2005-06-07 12 瀏覽
service 又差, d 野又唔係話咁好食, 份量又少, 我唔會再去
2005-06-07 8 瀏覽
我同樣有之前兩篇食評o既經驗, 同樣地問個侍應要水, 佢會重複講幾次係水喉水, 講完仲要係唔會比水你架喎, 咁好似有些少迫我o地叫佢o地d 野飲lor, 一杯野飲都有30幾蚊, 我o地叫左幾個唔同野飲(6個人去, 叫左4杯佢o地o既特別野飲), 又唔見得好好飲.野食仲衰, 睇個價錢係唔係太貴, 不過d野食細碟到死, 都唔知要叫幾多先夠我o地食, 唯有食d又再叫d咁. 我o地有叫佢o地出o既所謂rice paper, 問明有幾多張, 夠唔夠6個人食, 個侍應都話有6張, 諗住o岩o岩好啦, 叫左軟殼蟹, 黎到係有6張rice paper呀, 不過得5舊軟殼蟹呢, 咁即係點呀......你有6張野,唔該比番咁上下份量o既餡黎包啦, 極度"固寒"lor.其他野食都唔係太好味, 坐就坐得幾舒服o既.
其他野食都唔係太好味, 坐就坐得幾舒服o既.
2005-05-29 3 瀏覽
我都有同你一樣經驗, 亦是多次講是水喉水,但我們個個都有叫其他飲品喎,但d侍應不是太想我們要不用錢水,仲多次重複是水喉水,直至落一刻仲要大聲講多,都唔知你咩服務態度.
2005-05-24 0 瀏覽
我上2個星期同7個朋友去呢間rice paper食飯, 食到一肚氣呀! 我地8個人一坐落就叫野食, 然後就請侍應每人俾杯水, 個侍應就即刻問我地要有汽定冇汽呀, 我地問佢有冇d唔駛錢架, 佢就即刻話唔駛錢o個d係水喉水喎, 當時o個個侍應o既態度好似好唔想我地要唔駛錢o既水咁, 我地話冇問題呀, 要水喉水law, 佢就再重覆多2次話係水喉水o黎bor, 到佢幫我地攞d水放低時, o個個人又講"8杯水喉水"! 喂, 你想我地叫飲品都唔駛咁o既態度呀! 一係你就直情唔好provide 水俾人law! 如果你係有呢個服務, 你就唔好唔想人叫free water law! 如果佢d水喉水係唔飲得o既, 你咪唔好俾人飲law! 佢地咁o既態度真係唔得呀! 我地唔係唔想叫飲品, 不過, 佢講到水喉水唔飲得咁, 我就好想試下會唔會飲到人肚痛喇! (註: 佢地一支水$28, 一杯果汁$30幾)order左o既野食碟碟都小得可憐呀! 我地8個人叫左8樣野, 有d仲係叫左2個orders, 食完好似冇食過咁, 佢地用d咁o既手法想人地叫多d, 唔係咁好law! 我寧願你貴d, 份量多d law! 間餐廳個

order左o既野食碟碟都小得可憐呀! 我地8個人叫左8樣野, 有d仲係叫左2個orders, 食完好似冇食過咁, 佢地用d咁o既手法想人地叫多d, 唔係咁好law! 我寧願你貴d, 份量多d law! 間餐廳個menu set成咁, 好有騙人o既感覺呀!

