2021-12-16 97 瀏覽
lunch time想食少少嘢,唔想食粥粉麵飯,去cafe食cream cheese smoked salmon sourdough 絕對滿足到胃口 😋❤ 飲埋熱mocha暖晒 ☕轉咗oat milk個拉花都咁靚,抵讚👍👍👍聽住聖誕音樂,輕輕鬆鬆夠晒relax,上菜快,服務好,好乾淨企理。
2021-12-16
2021-12-12 89 瀏覽
餐廳環境走簡約小清新路線,門口仲有一大個圓形嘅窗,打卡一流Fish and chips 魚柳並唔係最cheap既龍利柳,已經覺得抵左😆😆魚肉係正既。但炸得好勁,食完好口渴😅😅魚上面有少少紅色嘅粉點綴,但冇乜味。Earl grey sth係一杯是日推介嘅CocktailNot bad 點飲品加$15換購曲奇花生醬味,係幾好食嘅,但太甜🤔🤔如果落多少少鹽,落少d糖,可能會好d? Latte 唔錯環境係幾舒服,食物同飲品都OK可一試👍🏼
餐廳環境走簡約小清新路線,
門口仲有一大個圓形嘅窗,
打卡一流
Fish   And  chips

Fish and chips
魚上面有少少紅色嘅粉點綴,但冇乜味。

Earl grey sth
係一杯是日推介嘅Cocktail
Not bad

點飲品加$15換購曲奇
花生醬味,係幾好食嘅,但太甜🤔🤔
如果落多少少鹽,落少d糖,可能會好d?

Latte
唔錯

環境係幾舒服,食物同飲品都OK
可一試👍🏼
Fish   And  chips
2021-10-24 309 瀏覽
紅磡小清新cafe,半自助式要自己到櫃面落單,斟水同拎餐具,店員好有禮貌,友善解釋食物同送餐。如果可有更多食物選擇更好。🍳🥓🥗🧇全日早餐$128:非常豐富,有炒蛋、德國香腸、大啡菇、沙律、煙三文魚、薯餅,另加$8轉窩夫。各款食物都好好味,薯餅炸得超脆但不油,大啡菇好juicy,烤菠蘿🍍細細件但又甜又多汁,窩夫點蜜糖邪惡得黎好好味😋🍝蘑菇黑松露醬意粉$88: 松露好香汁creamy 但不膩,好味😍☕️海鹽焦糖鮮奶咖啡$45: 焦糖味濃,同海鹽好夾,奶味唔算濃岩得心水❤️🍫朱古力咖啡$45朱古力好濃但唔算勁甜👍
🍫朱古力咖啡$45朱古力好濃但唔算勁甜👍
2021-10-21 209 瀏覽
今次第一次去幫襯 其實本身都唔知開左呢間cafe 純粹得閒openrice搵野食既時候偶然見到先知平日夜晚去食人唔算多算幾闊落 環境幾好 冷氣有少少凍 但今天本身轉涼 可能天氣有關(?)比較可惜係野食選擇唔係好多 同埋奇怪既係 部分門口寫既野食 menu無寫本人比較中意輕食 其實就幾合我胃口煙三文魚忌廉芝士吐司幾好食😋是日意粉有卡邦尼 完全唔膩下次會想試甜下甜品 waffle今次無叫到來食難得區內開始陸續開呢類cafe 感到好興奮會同朋友再去幫襯的😛
今次第一次去幫襯
其實本身都唔知開左呢間cafe
純粹得閒openrice搵野食既時候偶然見到先知
平日夜晚去食人唔算多
算幾闊落 環境幾好 冷氣有少少凍
但今天本身轉涼 可能天氣有關(?)

