2005-09-09 7 瀏覽
同之前留言o既網友一樣, 都係覺得好唔夠飽~ 同埋比個門面呃左入去啦~我地前晚4個人去, 叫左:-青木瓜石榴沙律~辣辣地, 味道ok-6寸庶蝦~ 4個人份2條仔...又係食左都冇印象-酸甜炸魷魚~都幾好味o既~ 份量亦算"大"d啦-泰腸菠蘿卷~ 一口食晒, 味道係點已經唔記得-軟殼蟹米紙卷~ 好難包(係我技術問題o者~) 不過落手包o既過程~都算有d趣味性-唔記得咩名o既鴨飯~ d飯好乾,但d鴨都叫夠大舊~-青咖哩雞+法飽~ 係全晚最好味o既, 份量都叫做正常~4個人分享完以上o既食物, 再加埋野飲~ 冇個人飽(其中3人係女仔)所以...即刻走左去Stage Cafe再食過~
我地前晚4個人去, 叫左:

-青木瓜石榴沙律~辣辣地, 味道ok
-6寸庶蝦~ 4個人份2條仔...又係食左都冇印象
-酸甜炸魷魚~都幾好味o既~ 份量亦算"大"d啦
-泰腸菠蘿卷~ 一口食晒, 味道係點已經唔記得
-唔記得咩名o既鴨飯~ d飯好乾,但d鴨都叫夠大舊~
-青咖哩雞+法飽~ 係全晚最好味o既, 份量都叫做正常~

一家人黎食晚飯, 提早一日book位, 所以坐到窗口位, 環境一流!一早做足功課, 知道呢度碟頭細, 所以嗌多幾碟:1) 蔗蝦-- 蝦膠好彈牙, 而且好甜, 好味!2) 越式雞串燒-- 雞肉好滑, 配o既汁甜甜地, 唔錯3) 海鮮炸麵餅-- 炸得好脆, 但係魷魚好韌, 而且成個球都無味, 失敗!4) 香草蟹肉沙律-- 兩隻蟹腳炸脆左好香, 不過$80得一個茶杯份量o既沙律, 貴d喎!5) 香蒜炒菠菜6) 蒜香小白菜7) 牛肉香飯-- 一飯碗size, 味道不過不失8) 牛肉沙嗲炒米粉-- 米粉好韌, 不過調味幾好.埋單$517, 食物味道係唔錯, 不過份量實在太細, 我地一家出名細食, 都唔夠飽, 我同家姐之後去左食雪糕.
一早做足功課, 知道呢度碟頭細, 所以嗌多幾碟:
1) 蔗蝦-- 蝦膠好彈牙, 而且好甜, 好味!
2) 越式雞串燒-- 雞肉好滑, 配o既汁甜甜地, 唔錯
5) 香蒜炒菠菜
6) 蒜香小白菜
7) 牛肉香飯-- 一飯碗size, 味道不過不失
8) 牛肉沙嗲炒米粉-- 米粉好韌, 不過調味幾好.
2005-09-05 3 瀏覽
極度贊成灰灰所講既野!!呢間野我七月一晚上都幫襯過,因為朋友唔知點解"咁好介紹"帶左我地黎囉...well, 果度環境係唔錯, 果晚仲有煙花睇添!但食物既份量真係細得可憐!!!仲要價錢唔平!!!例如蔗蝦, 外面食$30兩只, 呢度食要$60兩只,係人地的double!!!但又唔見得特別好食!!!其他的野食, 都係size細, 唔知夠邊個食咁啦..總之呢度的份量只夠兩個女仔食, 一大班人真係唔好黎囉.....
極度贊成灰灰所講既野!!
呢間野我七月一晚上都幫襯過,
因為朋友唔知點解"咁好介紹"帶左我地黎囉...

