2024-03-21 865 瀏覽
🍁好耐無同瑪姬皇后出銅鑼灣行街🛍,行完街肚餓緊係要醫肚,見百德新街有間日系輕食餐廳《Pancake Senmon》,裝修好特別✨,一於入去坐下。📌LOG ON 行前小小就係《Pancake Senmon》,門面以木系裝潢,透明玻璃🪟清楚看見店內一大棵黃金楓葉樹🌲放在櫥窗內,咁吸睛行過都會望兩眼👀。📌入到店鋪,就有一隻坐地貓貓擺設歡迎你,好得意喎!📌吧枱上都放了幾個日式貓系陶瓷,看來店鋪以貓貓🐱為主題。📌餐廳感覺好光猛💡,裝潢好簡潔,牆上掛上幾幅日式招財貓掛簾,枱凳🪑以灰白色及木系為主,日系風格真係出哂黎🇯🇵。📌金黃楓葉樹上都掛了一個個招財貓公仔,好搶眼喎😻!📌金黃楓葉樹下仲擺放了一個小小的金幣許願箱💰,成件事真係好日本風情🖼。📌《Pancake Senmon》以日式輕食為題,主打各款日本班戟甜品🍩,起碼有十款以上可選擇。📌另外仲有日式輕食。和風輕食系列包餐湯、主菜同麥茶,主菜有好多款揀,有咖哩🐥雞、牛肋條🐮、五花腩🐷、燒帶子等等,可以跟飯、意粉或者烏冬,價錢$118-$138,套餐咁的價錢抵食喎!📌飲品方面都好精緻,有各款沖調咖啡☕️、特飲🍹同店鋪最吸睛的富士山系列🗻。日本鳴門金時蕃薯
📌入到店鋪,就有一隻坐地貓貓擺設歡迎你,好得意喎!
📌吧枱上都放了幾個日式貓系陶瓷,看來店鋪以貓貓🐱為主題。
📌金黃楓葉樹上都掛了一個個招財貓公仔,好搶眼喎😻!
日本鳴門金時蕃薯 MONT BLANC 班戟
日本鳴門金時蕃薯 MONT BLANC 班戟,$138
來到《Pancake Senmon》專門食pancake,緊係點個招牌pancake試下喇。云云十多款pancake甜品當中,最吸引的莫過於招牌MONT BLANC 班戟系列。

揀選MONT BLANC 班戟有三步曲,首先,選擇外層蒙布朗口味,有期間限定金時蕃薯🍠、和栗🌰、紫薯、黑朱古力🍫同巨蜂提子🍇,然後選擇內裡的班戟口味,有原味、抹茶同朱古力,跟住就揀雪糕口味🍨,有抹茶、朱古力、士多啤梨、焙茶、雲呢拿同栗子,嘩!一個甜品三款食材,呢個MONT BLANC 班戟唸起都興奮😝。
左揀右揀,最後揀左期間限定金時蕃薯做MONT BLANC 山,然後襯托抹茶班戟跟焙茶雪糕做內饀。

好震撼的一坐MONT BLANC 山上枱⛰,超大一份的甜品,外層的金時蕃薯蓉🍠係好香甜的蕃薯味,明顯係用日本靚貨先咁出呢陣蕃薯香甜味。然後山入面有一堆cream,就到焙茶雪糕,雪糕溶溶地會撈埋cream同蕃薯蓉一齊食,因為焙茶本身茶味濃,撈埋一齊都各自食得出本身的味道,熊妹認為呢個配撘唔錯喎!

