位於名店坊既呢間Pancake專門店 裝修超級日式 真係好似去左日本既店鋪咁主打無麩質班戟 Mont Blanc更加係打卡必嗌本身以為佢地只有提供甜品 原來都有輕食✎吉列黑豚玉子丼 $138套餐包左沙律、湯品同茶飲 呢度d餐具擺盤都好講究 成件事更加日式欣賞佢個粟米湯 入口好滑仲飲到有粟米蓉吉列黑豚肉有三粒 先炸過再放上滑蛋肉質唔會好嚡 反而有小小爽口 估唔到幾好食珍珠米上面除左滑蛋 仲有煮到好腍好甜既洋蔥輕食黎講份量都唔細 2個女仔share都okDark Chocolate Mont Blanc Pancake$148到左我好期待既甜品環節 揀左黑朱古力Mont Blanc班戟就抹茶味同焙茶雪糕 有得自行配搭幾貼心外層就用了72%濃度的黑朱古力蓉包圍住朱古力蓉好幼但食落就好濃味 就咁食係會有小小苦入面就有Cream同 焙茶雪糕 個底就係班戟班戟好鬆軟亦有抹茶香 仲係無麩質感覺無咁罪惡加埋全部一齊食 成件事就好夾 完全唔覺得太甜抹茶富士山 / 焙茶富士山 $48面層既奶蓋經過400次發打 第一啖飲落味道超級濃郁將牛奶攪勻之後口感就更加順滑另外佢既賣相都好靚 層次感十足
位於名店坊既呢間Pancake專門店
裝修超級日式 真係好似去左日本既店鋪咁
主打無麩質班戟 Mont Blanc更加係打卡必嗌
本身以為佢地只有提供甜品 原來都有輕食

吉列黑豚玉子丼 $138
套餐包左沙律、湯品同茶飲
呢度d餐具擺盤都好講究 成件事更加日式

將牛奶攪勻之後口感就更加順滑
另外佢既賣相都好靚 層次感十足
  • 抹茶富士山
  • 黑朱古力Mont Blanc班戟
經常性存在於我個bookmark list早幾日終於捨得走去食🤣佢地啲野食全部都好岩打卡用環境都係行日系風 感覺自己走左轉日本🏯係到最出名 最多人認得莫過於佢地嘅 Mont Blanc❣️黑朱古力 Mont Blanc $158就係俾呢個吸引左💟同時都係佢地嘅招牌菜係日本經常都見到Mont Blanc嘅出現🇯🇵🇯🇵🇯🇵香港就真係少見到有🥺食Mont Blanc係享受到鹹甜味道揀完外層 仲可以揀埋入面啲餡料☑️pancake味 ☑️雪糕味用左72%朱古力製作🍫食開/鍾意食朱古力嘅朋友一定會好鍾意下因為朱古力味真係好濃郁 但對我黎講係有啲苦苦地主要係本身自己食開甜點多 不過可以用雪糕去中和🍨🖤中和左真係好食的~~怕苦朱古力但又想食就可以好似我地咁😚💕❣️芝士和牛漢堡班戟 $168睇佢細細個都唔會飽得去邊又係俾佢個樣呃左 食完係好飽肚係用左班戟代替左漢堡包🍔舊和牛本身又好厚肉🐮之後仲要加上薯餅 真係飽飽塊薯餅炸到好適中 唔會淋身🥰🥰❣️抹茶富士山 $48❣️焙茶富士山 $47兩杯都真係整得幾似富士山🗻果然個名係無改錯❕頂頂係厚厚嘅奶蓋🐄底下係香濃嘅鮮奶🥛抹茶又好 焙茶又好 兩杯嘅茶味都好濃郁奶蓋同鮮奶比
經常性存在於我個bookmark list

用左72%朱古力製作🍫
食開/鍾意食朱古力嘅朋友一定會好鍾意下
因為朱古力味真係好濃郁 但對我黎講係有啲苦苦地
主要係本身自己食開甜點多 不過可以用雪糕去中和🍨
🖤中和左真係好食的~~
怕苦朱古力但又想食就可以好似我地咁😚💕

