2019-01-15 281 瀏覽
I saw this restaurant on OpenRice and IG long time ago, and I even walked pass it a few times when I go training in Wan Chai last year, and this time I decided to make a special trip to try this place for lunchMe and my parents, 3 of us, arrived there around 2pm, which just perfect for us, as not clauses with the usual lunch hours.There’s still lunch menu available, so we ordered one each of the noodles sets on the lunch menu plus of course the Kaya Toast 😆I also ordered the hot Pandan Lemongras

I also ordered the hot Pandan Lemongrass tea, not a bad taste if u like those sort of drinks

Food arrives very quickly after order placed, and the staff are all very nice, and even explained every single dishes there are available to us

He told us to have the prawn soup one first, followed by the laksa soup then dry laksa last...

Dry Laksa is the first time I’ve tried. Out of the three, I like the prawn soup base and the laksa one most, and the laksa soup is very very strong
the prawn one is very good too.

The kaya toast was our dessert, slightly different taste from the kaya I’ve tasted while in Singapore, but still very nice 😋😋😋

Can’t wait to go back again for more
2019-01-14
  • 娘惹濃厚叻沙
  • 蝦麵
  • Kaya  Toast
呢間舖頭位置於軍器廠街警察總部對面,如果搭地鐵都幾吊腳不過可以喺金鐘站去太古廣場三期之後出就會易少少搵。佢鄰近好多往中西區嘅巴士站隔離或者好近西行嘅電車站。門面都好乾淨,好新潮好靚,黑白嘅裝修加上一啲有心思擺設。鋪頭入邊座位都算多,有大約20多個人可以坐, 平日1:15pm去到等唔使5分鐘就可以入座。食物方面得三款可以選擇,一係就蝦麵一係就濕或乾喇沙。我就揀咗一碗蝦麵同埋一碗濃厚湯喇沙。上菜速度都算好快,想配嘢飲加$15就OK我叫咗杯熱嘅班蘭香茅茶都唔錯唔會好甜幾香班蘭同香茅味。湯麵係兩溝面即係油麵配米粉,留意番係可以免費添面。蝦面個湯底蝦味香濃同埋有好香嘅豬油渣味,麵都會有幾粒比你咬下。蝦肉都彈架不過呢就唔係好熱,你留意廚房嘅話呢佢啲餸都係鋪係麵面嘅啫。份量都唔算太多你可以自己加。個蝦湯飲落去唔會話好肥膩,清清地幾好。不過佢塊豬肉就比較肥。喇沙來講佢個湯底都算重椰子味,如果飲多兩啖都算濟。但係總體來講都真係算香港好好食嘅喇沙。不過都係果句略嫌佢啲餸唔夠熱。

湯麵係兩溝面即係油麵配米粉,留意番係可以免費添面。

2018-12-29 454 瀏覽
依間裝修好靚嘅餐廳,其實係主打馬來西亞料理第一次去 ,店員好詳細咁推介佢哋嘅signature-就係蝦麵同埋喇沙我哋每樣叫咗一個。蝦麵湯底非常濃郁,充滿蝦味,但唔算好特別!比起灣仔嗰間出名食蝦麵嘅店,我反而覺得嗰間更出色! 而喇沙味道真係唔錯,有椰汁味,喇沙香濃而且仲好足料! 有蝦、豆卜、魚片、蛋等等……午市套餐加15蚊就有野飲,我揀咗 lemongrass味道清清地唔算好濃,淡淡lemongrass,都算ok! 見到店內toast張相好吸引,我哋就叫咗Kaya多士,多士新鮮即整,好香脆餡料係 斑蘭Kaya醬,好滑,d醬一咬就必曬出嚟 餐廳價格唔平,但幾好食,可以一試
依間裝修好靚嘅餐廳,其實係主打馬來西亞料理
我哋每樣叫咗一個。
蝦麵

而喇沙味道真係唔錯,有椰汁味,喇沙香濃
而且仲好足料! 有蝦、豆卜、魚片、蛋等等……
午市套餐加15蚊就有野飲,我揀咗 lemongrass
味道清清地唔算好濃,淡淡lemongrass,都算ok!
喇沙麵

