2022-04-05 138 瀏覽
返咗半日工,放工第一時間梗係要搵間Cafe好好咁坐低chill下😎係紅磡物色Cafe個陣,經過見到perhaps Cafe, 就決定入去食件蛋糕,嘆杯抹茶牛奶😋我嗌咗是日甜品,當日係合核芝士蛋糕,芝士味好濃,餅底加咗合核同糖漿,但又唔會太甜,令人每啖都想慢慢品味😆而抹茶牛奶嘅拉花圖案幾令我驚喜,估唔到係貓貓圖案,抹茶同牛奶份量剛好,又唔會太甜,配合甜品一齊食,剛剛好🥰

是日甜品

抹茶牛奶
2022-04-02
是日甜品
2022-03-28 165 瀏覽
落雨天的下午時段,路過紅磡,好想飲返杯咖啡,緩和下悶透的心情。見附近開多咗好多不同的食肆,最後選了一間深藍色,圓形廚窗的Cafe。舖內環境是光猛,佈置簡潔,座位闊落舒適,選了近廚窗的位置坐下。簡單點了Rosa Latte,飲品很快送上,拉花加上玫瑰花瓣裝飾,賣相不錯。啡味適中帶玫瑰香氣,溫度味道也剛好,望住窗外的街景,好有me time既感覺,是可以放輕鬆小休的地方。鄰枱有客人飲著白酒,吃著小食傾計,原來有酒類供應,下次會再來試下酒。

舖內環境是光猛,佈置簡潔,座位闊落舒適
,選了近廚窗的位置坐下。

。啡味適中帶玫瑰香氣,溫度味道也剛好

Rose Latte
2022-03-28
Rose Latte
之前嚟過,嘆過佢地杯咖啡,我已經對這個地方環境已留下不錯的印象。今次再來,試佢一個all day breadfast,不錯,尤其炒蛋,有流心的效果,還有水果有菠蘿,煎過的新鮮菠蘿,I like it。配埋腸、三文魚、大菇菇、薯餅、沙律菜,$138這個價錢,我覺得合理。至於飲品,俾我一個surprise嘅感覺。以為係一杯普通嘅抹茶朱古力,原來別有洞天。飲呢杯飲品有一個特色,就係你千祈唔好搞勻去飲,,你會飲出唔同嘅層次,有cream、抹茶,最後到朱古力。加埋有一條朱古力百力支和蛋卷,好得意。值得推介。

抹茶朱古力
all  day  breadfast
2022-03-28
下午茶
抹茶朱古力
all  day  breadfast
  • 全日早餐
2022-03-27 1301 瀏覽
我同另一半都好鐘意去café,今次呢間好多人打卡,因為門口有大圓窗框,望到外面,雖則對面係舊樓又好多人經過,但感覺貼近陽光多啲,又有特色啲,呢個位都係好多人鐘意的室內環境都幾舒服有高枱、有普通枱,但呢日坐滿晒人我就唔方便影相啦🍽All Day Breakfast💰$128/ 加$8仲可以轉窩夫有炒蛋、有機大啡菇、沙律、德國香腸,煙三文魚、薯餅,酸種吐司,最估唔到係有烤菠蘿Sourdough烘熱咗仲有牛油附上,脆卜卜呢款德國香腸比較少食,味道冇咁鹹薯餅唔油膩,難得一見,整體食物幾靚幾好食🍝是日意粉 - 煙三文魚白汁意粉如果諗唔到要咩可以揀個是日意粉,交俾餐廳諗🤣份量足夠,都幾多三文魚,意粉掛滿白汁🍴蜜糖檸檬雞翼💰$58有5隻,大大件又多肉,最正係蜜糖檸檬味十足,雞翼外皮香脆,最鐘意呢個item,酸酸甜甜,好味開胃🍰是日蛋糕 - 朱古力蛋糕💰$58聽老闆講,蛋糕係同大型蛋糕店合作拿貨的,為確保新鮮,多數只有週末供應,都只係賣2-3日呢款朱古力蛋糕幾好食,有啲朱古力脆脆,唔算太甜🍹Mocktail - 番石榴柚子梳打有柚子蜜粒,有啲咬口、番石榴汁我本身少飲,味道甜甜哋原來又幾好飲🍵Match