咁就真係真正咁享用杯富士山
唔會錯過左奶蓋嘅味道😋
芝士和牛漢堡班戟
2023-02-22 19 瀏覽
前日同fd子放工行完SOGO 去左百德新街搵食~見到間和風設計既pancake 店就錄左入去除左甜品, 仲有 主食可以叫, 除左有慢煮系列外, 仲有蟹粉主題。同fd子叫左蟹粉烏冬(HK$198), 幾有誠意wor~ 有d 粒粒硬身既蟹膏同都有一絲絲既蟹肉!甜品係另一個胃, 分別叫左網上網介既焙茶雪山同埋栗子朱古力pancake。焙茶雪山(HK$138):焙茶味好濃, Cream 都打得好滑, 雖然pancak唔是空氣感既pancake, 但都唔錯!栗子朱古力pancake(HK$148): 外觀好特別, 充滿栗子溶壓成既絲~係打卡item 中間包住綠茶雪糕。外行既我都食得出佢既栗子係香甜細滑。飲品方面, 叫左兩杯都可以打卡既飲品, 分別係綠茶latte 同Tiramisu latte綠茶富士山(HK$48): 打卡item, 幾有驚喜, 攪伴個陣發現佢上層既綠茶比較”杰”, 有d 似400次咖啡既感覺Tiramisu latte(HK$42): 咖啡酒味適中, 面頭仲有手指蛋糕, 比你點住飲~

2023-02-22 19 瀏覽
黎咗銅鑼灣呢間食pancake嘅專門店,pancake款式種類好多,心大心細最後揀咗montblanc pancake同burger pancake。佢哋除咗pancake,都有飯、意粉、pizza等其他嘢食。和栗Montblanc Pancake(配抹茶pancake及抹茶雪糕) $148呢到嘅montblanc pancake,由面頭嘅泥蓉,到中間嘅雪糕,同底層嘅pancake,都可以自由配搭口味。我哋點嘅和栗泥蓉香甜濃郁,同抹茶雪糕同pancake好夾。雪糕幼滑creamy,pancake都好軟熟,好香抹茶味。Homemade和牛漢堡Pancake $158另一個pancake就揀咗鹹食,兩層鬆軟pancake夾住自家製和牛漢堡扒、兩款芝士、脆薯餅、生菜等材料。和牛漢堡厚肉juicy,牛味濃郁,加上金文畢同車打兩款芝士夠哂滋味十足。抹茶/焙茶富士山 $48除咗嘢食,呢度嘅飲品都非常特別。我哋就叫咗兩款口味嘅富士山,打卡一流。底層係牛奶而面層厚厚嘅就係香醇濃厚嘅400次抹茶/焙茶奶蓋。可以先品嚐一啖奶蓋嘅香滑,再攪勻飲,攪勻之後茶奶比例岩岩好,茶味香濃。。。Pancake 專門 (

Homemade和牛漢堡Pancake $158

抹茶/焙茶富士山 $48

Pancake 專門 (銅鑼灣)

2023-02-20 723 瀏覽
去銅鑼灣行經百德新街見到一間門面非常日系的餐廳,隔住玻璃見到一棵仿楓葉樹放在近門口位置,被它深深吸引,決定入去試一試店內環境跟日本家居風格相似,掛上多款帶祝福語的貓圖案直幡;擺放不少可愛貓貓的裝飾品,有如置身日本的感覺,未進餐已感享受一直播放著柔和輕快純音樂==========🔹輕食系列:濃番茄牛肋條 $138包括餐湯,沙律,主菜及茶跟飯,意粉或烏冬沙律菜新鮮,以麻醬及柚子汁調味,幾開胃;麵豉湯味道不重易入口,有不少海帶主食富番茄香,醬汁加入香草及洋蔥;牛肋條煮至軟腍,帶點脂肪;烏冬軟滑帶點Q推介指數:8.5/10==========🔹和栗Mont Blanc班戟 $158班戟可選原味,抹茶或朱古力味雪糕可選抹茶、比利時朱古力、士多啤梨、焙茶、雲呢拿或栗子味以栗子絲作外層,內裡分作三層:底層為班戟,之上為滿滿的忌廉包裹著抹茶雪糕;栗子山上放上士多啤梨及裝飾蝴蝶;賣相得體栗子絲香甜幼滑,pancake鬆軟有蛋香;忌廉嫩滑帶點曲奇碎,抹茶雪糕味甘香,質感軟滑整體甜度不高,甜品有豐富層次感推介指數:9/10==========🔹焙茶富士山 $48餐牌上有展示如何享用此飲品先用匙羹品嚐一口4️⃣0️⃣
一直播放著柔和輕快純音樂
🔹輕食系列:濃番茄牛肋條 $138
包括餐湯,沙律,主菜及茶
跟飯,意粉或烏冬