餡料係 斑蘭Kaya醬,好滑,d醬一咬就必曬出嚟

Kaya 多士

餐廳價格唔平,但幾好食,可以一試
喇沙麵
Kaya 多士
2018-12-14 444 瀏覽
搭電車經過這間店,白色主題的門面,玻璃另一邊的食客正在吃....... 喇沙?!沒想到它是喇沙店,覺得很特別,一直想試試。12時多到達,要等齊人才可以入座。看著人越來越多,友人尚未到開始有點心急。幸好我們成功入座。大概1時開始要排隊。餐牌只有三款麵,蝦麵,湯喇沙和乾喇沙,另外有兩款小食。接近$100一碗麵,都幾貴。當我付這個價錢吃一碗麵,除了對食物,對服務和環道都有期望。雖然店員語氣友善,也主動向第一次光顧的食客介紹餐牌,仔細地介紹金杯是甚麼,用了甚麼材料,但他的節奏和目光予人一種無形的壓力,感覺自已在澳牛。Dry Laksa銀針粉上有喇沙醬,雞肉,蝦和半隻蛋。中式炒銀針粉總是油膩得很,難得找到乾身的,爽彈,很不錯。不過,醬太少,吃到最後剩下不少沒有醬的粉。喇沙醬不及傳統的惹味,換上清新,不過幾喜歡它的少少辣。雞肉有點嚡,蝦則夠爽但沒甚味道。夏天吃這個只帶微暖的乾喇沙可能會更有feel。Shrimp Noodles試了一啖友人的蝦麵的湯底,很清甜,但很甜。Kaya Toast一咬下去就吃到很香的斑蘭味,超驚喜。多士輕脆,即使放到麵都吃完,餘下的兩件仍然脆,很難得。夾著的醬多到擠出來,沒

沒想到它是喇沙店,覺得很特別,一直想試試。

Dry Laksa
Shrimp Noodles
試了一啖友人的蝦麵的湯底,很清甜,但很甜。
Kaya Toast
一咬下去就吃到很香的斑蘭味,超驚喜。多士輕脆,即使放到麵都吃完,餘下的兩件仍然脆,很難得。夾著的醬多到擠出來,沒有一般咖咉的甜,滑得像忌廉。真心值得推介。
食物都可以,不過地方窄之餘,實在吃得很不自在,總覺得店員想催我們走。到底他們是真心很忙,還是不想替我們加飲品的單?
2018-12-14
  • Kaya Toast
ok
2018-12-14 314 瀏覽
pai tee is special and it really tastes good. 材料配合口感亦佳。 麵方面,啦沙最好;蝦麵就普通,略為顯得不值此價。the service here is impressively good. the staff is very nice and humble. 地方OK,價錢約$100一碗麵,不便宜但也不算很貴。可以再來。

麵方面,啦沙最好;蝦麵就普通,略為顯得不值此價。

地方OK,價錢約$100一碗麵,不便宜但也不算很貴。

可以再來。

2018-12-07 247 瀏覽
習慣週一走去買尐生果讓自己在一連五個工作天內也可以用生果作小吃。今日路經這一家新加坡麵店,平日所見都要等位,今日見不用等位便試試。店子以黑白為主調,視覺上簡單舒服。午餐只有三款麵食選擇在灣仔一碗麵連飲品$113其實都唔平原來蝦麵沒有蛋的坐在bar seat,可以看著openkitchen運作,畀我感覺係新加坡食嘅車仔麵湯底色水深但飲落又幾清甜,蝦原來係將一隻開邊,視覺上以為有4隻蝦,查實係4片半邊蝦 一邊吃一邊掛住灣仔藍屋果頭果間嘅泰麵囉⋯⋯⋯⋯

店子以黑白為主調,視覺上簡單舒服。

午餐只有三款麵食選擇

在灣仔一碗麵連飲品$113其實都唔平

蝦麵連熱香茅茶

原來蝦麵沒有蛋的

蝦麵連熱香茅茶

一邊吃一邊掛住灣仔藍屋果頭果間嘅泰麵囉⋯⋯⋯⋯

2018-12-04
2018-11-17 478 瀏覽
由於餐廳內座位較少,午餐時間較多人,會看見一條人龍在外排隊等候。湯㡳:叻沙湯底濃郁,椰味和雞湯味濃,不辣                若辣一點會更惹味。配料:蝦的數料充足,魚餅爽口彈牙,豆卜加湯底,十分美味。雞蛋較普通,配上湯底吃會更美味。麵:雖清單上寫粗米線,但其實是米線。米線配上叻沙湯底,恰到好處。價錢上略貴,但勝在可以免費添加麵條和免加一。服務人員態度十分友善,雖位置不夠寬敞但絶對會讓你有個滿足的午餐