well, 果度環境係唔錯, 果晚仲有煙花睇添!
但食物既份量真係細得可憐!!!
仲要價錢唔平!!!
例如蔗蝦, 外面食$30兩只, 呢度食要$60兩只,
係人地的double!!!但又唔見得特別好食!!!
其他的野食, 都係size細, 唔知夠邊個食咁啦..
總之呢度的份量只夠兩個女仔食,
一大班人真係唔好黎囉.....
2005-09-05 8 瀏覽
前兩天和朋友聚會,見這兒裝修不俗,便即管試試。兩人叫了三樣東西。1. 蝦米卷,味道清清地,蝦爽口,惜只有三小條(如尾指般長度),$38。2.青檸椒鹽魷魚,香口,約7、8小件,約$50。3.黃咖喱海鮮,輕微辣,嗜辣者必不覺其辣,但幾香。分量約一個煲仔飯size的鍋,$120,好在海鮮有帶子、中蝦之類,感覺好一點。配以兩個中型法包,點汁吃剛好。本來想叫甜品,但一客甜品要60多元,看見本來想叫的甜品,分量很少,於是便不叫,寧願去Haagen Dazs。p.s. 在門外等位時,有侍應拿了一盤trimasu讓等位的人試吃。
前兩天和朋友聚會,見這兒裝修不俗,便即管試試。
兩人叫了三樣東西。
2.青檸椒鹽魷魚,香口,約7、8小件,約$50。
2005-09-05 4 瀏覽
昨晚在RICE PAPER吃飯係一個慘痛的經歷~~~我同男友被RICE PAPER的環境吸引了入去,入到去都覺得環境好舒服、好靚,仲有少少海景睇到...坐低之後就睇menu...叫左一碟黑椒蝦,味道算可以,但$75得5隻細細隻的蝦,很不值。叫了一碟雞春巻,不過不失。叫了一條3汁魚,不太好味,成$120一條,好貴。叫了兩杯特色飲品,有藥水味的,雖然說不好飲,但都可以入口。最不堪的是燒茄子,難食到嘔,食了半舊成碟野冇食到,直係好難吃,千期不要吃...我以後都不會再去這間餐廳...成間餐廳只得包裝...食物不好吃,價錢不合理...誰會去吃???
昨晚在RICE PAPER吃飯係一個慘痛的經歷~~~
2005-09-01 6 瀏覽
Tonight 2 persons go there for dinner, one of Maxim's group restaurant, food is quite good, especially for Curry (coconut smell good). The special soft drink is my favor also. Two people ordered. 1) Two special drink 2) Spring Roll (TauFui) 3) Meat Curry 4) rice paper by Crab. Total spend HKD 320.00, quite full and good taste. Will go there next time.

Two people ordered.
1) Two special drink
2) Spring Roll (TauFui)
3) Meat Curry
4) rice paper by Crab.

Will go there next time.
2005-08-26 3 瀏覽
尋日去左呢間野食飯,咁耐冇黎,間野D野食依然冇變,依然當我地D顧客係小童,比埋晒D 兒童餐我地。野食既味道查實都唔錯,但實在太細碟,價錢仲貴到離晒譜。叫佢比水我地,條友又問我地係咪要有汽既水,乘機想「坤」我地,問佢話我地只係要普通既水,仲要問埋佢清水係咪都要收錢﹖費事又比佢「坤」。我地都好醒,淨係叫左四樣野,跟住諗住出去再食過。我覺得呢間野除左有海景同埋有Sofa座之外,真係冇乜值得一題。食完晒野仲要吹我地走,所以最後一蚊貼士都冇比。真係難明點解佢仲有咁多生意﹖﹖﹖

真係難明點解佢仲有咁多生意﹖﹖﹖

2005-08-19 1 瀏覽
食物價格與質素不成正比龍蝦荷葉反要80蚊但只有一些很鞋的雪藏蝦鞋過我塊面牛肉串燒硬過你個頭炒米粉少得可憐沙嗲雞冇沙嗲只有四串
食物價格與質素不成正比
炒米粉少得可憐
沙嗲雞冇沙嗲
只有四串
2005-08-02 2 瀏覽
我同老公係6月尾食過一次.價錢唔算平, 不過裝修同環境確實唔錯.但係做得呢0的中價餐廳, 我覺得佢0地比較小家.一坐低, 唔夠一分鐘, 就不停催我0地叫野食, 我0地話未諗到, 佢就猛0甘介紹比我0地.當然係0的貴0野0拉.又猛叫我0地叫drink, 我0地就話遲0的先叫.我0地自然唔綵佢0拉,之後到叫野食0個時, 佢又不停叫我0地叫drink. 我0地叫佢先比兩杯水我0地, 佢竟然要我0地order evian.
我同老公係6月尾食過一次.

價錢唔算平, 不過裝修同環境確實唔錯.

但係做得呢0的中價餐廳, 我覺得佢0地比較小家.