推介指數:8.5/10
🔹和栗Mont Blanc班戟 $158
班戟可選原味,抹茶或朱古力味
雪糕可選抹茶、比利時朱古力、士多啤梨、焙茶、雲呢拿或栗子味

整體甜度不高,甜品有豐富層次感

推介指數:9/10
🔹焙茶富士山 $48
餐牌上有展示如何享用此飲品
先用匙羹品嚐一口4️⃣0️⃣0️⃣焙茶奶蓋的濃厚醇滑;攪拌2️⃣0️⃣個圈後嚐到兩個層次味道;充分攪拌後品嚐幼滑細嫩的口感
完美以飲品演繹富士山的外觀

先嚐一口濃稠的焙茶奶蓋,醇厚香滑,甜度點到即止,超喜歡‼️
攪拌後再嚐,質感變稀一點,帶淡淡的奶香
完全攪拌後再嚐,焙茶味道與奶香融合,富層次感

推介指數:9.5/10
🔹抹茶拿鐵 $42
用上貓圖案的黑色杯子,容量很多;配以簡單而精美的拉花
抹茶醇香回甘,奶香突出,質感細滑
熱度夠及零甜度,飲完暖胃又冇罪惡感

推介指數:9/10
收取加一服務費
整體用餐體驗滿意,餐廳出品用心有誠意,環境佈置以致餐具均精心設計及挑選;加上店員親切有禮又為客人換碟及餐具,值得加分
2023-02-20
  • 和栗Mont  Blanc 班戟
  • 抹茶拿鐵
2023-02-19 23 瀏覽
我覺得栗子Mont Blanc整得軟綿,好味。而內裏揀咗抹茶蛋糕,覺得甜咗少少。而再揀個朱古力雪糕,就夠香濃,略帶少少苦澀而不太甜,恰到好處😋至於杯tiramisu coffe飲到有啲朱古力味,但偏甜,唔太啱我口味。
我覺得栗子Mont Blanc整得軟綿,好味。
而內裏揀咗抹茶蛋糕,覺得甜咗少少。
10 分鐘 (堂食)
2023-02-18 37 瀏覽
Pancake 專門✨焙茶雪山pancake $138🗻🥞外形非常吸睛,用焙茶忌廉堆成山的形狀,表面經過炙燒,帶點脆脆的口感,內裏則埋藏了雲呢拿味雪糕,真的是「雪山」呢🤣雖然很多忌廉,但因為是焙茶口味,並不會太甜太膩🤤Pancake偏向較實身的蛋糕口感,不是梳乎厘那種空氣感,也不是麥當勞熱香餅那種。✨香燒牛小排蘑菇汁 $138點這個會附有餐湯、沙律和茶🍵主食可選配飯或意粉🍝肉質非常嫩,汁也很 creamy。原本以為會很普通,但意外地很好吃😍平日下午時間去,沒甚麼客人,有種我包場了的感覺🤣可從店外拍照去,可以拍到在樹影下優雅地用餐的美照📸可惜今天外面比店內光,玻璃反光,我拍不到🥹店內也有不少打卡位📸🎨Instagram帳號👉🏻 @magicalalpaca_ 地址:銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
Pancake 專門

✨焙茶雪山pancake $138🗻🥞
雖然很多忌廉,但因為是焙茶口味,並不會太甜太膩🤤
焙茶雪山pancake

✨香燒牛小排蘑菇汁 $138
點這個會附有餐湯、沙律和茶🍵
主食可選配飯或意粉🍝
肉質非常嫩,汁也很 creamy。
原本以為會很普通,但意外地很好吃😍
香燒牛小排蘑菇汁

平日下午時間去,沒甚麼客人,有種我包場了的感覺🤣
可從店外拍照去,可以拍到在樹影下優雅地用餐的美照📸
可惜今天外面比店內光,玻璃反光,我拍不到🥹
店內也有不少打卡位📸