娘惹濃厚叻沙

湯㡳:叻沙湯底濃郁,椰味和雞湯味濃,不辣

若辣一點會更惹味。

價錢上略貴,但勝在可以免費添加麵條和免加一。

2018-10-31
15 分鐘 (堂食)
娘惹濃厚叻沙
  • 叻沙
2018-11-17 479 瀏覽
見到裝潢仲以為佢係文青cafe 點知係食新加坡菜 好驚喜今次一行三人 可以試哂佢嘅野食總括黎講 無論野食 環境同服務態度都十分滿意呀餐廳嘅三種麵食包括干叻沙 娘惹濃厚叻沙 蝦麵麵食我最鍾意娘惹濃厚叻沙即係平時食嘅湯叻沙 但唔會好似好多出面食到嘅過多椰汁佢各個味平衡得好好 超級惹味蝦麵湯底又係好濃 再加埋脆豬油 正干叻沙 完全冇諗過食到唔係濕嘅可能驚會膩 特登係配銀針粉除左三樣主食我地仲叫左咖央多士同Pai Tee兩樣小食咖央多係必食架!佢中間層咖央個texture 好似食菠蘿油塊牛油咁係邪惡啲但超正而Pai Tee 嚴重建議用手食我用左兩次筷子跌左兩隻面頭嘅蝦🤦🏻‍♀️不得不提 服務態度都超級好店員叔叔知道我地 #相機食先特登唔阻住我地 等我地影埋先😂
見到裝潢仲以為佢係文青cafe

可能驚會膩 特登係配銀針粉
Dry  Laksa

除左三樣主食我地仲叫左
咖央多士同Pai Tee兩樣小食
咖央多係必食架!
佢中間層咖央個texture

Dry  Laksa
Kaya  Toast
Pai  Tee
2018-11-13 432 瀏覽
優質蝦麵🍤🍲湯底由蝦同豬骨熬制,雖然用左豬骨但絕不顯得重膩反而鮮同清麵有米粉同蛋麵兩溝,吾同既質感亦好掛湯配料有四片蝦(兩隻蝦切半),芽菜,炆五花腩,脆豬油同焦洋蔥腩肉非常入味軟身加上肥肉口感,雖然邪惡但系好滿足 。。。。。。。。。。。。。。。。。。濃厚叻沙🍤🥥🍲湯底有好香既椰子味同雞湯混合。質感比蝦麵濃稠。濃而不膩,吾會死咸亦飲吾出味精。麵就用左粗米粉感覺上配濃味既湯都吾會太heavy。配料比蝦麵略為更豐富一點。有蝦,魚蛋條,雞絲,豆卜,芽菜,香菜。蝦量同其他一樣, 豆卜非常吸湯,雞絲嫩滑,其他還好。 。。。。。。。。。。。。。。。。。干叻沙🥥🥥🥘比想像中好。濃縮版既叻沙湯變成醬料。再配銀針粉,每一口都系滿滿濃郁既椰子同香料既味道。可以話,好似好味過湯麵。當然,呢點系個人喜好啦。除左豆卜無得吸湯之外,每樣配料既原味會更加分明。 。。。。。。。。。。。。。。。。。斑斕咖央多🍞🥥🥥🥥醬系距地自家制,口感有少少似吉士。斑斕味非常出色,有別於以往試過既食店標明有斑斕味但系只系非常淡。相比之下呢一間,暫時系食過最好食既其中之一。厚酱配烘底厚多士,好好味!另外,距地既熱檸檬草斑斕葉茶,清新帶少少
優質蝦麵🍤🍲
湯底由蝦同豬骨熬制,雖然用左豬骨但絕不顯得重膩反而鮮同清
麵有米粉同蛋麵兩溝,吾同既質感亦好掛湯
配料有四片蝦(兩隻蝦切半),芽菜,炆五花腩,脆豬油同焦洋蔥

