2024-02-28 118 瀏覽
離遠都見到cafe門口好特別有個大園窗可以望住街景用餐環境唔算好大不過坐得好舒服設計都係藍色為主都幾有feel💡-全日早餐有素同肉食今次同朋友揀左素嘅all day breakfast蛋好滑!~菇都好juicy軟淋好香!水果都好新鮮好甜!-咖啡方面都唔錯幾香又甜度適中!👍🏻
離遠都見到cafe門口好特別
有個大園窗可以望住街景用餐
環境唔算好大不過坐得好舒服
設計都係藍色為主都幾有feel💡
全日早餐有素同肉食
今次同朋友揀左素嘅all day breakfast
蛋好滑!~
菇都好juicy軟淋好香!
水果都好新鮮好甜!
咖啡方面都唔錯
幾香又甜度適中!👍🏻
2023-08-23 848 瀏覽
跟朋友聚會,被邀請去呢間紅磡Cafe,門面好靚,入到裏面比想像中有格調舒服,佢哋嘅飲品有特色,小食食品好好味,特別甜品格仔餅真係幾好食,但係唯獨牛扒真係要改進。但係整體唔錯,會嚟坐吓同朋友傾偈chill下一個晏晝。
2023-08-19
香港冇幾何有cafe俾你任hea😕🔹忌廉芝士煙三文魚酸種吐司🔹 $68上枱一刻細片得有啲震驚🤯 唯有慳住食Cream cheese🧀 x 煙三文魚🐟呢組合我鐘情開,判斷為正常發揮醃漬洋蔥有好強烈嘅辣勁,單食過於刺激但伴住鹹味稍重嘅三文魚食,就互相平行得唔錯最欣賞係🍞質地有sour dough該有嘅韌勁,烤得外脆內軟韌味道亦較大眾化,只屬微微微酸食物份量細係細啲,不過搭多杯啡就可以坐一個下午 都可以啦•‿•
香港冇幾何有cafe俾你任hea😕

🔹忌廉芝士煙三文魚酸種吐司🔹 $68
忌廉芝士煙三文魚酸種吐司

上枱一刻細片得有啲震驚🤯 唯有慳住食

醃漬洋蔥有好強烈嘅辣勁,單食過於刺激

但伴住鹹味稍重嘅三文魚食,就互相平行得唔錯

味道亦較大眾化,只屬微微微酸

2023-05-14 759 瀏覽
藍色門面及圓形大窗在人流不多的街道上格外顯眼,此次目標是想找間可以坐耐一點的cafe🔆西西里蕃茄乾意粉$𝟠𝟝 清爽不膩,但又唔會太乾身。充滿香濃的蕃茄乾🍅紅噹噹的色澤能增強食慾,另外亦添加了蘑菇片、洋蔥無咁單調🔆蜜糖檸檬雞翼$𝟝𝟠 呢個組合實在太吸引😍檸檬汁按自己喜好擠多少🍋小碟中的蜜糖亦恨不得用來沾滿整隻雞翼🍯5隻雞翼全部都大隻,香甜帶酸好得人鍾意🫶🏻🔆蘋果肉桂窩夫$𝟠𝟚 無叫到後上,所以吃的時候已放涼。窩夫質感無平時cafe食開咁挺身,似放涼了的格仔餅咁軟🧇肉桂味道聞起來很香,蘋果數量也足夠,但整體較普通🔆Matcha latte +$𝟛𝟠🐰食物中規中矩,但完全滿足到我想找個地方坐耐少少的目標。當時大概黃昏客人不多,坐了兩小時沒有被驅趕,同場都有伯伯姨姨點杯酒在看書,超寫意😆
西西里蕃茄乾意粉

下午茶
西西里蕃茄乾意粉
蜜糖檸檬雞翼
2023-04-19 557 瀏覽
食物:😋😋😋Latte ($44)有做到漂亮的分層,不太懂咖啡,所以不予置評。卡邦尼意粉 ($85)不過不失的卡邦尼意粉,明顯可見有蛋醬,但cream味可再濃點,煙肉也可烤脆脆。份量一般,需要配個甜品才滿足。服務:🤗🤗🤗自助點餐。環境:🖼🖼🖼店面設計非常易認,容易找到。鄰近比較少這類cafe,提供一個舒適的好地方。總的來說,不過不失。還未發挖到特色menu,但裝潢不錯,可以去享受一下環境。
食物:😋😋😋
Latte ($44)
有做到漂亮的分層,不太懂咖啡,所以不予置評。

卡邦尼意粉 ($85)