雪糕🍨下層就有一件抹茶班戟做底,深綠色的班戟係濃茶的抹茶做成,茶味重點又唔係假甜,班戟質感好鬆軟又有厚度,也沒有被上層的雪糕溶化變成好濕潤,唔知係可以點做到呢?果然做班戟有一手!三款食材都各有味道同口感,熊妹就建議各自獨立品嚐三款食材,以免三種味道的混合遮蓋了它們原本的美味。
濃蕃茄牛肋條意粉,$138
輕食當中想食意粉🍝,意粉黎講,濃蕃茄牛肋條應該會好匹配。
濃蕃茄牛肋條意粉
意粉份量正常,質感偏淋身少少,反而同濃蕃茄醬汁🥫好夾,稀稀地一啖𠽌入口,又唔洗咬得太嚼勁,濃蕃茄醬入面有好多蕃茄蓉🍅,有紅蘿蔔粒🥕,係好酸甜香濃的蕃茄味。
濃蕃茄牛肋條意粉
牛肋條切成粒狀,都有6-7大粒,一口牛更易入口,肉質煮到軟淋,無筋又唔韌,輕食來講,好夠份量。
抹茶富士山,$56
招牌富士山系列咁吸睛,點都要叫一杯打下卡📸。焙茶同抹茶,抹茶控抹茶熊當然揀抹茶,不需解釋🙈。
抹茶富士山
富士山系列🗻,其係上層一半係茶味奶蓋🍵,下層一半係牛奶🥛。品嚐呢杯富士山飲品,餐廳有教路,2️⃣先用匙羹品嚐一口400次抹茶奶蓋的濃厚醇滑,2️⃣然後再攪拌20個圈後嚐到兩種奶蓋與牛奶層次的味道,3️⃣跟著再充分攪拌,將整個奶蓋融入牛奶之中最後品嚐柔滑細緻的口感。
抹茶富士山
又真係喎!開頭品嚐抹茶奶蓋係好濃郁好豐厚的creamy口感,攪拌後,融入了一半的奶蓋於牛奶當中,就輕易地讓牛奶從奶蓋逢中流出來,變成一次過品嚐奶蓋同牛奶的味道,最後攪拌均勻之後,整杯抹茶富士山就變成一杯好柔滑的抹茶牛奶🍵,咁多種層次的飲法🤹🏻‍♀️,有得玩又好飲,絕對值得一試!
維也納咖啡
維也納咖啡,$48
瑪姬皇后鍾意飲咖啡,見訪間好少有維也納咖啡。