地址:
2023-02-15
焙茶雪山pancake
香燒牛小排蘑菇汁
  • 焙茶雪山班㦸
  • 焙茶雪山
「 𝐂𝐰𝐛 • 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐞𝐧𝐦𝐨𝐧 🥞 💗 」自己都幾鍾意食pancake 係銅鑼灣行完之後見到呢間幾靚又有日本feel既pancake店食lunch😻佢嘅decorations都幾日本feel同埋有好多得意嘅掛畫 坐得好舒服同朋友黎傾下計都係勁舒服嘅地方👍🏻呢到有多款甜品選擇全部都好吸引同埋餐廳嘅食材都係日本空運黎香港架!🍝 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 松露香燒帶子 呢個係輕食套餐會有餐湯、沙律同主菜 今日飲嘅湯係粟米湯 有粟米嘅香味😋呢個帶子都脹卜卜又煎得岩岩好 意粉配松露忌廉汁好creamy又入味👏🥞𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞日式草莓班戟Pancake係必叫的😋 我係比佢賣相吸引到叫草莓pancake呢款 因為甜品款式好多所以都好難嗌🙈呢個Pancake唔止精緻仲要好好味 好鬆軟 我最鍾意佢個cream好有奶味甜甜地 好味到無整走啲cream(平時會整走啲cream驚肥嘅我🙈)而士多啤梨好清甜又大粒仲有朱古力醬係上面 好滿足💗🗻 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐅𝐮𝐣𝐢𝐬𝐚𝐧焙茶富士山飲品方面飲咗杯富士山系列 佢係用400次手打奶蓋黎 見到每
「 𝐂𝐰𝐛 • 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐞𝐧𝐦𝐨𝐧 🥞 💗 」

🗻 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐅𝐮𝐣𝐢𝐬𝐚𝐧焙茶富士山
飲品方面飲咗杯富士山系列 佢係用400次手打奶蓋黎 見到每枱都係嗌呢杯😻店員同我地講先飲一啖奶蓋先再攪拌20下 就咁飲個奶蓋已經覺得好正👍🏻飲落口感好香滑 好夠奶味同焙茶味 好推介呀👍🏻💗

☕️ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞
飲品嘅造型都好精緻 呢杯latte好有奶味好香滑
話說都知道呢間野好耐,一直都係行過覺我門面好靚就冇入去食過,有日食完飯行過見仲未飽就入去試下佢個GLUTEN FREE PANCAKE!坐底見隔離檯個PANCAKE都唔錯好大,就一人一個吧!叫咗個焦糖布甸PANCAKE同紫薯MONTBLANC。焦糖布甸我覺得很好吃那!冰冰的,很強烈的蛋香,亦都滑身,質感配埋軟軟的PANCAKE,一啖有晒2個口感,加D CREAM一齊食的確唔錯,不過一人一半唔夠喉,份量可以大小小紫薯MONTBLANC揀左綠茶底PANCAKE+焙茶雪糕,份量可大了!山一般咁高~紫薯絲很幼細,輕試了一下非常濃甜薯香味,不過單吃同一個味會單調,所以要配埋其實味道一齊食。PANCAKE的作用在於中和紫薯蓉的甜味同質感,的確係要一啖有晒紫薯蓉、雪糕、PANCAKE同CREAM先食最王道食法,YUM YUM!2杯野飲分別係焙茶LATTE同抹茶LATTE,2杯茶味都好濃好香,奶既分量都剛剛好,唔會太甜,中和返甜品既甜度我覺得好適合。

紫薯montblanc

紫薯montblanc
2023-02-16 36 瀏覽
班戟控的就控制不了🤩店舖係日式和風風格,打卡able的餐廳。menu有鹹點甜點,選擇多樣化,主打係無麩質日式班戟。焙茶雪山班戟 $138💮外型就像火焰雪山💮外層用上焙茶打起既蛋白,烤焗至微焦💮蛋白層帶淡淡茶香,入口即溶,口感似棉花糖💮內層有雪糕,最低層就係無麩質班戟💮班戟蛋香味濃郁,入口鬆軟,震騰騰咁💮層次豐富,食完都唔覺膩焦糖燉蛋班戟 配72度朱古力醬 $148💮係原味班戟上面放左焦糖燉蛋,可以感受雙重蛋香💮燉蛋口感好滑,加埋蛋面脆脆焦糖,已經好yummy💮班戟蛋入口鬆軟,震騰騰咁💮配埋黑朱古力醬食,口味非常配合
班戟控的就控制不了🤩