濃厚叻沙🍤🥥🍲
麵就用左粗米粉感覺上配濃味既湯都吾會太heavy。

干叻沙🥥🥥🥘

斑斕咖央多🍞🥥🥥🥥

另外,距地既熱檸檬草斑斕葉茶,清新帶少少甜,非常暖胃。每次去都一定會叫。
----
服務系非常好,會問多士需吾需要后上。會擔心會晤會食得好逼而一有空位就幫你騰空多少少位置。見到你需要既時候特地幫你令紙巾比你。所有店員都分外貼心。
裝潢偏modern有格調既一間小店。就算打卡都靚啦。

價錢吾算平,平均$100蚊到。始終系灣仔區,其他食店都差唔多呢個價位。
  • 乾叻沙
  • 斑斕咖央多士
2018-11-13 220 瀏覽
今次試咗個娘惹啦唦湯麵湯底唔算非常濃厚但係夠味,配料方面有蝦有肉,味道不俗!可以另外order 嘢飲,小資OL可以選擇飲水因為枱面有一支放有檸檬嘅玻璃樽水非常美觀:)餐廳嘅環境:以黑白色為主調入邊有民族色彩啲嘅階磚亦都有好多熱帶植物餐廳入邊有一幅牆嘅打橫大鏡,增加左空間感。上次同同事食鮮蝦麵,湯底都唔俾娘惹啦唦湯底差!價錢方面若人均$98
今次試咗個娘惹啦唦湯麵

上次同同事食鮮蝦麵,湯底都唔俾娘惹啦唦湯底差!

價錢方面若人均$98
2018-11-10 201 瀏覽
同朋友喺金鐘睇完鞋嘅展覽, 近近地走到黎灣仔尾搵食。 行到呢間, 有叻沙?! 二話不說, 入去啦!先order 左麵食, 蝦叻沙一如既往, 裡面唔只有蝦, 仲有蛋, 豆卜, 雞絲同魚片。叻沙最緊要個湯! 好濃好足料! 雖然知道飲晒會好頂胃, 但都飲左好多! 飲到底有好多香料, 你話幾足料呢! 友人食蝦麵我都偷飲左啖湯, 都係好濃好香! 店員推介金杯4個靚係幾靚, 不過隻碟太細, 好似想跌想跌咁, 有啲危險。杯面有一細片蝦, 裡面都係菜, 個杯好脆, 酸酸甜甜咁, ok 嘅。係有點貴啫~店內都有幾副油畫作點綴。仲有好多蘭花, bar 檯位都有。 其實仲有架, 不過我地去到都就 last order, 趕快食啦!原來小店可以免費添麵! 其實呢個湯底, 真係好想添。 但佢本身個份量都唔少, 我真係添唔到。 可惜
先order 左麵食,

蝦叻沙

一如既往, 裡面唔只有蝦, 仲有蛋, 豆卜, 雞絲同魚片。

友人食蝦麵

我都偷飲左啖湯, 都係好濃好香!

店員推介
金杯4個

店內都有幾副油畫作點綴。

2018-10-22
2018-11-08 312 瀏覽
去到灣仔 見到呢間係大街邊嘅餐廳 用左白色主調 同埋雲石 感覺好精緻好有格調就試下 餐廳中間放張大枱 兩旁有面壁嘅枱 環境幾好今次有影餐牌 所以食左咩可以睇得返 選擇唔太多 麵主要就三個我地就叫曬三個撈亂嚟試下喇呢個係laksa 好香濃 甜甜地嘅~呢個就係蝦麵 因為我個人非常中意食蝦🍤所以略嫌湯唔夠濃 但其他同行朋友都覺得好味😙乾喇沙好似沾麵🤣 但係呢個係金邊粉嚟嘅~大合照~~~~~~~見唔見到右手邊個碟就係金杯喇 本身以為係甜品 其實係一個鹹點嚟嘅 入面有d甜酸醬加應該係甘荀(?) 好想讚下店員嘅服務態度好好 而且店鋪環境好乾淨 感覺好舒服呀
餐廳中間放張大枱 兩旁有面壁嘅枱 環境幾好