服務:🤗🤗🤗
自助點餐。

環境:🖼🖼🖼

2023-03-18 681 瀏覽
裝修幾特別,係一個超過50年樓齡既舊屋苑有一個咁新潮建築既餐廳會令人醒神,不過附近都係被舊樓或地盤包圍住所以有啲嘈。食物同味道方面,肯定唔係差既,但係我覺得定價有啲貴,如果平返15% 會比較合理啲,味道質素同付出既價錢相等,叫左一個all day breakfast 同一個意粉,先講個all day breakfast, 份量都算多上到台都幾大碟,不過2條腸應該雪藏左好耐而煎既時間唔夠所以食落一口雪味,而其他就冇問題。之後就講意粉,雞肉ok亦都嫩口,而意粉都唔錯,生熟程度適中。
  • 全日早餐
2022-12-16 831 瀏覽
飯局前的小休息,見到藍色圓窗,就吸引左我入去。入去叫左杯聖誕限定特調,同埋一個蘋果肉桂窩夫,環境舒服,是我喜歡的簡單格調!會想再在這裡同朋友試下all day breakfast,飲杯咖啡,閒聊chill下。😊
飯局前的小休息,
見到藍色圓窗,就吸引左我入去。
入去叫左杯聖誕限定特調,
同埋一個蘋果肉桂窩夫,
環境舒服,是我喜歡的簡單格調!
聖誕特調
2022-12-16
聖誕特調
蘋果肉桂窩夫
📍地址: 紅磡福至街38-42號紅磡灣中心地下6號舖✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:4/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:4/5✿👀賣相👀:4/5✿💰價位💰:4/5↠⏰時段:Tea 15:00↞ ✦✧ 呢間Cafe以藍色為主題,而且有個大嘅圓形落地玻璃窗🪟位,打卡一流。————————————————————————🧊🥛☕️❝Iced Latte❞ $44☞ 呢杯咖啡嚟講豆味偏酸,我個人認為after taste比較短,亦都唔算好濃。————————————————————————🧊☕️❝Iced Americano❞ $38☞ 咖啡嚟講,真心唔算太出色。
📍地址: 紅磡福至街38-42號紅磡灣中心地下

🧊🥛☕️❝Iced Latte❞ $44

Iced  Latte

————————————————————————

🧊☕️❝Iced Americano❞ $38

☞ 咖啡嚟講,真心唔算太出色。

Iced Americano
下午茶
2022-11-16 508 瀏覽
呢間餐廳之前食過一次午餐,大家都覺得唔錯。今次同朋友食完晚餐,大家想搵個地方坐低傾下偈,就同朋友再黎一次~餐廳門面以藍色為主,內部裝修簡潔,環境闊落,坐得都幾舒服😌🔎 蘋果肉桂窩夫🧇($82)呢個超好食😋~窩夫上枱時熱辣辣🧇,食落充滿蛋香同口感軟熟,配上酸酸甜甜既蘋果🍎,層次更豐富🤤🤤🔎薯條🍟配蛋黃黑松露醬($58)薯條份量都唔少🍟🍟,炸到脆卜卜。蛋黃黑松露醬都幾重黑松露味~

🔎 蘋果肉桂窩夫🧇($82)

🔎薯條🍟配蛋黃黑松露醬($58)

推薦: 🍉🍉🍉 (4/5)     味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)     價錢: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)     打卡: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)     位置: 🍉🍉🍉 (3/5)    回訪: 🍉🍉🍉 (3/5)     Bacon Carbonara $92 🍉🍉🍉 意粉不過不失,正常Carbonara嘅味道,唔算好creamy,隻蛋差唔多熟哂所以無流心效果😂  雖然望落份量好少,但係其實個底都幾深,夠2個人share嚟食😂 Buffalo Wings $75 🍉🍉🍉 佢係焗嘅Buffalo Wings,唔係炸個款,外層個醬包住哂成隻雞翼,好多醬,啲醬好「杰」,同喺美國食嘅Buffalo Wings味道好接近,不過好辣,我食咗1隻已經辣到食唔到,辣到條脷有啲痛同埋之後食咩都係辣味,點個Blue Cheese tipping都減輕唔到個辣度😂Today's Waffle (Chocolate Banana Waffle) $88 🍉🍉🍉🍉 超多香蕉同朱古力醬,好足料😂 Waffle啱啱整好就上枱,所以好熱辣辣🔥外脆內鬆軟 ,蛋漿唔算重蛋香,勝在食落口感好好👍Baileys Expres
推薦: 🍉🍉🍉 (4/5)
味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
價錢: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
打卡: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)
位置: 🍉🍉🍉 (3/5)
回訪: 🍉🍉🍉 (3/5)
Bacon Carbonara $92 🍉🍉🍉
Buffalo Wings $75 🍉🍉🍉
Baileys Express $78 🍉🍉🍉🍉🍉
(Baileys, House Blend Espresso, Hot Fresh Milk, Salted Cream)
好少餐廳會有Baileys飲!喺menu一見到已經決定要叫嚟飲,Baileys同Espresso個份量調得好好飲,飲到有咖啡味但係唔會過苦,有Baileys嘅甜味同酒精入口,但係又唔會過哽👍 如果有Baileys Affogato/ 朱古力waffle加Baileys落去一定仲正!

