2008-08-05 136 瀏覽
我同女友都幾喜歡roma roma,每次都叫煙三文魚pizza,因為真係幾特別,又好味,另外意大利海鮮飯又係相當有水準,通常都係叫呢兩樣再另外加一兩個apertizer or salad,價錢又相宜,份量卻十足,環境算係幾好,唔會比到你好焗促/busy既感覺,店員服務不俗,可過唯一抵鬧既係,佢d碟/pizza盤都很大,二人table會放不下三四個dishes,hahaanyway如果真係執左真係有點可惜,又少左一個好去處
我同女友都幾喜歡roma roma,
每次都叫煙三文魚pizza,
因為真係幾特別,又好味,
另外意大利海鮮飯又係相當有水準,
價錢又相宜,份量卻十足,
環境算係幾好,唔會比到你好焗促/busy既感覺,
店員服務不俗,
可過唯一抵鬧既係,
佢d碟/pizza盤都很大,
二人table會放不下三四個dishes,haha
anyway如果真係執左真係有點可惜,
又少左一個好去處
  • 煙三文魚pizza
  • 意大利海鮮飯
2008-07-30 81 瀏覽
本來一心想補寫留個食評...點知一click入黎就見到(已結業)3個字=.="真係o左咀... 仲有d傷心tim...因為上次同老公仔係度食完一次後諗住再有機會要再食ka嘛點解要close呀??幾好味ka wo...我地果日去左apm行街街~~之後就搵地方食野走左好耐終於搵到呢間... 見佢好似5係好多人嘛~~ haha叫左個2人set dinner~全部都好好味啊^^ 特別係個pizza~~真係好可惜... 而家無得再食tim>.<
本來一心想補寫留個食評...
點知一click入黎就見到(已結業)3個字=.="
真係o左咀... 仲有d傷心tim...
因為上次同老公仔係度食完一次後諗住再有機會要再食ka嘛

點解要close呀??幾好味ka wo...

我地果日去左apm行街街~~
之後就搵地方食野

叫左個2人set dinner~
全部都好好味啊^^ 特別係個pizza~~
真係好可惜... 而家無得再食tim>.<
pizza好味~~
前菜有熱/凍任擇^^
呢個其實麻麻地=.="
pizza好味~~
Yes, one less offensive place to part our hard earned money in exchange for what promised to be italian food. Our order of Salmon Spaghetti turned out to be Yunan rice noodles soaked in salty water, laced with scraps of poached Salmon pieces, probably left-overs from the Salmon pastries from the bakey owned by the same moguls who started Roma Roma, and a bunch of other souped-up family restaurant. This is offensive food served by people with an equally offensive business plan - cheap food dressed up to look expensive. I hate these restaurants. I wish they'd all follow the same fate as Roma Roma. Watch out, Spaghetti House, you're next!
  • Fanta Orange
2K
2008-06-22 20 瀏覽
0黎到 APM 心太軟癮忽然又起, 見呢度有供應, 又人少少, 0拿0拿聲叫個「焗朱古力軟心布甸伴雪糕」($42) 0黎止止癮.坐0係紅色梳化椅的幾窄卡位, 等了 15 分鐘後終於有得食... presentation 幾靚, 特別係0個 scoop 雪糕, 面頭鋪滿糖絲的! 朱古力蛋糕質感 spongy, 面層少少脆口, 朱古力味道夠, 用叉拮開後, 入面的確係「軟心」的, 但可能朱古力漿太少, 完全無流出的意欲, 好失落 tim 朱古力漿0既朱古力味好濃, 夠甜, 配上朱古力雪糕一凍一熱, 都 ok 的. 朱古力雪糕反而幾驚喜, 入面有薄薄的朱古力 flakes, 脆口又濃味, 有 d 似 Haagen Daz 的 Belgian Chocolate, 唔錯. 底部有塊硬身果仁 (?) 曲奇, 好甜, 帶少少 nut 味, 食0左都唔記得; 而面頭的脆卜卜超甜綠色糖絲, 及好酸的心形士多啤梨, 就可以不理.環境望落好似幾好, 但其實一 d 都唔好坐, 除0左卡位勁窄之外, d 梳化椅仲爛爛0地的, 凹凹凸凸的, 坐到 pat pat 都痛 -__-" 可幸 servic

環境望落好似幾好, 但其實一 d 都唔好坐, 除0左卡位勁窄之外, d 梳化椅仲爛爛0地的, 凹凹凸凸的, 坐到 pat pat 都痛 -__-" 可幸 service 還 ok.