Sourdough烘熱咗仲有牛油附上,脆卜卜
呢款德國香腸比較少食,味道冇咁鹹
薯餅唔油膩,難得一見,整體食物幾靚幾好食

🍝是日意粉 - 煙三文魚白汁意粉

🍴蜜糖檸檬雞翼💰$58

🍰是日蛋糕 - 朱古力蛋糕💰$58
呢款朱古力蛋糕幾好食,有啲朱古力脆脆,唔算太甜

🍹Mocktail - 番石榴柚子梳打

🍵Matcha Latte💰$48
用咗小山園抹茶粉,matcha同奶味啱啱好
Matcha  Latte

🚩PERHAPS (紅磡) @perhaps.hhb
📍紅磡福至街38-42號紅磡灣中心地下6號舖
2022-03-26
Matcha  Latte
  • 全日早餐
  • 蜜糖檸檬雞翼
2022-03-08 199 瀏覽
呢間咁出名嘅圓圈打卡cafe我終於去左啦😚 雖然飾物款式唔多 但係價錢都算合理 仲可以慢慢打卡😍環境都幾舒服 可以慢慢嘆杯咖啡~蘋果肉桂窩夫($78)蘋果肉桂酸酸甜甜 幾開胃 仲配有肉桂醬汁😋 而且都幾足料 窩夫鬆軟 係我鍾意食嘅質感🤤西西里蕃茄乾意粉($78)番茄醬偏酸 而且份量都唔算多 比較單調🤔Rose latte ($45)唔知係咪lunch time 我哋呢杯飲品有$10優惠~味道偏甜 啱晒我呢啲唔係好飲咖啡嘅人😂

蘋果肉桂窩夫($78)

西西里蕃茄乾意粉($78)
番茄醬偏酸 而且份量都唔算多 比較單調🤔

Rose latte ($45)
唔知係咪lunch time 我哋呢杯飲品有$10優惠~
味道偏甜 啱晒我呢啲唔係好飲咖啡嘅人😂
2022-03-06
2022-02-27 140 瀏覽
Wfh 左好耐,終於捱到星期六,明正言順可以出街抖抖氣Perhaps 位置在街尾轉角,有種柳暗花明嘅感覺海藍色格調配上圓形大窗框令人聯想起郵輪出海渡假,非常寫意,啱晒weekend 輕鬆下Today’s Waffle, Mixed Berries藍莓好大粒好甜,waffle 質地都唔錯Salted Caramel Latte好香,奶泡打得夠細滑Expresso Tonic 都好飲翻兜指數:4/5📍 PERHAPS (紅磡)紅磡福至街38-42號紅磡灣中心地下6號舖
Wfh 左好耐,終於捱到星期六,明正言順可以出街抖抖氣

Perhaps 位置在街尾轉角,有種柳暗花明嘅感覺

Today’s Waffle, Mixed Berries
藍莓好大粒好甜,waffle 質地都唔錯

Expresso Tonic 都好飲

翻兜指數:4/5

📍 PERHAPS (紅磡)
紅磡福至街38-42號紅磡灣中心地下6號舖
2022-02-26 127 瀏覽
自從畢業之後都好少經過紅磡黃埔一帶, 偶然行過附近,發現係重建項目側邊,開左一間同附近舊樓林立嘅街道幾格格不入嘅cafe。signature嘅圓形大玻璃窗設計,金色線條配上好搶眼嘅天藍色外牆,絕對係熱門打卡影相位,可惜窗口對住停車場空地,而且打卡位得兩個座位,如果主要為打卡而黎嘅話建議係平日非繁忙時段。內部裝修都比到人一種幾舒服嘅感覺,有梳化同高櫈位。客流量唔多,又冇限用餐時間,基本上冇咩客人都可以坐好耐,適合同朋友吹下水供應全日早餐、意粉、吐司、窩夫同各款小食,另外仲有是日意粉/窩夫,詳細要特別問番店員啦。飲品亦有多款咖啡、茶,果汁,其中仲有比較特別嘅海鹽焦糖口味咖啡。可能因為內外裝修關係而有過高期望,但以中上價格嚟講,整體食物質素真係好一般,甚至可以話係中下水平。如果單純想黎打下卡,搵個可以坐得耐嘅地方同朋友chill下傾下計都可以,但就未必吸引到回頭客煙肉卡邦尼意粉Bacon Carbonara🍝$85要試味梗係要試啲傳統嘅菜式,擺盤唔錯,份量正常,個汁亦唔會太稀,意粉硬度適中,都幾掛汁,配埋煙肉粒同洋蔥碎都算幾有口感,食落唔膩,但味道方面食得出carbonara醬汁唔係最傳統嘅

