2022-05-29
📌 Pulau 蒲羅📍 中環 Central 放工想去有藝術氣息嘅地方enjoy一下dinner☺️ 行過活化後中環街市嘅新面貌🪴 充滿特色食鋪, 文創小店!!! 食肆裡面更加有酒吧等等🥂 而我同朋友就選擇左一間挺隱密嘅餐廳 - Pulau💕 因為太久無食星加坡菜☺️ 好想食喇沙!! 無令我地失望😍-(👑爲推薦)新加坡大蝦喇沙米線 $78 👑 巴東牛肉斑蘭椰漿飯 配蘇東魚丸雞湯 $78半熟蛋 配咖吔多士 $36 👑 胡椒豬肉串 $48-❥ ❥ 新加坡大蝦喇沙米線呢個真心要嗌!!!💛 首先份量已經好多!!! 超級足料, 兩個人都夠食😋湯底係帶點少少麻辣風味, 🥥味超濃~可以食得出用左好多香料熬煮!!裡面有鮮蝦🦐,溏心蛋, 魚蛋,魚片頭,豆卜💛每樣都有喇沙入曬味😍 食落真係好好食最重要嘅係米線份量爆多❤️ 超掛汁!!浸咁耐都保持煙韌彈牙🤓❥ ❥ 巴東牛肉斑蘭椰漿飯 配蘇東魚丸雞湯巴東牛肉辣度多少少🤏🏻, 有好多舊!!食落都惹味🔥 不過斑蘭椰漿飯略嫌遜色🥲椰漿味唔係好突出🙈 同埋比較乾🙈 蘇東魚丸雞湯有兩粒魚蛋✨ 雞湯清淡但係唔會太鹹🤓❥ ❥ 半熟蛋 配咖吔多士濃香幼滑的咖央醬💚 食落甜甜地配埋中
📌 Pulau 蒲羅
半熟蛋 配咖吔多士 $36 👑
胡椒豬肉串 $48
❥ ❥ 新加坡大蝦喇沙米線
呢個真心要嗌!!!💛
首先份量已經好多!!! 超級足料, 兩個人都夠食😋
湯底係帶點少少麻辣風味, 🥥味超濃~
可以食得出用左好多香料熬煮!!
裡面有鮮蝦🦐,溏心蛋, 魚蛋,魚片頭,豆卜💛
每樣都有喇沙入曬味😍 食落真係好好食
最重要嘅係米線份量爆多❤️ 超掛汁!!
浸咁耐都保持煙韌彈牙🤓
❥ ❥ 巴東牛肉斑蘭椰漿飯 配蘇東魚丸雞湯
巴東牛肉辣度多少少🤏🏻, 有好多舊!!
食落都惹味🔥 不過斑蘭椰漿飯略嫌遜色🥲
椰漿味唔係好突出🙈 同埋比較乾🙈
蘇東魚丸雞湯有兩粒魚蛋✨
雞湯清淡但係唔會太鹹🤓
❥ ❥ 半熟蛋 配咖吔多士
濃香幼滑的咖央醬💚 食落甜甜地
配埋中間博博一片牛油, 層次更加豐富❤️🔥
麵包烘得非常脆!! 沾一沾半熟蛋嘅蛋液
整體非常好食😋
❥ ❥ 胡椒豬肉串
每一個豬肉串嘅豬肉都厚身🖤
雖然食落唔太重胡椒味
但係味道好似豬肉乾咁, 味道好好☺️
▫️味道:4.5/5
▪️賣相:4.4/5
▫️環境:4.6/5
▪️價錢:4.6/5
▫️服務:4/5
▪️Overall:🌕🌕🌕🌕🌘
🔍#CY中環 #CY新加坡菜 #CY喇沙
🔗 #pulau #蒲羅 #中環美食 #中環街市 #centralfood #central #streetmarket #新加坡菜 #喇沙