d 野有幾好食都冇用喇! 下次都唔駛叫人再去喇! 我都唔會recommend人去
2005-04-12 8 瀏覽
(9 Apr 05) 同好朋友黎食晏, 環境/裝修好靚, 好歐洲feel。但首先要講呢度D service 勁差。D 侍應個個都黑面神咁, 尤其D waitress, 或者我地係女仔啦, 叫親佢地order、拿東西、賣單, 叫左兩次都唔彩, 之後叫waiter, 雖然都全無笑容, 但都helpful既。Order 左出名既, 乾蔥蝦米紙卷$38 三件, 基本上沒什特色, 係幾清淡, 出色既係個醬(我諗係有椰子, 同花生粹)。暖雞脆腐竹大樹菠蘿沙律$75, 見咁特別既配搭, 咪叫o羅, 點知係無大樹菠蘿既, 有D米色好似薑絲咁既物體, 唔知咩黎架啦, 可以勉強叫有少少大樹菠蘿味。另外見到menu有個類似pancake既相, 就問下咩黎啦, 係叫做, 豆….蝦乾泰式薄餅$95, 勁好味。薄餅裡面有d甜甜既蝦乾(唔係我地平時食開o個D喎)、仲有柚、好多蔥片。(仲有配個甜酸汁, 好似燒鵝醬味)最後當然係甜品: 法國蘋果撻金不換雪糕$45, 睇雜誌ok 大件, 來到size係好細咯o羅! 味道非常之好味, 個蘋果酥好正, 好多蘋果, 配埋個金不換雪糕好match! 但金不換既味, 我諗唔係好多人
最後當然係甜品: 法國蘋果撻金不換雪糕$45, 睇雜誌ok 大件, 來到size係好細咯o羅! 味道非常之好味, 個蘋果酥好正, 好多蘋果, 配埋個金不換雪糕好match! 但金不換既味, 我諗唔係好多人接受到, 有d似一隻香料…..八角味。
2005-04-10 4 瀏覽
今日同家姐都無節目, 就捐左黎尖沙咀食tea. 本來想翻炒之前食過o既皇帝蕉撻, 點知佢地二月轉左menu之後就停左呢個甜品! 不過就多左一個蛋糕餐, $48包自選切件蛋糕+雪糕/sorbet + 花茶, 星期一至日都供應.我同家姐都選擇左tiramisu+玫瑰花茶. 雖話係tiramisu, 但就同傳統o既有好大分別-- 蛋糕分三層, 面層係半寸厚o既cream cheese, 主體係baked marble cheesecake, 蛋糕底有薄薄o既焦糖杏仁碎. 與其話係tiramisu, 倒不如話係marble cheesecake. 主體o既cheesecake比坊間o既鬆身好多, 所以無一般o既cheesecake咁膩, 甜度唔高, 但係就有好香o既朱古力味. 成件蛋糕o既極品就係焗香左o既蛋糕邊, 好正! 配o既係熱情果sorbet, 好酸, 不過亦好開胃, 適合配cheesecake.玫瑰花茶係整壺上, 仲會不斷添水, 玫瑰香味較relaxing tea house略淡. $48可以o係度磨足成個下午, 真係下午茶好地方!p.s. 唔明點解佢地會停左皇帝蕉撻呀!真係好失望呀
$48可以o係度磨足成個下午, 真係下午茶好地方!
p.s. 唔明點解佢地會停左皇帝蕉撻呀!真係好失望呀! 我覺得好好食嫁. 唔通無人識得欣賞?
2005-04-04 3 瀏覽
風格獨特,裝飾很別緻.....但食物不算好吃.而且菜式份量不多,大夥人去吃極不化算.點了蒜蓉鮮魷(普通),蟹肉雲吞(好淋,很難吃),牛肉椰香飯($70左右,用大碗盛載,但竟不足一飯碗,貴得離譜), 蔗蝦紙包卷(ok),還有一個咖哩牛腩(一個普通得很的菜式,但要在吃完後呆等多半小時才到,效率極差),Order的飲料,$35的smoothie竟然是得大半杯...水果加水再刨冰,成本不是貴得只能製大半杯吧....難怪order的人不多!飲品是十分好賺,製得吸引些,多賣兩杯還化算啦!相比較美心另一餐廳,又一城的EXP, RICE PAPER大有不足之處..望能改善!!!

2005-03-23 0 瀏覽
Environment and food ok, but price too high.
2005-03-14 5 瀏覽
went there in 8 people to celebrate bday of 2 among the group. ppl are queuing outside at 7:30pm on a sunday nite. so better to make reservation.we order around 8-9 dishes, all are very small portion aimed to be shared by at most 3 persons. so it's not too suitbale for large group gathering as you can hardly feel satisfied.their famous rice-paper is just so-and-so. their normal rolls cost around $40 but those with rice paper (and u hv to roll them up yourselves) costs $70. the service was not v

the service was not v gd. the chinese waitress serving us showed impatience when we asked for some hot water. She came with some hot water, but asked to take away our cold water. Com'o, what she gave us is boiling water, so of coz I need the cold water to mix it up a bit. But she "dark-faced" immediately. I wonder if they don't hv enough glasses for the guests.

The environment is q. gd with candlenite. but indeed a bit noisy. The outdoor balcony has some warm fire poles so if it's not a cold winter nite, sitting outside would be quite nice.

The desserts are quite gd too. We ordered 4 to share among the 8 of us. each dessert may contain 2 styles so u can actually try more. Their souffle and apple crumble are quite gd.

