可以試多幾款酒,啱曬我li d酒量唔好,又鐘意試新野嘅人😍咁就分別嗌左個Tasting Set,一次可以試幾款,店員仲話有隻清酒飲落有乳酸味,咁特別,好吸引,就梗係要試埋la。飲得酒,就梗係要揾d野送下酒,估唔到鋪頭細細,仲隱藏左個廚房添⭐寒菊銘釀 True嘩,好正😍,飲落真係有乳酸味,店員仲話唔係人人啱飲,有d人會覺得似變左⭐️Sake Tasting Set:樂器正宗分別有3個口味嘅清酒,由比較爽口去到較為濃味,比較爽口嘅,難得唔太鐘意飲清酒嘅男朋友都接受到🤣我自己就鐘意濃味d果隻⭐️一口炸蝦三文治雖然炸,但係食落唔會好油膩,好啱送酒⭐️酥炸魷魚軟骨飲酒就係要食li d,有d咬口,一啖一粒,正呀!好食😋

⭐寒菊銘釀 True

⭐️Sake Tasting Set:樂器正宗

⭐️一口炸蝦三文治
雖然炸,但係食落唔會好油膩,好啱送酒

⭐️酥炸魷魚軟骨
飲酒就係要食li d,有d咬口,一啖一粒,正呀!好食😋

2024-11-30
其他
  • SAKETASTING
  • 一口炸蝦三文治
  • 酥炸魷魚軟骨
2024-12-03 35 瀏覽
今日happy Friday都係志在搵個地方繼續同老友傾下計, 黎到呢間都幾chill氣氛幾relax既sake hub enjoy下, 呢度既環境唔錯, 旺區但地點都幾靜幾relax店員話呢度既set menu成日轉, 有d似一個sake tasting既店咁, 幾特別, 我就叫左店員推介既3杯shot試下, 同埋嗌左d小食邊食邊傾計樂器正宗tasting set呢份係11月既menu, 仲有d tasting set可以嘗試一下, 因為我都唔係一個精通sake hub, 店員都好好地介紹得好詳細, 同飲既次序, 一次過就可以試哂三種唔同既sake而且味道好夾, 都幾享受小食方面都幾多揀, 多數都係串燒同燒物類叫左既係冬蔭雞肉串, 土匪雞肉串同地獄麻辣雞肉串, 唔同既味道配合唔同既酒一齊飲有唔同既感覺, 比如淡d既酒加上地獄麻辣, 成個感覺係勁夾! 建議可以問一下店員有咩推介, 會有唔同既味覺驚喜一口炸蝦三文治炸蝦爽口加上三文治係炸過黎, 一口一件, 味道不錯!! 一共有三件

樂器正宗tasting set

小食方面都幾多揀, 多數都係串燒同燒物類

一口炸蝦三文治

2024-11-22
- 推薦給清酒愛好者!📍Sake Hub (中環)地址:中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖⛩️經朋友帶路,才找到這家隱匿於中環擺花街大廈中的日式清酒酒吧。店主的清酒藏品十分豐富,一進店就能看到擺滿清酒的幾面牆,彷彿踏入了一個清酒的世界。帥氣的店主對清酒瞭如指掌,會熱情地向客人介紹。即使是對清酒一竅不通的門外漢,也能在這裡得到詳盡的介紹,體會到多種花果乳米香混合的獨特清酒韻味。值得一提的是,餐廳定期更新happy hour供應的清酒,讓每次光臨都有不同的驚喜。Happy Hour提供兩種選擇:House Sake和Sake Tasting Set。House Sake共有甘、並、辛三種選擇,客人可以根據個人喜好自由選擇。本次體驗的House sake:🍶並 - 獺祭這款酒體純淨細膩,入口絲滑柔和,餘韻悠長。16%的酒精度適合搭配清淡食物或單獨品飲。獺祭結合科學釀造手法與傳統匠心,確保每一瓶酒質穩定,精妙地平衡甜味與酸度,風味層次分明,酒香馥郁而不霸道。🍶甘 - True White酒體輕盈,散發出雄町米發酵後的清新果香與淡雅花香,米的自然甜味與酸度相輔相成,回甘優雅。這款無
- 推薦給清酒愛好者!