比較可惜係野食選擇唔係好多

下次會想試甜下甜品 waffle今次無叫到來食
難得區內開始陸續開呢類cafe 感到好興奮
會同朋友再去幫襯的😛

2021-10-17 186 瀏覽
咖啡癮起路過紅磡想找一間未有嘗試過,播一半開飯網原來這條街靜悄悄開了一間新的咖啡店,勇於嘗試但不敢冒險的我還是看一看食物和相片才作決定。。。感覺不會踩雷下,推門直入剛巧時間正值是午餐時段,但當天絕不想食意粉,所以大膽地問侍應小姐可否來個下午的(多士),最終感謝廚房給我整了一份~本身餐牌上是寫上酸種麵包sourdough 煙三文魚cream cheese toastHK$88.,後來才告知當日沒有換來的是(麥包),入口烘得脆,雖然給我拍了幾張照片的時間, 但並沒有影響其口感,底層塗抹上薄薄的cream cheese配上煙三文魚味道不俗,不過如果cream cheese塗抹得多一點應該口感會更好~另外點了一杯Flat white,(咖啡跟餐可減正價$10優惠),一上枱看見色澤已知咖啡比例,呷一口咖啡味道較苦澀,道理上應該是一杯還魂咖啡,不過個人喜歡較為一點偏酸味道,所以手中的這一杯自己就覺得中中平平~★整體來說以當日個人覺得入座率不算多所以人聲比較少, 但相對冷氣機就比較嘈加上音樂其實就覺得不算是一個可以坐得耐的地方,況且食物選擇真是比較少,建議如果餐廳不想做得比較繁複可以入一些甜品蛋糕之

★整體來說以當日個人覺得入座率不算多所以人聲比較少, 但相對冷氣機就比較嘈加上音樂其實就覺得不算是一個可以坐得耐的地方,況且食物選擇真是比較少,建議如果餐廳不想做得比較繁複可以入一些甜品蛋糕之類,既吸引到一些食客亦都可以給客人多一點選擇。★
☆沒有加一服務☆
2021-10-10 178 瀏覽
*煙三文魚忌廉意粉*意粉軟硬適中會食到洋蔥甜味三文魚唔會太熟煮到散曬*煙肉卡邦尼意粉*芝士味較濃唔太重奶味 黑椒味較突出糖心蛋 正🤤*香蕉朱古力窩夫*好香有驚喜 窩夫內裹都有香蕉味Cream 甜而不膩
*煙三文魚忌廉意粉*

好香
有驚喜 窩夫內裹都有香蕉味
Cream 甜而不膩
2021-10-07 110 瀏覽
今日去咗紅磡新開嘅一間小餐廳,地方細細,但環境唔錯,坐得好舒服,12:30去到已經坐滿人,好彩之前一晚已經訂咗位,餐廳主打我All day breakfast 🥗Pasta🍝Coffee☕️🥗All day breakfast 好豐富,多士好厚身烘得外脆內軟,香腸係德國脆皮腸肉好多汁,大啡菇好Juice調味剛剛好,炒蛋薯條沙律菜就正正常常,重點係兩片烤波蘿💛好甜好多汁👍🏻☕️海鹽焦糖鮮奶咖啡-飲得出所有嘅味道,層次好豐富,而且好香濃,飲到落底都仍然好濃味,我好鍾意💛

2021-09-29 131 瀏覽
屋企樓下開左間新cafe😚🤪見咁就腳就落去試下~ 都幾有驚喜! cafe環境好闊落,唔會比人一種壓迫感!揀岩野飲就可以去counter落單🤨🤩當日我試左杯凍latte,賣相都唔錯呢!😚仲特登揀左卡位坐😆望住出面既社區環境一路飲咖啡😋有種好慢活既感覺~~ 好舒服呀🥰🥰🥰呢到除左咖啡之外,仲有好多唔同種類既主食~ 不過當日我食完野先去,所以就無試到啦!下次會再返去試下! 到夜晚6點果陣因為佢會較過啲燈,店員仲好細心咁行過黎同我地講聲!