維也納咖啡同富士山系列都有點類近,也是上層放了一半忌廉,下層就是黑咖啡。

這次,上層的忌廉有別於富士山的奶蓋,質感是更為厚實,正正是忌廉的本身,奶油味道超重,甜味適中,食入口是好豐滿的奶油忌廉。

當吃掉了一口奶油忌廉,下層的黑咖啡即時蜂擁而上🔝,滲上忌廉中間的逢隙,濃濃的黑咖啡與甜甜的奶油忌廉混口一起,將本身黑咖啡的苦澀味都取走了,帶來的是奶油與咖啡的衝擊效果,甜味奶油中又散發香濃的咖啡味,整件事就像在維也納音樂會🎻演奏一樣的澎湃,難怪取其名明,不禁拍案叫絕🧱,拍手叫好👏🏻!
維也納咖啡又擺放了一隻陶瓷招財貓😺!可愛💕!
📌專門製作pancake的《Pancake Senmon》,其出品的班戟絕對不用懷疑,閒時來吃一口班戟,歎一杯400次奶蓋富士山或者感受一下維也納的激情🎷,為下午帶來一個美好的時光。
2024-03-13
日本鳴門金時蕃薯 MONT BLANC 班戟
維也納咖啡
最近來到位於銅鑼灣的Pancake Senmon,地理位置極好~店內裝潢都充滿和風特色的日式輕食及甜品店🥞大量的木系素材令小店更添親切感.ᐟ⧐ 松露香燒帶子意粉 HK$138 ⧏才剛上桌,幽香的松露香氣便撲鼻而來🖤帶子表面煎得金黃香脆,裡面還是半熟的口感,意粉份量不算太多,不過我們還有接下來的Mont Blanc.ᐟ⧐ Mont Blanc 班戟 HK$158 ⧏一直都很想食Mont Blanc,非常美麗精緻的一道法式甜點♡這裡可以自由配搭栗子泥、班戟和雪糕口味,口味選擇亦很多,我們選了巨峰提子泥+朱古力班戟+抹茶雪糕~清香的巨峰提子味道很香甜,與朱古力和抹茶的味道很搭.ᐟ朱古力班戟口感鬆軟,再配合濃濃的抹茶香🍵這是一個相當有份量的甜點,吃完很飽·͜·⧐ 抹茶富士山 HK$56 ⧏非常精美的飲品,那分層真的好美🗻抹茶的質地帶點Creamy,有像幾年前很流行的400次咖啡,與底部的牛奶混合起來後變得更易入口,是一杯很值得一試的打卡飲品♡⧐ 柚子蜜語 HK$48 ⧏這杯柚子蜜語與預期中甜甜的柚子蜜不同,是帶點鹹味的飲料,再加上碳酸水酸酸的味道,出來的效果是又鹹又酸的味道,顛覆了想像.ᐟ但喝著
店內裝潢都充滿和風特色的日式輕食及甜品店🥞
大量的木系素材令小店更添親切感.ᐟ
⧐ 松露香燒帶子意粉 HK$138 ⧏
才剛上桌,幽香的松露香氣便撲鼻而來🖤
帶子表面煎得金黃香脆,裡面還是半熟的口感,
⧐ Mont Blanc 班戟 HK$158 ⧏
這裡可以自由配搭栗子泥、班戟和雪糕口味,
口味選擇亦很多,我們選了巨峰提子泥+朱古力班戟+抹茶雪糕~
清香的巨峰提子味道很香甜,與朱古力和抹茶的味道很搭.ᐟ
朱古力班戟口感鬆軟,再配合濃濃的抹茶香🍵
這是一個相當有份量的甜點,吃完很飽·͜·
⧐ 抹茶富士山 HK$56 ⧏
非常精美的飲品,那分層真的好美🗻
與底部的牛奶混合起來後變得更易入口,
是一杯很值得一試的打卡飲品♡
柚子蜜語
⧐ 柚子蜜語 HK$48 ⧏
這杯柚子蜜語與預期中甜甜的柚子蜜不同,
是帶點鹹味的飲料,再加上碳酸水酸酸的味道,
出來的效果是又鹹又酸的味道,顛覆了想像.ᐟ
但喝著喝著又為這種新奇的味道著迷了·͜·
2024-04-25
柚子蜜語
今日約咗朋友嚟銅鑼灣食飯比佢呢度專食pancake吸引上網睇睇 發現仲有好多甜品樣樣都好想試 真係為咗甜品而嚟不過甜品係有第二個胃所以都有叫主食 有配餐湯、麥茶- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 松露香燒帶子見到佢啲帶子都算幾大 外皮煎到微焦食落都好濕潤鮮嫩 唔乾 有微微酥脆感加埋松露香氣可以豐富帶子同意粉嘅味道意粉熟度都啱啱好 同埋唔會食到好漏2. 日式雜錦便當木盒入面放咗好多食材柔軟蟹柳、滑嫩玉子、酥脆炸雞有咬口嘅竹輪、有餡芝士牛肉餅便當入面啲食材好多樣啖啖都好有飽足感芝士牛肉餅驚喜到我本身以為冇餡 有餡加分3. 熟成芒果麻薯雪糕拿破崙呢度嘅拿破崙係即叫即製嘅見到有三層厚厚嘅酥皮好有香濃牛油香味 超級酥化入面有綿密幼滑嘅雪糕仲有煙韌麻薯、香甜熟成芒果無論視覺同味覺都係好享受4. 貓貓熱朱古力貓貓熱朱古力好正 係要先倒牛奶入杯之後先將貓貓朱古力放入牛奶度慢慢用匙羹攬到佢溶 好鍾意呢隻味係可可奶香味 配埋似係鮮奶 味道啱啱好啊5. 焙茶富士山呢杯嘢好靚啊~ 個名改得好好上面有層400次焙茶奶蓋要先用匙羹飲一啖 質地濃郁滑
今日約咗朋友嚟銅鑼灣食飯
比佢呢度專食pancake吸引
上網睇睇 發現仲有好多甜品
樣樣都好想試 真係為咗甜品而嚟
不過甜品係有第二個胃
所以都有叫主食 有配餐湯、麥茶
1. 松露香燒帶子
見到佢啲帶子都算幾大 外皮煎到微焦
食落都好濕潤鮮嫩 唔乾 有微微酥脆感
加埋松露香氣可以豐富帶子同意粉嘅味道
意粉熟度都啱啱好 同埋唔會食到好漏
2. 日式雜錦便當
木盒入面放咗好多食材
柔軟蟹柳、滑嫩玉子、酥脆炸雞
有咬口嘅竹輪、有餡芝士牛肉餅
便當入面啲食材好多樣
呢度嘅拿破崙係即叫即製嘅
見到有三層厚厚嘅酥皮
好有香濃牛油香味 超級酥化
入面有綿密幼滑嘅雪糕
仲有煙韌麻薯、香甜熟成芒果
無論視覺同味覺都係好享受
最後充分攪完再飲 口感更加幼滑細緻
整體味道好有茶香奶香 值得一試
2024-03-26
2024-02-11 1295 瀏覽
原來銅鑼灣donki 對面有間坐得咁舒服嘅餐廳,木系裝潢,加上簡潔嘅裝飾營造出寧靜嘅氣氛。經過就比門口吸引,超有回到日本嘅感覺!Pancake Senmon主打無麩質班戟及多款輕食,班戟選擇款款心動好難揀啊😍—— 松露香燒帶子意粉 $138主食包括餐湯及茶,帶子保有海鮮嘅鮮甜加微微焦香,咬落柔軟嫩滑;意大利麵口感煮得啱啱好彈牙掛汁,松露香氣濃郁—— 和栗班戟 Montblanc $158成餐最期待依個!Montblanc可以自由選擇班戟同雪糕嘅味道,今次揀左原味班戟同焙茶雪糕都好夾。定價唔平但食得出真材實料,內餡有大量栗子蓉,外層栗子泥絲滑細膩,豐潤又保有濃郁栗子香氣,絕對唔係一個hea過只有甜味嘅栗子montblanc,喺香港食到真係有濃郁栗子味嘅甜品好難得🥹—— 貓貓朱古力 $56用左真朱古力唔係朱古力粉!仲要整成貓貓造型超有心思😍臨近新年佢都戴上舞獅頭超可愛!牛奶煲熱即時沖到朱古力融化,溫暖柔滑,散發濃郁可可味🍫🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 Pancake 專門 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