15% off if paid by HSBC credit card .
2005-03-10 12 瀏覽
食物一般, 我同朋友坐出面露天既位, 有得睇香江匯演, 但好大風好凍, 但個mood就好好, 如果坐室內就覺得勁嘈
2005-03-09 1 瀏覽
一行八人去食lunch,有set lunch供應,一人餐有四款(約$80/set),四人餐兩款($380 & $460).包飲品.由於八人均為細食又心多既女士,所以order左一個$460四人餐+兩個一人餐,另散叫其他野.四人餐包括蔗蝦,炸軟殼蟹,炒白菜,黃薑飯,福建炒河,奄列,加四杯飲品兩個二人餐包括蔗蝦,咖喱雞飯+春卷,生牛肉河,加兩杯飲品另order:兩杯飲品,鴨胸沙律,素米卷環境唔錯,食物質素都ok啦,福建炒河味道唔錯,炸軟殼蟹都好食,咖喱雞飯都幾正宗,其他食物就不過不失啦.(註:春卷,生牛肉河唔夠分所以無試過),但係本人都係比較喜歡係d地道越南菜館食野,貪佢地舖頭有陣香料味.而且食個lunch每人$108.以以上菜色兼食唔飽黎講,實在唔值,唔怪得lunch有咁多位剩. ps.食物及飲品唔夠熱.而且又細碟......
兩個二人餐包括蔗蝦,咖喱雞飯+春卷,生牛肉河,加兩杯飲品
另order:兩杯飲品,鴨胸沙律,素米卷
ps.食物及飲品唔夠熱.而且又細碟......
2005-01-23 16 瀏覽
三個人去吃晚飯,7:30分等到差不多8:05才有位,期間座位安排頗混亂.點了越南春卷,米紙卷(自己包),咖哩鴨(送法包),乾蝦飯,蒜蓉菠菜和青木瓜沙律.越南春卷味道一般,點的醬汁味道非常普通,沒有特色.米紙卷自己包頗得意,米紙本身有些少鹹味,但頗容易穿.咖哩鴨ok啦,乾蝦飯的乾蝦甜甜地,幾好味.蒜蓉菠菜和青木瓜沙律味道一般.侍應頗落力推介菜色,亦教客車如何包米紙卷,但安排座位方面要改善.價錢方面則屬中上,普通菜色份量不大.

2005-01-14 0 瀏覽
上個月3個人去咗 呢到食lunch, 環境幾舒服, 但食物就唔係好得啦! 可以話係難食law!!!- 乾蔥蝦米紙卷(招牌菜??? 點解會淡而無味o架!!!)- 生牛河(一般貨色!!!)- xxx肉丸(又乾又硬!!!)- 蟹肉湯河(算係最好味的一個餸, 因為係用番茄湯做湯底)- 其餘2個餸都唔記得食咗d咩, 因為唔好食, 不提算吧!

- 乾蔥蝦米紙卷(招牌菜??? 點解會淡而無味o架!!!)
- 生牛河(一般貨色!!!)
- xxx肉丸(又乾又硬!!!)
- 蟹肉湯河(算係最好味的一個餸, 因為係用番茄湯做湯底)
- 其餘2個餸都唔記得食咗d咩, 因為唔好食, 不提算吧!

2005-01-12 0 瀏覽
一入去感覺唔錯,坐入面可以sit-by-window, 個view會更靚.佢地個"米紙",聽講係獨家架,味道雖然唔係話好好,但勝在特別,料同分量都可以自已話事,唔識包的話,可以請教佢地,d waiter 都好樂意教人.料方面最好唔好要魚啦!其他,越南0野好ok,係個大頭蝦就好唔掂,大係夠大,不過,完全無鮮味,用幾多香茅都帶唔出d味來,千祈唔好叫.
2005-01-09 1 瀏覽
今晚一行七人(六大一小)到呢到食晚飯, 好失望, 完全食環境.首先張台已經唔滿意, 已經好早book, 都比d好差既台我地, 有咩理由用卡位再加張二人台比人? 我見有圓台, 佢都唔安排比我地.入番正題, Order左9款食物, 全部好唔掂, 碟大(份量得DD):1. 燒牛柳香草甜酸沙律$80 (D菜好苦好難食)2. 越南春卷$45 (算OK,因為比較大路)3. 六吋庶蝦$50 (聽個名好似好勁,條庶有六吋,D蝦就冇)4. 脆華雞Rice Paper $70 (幾得意! 自己用張米紙包全D餡黎食)5. 香料咖喱焗牛腩(包1條法包) $70 (D椰汁蓋過晒D咖喱味)6. 脆皮雞蕉蕾濕蛋麵$55 (改個咁既名,咪即係雞肉湯麵)7. 香鴨茄子黃飯$50 (算係咁多樣中最好味)8. 香茅蒜蝦湯粉$65 (算OK,因為比較大路)9. 豆腐四食湯闊河粉$50 (D料又唔值錢比咁少...)全部食完好似冇食過野落肚, 都唔知食過d咩!Total: $588.5P.S 如果帶生日蛋糕去切, 每位要收$40, 佢真係食全上, 加加埋埋咪仲貴過個蛋糕?

1. 燒牛柳香草甜酸沙律$80 (D菜好苦好難食)
2. 越南春卷$45 (算OK,因為比較大路)
7. 香鴨茄子黃飯$50 (算係咁多樣中最好味)
8. 香茅蒜蝦湯粉$65 (算OK,因為比較大路)
9. 豆腐四食湯闊河粉$50 (D料又唔值錢比咁少...)

全部食完好似冇食過野落肚, 都唔知食過d咩!

Total: $588.5