連加一 $47, 心太軟味道其實可以接受的, 食完仲有 d 唔夠喉0既感覺, 0黎開呢頭的話可以一試.

下次落樓下試試阿媽介紹的 buono nuobo 心太軟.
waitress 姐姐你好
pillar 形酒櫃
焗朱古力軟心布甸伴雪糕 ($42)
的確軟心, 但完全唔流心
2008-05-29 34 瀏覽
風聞已久的意大利餐廳lunch buffet早兩天終於有機會去試試, 不過... d牛尾同青口唔錯, 幾好食; pizza都ok, 不過... 就算岩岩焗出黎都好似唔夠脆咁, 唔知點解...; 魷魚絲同炸薯角都幾好, 不過咸左d; 可以自添自飲奇異果茶或藍梅茶係我覺得好好的, 就算唔飲, 侍應都會不停為你加水, 我覺得幾好囉.不過, 就冇乜特別咁囉, 仲要成八十五蚊...
d牛尾同青口唔錯, 幾好食;
魷魚絲同炸薯角都幾好, 不過咸左d;

不過, 就冇乜特別咁囉, 仲要成八十五蚊...
2008-05-27 18 瀏覽
上個星期五陪女友想試一試新野,所以就去咗呢一間餐廳. 我好鍾意放係門口個羅馬斗士銅像. 內部裝修,掛滿玻璃樽的吊燈&玻璃樽圍柱放都算係一種特色.環境唔錯,坐得舒服.侍應門好有禮貌,好醒目.關於食物方面真係見人見智.我就覺得無其他食評講得咁差. 我就叫一個二人餐. 包括熱湯, 熱式小食拼盤 (三文魚卷, 煙肉千層,雞翼),羅馬Pizza,義式海鮮飯.再加錢要Peach Blossom, Corel Island. 味道方面我最有驚喜係三文魚卷,義式海鮮飯 & Peach Blossom. 值得一試. Total: $257.00 呢個價錢我覺得可以接受.

Total: $257.00 呢個價錢我覺得可以接受.
熱式小食拼盤
羅馬Pizza
義式海鮮飯
Peach Blossom, Corel Island
熱式小食拼盤
羅馬Pizza
義式海鮮飯
  • 三文魚卷
2008-04-03 16 瀏覽
可能我點了正價菜, 不是Buffet 任食, 也不是特價套餐, 所以我比其他食家好運, 這一餐, 的確很好味呢!龍蝦湯($58) ... 味道很好, 不像好多餐廳煮得過鹹, 而且很大碗, 兩個人都夠飲。當我飲唔哂, 一位較senior 的waiter 還主動要求替我叮番熱, 很久沒試過咁好招呼了。(不過原來微波爐令食物味道變差是真的, 立即現形。)羊架(配青胡椒汁) $138.... 第一次試青胡椒汁, 意想不到咁好味, 估唔到同薯蓉夾到不得了, 還有不起眼的煎茄子, 連同青胡椒粒一齊食, 絕對唔辣; 這時候, 羊架變成配角, 它.....還可以啦, 雖不是絕佳貨色, 但己經很不錯了。(請不要叫Pizza, 你一定後悔!)

龍蝦湯($58)

羊架(配青胡椒汁) $138

(請不要叫Pizza, 你一定後悔!)
2008-03-26 20 瀏覽
平均每2 個月會來吃一次lunch buffet平日只是$85 一位(連加一),放食物的地方雖然略狹小,但食品倒是一直有在轉換最喜歡吃他們的蔬菜沙律及pizza,簡單得來好食過pizza hut 好多甜品沒甚麼選擇,不過因為我都不喜吃甜,所以無所謂地方幾靚,坐得幾舒服,服務普普通通,ok 啦試想咁o既價錢可以同朋友一坐幾個鐘,仲有得任食,好抵啦
平均每2 個月會來吃一次lunch buffet