煙肉卡邦尼意粉Bacon Carbonara🍝$85

要試味梗係要試啲傳統嘅菜式,擺盤唔錯,份量正常,個汁亦唔會太稀,意粉硬度適中,都幾掛汁,配埋煙肉粒同洋蔥碎都算幾有口感,食落唔膩,但味道方面食得出carbonara醬汁唔係最傳統嘅做法,蛋香同芝士味唔夠好淡,忌廉味較重,味道更令人諗起某款市面即食意粉嘅味道,整體印象唔太好

是日窩夫- 雜莓窩夫🧇$85

窩夫即叫即整,上面鋪滿士多啤梨同藍莓,賣相唔錯。食落有蛋香,酸酸甜甜。但窩夫外皮唔夠脆,口感似食緊硬身少少嘅格仔餅,士多啤梨醬同奶油份量偏少,食食下好乾,覺得唔算好值呢個價錢

薯條配蛋黃黑松露🍟$58

薯條厚度適中,熱辣辣,但外層炸得唔得香脆,食落軟淋淋。蛋黃黑松露醬個量都幾多,但味道方面嫌沙律醬偏重,松露味同蛋黃味唔係幾食得出,而且個醬似岩岩由雪櫃拎出嚟咁凍冰冰,用嚟點熱薯條食,一冷一熱咁,有啲奇怪

Latte☕️- 原價$39 (跟餐減$10)
味道正路冇特別,只係若單叫咖啡,覺得價錢定得比較進取偏貴
2022-02-19
2022-02-16 118 瀏覽
朋友話想試下紅磡呢間餐廳,今次又咁啱行過,一於去試下。餐廳環境唔錯,坐得都幾舒服,不過位置唔多,如果想食既,可以先訂位。餐廳需要先落單俾錢,再坐低等野食~🔎全日早餐全日早餐非常豐富,包括:炒蛋、有機大啡菇、是日沙律、烤菠蘿、德國香腸、煙三文魚、薯餅、酸種吐司。全日早餐既份量都算多,比較特別係既係有烤菠蘿,係我既最愛~🔎卡邦尼意粉意粉口感軟硬適中,意粉上掛滿醬汁,加上大量洋蔥碎同煙肉碎,味道唔錯~🔎忌廉芝士煙三文魚酸種吐司配沙津吐司烘得乾身,外脆內軟。煙三文魚份量都唔少,配上Cream Cheese,整體味道都可以。但如果同意粉比,我會揀意粉🍝🔎薯條配蛋黃黑松露醬薯條份量都唔少,炸到脆卜卜。蛋黃黑松露醬都幾重黑松露味,不過我個人就麻麻地嗰醬。

🔎全日早餐

🔎卡邦尼意粉

🔎忌廉芝士煙三文魚酸種吐司配沙津

🔎薯條配蛋黃黑松露醬

二訪𝐂𝐀𝐅𝐄✨𝐏𝐄𝐑𝐇𝐀𝐏𝐒初次到訪既時候正值新開張 再次到訪仍然被門外既設計吸引着,海藍色既牆身配上圓形既窗框,份外有格調💙打卡也非常適合(≧∇≦)🤎忌廉芝士無花果煙肉酸種吐司配薯條 ($85)初初以為無花果只係點綴 估吾到係整道菜既核心🤤✨好有層次感,第一口先嘗到軟滑既忌廉芝士同埋脆口既酸種吐司,接着慢慢品嘗到無花果淡淡既香甜~中和左煙肉既鹹味同肥膩感 原本吾太好無花果既我都食吾停ʕ •ᴥ•ʔ 因為夾雜住煙肉既口感真係好好😍🤎全日早餐 ($128)豐富嘅𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 炒蛋夠蛋香,大啡菇🍄多汁,有鹽和黑胡椒稍作調味。香腸同煙三文魚味道剛好,吾會太鹹。酸種吐司🍞可加$8轉成窩夫🧇小小嘅甜點(^ν^)窩夫鬆軟,配上香甜既糖漿,味道不錯👍🏻唯烤菠蘿🍍味道偏酸🤎海鹽焦糖鮮奶咖啡 (涷) (+ $40)甜度適中,香濃既焦糖味,口感都好順滑✨整體來講食物質素不錯 很有飽腹感最impressive就係無花果既配搭 值得一試ʕ •ᴥ•ʔ但價錢中上(。・ω・。) 飲品價錢亦相對進取
二訪𝐂𝐀𝐅𝐄✨
𝐏𝐄𝐑𝐇𝐀𝐏𝐒