上星期五到訪了位於黃埔的這家新店(?)兩個月左右還算是新的吧🤣店家到晚上六點多會把燈光調暗一點✨圓形落地大窗超吸睛 食物甜品𝙲𝙿值不錯💛整體價錢也蠻親民!西西里蕃茄乾意粉 $𝟽𝟾意粉茄香十足~軟硬度適中而且帶微辣 食落惹味香口不過太過膩!意式煙三文魚忌廉芝士吐司 $𝟼𝟾吐司脆身 外脆內軟煙三文魚食落無腥味𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎夠香 配上大量沙律菜份量來說對得住這價位☺️蘋果玉桂窩夫 $𝟽𝟾份量絕不欺場 很大的一份窩夫!配上蘋果和玉桂香還有入口香滑的奶油 窩夫夠鬆軟邪惡又好吃!.Fᴏʟʟᴏᴡ ʜᴋ.ғᴏᴏᴅᴍᴀᴘ ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇ ғᴏᴏᴅ🧚🏻‍♀️.海鹽焦糖鮮奶咖啡 $𝟺𝟻入口有淡淡焦糖香 海鹽味未有太突出~整體是蠻好喝的!雲尼拿鮮奶咖啡 $𝟻𝟶可以叫少甜很貼心!環境也很好拍喔~
上星期五到訪了位於黃埔的這家新店(?)
兩個月左右還算是新的吧🤣
店家到晚上六點多會把燈光調暗一點✨

圓形落地大窗超吸睛 食物甜品𝙲𝙿值不錯💛
整體價錢也蠻親民!

西西里蕃茄乾意粉 $𝟽𝟾

𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎夠香 配上大量沙律菜
份量來說對得住這價位☺️
意式煙三文魚忌廉芝士吐司

蘋果玉桂窩夫 $𝟽𝟾
份量絕不欺場 很大的一份窩夫!
配上蘋果和玉桂香
還有入口香滑的奶油 窩夫夠鬆軟
邪惡又好吃!

蘋果玉桂窩夫

海鹽焦糖鮮奶咖啡 $𝟺𝟻
入口有淡淡焦糖香 海鹽味未有太突出~
整體是蠻好喝的!
海鹽焦糖鮮奶咖啡

雲尼拿鮮奶咖啡 $𝟻𝟶
可以叫少甜很貼心!

環境也很好拍喔~
意式煙三文魚忌廉芝士吐司
蘋果玉桂窩夫
海鹽焦糖鮮奶咖啡
在紅磡站B出口超長天橋的盡頭,樓下有間超吸睛的藍色Cafe,外牆有一個大圓打卡位(真可惜我又坐不到),menu是一般的西餐,不過勝在不在旺區,人流未算好多,暫時未有用餐時間限制,可以悠悠閒和朋友食個late lunch。Cafe是自助形式,自己去櫃面點餐和付款~旁邊有個小counter可按需要自己拿水~餐廳的洗手間都很整齊,值得一讚!我們點了:All Day Breakfast (加了$8轉窩夫)大大份好吸引,炸薯片要讚一讚,熱辣辣好香脆,窩夫是配蜜糖漿,很邪惡但好吃!炒蛋都算滑,波蘿就有兩小塊。洋甘菊&甜莓水果茶一般正常的茶~不飲咖啡和凍飲的我,每次選擇都很少😂

我們點了:
All Day Breakfast (加了$8轉窩夫)

洋甘菊&甜莓水果茶
一般正常的茶~不飲咖啡和凍飲的我,每次選擇都很少😂
2021-09-18
2021-09-07 195 瀏覽
上次冇睇清楚營業時間星期三去到食閉門羹,今次終於到訪成功啦!餐廳設計classy,係同區嚟講別樹一格,藍色外牆加圓形大玻璃離遠一眼就認到。食物方便係用心嘅,All Day Breakfast嘅 portobello 好香好juicy,sourdough 好脆,最滿意係德國香腸同薯餅,食完超滿足!呢間Cafe好注重balanced diet,肉醬意粉都配salad,誠意滿滿,食到尾都仲有唔少肉醬。Lunch 叫 All Day Breakfast 同 Pasta 配飲品可每款減$10,我地揀左matcha latte同 oat milk latte。嘢食方便相當唔錯,唯獨張枱嘅衛生程度令我地有D不知所措。Covid後慣左去餐廳都象徵式咁用消毒濕紙巾抹下個枱面,點知一抹張紙巾都幾黑,要連抹幾張,以新餐廳嚟講有d surprise,可能新開張,希望以後會更好。Menu-