甜品沒甚麼選擇,不過因為我都不喜吃甜,所以無所謂

地方幾靚,坐得幾舒服,服務普普通通,ok 啦

試想咁o既價錢可以同朋友一坐幾個鐘,仲有得任食,好抵啦
尋晚去這裡食晚飯,點了份雞翼,pizza及雜扒雞翼: 都還可以過得去,Pizza: pizza塊底好似一塊脆餅得過脆字,沒有特別......,炭燒雜扒:沒有話可說,首先講下一拿出來已經係凍,因為可能隻碟係凍的關係,另到食物D熱全部散開吧.....蝦:過得去起碼食得出係急凍蝦~仲有雪味!!!羊扒:凍肉一塊沒有熱或暖的感覺!!!!牛扒:全熟死命地切就切得開~還可以!!!豬扒:也是全熟但不要話切連咬也咬不開.......強!!!!特大香腸:只係普通雞肉腸~!!!!!紅酒蘑菇汁勁~鹹!!仲要講下師父刀功真係好勁,可以把豬扒及牛扒切到只有4mm厚~勁!總抱來講~~食到一碟骨也沒有人去換,收完D食完的空碟有不懂把餐桌上其他食物放好便立刻走去!!!!仲要食客幫waiter整理檯上弄些空間放食物已不是waiter 去service客人~奇怪????刀切麵包還可以切肉就~~~哈........個人感覺!連最基本Pizza也做得不好!!!!不要講話是做意大利菜了!!!!
尋晚去這裡食晚飯,點了份雞翼,pizza及雜扒

雞翼: 都還可以過得去,

2008-03-22 12 瀏覽
難得的八人聚會,又是東九龍,難免選APM。食物很普通,甚至可以說是中下。麵包籃罕有地吃剩了,真的不太好吃吧。前菜點的風乾火腿像是臘做的肉片,沒鹼味也沒肉味。被Latata寵壞的男友批評得體無完膚。沙律是水準之內,牛肉他他則沒試。主菜只有意粉是滿意的,薄餅和扒類因為不熱已經扣分了,而且味道也沒有令人想再吃的感覺。甜品其實很普通,除了火焰雪山較有睇頭其他都不試也罷。環境裝修很有特色,尤其喜歡掛滿玻璃樽的吊燈。橄欖油瓶是很美,甚至盛菜的碟也是美侖美奐。裝修陳設都比食物高出一籌。服務負責我們桌的侍應很生手,對菜牌不熟悉,而且為甜品雪山點火時連續三次問身後的senior「夠味呀」。價錢不平,下次還是吃回中菜算。
難得的八人聚會,又是東九龍,難免選APM。

食物

很普通,甚至可以說是中下。

麵包籃罕有地吃剩了,真的不太好吃吧。

沙律是水準之內,牛肉他他則沒試。

甜品
其實很普通,除了火焰雪山較有睇頭其他都不試也罷。

裝修很有特色,尤其喜歡掛滿玻璃樽的吊燈。
橄欖油瓶是很美,甚至盛菜的碟也是美侖美奐。
裝修陳設都比食物高出一籌。

價錢不平,下次還是吃回中菜算。
(非會員)
想試好耐, 終於今日一個人去食左! 12:10到達, 成為第二位客人! pizza有二款(火腿vs什椒), 都好好味(可能因為即制)! salad三款, 普通!湯一款(什菜湯), 普通!即煮意粉(海鮮), 差(好淡)!熱葷都好多, 起初約10款, 但食完會轉款!試左: 牛尾骨(正), 燒肋骨(正), 海鮮卷(差), 串燒(差, 好咸), 小豬肶(差, 好un), 焗青口(ok), 鷄球(ok), 牛(豬?)脷(ok), 炸蝦&薯角(ok), 龍脷魚(ok), 焗茄子(ok)!之後出左焗蠔(好快無), "顯"(唔識打), 但太飽食唔到! 門口仲有燒xx(要佢切比你), 都無食!甜品好失望, 得二款cake, 味道ok但賣相唔得, 另有三款"杯裝"甜品, 試左二款, 唔知係咩味, 布甸得一款又係食完唔知咩味!唔包drink, 但有二款凍飲任飲, 又係試左一款, 有d似利賓納!不得不提服務好好, 可能expect得太差, 好快有人收碟同加水! 有個waitress仲好靚好有禮貌添!!埋單比埋貼士$85, 好合理!
想試好耐, 終於今日一個人去食左!
12:10到達, 成為第二位客人!
salad三款, 普通!
湯一款(什菜湯), 普通!
即煮意粉(海鮮), 差(好淡)!
熱葷都好多, 起初約10款, 但食完會轉款!

埋單比埋貼士$85, 好合理!
2008-03-02 14 瀏覽
話說今日出觀塘,相約朋友一行4人食個brunch之前都好想試呢間野,終於有得試......態度呢,講真,一行到去企左10mins 先有人理=_=!朋友們有點不滿!!野食唔多,得pizza啦,沙律吧(得生菜,紫椰菜,豆,甘荀絲),豬排,香草雞,法式豬脾,腸仔,粟米,螺絲粉,粟米湯, 唔係咁好味o既麵包(相信係隔夜的!!),仲有稀稀的朱古力噴泉pizza 雖然唔係特別好味,但係新鮮出爐值得加許沙律吧,算啦,唔會EXPECT 好好食好多料香草雞,冇咩味但賣相都唔差法式豬脾唔得,有陣羶味唔好食腸仔唔係脆皮腸唔太好味螺絲粉只食到茄汁味稀稀的朱古力噴泉,真的太稀了!唔會硬左一層朱古力O係度!!仲有檸檬味的慕士,檸檬味太重,好似隊緊成個檸檬咁,麻麻地!整體都ok o既!
話說今日出觀塘,相約朋友一行4人食個brunch
之前都好想試呢間野,終於有得試......