忌廉芝士無花果煙肉酸種吐司配薯條

🤎忌廉芝士無花果煙肉酸種吐司配薯條 ($85)

全日早餐

🤎全日早餐 ($128)

海鹽焦糖鮮奶咖啡

🤎海鹽焦糖鮮奶咖啡 (涷) (+ $40)
甜度適中,香濃既焦糖味,口感都好順滑✨

2022-01-29
海鹽焦糖鮮奶咖啡
2022-01-19 160 瀏覽
Have a Good Morning🌞❗balabababa📉📈講笑😂嚟過嚟過🤣「To Be or not to be, it's a question 」what if... perhaps...maybe...🤔🤔究竟某拱門早晨全餐係咪一份斬件豬柳強呢?🤔究竟有一個Good Morning 係咪一定要食早餐呢?🤔究竟早晨係咪淨係可以上晝講呢?🤔究竟喺木²奠谷針順民惡法之下堅持唔打針唔做順民嘅 #Foodie 應該點生存呢?🤔究竟 #搵食 緊要定係 #良知 緊要呢?嗯…it's not a question☺講返呢度嘅幾樣野食☀️All Day Breakfast☀️我幾欣賞呢度嘅Fries係我好耐都冇食過嘅skimmed fries🤩佢嗰個甜味我對上一次食已經係十年前嘅加拿大🤭有嗰種懷念嘅味道其他料主要係食佢嘅原味而佢啲料都揀得幾靚個蛋亦都如圖地炒得好靚本人表示欣賞👍🏻☀️雜菌意粉☀️佢嗰啲白菌老實講比我想像中好太多又鮮又清甜又有菇香又唔會好水墮墮咁個意粉啲汁夠thick去巴實啲麵個配搭順口又唔會太heavy 唔錯👍🏻☀️三文魚toast☀️由於個三文魚夠香夠味夠油脂嘅關係呢呢個toast烘
Have a Good Morning🌞❗
balabababa📉📈講笑😂
嚟過嚟過🤣

🤔究竟某拱門早晨全餐係咪一份斬件豬柳強呢?
🤔究竟有一個Good Morning 係咪一定要食早餐呢?
🤔究竟早晨係咪淨係可以上晝講呢?
🤔究竟 #搵食 緊要定係 #良知 緊要呢?

嗯…it's not a question☺

喺一個靜靜哋少人啲嘅街
如果你唔介意佢對面望住一撻停車場空地而唔係海嘅話
呢間真係幾推薦
裝修仲幾打卡able添🛖

最後想講一句,我喺暴政惡法壓迫之下,好大可能因為冇得入餐廳食飯冇相冇貨出而慢慢消失fade out,但我fade out唔緊要,最少我對得住自己。其實我自己碌ig都已經見到好多foodie朋友一個又一個藍絲中資廣告咁接,我自己唔係邊個亦冇資格阻你地搵食,不過我只想講,請每一個人都記住嗰兩年每一個被殺,被打,被屈,被強姦,被誣告嘅人。多謝。😀

#foodiehk #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious
#黃絲 #黃店 #手足 #mcdonald #良心 #心痛 #林鄭月娥 #暴政 #惡法 #共勉之 #香港加油 #試問誰還未發聲 #自重
2022-01-04 162 瀏覽
估唔到呢個位有間cafe~門口吸引既食物都好味新鮮炸起既雞翼真係好味 味道入味濃黑松露薯條個醬太慷慨!雖然沙律醬味濃啲 如果多返少少黑松露味就更好Black truffle mushroom pasta男朋友都大讚好食份量都夠大 意粉都唔會好漏
估唔到呢個位有間cafe~
門口吸引既