—— 松露香燒帶子意粉 $138

—— 和栗班戟 Montblanc $158

—— 貓貓朱古力 $56
貓貓朱古力

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 Pancake 專門 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
貓貓朱古力
  • 和栗班戟
  • 松露香燒帶子意大利麵
  • Mont Blanc Pancake
  • 和栗mont blanc 班戟
2024-02-06 1267 瀏覽
[ #caloriefoodie銅鑼灣 ]• 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎 𝚂𝚎𝚗𝚖𝚘𝚗 •🐿-​ ​位於銅鑼灣主打無麩質日式班戟嘅專門店🥞有多款精緻打卡嘅班戟甜品✨每款都令人好心動除咗甜食之外🧁仲有鹹食可以揀🥨係令人滿足嘅一餐🫶🏻-🍔 芝士和牛漢堡班戟 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎 💰$168第一次食鹹𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎 感覺好新奇幾特別😳口感鬆軟嘅班戟代替漢堡包皮(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)和牛漢堡扒超厚 配上薯餅、芝士、茄汁、生菜等整體味道都幾好✨漢堡扒夠juicy!-🍇 巨峰提子班戟 𝙼𝚘𝚗𝚝 𝚋𝚕𝚊𝚗𝚌 💰$158可以自由選擇蒙布朗、班戟同雪糕嘅味道👅我哋揀咗巨峰提子味蒙布朗+抹茶班戟+焙茶雪糕巨峰提子味蒙布朗係店家首創 有濃濃香甜果香味🍇口感綿密、滑順 而且賣相超打卡添😳🫶🏻茶控超仼性揀咗巨峰提子味配茶味🤣兩者唔係好溝得埋抹茶班戟口感鬆軟 可以解蒙布朗帶嚟嘅甜膩感焙茶味雪糕茶味香濃 味道幾好✨-🗻 焙茶富士山 💰$56即係400次焙茶鮮奶 表層有厚厚綿密奶蓋自行再攪拌20幾下 就飲到濃稠嘅焙茶鮮奶🫶🏻-🍫 貓貓朱古力 💰$56朱古力貓貓掛係杯邊 再自行倒上熱鮮奶將貓貓攪拌至完全溶解 就飲到濃濃朱古力
[ #caloriefoodie銅鑼灣 ]
• 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎 𝚂𝚎𝚗𝚖𝚘𝚗 •
🐿
-​ ​
位於銅鑼灣主打無麩質日式班戟嘅專門店🥞
有多款精緻打卡嘅班戟甜品✨每款都令人好心動
除咗甜食之外🧁仲有鹹食可以揀🥨係令人滿足嘅一餐🫶🏻