pizza 雖然唔係特別好味,但係新鮮出爐值得加許

沙律吧,算啦,唔會EXPECT 好好食好多料
香草雞,冇咩味但賣相都唔差
法式豬脾唔得,有陣羶味唔好食
腸仔唔係脆皮腸唔太好味
螺絲粉只食到茄汁味
稀稀的朱古力噴泉,真的太稀了!唔會硬左一層朱古力O係度!!
仲有檸檬味的慕士,檸檬味太重,好似隊緊成個檸檬咁,麻麻地!
整體都ok o既!

2008-02-18 10 瀏覽
年初三(2月9日)同三個好姊妹一齊o黎食飯,其實幾個月前都同朋友o黎試過都覺得ok,所以今次帶o的姊妹o黎~這晚來到餐廳竟然有Buffet/散叫既選擇,經過我o地四姊妹一輪商討之後就決定試試Buffet...Buffet時間6:30-9:30,我o地由7:30開始食到9:00o的食物仍然不停供應,雖然食物種類唔太多,但卻有齊麵包、湯、沙律、熱盆、燒火腿、薄餅、甜品和飲品,雖然每次熱盆只有六盆,但每次refill都會轉換菜式有牛、有雞、有豬、有魚總是輪流推出...至於薄餅....雖然每件都切到細細件而且餅料也不算太多,但總是源源不絕的供應...至於服務方面...雖然當晚顧客不少,但換碟速度也很快,每次要求侍應幫忙添水時,他們也很快辦妥。總括無論在食物、服務及價錢方面都算滿意^_^
總括無論在食物、服務及價錢方面都算滿意^_^
(非會員)
尋日情人節, 本黎諗住同男朋友去apm 間suzuki,但係佢就驚d野細碟,就話不如去樓上,我同佢都未食過既roma roma。佢個情人節餐有個龍蝦湯, 有個煙三文魚伴鵝肝, main course揀左牛柳同埋羊架, 甜品係芒果味tiramisu。先講個龍蝦湯, 飲第一啖已經覺得超難飲,勁腥,我同我男朋友都覺得好難飲,真係好失望。到個煙三文魚伴鵝肝, 呢個係全個set最好味既一個,雖然其實都係普普通通。到個羊架,其實都好普通,一d羊肉味都無,擺落個口度淨係feel到咬緊舊肉囉。到個牛柳, 又係難食到呢...................叫左7成熟,首先佢把刀係睇得唔切得,要用呢把刀黎切已經好講技巧,加上佢舊牛柳仲要"un"到用刀切到切唔到.......何況擺落個口度....勉強食到d, 又係一d牛肉味都無,乾爭爭......真係好難食...........最後都個tiramisu, 我覺得甜左d囉,算係正常既甜品囉....餐茶我同佢一人一杯凍檸茶,又係難飲到呢.........d茶味好唔得囉....落既糖都係覺得酸,同埋本身佢d茶又多,糖要自己落,落得少少已經滿哂出黎,根本好唔pro

何況擺落個口度....
勉強食到d, 又係一d牛肉味都無,乾爭爭......
真係好難食...........

餐茶我同佢一人一杯凍檸茶,又係難飲到呢.........d茶味好唔得囉....落既糖都係覺得酸,同埋本身佢d茶又多,糖要自己落,落得少少已經滿哂出黎,根本好唔professional囉....

講埋service,唔掂啦完全! 一坐低完全無人理, 水都無人拎過黎....最尾飲餐茶拎完2杯茶黎,唔拎埋枝飲筒囉,咁點飲呀!

講埋環境, 我同bf情人節去, 緊係想有個舒服寬敞既環境啦, 但係我地張table同隔離個pair張table相差唔夠一尺, 傾計傾得好唔自在!

我去完呢一次,以後都唔會再去!
2008-01-15 11 瀏覽
Last Sat, me and my husband went there to have a lunch buffet at 1:30. They said, the buffet last until 3:00. However, the food start no refill at 1:45. I saw a women complain..and I feel a bit mad too.. how can no food at the serving bar at 2:15? This is tooooo ridiculous, I won't go there anymore.