後記
💟 飲品種類有好多,如果再嚟都會想再試吓唔同嘅嘢飲😍
💟 (竟然) 無加一服務費

📍 Perhaps
地址:紅磡福至街38-42號紅磡灣中心地下6號舖
  • Today's Waffle
  • Baileys Express
2022-10-09 359 瀏覽
This is a great spot to come for a romantic date after dinner. The entire restaurant is decked out in fairy lights that warm up the mood. I like their apple cinnamon waffle, especially during fall nights when it starts to get a bit chilly and windy. Waffles are freshly made so they are always crispy on the outside and soft on the inside. Love that this place closes at 10pm so you can really take your time and have a good chat here.

2022-10-09 199 瀏覽
同朋友食完lunch,之後好想飲杯咖啡,即刻俾這間藍色大門的cafe 吸引💙這裏都很適合打卡。我們叫了兩杯熱latte, 還有一杯cocktail, 這裹是同朋友傾偈的好地方。

2022-10-03 280 瀏覽
本身俾呢間cafe嘅主調藍色吸引咗,再見到佢All Day Breakfast嘅相非常吸引,可惜過咗五點之後已經冇ADB... 改叫Fish and Chips, Carbonara 同是日waffles, 擺盤同味道同樣高質👍🏻特別係炸魚做得出色,調味適中唔會過鹹,加上外皮炸到好薄脆,而魚肉仍然保持嫩滑,好食😋卡邦尼意粉火喉控制得宜,意粉幾有口感,煙肉煮得香又唔會過鹹,另外意粉唔知係咪用咗牛油 烹調,香口而且有質感。窩夫亦都做得唔錯,首先份量大,上面有好多士多啤梨,藍莓同埋杏仁片。窩夫軟硬度剛剛好,外邊少少脆口,裏面就好軟熟,而且充滿蛋香味。再者呢度嘅環境精緻,裝飾有心思,坐得又舒服,值得下次再encore😃

2022-10-02
  • 炸魚薯條
2022-09-18 217 瀏覽
一直都比佢個藍色門口吸引住,今日終於黎打卡啦😍😍一黎到就梗係係門口打卡😍日光太曬,所以門口塊玻璃都會反光,如果想唔反光就要晏啲差唔多夜晚先黎會好啲。位置唔算多,但都有高枱打下卡出面太光,入面影出去,影唔多到隻藍色食物方面都多選擇。All Day Breakfast $138有炒蛋,德國香腸,沙律,煙三文魚, 吐司,薯餅炸得超脆但唔油,大啡菇好多汁好香,烤菠蘿又甜又多汁。卡邦尼意粉配流心蛋 $92意粉口感軟硬適中,忌廉汁比較稀身淡味。石榴柚子梳打 $50入口香濃石榴味又帶有少少甜甜地嘅柚子味,整體味道唔會太甜。Flat White $39正正常常都ok 。

位置唔算多,但都有高枱打下卡

出面太光,入面影出去,影唔多到隻藍色

食物方面都多選擇。

All Day Breakfast $138

卡邦尼意粉配流心蛋 $92
意粉口感軟硬適中,忌廉汁比較稀身淡味。

石榴柚子梳打 $50
入口香濃石榴味又帶有少少甜甜地嘅柚子味,整體味道唔會太甜。

Flat White $39
正正常常都ok 。

• 石榴柚子梳打
2022-09-17 198 瀏覽
PERHAPS - 紅磡今次去到紅磡一日Cafe,裝修風格非常時尚,門口有一個圓形的玻璃窗,網上見到很多人都在前面打卡影相。室內環境非常舒適,座位都很闊落坐落都很舒服有足夠的空間感。今次是是他的lunch Menu,叫了一個蘑菇黑松露醬意粉及一杯美式咖啡。蘑菇黑松露醬意粉 $95ICED Americano $38蘑菇黑松露醬意粉賣相非常吸引,餐廳用了一個很大的碟來承載意粉,令到份量感覺很少。意粉的黑松露醬味道非常濃郁,蘑菇數量亦很多,忌廉令到意粉整體感覺比較杰身整體感覺都很不錯,喜歡黑松露味道的人值得一試。至於凍美式咖啡,豆味香濃咖啡不屬於偏酸的味道,咖啡都不錯
PERHAPS - 紅磡

蘑菇黑松露醬意粉 $95