第一次食鹹𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎 感覺好新奇幾特別😳
口感鬆軟嘅班戟代替漢堡包皮(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
和牛漢堡扒超厚 配上薯餅、芝士、茄汁、生菜等
整體味道都幾好✨漢堡扒夠juicy!
🍇 巨峰提子班戟 𝙼𝚘𝚗𝚝 𝚋𝚕𝚊𝚗𝚌 💰$158

可以自由選擇蒙布朗、班戟同雪糕嘅味道👅
我哋揀咗巨峰提子味蒙布朗+抹茶班戟+焙茶雪糕
巨峰提子味蒙布朗係店家首創 有濃濃香甜果香味🍇
口感綿密、滑順 而且賣相超打卡添😳🫶🏻
茶控超仼性揀咗巨峰提子味配茶味🤣兩者唔係好溝得埋

📍 銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
#caloriefoodie
  • 和牛漢堡班戟
2024-07-18 2 瀏覽
見佢係OpenRice評論唔錯,而且好多social media 落廣告,諗住俾個機會放工嗰陣去試下。我試咗門口推介嘅蟹粉烏冬,$208唔算平再加一,仲包埋沙律、湯同飲品,可以揀焙茶或者咖啡。  佢哋用個蟹形碟裝住烏冬,旁邊有花雕酒同蟹醋可以自己加。我攪勻咗蟹粉同烏冬,第一口試返原味,冇加醬料。結果真係好失望,唔熱冇鮮味,食落好似白烚烏冬咁。蟹粉冇味,仲有啲微微嘅腥味。夾埋烏冬只係食到腥味。 見到花雕酒好靚,我試咗噴少少上去,希望可以改善味道,但結果係多咗陣酒味,變咗又苦又腥,更加難食。最後我加咗好多蟹醋,終於有啲味道出嚟。所以,$208食咗一碟蟹醋烏冬,仲加咗啲蟹殼碎。呢度嘅蟹粉烏冬真係完全冇達到我嘅預期。

之前食過一次覺得ok,所以再去幫襯,點知係惡夢嘅開始😓入門口嗰陣職員完全唔講話冇晒白飯,等人齊坐低晒到落order先至講話冇。因為menu上面晚餐大多數係丼飯..揀無可揀之下,唯有叫個牛肋條意粉,結果嚟到嚇一跳…成碟好似上手食剩再砌返俾你咁😓 餸又少粉又少🤯都唔知佢其實係咪連食材都冇,所以得一啖餸都照上俾個客😓定係嗰晚有其他人都係叫呢個所以個廚師將d餸一分為二?總之就係圖文嚴重不符啦⋯⋯😓(翻查過之前其他人po 啲相明明冇咁少量)收你$138俾一pat仔嘢你食….簡直係伏中之伏!千祈唔好嚟食!可惜OpenRice 冇得俾負分☹️
之前食過一次覺得ok,所以再去幫襯,點知係惡夢嘅開始😓
成碟好似上手食剩再砌返俾你咁😓
餸又少粉又少🤯
都唔知佢其實係咪連食材都冇,所以得一啖餸都照上俾個客😓
(翻查過之前其他人po 啲相明明冇咁少量)
收你$138俾一pat仔嘢你食….
簡直係伏中之伏!千祈唔好嚟食!
可惜OpenRice 冇得俾負分☹️