肉醬意粉

Matcha  Latte
Oat  Milk  Latte

Menu-
2021-09-07
Oat  Milk  Latte
2021-09-06 1668 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5以神秘而優雅的馬賽克藍色作主調,正門的圓型大玻璃窗,獨特又吸睛;貫徹一致還有室內時尚的裝潢、柔和的燈光,還有牆上壁畫走的寫意風,拼湊起來就成了一股無限的「可能」~ 🤞🏻Perhaps位於紅磡區,餐廳除了供應全日早餐意粉、小食、多士(只限下午茶時段)、咖啡飲品類,還有一系列特色飲品供選擇;假日的中午和另一半走到附近,來一頓豐富又充實的午餐,不匆不忙,將平日緊張的生活節奏稍微放緩,嘗試細心欣賞美食的每一部分,感覺既愜意又滿足~ 🥰 ✨ 點餐需先到櫃檯直接付款✨ 可能是新開業關係,上餐時間較慢,需要耐心等候💋 英式早餐 ($128)非常豐富的早午餐,除了一般的炒滑蛋、蘑菇、香腸、煙三文魚、沙律外,竟然還有烤菠蘿和烤番薯條(當日缺貨換了炸薯餅給我),整體味道很不錯。唯獨是麵包多士味道質感比較普通 🍞💋 煙肉卡邦尼意粉 ($85)外貌不錯的卡邦尼意粉,意粉煮得有口感,再加入大量已炒香的洋蔥和煙肉碎,汁醬用上非常傳統的雞蛋汁做成,希稀杰度剛好可掛汁,總括來說也不錯~
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

✨ 點餐需先到櫃檯直接付款
✨ 可能是新開業關係,上餐時間較慢,需要耐心等候

💋 英式早餐 ($128)

💋 煙肉卡邦尼意粉 ($85)
外貌不錯的卡邦尼意粉,意粉煮得有口感,再加入大量已炒香的洋蔥和煙肉碎,汁醬用上非常傳統的雞蛋汁做成,希稀杰度剛好可掛汁,總括來說也不錯~ 🍝

💋 炸雞翼 ($58)
外型偏大的雞翼,外層炸得香脆,卻滿滿是檸檬帶微酸的味道,中間還夾雜有其他香草及微微孜然的香氣,有種很清新的氣味,而且雞肉仍很嫩滑,真的是最出乎意料之外的美味啊!
英式早餐
煙肉卡邦尼意粉
炸雞翼
2021-09-03
英式早餐
煙肉卡邦尼意粉
炸雞翼
2021-09-03 120 瀏覽
估唔到向轉角搵到間cafe , 原來新開三個月,門面幾靚,意粉幾好味間cafe 雖然唔算大間,但勝在裝修不錯,走希臘風,門面裝修都好靚 ,我地一家人都打左張咭,下次經開再試下其他意粉先
2021-09-02
2021-08-22 346 瀏覽
最近連黃埔都有新cafe進註☕️ 即刻去食個brunch以藍色做主調加上大圓窗既裝橫簡單得嚟幾有特色😌 因為新開業既緣故,食物選擇種類較少😬但係店員非常有禮貌同服務好好👍🏻仲會問客人覺得食物質素有冇需要改善嘅地方😆 feel到店主用心經營🙌🏻All Day Breakfast $128大大份而且賣相都唔錯呀☺️兩個人share都夠飽呀🙌🏻 除左有最基本既煙肉、腸仔、炒蛋之外,仲有我啱食既燒菠蘿,酸酸甜甜夠哂開胃🍍另外蕃薯條夠哂脆身🍠仲有大啡菇🤎 相比外面常見既牛角包,呢道係提供danish toast 🥰 食落夠哂鬆軟🍞Americano 正價$38 叫野食加配飲品仲可以減$10☕️
最近連黃埔都有新cafe進註☕️ 即刻去食個brunch

All Day Breakfast $128
Americano 正價$38
叫野食加配飲品仲可以減$10☕️
2021-06-19
  • All  Day  breakfast
2021-08-10 340 瀏覽
新開張的藍色文青風小店被相片吸引而來的 並沒有失望店員的服務態度非常好 店面不大但環境很寬敞不會嘈雜Menu不是很豐富的那種 但質素不錯是個可以好好休息相聚的寫意地方
新開張的藍色文青風小店
被相片吸引而來的 並沒有失望