2023-02-22
前日同fd子放工行完SOGO 去左百德新街搵食~見到間和風設計既pancake 店就錄左入去除左甜品, 仲有 主食可以叫, 除左有慢煮系列外, 仲有蟹粉主題。同fd子叫左蟹粉烏冬(HK$198), 幾有誠意wor~ 有d 粒粒硬身既蟹膏同都有一絲絲既蟹肉!甜品係另一個胃, 分別叫左網上網介既焙茶雪山同埋栗子朱古力pancake。焙茶雪山(HK$138):焙茶味好濃, Cream 都打得好滑, 雖然pancak唔是空氣感既pancake, 但都唔錯!栗子朱古力pancake(HK$148): 外觀好特別, 充滿栗子溶壓成既絲~係打卡item 中間包住綠茶雪糕。外行既我都食得出佢既栗子係香甜細滑。飲品方面, 叫左兩杯都可以打卡既飲品, 分別係綠茶latte 同Tiramisu latte綠茶富士山(HK$48): 打卡item, 幾有驚喜, 攪伴個陣發現佢上層既綠茶比較”杰”, 有d 似400次咖啡既感覺Tiramisu latte(HK$42): 咖啡酒味適中, 面頭仲有手指蛋糕, 比你點住飲~