焙茶雪山班戟 $138
💮外型就像火焰雪山
💮外層用上焙茶打起既蛋白,烤焗至微焦
💮蛋白層帶淡淡茶香,入口即溶,口感似棉花糖
💮內層有雪糕,最低層就係無麩質班戟
💮班戟蛋香味濃郁,入口鬆軟,震騰騰咁
💮層次豐富,食完都唔覺膩

焦糖燉蛋班戟 配72度朱古力醬 $148
💮係原味班戟上面放左焦糖燉蛋,可以感受雙重蛋香
💮燉蛋口感好滑,加埋蛋面脆脆焦糖,已經好yummy
💮班戟蛋入口鬆軟,震騰騰咁
💮配埋黑朱古力醬食,口味非常配合
焦糖燉蛋班戟 配72度朱古力醬

20 分鐘 (堂食)
$140 (宵夜)
焦糖燉蛋班戟 配72度朱古力醬
  • 焙茶富士山
平時去銅鑼灣Donki嘅時候都唔會特登行入去Donki後面條街,唔講唔知原來街後面有一間超靚嘅日系和風貓貓茶房🐱專係食無麩質嘅Pancake🤤見到佢招牌Montblanc班戟覺得好吸引😍即刻同朋友去咗試🥰店入面裝修都係好日系和風style,而且超級多貓貓公仔同圖案🐱可以話啱哂愛貓之人嚟打卡呀😝🌟和栗Montblanc班戟🥞配 焙茶雪糕 $158 (4/5)呢個真係超級打卡able!!!少女必叫😆💕因為真係超靚!最外層係擠滿咗超密集嘅栗子蓉🌰,千絲萬縷咁圍繞住個pancake,形成一個山的形狀🗻🥰栗子蓉食落好綿密,而且好滑🤤味道濃郁,朋友話覺得佢有好秋天嘅感覺🤣栗子蓉下面仲有一層鮮忌廉,包住pancake🥞最中間係焙茶味雪糕🍧雪糕嘅焙茶味好濃郁好出!食落好滑同冰涼🥰pancake鬆軟得嚟蛋香味好濃,配合栗子蓉同cream一齊食口感好豐富,而且絕對唔會覺得dry😋最頂仲有粒士多啤梨🍓同糖霜,好好食又啱打卡呀😚🌟和牛漢堡班戟🍔 $168 (3.85/5)我地想食啲鹹野,所以就叫咗個鹹pancake😝用班戟取代咗平時食開嘅漢堡扒,原來食落都幾夾😋好鍾意呢間pancake嘅蛋香,食落口感好鬆軟,

🌟和牛漢堡班戟🍔 $168 (3.85/5)
我地想食啲鹹野,所以就叫咗個鹹pancake😝用班戟取代咗平時食開嘅漢堡扒,原來食落都幾夾😋好鍾意呢間pancake嘅蛋香,食落口感好鬆軟,唔好睇佢和牛漢堡細細舊,但超級厚身!切開仲係有少少粉紅色,食落牛味好香濃,而且超juicy!一切開爆哂肉汁㗎🤓💦漢堡下面仲有一塊炸薯餅,食落都好香脆,配合生菜同芝士一齊食,鹹甜鹹甜咁,比想像中夾✨

🌟抹茶富士山 🗻 $48 (3.5/5)
🌟焙茶富士山 🗻 $48 (3.5/5)
呢兩杯富士山特飲係用咗400次咖啡嘅做法🤩喺牛奶上面加入濃厚醇滑嘅抹茶/焙茶奶蓋,形成超靚嘅漸變💖就咁用匙羹品嘗奶蓋,茶味好濃郁,而且好creamy好綿☺️攪拌均勻後就變咗latte咁,牛奶嘅奶味都好濃郁✨

總括嚟講覺得呢間pancake專門店嘅款式好特別,而且Montblanc班戟嘅配搭都可以自己揀!食物質素唔差,而且打卡一流💖女仔應該好鍾意✨✨埋單嘅時候店員仲會拎隻巨型貓貓公仔出嚟🐱仲要戴住兔耳朵🐰😆口裡面擺咗堆糖俾你拎走食,勁QQ!!😚😚搞到我都少女心爆發😝