📍Sake Hub (中環)
地址:中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖

Happy Hour提供兩種選擇:

本次體驗的House sake:

🍶並 - 獺祭

🍶甘 - True White
酒體輕盈,散發出雄町米發酵後的清新果香與淡雅花香,米的自然甜味與酸度相輔相成,回甘優雅。這款無過濾生原酒保留了酒液的原始風味,口感新鮮純淨,帶有豐富的發酵層次感。

🍶Sake Tasting Set - 本週主題:樂器
- 樂器-Alternative 2024 Fresh HOP C 系:酒體稠密細膩,入口輕盈順滑。啤酒花的苦韻與菠蘿的清新香氣交織,酸甜適中,風味立體。

- 樂器正宗-槽垂中取(雄町中取り):酒體濃郁圓潤,清新與厚實並存,尾韻乾淨。

- 樂器正宗-中取り:酒感滑順有力,米香純淨,隱約果香,口感偏乾,微辛,尾韻清爽利落。

🍢 串燒
提供多種雞肉串燒,如日式照燒雞肉串($27)、冬陰雞肉串($29)和土匪雞肉串($29),皆甜嫩多汁,微辣入味,搭配清酒絕佳。

🍘 小食
隱藏餐點燒乳鴿($88),外脆內嫩,即叫即製,不油膩,還附上特色濕紙巾,貼心至極。

🎣 日式照燒魚乾($88)
有嚼勁,入味,必點!!

推薦 - 環境、食物質素、清酒品項都好正🫶🏻⛩️隱匿於寂靜大廈中的,是一家環境清幽、燈光柔和昏暗、藏酒豐富的Sake酒吧。店內店家擁有豐富的清酒知識,為客人悉心介紹,並且與客人打成一片。由於早到了一會兒,我在酒吧裡查閱文件時,店家還貼心地將燈光調高了幾度,氛圍溫馨。🍶餐廳的 House Sake系列每星期更新一次,精心挑選甘辛口三種不同程度的清酒,為客人提供獨特的品嚐體驗。本週的甘酒是True White和 並酒是獺祭。獺祭酒感純淨細膩,酒體乾淨清爽,入口絲滑柔和,餘韻悠長。16%的酒精,適合搭配清淡的食物或單獨品飲。獺祭以現代科學化的釀造手法,結合傳統匠心,確保每一瓶酒維持穩定的高品質。其釀造過程巧妙控制甜味與酸度的平衡,使風味層次分明,酒香馥郁而不霸道。True White 酒體輕盈中帶活力,酒中散發出雄町米發酵後,帶來的清新的果香與淡淡的花卉香氣,米的自然甜味與恰到好處的酸度相輔相成,回甘優雅。此款酒的特色為無過濾生原酒:未經過濾與加熱處理,保留了酒液的原始風味,呈現新鮮純淨的口感,同時帶有更多的發酵層次感。🪕Sake tasting set,提供同一品牌的三款酒,每兩週更新一次,
推薦 - 環境、食物質素、清酒品項都好正🫶🏻

獺祭

True White

🪕Sake tasting set,提供同一品牌的三款酒,每兩週更新一次,本週是樂器。

- 樂器-Alternative 2024 Fresh HOP C系
酒體稠密細膩,入口輕盈順滑。啤酒花的加入為酒體增添了一絲獨特的苦韻,又有菠蘿的清新香氣,低酸柔甜,風味立體。

- 樂器正宗-槽垂中取(雄町 中取り)
酒體濃郁且圓潤,清新與厚實並存,尾韻乾淨。

- 樂器正宗-中取り
酒感滑順而有力度,米香純淨,並帶有隱約的果香,口感偏乾,帶有微辛感,尾韻清爽利落。

🍢串燒
雞肉甜嫩,冬陰功和土匪味微辣,很入味,很好吃,推薦!

