2021-08-01 639 瀏覽
屯馬線開通後,來到黃埔站更方便。這間餐廳就在黃埔站附近,步行不遠的路程便會到達。一轉彎看到藍色的鋪面相當容易辨認。走進餐廳,環境10分寬敞,客人不多,最吸引眼球的當然是門口的圓形一個打卡位置。品嚐了這裏的雲呢拿咖啡,朋友覺得略甜,對我來說,味道不錯,還點了蘋果肉桂窩夫,即叫即製,口感不錯,推介大家一試。餐廳經營至晚上,大約六時後,餐廳便會把光線調音,相當有氣氛,而且晚上的餐牌也會略有不同。喜歡晚上喝咖啡的朋友又多了一個好去處呢。除了輕食、還提供意粉、多士等,這裏絕對是一個非常悠閒的地方,坐在圓形的打卡位置,看着街景,心情相當輕鬆,難得店員也不會催促離座,沒有+1 ,也沒有限時,是一個不錯的地方呢
屯馬線開通後,來到黃埔站更方便。

2021-07-29 347 瀏覽
成日六日放狗經過大大個圓形玻璃窗,見都幾多人,夜晚八九點行過都未close,好少cafe開到咁夜👍嘢食水準幾好,個蜂蜜檸檬雞翼幾refreshing,個all day breakfast都幾好食得出有用心(最欣賞佢冇茄汁豆😆),價錢都好合理,見人地叫既意粉睇落都幾吸引咁,下次同朋友黎試下😋呢頭都比較少幾好坐嘅cafe,同埋佢d高枱都有插蘇,可以帶laptop黎做野都唔錯,會再嚟試下佢d toast同spaghetti
2021-07-29 317 瀏覽
PERHAPS cafe 確實令人感覺非常舒服,侍應有禮貌同埋有耐性咁解釋menu嘅食物。Cafe主題設計係美國咆哮的二十年代風格(Roaring 20s), 有一種The Great Gasby 嗰套戲嘅情調。我試咗蘋果窩夫,每塊蘋果都入味,肉桂糖漿和新鮮忌廉配搭得好好。大蝦cocktail加上微辣海鮮醬非常爽口。最令人驚喜係Peach Party 蜜桃水果茶,竟然係茶set,用真乾果泡出又香又濃水果茶,仲有得加水,真係可以坐足成個下晝!一定會再返嚟!
2021-07-27
  • PeachParty蜜桃水果茶set
  • 蘋果窩夫
2021-07-26 349 瀏覽
喺紅磡站搵野食發現置富food court裝修,附近餐廳又多人等位,於是諗住行遠少少過紅磡食。一落天橋見到呢間cafe門面幾靚,差唔多晚餐時段但唔多人,不過係條街度行到好熱,即使網上未有評價都照試下啦!餐廳環境好寧靜,用色比人感覺好舒服,門口有塊又大又圓嘅玻璃,好適合打卡。可能餐廳開得唔耐,餐牌上main course選擇唔多,唔記得咗影,印象中有意粉、有鹹甜waffle,但每類都係得好少item😂有兩款意粉,揀左sun dried tomatoes pasta賣相好吸引,味道好香,蕃茄嘅酸味配茄好夾,意粉偏硬好好𡁻另外叫左cake of the day,係特濃朱古力蛋糕,見到有啲橙伴碟,諗住食左橙先食朱古力,就唔怕酸啦,點知啲橙本身都好甜😂😂😂我地嘅擔心係多慮左,朱古力蛋糕好香濃,而最上層特別滑,一啖蛋糕配一啖綿花糖,好滿足臨走見到店員都影緊啲product shot,希望之後餐牌有更多選擇,我都會再嚟試下!
喺紅磡站搵野食發現置富food court裝修,
附近餐廳又多人等位,
於是諗住行遠少少過紅磡食。

一落天橋見到呢間cafe門面幾靚,
差唔多晚餐時段但唔多人,
不過係條街度行到好熱,
即使網上未有評價都照試下啦!

餐廳環境好寧靜,用色比人感覺好舒服,
門口有塊又大又圓嘅玻璃,好適合打卡。

可能餐廳開得唔耐,
餐牌上main course選擇唔多,唔記得咗影,
印象中有意粉、有鹹甜waffle,
但每類都係得好少item😂
蕃茄意粉

賣相好吸引,味道好香,
蕃茄嘅酸味配茄好夾,意粉偏硬好好𡁻

另外叫左cake of the day,
係特濃朱古力蛋糕,
朱古力蛋糕

見到有啲橙伴碟,諗住食左橙先食朱古力,
就唔怕酸啦,點知啲橙本身都好甜😂😂😂
我地嘅擔心係多慮左,
朱古力蛋糕好香濃,而最上層特別滑,
一啖蛋糕配一啖綿花糖,好滿足