我地就叫曬三個撈亂嚟試下喇

呢個係laksa 好香濃 甜甜地嘅~
Premium  prawn  noodle
Dry  laksa

乾喇沙好似沾麵🤣 但係呢個係金邊粉嚟嘅~
金杯

Nonya  laksak  lemak
2018-10-24
Premium  prawn  noodle
Dry  laksa
金杯
Nonya  laksak  lemak
2018-11-05 148 瀏覽
入到店內第一個感覺完全不像是一間餐廳,更像年輕人喜愛的的cafe.店內裝修及光線都令人很舒服,枱都是雲石枱,看得出有用心裝修過餐廳。食物方面,選擇其實不多,就是叻沙,跟兩款小食,叻沙有3款可以選擇,今次試了娘惹濃厚叻沙, 第一口先嘗試湯底,很香濃的椰汁味,帶點甜甜又辣辣的感覺,好喝得真的想喝光整碗,這款叻沙配上米線,加上豆腐、蝦、雞絲、魚餅等等配料,真的很好食,在香港很難可以試到咁好味既叻沙!而且店內員工,應該就是老闆吧,態度十分好!很細心詳細介紹每款麵及小食,下次會再來試其餘兩款麵另外,再叫了兩個小食

娘惹濃厚叻湯

另外,再叫了兩個小食
KAYA  TOAST
PAI  TEE
2018-10-31 225 瀏覽
今日放lunch唸住去灣仔食日本菜,點知路經呢一間新加坡野比佢香味吸引住,就入咗去試下!餐廳裝修簡約,高級 比人一種貴價既感覺!餐牌 有三種麵簡 優質蝦麵,娘惹濃厚叻沙,干叻沙 都係$98娘惹濃厚叻沙 $98湯底好重椰子🥥同雞味,辣辣地 配料唔講得笑,首先講個蝦先 有鮮味唔再講啦 佢應該有做功夫 食落仲有d甜味雞絲浸咗湯唔「鞋」魚餅都一流!優質蝦麵 $98 呢碗豬骨湯不得之了 好飲程度係有九粒星雞蛋麵同米粉加埋一齊幾有口感蝦上面就介紹咗唔再講,反而炖豬肉就唔講唔得!入口即溶 仲有肥膏既餘香 讚總結,配料已經食得出呢到係有心做食物 細節決定成敗 每一個位置都做得好好 雖然價錢係偏貴,但係值得一試!推介比大家

餐廳裝修簡約,高級 比人一種貴價既感覺!

娘惹濃厚叻沙 $98

湯底好重椰子🥥同雞味,辣辣地
雞絲浸咗湯唔「鞋」魚餅都一流!

優質蝦麵 $98

呢碗豬骨湯不得之了 好飲程度係有九粒星
雞蛋麵同米粉加埋一齊幾有口感

2018-10-31
5 分鐘 (堂食)
  • 蝦麵
2018-10-27 191 瀏覽
行過灣仔要醫肚~ 見到附近有頗多賣麵的店~呢間型格又簡潔😍~ Menu 選擇不多, 獨沽幾味 叻沙,乾叻沙 同 蝦湯麵~雖則只有三款左食,但有選擇困難的飢詩都覺得好難,因為三樣都想食🤩~娘惹濃厚叻沙 $98~ 賣相都幾靚~ 有五只半蝦排在面上吸睛 😍 ~ 蝦肉新鮮爽口~ 湯底香料椰汁味濃郁 😚~ 米線普通~ 下次試下乾叻沙 嘅銀針粉可能特別啲~ 整個叻沙最驚喜係雞肉~ 嫩滑得來 雞味唔會被濃湯蓋過 😊👍🏻熱班蘭葉香茅茶 $28~ 香~ 好香~ 班蘭同香茅的香氣沖到上個鼻🤩~ 但味道卻是淡淡的~微甜~  飢詩很喜歡,特別是吃了很濃味的叻沙,可以清清舌頭 😍店內播著 澳洲的電台 特有親切感😆~ 細問下 店員其實唔知係播緊乜嘅😆~飢 point : 8 / 10
行過灣仔要醫肚~ 見到附近有頗多賣麵的店~

米線普通~ 下次試下乾叻沙 嘅銀針粉可能特別啲~

熱班蘭香茅

飢 point : 8 / 10