日式照燒雞肉串 $27
冬陰雞肉串 $29
土匪雞肉串 $29

🍘小食
隱藏餐點 $88 燒乳鴿
外脆內嫩,即叫即製,不油膩。還很貼心的附上特色濕紙巾呢~

🎣日式照燒魚乾 $88
熱辣辣,惹味,一口接一口的下嘴小食。
1K
2024-11-27 34 瀏覽
以酒樽做的設計,氣氛座位,聊聊天之假日,互動中別有一番風味!擺滿日本清酒潮牌呢,罕有清酒和高級大廠清酒樂器正宗味道由甜到甘,酵母製備而成,入口會有熟成米飯之鮮味,香濃之酒味令人快樂,輕鬆之晚上清酒有令人印象深刻的豐富酸度,甜香口味,棒帶有白葡萄酒之酸甜味,清酒入門者果味清酒也很不錯,用上獨有抗氧化技術,濃郁香味。香氣,,快樂感,清酒溫和酸味和辛澀餘韻,聚腳飲酒好地方收工和同事輕輕鬆鬆靜靜地傾下計。
擺滿日本清酒潮牌呢,罕有清酒和高級大廠清酒
樂器正宗
清酒有令人印象深刻的豐富酸度,甜香口味,棒
帶有白葡萄酒之酸甜味,清酒入門者
果味清酒也很不錯,用上獨有抗氧化技術,濃郁香味。
香氣,,快樂感,清酒溫和酸味和辛澀餘韻,聚腳飲酒好地方
收工和同事輕輕鬆鬆靜靜地傾下計。
2024-11-27 26 瀏覽
Happy Friday 同事們帶我到這間Sake Hub飲清酒宣洩一下工作的鬱悶 酒吧開業大概半年 於擺花街較為隱蔽的位置✨Happy hour✨🍶House Sake $68/90ml 🍶Sake tasting set $99 3*50ml🔹樂器正宗 純米吟釀 山田錦精米步合:60%味道幾平衡的一款 甜味與酸味平衡良好 幾適合入門飲sake的朋友仔Sake tasting set 會不定期更新 這一轉3款都是「榮光富士」 很有趣的體驗 同一酒廠 能夠品嚐到不同風味1️⃣榮光富士 龍吟虎嘯 純米大吟釀精米步合:50%偏甜的一款清酒 好像股有蜜瓜 酒質順滑容易入口 2️⃣榮光富士 SURVIVAL 純米大吟醸精米步合:50%飲第一啖覺得咸咸地 這款清酒較為厚身 店員介紹時提及會像blue cheese 比較特別 之後幾啖再飲都覺得柔軟順滑易入口 3️⃣榮光富士 闇鳴秋水 純米大吟釀精米步合:38%口感透明 中段飲到淡淡米香味 有餘韻🔸朝日鷹 山形縣 精米步合:55%店員介紹這一支是性價比之王 「高木酒造」有超過400年歷史 比十四代歷史還更悠久飲落口感滑順 有清香的果香味 米味温和 個人是日最

✨Happy hour✨

口感透明 中段飲到淡淡米香味 有餘韻

🔸朝日鷹 山形縣
精米步合:55%
飲落口感滑順 有清香的果香味 米味温和 個人是日最愛

飲酒當然要配番d小食 我們分別選了4款雞肉串燒 每款大約$25-$29一串 包括沙嗲、冬陰功、土匪及地獄麻辣味 基本上雞肉都嫩滑入味 送酒不錯
另外是日Secret menu有清酒煮蜆 加了辣的湯汁仍然清甜 想飽肚點亦可選擇日式烏東 我們還配了吉列炸蠔 炸粉不算太厚 炸得很酥脆

現在還有買一枝sake第二支半價的優惠 可以繼續跟朋友品嘗清酒談心
  • Sake  tasting  set