臨走見到店員都影緊啲product shot,
希望之後餐牌有更多選擇,
我都會再嚟試下!
2021-07-25
蕃茄意粉
朱古力蛋糕
2021-07-21 354 瀏覽
當日專程黎食呢間餐廳,果時OpenRice 都仲未出現餐廳個名同位置😆.藍色既裝修係最吸引到我😍 加上門外同室外大玻璃都係一個影相打卡既好位置.餐廳內大枱唔算多,適合1-4人黎多d.當日叫左:.蘑菇黑松露醬意粉$88意粉會跟埋沙律送上,磨菇意粉不過不失咁啦,賣相都好有Cafe feel.洋蔥煙肉水波蛋多士配番薯條$88為左水波蛋而叫呢個,不過當日話賣哂,所以轉左煎蛋,煎蛋都煎得幾令,只係..點解有蛋但唔整水波蛋😆 番薯條份量幾多,煙肉都好香。多士就塗上士多啤梨果醬..唔難食..不過上面都係咸食..配果醬有點怪怪.Tea: Berry Passion $38 (主食減$10)Cafe唔少得就係叫杯熱茶靜靜同朋友傾下計,唔錯唔錯!.小提示:如果想影大玻璃窗個位,就要避開飯市時間,因為果個位置只係2人座位喔~想睇更多相片可到我的ig foodiebuddy18 看更多喔~.餐牌:.室內環境:.環境❤️❤️❤️❤️❤️衛生❤️❤️❤️❤️人手❤️❤️❤️可逗留時間 ❤️❤️❤️❤️食物質素❤️❤️❤️禮貌❤️❤️❤️❤️選擇❤️❤️❤️送菜速度❤️❤️❤️座位數量 ❤️❤️❤️攝影環境❤️❤️❤️❤️❤️.5❤️為滿分

餐廳內大枱唔算多,適合1-4人黎多d
當日叫左:

蘑菇黑松露醬意粉$88
洋蔥煙肉水波蛋多士配番薯條$88
Berry Passion $38 (主食減$10)

Cafe唔少得就係叫杯熱茶靜靜同朋友傾下計,唔錯唔錯!
餐牌:

座位數量 ❤️❤️❤️
攝影環境❤️❤️❤️❤️❤️
5❤️為滿分
洋蔥煙肉水波蛋多士配番薯條$88
Berry Passion $38 (主食減$10)
2021-07-19 151 瀏覽
這間小店在紅磡灣中心地下,內𥚃坐位好寬,感覺好舒服。門口裏面藍色為主調,效果竟然有幾好的感覺。我選擇坐在面向街的位置,可能在角落位置,行人不算太多,嘆住一杯咖啡發呆,放工後來坐一下,原來也很舒服。還有遊閑的音樂,的確幾好。叫了一杯mocha,拉的花不錯,mocha味道也舒服,熱度適中,咖啡不會被朱古力味蓋過,不錯。這就是我喜歡飲mocha的原因。其實這小店也有小食及我喜愛的窩夫。見人食好似好好味。下次試吓先。
2021-07-19
  • mocha
2021-07-19 171 瀏覽
見人地講紅磡有間新開業既,仲要難得地係咖啡店,由外到內都係藍色系️💙門口有個大既⭕️打卡位,但係就對住條街,唔慣比人見到食相既我都係留返個位比人地🤣▪️ Perhaps Breakfast(7/10)💲128呢個主打之一既All Day Breakfast,炒蛋保留到少少蛋汁,但係略嫌唔夠滑身,番茄同菇都頗Juicy,燒蜜桃有住微甜焦糖味,煙肉同埋香腸就有少少油膩略鹹,丹麥多士口感軟熟🤭▪️ Creamy Chicken Pasta(6/10)💲88忌廉汁比較稀身淡味,雞件亦都硬身嚡口,而意粉煮得偏向腍身,整體有改進空間呢🙈▪️ Matcha Latte(7/10)💲45 (Hot);50 (Iced);跟餐 -10熱既飲落無粉末,抹茶味尚算突出,但係朋友話凍既就唔夠濃味,大概係冰溝淡左🤔🔎 整體評分(6.5/10)

Creamy Chicken Pasta

🔎 整體評分(6.5/10)
2021-07-17 844 瀏覽
🔶背景環境🔶🔹一向以小店,日式店為多的紅磡必嘉街附近,最近都抵不住如當年滿街藥房的Cafe潮。開了一間非常打卡的,最近經常出現的圓形設計Cafe,由於紅磡區接近我上班地點,所以立刻看看,看看下就”知佢乜料啦”。🔹🔹店內的4人位以沙發位為主,有3張,灰色的梳化配上橙色咕口臣非常好看,二人位有3張高椅,一張近門口的二人枱及打卡用的長枱,坐在那裡,會很容易遭到外圍的人觀看著你,要否坐下,要自己取捨。🔹🔹店內還是處於soft opening 階段,見店內負責人都會主動地和客人聊天,態度友善,感覺還不錯,只是不熟識紅磡的人,走過來會容易迷路,加上紅磡ABCD站不算共通,更容易迷路。對於不熟識紅磡區的人來說,從黃埔站到perhaps 更容易。🔹🔸食物篇🔸雞翼外表平平無奇,但炸的脆口度來得剛剛好,雞翼肉質嫩滑,蜜糖醬非常若味,有韓式炸雞的味道,配上的檸檬汁有畫龍點睛之感。至於平平無奇的Vanilla Latte, 表面就是加了雲尼拿糖漿的拿鐵,但要弄成一杯好喝的卻不容易。而perhaps就弄得好喝。一般來說,製法和Latte 分別不大,不過比起普通拿鐵,奶的份量少了點,就像一杯Piccolo(簡單說
🔶背景環境🔶

🔸食物篇🔸

而perhaps就弄得好喝。

一般來說,製法和Latte 分別不大,不過比起普通拿鐵,奶的份量少了點,就像一杯Piccolo(簡單說少奶的拿鐵,可以從我profile 的Grid 看到Piccolo 的介紹 ),但要做好到苦甜口感一致,一般需要加上2茶匙的雲尼拿糖漿去補充。

口感上,比普通拿鐵甜一點,更適合受不了苦,但又想喝咖啡的朋友 。

整體這cafe 值得推介,門口的圓形更是近來很多cafe 使用的打卡位。
Vanilla  Latte
Matcha  Latte