2005-07-11 2 瀏覽
有日行過海港城,見唔少人排隊,所以諗住搵日嚟試試。食晚飯嗰日因為都幾早的關係,可以坐到d近海邊的卡位。望住個海,仲有張餐椅係大到幾乎可以瞓低的沙發,感覺都幾浪漫。我哋點了六吋長蔗蝦、蕉葉海鮮飯、rice paper卷(蟹),同埋兩杯飲品。食物味道唔錯,但唔算特別。至於服務方面,ok啦,唔算特別殷勤。埋單時,接近三百元,以這樣的食物,好似貴咗d囉。唯一懷念的,係個海景,同埋同朋友一起食飯慶祝某件事嗰份甜甜的感覺。
2005-07-02 2 瀏覽
回歸記念前夕,果晚約左去NDS版聚,諗住早d去尖咀食飯先。好早去左,六點未夠,成個場都無咩人。入左去個waitress帶我去個邊位,我問可唔可以坐中間d sofa,佢話訂左,我話會好早走,佢check左下就話ok帶我去,服務唔錯。坐左唔夠一陣就開暗燈,六點半左右啦,幾好feel,d裝收又幾有格。因為早,仲有tea 果d餐仔嗌,叫左個拼盤,唔錯,不過沙嗲唔係好夠熱。叫左個燒豬仔骨,超讚,落手食好爽。好天會開埋抬可以坐露天的,真係要去多次試下。
回歸記念前夕,果晚約左去NDS版聚,諗住早d去尖咀食飯先。
好早去左,六點未夠,成個場都無咩人。
叫左個燒豬仔骨,超讚,落手食好爽。
好天會開埋抬可以坐露天的,真係要去多次試下。
2005-07-01 9 瀏覽
同朋友去尖沙咀行街, 落大雨被困o係廣東道, 無野做就坐低tea一tea啦!想坐得舒服d, 就選擇左rice paper. 一入到去就見到隔離檯o既藍莓班, 有meringue o係面, 好吸引, 應該係新menu, 二話不說就一人叫左一客. 叫左野食後就服務員即刻遞上凍水, 而且不斷幫我地添水, 態度唔錯呀!簡簡單單o既藍莓醬班, 加上一層meringue o係面就變成一客創意甜品. 伴碟o既雪糕味道可以轉, 我地揀左honey comb, 我地食唔到honey comb, 不過就好香牛奶味, 都唔錯!咁樣就hea左成個下午, 好悠閒呀!
咁樣就hea左成個下午, 好悠閒呀!
(非會員)
睇左好多COMMENT都知唔妥,所以自己永遠唔會提意去,但有朋友請食飯SUGGEST去呢度,迫於無奈都要去。水呢個問題不在話下,個晚(6月14號),所有野淡而無味,成碟辣椒油落晒都係淡茂茂。有D味就係個個燒豬排骨。整體而言,請我都唔會再去,最後都係個句,今時今日咁嘅服務態度已經唔得;仲要呢間野係美心集團,我諗佢地係時候去檢討呢間野。
2005-06-18 0 瀏覽
諗翻第一次,確實覺得幾貴!Lunch冇餐,食物普通,但每人都要$120!(仲係唔飽隻)但之後,好偶然機會下再去食飯,感覺又有D唔同!叫喱牛腩(連法飽)、炸軟殼蟹、唔知咩蝦米紙、春卷、南瓜布甸+黑糯米…個蝦米紙唔覺得特別好食,而個春卷亦一般。但個喱牛腩連法飽就唔錯,幾香!炸軟殼蟹亦香脆!南瓜布甸+黑糯米個南瓜布甸內有蛋香布甸,幾好味,鍾意食南瓜我就幾鍾意呢個甜品!總括講,覺得係好食…
個蝦米紙唔覺得特別好食,而個春卷亦一般。
但個喱牛腩連法飽就唔錯,幾香!
炸軟殼蟹亦香脆!
總括講,覺得係好食…
2005-06-16 4 瀏覽
近排去過兩次:1) 食晚飯, outdoor seats. 夜景好靚, 於戶外有一份悠閒氣氛. 還有好聽的jazz/bossa nova音樂, service ok, 食物不錯(份量不多), 甜品french kiss 味道不錯, 賣相靚!($150@)2) 食tea, outdoor seats, 怕熱的朋友可能不喜歡. 亦是充滿悠閒feel. 試了cakes, 它們會配以ice-cream一起, ice-cream好好味! service is still ok!($90@)
近排去過兩次:
($150@)