蕃茄牛肋條意粉
2024-07-12 17 瀏覽
冇記錯應該四五年前已經來過幾次,但當時主打做甜品,但係見佢近年已經轉左有埋主食⋯⋯應該生意唔好或者都轉左老細,所以經營上應該有多啲選擇,而當年初開張係比較專業食日本甜品….見佢而家其實已經係一間普通日式餐廳咁…尋晚去完百德新街買嘢,費事行咁遠是但幫襯一次啦,寫食評前都見到幾多負評喎😂😂 但其實都應該,首先職員好似都係搵啲抄散多(個人覺得乍)😄,睇到冇乜熱誠但又唔係冇禮貌嘅….而且人手都唔夠,有個情況都幾好笑,我老婆個set 係有個牛湯跟埋,應該佢都唔記得攞過嚟,跟住咪問佢係咪有湯,staff 話係有跟湯,但就冇反應🤣🤣🤣跟住我仲要再主動問佢可唔可以俾返個湯我,先攞過嚟…..笑死。但我沒有介意的🤣叫咗: 牛面肉烏冬🌟x 2.5, all day breakfast 🌟X 2.5,甜品朱古力雪糕蛋糕 pancake 🌟X 2, 一杯cool latte 🌟x3.5 和凍麥茶🌟x3個朱古力雪糕蛋糕真係嫲嫲, 面頭啲朱古力絲唔係太新鮮….其他啲食物真係麻麻都有待改善⋯⋯不過你又唔好理🤣🤣🤣食飯嗰晚星期四平日, 7,8點左右都滿座,可能餐廳位置好同裝修上都尚算吸引吧……食咗$520 for tw

食咗$520 for two ….

2024-07-11
2024-07-09 23 瀏覽
依間位於銅鑼灣既班戟專門店係日式和風既裝修風格,非常之打卡!芝士和牛漢堡班戟 $168依個原味班戟材料豐富: 金文畢芝士、和牛漢堡、薯餅、車打芝士等。聞起上尼有好香既芝士味,食落去再夾埋和牛嘅香味真係好好食!和牛漢堡份量十足,而且一上枱就散發住陣陣牛肉香味👍🏻紫薯班戟 MONT BLANCE $158MONT BLANCE有唔同口味可以選擇,今次揀左紫薯味,班戟方面就揀選左綠茶味,雪糕就揀咗焙茶味。有濃郁既紫薯味,綠茶pancake以日本無麩質食材製作,啱晒麩質敏感嘅朋友去試下。紫薯 MONT BLANCE食落有濃濃既紫薯味同好香滑,而焙茶雪糕有好香濃嘅茶味,同唔太甜👍🏻但係焙茶雪糕同綠茶pancake一齊食嘅話,焙茶味就會遮蓋咗綠茶味。要淨係食綠茶pancake先可以食到綠茶味。抹茶富士山 $48綠色奶蓋個杯係抹茶富士山,呢杯飲品好igable,抹茶奶蓋有好濃郁嘅抹茶味,真係令人有深刻既印象! 先飲一啖抹茶奶蓋再配搭下層鮮奶,好濃好香滑,非常推薦鍾意濃抹茶味嘅朋友一試。焙茶富士山 $48啡色奶蓋個杯係焙茶富士山,賣相都係十分打卡!超濃焙茶味既奶蓋,配搭下層嘅鮮奶同樣都係好香濃好滑,非

芝士和牛漢堡班戟 $168

紫薯班戟 MONT BLANCE $158

抹茶富士山 $48

焙茶富士山 $48
啡色奶蓋個杯係焙茶富士山,賣相都係十分打卡!超濃焙茶味既奶蓋,配搭下層嘅鮮奶同樣都係好香濃好滑,非常適合焙茶控朋友試下!