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:Pancake 專門 (銅鑼灣)
2023-02-13
  • 抹茶富士山
  • 芝士和牛漢堡班戟
  • 和栗班戟
同事生日🎂經過呢間有和式趟門嘅喫茶屋好多次😍啲班戟好吸引🥞一於去try try 佢😚一入去環境好舒服~好似即刻放左假咁🤣蟹玉丼 HK$198坊間蟹肉蓋飯都係薄薄一層,但係估唔到今次嘅蟹肉係成匙厚😍撩極都仲有蟹肉🤩🦀欣賞佢唔用好濃嘅汁,而係真係用絲絲蟹肉同膏加蛋去煮,味係淡啲但係夠健康😋牛肋條意大利麵 HK$128午市套餐幾實惠👌🏽有栗米湯、飲品同沙律🥗牛肋條幾軟淋淋,份量唔細,唔係只係蕃茄醬嘅味道🍅無花果伯爵茶班戟 HK$138話話明班戟專門店,點可以唔食😍超讚💕伯爵茶葉加左係雪糕同埋忌廉🍦好濃味🥳班戟都好鬆軟,無花果係滿佈個班戟🤣3個人每人都食左2-3舊😜同伯爵味好夾☕️高度推介👍🏼焙茶富士山 HK$48第一啖飲培茶奶蓋好邪惡🤤撈埋鮮奶味都依然好濃,唔係太甜,幾適合我😚抹茶富士山 HK$48作為另一個可愛嘅富士山系列飲品都一定要叫🗻抹茶係日本嘅抹茶味🍵比焙茶就甜啲💖Tiramisù Cappuccino HK$38我地仲加左一杯咖啡,用貓貓杯裝住好可愛🐈上面嘅手指餅好討喜😍雖然咖啡就唔太濃,但係同朋友食個tea都唔差

蟹玉丼 HK$198

牛肋條意大利麵 HK$128

無花果伯爵茶班戟 HK$138
話話明班戟專門店,點可以唔食😍超讚💕伯爵茶葉

焙茶富士山 HK$48

抹茶富士山 HK$48

Tiramisù Cappuccino HK$38
2023-02-08
慶祝紀念
生日
其實我超愛吃𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞!可以直接甜點做正餐🤣這次來到𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞專門店 ♡︎v♡︎ 鹹的甜的火焰雪山型的應有盡有!環境門口就有楓葉🍁🤣 來點日本的感覺嚕~~餐牌不止𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞也有熱食正餐,適合陪女友來吃的男生🙊🙊 焙茶雪山班㦸 $𝟙𝟛𝟠焙茶雪山班㦸外型有如火焰雪山,外層盡是蛋白打成,烤焗至微焦,造型十分討好,焙茶蛋白層帶淡淡茶香,入口即溶內裏有雪糕,最低層有班㦸,層次豐富,吃完也不覺得膩。 Montblanc班㦸 $𝟙𝟜𝟠 Mᴏɴᴛʙʟᴀɴᴄ班㦸可自選口味,我選了紫薯配巧古力班㦸及抹茶雪糕。像天使麵般細緻的條蓉,蓉蓉的口感配裏頭的ᴄʀᴇᴀᴍ跟巧古力班㦸,不會很甜,很特別的一款! 焙茶/抹茶富士山 $𝟜𝟠不能不點富士山飲品系列,還記得當紅的𝟺𝟶𝟶次咖啡嗎?富士山系列的面層就是用了𝟺𝟶𝟶次造成濃密綿滑的焙茶/抹茶奶蓋層,先嚐一口奶蓋層,十分ᴄʀᴇᴀᴍʏ及濃稠,茶味剛好不會帶苦澀味;然後攪拌𝟸𝟶次,奶蓋和飲品半結合的狀態,能一口喝到茶香和奶蓋綿滑;完全攪拌均勻後,飲品有如奶昔般下一杯,有如此多變化的味道。