雖然沙律醬味濃啲 如果多返少少黑松露味就更好

Black truffle mushroom pasta
男朋友都大讚好食

份量都夠大 意粉都唔會好漏
Located in the older residential area of Hung Hom, Perhaps is a cafe that uses massive circular windows and door to create a serene dining environment.Menu in Perhaps is quite comprehensive, with all day breakfast, toast, pasta, desserts and drinks.I decided to get this all day breakfast to kick start 2022. And it did not disappoint. Smooth and runny scrambled eggs, freshly fried hashbrown, juicy mushroom, delicious sourdough toast, fresh salad greens and meaty sausage. There is nothing I don’t

All day breakfast
I decided to get this all day breakfast to kick start 2022. And it did not disappoint. Smooth and runny scrambled eggs, freshly fried hashbrown, juicy mushroom, delicious sourdough toast, fresh salad greens and meaty sausage. There is nothing I don’t like about this plate. The pieces of pineapple definitely highlighted the whole plate.
Strawberry matcha latte
I also ordered this special Strawberry Matcha Latte. The top layer of milk cap was so smooth and satisfying! The matcha latte with red beans and strawberry chunks was simply superb!

Highly recommend Perhaps to you.
2022-01-01
All day breakfast
Strawberry matcha latte
2021-12-31 117 瀏覽
紅磡咖啡店越開越多,除左大品牌既咖啡店,我更鍾意幫襯區內小店咖啡店位置唔係大街大行巷,反而覺得更添寧靜,門口以藍色為主調,個大圓形窗非常搶眼,入面d枱亦都唔算放得密密麻麻,坐得幾舒服Matcha Latte抹茶味香濃,奶泡打得綿滑,拉花圖案好實唔散Dirty咖啡同奶分層明顯,唔算好污糟,亦都無瞬間變奶水,咖啡味亦都無被奶味蓋過All Day Breakfast 有炒蛋、大啡菇、沙律菜、燒菠蘿、香腸、煙三文魚、薯餅同窩夫,都幾豐富,味道亦都不錯Sourdough Toast 煙三文魚酸種包配nachos, 我好鍾意食酸種包,雖則呢度既酸種包唔算太突出,但有個莎莎醬配nachos,誠意可加可能咖啡店位置唔係大街大巷,人流相對較少,環境舒適好好坐,同朋友傾下偈飲杯啡真係一個好好既地方

Matcha Latte
抹茶味香濃,奶泡打得綿滑,拉花圖案好實唔散

All Day Breakfast

Sourdough Toast

2021-12-30 77 瀏覽
cafe裝修得好靚,同一街之隔的公屋有點格格不入,所以可能係呢個原因,客流量似乎不高。聖誕節正日的午飯時間,大約三成滿。揀好食乜之後要自己出去cashier落單,好欣賞呢到的店員非常細心講解餐牌,唔好講得勁快好似趕住走咁。**All  day  breakfast**普通質素,炒蛋好重牛油/奶味,偏膩。最好食個大啡菇,好多汁好香。**蘑菇黑松露醬意粉**呢個值得試,黑松露醬固然香,但即使係意粉本身的醬汁都好夠,每條意粉都掛汁,好好味,裡面仲有片片大啡菇。咖啡配意粉幾好。

All  day  breakfast
**All  day  breakfast**
蘑菇黑松露醬意粉
**蘑菇黑松露醬意粉**
Americano
咖啡配意粉幾好。
2021-12-25
All  day  breakfast
蘑菇黑松露醬意粉
Americano
今日步行去紅磡火車站時,經過這間cafe,被他的門面吸引了,他和附近的餐廳有很大對比。因為不太肚餓,所以叫了一個全日早餐、薯條和雞翼。全日早餐加配了窩夫,份量很多,都幾好食。薯條很熱配黑松露醬都幾好食。反而雞翼一般,皮炸得太厚。環境和食物整體來說都是一間很好消磨時間的Cafe。
因為不太肚餓,所以叫了一個全日早餐、薯條和雞翼。
全日早餐加配了窩夫,份量很多,都幾好食。
薯條很熱配黑松露醬都幾好食。
反而雞翼一般,皮炸得太厚。
環境和食物整體來說都是一間很好消磨時間的Cafe。
抹茶牛奶
黑松露醬薯條