總結:日式和風裝修令人好relax,班戟選擇好多賣相又靚,又適合麩質敏感朋友,亦都非常適合同朋友一齊chill下打下卡
但價錢偏貴
紫薯班戟 MONT BLANCE
芝士和牛漢堡班戟
抹茶富士山,焙茶富士山
紫薯班戟 MONT BLANCE
芝士和牛漢堡班戟
抹茶富士山,焙茶富士山
2024-07-09 15 瀏覽
同朋友比餐牌及餐廳環境吸引,所以去食晚餐!食物質素普通,不算特別。當日叫左3樣食物及2杯飲品:(1)松露香燒帶子配天使麵-$138松露汁幾香,不算好濃味,帶子煎得好味(2)香燒牛小排蘑菇汁配飯-$138蘑菇汁沒什麼特別,味道不明顯,牛小排令人失望,原來只是3片牛肉薄片(3)焦糖香蕉pancake -$128Pancake比想像中差,沒有蛋香,亦不算特別鬆軟,焦糖味接近沒有,感覺上只有大量cream及香蕉放在一塊pancake上面(4)維也納咖啡 -$48味道不錯,但亦不算特別香濃總括然而,食物質素一般,甜品或許選錯了,感覺也不算特別好味,整體性價比較低。

當日叫左3樣食物及2杯飲品:
(1)松露香燒帶子配天使麵-$138
松露汁幾香,不算好濃味,帶子煎得好味

(2)香燒牛小排蘑菇汁配飯-$138

(3)焦糖香蕉pancake -$128

(4)維也納咖啡 -$48
味道不錯,但亦不算特別香濃

2024-06-10
2024-06-22 31 瀏覽
最近我造訪了一間專門提供蟹粉料理的餐廳。餐廳主打的瘋狂蟹粉烏冬絕對是必點之選!鮮甜多汁的蟹肉與彈牙的烏冬麵完美融合,口感十分豐富。店內還提供了不同食法去配合蟹粉烏冬等配料,為整道菜添加了不少層次感。另外店內提供多種風味的pancake,實在讓人難以抉擇。最終我選購了兩個pancake,其中一個是我最愛的草莓口味。不同於一般甜膩的甜點,這家pancake恰到好處的甜度,令人回味無窮。總的來說,這次用餐體驗堪稱不錯。除了價錢稍貴之外,非常適合喜歡食蟹的foodie

2024-06-20 37 瀏覽
不可一不可再!叫咗個呢度個個都大推嘅和牛pancake漢堡, 超級普通,和牛無牛味,係咁易夾d生菜同夾塊惠康都可以買到嘅薯餅⋯個pancake 皮好似舊煎蛋糕咁⋯唔鬆軟,咁就$168 到底當中有幾多比左KOL賣廣告?叫咗個薯條 好垃圾 乾爭爭 無味 麥當勞比佢好食 又$68到重點!甜品! 粟子pancake = 同去東海堂買嘅粟子生日蛋糕係無分別架!呢間嘢d pancake 唔好食,整到成個海綿蛋糕咁⋯仲有個女店員叫左3次佢都唔斟水俾我哋🙃點解呢?
不可一不可再!