門口就有楓葉🍁🤣 來點日本的感覺嚕~~

餐牌

不止𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞也有熱食正餐,適合陪女友來吃的男生🙊🙊

焙茶雪山班㦸 $𝟙𝟛𝟠

Montblanc班㦸 $𝟙𝟜𝟠

焙茶/抹茶富士山 $𝟜𝟠

焙茶富士山
Pancake 店在香港都有幾間,而且每間都有自己的特色。Pancake Senmon 主打無麩質的鬆餅。店內裝修滿和風,用上了胡桃木色作為主調,很有京都風的味道。特地選了個下午茶時間過來,就是為了吃甜品喔不過其實這間有鹹食或是鹹Pancake ☺️🗻焙茶雪山班戟 ($138) - 賣相真的好像一座山那樣子。外層是用火炙燒過的蛋白,口感很輕盈,吃落有焦香的焙茶味。而且焙茶味很濃,內層還有凍冰冰的雲尼拿雪糕。最底就是無麩質鬆餅,質感還頗蓬鬆,但就不是有空氣感那種喔蛋味幾重,另外可能因為有雪糕的關係,也比較濕潤。🍮焦糖燉蛋班戟配72°朱古力醬 ($148) - 相對之下這款無論是燉蛋還是班戟的口感都較為紮實,朱古力醬是濃郁,但這甜品驚喜不大。🫖焙茶富士山 ($48) - 配合班戟,所以我飲品也選了焙茶的,而且這喝法有次序。首先要用匙羹嚐一下攪拌了400次的焙茶奶蓋,絕對濃厚醇滑。接著充分攪拌(約20下)混合焙茶奶蓋和牛奶,再試的味道會不一樣喲比起第一口會是幼滑細緻得多的喔!☕️Tonic Coffee ($42) - 朋友本來不是想點這杯,但奈何想點那杯已經賣光了呢
Pancake 店在香港都有幾間,而且每間都有自己的特色。
Pancake Senmon 主打無麩質的鬆餅。
店內裝修滿和風,用上了胡桃木色作為主調,很有京都風的味道。
特地選了個下午茶時間過來,就是為了吃甜品
不過其實這間有鹹食或是鹹Pancake ☺️

外層是用火炙燒過的蛋白,口感很輕盈,吃落有焦香的焙茶味。
而且焙茶味很濃,內層還有凍冰冰的雲尼拿雪糕。
最底就是無麩質鬆餅,質感還頗蓬鬆,但就不是有空氣感那種喔
蛋味幾重,另外可能因為有雪糕的關係,也比較濕潤。
焙茶雪山班戟

🍮焦糖燉蛋班戟配72°朱古力醬 ($148)
相對之下這款無論是燉蛋還是班戟的口感都較為紮實,
朱古力醬是濃郁,但這甜品驚喜不大。
焦糖燉蛋班戟配72°朱古力醬

🫖焙茶富士山 ($48)
配合班戟,所以我飲品也選了焙茶的,而且這喝法有次序。
首先要用匙羹嚐一下攪拌了400次的焙茶奶蓋,絕對濃厚醇滑。
比起第一口會是幼滑細緻得多的喔!
焙茶富士山

☕️Tonic Coffee ($42)
朋友本來不是想點這杯,但奈何想點那杯已經賣光了呢
Tonic Coffee
2023-02-05
2023-02-11 27 瀏覽
裝修充滿日式風情,氣氛悠閒舒適,比人一種慢活嘅感覺。Pancake 種類確有不少,令人眼花撩亂,每款都想一試!Tiramisu Coffee咖啡味濃厚,當中更添上了陣陣Tiramisu的香氣,讓人停下來,好好享受一下。HOMEMADE 和牛漢堡班戟將班戟代替麵包,口感口厚有飽肚感,和牛漢堡肉味濃,薯餅金黃香脆,加上兩款唔同嘅芝士、生菜同茄汁,帶出多層口感。焙茶雪山滿滿嘅焙茶忌廉口感輕盈柔潤,入口有濃郁焙茶香味,內藏有一球雲呢拿雪糕,相當有驚喜,令味道同口感更有層次,食落甜度低又唔會過膩,滿足味蕾。
裝修充滿日式風情,氣氛悠閒舒適,比人一種慢活嘅感覺。

Pancake 種類確有不少,令人眼花撩亂,每款都想一試!

Tiramisu Coffee

HOMEMADE 和牛漢堡班戟