叫咗個薯條 好垃圾 乾爭爭 無味 麥當勞比佢好食 又$68

呢間嘢d pancake 唔好食,整到成個海綿蛋糕咁⋯

仲有個女店員叫左3次佢都唔斟水俾我哋🙃
點解呢?
2024-06-19
2024-06-15 35 瀏覽
餐廳行日式木系小店, 俾人感覺好舒服, 而且有好多猫猫既元素, 相信店主都係愛猫之人。除左佢地既招牌班戟, 呢度仲有輕食系列, 夜晚係可以係到一條龍, 由主食到甜品, 同朋友傾到盡興而歸。.輕食系列餐湯, 主菜, 麥茶/抹茶餐湯係濃既味噌湯, 裡面有牛肉同蘿蔔, 蘿蔔好甜。椰香咖哩雞 $118椰香味好濃, 雞件同配料都幾足夠, 雞件都好大舊, 味道都唔會太辣。.松露香煎帶子$1383大粒帶子煎香左放係最面頭, 意粉本身用白汁煮, 仲有松露碎係香口。意粉本身既質感唔會太硬。.伯爵茶無花果班戟$148佢唔係好似平時見到既pancake 咁有2層, 呢個得一層。班戟本身都幾SOFT, 上面既CREAM 係用伯爵茶整, 所以好香茶味, 令到CREAM 本身冇咁膩, 仲有好多無花果係旁邊, 整體是不錯的。.提拉米蘇咖啡$48未飲過, 咖啡底係MOCHA, 面頭有手指餅俾人浸住食。欣賞佢地就算有餅仔係咖啡面頭, 都好用心拉花, 令我更加享受杯飲品。.抹茶富士山 $56抹茶本身應該係加左糖打到佢好厚身, 抹茶味道濃, 都唔會太甜,再溝埋牛奶飲好夾。
相信店主都係愛猫之人。
輕食系列餐湯, 主菜, 麥茶/抹茶
餐湯係濃既味噌湯, 裡面有牛肉同蘿蔔, 蘿蔔好甜。
椰香咖哩雞 $118
椰香味好濃, 雞件同配料都幾足夠,
雞件都好大舊, 味道都唔會太辣。

松露香煎帶子$138
3大粒帶子煎香左放係最面頭,
意粉本身用白汁煮, 仲有松露碎係香口。
意粉本身既質感唔會太硬。

伯爵茶無花果班戟$148

提拉米蘇咖啡$48
未飲過, 咖啡底係MOCHA, 面頭有手指餅俾人浸住食。

抹茶富士山 $56
抹茶本身應該係加左糖打到佢好厚身,
抹茶味道濃, 都唔會太甜,再溝埋牛奶飲好夾。
2024-06-12 44 瀏覽
朋友生日,食完晚飯,意猶未盡,再去食個甜品完結,搵到一間好靚pancake dessert,去試下。8點左右,有位坐下,因為仲好飽,order左2個pancake,不過店員話有最低消費,人頭$100,唯有叫3個唔share食,好快pancake到齊,我地有同店員講朋友生日,佢都好sweet幫我地放個生日牌,3個甜品,我本人唔食太甜,所以覺得奶凍最啱我,其餘2個都不太差,打咭唔錯,pancake價錢唔太平,平均$140左右1個,如果食埋飯,應該差唔多人均$500左右,當日入座大約6-7成,店員應該彈性d處理最低消費,回頭客應該會更多。
趣味奶凍
蕉糖布丁pancake
香蕉pancake
有個蟹粉烏冬套餐要超過$200,我見到有人食緊,但我冇叫到,因為剛剛冇幾耐之前喺Kiki麵食完蟹粉麵,今次主要入嚟食栗子甜品。 吧枱前其實有幾個位,但係佢哋Bar枱後面放滿雜物,冇開放Bar枱位置俾客,我覺得浪費咗幾個座位。 枱與枱之間比較窄,設計無特色,裝修風格是普通嘅日式小店。星期六的下午,特別好生意、門口有人排隊,但唔算長龍,我哋旁邊嗰枱兩個女人傾傾吓偈俾侍應主動要求埋單,話「我哋有限時,外面有客等緊」兩位女士埋單四百幾蚊,座位只是一般茶餐廳細枱,坐中間唔係窗邊唔覺得環境特別好,我唔清楚兩位女士坐咗幾耐,佢哋都無奈離開。缺點:要叫先上餐湯,跟餐的茶沒有款式選擇,餐牌上多款唔同味嘅雪糕選擇但實際只有雲呢拿及綠茶,限時要離開優點: 甜品款式選擇多,栗子份量足夠,味道好。

優點: 甜品款式選擇多,栗子份量足夠,味道好。
跟餐的湯
和栗  Pakcake